Hur mycket alkohol är riskabelt?

De senaste årens forskning har gjort det klart att det finns ingen alkoholkonsumtion som är helt riskfri. Med det sagt så finns det riktlinjer som visar på nivåer av drickande där riskerna ökar drastiskt, dvs. det som kallas riskbruk. 

Enligt nuvarande riktlinjer från Socialstyrelsen så är din alkoholkonsumtion extra riskabel om du dricker 14 eller fler glas per vecka om du är man eller 9 eller fler glas per vecka om du är kvinna. Att dricka sig berusad innebär också alltid en risk. Om du dricker fler än 4 glas som man, fler än 3 glas som kvinna vid ett och samma tillfälle, eller om du har över 0,6 promille i blodet räknas det som berusning oavsett om du känner dig berusad eller inte.

Vissa länder, forskare och även vissa myndigheter i Sverige, föredrar numer att sätta gränsen vid 10 glas i veckan och 3 glas per tillfälle oavsett kön. Detta eftersom det visar sig att könsskillnaderna är mindre än vi tidigare trott. 

Det finns alltså inga absoluta gränser, men de kan vara viktiga riktmärken om du fått negativa konsekvenser av drickandet och vill dricka mindre. 

 

standardglas exempel
Ett glas motsvarar en liten starköl (33 cl), ett glas vin (10-15 cl) eller en drink/shot på 4 cl sprit

En ~5% starköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1,5 glas.
En burk folköl på en halvliter (50 cl) motsvarar 1 glas.
Ett glas vin på restaurang motsvarar oftast 1,5 glas.
En flaska ~13% vin (75 cl) innehåller 6 glas. En bag-in-box (3L) innehåller 24 glas.
En flaska ~40% sprit (70 cl) innehåller 18 glas.

Det är viktigt att komma ihåg att ta hänsyn till alkoholhalten i det du dricker, om du vill hålla koll på ditt drickande. Till exempel finns det numera en stor variation på starköl, där vissa är lika alkoholstarka som de starkaste vinerna.