Här har vi samlat några vanliga frågor och svar. Om du har en egen fråga är du varmt välkommen att fråga oss som arbetar på Alkoholhjälpen eller diskutera med andra användare på forumet.

 

Jag vet att jag har problem med alkohol. Vad ska jag göra nu?

Du har redan kommit långt som tagit en ärlig titt på dina vanor och funderar på nästa steg! Det finns många vägar in i problematiska alkoholvanor, och det finns många olika vägar ut. Hos oss finns det [...] > Läs hela svaret här!

 

Jag har försökt sluta dricka tidigare utan att lyckas. Vad ska jag göra?

Du ska prova igen! Vår erfarenhet är att det inte finns några hopplösa fall, utan bara de som slutar försöka. Kanske behöver du [...] > Läs hela svaret här!

 

Jag dricker oftare för att varva ned än för att det är gott. Har jag ett alkoholproblem?

Klokt att du reflekterar kring hur syftet med ditt drickande förändrats! Att inte kunna varva ned utan alkohol är [...] > Läs hela svaret här!

 

Hur hjälper jag bäst en närstående som dricker för mycket?

Det brukar vara bra att berätta vad du ser/upplever, säga att du är orolig och är beredd att hjälpa till. Det är ofta bättre att [...] > Läs hela svaret här!

 

Jag dricker vin till maten varje dag. Har jag alkoholproblem?

Utan att veta mer om situationen så vet vi av erfarenhet att det är riskabelt med dagligt drickande, eftersom det lätt kan utvecklas till beroende. Även om det inte blir [...] > Läs hela svaret här!

 

Jag får ofta höra att jag dricker mycket, men tycker själv inte att det är ett problem. Är det förnekelse, eller kan man dricka mycket utan att må dåligt av det?

Som konkret svar på din fråga så går det att dricka mycket utan att må dåligt av det, men det medför ofta risker på lång sikt. Personer som tål att dricka mycket har [...] > Läs hela svaret här!

 

Har den som dricker sig full på sprit större problem än den som dricker till exempel öl?

Vår erfarenhet är att det ofta kan vara hjälpsamt att fokusera på drickandets konsekvenser, snarare än vad som dricks. Sprit kan snabbt göra [...] > Läs hela svaret här!

 

Jag tycker inte jag har problem med alkohol men får ofta minnesluckor. Borde jag dra ner på alkoholen?

Att dra ner på alkoholen är alltid ditt eget beslut, men vi vet att minnesluckor medför ett flertal allvarliga risker, t ex för att [...] > Läs hela svaret här!

 
 

Faktameny