Följer ett tips och kopierar mitt första inlägg till en egen tråd.

Hej! Dag 0
Så glad att jag gick in och läste denna tråd. Igenkänning och lättnad att det inte bara är jag som har det såhär. Vet ju att det är massor med människor som har problem med alkohol och kämpar, men ändå känns det som ett sånt jäkla misslyckande, svaghet, ”alla andra klarar det”. Är också en mamma med man, två barn, stressigt jobb och ett riskbruk av alkohol sen tonåren som framförallt eskalerade när jag var i början av karriären och i en bransch där tokmycket alkohol var normen. Med familjelivet kom fredagsvinet, lördagsvinet, ensamvinet mitt i veckan för att det är stressigt just nu...och en och annan totalbläcka. Förra sommaren efter en middag/fest med vänner och barn som för min del slutade i total katastrof bestämde jag mig för att sluta dricka en gång för alla. Fick gå och lägga mig superberusad med barnen vakna hemma hos mina vänner efter en flaska bubbel och en flaska vitt. Kände mig inte som årets mamma direkt. Skämdes som en hund och pratade ut öppet och ärligt med de nära (tur!) vänner som var med. Min man var också väldigt snäll och glad över mitt beslut framförallt. Det gick väldigt bra ett tag och jag kände mig gladare och starkare än på länge. Mindre ångest i vardagen. Började yoga mer, träna, laga godare mat. Men nu sen i våras har jag haft ett par rejäla snedsteg och även druckit ”i smyg” på uteservering själv och låtsats som att jag kan hantera det. I går var det dags igen, ”unnade” mig ett undantag med en person som jag visste skulle acceptera det även om hon vet att jag försöker vara nykter. Hon har själv svårt med alkoholen. Hände inget särskilt. Middag med för mkt vin så lite suddigt på slutet men den besvikelse och sorg jag känner idag gjorde att jag gick in här för att ta nya tag. Ska prata ordentligt med min man också idag. Jag känner mig motiverad men rädd för att misslyckas igen. Var så säker på att jag skulle klara det sist med. Har några situationer i närtid, middagar, där jag kommer att sättas på prov. Just nu känner jag mig bergsäker på att jag ska klara det men sen sitter man där med vinlistan och vacklar. Glömmer av allt jag lovat mig själv och familjen. Oj, detta blev en mindre roman men skönt att få det på pränt.

Tung och trött måndag med gråten bakom ögonlocken och känslan av misslyckande färsk. Pratade med mannen igår och han är så fin och stöttande. Berättade att jag är rädd för att jag ska dricka igen när jag är själv när han och barnen är iväg om några veckor. Bara råka slinka in och köpa en flaska gott vin att dricka i min ensamhet. Tidigare har jag köpt halvflaskor och öl för att i vart fall inte dricka så mycket när jag är själv. Slutar nästan alltid med att jag dricker allt samma kväll och knappt kan jobba dagen därpå. Nu ska jag gå ut och pussa på barnen och ta mig igenom denna dag.

De kan se olika ut, men jag tror var och en av oss här kan känna igen sig i din måndag. Men det blir väldigt annorlunda när en slutar dricka, vilket är värt att göra en period. Känner igen mig väldigt väl i din beskrivning inte minst halvflaskor som alla ändå gick åt... Läs och skriv här, allt du hinner och orkar. Och dela gärna med dig av just dina utmaningar så kan vi hjälpa på rätt sätt. Och kanske testa att göra programmet här?
Välkommen hit! ?

Tidigare var måndagar pest och pina för mig. Jag var mer trött då än på fredagen innan ledig helg. Förstod aldrig varför. Trögboll.

Idag är det min 31:a nyktra måndag i rad, och jag känner mig utvilad även om sömnen alltid blir lite störd av att jag sovit mycket under helgen.

Numer ser jag måndagar som uppstartsdag - få rull på hjulen igen lite sakta. Göra några få klart definierade arbetsuppgifter, planera för resten av jobbveckan.

Tänk inte för stort. Ta bara en timme i taget just nu och fokusera på varje fördel du upplever med nykterheten.

Det första man upplever är förstås utebliven baksmälla - och det är verkligen en vinst!

Kram ?

Min måndag är oxå jobbig o ledsam efter helgens fylla! Mins som sagt inte allt efter en middag med vänner och det värsta är att min son såg och märkte av min onykterhet! Det är den värsta ångesten!! Men vi får försöka inte vara så hårda mot oss själva utan nu jobbar vi för nyktra härliga hösthelger?? och stöttar varandra här inne! Tacksam för detta forum ??

Välkommen, vad bra att du hittat igen. Ja det är ju den cirkeln som snurrar på. Fortare och fortare. Dricka, dricka i smyg, falla igenom, vara nykter en tid o sen påt igen. Känner väl igen mig. Jag tog hjälp av antabus denna gång, den första tiden, samt naltrexon. På det har och går jag på stödjande samtal hos a terapeut. Först nu känner jag mig någulunda säker på att hålla nykterheten och har slutat med antabus. Naltrexon kommer jag ta ett år minst. För mig känns det som att när jag kom över skammen, att inte klara av att sluta dricka själv, blev allt liksom lättare. Härinne får du massa råd o tips om hur man kan besegra adjävulen. Inget är omöjligt, om än det kan vara svårt. Så kämpa på. Kram Jullan

Och jag kopierar mitt svar till dig (där du skrev i min tråd). Nu blir det snurrigt !

Det finns såååååå många som har problem med alkoholen. Men kanske inte vet om det själva eller klarar erkänna det. Och allra minst ta steget att göra något åt det. Att du är här ÄR ett stort steg. Så grattis till den insikten!

Läs, skriv och gå in här varje dag. Hade inte klarat (idag 43 dagar nykter) om jag inte gått in här. Har provat dra ner förut. Och provat va nykter (typ en vit månad) förut men inte haft nån hjälp/stöttning förens jag hittade hit!

Och man skäms och tycker man är så j*la dålig som inte klarar att dricka och att man kanske måste sluta helt! ? Men för mig var beslutet att sluta helt mest en lättnad. ”Nu är det över”. För jag hade provat allt med nedtrappning innan, så fanns inga fler val...
Och har haft sjukt mycket mer ångest då jag varit full och bakis än den då jag skäms (framförallt skäms inför mig själv) för att behöva sluta dricka. ?

Och fortfarande extremt trött. Helgens alkoholintag i kombination med alldeles för mycket jobb och för lite sömn pga det har nästan tagit knäcken på mig. Men ingen längtan efter alkohol idag. Bara sömn. Undrar om jag kommer känna mig lika säker på mitt beslut senare i veckan när jag ska möta upp kollegor för drink och middag. Tror det. Brukar vara lätt för mig att avstå så här nära in på beslutet.

Tack för allt stöd!

Vill instämma i @akilles inlägg om att känna att det äntligen är över.
Att hitta den känslan har för mig varit avgörande och något jag kan gå tillbaka till och få ny energi från om så skulle behövas.
Ta en dag i taget, tänker jag. Huruvida du kommer att känna dig säker på ditt beslut, det bestämmer endast du. Så jobbigt och så enkelt är det att inte dricka. Ingen kan göra jobbet åt dig. Bra att vara medveten om och gör det enklare att fokusera! Önskar dig en fin dag och det blir bättre, allt! ?

Leonie

Ville bara titta in efter att jag sett att du svarade i min tråd. Låter som att du har ett fint stöd hemma, så viktigt! Var inte för hård mot dig själv. Du reser dig och fattar nya viktiga beslut. Alla vita dagar är vinster, det får man inte glömma och inga vita dagar har aldrig varit i onödan oavsett om man råkar fall.

Visualisera hur du klarar av drinken och middagen senare i veckan. Innan en prövning såsom exempelvis en middag eller liknande brukar jag försöka visualisera och planera för hur jag ska hantera och bemöta de kritiska momenten. Vilket svar ska jag köra på och när behöver jag vara på min vakt. Så kan jag enklare fokusera på själva umgänget däremellan.

Kanske är det precis när man sätter sig och servitören tar beställningen, eller när man bryter upp för middagen och någon vill gå vidare? Alla situationer ser ju annorlunda ut och naturligtvis kan man inte förutse allt men det lugnar mig i alla fall lite försöka ha koll på det jag kan styra. Du kommer klara det galant!

Min första nyktra middag var en jobbmiddag, på konferens. Av misstag fick jag rödvin i mitt glas, servitören bara hällde på hos alla.

Jag blev helt iskall. Hur skulle jag nu göra? Jag tog tre djupa andetag. Sen flyttade jag över mitt vinglas till kollegan bredvid och viskade ”du får mitt glas också”. Sen gick jag till baren och bad om att få en alkoholfri öl.

Fatta hur nöjd jag var med mig själv efteråt!?

Kram ?

Nöjdare än så kan man knappt bli ☺️. Kan förnimma känslan av att vakna upp dag två på konferens och inse att jag inte drack upp allt i minibaren i min ensamhet, tackade nej till efterfest på rummet med kollegorna och som lök på laxen minns allt jag sagt och när jag la mig. Lycka!

Trött av för mycket jobb framför datorn på kvällar/nätter. Sa en alltför vass sak på ett avdelningsmöte på jobbet. Vet att min chef tycker att jag är för konfrontativ och outspoken ibland och idag brast det. En kollega som frågade hur det var med mig efteråt. Fick mig att tänka på alla dumma saker jag sagt och gjort på fyllan genom åren i tron att jag varit rolig eller smart. Så många som har blivit ledsna när jag skämtat på deras bekostnad eller ”spetsat” till det. Har också framfört många åsikter som jag har svårt att stå för dagen efter. Hoppade i alla fall över jobbmiddag/drink igår kväll vilket var himla tur med tanke på hur nere jag känner mig idag ändå. OM jag i det läget hade druckit vet jag hur mycket och hur förstörd jag skulle varit idag och dagarna av ångest som skulle följt.

Snart helg och lite mer vila, det gör nog gott.

Det är oerhört nyttigt och viktigt att ta sig tid att reflektera. Både över vad som händer med oss i nykterheten, och hur vi har betett oss historiskt i onykterhet.

Det handlar inte om att slå på sig själv för det som har varit. Det handlar om att vara sann mot sig själv och aktivt vilja göra annorlunda och bättre.

Att bli nykter är lika mycket en mental resa, som bitvis är smärtsam men överlag är den nyktra resan helt fantastisk!

Du jobbar på jättebra!

Kram ?

Ps. Jag kan rekommendera podden ”Snacka snyggt” som tipsar om hur man kan vara tydlig, samtidigt som det landar bättre hos mottagaren.

Det ska jag lyssna på, jag vill gärna förbättra mig även om jag inser att diplomatkarriären är utesluten..

Lite mer tankar idag
Tänkte precis på att klockan börjar närma sig den tid på fredagen då jag i vanliga fall skulle ha förflyttat jobbandet till en offentlig miljö, typ hotellbar, där ingen jag känner lär dyka upp för att runda av stressveckan med några snabba glas vin i smyg innan jag åker hem till familjen. Oron sen över att det ska märkas av mannen som ska bli besviken och jag ska bli besviken. Så länge inget vet och säger det så finns det liksom inte. Och det som är lite extra jobbigt med detta nu är att jag inte erkänt allt för min man utan bara de fåtal gånger där jag inte kunnat dölja min berusning eller efteråt när min ångest varit för svår och jag behövt gråta ut. Vet inte om jag någonsin kan berätta för min man att jag gjort så här hela våren och sommaren. Det jag erkänt kanske får räcka? Och att jag nu är tydlig med att jag inte vill ha det så här mer och vill ha hans hjälp. Har inte druckit med honom eller gemensamma vänner alls på ett år.

Idag är jag i alla fall inte sugen på alkohol eller mitt fredagshemlighetsmakeri alls. Får bli godis istället ?.

Ha en fin helg!

Hur mycket ska man berätta?

Till missbruket tillhör lögnerna och att stoppa huvudet i sanden. Till nykterheten tillhör ärlighet och sanning, mot sig själv och andra.

Men man ska inte berätta för berättandets skull. Man ska berätta om man behöver det för att få en inre ro av det. Annars behöver ingen veta mer än man själv vill dela med andra. Så tänker jag.

Det viktigaste är att ärlighet och sanning blir nya ledstjärnor i det nyktra livet. Tycker jag.

Så sug du på den karamellen ett tag till. Tids nog är den färdigtuggad.

Mycket handlar om att skapa nya nyktra vanor. Hur kan du ge dig själv fredagskänsla utan alkohol? Utan besök i en hotellobby?

Kram ?

Hoppas du mår bra ikväll och imorgon nykter! Och lev på de sköna känslorna istället för att tänka tillbaka för mycket just nu på det som varit. Och ångest över att berätta hur du gjort. Ett steg i taget och det viktigaste just nu är att fokusera på att vara nykter och må bättre! ?

Har funkat som utmärkt substitut för mig även om jag tog ett extra besök hos tandläkare här i somras...
Vad gäller att berätta och hur mycket.
Jag tänker att arbetet med att hålla sig nykter är ett fulltids-extrajobb i början. Så småningom kommer lite mer luft in i livet och då går det att tänka på andra saker som ska hanteras. Och de tankarna kan vänta. För mig har det blivit så att jag pratat med min man lite då och då. Men jag har inte känt något krav att ”allt” ska fram i ljuset. Vissa saker är mellan mig- och mig. Det är okej, har jag bestämt mig för.
Ville mest nyansera bilden av vad vi alkisar är skyldiga. Inte så hemskt mycket när vi slutar att dricka, men sedan finns saker man kan behöva be om förlåtelse för (barn!j eller andra dåliga beslut som har berott på alkoholen.
Jag önskar bara att alla som är i början av nykterheten lättar på kraven i övrigt. Tid finns så småningom. ?

Tack för alla tankar kring att berätta om det som varit. Landat i att jag i vart fall inte behöver berätta så mycket mer just nu om inte andan faller på. Som tur är har jag inte så många mer än min man att be om ursäkt till, men skulle bara varit en tidsfråga innan jag hamnat där med mina barn. Framförallt det som förra sommaren drev mig till att fatta beslutet att aldrig mer dricka, att det började få konsekvenser för barnen. Att de kunde märka. Att jag inte orkade med dem. Efter det hamnade jag i en nedåtgående spiral av smygdrickande. Öppet i vissa sammanhang som min man inte hade insyn i, typ middag på konferens med vissa kollegor. Men mest ensam på stan.

Idag har det gått en vecka sen jag vaknade upp bakis sist. Förra helgens alkoholintag i kombination med lite vila och sömn gör att jag fortfarande känner en sorts kemisk bakis-ångest i kroppen. Men hoppfull om att det snart lättar och känner mig fortfarande beslutsam.

Ha en fin söndag alla!

Hej
Jag skaffade mig en App som heter Easy quit drinking. Är på svenska och heter nog Nyfikenhet - sluta dricka alkohol.
Den har en hälsosida med cirklar som fylls på för varje dag.
Den hjälpte mig jättemycket de första 1 -14 dagarna.
Jag skulle bara få hela cirkeln grön?.
Konstigt vilka saker som kan få en motiverad.