Är ny här och har inte vågat skriva tidigare men nu blir det av... Är en kvinna i mina bästa år som precis tagit mig ur ett 30 årigt äktenskap som inneburit misshandel och förminskande av mig som människa och kvinna. Jag stod slutligen inför valet att gå eller ta livet av mig - och jag gick. Vet inte var jag fick kraften ifrån. För att orka stå ut i relationen har jag använt alkohol och till sist i smyg. Min fd man upptäckte mitt smygsupande och visade ett stort förakt för mig vilket jag även gjorde själv. Han uppmuntrade mitt supande ändå eftersom han hela tiden såg till att vi hade mkt alkohol hemma. Jag upplevde att föraktet som kom från honom mot mig var liksom berättigat och jag hatade mig själv mer och mer... Nu lever jag ensam och skall försöka att hitta ngn mening... Tyvärr har jag inte blivit den som mitt namn syftar till utan jag känner mig mest rädd och ensam.. I mitt nya liv har jag lämnat mycket men tyvärr inte alkoholen som jag blivit mer beroende av. Jag bestämmer mig för att sluta till och ifrån men trillar dit om och om igen och - mitt självförakt växer. Nu har jag letat och letat på nätet för att få stöd och peppning - för att söka läkarhjälp vågar jag inte eftersom jag själv arbetar inom vården och många vet vem jag är. Detta är min fulaste och mest skamfyllda hemlighet. Därför sträcker jag ut min hand och ber om hjälp där man kan få vara anonym och jag vet inte vad jag hoppas - men det är nog att inte vara så förbannat ensam. Nu har jag bestämt mig att det får vara slut med drickandet men redan när jag tänker tanken så känner jag suget och misströstan infinner sig... Kommer jag någonsin att klara detta ? Kram till alla som kämpar

Pepparkakan

Varje dag utan a är en dag att räknas och vara stolt över!
Du är stark och beundransvärd!
Sakta men säkert kommer glädjen och lusten till livet tillbaka och det blir lättare och lättare "att fylla tomrummet" efter a.
En dag i taget!
Jag hejjar på dig!?

brukar säga, det kan inte bli bättre än dag 2 utan alkohol. Och samma blir det i morgon, dag 3. Moroten första dagarna är verkligen att se fram emot nyktra mornar, när man är kanske hyfsat utvilad, nykter och med en känsla av hopp och stolhet att det gick bra även i går. Det är det som gör att man kan stå ut när suget river i en på eftermiddag och kväll. Gå på en bio om du inte brukar göra det, eller ngt annat som leder bort från A.
Välkommen hit!

Pippilångstrump

Har haft en hektisk dag på jobbet. Längtat att få komma hem och sjunka ner i min gosefåtölj och smutta på ett glas vin för att få slappna av. Min falska föreställning är att jag skall smutta lite granna på ett halvt glas vin och att jag skall nöja mig med det. Så funkar det ju aldrig utan jag häver i mig ett glas snabbt två tre tills flaskan är slut och så kan jag öppna en till för a- aset ? inte är riktigt nöjd. (bäst är om jag har en bib då kan jag gå och slurka lite hela tiden) När jag kom hem satte jag mig i fåtöljen och läste här i forumet smuttade på en kopp TE och det känns skitbra och jag är stolt ! Tack för att ni med alla era kloka ord hjälpte mig att avstå

höstlöven

Hurra för dig!! Vardagskampen är de stora segrarna. Att ersätta A med nåt annat trots skitdag och stress. Har man den styrkan som du har då är allt möjligt.. tjollahopptjollahej tjollahoppsansa.

Pippilångstrump

och jag är stolt över mig att jag inte har druckit. Dock blir glädjen förmörkad eftersom jag vet att i morgon fredag kommer det att bli jävligt jobbigt..sedan lördag och jag fattar inte hur jag skall klara detta. Fredagar har jag alltid bråttom hem från jobbet för att äntligen få ta mitt första glas och koppla av..sedan blir det ju två och raskt tre glas tills jag druckit en och en halv flaska och somnat i fåtöljen. Hinner inte prata med barnen eftersom jag somnar... Det är en så stor skam att skriva det här och jag vet ju att barnen ser och förstår. Nu vill jag ha en vit helg - den första på flera år och jag skall kämpa och inte låta A-aset få bestämma över mitt liv. Kram till er alla krigare - tillsammans kan vi klara allt !

Låt inte a vara ett alternativ, så klarar du det. Du har ju bestämt dig. Skynda hem o ring barnen istället. Köp a-fritt! Då behöver du inte hitta något annat att göra. Vet att det känns som en skam, men vi klarat detta tillsammans härinne.

Pippilångstrump

Det bästa var att vakna i morse och veta att jag inte drack ngt igår och ingen bakfylla ! Jag njöt av detta oerhört mycket. Känner mig lugnare och mer energirik men suget finns som en dov bakgrundston och ibland det mer högljutt ... Vaknade flera ggr i natt - tror jag är inprogrammerad på detta- vakna med ångest och vånda och grubblerier... Tog lite tid innan jag kunde lugna mig att " du har faktiskt inte druckit något - det är lugnt " Är det fusk att dricka a-fri öl ? Jag känner mig manipulativ mot mig själv att på något sätt bibehålla illusionen att jag dricker a - tänker mycket på detta - skulle helst vilja slippa det oxå men just nu ser jag fram emot ikväll att jag kan dricka mina två a- fria öl och det får väl vara så - det är jobbigt nog som det är ! Kram till alla krigare - vi skall peppa varandra så att vi vinner denna strid ! Ha en bra a fri helg önskar Pippi❤️

PP

Skön känsla att komma en vecka på vägen!
När det gäller a-fri öl är det säkert individuellt, och det kan vara
en poäng i att avstå från det den första tiden. Hjärnan spökar åt en massa
håll, och det är inte lätt för oss när vi är ny nyktra att veta vad som är vad.
I det fallet skulle jag avstå en tid...

Jag är och var en öldrickare, och det visade sig när jag nyktrade till att jag fortfarande är det.
Tycker helt enkelt om en bra alkoholfri öl, och det finns en del som faktiskt är bra. Till skillnad mot
vi, som aldrig kunnat ersätta den variant som innehöll alkohol.

Det fina är att en eller två öl är mer än nog. Finns ju inte på kartan att jag skulle dricka över 5 liter under en helg,
det hände tyvärr inte sällan med ölet.

//PP

Pippilångstrump

Det känns fantastiskt !! Jag har känt mig så fri - har kunnat köra bil hela helgen på kvällarna oxå ! Var hos kompis i lörd kväll - hon drack vin och jag a fri öl - funka jättebra !! I em har jag känt dug igen och A-aset satte igång och göra sig påmind - men jag tryckte bort honom !! Nu känner jag mig stressad inför nästa helg ... På sönd fyller jag år och det kommer hit många kompisar som förväntar sig A ... Nu tänker jag olika alternativ .. Att inte dricka ngt själv och bjuda andra eller att dricka själv oxå - måttligt ....då har jag haft två vita veckor och jag skulle kunna dricka på sönd bara och sedan sluta igen ...fast jag är rädd att trilla dit igen - att allt krigande och kamp har varit förgäves ... Kram till er alla och hoppas ni liksom jag förbereder er för en a fri vecka ..

etanoldrift

Varför inte a-fria drinkar åt dig? Och lite "provsmakning" av systemets a-fria sortiment? Jag skulle tro att det kanske finns fler bland dina gäster som uppskattar att inte behöva fråga efter a-fritt.. Givetvis kan du om du känner för det, bjuda på annat också.. Eller så gör du en "meny" och säger att var och en får ta med det dom vill dricka till maten och att du tillhandahåller a-fritt att "provsmaka"..

Vet dina kompisar om att du haft problem med alkoholen? Förväntar sig alkohol hmmm bara för att du fyller år detta är ju konstigt men förstår för man är ju onormal när man inte dricker ett cancerframkallande nervgift. Gör som du gjorde denna helg. Köp hem a-fritt för din del eller ha den alkoholfritt. Mitt råd till dig är att INTE dricka en droppe nu när du kommit en bit på vägen och ser alla positiva effekter. Om du ger mig en enda bra anledning till att dricka och klara detta så säg den nu:) Jag tycker du ska fortsätta med total avhållsamhet.

Pippilångstrump

Som jag sagt tidigare är detta med mina a problem den mest skamfyllda och fulaste hemligheten jag har... Jag har alltid sett till att mörka mina problem med a i sociala sammanhang och sedan hemma druckit i kapp för mig själv det jag avstått ifrån tillsammans med andra. Jag har varit livrädd att andra skall upptäcka... Så svaret blir nog att nej de vet inte om mina problem. När jag håller på och planerar och köpslår med mig själv om att jag kanske kan dricka bara den enda dagen och sedan (!) gå över till nykterhet igen så vet jag att det är A-aset som smyger sig in och vill ta över igen I - den lille djävulen ? som vill locka och få mig att vackla och slutligen falla ! Han sitter på min axel och viskar i mitt öra " nu har du klarat att vara utan a så här länge - du har inga problem utan har kontrollen. Så nu är det ingen fara att börja dricka liiiite...det klarar du ...osv " tack etanoldrift och aeromagnus att ni hjälpte mig att tänka klart ❤️

etanoldrift

och vi tror att just våra hemligheter är dom skämmigaste som finns.. Men det ena tycker är en bagatell, är jättesvårt och jätteskämmigt för någon annan..
Den värsta hemligheten som vi mörkar för oss själva är att vi tror att vi är ensamma och att alla andra är perfekta..
Själv har jag haft jättesvårt med att få en ordnad ekonomi.. Jag hade stora krediter, innan sms lånen fanns på kartan ens.. (utåt sett ville jag ju att det skulle se ut som jag hade råd att ha det alla andra hade..)
Jag lovar dig att jag fortfarande ibland (trots att jag idag har en ordnad ekonomi) skämts MER över det, än både mitt eget beroende och medberoende!
Sen upptäckte jag av en slump, att vissa "beteenden" är en sorts beroende/medberoende-beteenden.. Man "tröstar" sig själv och har svårt att komma ur en ond spiral, som först ger en kick, och bara en stund efter ger ångest.. (som man dövar med mer av sitt "beteende")
Jag har kompisar som är både "shop-o-holics och sockerberoende.. (sockerberoendet är ännu skämmigare, specielt om man är tjock, för folk tycker att det bara är att banta..)
Så sluta skämmas. Här är du en bland många.. Och vem vet.. dina kompisar kanske tycker att det är en kul grej med A-fritt (du kan ju alltid säga att du tänker testa deras fördomar..) Säkert finns det också dom bland oss som skulle ha tyckt att det varit skönt, att slippa fråga efter a-fritt (när man känner sig uttittad..) Kram

RaniLee

av hälsoskäl. Att dricka alkohol är inte självklart längre då många vill leva rent och vara klara i huvudet. Det är mest i vårt egent huvud vi får för oss att andra ska tro så mycket. Jag ska ut på onsdag och har haft lite samma grubblerier, men ska avstå. De flesta vet att jag Yogar och då funkar inte alkohol (jag har inte Yogat på nästan 10 månader, då a tog över pga en kris, fast det vet ingen) alls. Nykter sedan 22 dagar och Yogar igen. Lite rädd för julhelgen, så många dagar....

RaniLee

Glömde att tala om att du kämpat bra, heja dig. Håller tummarna för en vit födelsedag. Återfall brukar bli värre än vanligt missbruk? Några som har erferanhet av det?

Pippilångstrump

Min nionde dag som nykter människa och jag börjar känna mig kaxig och " detta är ju lätt som en plätt" DÅ slår han till det där Aset och viskar och lockar och ger mig ett sådant sug som jag nästan inte klarar av att hantera ...genast är kaxigheten bortblåst och kvar finns bara en liten ynklig rädd och ensam människa som förstår att denna kraft och påverkan som A har på mig är så stark och förödande och jag vet att jag alltid måste varar på min vakt och aldrig en sekund kan känna mig säker för då slår han till för att få mig på fall. Denna gång klarade jag att stå emot men jag vet att jag har en lång väg att gå och jag har bara tagit små små steg. Jag måste orka ...

Pippilångstrump

var på fest igår med hela skolan. De var på en pub. Första festen på gymnasiet. Hon har två kompisar som sover över här. Hon lovade mig innan att hon inte skulle dricka - självklart !!! Jag låg vaken till de var hemma - lysande lät inget konstigt = nyktra. Hon är 16 år. I morse kollade jag hennes ryggsäck och där låg en vattenflaska som jag luktade i - läsk + vodka. I den andra fanns det en röd vätska - kollade i mitt köksskåp där har jag en oöppnad (!) Aperol som nu var öppnad och 1 dm var taget. Allt fanns kvar i hennes flaska för hon hade nog tyckt det var äckligt. Vattenflaskan var nästan helt full också så det var nog inte heller gott. Men jag blir skräckslagen !!! Är detta mitt fel ! Hur skall jag prata med henne om detta då hon vet att mamma tidigare suttit och slurpat hej vilt vin på vardagskvällar lite hur som helst. Jag blir så ledsen och besviken... Hon lovade mig... Har jag berett vägen till att det är ok art dricka - detta är mitt fel och jag skäms sååååå. Är så orolig för mitt samtal med henne - svårt att kasta sten när man sitter i glashus. Och glas är jag verkligen gjord av just nu - känner mig skör och sårbar - fast stark oxå på ngt konstigt sätt ..

harrim

Trycket bland ungdomarna är stort så att provar på behöver inte ha med dig att göra. Det sker även med nykteristers barn. Vad som är viktigt är att prata om det med tanke på vad vi vet vad alkoholen kan ställa till med. Alkoholen är ingen oskyldig sällskapsdryck, tyvärr.

Leverjag

Berätta om ditt drickande, var ärlig

Tror på Det som Vilja skriver. Jag är också i samma sits och undrar nervöst om de i alla fall dricker. Det jag tänker är att han vet så himla mycket om baksidorna med alkhol att han åt instigne har den informationen med sig. Jag har berättat om mitt beroende och vad de gör med mig, varför vi fastnar och alla skador det medför. Vi har pratar mycket om hur det är extremt i vårt land att det ska drickas jämt. Vi har pratat om grupptryck.

Han tränar mycket och vill vara smart så att hjärnceller och muskelceller dör av alkhol lär ju vara lite avskräckande. Jag vet att han kommer att prova men hoppas att all kunskap gör att det blir mindre lockande. Kanske tar han beslutet att inte dricka alls.
Prata, berätta om nör du var ung, hur beroendet smyger sig på och vad som händer. Berätta varför du är och att du är orolig. De behöver höra det, vår kärlek och omsorg.

Kram

Pippilångstrump

Jag är inne på dag 11 men idag var det en tung dag ... Suget satte igång med en kraft som jag kände var svår att stå ut med - och jag gick till systemet - köpte a fria öl och har nu druckit 2 st och känner mig på något konstigt sätt misslyckad fast jag var stark som köpte a fritt... Egentligen en seger men jag känner mig så misslyckad att jag inte kan klara mig utan a fritt... Att kämpa för att bli nykter och använda a fritt känns som fusk - jag skulle vilja klara mig utan något alls...men jag tänker att det är en övergångsperiod och att suget blir mindre och lättare att klara av - jag hoppas det i alla fall