Experiment

Profile picture for user Ella90

Hej!
Efter en veckas finurlande kring om jag ska ta upp skrivande som en del av mitt experiment så har jag valt att ge det ett försök. Varför jag valt denna kanalen är för att jag kan vara anonym, och det är en väldigt stor lättnad i att kunna skriva och prata fritt.

Jag har en kanske inte helt normal relation till alkohol, men klassar inte mig som alkoholist.
Jag hade velat testa att ge kroppen och knoppen en ärlig chans av total nykterhet i 3 månader.
Jag har varit nykter i någon månad här och där och någon 100dagars utmaning osv, men aldrig gett det 3 månader med aktivt reflekterande. Varför jag valt vidare livet är att jag inte endast kommer vilja skriva om Alkoholens påverkan på mitt liv. Jag har skrivit på denna sidan för några år sedan när livet var tumult, och det gav mig möjlighet till reflektion. Vi får se hur mycket jag kommer skriva :)
Nu kör vi.

Ta hand om er.🌸
Ella.

Profile picture for user Ella90

Tjena!
lite skrivkramp i hjärnan men vet att det är nyttigt att få ut tankarna. Om inget är det intressant att läsa när tiden går och erfarenheter byggs på. De tankar som främst gått runt är inte att avstå alkohol eller att jag känner något sug, för det gör jag inte. Däremot tänker jag mycket på hur jag ska hantera situationer framgår med vänner, för oftast förekommer det vin när vi ses.

För info så är jag barnfri, bor själv och dejtar inte någon just nu. Bor i Sthlm.
Stabilt jobb och några goda nära vänner. Livet är tryggt. Jag känner mig trygg i mig själv. Är ganska hundra på att jag har ADHD, och det påverkar såklart livet en del. Men jag försöker hantera det så gott det går :)

Vidare till dagens och egentligen veckans funderingar. Tänk om mina vänner lixom försvinner eller inte vill hänga med mig när jag inte vill dricka vin. De flesta vet att jag skippar alkohol i perioder, oftast för att jag själv märkt att det blivit för mycket på det senaste och att jag behöver vila kroppen från A. Det är ganska slitigt att dricka alkohol har jag märkt, speciellt efter 30 och det syns på kroppen, speciellt i ansiktet.

Samtidigt funderar jag på total nykterhet i mycket längre period än 3 månader. Delvis för att jag tror att alkoholen lite håller mig tillbaka i livet, eller så är det för att nykterheten lockar för att jag aldrig varit nykter längelänge. Antagligen är väl livet lika mycket upp och ner som när man dricker (kanske mer upp ifs). Men jag tror inte att något magiskt kulle hända och att alla "låga" stunder skulle försvinna.
Jag vet inte... En tanke slog mig här på kvällskvisten att jag skulle kunna söka om hjälp för utredning igen om adhd om jag varit nykter en längre period. Kanske försvinner vissa traits när hjärnan fått vila från berusning. Ge belöningssystemet en ärlig chans att reparera sig.

Ja ni hör ju. Mycket tankar, men är ändå lugn i sinnet. Troooooor jag går in på vecka 3 i morgon som nykter. kanske kan vara bra att ha ett startdatum. eller kanske ett slutdatum. Nyår kanske. Vi får se :)

Ta hand om er 🌸
/Ella

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ella90 Välkommen hit! Klokt att sikta på 3 nyktra månader. Efter 3 månader händer mycket, men även vid månad 6-7. Och år 2 som nykter är också häftigt - då har man i princip gjort allt nykter tidigare och slipper helt att lägga energi på det.

Gällande dina kompisar är det klokt att undvika fest och frestelser i början. Bjud med dina vänner på promenader, lunch, brunch eller någon aktiv sysselsättning.

Efter en tid då du är tryggare i din nykterhet är det enklare att delta i festligare sammanhang. Tyvärr blir det rätt trist när de börjar fyllegagga, men då brukar jag smita hem.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Ella90 Välkommen hit! Vad bra att du vill vara nykter i tre månader för att undersöka hur du mår som nykter en längre period. Det är först efter en längre period man kan se den verkliga skillnaden. Mycket hände i början av min nykterhet men det stora skillnaden märkte jag mellan 3-6 månader, både psykiskt och fysiskt. Själv har jag valt att leva nykter i resten av mitt liv och har nu varit nykter i drygt 11 månader. Livet har gjort en helomvändning och jag mår så mycket bättre på alla plan. Aldrig mer alkohol som gjorde mitt liv till en misär.

Allteftersom min tid som nykter gick har jag blivit så stolt över mig själv och finner inga problem med att inte dricka när andra gör det. Andra har accepterat att jag inte gör det och skulle det vara så att någon inte accepterar det, är det nog inte en person jag behöver i mitt liv.

Det kan nog vara bra att göra en utredning för din egen skull. Kanske får du bättre verktyg och förståelse för hur du fungerar och vad som kan trigga dig. Riktigt bra gjort med tre veckors nykterhet, grattis!🥳. Ha en bra dag!💕

Profile picture for user Ella90

Hej på er Vår2022 och andra halvlek. Kul att ni kommenterade och tack för tips :)

Ser inte direkt alkohol som en frestelse inte heller svårt att vara nykter på kalasande, så det blir nog inga problem. Däremot när jag och mina vänner umgås brukar vi dela på en flaska vin osv. Det jag klurat på är hur dynamiken kommer förändras i vår vänskap, eller om den ens kommer påverkas. Jag vet inte, har inte provat men vi märker ju inom sin tid nu :)
Har bett om utredning tidigare för ADHD, men eftersom jag klarar skolan med betyg och högre studier så la dem ner utredningen. Skam den som ger sig. Om inge annat kommer jag spara ihop och göra en utredning på egen bekostnad.

De jag funderar på en del idag är hur min kropp kommer reagera på en sådan pass lång nykterhet (i mina ögon).
Jag hoppas att jag kommer tappa lite centimeter för just nu känner jag mig som en blobb. Helt okej att vara en blobb men jag vill vara en mindre blobb. I kväll ska jag testträna för en träningsgrupp och se om jag håller måttet. Det ska bli väldigt kul och jag ser fram emot det. Klart jag känner mig osäker på att de kommer döma min prestation, men jag vet att det mesta sitter i huvudet så försöker skicka snälla och omhändertagande tankar så fort osäkerheten slår till.
Var några år sedan jag simmade så jag hoppas att tekniken iaf finns kvar, men kondisen och styrkan kommer jag få starta om med. Ska bli riktigt roligt att se kroppens respons om några veckor. Jag är optimistisk.

Börjar bli mer och mer säker på att jag vill köra 3 månader på raken. lite kul för när jag såhär velar håller jag mig från att ta ett glas vi för att jag inte helt bestämt mig. Kanske ska vela hela vägen till jul XD
Nu undrar i kanske varför jag skriver här, jo när jag väl tagit det där andra glaset så räcker det oftast inte och jag vill dricka hela flaskan som sen eskalerar till boxen eller när alkoholen tar slut hemma(därför har jag aldrig alkohol hemma). Så jag vet att det inte är helt normalt drickande. I know this. Förr i tiden när jag skrev väldigt mycket här så fick jag oftast en del dåliga konsekvenser av mitt drickande, därför jag börja skriva delvis men oxå för att kunna sätta ord på mina känslor och beteenden.

Idag är jag på en helt annan plats i mitt utgångsläge och resan har varit lång för att komma till den plats jag är idag.
Nu vill jag mest ge mig själv en helt ärlig chans till att faktiskt ta mig an livet, för jag älskar verkligen att leva. Att vara närvarande och ge mig själv en riktig riktig chans på riktigt.
Ska bli spännande att se vilka hinder och chanser jag kommer notera detta kvartalet.
Häng med det blir kul ;)

Ta hand om er 🌸
//Ella

Profile picture for user vår2022

@Ella90 Jätteroligt att du ser detta som spännande, vilka hinder och chanser du ska upptäcka om dig själv. Det liknar sättet jag tänker om min nykterhetsresa. Jag såg och ser det som en utmaning som jag ska klara av och att jag har en tilltro till min egna förmåga. Jag utforskar nyfiket vad som sker inom mig själv, mina tankar och känslor. Hur jag hanterar dem själv och gentemot andra. Att utgångspunkten är att vara ärlig, sann, öppen i sinnet och även om andra. Att jag inte vet det jag inte vet, men att vill utforska det och lära mig mer. Likadant har min vikt och kondition varit en utmaning jag velat ta mig an. Det har gett goda resultat och framgångarna har fått mig att må bättre både psykiskt och fysiskt. Jag vill verkligen träna och det har blivit ett naturligt inslag i mina vanor. Nykterheten har har lett mig till en annan dimension av livet, en ny chans att upptäcka det på nytt. Ett liv i harmoni och kontakt med mig själv och min omgivning och där jag är närvarande och tillgänglig.

Vad gäller velande är det en beslutsprocess man ofta underskattar. Man kanske bestämmer något och sedan ändrar sig, bestämmer något nytt och ändrar sig eller att man inte riktigt kan bestämma något. En psykolog sade, att i själva verket är velandet ett steg mot att fatta ett bra beslut som man kan leva med och stå för😁.

Det ska bli spännande att hänga med i din resa! Ha en fin söndag!❤️

Profile picture for user majken_r

@Ella90 spännande att läsa dina inlägg och hur du funderar. @vår2022 har hjälpt mig så mycket när hon skriver om detta med ”velandet” och processer. Jag var en ”velare” och blev efterhand alltmer nyfiken på min egna process. Önskar dig en fin dag!🌸

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Idag har jag funderat mycket på hur ofta jag vill skriva här. Jag tror att en daglig satuscheck inåt med reflektion är att föredra med tanke på mitt syfte. Idag har jag inte tänkt så mycket alls, haft en riktigt stillsam dag med noll fokusförmåga, eftersom jag är väldigt trött efter gårdagens sena träningspass. Behöver minst 8-9h för att fungera.
Trodde i många år att denna "paralyserande" känslan av att jag inte kommer igång med något eller att jag prokastinerar var lathet. Att jag bara skulle skärpa till mig och vara som alla andra. För de andra fastnar inte i soffan. Jag vill ju göra saker men det är lite som att kroppen gått in i freez. Jag har förstått att detta är relativt vanligt trait inom adhd, så jag försöker inte döma mig själv. Det kommer en ny dag i morgon, kanske är det dagen då jag jobbar i 200% . För de dagarna kommer också. Hyperfokus kallas det, har jag förstått.

Anyhow. Idag har jag varit väldigt trött och mer eller mindre ätit mig igenom dagen. Tror mitt belöningsystem och trötthet har sökt kolhydrater för bränsle och dopaminutsöndring. Hade gärna inte haft sådana här dagar, men de kommer ibland och det är helt okej det med. Behöver inte överkompensera i morgon med varken svält eller överträning, skönt att ha kommit till den insikten också efter alla dessa år. ^^

Utagningspasset igår gick väldigt bra, jag klarade av hela passet men mina armar var som gele efter XD Idag har jag träningsvärk i nästan hela kroppen. Det är väldigt skönt ändå. Jag har idag också bestämt mig för att ge simningen en ärlig chans i 3 månader, och nog även beslutat mig för total nykterhet till nyår. Gruppen var himla trevlig också, kul med lite nya karaktärer i livet att lära känna.

Snabb reflektion så är jag ganska hundra på att sådana här dagar som jag haft idag när kroppen och knoppen skriker efter glädjehormorner så hade jag valt att dricka vin. Då visste jag inte hur knas den spiralen faktiskt är. Att man tömmer sina glädjeämnen och dagen efter är ännu plågare och mer uttömd (och tappar viktig läkande sömn). Galet hur man levt förr va, men det är en annan historia för en annan gång.

Nu är det spännande tider minst sagt!
Och det är dags för denna böna att gå och lägga sig, äntligen <3

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Sisyfos

Jag läser det du skriver om ADHD och tänker att det jag kallar ”rastlösa själar” härinne är i närheten. Jag tror att alkohol är väldigt skadligt i de sammanhangen. Passiviteten man får av alkohol och rastlösheten som många har är en riktigt usel kombination. Jag hoppas du lyckas med dina 3 månader eller ännu hellre 6 månader. Rastlösheten eller energin är en fantastisk tillgång tror jag om den kanaliseras åt rätt håll. Det du skriver om spretigheten och svårigheten att fokusera och hitta rätt hjälps inte ett dugg av alkohol, men det är lätt att vända sig dit för att få tyst, för att få avslappning för att få fokus när det blir för splittrat.
Men utan alkohol kanske det räcker med något som kräver fullt fokus - dans, bergsklättring, annan träning etc, kanske också nåt som enbart kräver mental fokus, men jag tror att vi måste sköta om oss. Det finns otaliga fördelar med att vara ”rastlös” och det blir kanske lite lättare med åren. Men för att få ut det mest positiva av sig själv krävs nog alkoholfrihet. I alla fall tills man fattat vad som får en att må naturligt bra.
Lycka till!

Profile picture for user Ella90

Hej Sisyfos! Vad kul att du skrev, var länge sedan vi pratade nu. Jag skrev mycket förr när jag studerade (hint hint), men under att annat alias. Har bytt alias nu för jag ville inte starta ett nytt kapitel i min historia, utan en helt ny bok.
Som vanligt kloka tankar från dig, och absolut är det en typ av rastlöshet. Vi kan diskutera det vidare sen, för nu måste jag in i ett möte! Hoppas du mår bra Sisyfos, och väldigt kul att se dig här.

Många kramar
Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Idag har varit en prövande dag på jobbet. Jag arbetar som systemförvaltare och är relativt ny i min roll. Eller ny och ny jag tog examen i december och blev anställd i januari. så inte helt ny. första halvåret har gått helt okej, mycket jag lärt mig och så men min organisation är så fruktansvärt ooganiserad och arbetsbördan har verkligen ökat nu de senaste 3 veckorna. De bara läggs mer och mer grejer på mig utöver det som faktiskt min roll innebär. Så ibland känns det som att jag bara springer runt och släcker bränder tbh. i typ panik.
Har noterat idag att jag mer eller mindre blir förbannad på saker för att jag blir så himla stressad.
Inte förbannad utåt såklart mot människor eller kollegor, tacka gudarna för att jobba hemma säger jag.

Jag känner inte heller direkt att jag utvecklas år det hållet som jag vill eller att kompetensen finns för mig att utvecklas på denna platsen. Med tanke på hur omvärlden ser ut nu så är det mest strategiska att stanna kvar. inflationen och kommande kris som kommer påverka arbetsmarknaden gör att jag absolut inte vill sitta i en provanställning efter december.
Istället ha jag sträckt ut en hand och bett en bekant inom branchen att vara mentor, det ville han. Vi hade vårt första möte förra veckan och det var riktigt bra. Fick energi och nya perspektiv på arbetet efter det. Vi ska ses nästa vecka igen. Har även bett min chef om inte bara en utan två utbildningar. Han skulle kolla på det och se om det gick att ordna in i budgeten till nästkommande år.
Kanske blir jag kvar iaf till sommaren nästa år. Men om det kommer en rekryterare som kan erbjuda mig en roligare tjänst där de redan nu arbetar enligt ett etablerat ramverk som tex ITIL så blir det svårt att tacka nej.

När jag blir tillräckligt stressad eller pyssel på jobbet så har jag gått ut och sprungit. Idag drog jag till gymmet över lunchen. Det var oerhört skönt. I kväll ska jag ta ett varmtbad och förhoppningsvis kunna fokusera lite på läsning. Det ska också bli skönt.
Jag försöker vara lite mer närvarande på det som ger mig glädje underdagarna när stressen är så hög på arbetet.

I morse när jag vaknade var jag oerhört tacksam över att vara singel och inte en endaste man eller ex fanns i mina tankebanor. Bara jag. Det är väldigt befriande ändå. Jag var ihop med en inte så najs Guy för något år sedan, och vår relation har påverkat försök till andra relationer efter. Kanske var jag inte helt läkt, kasnke hade jag inte helt gått vidare. Han finns fortfarande mina tankar. Inte varje vecka men han poppar upp ibland. Jag behöver åka förbi hans tunelbanastation när jag ska in till TC, och då påminns jag. Varje gång.

Känner mig inte direkt ledsen längre, och jag har gått vidare. Det ät väl egentligen först nu det senaste som jag faktiskt inser hur skönt det är att vara själv. Tidigare har jag flytt mig själv och ensamheten. Varit rädd för mina egna tankar och därför val relationer som inte varit dem bästa för mig. Allt för att slippa vara själv tror jag.

Men jag känner inte så längre. Denna här som faktiskt är jag är ganska trevlig att hänga med. Så länge jag sköter om henne. Lite som en tamagutchi. Jag var väldigt sjuk för några år sedan, då försökte jag ta hand om mig själv som jag hade tagit hand om min bästa vän. det hjälpte att distansera jaget till något annat.

Fan vad saker man ska behöva gå igenom va.
Tänk ändå att jag hamnade här, i min egna lägenhet tillsut, och genuint tillfreds med livet.
Allt ordnade upp sig. Jag ordnade upp det.
Nu blir det ett bad!

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Sisyfos

Hejhej!
Jag fattade vem du var! Kul att du återvänder och verkar må bra.
För mig går det bra för det allra, allra mesta. Jag behöver se till att hålla stress nere och jag har problem med smärta som gör mig fruktansvärt trött. Alkohol hjälper inte alls, tvärtom, så mycket vet jag. Skulle jag få ordning på smärtan skulle det vara så mycket bättre. Men jag försöker inte dricka bort den i alla fall och det är ju positivt.

Kör på med dina nyktra månader även om alkohol inte verkar vara nåt jättebejymmer just nu, men såhär på andra sidan ser man effekterna av rätt små mängder. Att vara nykter gör att man kan hantera saker på ett annat sätt. Som du skriver springa och ta ett bad istället för att dricka. Jag tänker att det också finns saker som du kan behöva processa. Du vet vad jag menar och har ju också processat. Men ibland tror jag att man behöver återkomma och processa igen lite i taget, inte fastna, men ta ett omtag. Särskilt när det har varit svåra saker som man har varit med om.
Jag tycker att du verkar stark och klok. Då både ber om hjälp och ställer krav pö nya jobbet. Sätt lite gränser också så är du hemma.
Önskar dig all lycka till!

Profile picture for user Ella90

Hej fina Sisyfos!
Fan vad segt med smärta. Det påverkar verkligen hela livet. Lider med dig på den :/ Betvivlar inte att du sökt all hjälp som finns att få bot på det. Jag fick diskbråck och det gjorde jävligt ont. Kunde sjukgymnastika bort den som tur var. Om det är något som kanske funkar för dig med? Väldigt positivt att inte dämpa smärtan med alkohol, bra av dig!

Du har med största sannolikhet rätt med att det finns något mer att processera, kan inte sätta fingret på vad det kan vara helt ännu. Men jag tror att det kan vara total nykterhet som skulle kunna ge möjligheten till någon typ av pollett som trillar ner där också tillslut. Lite därför jag tagit upp skrivandet igen, det är ju en del av många läkeprocesser. Så why not, det har ju funkat förr. Och det fungerar för väldans många här inne :)

Enig dig med att även små mängder ger någon typ av effekt. Jag har den där lilla oron i bakhuvudet som gnager att jag fuckat up något organ inne i kroppen finns ju där latent oavsett mäng. Jag tycker att mina ögon ser gula ut men ingen jag frågar ser det, men jag ser det. Jag förlorar ju absolut ingenting genom att skita i A ett tag, ser genuint bara vinster med det. Du måste ha samlat på dig en jäkla massa tid nu? Hur känns det? Vad har varit det bästa enligt dig? Vad har varit klurigast? :)

Jag har varit ganska timid på jobbet hitintills, men nu börjar jag våga säga emot och be folk förklara sig. Jag har en tanke om att snart våga säga nej till saker också. Det kommer. Nu har jag snart varit förbannat på arbetstid en hel vecka XD Ska bli så jäkla skönt med helg. Att jag börjat simma gör det hela mer överkomligt. Men det kommer i ett annat inlägg snart i en tråd nära dig ;)
Ta hand om dig Sisyfos ^^

Och ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Löööördag!
Hade simpass i morse. Mitt första besök med gruppen på en lördagsmorgon. Riktigt kul och nästan 5k kom vi upp i.
Blir imponerad över att jag faktiskt orkar hänga med, men satan vad jag känner av mina armar och mjölksyrakänningar i typ hela kroppen. Hoppas på att koppen reagerar snabbt och börja bygga muskler som bara den. Något typ av muskelminne borde väl ändå finnas? Kasnke! vi märker.
Sov riktigt oroligt i natt för jag inte ville försova mig. Men det gick bra allt som allt.

Har inget mer inplanerat idag förutom att ag ska äta pizza i kväll. Vi har träning i morgon också, så det blir lixom ett måste att ta det lite lugnt för att orka. Eller iaf för mig. Vet inte hur andra i gruppen lever. Men jag ska iaf ta en skogspromenix med min doggo och sen blir det nog fortsatt chill och en ganska tidig kväll tror jag.

Känner ingen direkt FOMO över att ta en lugn helg, känns mer som en lyx. Köpte med mig butiksgjord skagenröra och frallor efter träningen. Lite extra guldkant sådär. :)

Reflektion kring att leva alkoholfritt är väl att det hade inte gått att träna lördag morgon och söndag om jag hade druckit. Har svårt att stanna på 2-3 glas, och bakfyllorna har blivit helt jävla galna efter 30. det måste ju vara något som kommer mer åldern, eller så har jag bara blivit en mes. Klart inte värt det iaf XD

Det känns ändå skönt att ge kroppen 3 månader att få bygga upp sig och läka. Sen får jag ta ett nytt beslut tänkte jag.
Blir stolt över mig själv och känner ändå att det är den bästa selfcaren som finns där ute. Helt gratis är det oxå.
Kanske är detta början på en helt ny identitet?
känns spännande iaf. Hoppas ni där ute också har en fin dag ^^

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Härliga Måndag!
Spännande hur mycket jag ändå reflekterar per dag och försöker förstå. Finns en hel del på YouTube att kolla på kring just alkoholens påverkan på både kropp och sinne. Älskar ju biokemi så när jag trillade förbi Biopsykosociala perspektivet på alkoholens inverkan och påverkan så kickade någonting igång inom mig.
Stor fördel med adhd (för mig) är att när jag hittar något som jag tycker är intressant så är det det enda som är intressant för tillfället. vill lära mig allt. precis allt.
Så passande att det korrelerar med denna resan då ^^

Helgen var lugn och skönt. Lyssnat en del på podd (framgångspodden, tips), tränat och hängt med min doggo. Passade på att inte ställa klockan igår och fick in 11h sömn. Väldigt skönt

Jag funderar en del på framtiden, på mina tiggers och vad som hänt bak till varför jag inte fortsatt hålla mig helt totalt nykter efter mina tidigare perioder av reflektion. Det jag kommit fram till är att livet varit ganska turbulent runt omkring. Ja näst intill varje gång, och när det varit som mest turbulent så släcker jag alkoholen först som action.

Nu är det inte turbulent, det är tvärt om väldigt väldigt tryggt. Och det känns lite som att utgångsläget denna gången skulle kunna vara den sista pusselbiten för att få ett bestående resultat.
Jag har ingen romantiserad bild av alkohol, inget behov att ha den varken i min vardag eller på fest. Jag längtar inte efter ruset och det är inget jag heller känner att jag försakrar genom att säga tack men nej tack.
Enda tillfället där jag tror att jag vill ta ett glas bubbel är på nyår, men sen börjar jag fundera på just varför? Varför vill jag det? så den går jag och finurlar en del på. Försöker hitta vad det är för version som min hjärna vill skapa fram.

Det jag inte kan hitta riktigt på nätet och något jag genuint undrar över är när hjärnan faktiskt blir beroende av alkoholen? Är det när man inte längre kan sluta dricka när man väl tagit 2 glas? När det där lilla ruset i bakhuvudet väckts? jag vet att det finns fler kriterier, men det jag undrar över är när det rent biologiskt skapas ett beroende? Någon som vet? Jag vill minnas att jag hittat det svaret för något år sedan och jag vill också minnas att det var att hjärnan "byggde" om sina transistorer? att när de var ombyggda och beroendet lagt så byggde hjärnan inte om sig igen ish? Hade gärna fått förslag på källor om det är någon som vet?
(jag vet allt det andra om när det påverkar ens vardagsliv negativt, psykologiskt beroende osv osv. men jag söker fysiken bakom)

Nu ska jag ut och lunchpromenixa!
Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user vår2022

@Ella90 Hej! Kul att du mår så bra och tycker det är spännande och försöka förstå. Tycker också att det är mycket intressant med vad som sker i hjärnan vid alkoholberoende. Vet inte om du får svar på dina frågor men detta har jag hittat på nätet:

Alkoholism är en stor och heterogen grupp av tillstånd. De som är i riskzonen har en mer än 50-procentig ärftlighet som samspelar med miljöfaktorer, säger Markus Heilig som sedan sju år basar för den kliniska forskningen vid amerikanska NIH:s alkoholforskningsinstitut NIAAA i Bethesda utanför Washington DC.

Folk förlorar kontrollen över sitt beteende av olika skäl, förklarar Heilig.
* Dels är det människor som får en ovanligt intensiv kick av alkohol. De får en mycket stark dopaminutsöndring som ger en intensiv belöning.
* Dels stresskänsliga personer som får en tillfällig lindring när de dricker. De slipper sin oro på kort sikt, men hamnar snart i en ond cirkel.

Att beroendet är så svårt att bli av med, trots att allt förnuft säger ”lägg av!” beror på fysiska förändringar i hjärnan.
– När man under lång tid utsatt kroppen för alkohol triggas en plasticitet i hjärnan. Vi har sett det på råttor som blivit alkoholiserade. Man tar bort alkoholen och låter dem vara utan i fyra månader, vilket är en stor del av livet hos en råtta. Ändå har de kvarstående förändringar av genuttrycken i stressystemet. Alkoholen förändrar hjärnans funktion grundligt och långvarigt.

David Engblom och hans forskargrupp studerar de kretsar i hjärnan som signalerar belöning och obehag. Normalt råder en balans mellan systemen. Men ibland rubbas balansen och den är svår att återställa. Vid drogmissbruk sker en omprogrammering i hjärnan. Vissa kopplingar mellan nervcellerna förstärks, andra försvagas. Det påverkar i sin tur flödet av olika signalämnen som dopamin, glutamat och GABA samt ett antal neuropeptider.

– Vi vet att stress innebär en risk att hamna i återfall men vad som då sker i hjärnan är inte kartlagt på molekylär nivå. I det läget är det inte i första hand en kick man söker utan att komma upp ur en känsla av att må dåligt.

Kortslutning i systemet
Hjärnans belöningssystem är viktigt för vår överlevnad; vi mår bra av att äta, dricka och ha sex. Normalt trubbas systemet av då vi utsätts för samma stimuli gång på gång. Men vid droger gäller något annat.
– Då sker ett slags kortslutning i systemet. Det ”filter” hjärnan har vid stimuli som mat, och som håller belöningssystemet i schack, fungerar inte då man använder droger. Mängden och signaleringen av dopamin ökar oavsett hur många gånger drogen tas.

Belöningssystemet är kopplat till minnen som upplevelsen av en kick, en viss plats eller annat man associerar till. Positiva upplevelser skapar ett sug efter drogen, man fastnar i ett beroende. Minnen är svåra att sudda ut – det går inte att ”backa bandet” – vilket gör risken för återfall livslång. Risken att fastna i drogmissbruk har stark genetisk koppling. Men troligen är många ärftliga komponenter involverade. Det finns, säger David Engblom, ingen ensam ”beroendegen”.

Så när man läser och börjar förstå hur farligt alkohol är och hur det skadar vår hjärna, känns beslutet om att aldrig mer dricka helt rätt. Det som känns som en tröst är ändå att hjärnan kan återhämta sig och skapa balans igen. Och man kan må bra😁. Man kan aldrig få en helt återställd hjärna, men om man inte tillför den alkohol så triggas inte systemet igång igen.

Ha det gott!💕

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Äntligen har det lugnat sig på jobbet. Funkar att köra fullt ös medvetslös ett tag men återhämtningen behövs oxå. Idag har jag tagit det väldigt piano, höll en WS i morse och sen på eftermiddagen har jag mest lullat runt och fixat. Tog en långpromenad på lunchen, och körde ett träningspass i morse innan jobbet. Det var najs, hade orimligt mycket energi kvar som höll sig hela dagen. Trodde jag skulle krascha på eftermiddagen men det blev inte så.
Tacksamt ändå att dessa dagar också kommer, när saker bara rullar på :)

Reflektioner kring alkoholfriheten nu är att jag fått en del finnar i ansiktet, jag som aldrig har det.. Vet ej om det är en korrelation på friheten eller om det är ett resultat av 3 stressiga arbetsveckor. Vilket som har jag noterat det och är ganska glad över att jag kan sminka över det.

Går mer och mer i tankarna att köra ett helt fritt år 2023, det känns inte svårt eller övermäktigt. Mest att det ger en "förklaring" till folket runt om kring att jag är på en utmaning eller ett "nyårslöfte". Blir nog mindre tjat då och jag kan boka på mitt. Men jag kör mina 3 månader nu och sen tar jag ett nytt beslut. Tror min mamma kommer tycka att jag är svintråkig, men det får hon tycka.

Ser redan fram emot helgen, min lillasyster kommer hit och vi ska hänga för första gången någonsin på tu man hand, hon är 16. Tänkte bjudapå köppizza, snacks, läsk och kakor. Vi ska köra filmmaraton som hon valt. Jag vet att hon ser upp mot mig väldigt mycket, så det ska bli så himla kul att vi faktiskt kan börja bonda nu när hon inte är ett barn länge (missförstå mig rätt, hon är fortfarande ett barn, men inte ett barnbarn.. if that makes sence).

Livet är bra, livet är lugnt ^^

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user vår2022

@Ella90 Skönt att det lugnat sig på jobbet. Det behövs återhämtning mellan varven. Din mamma borde vara stolt och glad över att du vill vara nykter och inte dricka, ta hand om din kropp och knopp. Bra att du inte bryr dig om att hon kommer att tycka du är svintråkig, det är mer hon som i så fall är det som tycker så.

Ha en fin helg med din lillasyster och rå om varandra ordentligt❤️

Profile picture for user Ella90

Hallåååå Fredag!
Äntligen lite helg <3

veckan har gått i rasande fas, är inte så inspirerad till att skriva men skriver ju till mitt framtida jag så, varför inte!
Daily checkin: Mår bra, fortfarande glad och känner mig ganska allert överlag. Men jag följer ju min trio av good stuff. Sömn, mat och promenader (med solljus) varjedag :)
Idag blev det en riktigt lång promenad med min doggo, kombinerade halva promenaden med en walkandtalk. så skönt att kunna kombinera arbete med promenader ändå. Jag tycker det är väldigt skönt att kunna arbeta mitt ute i skogen helt ärligt. För mig är det lyxigare än att ha en högre lön. Jag behöver flexibiliteten. väldigt tacksam för den ^^

Idag noterade jag även att det var min första gång på några veckor som jag tänkte att jag skulle kunna tänka mig ett glas vin efter jobbet. Lite kul ändå, men så blinde det inte. Kom dock på att jag hade en afri öl i kylen så den blev väldigt festlig att avsluta arbetsdagen. Tycker ändå att afria ölar har steppat up nu och funkar riktigt bra, smakar gott :)

Vad mer har jag tänkt på?... jo, jag ska nog hoppa av mina p-piller ett tag tror jag också nu. Kommer ju ändå inte ligga än mindre dejta någon på ett tag. Hade varit skönt att slippa proppa kroppen med hormoner som inte direkt behövs. Men har inte helt bestämt mig för det ännu. Ska googla runt lite först och se om det är värt det eller om det är mer värt att fortsätta med p-piller. Vägrar bli Preggo igen, så jag är lite försiktig :)

Hmmm... hoppade träningen igår för jag kände att kroppen var trött. prioriterade vila och sömn i stället så drog in ett härligt 9h sömnpass i stället. Kändes oxå väldigt skönt att ändå faktiskt lyssna på kroppen och inga "du är dålig" eller prestationskrav som poppade upp.

Fan, det är som skönt att ha koll på kropp och knopp och allmänt livet överlag. Noll konflikter, noll oro. Var ett tag sedan jag hade ångestpåslag nu också. Så skönt.
Oerhört tacksamt.

Nä nu tar vi helg! Woho!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Fantastisk huvudvärk som tagit över mitt sinne idag, strålar lixom typ ut i tänderna.
Är väldigt trött oxå, så misstänker att jag håller på att bli sjuk.
Helgen gick i rasande tempo och vi hade det supermysig.
Har all motivation till att arbeta idag och började gråta lite på lunchen. varfördå, ingen aning. Bara en låg dag. trött dag. Men det är okej, man kan faktiskt inte vara på topp Alla dagar och alla mina känslor är okej.

ska ta en liten promenad med min doggo snart och sen tror jag att jag ska typ lägga ner min arbetsdag och spela lite dataspel istället. halsen gör oxå ont, har tagit tempen men ingen feber.

Har inga nämnvärda tankar på alkohol. Drömmer mig bort till en resa jag ska göra i januari istället. Bort från Sverige och in i värmen. ska bli så fantastiskt skönt. Just idag känns det som en livstid bort. Har bokat resan själv, för jag förtjänar det ^^ sol, bad, värme, sömn och mat <3

hej hopp gummisnopp!
/ella

Profile picture for user Ella90

Tröstahoppade 3nya pocketböcker och käkade popcorn. Mår lite bättre men fortfarande huvudvärk och låg. Är nog bara att acceptera att det är en sådan dag. Har lite ångestpåslag oxå i kroppen, noterade att den fanns igårkväll aswell.

Enda som jag vet skulle kunna triggat är väl att jag bara fick in 6h sömn lördag till söndag, men känns långsökt att kroppen skulle reagera så pass kraftigt ändå på den triggern.

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
Beteendereflektion, låg i går och lite lätt uttråkad idag. Mitt humör verkar gå i cykler överlag. Tappar lätt min känsla av identitet och idag så upplever jag att jag saknar mål med min fritid, ja och arbete egentligen.
Jag har ju mål, men de känns inte så kul. Behöver alltid ha något att sträva efter annars känns det så himla tomt/meningslöst. Blir oftast glad när mitt fokus går mot träning, pga ont i hals och sjukdomskänsla i kroppen så verkar det inte vara det jag vill. Hjärnan vill ha dopamin och igår blev det en stor hemmalagad chokladboll med ett stort glas oboy till middag. Vilket är helt okej, jag vet ju varför den gör som den gör :)

Det är i dessa lägen som jag haft tendens att dricka vin, uppa mina dopaminer, släppa på kontroll och rutiner samt göra vårdslösa val. Kanske för att självsabotera, eller kanske för att få något att hända i livet. Denna tendensen brukar hålla hand med Tinder och validitet av andra. Det brukar leda till dejt, hyperfixion på en ny människa och därefter sex.

tills jag behöver lugnet och rutinen igen. för det är påfrestande som tusan när det "skovet" (kan man ens kalla det för det? XD). Lugnet brukar hålla i 3-4veckor och sen tinar motivationen och lusten till att hålla hälsosamma vanor försvinner eller minskar, så strata jag om med snabba kickar och vårdslösa val. Runt runt runt.

Tittaaaaaa där satte jag änna ord på ett beteendemönster!
Jag vill inte vara en sådan människa och jag vill inte hamna där igen där jag vill/behöver "ta omtag" på livet.
Utan jag tänker fortsätta leva långsamt nu, medvetet.
Gå emot känslan av tristess och japanske äta lite fler chokladbollar eller kanske inte göra det. Vet ju att det är någon typ av kick som hjärnan min Cravar. Hoppas bli frisk snart så jag kan hoppa i vattnet och träna igen.
Mesta känns tråkigt idag också, och jag vaknade med ganska hård och tung huvudvärk.
ska testa att lyssna på riktigt hög musik och ta en promenad in till stan för att småstrosa i mitt butiker under lunchen.
Det vet jag om att hjärnan min gillar, massa nya intryck och kunna känna olika material. (har munskydd såklart, pallar inte råka smitta någon med min förkylning).

Känns ändå väldigt skönt att utmana mig själv och aktivt tänka ut varför jag gör som jag gör. Inte bara leva i repeat och samma hjulspår. Har ju gjort det förr, men denna gången ska jag reflektera ännu djupare, vara ännu modigare och ännu tuffare (och snällare) mot mig själv. Inget bullshit, inga bortförklaringar eller skylla på andra.
Mitt liv, mitt val och mina konsekvenser av mitt beteende.
Fortfarande väldigt trött dock. Tröttheten verkar oxå den gå runt i skov.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tänk vad bra jag känner min egna kropp ändå. Nya synintryck och ta på saker och lukta på saker = nytt sinnesläge.
Börjat fiinurla på en ny utmaning i vardagen oxå som mål. Känns bra och som att jag plötsligt har framfart och motivation igen. Köpte en kaka till eftermiddagsfikat :)

Fick oxå reda på att SIMS ska ha en pressrelease idag 18:55 ( på YouTube) angåe något hemligt. Jag tror att de ska announca nya Sims 5! Men vi får se. Glad nyhet för dagen är även att Sims4 nu släppts gratis för alla. Så om du gillar sims men inte haft råd med sims4, så passa på nu. NU är det gratis :D
Glädjens dag ^^

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Idag har jag varit på synundersökning. Äntligen tagit tag i saken och kollat upp mina ögon, deeeeeee var fel. Ska tydligen ha glasögon både på kort och lång sikt. Denna typen av brytningsfel ska även vara den sämst lämpade med skärmjobb. Woopidoodle! Nej men det känns skönt att fått det gjort. Mina ögon har varit väldigt torra och trötta senaste två åren. Hade kunnat förklara huvudvärken och tröttheten oxå. Så det var ju väl att jag nu ordnat detta :)

Min doggo blev precis hämtad och ska nu hänga hos sin pappa en stund. Saknar honom redan men är ganska skönt att få en hel natt sömn. I natt väckte han mig runt 0130 och jag kunde inte somna om förens runt 05. Så det har varit en ganska seg dag tbh.

Har fortfarande sjukdomskänsla i kroppen och ganska mycket huvudvärk. Har ordnat ihop ett litet firande för en kollega i
Morgon så ska in till kontoret och socialisera. Har några ganska tuffa möten i morgon oxå, ser inte helt fram emot dem. But you gotta do what you gotta do i guess.

Börjar bli mer och mer hunds på att köra ett nyktert 2023. Det känns ganska kul ändå. Och sen har jag börjat småfinurliga på ett 5veckors projekt privat som jag ska nog vill göra nu i november oxå.

Kul med lite längre kombinerat med kortare projekt samtidigt. Ganska kul att sätta upp milstolpar. Nu slog det mig att jag kanske borde sätta upp detta i jira 😂 göra ett riktigt gantschema med aktiviteter och milestones.
Känns lite overkill! Men kan bli kul 😅 om inge annat blir det spårbart och nåbart.
Sätta upp ett SMART mål…

Nåååååväl, ska sova på saken. Hoppas mina böcker kommer i morgon. Längtar till helgen (som vanligt).

Ta hand om er🌸
/Ella

Profile picture for user Ella90

Torsdag!
Vaknade upp med nackspärr så det fick bli hemmadag ändå, lite tråkigt. Hade (lite) sett fram emot att åka in till kontoret, men men. Kroppen säger till mig på många sätt nu att något inte helt stämmer. Så det är väl bara att glida med och försöka lyssna på vad den vill.
Galen huvudvärk idag också, kanske hänger ihop med nacken eller vice versa.

Fick även veta att exmannen förlovat sig med sin partner. Väldigt glad för dem och för honom. Han förtjänar verkligen all lycka och kärlek som finns. Glad att han hittat någon som gör honom lycklig.
Undrar lite stilla vart min människa finns, men det finns en anledning till allt. Så jag sitter still i min lilla båt.
Jag ska leva såhär nu, detta är rätt. jag känner det i mig.

Dagen har varit smockad med möten, så jag är ganska trött. Fick nyss ett mess att mina böcker kommit. Ska ta ett riktigt varmt bad för nacke och huvud och börja läsa i badet tänkte jag. Blir inte sent i kväll (förhoppningsvis).

Känns ändå skönt att ta en aktiv stund dagligen och sätta ord på min vardag, för mig själv. Jag har lite planer att efter årskiftet och till våren våga mig ut på lite mer sociala events. Absolut är jag bäst fungerande när jag har mina sömnrutiner och inte socialiserar för mycket på fritiden. Men meningen med livet kan väl inte endast vara att följa rutiner för att hålla sig psykiskt stabil?
i donno. Känner mig inte ensam i min vardag fasten jag mest är för mig själv. Förr var jag rädd för ensamheten och var ute på saker nästan hela tiden, tills jag kraschade. Såklart. Kan inte bränna ut ljuset från två håll samtidigt och tro att man kommer levandes ut ur det va. nej.
Trodde ifs inte heller att jag skulle göra det så, men det är en annan historia för en annan gång. kanske. Är lite trött på att leva i vad som hänt, gillar att se framåt och vara i nuet mer. Hänt har hänt lixom :)
I går när jag inte kunde stänga av hjärnan och sova så insåg jag att jag har allt jag drömt om nu, och det är jag så förbaskat tacksam för. Faste jag inte gillar ordet tacksam så mycket så är det det ordet som bäst beskriver känslan.

Jag vet att jag kommer kunna orka vara mer social, men inte just nu. Inte i detta kapitlet i mitt liv. Jag tror att jag behöver vara exakt så här restriktiv (och tråkig) för att bygga grunden helt och hållet i EllaAB.
Klart osammanhängande dagboksinlägg, men hey det är lite så jag funkar.

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

fredag!
Äntligen fredag <3

Nacken fortsätter att göra ont, och huvudvärken lika så. Men överlag mår jag bra ^^

Har reflekterat en del idag kring Exmannen, igår var jag glad för honom. Samtidigt blev min saknad påtaglig efter tvåsamhet. Lite nedstämt men ändå inte. Jag tror och vet att det fins någon där ute för mig, men inte just nu.

Idag känner jag en genuin glädje för honom. En av anledningarna till varför jag tog ut skilsmässa var för att jag inte kände att jag var tillräckligt bra för honom. Jag visste att jag inte kunde ge honom de saker som jag vet att han vill ha. Jag säger inte att jag är en sämre människa eller dålig på något vis, för det är jag inte. Jag är en bra människa, snäll, stark och modig. Men jag var inte det jag kunde se exmannen dela resten av livet med.

Tanken har slagit mig både en två och tre gånger när livet varit svårt, att jag borde stannat, för vi skulle kunna bygga något stort. En stor del av mig dog när vi separerade och det är nog något av det absolut svåraste besluten jag behövt göra och gå igenom. För jag älskade honom, och någonstans tror jag att jag alltid kommer göra det. Jag tycker och tyckte bara att han förtjänade bättre. En bättre match kasnke.

På sätt och vis är jag ändå tacksam (där är det där ordet igen ;) ) över att jag fått vara med om stor kärlek, om tryggheten och möjligheten att veta hur en stabil och trygg relation kan se ut. Möjligheten att få leva med någon som älskat mig, för den jag är och var. Och plötsligt började jag böla, spännande reaktion...
Det jag försöker säga är nog att jag är så himla glad över att jag och han hade våra ungdomsår tillsammans, och tidiga vuxna åren. i över 10 år formade han mig till det bättre och jag honom. Han visade mig att äkta och helt kravlös kärlek finns.

Därför är jag extra glad när jag ser och pratar med honom, att han är lycklig. Precis det jag hoppades och önskade honom.

Samtidigt kan han se på mig idag att jag lever det liv jag drömt om. Jag är självständig. Han är lycklig. Vi är lyckliga utan varandra, på avstånd.

Ta hand om er.
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Nackspärr har nu klättrat ner och lagt sig bakom min skuldra typ? Ytters oklart men har tryckt min rygg mot dörrkarmar idag i hopp om att öka blodtillförseln dit. Känns nästan som en knuta… huvudvärk delux och har poppat Alvedon och Ipren idag.

Dagen flöt på snabbt och fastnade på en ny låt av Taylor Swift som gått på repeat hela dagen, mysig låt. Glad att jag kan mjölka dopamin ur en och samma låt hela dagar ändå utan att bli trött på den. Tack adhd :)

Fått städat, tvättat och rensat avlopp och käkat en hel del snacks idag. Mitt humör pendlar en del från tillfreds till akut ledsen till tillfreds igen. Vet inte om snacksandet är någon typ av snabb belöning i hjärnan eller om det är för att jag vill ha det. (Inte haft några hetstendenser, men har märkt ett ökat sockerintag senaste dagarna).

Tänker låta det få ha sin gång och förhoppningsvis klingar det av snart utan att dömma eller sätta in ”kompensations” beteenden. Jag får äta godis och snacks ibland, det är okej. Det är normalt.

Kan vara en av effekt av att jag ej agerat som jag brukar när tristessen når mig och ”fuckat” ur. Jag får ha tråkigt, det är oxå normalt. Funderar en del på att kanske sänka min skärmtid på fritiden också. Skulle kunna vara därför jag har huvudvärk om ögonen nu behöver anstränga sig så mycket när jag både arbetar och lever genom telefonen som genererar i ökad huvudvärk.

Märker att jag fastnar långa perioder i scrollande på tiktok, fler timmar per dag blir det. Oxå detta garanterat en dopaminkick som hjärnan frossar i. Samma typ av psykologi som spelande har, nästa video kanske blir bättre (vinner jag). I know this. Tinder är samma likadant fenomen, därför jag ibland fastnat i tindrande också.

Men kunskap är makt och jag tror jag behöver tagga ner skärmtiden oavsett orsak.

Övrigt idag noterade jag att 3 tidigare relationer hört av sig och velat bjuda ut/hänga med mig under veckan. (Antagligen vill dem väl ligga) Men jag orkar verkligen inte. De intresserar inte mig längre. Vet inte vad jag skulle få ut av att träffa dem tbh. Mer än negativ påverkan på min sömn och antagligen någon typ av oförutsedd utgift som jag lika gärna kunnat spara (Fan vad cyniskt! 😅)

Nej men jag ville skriva ”jag vet inte”, men jag vet visst. Jag ser inte att de skulle kunna vara någon jag vill dela min framtid med. Och jag är klar med strödejtande och därför lockar dem inte. Jag vill inte investera min tid i något som inte berikar mig just nu.
Själviskt kanske men hey, jag tror detta är rätt för mig ( jag vet att de både dricker och röker samt är väldigt glada i 420, något jag inte vill ha i närheten av mig öht). Känner mig lixom klar med den typen av relationer nu. Jag förtjänar bättre :)

Spretig dagbok, men helt klart en direktkanal från Hjärnkontoret mitt.

Nu ska jag krypa ner i mina nytvättade sängkläder. Så jävla lyxigt avslut på en lördag ❤️

Ta hand om er.
/Ella

Profile picture for user Ella90

Söndag!
Fascinerande hur snabbt en helg egentligen glider förbi. Idag har jag hängt med en polare hela dagen. Mysigt men mycket intryck ute, vi var i ett köpcentrum och jag är inte van vid så mycket yttre stimuli. Energin dog oxh mitt sociala batteri lika så. Blev en lugn kväll och nu har jag krupit ner i sängen.

Igår ville hjärnan inte stänga av alls. Hade typ 200tankar igång samtidigt. Försökte göra allt jag vet att man ska göra osv. Tillslut runt 03 kunde den äntligen stänga av sig. Slutade med att jag tände en lampa, satte på lite regnljud och sa Tilling själv att jag absolut inte skulle sova. Vi ska bara vila lite. Kroppen min brukar vilja göra tvärt om så så var det.
Tog bara halva min sömnmedicin igår oxå. Börjar fundera på om det är den som kanske gör att jag måste sova så länge per natt och anledningen till att jag är trött på dagarna. Nackdelen med om jag inte tar den eller min hela dos är att jag uppenbarligen inte somnar. Win some and Lose some. Tror dock att jag är något på spåret med medicineringen. Hade varit gött att kunna gå ner lite i dos.
Jag ger inte upp :p

Annars har dagen varit ganska lugn. Fick städad och fixat mer här hemma. En skön dag. Märker dock att sömnen påverkar mig och jag känner mig lite extra hoppig och lite rädd nu på kvällskvisten. Det brukar jg känna när jag inte fått sova ordentligt.
Blir extra nervös för mörker och tycker mig ”se” saker i periferin osv. Vet att det bara är hjärnan som spelar mig ett spratt. I mörrn är allt normalt igen 🎉
Nu ska jag försöka sova ^^

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Sisyfos

Jag tror att vi behöver vårda våra hjärnor litegrann. Flera timmar TikTok per dag är nog inte helt bra och bidrar kanske till att inte kunna koppla av som man ska sen heller. Sen tror jag att alla möjliga hormoner och mineraler också påverkar vår förmåga att stänga av och gå ner i varv och att det blir en ond cirkel ibland. Lite sömn, ännu mer stressad. Så sköt om dig. Du skriver att ditt sociala batteri dör. Du skriver att du känner dig ”hoppig” på kvällen. Jag tänker att vi alla behöver vårda våra hjärnor på olika sätt. Tror också att det blir ganska mycket känslor i svaj när du får höra att exmaken förlovat sig. Inte negativa, men bara mycket tankar och grubblerier. Helt normalt men ändå lite arbetsamt. Har ju inga jättebra lösningar på det här såklart, men tänker att vi rastlösa själar behöver hitta sunda vägar till avkoppling och fokus så att vi inte blir överhettade. Ha en fin vecka!

Profile picture for user Ella90

Tjena Sisyfos!
Absolut har tankarna ökat en del med n ny vetskap. Blev ett långt dagboksinlägg som jag skrivit till mig själv, så absolut bearbetas det både tankar och känslor med det. Men det har även landat i ännu mer stabilitet i mitt val i att vara själv. Väldigt skönt faktiskt.
Sociala batteriet tränar jag fortfarande på efter väggen. Men det blir bättre :) att vara på Ikea i flera timmar slår nog ut även den bäste av oss 😅
Hoppig har jag nog alltid varit. Det är en vattendelare detta där med andar och spöken och onaturliga saker så jag ska inte gå in för mycket på det. Jag både tror på det och tror inte på det. Nu förtiden försöker jag lugna mig med att allt bara sker för att jag är trött. Idag har varit en bättre dag efter en bra natts sömn.

Uppskattar ändå att det inte kommer lösningar Sisyfos. Jag kommer nog på det tillslut ändå, trail and error. Learning by doing osv osv osv ^^

Hoppas du mår bra🌸
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
En bra dag med mycket energi. Har möblerat om hela mitt sovrum idag och beställt hem en ny matta till sovrummet. Blir nog jäkligt bra! Vill lägga nytt golv oxå men det får ske inom sin tid.

Inte grubblat så mycket om någonting idag egentligen. Tog en timmes paus och läste bok efter jobbet. Skönt att lägga ner skärmar ett tag. Mitt huvud tackade mig för det. Hade ganska mycket huvudvärk. Ska bli spännande att se vilken effekt glasögonen kommer ge. Det blir mitt förstaste par glasögon, ty jag börjar bli gammal.
Har även hällt i något avitaminsögonkräm nu innan sänggåendet. Ska tydligen hjälpa trötta ögon och tro mig, mina är helt slut.
Hoppas de hjälper under natten :)

Någon nämnvärd reflektion som behöver belysas idag kring alkohol är väl att egentligen tanken om hur hjärntvättade vi är att alkohol ska hjälpa mot stress när det i själva verket skapar stress… att jag inte lagt ihop ett plus ett tidigare I och med tidigare läsning av Allen carrs ”äntligen icke rökare” för jag känner mig lite sen på bollen.
Men såklart är det alkohol som skapar stress oxå, precis som rökningen gjorde.
Sometimes i feel stupid 😅
Men skönt att den polletten trillade ner oxå tillslut.

Hmmm… trivs bra överlag i livet. Ska bli kul nästa vecka för då börjar mitt 5veckors projekt 👏 det blir najs.
Känner mig tillräckligt frisk för att våga träna i morgon eller övermorgon igen. Även det väldigt najs. (noterade att mina ögonvitor var lite klarare än vad de brukar vara i morse. Tänker skylla allt på afriheten, Woopwoop!)

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
En dag som kanske inte går till historien men det var lugn och skönt iaf. Hade ganska kul på jobbet. Fick igenom lite aktiviteter och känner att det är en lagom nivå. Köpte kaka till eftermiddagskaffet och efter jobbet har jag kollat på lyxfällan och mentalt loggat ut på tiktok i någon timme. Småtjötat med kompisar och sjöng opera i mitt kök. As you do!

Medvetet val med tiktok idag och inte en tidstelepati mellan jobb och sänggående.
Bra med huvudvärk idag oxå, men ska inte klaga. Hittade typ någon väldigt ond muskel i tinningarna som jag suttit och masserat lite löst under kvällen.
Icke poppat Alvedon eller Ipren idag.
Nåväl🤷‍♀️ det går nog över när som helst nu.

Redan krupit ner i min säng. Väldigt skönt. Ska göra något nytt och avsluta kvällen med att läsa bok istället för Instagram. Den du. Living wild and crazy 😉

Ta hand om er.
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
En dag som kanske inte går till historien men det var lugn och skönt iaf. Hade ganska kul på jobbet. Fick igenom lite aktiviteter och känner att det är en lagom nivå. Köpte kaka till eftermiddagskaffet och efter jobbet har jag kollat på lyxfällan och mentalt loggat ut på tiktok i någon timme. Småtjötat med kompisar och sjöng opera i mitt kök. As you do!

Medvetet val med tiktok idag och inte en tidstelepati mellan jobb och sänggående.
Bra med huvudvärk idag oxå, men ska inte klaga. Hittade typ någon väldigt ond muskel i tinningarna som jag suttit och masserat lite löst under kvällen.
Icke poppat Alvedon eller Ipren idag.
Nåväl🤷‍♀️ det går nog över när som helst nu.

Redan krupit ner i min säng. Väldigt skönt. Ska göra något nytt och avsluta kvällen med att läsa bok istället för Instagram. Den du. Living wild and crazy 😉

Ta hand om er.
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Hade jäkligt klurigt att somna igårkväll. Har märkt att min hjärna gärna vill dra igång massor av minnen samtidigt. flashbacks från saker jag gjort, varit med om, delat och ibland minnen där jag sårat andra. Den slänger gärna in en låt samtidigt och jag har hört något citat om " jag har 23 tabs som är uppe och jag vet inte vart musiken kommer från" angående sina datorer, och det är ungefär så det känns.

Hur jag hanterar det är att försöka gå in i mitt rum, men det är klurigt att hitta dit. jag vet hur det ser ut (eftersom det är jag själv som fantiserat ihop det), men det är svårt att komma in i lugnet. Funderar på att skapa mig ett nytt mindfullnessrum. Kasnke får detta ligga dumt i skogen. Vi märker.

Jag dömmer inte mig för deminnen som trillar upp likt en åskstorm utan talar mjukt med mig själv att jag är trygg nu. Jag är hemma. Jag är trygg nu. Pratar makt till lilla Ella och utan henne hade jag aldrig varit där jag är idag. Jag gjorde så gott jag kunnat i de situationer jag var i, jag visste inte bättre då och hennes kämparanda och envishet har lyckat ta mig där jag är idag. Jag älskar mig själv för det, och jag försöker lägga så mycket kärlek in det bara går för att bekräfta och lugna. jag är trygg nu.

Jag funderar dock på vad anledningen till dessa tankestormar är, och det enda som jag egentligen ändrat på är minskning på medicinering men den tror jag inte ska påverka så pass mycket. Det jag faktiskt tror är att denna afriheten är min första längre som ej är utlöst av något trauma, eller att jag druckit för mycket under en period. Afriheten kommer inte ur ångest utan den kommer ur lugnet själv. Med detta som grunt ges nog mina tankebanor och synapser möjligheten att läka ihop. kasnke. Jag tror att allt jag tidigare flytt från, puttat bor, förträngt och ibland med alkoholens hjälp släkt, vill komma upp till ytan igen.

Den vill lägga ihop 1+1 och jag tänker att det är så det får vara. Det ska nog vara så och det känns helt okej. Jag tror min hjärna nu ges möjligheten att läka sig själv från grunden. Kanske för första gången någonsin, om jag ska vara helt ärlig.

Med dessa minnen som jag inte sett på år och dar så ifrågasätter jag även motiven/et till varför jag betett mig och handlat som jag gjort. Har jag gjort mina val då för att det möjligjort ett mer aktivt drickande som norm. Varför har jag gjort som jag gjort? Jag vet inte riktigt. Men något i bakhuvudet börjar säga att det är för att omgivningen och de sällskap jag valt sett det som normalt.

Alkohol är så väldigt normalt idag. ju mer jag reflekterat kring vårt samhälle och normer och varför vi dricker så blir det mer och mer inte najs. Jag börjar känna att så många känslor jag varit med om både glädje, sorg och allt däremellan inte varit autentiska. Det har ju inte varit jag till 100%, och den nyfikenheten kring att leva riktigt on the edge med närvaro till 100% lockar något så väldans. Jag lever ju så nu, och jag mår genuint väldigt bra(förutom huvudvärken).

Jag börjar inse att denna lilla osköna känslan som jag levt med, rastlösheten, kanske kan vara precis samma som med hur det var med rökning och nikotinet. att den enda gången det faktiskt var najs att röka var för att då slapp jag abstinensen. Tänk om det är exakt samma med alkoholen? att istället för att mata min binnikemask (hehe så såg jag min rökabsinens) med nikotin har jag matat en annan binnikemask med alkohol i alla dessa år. Oavsett hur mycket eller lite jag nu druckit så har den ändå lixom varit vid liv, bara mer eller mindre i dvala.

Jag tänker mycket, vet inte om ni märkt det (men jag tänker mycket), och en av anledningarna till varför jag ibland aktivt valt att dricka mig redlös är för att stänga av hjärnan. Grejen är ju denna att den stänger ju inte av sig då heller. det enda som faktiskt händer är att jag tappar kontrollen över tankarna, de tar över och jag får panik vilket genererar en ångestattack (ibland) för det är såååååå mycket igång samtidigt och de negativa tankarna tar helt enkelt över. tills jag däckar och sen kommer det en ny dag osv osv. Tror absolut inte jag är ensam om detta, tror framförallt att detta kan vara väldigt vanligt hos oss med GAD (ångestproblematik )och/eller adhd.

Summan av kardemumman, jag trivs väldigt väldigt bra som afri och det känns ibland som att jag börjar se igenom "Matrix" lol. Allt med livet framåt när jag visualiserar och fantiserar och drömmer är bättre utan A. Det finns lixom inget som lockar riktigt längre med att bli berusad.

Jag skrev nog i början av min karriär i denna tråden att jag inte visste hur jag skulle göra med vänner eftersom vi delar oftast en flaska vin eller två, men just nu känner jag lite såhär att jag vill ju se och höra dem. Inte försvinna in i min värld, och missa dem. Varför har jag inte tänkt såhär tidigare? Kanske var jag inte redo, kanske är det för att jag äntligen är trygg och kan lyssna inåt med kärlek. Kanske var det bara på fucking tiden ;)

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Torsdag!
Mycket energi idag, och på väldigt gott humör. Både varit på kontoret, tränat och socialiserat. Har lixom känt mig väldigt bekväm i mina kollegors sällskap idag. Thats a first, och haft kul.

Träningen gick väldigt bra oxå, lite överraskande men jag tackar kroppen för att den pallar. Noterade att ögonen var vita nu sent på kvällen oxå, det brukar de inte vara. Lite kul ^^

Enda reflektionen idag kom egentligen när jag läste bok, för jag kunde inte helt koncentrera mig. Egna tankar tog över osv. Men tänk om anledningen till att min hjärna spinner iväg så vid sänggående är för att det är den enda gången som det är intrycksfritt.. annars är det alltid något jag tittar på eller lyssnar på.
En typ 10 mina tyst paus per dag bara för mig själv kanske kan vara något bra för mig. Så jag redan lyssnat på allt som poppar upp i sängen. Eller så triggar det mer tankar 🤷‍♀️ vem vet 😅

Nu ska jag försöka sova iaf.
Skönt med en högenergidag. De är roliga ^^

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Söndag!
Tänk vad fort dagarna går.
Helgen bjöd på både det ena och det andra, är inte så inspirerad att skriva men gör en kort sammanfattning. Hälsat på mitt syskon på sjukhuset efter en alkoholrelaterad skada, det kommer bli okej. Men några dagar inläggning och skallfraktur stod på menyn. Hoppas detta var en väckarklockan… vi får se. Att vilja förändra sig kommer ju endast från sig själv, inifrån.
Träffat en väninna och strosat runt i köpcentrum, var fint. Köpte mig en ny bok och testade att köpa mig en kaka och fika själv för första gången offentligt. Var kul och faktiskt ganska rogivande att kunna titta på folk i tystnad. Var på bio med en annan kompis, oxå det väldigt fint.
Idag har jag städat och rått om mig själv. Tog ett varmt bad och ansiktsmask nu på kvällen, kunde inte helt slappna av men det är okej. Ger mig A for effort.

Dagens tankenöt var att jag behöver nog ställa upp att vara med på bilder (hatar att vara med på bilder) när mamma vill ta kort. Insåg idag att tiden går fort och bilder är det som kommer finnas kvar sen. Hon är ju inte odödlig, inte jag heller. Min mor älskar att ta kort, jag är inte ett fan. Vilket som, from nu = jag är med på bild. Kbt, Kbk och yolo… 🥳

Fick även möjligheten att klippa håret, min bästakompis frisör. Det blev väldigt bra, de skulle vidare ut efter min tid och satt med, alla drack bubbel. Jag kände mest att det var väldigt skönt att slippa om jag ska vara helt ärlig.
Har funderat på om jag blivit tråkig, eller om jag bara inte ser charmen i fyllesnack, historier om vad folk gjort på fylla. Eller hur bakfulla, eller icke bakfulla människor är efter fylla.
Skimret och romantiken är bortblåst.
Jag vet inte, kanske har jag alltid varit ”tråkig”… Eller såhär, Jag tycker inte att jag är tråkig (jag har inte tråkigt heller) och jag trivs så jävla bra i livet men jag säger nej till så väldigt mycket. Jag vill helt enkelt inte följa med ut och slira. Jag tror inte att jag för alltid kommer leva såhär och jag hade jättegärna följt med ut och clubbat och dansat. Men inte just nu. Just nu vill jag investera i min hälsa, spara pengar och sova 😎✌️ Such partyanimal!

Nåväl, hänt ganska mycket denna helgen men jag känner inte mig utmattad eller trött. Tror att minska sömnmedicinen gett någon typ av energieffekt. Fortfarande klurigt att somna på kvällen dock. Skam den som ger sig ✊

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Idag har jag tackat av en anställd under mig. Ganska skönt men oxå lite tråkigt.
Har knappt gjort något idag, hade missat att det var lov och många med kiddos har tagit ledigt. Mitt projekt som jag behöver för att kunna gå vidare är försenat, så idag har jag mest läst bok och chillat.

Har varit ganska uttråkad idag, men inte rastlös. Man får ha tråkiga dagar oxå utan att behöva göra så mycket år det.

Idag kickade min 5veckorsutmaning igång också. Dag ett gick bra :)

Har ibget jag funderat på idag som jag vill ta upp eller reflektera kring. Mest en dag som var en dag som var en dag.

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
En till halvtråkig dag har gått till sin ända. Funderade på om det var ish 2veckor sedan jag hade samma känslan kroppen, den där ”måste fucka ur” känslan. Lite klurigt beskrivet. Men jag vill känna igen känslan ändå. Verkar vara att jag lever i cykler. Kanske har det att göra med hormoner?
Oklart men kommer inte ta någon action på tristessen denna gången heller. Bara att glida på vågen :)

Kan eventuellt tackat ja till en dejt på söndag. Oklart i skrivande stund om jag tackade ja pga tristess eller om jag faktiskt vill dejta någon. Får sova på saken helt enkelt.

Fick tränat på lunchen idag iaf! Varningen heller skitroligt men vet att det gör gott i längden. Så jag är nöjd.

Har även noterat tankar där jag ser mig själv dricka vin, inte ett sug eller en önskan. Bara visioner i mitt inre lixom. Klurigt att förklara. Jag tänker en del i filmformat typ.

Jag antar att det 1, är uttråkad jag som vill hitta en snabb lösning på snabb dopaminutsöndring.
2, jag har hela mitt liv blivit inpräntad från samhället och familj att vin är lösningen på typ alla känslor vilket jag förstått är falskt.

Tror även att jag kan funkar upp min dopaminutsöndring i hjärnan och gått så långt att min hjärna istället för att bli glad strävar efter ekvilibrium och jag kommer aldrig längre kunna skapa det ”ruset” som hjärnan kunde förr. Tror att min tolerans är alldeles för hög för att någonsin kunna gå tillbaka eller vad man nu kan förklara det som.
Men det känns okej. Faktiskt. Det känns mer än okej. I fucked up men jag behöver inte fortsätta leva i den cykeln längre. Skönt det!

Dag 2 på 5veckors utmaningen går bra, det rullar på. :)

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Kom upp i tid till träningen i morse. Lullat runt lite underlagen oxh arbetat med det som behövts. Typ som jour. Dag 3 på min utmaning har gått överraskande enkelt, det gör mig glad.
Tjatat lite med kommande dejten. Han Verkar ha hjärna, sådant är oerhört attraktivt. Blir typ kåt på kunskap. Men det är hett med tänkande ^^

Fått igång elen i taket, det försvann i någon vecka och tankar på att saker är tråkigt eller att jag ”vill fucka ur” är bortblåst idag. Som moln på himlen flyger allt förbi till sist :)
Även fått läst lite bok.

Nu ska jag försöka sova. Galet trött.
Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Kristoffer

Hej Ella90!

Spännande att få läsa dina reflektioner om vad alkoholen fyller för funktion för dig och hur livet ter sig när du inte dricker! Nu har du en dejt på gång, och när du skrev om den så visste du inte riktigt dina skäl för att gå på den. Hoppas att det är okej att jag delar med mig av en tanke som jag får. I vår erfarenhet kan såna situationer vara risksituationer för drickande, eftersom de ofta är förknippade med känsloanspänning, och att det kan finnas förväntningar från den andra parten att det ska drickas alkohol. Hur tror du att det är för dig?

Varma hälsningar
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Ella90

Tjena!!
Kul med en kommentar från andra sidan ^^

Jodå jag har varit väldigt tydlig med att jag inte dricker nu. Bokade in en dejt dagtid, utomhus och med en kaffe i handen på en söndag. Mer nyktert än så blir det inte :)
Vilket oxå var mitt förslag innan han visste att jag var wild and crazy och kör alkoholfritt.

Har reflekterat en del idag och det kan absolut vara en trigger för mig att dejta någon utan alkohol, men jag känner inte att det är något jag är rädd för eller inte kan göra. Grejen är ju den att jag vill inte dejta med alkohol i bilden längre :)

Personen svarade ganska bra på det och sa att han själv tänkte vara nykter en period nu, vilket kändes lite kul. Sa att han får hoppa på min utmaning om han vill.

Känns ändå skönt med ja vad blir det nu? Snart 50ish dagar fritt så vill inte rucka på det för någon man 😅 inte ens lite. Jobbar inte så längre.

Jag vet Inte men det känns inte värt det längre. Och helt ärligt så har precis allt blivit och är bättre utan att dricka vin. Iaf just nu, och jag vill fortsätta hålla det så.

Tack för din fråga!
Uppskattade den 🌸
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tjena!!
Kul med en kommentar från andra sidan ^^

Jodå jag har varit väldigt tydlig med att jag inte dricker nu. Bokade in en dejt dagtid, utomhus och med en kaffe i handen på en söndag. Mer nyktert än så blir det inte :)
Vilket oxå var mitt förslag innan han visste att jag var wild and crazy och kör alkoholfritt.

Har reflekterat en del idag och det kan absolut vara en trigger för mig att dejta någon utan alkohol, men jag känner inte att det är något jag är rädd för eller inte kan göra. Grejen är ju den att jag vill inte dejta med alkohol i bilden längre :)

Personen svarade ganska bra på det och sa att han själv tänkte vara nykter en period nu, vilket kändes lite kul. Sa att han får hoppa på min utmaning om han vill.

Känns ändå skönt med ja vad blir det nu? Snart 50ish dagar fritt så vill inte rucka på det för någon man 😅 inte ens lite. Jobbar inte så längre.

Jag vet Inte men det känns inte värt det längre. Och helt ärligt så har precis allt blivit och är bättre utan att dricka vin. Iaf just nu, och jag vill fortsätta hålla det så.

Tack för din fråga!
Uppskattade den 🌸
/Ella

Profile picture for user Ella90

Torsdag!
Lugn dag, skön dag. Fick till en långpromenad, och fixat håret.
Dag 4på utmaningen har gått bra idag oxå. Vilket gör mig glad ^^
Lyssnade på en ganska intressant podd om nature vs environment angående personligheter och genetik.
Ville inte räkna idag så lyssnade på kroppen och vilade.

Inte så mycket reflektioner överlag som är värda att delas med egentligen.
Ser fram emot helgen och klämdag i morgon. Ska iväg och fika med min far, det blir kul ^^

Tristessen har gett med sig och det var la gött. Verkar vara en cykel på typ 2dygb där jag blir riktigt uttråkad i månaden, men det är bara att flyta med så försvinner den känslan oxå.
Är väldigt glad över att jag har förmåga. Att känna så mycket känslor och kan identifiera dem på känsloregistert.

Idag kände jag mig även stolt över mig själv som är där jag är idag.( Och då är det inte alkohol jag pratar om direkt utan överlag.
Alkohol känns mer och mer som en ickefråga tbh).

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Torsdag!
Lugn dag, skön dag. Fick till en långpromenad, och fixat håret.
Dag 4på utmaningen har gått bra idag oxå. Vilket gör mig glad ^^
Lyssnade på en ganska intressant podd om nature vs environment angående personligheter och genetik.
Ville inte räkna idag så lyssnade på kroppen och vilade.

Inte så mycket reflektioner överlag som är värda att delas med egentligen.
Ser fram emot helgen och klämdag i morgon. Ska iväg och fika med min far, det blir kul ^^

Tristessen har gett med sig och det var la gött. Verkar vara en cykel på typ 2dygb där jag blir riktigt uttråkad i månaden, men det är bara att flyta med så försvinner den känslan oxå.
Är väldigt glad över att jag har förmåga. Att känna så mycket känslor och kan identifiera dem på känsloregistert.

Idag kände jag mig även stolt över mig själv som är där jag är idag.( Och då är det inte alkohol jag pratar om direkt utan överlag.
Alkohol känns mer och mer som en ickefråga tbh).

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Fredag!
Och klämdag, så jävla skönt.
Fick till ett riktigt bra träningspass idag, och fikat med min far. Också det väldigt fint. Dag 5 på utmaningen har gått bra, men är lite trött i huvudet. Snart i mål ✊

Varit väldigt skönt att vara ledig idag.
I morgon ska jag träna och hänga med en kompis. Det blir kul, ser fram emot det.

Upplever ändå att jag har mer energi på dagarna när jag minskat på sömnmediciner. Så jag fortsätter med minskad dos. Såklart svårare att somna men det får vara så. Huvudvärken kommer och går, tror att det är skärm va syn som är problemet. Nästa vecka får jag mina glasögon ^^
Är inte supernervös inför dejten men lite osäker på vad jag ska ha på mig.
Det får bli dagens checkin.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Lång dag men en bra dag. Hängt med kompis nästan hela dagen och faktiskt haft väldigt trevligt. Inte alls lika trött i mitt sociala batteri som sist jag var ut på stan.
Undrar om det finns en korrelation mellan sömntabletterna och orken. Eller om det bara var en bra dag.

Dag sex har gått bra på utmaningen. Blir väldigt spännande att se vecka 1 i resultatet. Inser att jag räknat fel och det blir bara 4,5v utmaning. Det är okej:)

Pratat en del med kommande dejten oxh märker lite skillnader i hur jag väljer ty hantera början av att lära känna en ny människa gentemot hur jag tidigare gjort. Största skillnaden är nog att jag är öppen men inte privat. Jag vet att narcissister snappar upp ens sårbarhet direkt och jag vill inte vara ett enkelt byte. Sen kanske det är så man ska vara? Prata om allt mellan himmel och jord men inte privat?
Inte så jag funkar egentligen men hey så som jag varit tidigare har uppenbarligen Gått åt helvetet så 😅 i adapt.

Så det känns spännande absolut men jag känner inte den här intensiva dragningen. Det är nog bra… tror jag 😅

Han har även blivit sjuk så morgondagen är inställd och det känns helt okej det med. Har lite planer som jag vill hitta på och nu får jag tillfälle att göra det ^^

Hoppar på min 50dagarsmilstolpe i natt, känns ganska kul det oxå :)
Dagarna går fort när man mår bra.

Så väldigt skönt att ha en till ledig dag i morgon ❤️

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Söndag!
Idag har jag haft galet med energi och mått ohyfsat bra. Dansat och sjungit och körde ett av mina bättre träningspass på länge. Fick ligga och leda på min bana.
Märks att jag är i ketos nu, med råge 🥳
Dag 6 av 5veckors utmaningen har gått bra!
Äntligen. Går vi in på vecka 2! Bombombom ^^

Unnade mig lite kul grejer. Köper nästan aldrig något onödigt men idag köpte jag två fina halsband. Blev glad ^^ och niacidsyra till ansiktet.
Läste några hundra sidor i min bok och drack kaffe. Faktiskt ganska bra, skrattade rakt ut i ens kapitalet. Pratat lite mer med dejten, han har fortfarande inget smeknamn. Blir intressant att se vad det blir. Lutar åt psykologen just nu, men vi får se ^^

Önskar att alla dagar kunde vara såhär bra. Men vet att dem inte är det, vilket gjort att jag njutit ännu mer av energin.
I morgon ska jag upp kalastidigt, så nu är det dags att släcka.

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Lite lägre dag idag än igår men det är okej.
Orkar inte riktigt skriva men jag mår bra.
Haft mycket energi och är med största sannolikhet i ketos nu.
Ska bli skönt att sova.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Lite lägre dag idag än igår men det är okej.
Orkar inte riktigt skriva men jag mår bra.
Haft mycket energi och är med största sannolikhet i ketos nu.
Ska bli skönt att sova.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat, Ella90. Både med alkohol och matutmaning. Nu ska du inte hålla på så länge med maten, men var på din vakt om du dricker sen - eller låt hellre bli att dricka. Jag tror att alkoholen får andra effekter än den vanligtvis har när man hållit på att mecka med maten.
Kul med daten. Då gick den hyfsat bra alltså. Kom att tänka på en filmtitel ”No more Mr Niceguy” och så tycker jag du ska tänka. Satsa på att träffa bra personer som lyfter dig nu. Ibland tänker jag på hur bra relationer ser ut. Och i de bästa relationerna som finns i min omgivning finns en genuin kärlek och omtanke om varandra. En liten klapp när de går förbi varandra. Gemensamma mål, de jobbar bra tillsammans. Jag tror att man också måste tycka om den personen som man blir i en relation. Lycka till fortsättningsvis och lyssna på dig själv och din kropp.

Profile picture for user Ella90

Tjena Sisyfos!
Absolut, skulle absolut vara på min vakt om det skulle bli något tillfälle för alkohol. Just nu är det inte det. Kanske nyår som sagt men fortfarande oklart där :)

Helt enig dig. Om jag väljer att gå in i en relation med en annan människa så är det på helt andra villkor mot hur det varit tidigare. Jag vet hur bra jag mår att vara själv, det visste jag inte förr. Man lär och lever 🥳 så jäkla kul ändå, livet.

Tack för din kommentar. Alltid kul att höra av dig ^^
//Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
Livet rullar på. Idag har jag tränat och hämtat ut mina nya terminalglasögon. Ty en börjar bli gammal och då behövs det tydligen lite verktyg för synen. Ska bli kul att se hur huvudvärken påverkas av de nya glajorna. Inte haft lika mycket huvudvärk de senaste dagarna, men inte heller suttit lika mycket med skärm pga långhelg. Så det kan ju vara därför.

Utmaningen rullar på bra,det är skönt att hålla det man lovar till sig själv. Bygger karaktär ändå.
Ganska tomt i huvudet just nu så lägger ner för dagen :)
Inga nämnvärda reflektioner.

Fick Ifs reda på att min släkting hamnat på intensiven igen. Denna gången för att hen försökt ta livet av sig (igen). Jäkla dumt, synd om barnen. Där har vi ett missbruk som jag verkligen inte förstår hur vården inte kan lägga in personen på tvång. Sen inser jag att vi bor ju i Sverige och vården suger 🥳 iaf i min livsvärld.
Glad man inte är där. Hoppas det var botten. Betvivlar det Tho.

Ta hand om er.
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Testar att reflektera innan jag lägger mig i sängen idag. 😎
Simningen gick bra i morse, var riktigt skönt. Unnade mig 20min av bastu efteråt. Nackdel var långsamma män som trodde de var snabba i snabba banan. Det var dem icke.

Just nu flyter mitt jobb på utan egentliga actions eller projekt. Det är lite lugnet före stormen. Så jag har passat på att kolla på utbildningsvideos via youtube. Hittade ett frukostseminarie Kring PM3 som var intressant.

Fick till en långpromenad på lunchen och har väl egentligen känt en del hunger idag. Fösta gången sedan utmaningen startade. Men det är ju förståeligt Ifs. Snart bara 2veckor kvar ^^
Så jag glider vidare, hunger är inget farligt.

Fortsatt prata lite med dejten. Vi diskuterade diskursen kring homosexualitet i akademiska studier, oxå ganska intressant. Känner mig fortfarande inte sådär hyperfixerad på honom som jag brukar göra i början av relationer. Jag tror det är bra. Eller så är jag bara väldigt försiktig och har fått nya bounderies. Oklart men även här glider jag vidare så länge det känns bra :)

Lyssnat en del om neuroplasma idag oxå, där pratade de en del om angelcocktail och hur man kan trigga signalsubstanser och blanda ihop en egen cocktail i hjärnan medvetet. De pratade om kvaliteten på känslor triggar kvaliteten på känslan av sitt liv. Och hur vi kan påverka vår grundkänsla kring lycka. Insåg där och då att min grundkänsla varje dag är lycklig. Jag är glad. Självklart kommer det ibland mörka moln ibland men i grunden är jag lycklig.

Det är väldigt skönt.

Nu ska jag fika med en kompis!

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Dagarna rullar på. Glömde att skriva här. Jag mår bra men min utmaning är ganska trist ibland, det är okej ändå. Bara två veckor kvar 🤘
Tror jag kommer nå mitt mål. Hade varit ganska kul ändå.

Idag har jag varit ute på långprom bad med min doggo, handlar lite oxh läst bok i soffan. Skönt och lugn dag.

Båda mina närmsta vänner mår mindre bra nu och det är klurigt att sitta vid sidan av när jag ser vad dem behöver göra men de är för sjuka för att orka ta hjälp. Sen suger ju den svenska sjukvården så man måste ju typ försöka dö innan man får hjälp. Min åsikt är biast av egen erfarenhet osv. Sad but true. Vet inte hur jag ska göra, men jag lyssnar och försöker sätta in små tankenötter i dem och håller käften där jag vet att det för mer skada än nytta för mig att säga något.

Är så fruktansvärt glad över mitt egna lugn och trygghet. Att jag aldrig gav upp och att jag nu kan sitta i lugn och ro en lördag och läsa bok för att jag tycker att det är kul.
Det är skönt. Jag tar det inte för givet.
Det stormar runt omkring men min båt är ankrad.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Så denna dagen var jag ändå helt okej produktiv skulle jag nog säga själv. En bra arbetsdag, lagom. Har även letat och hittat en ny mentor som jag ska köra en digital fika med i veckan. Det ska bli väldigt fint. Mycket kompetens som saknas på min arbetsplats och jag saknar att kunna bolla tankar och idéer med någon kring om jag tänker rätt eller hur jag borde tänka till nästa steg. Så det ser jag fram emot.

Märkte att den nya dejten började svara allt mer undvikande, slutade ställa frågor tillbaka och sen glömde han att svara under en hel dag. Han ord, inte mina. Så jag sa att "när du gör så här så tolkar jag det som såhär" osv, ni vet jargongen. Så jag avslutade. Vägrar jaga någon, speciellt så tidigt i en relation :)
Känns gött ändå att säga tack men nej tack när min standard inte möts. för vet ni vad? Jag förtjänar bättre ;)
Så är det faktiskt.
Hmmm utmaningen går bra och nedräkningen har börjat. 14 dagar kvar nu. Jag kommer klara det. Känns även det skönt att säga en sak och kunna lita på sitt ord. Inga konstigheter, om så även ett löfte till sig själv.
Uppnådde ett delmål igår på utmaningen och fick därför köpa ett par örhängen som jag suktat efter men inte kunnat legitimera ett köp på pga dyra. Men de är så fina och nu är de påväg hem till mig! ^^
Glad tjej!

Ta hand om er,
/ella

Profile picture for user Ella90

Tiiiisdag!
Hey ho lets go! Idag har jag väl varit ganska produktiv oxå. Körde en extra utbildning via KTH vilket gjorde att jag nu förstår saker som pm3 lite bättre. Ganska skönt om jag ska vara helt ärlig. Tycker icke om att känna mig korkad. Men nu tror jag sakta polletten börjar trilla ner :)

Tog en timme extra sovmorgon i morse och det var så jäkla skönt. Kallt rum och varmt under duntäcket. Vaknar nu upp till havsbrus också. Hett tips om man gillar havet. Jag älskar havet :)

Utmaningen har gått bra idag med och fick till ett litet kul danspass till country efter jobbet. Det var kul, jag skrattade ^^

Strax ut med min doggo. Vi gillar inte kylan som kom in nu. Dags för vinter. Båda vi sitter under värmefilten i soffan och väntar ut tiden lite tills vi kan krypa ner i sängen. Ska bli så jäkla skönt :)

Noterar att min djupsömn är längre nu. Kan vara ett resultat av AFrihet. Kan oxå vara att jag överlag mår bättre? Kanske ty jag trappat ner sömnmediciner = mer djupsömn? Oklart men jag uppskattar det iaf.

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Baddabimbaddabom så var det äntligen kväll och reflektion. Trevligt minsann ^^
Det jag absolut tar med mig mest från dagen idag är att mötet med min mentor var så himla givande och gav mycket. Oerhört tacksamt att andra människor väljer att ställa upp och bara finnas där. Fina vi är. Mer medmänsklighet till folket!

Fick även tränat efter jobbet idag oxh det var ganska tråkigt men det var iaf en träning. Börjat foka liiiiite mer på styrka nu. Typiskt bra sak med en stark core osv. Fasten det inte är min favorit så vet jag att det för gott.

Börjar fundera på om jag ska plocka upp brödbakning som ny hobby efter min utmaning. Brödbaksdecember! Klingar lite fint. Jag har aldrig haft något vidare intresse av bakning men något i mig vill testa på. Är oxå sugen på att göra eget smör hemma? Oklar hobby men why not. 😅
Det kanske blir kul. Jag ska ge det ett försök nästnästa vecka kanske.

Dagarna rullar på i rasande tempo och om jag minns rätt så har jag två månader afrihet i mörrn. Bara en månad kvar på ”experimentet”. Gått oerhört fort.
Reflekterar inte så mycket över just alkohol nu för tiden förutom när jag tittar på tv, för jäklar vad mycket förtäring av alkohol som helt normaliseras i diverse shower. Ganska sjukt tbh. Men det är ju det samhället vi lever i.
Jag känner mig överlag smartare i huvudet sedan stoppet. Minnet är faktiskt bättre och ångestpåslagen är klar mindre förekommande. Jag sover även bättre.
Tror jag eventuellt hanterar mitt arbete bättre också.
Nackdel är nog att jag har mindre intresse av att träffa vänner på
Middag eller liknande för det är för sent oxh jag vill prioritera min sömn. Tidigare sket jag nog lite i sömnen om det fanns vin med på middagen. Om ni hänger med på hur jag menar? Det kändes typ mer värdefullt att ses och bli berusad än att säga nej och lägga sig… oklart om jag själv kan få ut min tanke i ord, ääääänyhow.

Det rullar på. Jag är glad. Och jag tänker inte så mycket på varken alkohol eller ”sörjer” att jag slipper dricka. Sett att en del trådar tycker att det är ledsamt att sluta. Samma gäller rökning oftast, att man gör slut med en ”vän”. Grejen är att vännen är en sak som vill döda dig och du har själv hjärntvättat dig tack vare samhället osv till att tro att det kommer njutning ur skiten. Det gör det inte, det är en illusion.
Nååååååväl. Nu ska vi hoppa i sängbingen.
Sov gott och…

ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Baddabimbaddabom så var det äntligen kväll och reflektion. Trevligt minsann ^^
Det jag absolut tar med mig mest från dagen idag är att mötet med min mentor var så himla givande och gav mycket. Oerhört tacksamt att andra människor väljer att ställa upp och bara finnas där. Fina vi är. Mer medmänsklighet till folket!

Fick även tränat efter jobbet idag oxh det var ganska tråkigt men det var iaf en träning. Börjat foka liiiiite mer på styrka nu. Typiskt bra sak med en stark core osv. Fasten det inte är min favorit så vet jag att det för gott.

Börjar fundera på om jag ska plocka upp brödbakning som ny hobby efter min utmaning. Brödbaksdecember! Klingar lite fint. Jag har aldrig haft något vidare intresse av bakning men något i mig vill testa på. Är oxå sugen på att göra eget smör hemma? Oklar hobby men why not. 😅
Det kanske blir kul. Jag ska ge det ett försök nästnästa vecka kanske.

Dagarna rullar på i rasande tempo och om jag minns rätt så har jag två månader afrihet i mörrn. Bara en månad kvar på ”experimentet”. Gått oerhört fort.
Reflekterar inte så mycket över just alkohol nu för tiden förutom när jag tittar på tv, för jäklar vad mycket förtäring av alkohol som helt normaliseras i diverse shower. Ganska sjukt tbh. Men det är ju det samhället vi lever i.
Jag känner mig överlag smartare i huvudet sedan stoppet. Minnet är faktiskt bättre och ångestpåslagen är klar mindre förekommande. Jag sover även bättre.
Tror jag eventuellt hanterar mitt arbete bättre också.
Nackdel är nog att jag har mindre intresse av att träffa vänner på
Middag eller liknande för det är för sent oxh jag vill prioritera min sömn. Tidigare sket jag nog lite i sömnen om det fanns vin med på middagen. Om ni hänger med på hur jag menar? Det kändes typ mer värdefullt att ses och bli berusad än att säga nej och lägga sig… oklart om jag själv kan få ut min tanke i ord, ääääänyhow.

Det rullar på. Jag är glad. Och jag tänker inte så mycket på varken alkohol eller ”sörjer” att jag slipper dricka. Sett att en del trådar tycker att det är ledsamt att sluta. Samma gäller rökning oftast, att man gör slut med en ”vän”. Grejen är att vännen är en sak som vill döda dig och du har själv hjärntvättat dig tack vare samhället osv till att tro att det kommer njutning ur skiten. Det gör det inte, det är en illusion.
Nååååååväl. Nu ska vi hoppa i sängbingen.
Sov gott och…

ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ella90 Härligt att du märker så många fördelar med nykterheten efter två månader 🥰

Och jag håller med om att det är alldeles för mycket alkohol i olika tv-serier och filmer. Osunt som sjutton. Alkohol är den enda drog som man behöver förklara varför man inte nyttjar. Puckat.

Kram 🐘

Profile picture for user Kennie

Hej Ella,
Låter som att du har mycket energi och mår bra, härligt! Själv har jag börjat gå hem tidigare från middagar, det roligaste har ofta redan varit när klockan närmar sig tolv. Och så får man tillräckligt med sömn också. Känns som man lyssnar mer på vad kroppen behöver när man är nykter. Brödbak låter härligt, go for it!

Profile picture for user Ella90

Håhåhå! Plötsligt händer det, tack för era kommentarer :) andrahalvlek, ja jo det är väl mycket tack vare reflektion som fördelarna syns mer. Oklart om jag hade tänkt på dem om jag icke aktivt valde att tänka varje dag på processen. Men gillart!

Kennie! Du har helt rätt, det är roligast i början ^^ jag brukar Ifs somna runt 21. Så 00:00 känns som mitt i natten nu för tiden 😂 brödbak ska det bli! Kollar på ett recept med Valnöt i, kan bli nomnom 😋

Kul att ni tittade in, uppskattade det :) /Ella

Profile picture for user Ella90

Tooooooorsdag!
Äntligen! Snart helg och som jag längtar. Varit på kontoret hela dagen idag och de är inte min favorit ska jag säga. Ty jag älskar att arbeta hemma och jag arbetar absolut bäst hemma utan massa ljud och folk. Thats fo sure. Tar mycket energi att vara där. De vill att vi ska vara inne oftare men en dag i vecka är way enough för mig. Tänker försöka hålla i det så länge det går.

Ska även försöka mig på att träna i kväll, men den börjar så himla sent vid 21. Normalt hade jag börjat göra mig klar för kvällen nu. Not today!

Idag har även varit en riktigt svår dag med utmaningen. Har velat äta exakt allt och lite till.antar att det är kroppen som vill ha energi och demonstrerar för att den behöver ta av fettdepåerna. Största sannolikhet. Nåväl, snart är dagen klar och jag ska unna mig en varm choklad efter träningen tänkte jag. Hade helst gått och lagt mig redan nu tho.
Jag är inte hungrig, jag är mentalt hungrig. Hade jag käkat idag hade jag garanterat hamnat i ett hetsbeteende. Fact.
Slängde i lite extra broccoli i soppan istället och tog ett helt paket med nudlar istället för ett halvt. Fick bli good enough och mättade bra.
Ser fram emot helgen.

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Lång dag, lugn dag, trött men glad dag ^^
Valde att bryta utmaningen en vecka tidigare pga tankar blev för ätstörda så nu käkar jag igen. Känns bra! Lika bra att runda av innan det blir knas på riktigt.
Är nöjd med resultatet och det var en ganska kul utmaning. Allt som allt ger jag den 4/5 toasters.

Väldigt vackert med all snö som kom idag. Tittat på julfilm och druckit julmust. Kändes oerhört festivt.

Inga direkta djupa tankar att notera. Eller jo igår innan jag somnade insåg jag att den där ”mentala hungern” som jag ibland får som oftast triggar igång överätande kan vara en liknande känsla som min ”mentala ångest.
Jag har ju två typer av ångest. Jag en mental i huvudet den är klurig men går helt klart att arbeta med. Och en ”kropps ångest” vilket sitter i kroppen och ger utslag som tryck över bröstet, hjärtrusnings osv. Den hanterar jag väldigt enkelt nu för tiden. Den mentala ångesten är den som går över i panikångest om jag inte klarar att hålla den under schack. Händer väldigt sällan nu för tiden.
De hänger inte alltid ihop och keoppsångesten brukar jag mest ignorera för jag vet att den alltid går över och är ganska lätt att göra en kedjeanalys på varför den uppkommer. ”glida på vågen” som man brukar säga.

Så, mental hunger tror jag att jag kommer kunna hantera på liknande sätt som mental ångest. Att jag inte sett den liknelsen tidigare är intressant bara i sig. Var som att en polett trillade ner.
Absolut jobbigt men går att hantera. Ska se hur det går att möta den känslan nästa gång den kommer. Jag är iaf redo :)

Kul när ens ångest kan generera i något bra 😅 finns en mening med allt osv.
Annars inte mycket nytt på taket (förutom snö då ⛄️)

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Jag ser det snöa jag ser det snöööa det var väl roligt hurraaaa! ❄️
Har gått relativt bra att införa livsmedel in i kosten igen. Magen tyckte mindre om det och ja jag kanskeninte borde ätit så mycket. Men hey det är okej. :)
Man lär när man lever.

Precis kommit ur ett möte som inte direkt var särskilt roande med vi kom iaf framåt i vårt ITSM system. Så det var ju väl.

Min doggo uppskattar icke snön som lagt sig så vackert så jag misstänker att dagens långpromenad blir alene.
Såg i min planering att helgen som var var min sista lugna innan ja nyårshelgen egentligen. Så det var skönt att bara ta det riktigt jävla lugnt.

Sov väldigt oroligt i natt men minns att jag drömde om att jag behöver skapa sparande inför min pension så jag kan fixa ränta på räntan inkomst. Tydligen ville jag bo i Italien som pensionär. Inte helt orimligt så det tackar vi hjärnan för. Behöver kolla upp pensionspar mer ingående, det får nog dock bli först nästnästa år.

För att göra en lång historia kort och sammanfatta tidigare trådar har jag icke haft möjligheten till sparande. Än mindre egentligen en tillräckligt hög inkomst att gå runt. MEN skam den som ger sig. Nu har jag det. Så fokus först är egentligen att lära mig månadssparande nu. Det går faktiskt överraskande bra.
Ekonomisk trygghet är mitt nästa års mål.
Det blir kul 🌸

Nuuuuu ska jag tvinga ut mig i snön och titta på naturen ⛄️

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Jag ser det snöa jag ser det snöööa det var väl roligt hurraaaa! ❄️
Har gått relativt bra att införa livsmedel in i kosten igen. Magen tyckte mindre om det och ja jag kanskeninte borde ätit så mycket. Men hey det är okej. :)
Man lär när man lever.

Precis kommit ur ett möte som inte direkt var särskilt roande med vi kom iaf framåt i vårt ITSM system. Så det var ju väl.

Min doggo uppskattar icke snön som lagt sig så vackert så jag misstänker att dagens långpromenad blir alene.
Såg i min planering att helgen som var var min sista lugna innan ja nyårshelgen egentligen. Så det var skönt att bara ta det riktigt jävla lugnt.

Sov väldigt oroligt i natt men minns att jag drömde om att jag behöver skapa sparande inför min pension så jag kan fixa ränta på räntan inkomst. Tydligen ville jag bo i Italien som pensionär. Inte helt orimligt så det tackar vi hjärnan för. Behöver kolla upp pensionspar mer ingående, det får nog dock bli först nästnästa år.

För att göra en lång historia kort och sammanfatta tidigare trådar har jag icke haft möjligheten till sparande. Än mindre egentligen en tillräckligt hög inkomst att gå runt. MEN skam den som ger sig. Nu har jag det. Så fokus först är egentligen att lära mig månadssparande nu. Det går faktiskt överraskande bra.
Ekonomisk trygghet är mitt nästa års mål.
Det blir kul 🌸

Nuuuuu ska jag tvinga ut mig i snön och titta på naturen ⛄️

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
Sitter på tuben påväg hem efter ett kvällseminarie som var intressant. Ty kunskap är kul saker. Fick lite nyheter på jobbet som inte var så himla kul kring budgetering för nästkommande år. Det kommer påverka mig och min utveckling så jag tror nog att jag ändå ska börja titta utåt lite igen. Livet är för kort för att vaska.

Nu på tuben reflekterade jag lite kring att det var skönt att jag hamnade där jag hamnade. Just på den rollen som det ändå blev. Iom detta gavs det utrymme för oerhört mycket vila och möjlighet till lugn och trygghet. Ingen osäkerhet och tack vare detta har jag fått möjligheten att faktiskt känns hur livet kan kännas när precis allt är lungt, tryggt och stabilt.

Det är en oerhört ödmjuk känsla och jag trivs varje dag när jag påminna kring hur lugnt/tryggt det är. Tänk att jag äntligen fick leva såhär oxå. Ville grej va. Inget att oroa sig för. Så jävla skönt och jag vet att saker kommer smälla för eller senare. Men just nu är det lugnt på precis alla fronter och det är så SKÖNT att kunna lägga sig utan oro eller ångest eller tankar på ”what if” eller tankar på om jag gjort något fel, eller ekonomiska trubbel, eller relationsproblem, eller arbetatrubbel, eller familjetrubbel eller egna psykiskatrubbel.

Frid tror jag det kallas.
Jag känner frid.

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Onsdag!
Träningsvärk froooom hell i ben och röv. Ganska trevligt och ganska otrevligt samtidigt. ^^.
Tog mod idag och talade helt fritt på min One to One med chefen och det kändes bra. Sen vet jag ju aldrig om det kommer bita mig i röven sen, pga litar inte på någon öht.
Det kändes dock skönt att en bit av mig var tillbaka i arbetslivet, inte kaxig men modig. Var nog både innan jag gick in i väggen och innan min förra (trqumatiska) arbetsupplevelse. Skinn på näsan tror jag man säger.
Jag vet inte varför jag kommit tillbaka ur mitt skal just idag. Och jag vet inte varför jag känner mig säker och trygg i mig själv på jobbet. Kanske för att jag nu snart har ett år hos dem. Kanske har det med konstant bra sömn det senaste och noll alkohol. Kanske har det med rutiner och fokus på välmående. Kanske är det en kombination av precis allt i en gegga som påverkar mitt självförtroende? Ingen aning men något funkar iaf. Kanske är det mognad? Det känns iaf skönt att vara tillbaka. Kanske är det annorlunda i morgon igen men jag tror faktiskt inte det. Det känns som att jag bröt igenom något i mig själv idag. Skönt. Lite ”håll i hatten era jävlar för här kommer jag” feeling.

Har tackat ja till ett förutsättningslöst möte med en annan i morgon som headhuntat mig. Ser det dock mer som en möjlighet att utveckla mitt nätverk och själv hålla mig ajour i branschen. Så det ska bli trevligt att höra lite mer om dem och vad de är för filurer.

Valde aktivt att ta en långsam promenad idag efter jobbet. Det var väldigt skönt att gå lungt och lyssna på radio.

Tränar lite på att hålla mig vaken till efter 22, nu börjar det dock bli klurigt. Dags att Nanna!

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Freeeeeedag!
Hade ett första samtal med en annan arbetsgivare igår. De som headhuntat mig, jag har ännu inte börjat söka. Men iaf, det var ett trevligt möte och de hade sin värdegrund i just kompetensutveckling. Något jag nu förstår har puttat ner lön till andraplats. Så jag håller mig nyfiket positiv tills nästa samtal på måndag.
Har såklart en hel riskanalys kring detta i bakhuvudet och jag behöver få svar på en del saker. Kommer inte gå med på en provanställning, inte eller en projektanställning. Så vi får se vad de kan erbjuda där :)

I övrigt var jag hos läkarn idag och tog lite blodprover. Vill gärna veta om medicinen jag käkar påverkar kroppen negativ eller inte, och eftersom den svenska sjukvården är som den är så har ingen uppföljning g skett sedan 2018. Men det är nog bra ändå, för om det finns någon påverkan på tex lever nu så är det garanterat medicineringen. Vilket är intressant :) vi märker.

Jobbet gick helt okej men jag pr lite stressad och orolig för hur jag ska komma i mål med en sak. Har en plan men vet inte om den är good enough. Där märker vi oxå. Ska försöka att inte tänka på jobb under helgen och vara ledigledig.

I kväll ska jag dricka varm oboy. Det blir nom. Inte mycket mer att rapportera.
Träningen igår gick så jävla bra. Märks att jag börjar få kraft nu. Så skönt. Det gjorde mig glad 😋

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Kan inte helt släppa tankar på jobb. Lite störigt. Har även haft ångestpåslag under kvällen som ger utslag på klockan. Var ett tag sedan jag kände av det nu men det är småpotatis. Dagen har rullat på bra. Fick tränat och fixat håret. Käkade god mat med potatisgratäng och har hängt med min doggo. Fyndade två nya kuddar på Jysk för 50kr styck. Väldigt bra då mina dog för länge sedan men jag har varit för ”ekonomisk” (snål) för att köpa nya.

I morgon ska jag träffa en kompis (vi ska dricka varm choklad) och fortsätta med håret tänkte jag, ja och träna då. Hade behövt lite ledigt nu känner jag. En vecka vacay hade suttit väldigt väldigt bra nu. Längtar till januari.

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Lördag!
Kan inte helt släppa tankar på jobb. Lite störigt. Har även haft ångestpåslag under kvällen som ger utslag på klockan. Var ett tag sedan jag kände av det nu men det är småpotatis. Dagen har rullat på bra. Fick tränat och fixat håret. Käkade god mat med potatisgratäng och har hängt med min doggo. Fyndade två nya kuddar på Jysk för 50kr styck. Väldigt bra då mina dog för länge sedan men jag har varit för ”ekonomisk” (snål) för att köpa nya.

I morgon ska jag träffa en kompis (vi ska dricka varm choklad) och fortsätta med håret tänkte jag, ja och träna då. Hade behövt lite ledigt nu känner jag. En vecka vacay hade suttit väldigt väldigt bra nu. Längtar till januari.

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Kennie

Låter som en skön helg, men jobbigt med ångest. Är det så att du har det lite stressigt i vardagen? Kan ju vara sånt som får en att må dåligt, att man har så mycket man behöver vila igen på helgen...

Profile picture for user Ella90

Tjo! Nej min kropp är bara funtade med att jag får ångestpåslag ibland. Lite felkopplingar i hjärnan med olika utsöndringar som inte blir av rätt dos hormoner eller signalsubstanser som behövs för kroppen att inte ge utslag av tex ångestkänningar. Lägger inte så mycket värdering eller tanke kring varför jag får påslag när jag skött mig i övrigt. Men har jag återkommande ångestpåslag oxh vet att jag slarvat med tex sömnen behöver jag ta ett omtag och fokusera på att få in sömn och rutin.

Ångest är lite som den där kollegan på jobbet som man inte kan välja bort i sitt liv men kan acceptera att den finns i ens liv. 🤷‍♀️ jag har alltid haft ångest och lär nog alltid leva med det på ett eller annat vis och det är helt okej :)
Allt gott/ ella

Profile picture for user Ella90

Tjo! Nej min kropp är bara funtade med att jag får ångestpåslag ibland. Lite felkopplingar i hjärnan med olika utsöndringar som inte blir av rätt dos hormoner eller signalsubstanser som behövs för kroppen att inte ge utslag av tex ångestkänningar. Lägger inte så mycket värdering eller tanke kring varför jag får påslag när jag skött mig i övrigt. Men har jag återkommande ångestpåslag oxh vet att jag slarvat med tex sömnen behöver jag ta ett omtag och fokusera på att få in sömn och rutin.

Ångest är lite som den där kollegan på jobbet som man inte kan välja bort i sitt liv men kan acceptera att den finns i ens liv. 🤷‍♀️ jag har alltid haft ångest och lär nog alltid leva med det på ett eller annat vis och det är helt okej :)
Allt gott/ ella

Profile picture for user Ella90

Oooooonsdag!
Det har varit mycket mycket de senaste dagarna. Mamma har fått cancer och Ska och opereras akut nästa vecka. Hon är bara 50. Det känns inte heltn okej. Jobbet har varit sinnes överbelastat.kollega fick oväntat sparken. Jag har icke sovit tillräckligt senaste dygnet pga drömmar (antagligen stress)
Dock fick jag till ett jävligt bra löppass i måndag och morgonträningen i morse gick faktiskt helt okej.
Var på julbord k kväll och absolut hade det varit något att dricka både ett och två glas vin för att ”bedöva” (aka förgifta) mig själv från stressen (men det hade bara skapat mer stress (surprice!! 😮).
Nej men helt allvarligt, kändes inte ens som en uppoffring (för det är det inte) att välja en cola zero ist. Var jävligt gott och jag reflekterade inte mer än att de andra drack öl och vin och jag ville inte ha det.
Gott med julmat och proppmätt nu.
Lyckodansade lite vid dessertbordet för det fanns så mycket NOM!
Kort sammanfattning. Jag är glad, det är utmanande Saker i livet just nu oxh en del ovisshet. Men rutiner rutiner och rutiner är key, jag står fortsatt stabilt. Och mår bra i det 🤗

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user vår2022

@Ella90 Vad tråkigt med din mamma, hoppas att det ordnar upp sig till det bästa💕 Fin beskrivning av ångesten som en kollega som man inte kan välja bort men accepterar. Att man blir vän med sig ångest. Ulf Lundell har sagt att han blivit vän med sin ångest, men ibland när han ska gå ut då får ångesten inte följa med och får stanna hemma. Ett bra sätt att tänka på det, för ångesten är ju inte farlig i sig om man kan hantera den på ett bra sätt.

Du jobbar på så himla bra, hoppas det lugnar ned sig på jobbet. Ta hand om dig❤️

Profile picture for user Ella90

Tjena! Absolut det suger bananas, men jag vet inte. Känner mig typ härdad av traumatiska händelser om jag ska vara helt ärlig, så det är okej överlag. Vi får se efter operationen hur prognosen ser ut framåt och vilken behandling som kommer vara möjlig.
Oroligt såklart men går inte och tänker på det 24/7. Hon är likadan så.. vi lever vidare tills nästa kukeri.
Tack för kommentaren :)
/Ella

Profile picture for user Ella90

Nu såg jag att det fanns fler kommentarer 😅 inte van vid att folk stannar till, så tack för att ni hälsar på här inne!
Gör mig lite glad ^^
Ta hand om er /E

Profile picture for user Ella90

Toooooooorsdag!
Idag har jag haft möjligheten att ta en liten sovmorgon och tog det ganska lungt hemma innan jag drog in till jobbet. Lyckades ta en långlunch med kollegorna, och tvingade dem till fika. Satt en stund i bor massagestol, och käkade iaf 150g choklad. Fått jobbat minimalt idag men det är balans. I morgon blir det lite mer igen. Hade faktiskt en helt okej dag idag med mina kollegor, till och med lite kul. Gillar ju inte att åka in till kontoret för jag blir så obekväm. Idag har jag funderat på om det verkligen är en sanning eller om det är ett arv från dåliga upplevelser från tidigare arbetsplatser. Det är onekligen en när jag behöver sätta mig och fundera djupare på.
För tänk om det inte längre är sant och bara en skyddsmekanism eller respons på tidigare upplevelser. Tänk om jag faktiskt uppskattar att arbeta på plats, under rätt förutsättningar. Vi märker.
Jag får iaf mer gjort när jag jobbar hemma och jag älskar att jobba hemma Iom flexibiliteten där jag kan ta långa promenader under dagen.

I övrigt har jag behövt ta ett ställningstagande kring vart jag står kring min standard av att ge bort min tid idag. En bekant hörde av sig och ville ses, absolut superkul tänkte jag. Insåg dock att mina helger är inbokade till och med januari, sen drar jag utomlands. Så egentligen är min första tid ledig för att ses först i februari.
Jääääävligt drygt känner jag att svara att vi kan ses i februari. Men jag mår bäst av att rutiner på vardagar och träffa vänner på helger. Ibland någon kompis på vardagar, men då är det en högre prioriterad vän där jag kan (och vill) rucka på min rutin eftersom det påverkar min sömn. Så det blir lixom större än att ”bara” ta en fika efter arbetstid. Känns inte helt rätt… då ses jag hellre på helg där jag kan vara helt närvarande med vännen.

Vilket som, jag sa att jag inte träffar vänner på vardagar. Denne undrade om den verkligen var så lågt prioriterad. Vilket den faktiskt är, jag har inte sett eller hört av den sedan 2018.. så jag vill inte slänga alla planer åt sidan bara för att den vill just nu.

Det kändes faktiskt skönt i efterhand att se att jag väljer att prioritera mig först. Nu vet jag vart jag står i denna typen av situation. Sen är det väl kanske dumt att ha varenda helg uppbokad till februari, men nu blev det så. Två av helgerna har jag planerat in ege tid i, så det finns utrymme att vara ledig själv oxå.

Jag vet inte men det kändes ganska stort ändå oxh som ett steg i rätt utvecklig. Det kändes ganska vuxet. Oxh den personen som jag var 2018 är jag inte ens i närheten av längre, så min bekanta känner ju inte ens mig längre. Kanske därför den blev så paff när jag inte bara sa ja och ombokade mitt liv för denne.

Spännande tider minst sagt.
Utvecklande tider.

Nu har jag varit uppe alldeles för länge. Dags att sova! Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Kennie

Hej Ella,
Bra att våga prioritera. Det blir ofta bättre om man går med den kraft som finns. Om om ni inte setts på fyra år så är ett par månader till inte hela världen.

Profile picture for user Ella90

Fredag!
Som kom och gick i rasande tempo och ändå inte. Känns som att kvällen varit en vecka lång oxh jag klagar absolut inte. Fick till ett träningspass, löpningen gick inte så bra men kände redan innan att kroppen var trött. Så jag lunkade tills jag inte orkade och sen gick jag resten. Väldigt skönt, stolt över mig :)

Var på intervju idag oxkså för ett nytt företag. Intervjun gick bra, och jag hade kul. Finns en del frågor som jag fortfarande behöver svar på för att veta om de är rätt för mig. Men överlag kändes det bra. Blev en djupintervju, körde en liten yolo som inställning och valde aktivt att inte tänka så mycket innan intervjun utan testa att se hur det gick om jag gjorde den helt kravlöst från min sida oxkså. Tydligen kunde jag prata väldigt väl, och hade turen att alla tankar inte flög runt precis överallt som vanligt 😅

Men för att vara helt ärlig så har mina tankar faktiskt lugnat ner sig lite det senaste. Är fortfarande 98% säker på att jag har adhd, men det är skönt att den verkar vilja lugna sig ibland iaf.

Jobbet gick också helt okej idag. Fick en del möten avklarade och byggde upp relation med en kund. Vilket var trevligt.

Är väldigt glad och tacksam över hur livet är just nu. Känns ändå som att jag har energi under dagarna. Och att jag landar mer och mer för varje dag i en stabilare självkänsla i vem jag faktiskt är, vad jag vill och vad jag kan.

Det är så jääääääävla skönt att inte dricka alkohol, helt orimligt vad najs livet är utan.
Det är värt det. Nu har tre månader snart gått och helt ärligt har jag ingen plan att gå tillbaka, känns inte som att jag missar något öht. Blir nog en till 3 månaders utmaning efter detta är slut. Ett
Kvartalsprojekr där varje avslut blir en fråga till om projektet är i mål eller kan gå till förvaltning. Kan köra leassons learnd vid varje avslut och fortsätta arbeta vidare i sprintar 😅 haha nej men det blir bra.

Jag har nog faktiskt aldrig mått såhär bra.

Ta hand om er!
/ Ella

Profile picture for user Ella90

Fredag!
Som kom och gick i rasande tempo och ändå inte. Känns som att kvällen varit en vecka lång oxh jag klagar absolut inte. Fick till ett träningspass, löpningen gick inte så bra men kände redan innan att kroppen var trött. Så jag lunkade tills jag inte orkade och sen gick jag resten. Väldigt skönt, stolt över mig :)

Var på intervju idag oxkså för ett nytt företag. Intervjun gick bra, och jag hade kul. Finns en del frågor som jag fortfarande behöver svar på för att veta om de är rätt för mig. Men överlag kändes det bra. Blev en djupintervju, körde en liten yolo som inställning och valde aktivt att inte tänka så mycket innan intervjun utan testa att se hur det gick om jag gjorde den helt kravlöst från min sida oxkså. Tydligen kunde jag prata väldigt väl, och hade turen att alla tankar inte flög runt precis överallt som vanligt 😅

Men för att vara helt ärlig så har mina tankar faktiskt lugnat ner sig lite det senaste. Är fortfarande 98% säker på att jag har adhd, men det är skönt att den verkar vilja lugna sig ibland iaf.

Jobbet gick också helt okej idag. Fick en del möten avklarade och byggde upp relation med en kund. Vilket var trevligt.

Är väldigt glad och tacksam över hur livet är just nu. Känns ändå som att jag har energi under dagarna. Och att jag landar mer och mer för varje dag i en stabilare självkänsla i vem jag faktiskt är, vad jag vill och vad jag kan.

Det är så jääääääävla skönt att inte dricka alkohol, helt orimligt vad najs livet är utan.
Det är värt det. Nu har tre månader snart gått och helt ärligt har jag ingen plan att gå tillbaka, känns inte som att jag missar något öht. Blir nog en till 3 månaders utmaning efter detta är slut. Ett
Kvartalsprojekr där varje avslut blir en fråga till om projektet är i mål eller kan gå till förvaltning. Kan köra leassons learnd vid varje avslut och fortsätta arbeta vidare i sprintar 😅 haha nej men det blir bra.

Jag har nog faktiskt aldrig mått såhär bra.

Ta hand om er!
/ Ella

Profile picture for user Ella90

Måndag!
Dagen har kantrats av känslan av stolthet och älskvärdhet eller kärlek eller hur man nu beskriver det, inåt. Jag är så fruktansvärt stolt över mig som faktiskt är frisk nu. Kom över en journal från 2018, när jag läste den insåg jag hur väldigt väldigt långt jag kommit. Jag är inte längre samma människa. För det är jag så oerhört tacksam att jag orkar. Att jag är jag och att jag inte gav upp. Ni som vet ni vet.

Jag älskar mig själv och för det är jag genuint lycklig.

Fick även hem mina blodprover idag och allt var normalt. Tacka gudarna för det, tänk om man skulle inse att man mår bra, äntligen, och då behöva hantera konsekvenser av destruktivt Levene. Med det menar jag snabbmat, socker, stress, vårdslöshet av sömnpiller, sex, oerhört mycket cigarretter och även såklart Alkohol i syfte att supa bort hela jäkla skallen och därmed livet tillslut.
Bara för att känna något, bara för att slippa känna något…

Så nej, tack kroppen att du fortfarande bär mig och ger mig möjligheten att fortsätta leva, utvecklas, lära, känna och njuta. Jag lovar att ta hand om mig nu och sen.

Jag är så himla stolt. Bra jobbat Ella, bra jävla jobbat ❤️

Ta hand om er,
/Ella

Profile picture for user Ella90

Tisdag!
Dagarna har gått fort det senaste.
Jag blev erbjuden tjänsten men de kunde inte möta mina motkrav. Tydligen så vill jag inte gå ner i semesterdagar. Visste inte att de var så viktiga för mig, men det är dem. Så jag tackade ödmjukt nej till dem. Lite synd. Hade varit kul med en ny utmaning. Men allt händer av en anledning. Magkänslan sa nej så jag lyssnade på den.

Annars var jag med om en intressant upplevelse. Jag hade egentligen en glöggkväll inbokad under de här tre månaderna, vilket var i lördags.
Så jag tillät mig att ta ett glas glögg. (Jag älskar glögg) och några glas bubbel.

Och alltså jag trooooooor inte det va. Inte att jag gjorde något dumt eller blev karatefull eller liknande. Det var bara det att diskrepansen kring vad jag identifierar med mig och de valet jag ändå gjorde blev nog för stor. Det blir lixom som en konflikt såhär efteråt och jag gillar inte känslan alls.

De där glasen bubbel ledde även till trötthet på söndagen och inköp av pizza och hoppa träningen. Så allt jag inte egentligen vill blev en direkt kedja av ytterligare händelser.

Såklart fanns det något bekvämt i just den rutinen för jag gjort det många gånger förr. Men jag känner inte helt att jag kan eller vill vara den Ellas längre.

Och om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt roligare, och är piggare utan alkohol.

Ytterligare reflektion såhär på tisdagen är att jag tappar känslan av jag nästan direkt när jag trillar ur min rutin. Nu har jag gjort helt emot vad som jag anser vara normalt. Sömnen kom inte i natt heller så jag somnade först vid 0430.

Jag tror jag vet varför, och det är för att jag saknar en tydlig utmaning eller mål att jobba för. Mina egna små vardagsprojekt eller utmaningar är ju avklarade nu. Oxh därför saknar jag kanske styrning och även därför en känsla av mening? Kanske.

Oftast brukar jag ha träningsrelaterade mål, men är förkyld. Så jag vet inte helt vad det kan vara. Ska städa mitt hem, duscha och äta bra mat idag. Lite som att reboota mina settings. Hade kanske även behövt slänga in en promenad i dagsljus idag.

Spännande ändå vad konsekvensen av en kväll med alkohol kunde göra. Det var väldigt intressant och nu vet jag att jag inte längre tycker det är värt det. Sjukt vad tre månader kan göra med ens känsla av livsvärld va.

Ta hand om er
/Ella

Profile picture for user Ella90

Torsdag!
Igår var en riktigt låg dag, föregår också. Haft sug på att äta upp hela världen. Antar att min hjärna cravar dopamin av något slag. Tagit hand om mig som sig bör. Mycket protein, dagsljus, promenader, extra D-vitamin, varmt bad för att främja oxytocin, lite längre sömn. Tvinga mig borsta tänderna och ta av smink.Rutin vid sänggående och uppgående. You know the drill. Allt det där som är gaaaanska trist men behövs i längden 👌
Har oxå tillåtit mig att äta mer snacks än vanligt pga varför inte.

Jag tror jag vet vad som orsakar denna, inte nedstämdhet, men lite åt det hållet och det är nog brist på träning. Inte tränat på 2veckor nu pga sjukdomskänsla i kroppen.

Som grädde på moset fick jag äntligen min mens oxå. 63dagar var cykeln utan blod denna gången. Så det blev ett litet ”jahaa” angående mina cravings och gråtkänsla igår. Stöööööörsta sannolikhet pms.

Tycker det är lite klurigt att läsa kroppen när min cykel är så pass annorlunda. På ett sätt vill jag gå av p-piller just för att det blir mer naturligt att veta vad som är
Pms och vad som är annat.

Vilket som, idag mår jag bättre och det var faktiskt ganska skönt att mens för då slipper jag tänka på det. :)
Det halvt melankoliska täcket släppte sitt grepp.

Känner också att jag verkligen behöver semester nu. Nu är det bara 20+ dagar kvar tills jag åker till Asien. Det ska bli så jävla smuuuuutt!

Småpratat lite med en potentiell dejt men ställde in pga kände inte att jag ville 🤷‍♀️
Det ska kännas nyfiket från början.

Nu lunch.

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Ella90

Fredag!
Lååååg energi och ganska irriterad överlag 😋 good times good times! Har börjat småprata lite med nya människor från Tinder oxh börjar fundera på om det (utöver bristande träningstillfällen) oxå påverkar mig negativt.

Det lite stjäl fokus från mig, men jag lite pratar med dem för att slippa ha fokus?
Hm..

Gått upp på lite extra sömnmedicin igen och kan vara det som påverkar känslan av trötthet under dagen. Men märker att jag inte somnar på kvällen.

Fruktansvärt trött på senhöst arbetsveckan nu och tristessen är märkbar. Vill absolut inte prata med någon människa eller sitta i några möten alls idag men har fler inbokade nu i em.

Blöder ganska mycket för att vara jag idag också och vill väll mest bara krypa ner under täcket ett tag och vakna upp i ett varmt land och bada istället 🫠
Ska bli oerhört skönt med lite ledigt nu till julen. Jag är trött. Tröttelitröttast.

Men det vänder säkert snart igen 🙏
Söker inte några råd eller så egentligen utan bara en ventilation och nulägesblick för framtida analys.

Vill oxå äta typ alla kolhydrater i världen. Ska nog köpa lite lösgodis till kvällen. Tror jag.

Ta hand om er!
/Ella

Profile picture for user Kennie

Hej Ella.,
Decembermörkret tär på krafterna. Och även kylan. Det är som att kroppen går upp i stabsläge, potentiellt är ju kylan farlig för oss. Inte konstigt att man blir trött då.. Unna dig vila och värme. Och någon lugn träning kanske? Yinyoga är skönt, funkar när man inte är på topp i kroppen. Ta hand om dig!