Min framtid

Profile picture for user Futurista

Jag har under ganska lång tid läst på detta forum och sedan ca ett år tillbaka börjat förändra mitt drickande. Tack för allt ni delat och delar! ❤️ Ni har hjälpt mig.

Jag dricker inte längre BiBs och drickandet sker inte vardagsvis längre. Jag dricker ca 1 gång i veckan nu. Förut var det box efter box... så jag har kommit en bit. Men ändå skaver det enormt fortfarande.

Trots att jag lyckats dra ner på drickandet rejält så faller jag nu och då. Sömnen blir skit direkt jag dricker och jag känner att det tar för mycket tid och förstör min psykiska hälsa.

Jag drack igår, sömnen skit inatt och ännu en dag som kommer gå åt till att reparera mig.

Jag har ett bra jobb, boende, fina barn och allt. Jag gör detta för min egen skull, jag vill komma till min fulla potential vilket jag aldrig kan så länge jag förgiftar mig med A.

Trots att jag minskat intaget rejält så känner jag att A förstör så mycket för mig. Jag får ångest, blir trött och får sömnproblem. Jag blir någon jag inte vill vara.

Kanske nästa helg kan få bli min första nyktra helg på länge? Om vi gör det här tillsammans. Fredagar är värst för mig. Suget brukar börja på torsdag.

Jag vill inte må såhär.

Profile picture for user Futurista

...jag har funderat lite på det här med när är det nog? När är enough is enough? Jag har SÅ många pinsamma, jobbiga händelser som många många gånger gjort att jag tänkt att ”Nu får det fan vara nog!”. Men det har aldrig varit nog! Jag verkar aldrig hitta känslan och drivet till att göra en total förändring. Jag har dragit ner intaget men det är fortfarande samma varje gång jag dricker. Om än gångerna är långt färre nu än förut. Jag dricker för fort, för mycket osv.

Profile picture for user Edda4

Strongt att kunna dra ner så mycket som du gjort.
Jag har nyligen slutat dricka helt. Var nog som du innan du drog ner. Många bib, drack fort och hade svårt att sluta när jag drack ensam.
Jag har också försökt dra ner men till skillnad från dig har jag inte lyckats hålla i det mer än någon vecka i sträck. Så jag bestämde för att sluta helt.
Men, en viktig grej för mig för att det skulle kännas ok att sluta var att INTE bestämma att jag aldrig mer ska dricka en droppe. Det var ett för stort beslut. Jag tar det vecka efter vecka. Idag är dag 14. Men jag lutar åt att ge det minst tre månader och sedan känns efter.
Det jag kan säga redan nu efter 2 veckor är att det är så skönt att inte ha ångest över vad man kanske gjort kvällen innan.
Jag har också barn fast vv. Och det var delvis att jag började dricka mer och mer även på barnveckorna som gjorde att jag ville sluta. Inte lika mkt som när jag inte hade barnen men ändå inte på en ok nivå.
Jag tycker verkligen du ska testa en nykter helg. Som någon skrev till mig i början: man ångrar aldrig en nykter dag i efterhand.
Kram

Profile picture for user VaknaVacker

Välkommen hit! Så bra du skaffat en egen tråd. Var så med mig med, läste mycket här innan jag tog beslut att sluta dricka. Så peppande!

Känner även igen det där att minska och sedan misslyckas. Jag gav mig själv tillåtelse att dricka, och så minskade jag ett tag och så gick det runt. Till dess att jag kände att nu går jag in djupare i beroendet och bestämde på ett bräde att jag slutar. På den vägen är det och det är så bra, så skönt att slippa dricka. Har gett mig själv tillåtelse att inte dricka alkohol, det är toppen?

När man har problem med alkohol är man tillbaks på ruta ett om man dricker igen. Och det blir verkligen värre, jag drack mer. Mer girigt för att liksom ta igen det jag "missat" när jag varit avhållsam...

Du är på väg ju. Prova en vit månad vetja. Eller ännu hellre tre. Du fixar det. Heja dig, ta ditt liv tillbaks! ?

Kram?

Profile picture for user Futurista

Tack för ditt svar Edda. Vi verkar vara lika många av oss. Att ens dricka ensam liksom? Det är något väldigt skamligt över det. Jag kan heller inte tänka ”aldrig mer”, det blir för kvävande på något sätt. Jag har också barn vv och har druckit även på barnveckorna. Småduttat i min billiga BiB. Druckit för att orka tvätta, städa, laga mat. För att liva upp ensamheten (alltså ingen annan vuxen). Känner mig smutsig när jag tänker på det. Usch!

Jag har fått in en bra rutin på att vara nykter på veckorna. Jag hoppas jag kan söka pepp här framåt helgen igen för att klara den första helt nyktra helgen på länge?!

Igår var ingen karatefylla på något sätt. Middag tillsammans med en vän och våra barn och bubbel. Jag drack nog mer än henne, och snabbare. Och på ganska tom mage. Men inget dumt gjort eller så. Ändå denna gnagande ångest idag och fyra timmars sömn (00-04) som känns som noll timmar. Jag vaknar alltid vid 3-4-5 om jag druckit, även efter bara ett par glas. Kan aldrig somna om då, vaknar som i en ångestattack även fast jag inte gjort nåt särskilt.

Profile picture for user Futurista

Tack för ditt svar, det betyder så mycket att inte känna sig ensam ❤️ Härligt att du gett dig själv tillåtelse att inte dricka ? kanske jag kommer dit så småningom.

Precis så - den där girigheten! Känner igen. Igår när jag drack med en vän så kollar jag ju in hur fort och mycket hon dricker, känner mig dock inte ”nöjd” och det visar ju på hur störd man är i sitt drickande. Åt inte så mycket igår heller för att få större effekt - hur sjukt?

Kram ?

Profile picture for user VaknaVacker

Du är verkligen inte ensam?
Grejen är den att man tror att man tror man går miste om något när man inte dricker. Det trodde jag med. Och det gör man - men bara om det negativa. Skammen, tröttheten mentalt, bakfyllan, tiden och pengarns det tar att hålla på med denna tidskrävande "hobby"!

Faktum är att det är våra hjärnor som vill ha den kraftiga kicken som dopaminet ger. Det är därför vi vill fortsätta dricka, får sug osv. Googla beroende och alkohol om du inte redan gjort det.

Att vara medveten är viktigt. Där börjar det?

Profile picture for user Futurista

Känns skönt att en inte är ensam @VaknaVacker ?☀️

Jag har läst en del om beroende och är väldigt intresserad av hälsa, hjärnan, biokemi och sånt (och ändå har jag utsatt mig själv för A!). Jag förstår mekanismen och att jag nu måste kalibrera om alla ”felkopplingar” jag har jobbat in under många, många år.

Till exempel - ”Solen skiner, jag är värd en öl, så mysigt!” (fast det blir sällan en öl och mysigt för min del...). Solen gör också att jag ser hur skitiga mina fönster är. Kan man putsa fönster utan att dricka vin under tiden? Måste liksom programmera om hela hjärnan förstår jag. Hur det nu ska gå? Har kommit en bit på vägen under senaste året men jag vill hela vägen in i mål. Vem är jag utan A?

Profile picture for user VaknaVacker

Alkoholen gör oss ologiska. Fast vi förstår den skadar oss och i många fall våra familjer, fortsätter vi med den. Den tar över oss och sinnet blir helt inställt på att dricka och få kickar. Så sjukt!

Det sägs att det tar lite tid att sätta nya vanor... och triggers kan sitta djupt i oss. Men går vi medvetet in och om man är medveten som du går det absolut. Jag kan få rejält sug av vissa saker, men det har glesnat nu efter 14 månaders nykterhet. När suget kommer är det som en gammal lufs till vän som skall skickas ut genom dörrn. Med glimten i ögat? Det går bra, so far so good!

Utan A är du en gladare, helare, snyggare, mer närvarande människa med mer tid och pengar?

Profile picture for user Se klart

Välkommen hit, även om du hängt här ett tag.
Jag tänker; massa tankar och frågeställningar- men måste inte lösas nu. Det jag förstår som viktigast att lösa är att skippa alkoholen ett tag. Resten kommer sen, lite i taget.
Jag hade ingen klassisk botten men min egen var nådd. Jag har inte druckit bort jobb eller relationer. Men jag blev uppmärksammad på några viktiga varningssignaler- och gränser som jag plötsligt började passera. Då fattade jag att alla gränser liksom var flyttbara.
Jag började med tre nyktra månader. Därefter tre till. Under den tiden hann fördelarna bli så många att det inte var så svårt att tänka ”hela livet” men så var det verkligen inte i början! Då kunde en timme eller en kvart kännas som hela livet.
Min strategi har varit en dag i taget. Hela första året tror jag.
Allt du kan föreställa dig ska bli bättre, blir bättre.
Heja!

Profile picture for user Anonym26613

Välkommen och roligt att du startar en tråd! ??

Det du skrev om ångest kl 04.00 är så hemskt! Tankarna skriker i öronen och allt är dåligt i ens liv. Nästan så kroppen krampar. Ush ? Den känslan vill jag aldrig mer känna! Tack för påminnelsen ❤?

Profile picture for user Futurista

Tack era inlägg och välkomnandet i min tråd @Se Klart och @VaknaVacker ??

Ingenting behöver eller kan lösas just idag, tack för påminnelsen ❤️. Nykter idag, good enough. Mitt tålamod är inte det bästa, vill ha belöningar fort! ?

Jag förstår att detta är en lång resa, fast jag börjar med bara dagen idag?. Jag blir SÅ förundrad när jag läser i ”gamlingars” trådar och ser att många tycker det är skönt att vara nykter. Att man inte _vill_ dricka, att det är en känsla många får efter en tid. Jag vill ju på något sätt dricka (i framtiden) men förstår ju intellektuellt att jag inte bör.

Oj, så mycket tokigheter jag gjort under berusning. Borde _verkligen_ inte dricka! Jag har ramlat, sagt dumma saker, gått emot min egna moraliska kompass gång på gång på gång. Marinerad i skam. Aldrig blivit av med körkort, relationer eller jobb heller (överpresterar snarare). Men jag dödar sakta sakta min själ av detta. Det känns som att jag tappat bort mig själv och att all min lediga tid, helger och semester, går åt till att ha alkoholen som hobby. Så sjukt. Har iaf lyckats sluta med vardagsdrickandet, tror jag varit bakis på jobbet bara en endaste dag sen efter nyår.

Idag har jag varit nykter och ska förbli! Nu blir det Netflix och citronläsk ?

Profile picture for user Futurista

Tack era inlägg och välkomnandet i min tråd @Se Klart och @VaknaVacker ??

Ingenting behöver eller kan lösas just idag, tack för påminnelsen ❤️. Nykter idag, good enough. Mitt tålamod är inte det bästa, vill ha belöningar fort! ?

Jag förstår att detta är en lång resa, fast jag börjar med bara dagen idag?. Jag blir SÅ förundrad när jag läser i ”gamlingars” trådar och ser att många tycker det är skönt att vara nykter. Att man inte _vill_ dricka, att det är en känsla många får efter en tid. Jag vill ju på något sätt dricka (i framtiden) men förstår ju intellektuellt att jag inte bör.

Oj, så mycket tokigheter jag gjort under berusning. Borde _verkligen_ inte dricka! Jag har ramlat, sagt dumma saker, gått emot min egna moraliska kompass gång på gång på gång. Marinerad i skam. Aldrig blivit av med körkort, relationer eller jobb heller (överpresterar snarare). Men jag dödar sakta sakta min själ av detta. Det känns som att jag tappat bort mig själv och att all min lediga tid, helger och semester, går åt till att ha alkoholen som hobby. Så sjukt. Har iaf lyckats sluta med vardagsdrickandet, tror jag varit bakis på jobbet bara en endaste dag sen efter nyår.

Idag har jag varit nykter och ska förbli! Nu blir det Netflix och citronläsk ?

Profile picture for user Futurista

Tack för välkomnandet!

Kemisk vargtimmesångest klarar man sig utan. Varsågod för påminnelsen! ?

I natt kommer jag nog sova gott. Min sömnproblematik är helt förknippad med alkohol.

Profile picture for user Se klart

Jag älskar att vara gamling här, bästa stället att vara det ?
Jag är bombsäker på att jag inte vill dricka, men inte för att jag grottar ner mig så mycket i just den frågeställningen.
Det jag däremot djupdyker i - varje dag - är hur jag vill att mitt liv ska vara, kännas, levas.
Och det livet går inte ihop med att dricka/ på det vis som jag dricker. Eftersom jag inte kan dricka lite.
Där tog liksom diskussionen med mig själv slut.
Men- tålamod är en bristvara hos oss som vant oss vid snabba belöningar! Heja att du är nykter idag, räcker fint! ?

Profile picture for user Futurista

Åtta timmars sömn. Vaknade 04.36, somnade om fort till klockan ringde. Ingen kemisk ångest som gjorde att hjärnan spökade på högtryck. Inga pölar av svett och inget spännband runt huvudet.

Nu kaffe ☕️

Idag ska jag vara nykter.

Profile picture for user Edda4

Så härligt att höra att även du fick sova bra inatt! Nu tar vi en nykter vecka till!

Profile picture for user Futurista

Jaha, måndagen är snart slut. Kul att ni är här inne och hejar på mig ❤️ Inget sug idag. Tränat. Ätit middag. Nu ligger jag på soffan och är väldigt sugen på godis och läsk/bubbelvatten. Kanske ett besök till affären?

Har ju berättat att jag senaste året dragit ner på a-konsumtionen rejält. Det som hänt är att jag har ersatt det med godis och gått upp ca fem kilo.

Om jag nu ska berätta lite mer om min skeva relation till A så kan jag säga som så att min neddragning på A gjort att jag mår mycket bättre förstås. MEN, ett stort men, tankarna på A har varit lika frekventa som förr och det är den här kidnappningen av min hjärna som tar så oerhört mycket energi och tankemöda av mig. De gånger jag har druckit har jag druckit girigt och blivit för full, kräkts ett par gånger och annat pinsamt. Så även om jag lyckats dra ned mängderna rejält (inte en-två BiB i veckan) så är det lite komplicerat i min relation till A. Det är därför jag vill sluta.

Profile picture for user Lavendelblomman

Hej och tack för påhälsningen i min tråd!
Jag har haft en bra dag. Det verkar du också ha haft av ditt inlägg att döma. Härligt!
Samma för mig att den stora utmaningen kommer till helgen. Armkrok då definitivt!
Kram!

Profile picture for user Futurista

Luras inte av rubriken ?. Var så sugen på kolsyrad dricka så for på affären och handlade. Blev ett tiopack Cola Zero och en stor Ramlösa, drygt 70 kronor. Då tänkte jag ”Det var dyrt!”. Sen skrattade jag nästan lite åt mig själv och tänkte att det kan jag nog vara värd. En vinflaska för 70 kronor hade jag tyckt varit billig och den hade nog varit slut strax. Har fortfarande nio cola kvar och hela Ramlösan. Och choklad unnade jag mig också ?

Profile picture for user Anonym26613

Här blev det också godis. Jag önskar att jag kunde stå emot lite grann, men jag är nog sockerberoende. ?
En sak åt gången ? nykter mars börjar vi med och sedan får vi ta ställning till godiset!
Kram
?????

Profile picture for user Edda4

Jag har upptäckt Loka Päron. Men jag tycker att det är dyrt och tungt att bära hem från affären. Men samtidigt kunde man köpa flera bib i veckan. Så jag känner igen mig i ditt resonemang ang vad A fått kosta.
Jag är van att dricka stora mängder framför tvn på kvällarna. Det gör jag fortfarande men nu är det te, vatten eller kolsyrat smaksatt vatten istället för A.

Profile picture for user Futurista

God morgon alla ?☀️

Igår frågade en av dom jag umgås i dessa pandemitider mig om vi skulle dricka vin på fredag. Vad svarar jag på det? Jag är ju liksom inte den som spottat i glaset. Funderar på att säga att jag ska träna tidigt på lördagmorgon och att jag gärna umgås men nyktert. Tror hon kommer tycka det är tråkigt om jag är nykter. Hmm. Hjälp mig ?

Idag ska jag vara nykter. Men är lite rädd för helgen.

Profile picture for user Anonym26613

Så har jag tänkt varje gång. Men a-hjärnan ljuger! Ingen blir ledsen över att du försöker må bättre. De jag känner har enbart varit stolta över att jag lyckats. Det finns två tidigare vänner där det visade sig att det enda gemensamma vi hade var vinet. Vi umgås inte längre, men på Facebook ser jag hur de dricker allt oftare och ser slitna ut. Min kropp och själ klarar inte av det, så är det.

Några förslag på svar:
? Jag får ångest av alkohol och tänkte ta en paus (i mars)
? Jag sover så dåligt och behöver krafterna på lördag

I början fick jag faktiskt bara stanna hemma. Vågade inte riskera. Men nu är det helt naturligt att följa ut med vännerna och dricka A-fritt. Och det är så JÄKLA SKÖNT!!! ??❤

Du kommer inte att ångra dig att du testat ?❤

Profile picture for user Se klart

Råd i välmening; avstå om frestelsen känns stor. Svårt att hålla emot andra när man har fullt upp med att hålla emot sig själv. Den tiden när det är enkelt- den kommer men det tar lite tid!

Profile picture for user Edda4

Det där är svårt. Jag hade en sån plan, att träffas och dricka vin en kväll men jag sa att jag blivit dubbelbokad och föreslog en lunch istället. Kände det var en onödigt svår situation att utsätta sig för.
Nu har ju jag iofs viktminskningen att skylla på, att jag fokuserar på den. Men nykterheten känns lite skör och ovan än så länge så därför vill jag inte utsätta mig. Första veckan handlade jag bara på de tider bolaget var stängt för att inte riskera att gå in av gammal vana.

Profile picture for user Se klart

Att ha insikt om hur skör man är i sin nykterhet i början är verkligen värdefullt. Jag hade en lite knäpp föreställning om att jag skulle leva ”precis som vanligt” under mina tre nyktra månader. I efterhand tycker jag det var onödigt utmanande. Det var ju inte som vanligt utan ett jätteprojekt som jag behövde tid och energi för att klara! Jag tror det är jätteviktigt att se den första tiden kanske som en träningsperiod innan man ska göra ett svårt lopp eller nåt. Förberedelser och tid krävs. Heja er!

Profile picture for user Futurista

Ni är så kloka. Tack för input Mary, Se Klart och Edda.

Jag har bestämt mig för att inte utsätta mig för något där det serveras alkohol just nu. Jag kommer slingra mig ur såna tillfällen som dyker upp. Det är ju inte så många såna just nu iom Corona. Det känns bara onödigt att pröva sig första veckan.

Var jättehungrig efter jobbet. Åt fort och för mycket. När jag dricker vin tar vinet lite döden på hungern och jag har lättare att hålla vikten...

Ska försöka ta mig ut på en promenad.

Ha en fin kväll alla ?

Profile picture for user Edda4

För mig är det tvärtom när jag dricker. Jag blir oftast mycket mer hungrig både på kvällen innan jag lägger mig plus sugen på sämre matval både under tiden jag dricker och dagen efter. Till det ska ju läggas kalorierna från 1-2 flaskor vin.
Har gått ner nästan 2 kg de här första två veckorna.

Profile picture for user Sattva

Hej och välkommen hit!
Jag var jättehungrig i början när jag slutade dricka, men det har rättat till sig. Tror hjärnan behöver lång tid att komma i balans. Äter godis på helgerna mer ön förut dock...

Profile picture for user Futurista

Kikar in ?. Har en fullspäckad dag idag. Mår bra just nu men vet att suget kan komma efter en sån dag. Hinner inte på SB och inget vin hemma, så det löser sig ändå.

Imorgon börjar min prövotid. Om jag känner mig själv rätt. Och det gör jag.

Förresten, hur länge satt hungern i Sattva?

Ha en fortsatt skön onsdag ??

Profile picture for user Sattva

Bra att du är medveten om att det blir tufft imorgon. Håll ut!
Tror hungern höll i sig nån månad. Nu är det som det brukade vara, men ändå inte. Förr drack jag oftast 1-2 (helger 4-5) glas på fastande mage medan jag fixade mat. Det dämpar ju hungern. Nu är jag mer äkta hungrig till maten, men så gott att äta hungrig och vara fokuserad på maten! På något sätt äter jag inte mer ändå. Har gått ner ett par kg till o med.

Profile picture for user Se klart

Jag åt mer av allt efter första månaden då jag körde en svår diet (ja du hör ju hur osmart). Åt godis varje kväll men tror det också berodde på covid och allmänt lamslagen.
Nu äter jag godis på helgerna! Sen äter jag glass rätt ofta glass på kvällen men det lever jag med.
Jämfört med när jag slutade dricka har jag gått ner kanske 7-8 kilo.
Men det har verk-li-gen inte varit fokus det första året! Ät! Undvik onödigt dåligt humör och därmed sug av hunger. Det nyktra livet är långt= obs menat positivt! ?

Profile picture for user Futurista

Lite speedad efter fullspäckat schema idag. Hade fungerat fint att ”plocka ner” mig med vin. Trött? Går fint att speeda upp mig med vin också. Har nog mest druckit på trötthet, första glasen gör mig pigg. Glas 1-2-3. Glas 4-5-6 gör mig trött. Undra hur länge det tar att programmera om signalsubstanserna så en inte längtar efter flykten längre. Vore spännande att få känna och se.

Profile picture for user Edda4

Håller med dig Futurista! Det ÄR spännande att se vad som händer i kropp och huvud allteftersom de nyktra dagarna blir fler.
Jag är på dag 18 idag och märker många positiva saker redan. Mindre trött trots att jag sover mindre, viktminskning mm.
Ha nu en riktigt bra dag!

Profile picture for user Anonym26613

Oh så glad jag blir av er inställning!! Det här är spännande!! Hela resan ska göras med nyfikenhet och glädje. Så klart är det jobbigt ibland, men även en dålig dag lär oss något.

Ser bra ut för er Futurista och Edda! Redan fjärde dagen i mars! Bra jobbat ????

Profile picture for user Futurista

God morgon!

Ja, visst är det spännande Edda och Mary. Undra om det finns en Futurista 2.0 där i framtiden? Vi får se. Första veckan nu ?

Nu börjar det vankas helg. Jag känner mig oförskämt osugen just nu. Men klockan sju på morgon har jag aldrig druckit vin ??

Har bokat in en grej ikväll som absolut sker nykter. Så det blir nog bra.

Ha en fin torsdag ?

Profile picture for user Anonym26613

Hur känns det ikväll?
Första helgen är jobbig. Men du är inte ensam ??? skippa systembolaget och köp lite godis. Och skriv här med andra nyktra

Profile picture for user Futurista

Har känt mig ganska lugn idag. Inga sug. Fokuserad på att göra bra saker för mig själv.

Imorgon är det fredag. Fredagar är värst för min del. Då vill jag ofta dricka vin på tröttheten efter arbetsveckan.

Har en ”surdeg” att ta tag i i helgen. Sen ska jag göra sånt jag tycker om, för att jag orkar, vill och kan - om jag är nykter.

Profile picture for user Edda4

Tittar in. Så skönt med en bra dag utan sug!
Nu håller vi oss nyktra imorgon också!
Kram!

Profile picture for user Sattva

Forumet låg ju nere igår, hoppas det gått bra ändå med sug etc!
Edda o Futurista, vad kul att ni hittat hit! Vi är ett litet gäng som är nyktra sedan årsskiftet, och så har vi våra gamlingar härinne som guidar oss med varsam hand åt rätt håll. Forumet är en jättehjälp, men det har ni säkert redan upptäckt!

Profile picture for user Futurista

Här igen. Forumet låg nere och det blev nytt. Jag liksom tappade farten och styrningen. Tänker nu att jag provar igen...

Jämfört med för ett/några år sedan så är min konsumtion inte katastrof just nu. Sedan jag började läsa här och ta itu med livet liksom så har det gått bättre. MEN jag faller igenom ibland nu också. Jag blir aldrig nöjd när jag dricker och dricker för fort, för mycket och blir personlighetsförändrad. Jag vill ju inte det! Jag vill må som mitt bästa jag. Utan A.

Igår hände det igen. Sovit fem timmar och nu kan jag inte sova mer. Känns som att hela helgen är förstörd. Ni vet. Ångesten river och jag mår skit.

Det är som att jag inte är redo att släppa skiten. Klarar ofta ca 6 dagar, sen blir det vin igen. Oftast bara en dag per vecka (nuförtiden). Det har varit värre förut. Vill ta mig förbi en vecka. Men det blir aldrig. Får ångest och sömnproblem direkt.

Profile picture for user Futurista

Trötthet och stress är mina största triggers. Ofta i en hemsk kombo där jag liksom är uppvarvad men egentligen skittrött. Fredagar är en sån dag. Oftast fredagar jag faller igenom och stress-och tröttlindrar mig själv.

Ni är så jäkla grymma här och jag har läst mycket om att ni beskriver det som att man måste hitta nya sätt att vila och hämta andan. Och de andra sätten är lite långsammare, ex promenad eller att faktiskt vila en stund, blunda lite. Jag är en ”snabb” och rastlös person och vill ha snabba resultat. Det är här jag måste jobba hårt tänker jag.

Det här självföraktet jag får efter en blöt kväll känns hemskt. Att jag aldrig lär mig?

Profile picture for user Anonym26613

Bra att du börjar skriva igen 💚🙏

@Futurista skrev:"Det här självföraktet jag får efter en blöt kväll känns hemskt. Att jag aldrig lär mig?"
Genom detta tankesätt ställer du dig utanför och talar om att du inte kommer att klara dig. Att upprepa det du alltid gör kanske känns tryggast? Det är läskigt att sluta dricka och våga testa ett nytt sätt att leva. Men sanningen är att du är som vi, bara på en annan plats på tidslinjen. Du är i startgroparna och välkommen att joina vårt galna gäng 🥳🙏 Föreställ dig hur du den 8 maj firar 3e nyktra fredagen och det blir ett jubel och gratulationer. Nykomlingar ser upp till dig och du kan ge dem goda råd. Allt alldeles bakom hörnet. Kör bara, om du ångrar dig om en månad och tycker att det var en dålig ide att vara nykter, så köper jag dig en Ferrari. Så säker är jag, att du inte ångrar ens en nykter dag 🙏💚🙏💚🙏

Profile picture for user Futurista

Tack för pepp Mary ❤️☂️ Haha, en Ferrari hade passat mig bra, jag gillar när det går fort! Tyvärr blir det nog ingen Ferrari, jag litar på dina ord till 100% 😉. Jag mår så bra när jag är nykter. Det vet jag ju.

Jag känner mig misslyckad. Hur många gånger har jag inte slutat dricka liksom 🙈😅. Det är väl det jag ger uttryck för. Jag har hamnat i ett destruktivt mönster. Sen jag slutade med BiBs för ca ett år sen är ju allt mycket bättre. Men en dag (ibland två) dricker jag fortfarande varje helg. Jag dricker oftast för mycket och för fort.

Jag har ännu aldrig kommit över sex vita dagar. Inte sen jag var gravid sist för ungefär tio år sen. Men nu jäklar kör jag! ☀️

Det finns så mycket saker jag vill göra som inte blir av med att en dag varje helg går åt till vrålångest, trötthet och skam. Min stora hobby får ge vika. Min återhämtning blir lidande.

Idag tänker jag ligga på soffan och se serier. Om jag orkar ska jag gå och köpa mig en stor godispåse. Älskar lösgodis!

Profile picture for user Anonym26613

Så ska det låta ❤🙏 Det ska bli jättekul att peppa dig över 6 dagar. Så första målet får bli att vi kan ha en helvit helg om en vecka!! Kul!! Jag finns på fredagsmys på fredagen och på lördag kan vi baka surdegspizza och bara tjata. Så mysigt det ska bli 🥰🥳💚

Profile picture for user Futurista

Ja, det är helgen som kommer vara utmaningen. Förra gången när jag var sjukt laddad på en nykter helg ballade ju forumet ur och låg nere och jag med den 😜

Härliga helgplaner! Vad mysigt med fredagsmys och lördagspizza. Jag älskar pizza 🍕 det låter toppen. Just att laga (helg)mat är en STOR trigger för mig. Men jag kan köpa lyxpizzor på surdeg åt mig och ungarna (för jag kan ju köra bil 🥳). Så får det bli, mycket mat och gotta får det bli 😀❤️

Profile picture for user Anonym26613

Kanon! Då har vi både mål och plan 🥳💪💚 Jag lärde mig att dricka annat medans jag lagade maten. Märkte att jag ofta hade låg blodsocker när jag började med middagen och kunde med hjälp av vin få lite boost tills middagen var klar. Idag tillåter jag mig själv att justera blodsockret med vad som helst förutom A. Och det har fungerat bra 😊👌💚

Profile picture for user Futurista

Spikade planer! 💪❤️

Kanske kan vara lågt blodsocker delvis. Mest tror jag matlagningen, helst på helgen, är starkt förknippad med vin. En stark betingning, jag är som en av Pavlovs gläfsande hundar. En dreglande kvinna som behöver sitt vin. Men det ska väl gå och ”koppla om” tänker jag. Undra vilken min nya favoritdricka kommer bli? Kanske ska hitta nåt lite mer spännande än Ramlösa att ha i glaset på helgerna.

Profile picture for user Anonym26613

@Futurista Vet du vad vi kan göra?? En dryckesprövning. Om man tex köper fem olika saker man aldrig testat, och så ger man poäng från 0-5 👌🥳

Profile picture for user Smurfan_

Välkommen till Aprilgänget!! Har ni varit inne och läst din tråd! Så bra skrivet. Det du skrev:

” Oj, så mycket tokigheter jag gjort under berusning. Borde _verkligen_ inte dricka! Jag har ramlat, sagt dumma saker, gått emot min egna moraliska kompass gång på gång på gång. Marinerad i skam. Aldrig blivit av med körkort, relationer eller jobb heller (överpresterar snarare). Men jag dödar sakta sakta min själ av detta. Det känns som att jag tappat bort mig själv och att all min lediga tid, helger och semester, går åt till att ha alkoholen som hobby”...

... kunde inte ha träffat mig mer. Kunde skrivit det själv!

Nu kör vi! Mitt mål är helt vit minst 1 1/2 månad till, helst 2 1/2 - har klarat 2 1/2 vecka💪

Profile picture for user Futurista

@MrsWB Tack för välkomnandet och grattis till din nyktra tid! Heja! Vi sitter i samma båt, känns skönt att man inte är ensam. Jag känner igen mig mycket i mångas trådar.

Nu krokar vi arm och ser framåt ✨❤️

Profile picture for user Futurista

@MrsWB Tänkte på det här med mål. Jag vågar inte sätta några stora mål för jag klarar dem aldrig 🙈. Jag har slutat ett par gånger. Jag provar en dag i taget och har nästa helg som närmaste utmaning. Igår vart jag extremt triggad av det fantastiska vädret ☀️

Profile picture for user Futurista

Lördagen började bra. Inget besök på SB och ingen tanke på A eller något sug. For på ett utomhusevenemang på kvällen och fick ett glas rött i handen utan en fråga. Drack det glaset. ETT glas. Fick inget sug efter mer eller så. Men lärdomen är att det där glaset gav mig ingenting. Det var inte gott (billigt kartongvin) och det gav ingen salongsberusning (kände ingenting). Lärdom två var att fy vad obehagliga påverkade människor är. Det kanske var nyttigt för mig att se det. Lärdom tre, ”tryck” aldrig ett glas vin i handen på någon, ge inte alkohol i present osv. Ty vad vet man om vilka strider människor går igenom.

En annan sak jag analyserade över när jag kom hem är att jag inte lyssnade till mig själv. När jag blev ombedd komma så svarade jag ”ja, jag kikar förbi en snabbis” fast hela min kropp och själ ville stanna på soffan och se på serier. Varför är jag så dålig på att lyssna på mig själv? Jag hade en känsla av att jag ”borde vara social och träffa lite folk, det är alltid trevligt”. Fast egentligen ville jag inte. Nåja. Något att jobba på.

Jag väljer att ta nya tag. Ingen fara. Kaffet smakar ljuvligt. Jag har sovit 8,5h. Idag ska jag ta hand om mig själv. Träna. Äta. Läsa bok.

Profile picture for user Smurfan_

Låter bra!! Viktigt att analysera sina farozoner! Och nästan lättare att vara på resturang för då kan man inte fylla på själv...

Upplevde också det där med andras ”fylla” - hade några kompisar dom ringde på FaceTime igår (ett par) - ingen rolig historia!!! Och deras barn var hemma....😱

Profile picture for user Futurista

@MrsWB Alkohol och barn är ingen trevlig kombo 💔. Jag har själv vuxit upp med den otryggheten i en högfungerande dysfunktionell familj. Och så vandrar man samma väg själv. Det sociala arvet är starkt.

Profile picture for user Futurista

@MrsWB Ja, jag vill verkligen inte bli som min pappa. Det är min skräck. Det gör så ont i mig att se honom förstöra så mycket för sig själv.

Jag har haft en fin söndag. Tränat, promenerat, lagat mat och matlådor, lyssnat på poddar, sett ett avsnitt serie, dammsugit. Inga sug efter alkohol alls. Torsdag och fredag är mina mest sugiga dagar. Ska nog gå hyfsat tills dess.

Profile picture for user Smurfan_

@Futurista

Förstår dig ❤️

Håller med dig - torsdag och fredagar - fram tills dess är det lugnt. Ska lägga in lite kvällsträningar och kvällspromenader för att göra något annat💪

Profile picture for user Futurista

Dag 2️⃣

Skitdag. Och jag är dålig på att hantera skitdagar och sånt oförberett tråkigt som landar i huvudet på mig med en duns. Jag har noterat att suget fladdrat förbi i huvudet ett par gånger men jag kunde på något sätt ”spela filmen” färdigt och tänka på hur jag vill må i morgon. Detta med att spela filmen färdigt har jag lärt mig här på forumet. Ingen idé att se dom första fem minuterna när jag dricker ett-två glas och njuter och är sådär relaxad som dom är i filmer. Nej, fram med slutet. Sjätte glaset, vakna klockan tre, dagen efter, hjärtklappning, ångest. Nej tack, inget för mig. Oftast slutar ju inte filmen sådär puttinuttilyckligt med bara två glas för min del. Mycket sällan.

Nykter idag och nu är jag bara trött trött trött. Och sjukt ont i huvudet. Blä. Visst blir det bättre i morgon?

Profile picture for user Futurista

Dag 3.

Fortsatt stress och press både privat och på jobb. Dagen har gått i ett och stressen gör att lite sug kommer och går. Men jag är nykter. Inte en klunk av nåt. Puh! Hoppas morgondagen är lite lugnare på alla sätt.

Försöker fokusera på allt jag är tacksam för. Mina barn och dom som finns där på riktigt. Jag har en lugn och harmonisk period med barnen, det är skönt. Så har det inte alltid varit.

Ser fram emot en skön natt och morgonkaffet.

Profile picture for user Majaela

@Futurista skrev:"Undra vilken min nya favoritdricka kommer bli? Kanske ska hitta nåt lite mer spännande än Ramlösa att ha i glaset på helgerna."
Jag har hittat ett alkoholfritt drinkmixbubbel som smakar lite som en variant av Aperol Spritze. Det är lite dyrt 75 kr men jag tycker man kan unna sig det när man är så duktig och inte dricker alkohol. Sååå gott! Ibland blandar jag det med cider light !
Lyx till en paus i solen med en bok eller när man står och lagar mat ! Prova ! 🌸🌷🌸

Profile picture for user Futurista

Jag föll igen igår. Får lite prestationsångest över att skriva här när jag aldrig lyckas. Det känns som att dom/ni som lyckas bestämmer sig och sen bara går det av farten. Jag verkar vara totalt utan kämpaglöd?

Men jag är ju här av den anledningen att jag behöver stöttning och inte lyckas. Eller hur? Så jag fortsätter skriva.

Har haft en hemsk vecka, känt stress och press. Och min lösning på det? Jo, vin. INGENTING blir bättre av vin men ändå lurar jag mig själv till det. Det är som att jag inte kan hantera livets ups and downs utan vin-ventilen. Ensamheten triggar och rättfärdigar också.

Ett av mina barn har i perioder haft mycket affektutbrott och haft det jobbigt med sig själv. Det var länge sedan, men igår kom ett sådant utbrott och jag hanterade det dåligt pga lullig av vin. Jag vill ju vara en närvarande och stabil mamma. Inte lullig-på-vin-mamma.

Vaknade förstås klockan fyra. Mår skit. Verkligen skit.

Profile picture for user Futurista

Igår var jag inte in alls här. Hade jag redan bestämt mig från morgonen? Jag tror en lösning för mig kan vara att gå in här flera gånger på fredagar.

Förut drack jag såväl vardag som helg men nu har jag ju lyckats minska konsumtionen rejält sedan ca ett år tillbaka. Kan ärligt säga att dom gånger jag dricker nu mår jag lika dåligt som då, när jag var fast i BiB-drickandet. Samma ångest, samma problem med sömnen, samma skam. Jag tål helt enkelt inte alkohol. Allergisk.

Fredagar är värst. Tröttheten. Autopiloten. Ensamheten.

Nästa fredag måste jag ta hjälp av er. Inte gå under jorden.

Profile picture for user Anonym26613

@Futurista skrev:"Igår var jag inte in alls här. Hade jag redan bestämt mig från morgonen?"

Där säger du något... för det är oftast efteråt då man ser hur missbruket styr oss. I början av nykterheten känns det ofta att man "snubblar" och råkar dricka. Det känns verkligen som att det inte var meningen. Men när man får lite perspektiv så lär man sig hur tidigt kedjan egentligen har startat. Självklart sker oväntade saker!!

Det är helt fantastiskt att du kommer direkt tillbaka och skriver!! 💚👌💚👌💚 Och analyserar!! Bra där!!

Intressant att läsa om ångesten som kommer direkt tillbaka. Ger mig motivation att fortsätta och känner att jag inte vill ens leka med tanken att testa A. Så också av den anledningen är det viktigt med ärlighet här. Det ger så mycket för andra. Jag har fuskat med mina svackor tidigare år, men lovar att även jag har snubblat hundratals gånger! Sträck på dig, du gör så gott du kan ❤💪❤

Profile picture for user Futurista

Tack för din kommentar Mary! Den värmer ❤️. Känns skönt och veta att fler har haft en krokig väg. Ångesten och sömnproblemen kommer direkt! Låt bli ❌❌❌

Jag ska sträcka på mig och göra den här dagen så bra jag kan. Nykter ska jag vara! ❤️

Profile picture for user Sisyfos

@Futurista skrev:"Torsdag och fredag är mina mest sugiga dagar."
Det är lätt att känna igen sig dina inlägg. Jag höll på som du till och från i flera år. Gjorde otaliga tester på nätet som visade att den totala konsumtionen kanske inte var alarmerande, men nån gång stod det ”varför måste du hälla i dig allt på en gång” och det kan man ju fråga sig.
Nu skriver du torsdag och fredag är mina mest sugiga dagar. Jag har jobbat stenhårt nu mina snart 8 månader med att vara här och nu, närvarande, se fina saker ute, röra på mig, ta hand om mig själv (även om det är lite svårt). Jag körde på och körde på och körde på. Aldrig riktigt färdig eller nöjd med jobbet, aldrig riktigt färdig eller nöjd hemma. Fanns alltid saker som jag borde ha gjort. Å signalen för vila var fredag kväll när man kan sätta sig ner med ett glas vin, eller lördag kväl, samma sak. Sen urartade den där signalen fullständigt när jag fick järnbrist och blev trött i tid och otid. @Futurista skrev:"Har haft en hemsk vecka, känt stress och press. Och min lösning på det? Jo, vin. INGENTING blir bättre av vin men ändå lurar jag mig själv till det."
Japp, check på den. Det var precis så det var. Det är ganska läskigt när man upplever att man bara mår sjukt dåligt av vin men ändå väljer att dricka.
Jag har fattat nu att jag behöver vila. Jag behöver känna glädje och tillfredsställelse i vardagen, klappa på mig själv och göra bra val för mig själv. Det mår jag bra av. Så om jag ska ge dig ett tips så har det för mig handlat om att identifiera vad som gör mig tillfredsställd. Och på fredagarna t.ex. var det viktigt att bestämma nåt gott att äta. Viktigt att bestämma mig för nåt att göra som jag hinner klart på jobbet och att släppa allt skit och vara här och nu. Det får jag verkligen öva på, särskilt när jag som du har haft en skitvecka på jobbet och har massor av borden. När man har slutat med alkohol då får man helt enkelt hitta andra lösningar. Igår blev det hämtmat och vackra blommor. Och inget blir bättre av att du slår på dig själv. Tänk på allt du gör och har gjort rätt. Att dra ner till helger är starkt jobbat bara det. Planera nåt kul idag! Behöver inte vara stort men nåt du blir glad av. Blommor, en fika, en mysig stund med barnen... du vet bäst själv.

Profile picture for user Nykter2021

@Futurista Vad starkt av dig att komma in och skriva direkt! Jag föll förra helgen och då undvek jag att skriva här. Skämdes inför alla här som kämpar - tänka sig vad man skäms när man skäms inför en anonym grupp på nätet!!

Jag har fått uppfattningen att det hjälper att vara här när man är som svagast. Läsa lite i trådarna, påminna sig om sin egen resa, och ta emot och ge pepp.

Här dömer vi inte varandra så fortsätt skriva och vet att vi tror på dig!! Du kommer att klara detta!

Profile picture for user Futurista

Tack så hjärtligt för din kommentar @Sisyfos. Att slippa känna sig ensam och få höra ”så var det för mig också” hjälper mig ❤️. Ja, visst är det läskigt att man väljer vinet fast det inte ger en något bra?

Vilken resa du gjort. Tack för att du delar med dig. Jag tänker att vi alla har en massa grundläggande behov att tillfredsställa som vi tidigare löst/löser med alkohol. Läste i nån annan tråd att dom nyktra lösningarna är långsammare. Det tog jag med mig. Det är lite det du beskriver nu också. Hitta nya sätt att finna lycka, mening och vila. Alkoholen har kickstartat mig flera gånger när jag egentligen behöver vila. Gett falsk lycka osv.

Idag ska jag göra nånting mysigt för mig och barnen. Kanske take away 🙂

Profile picture for user Futurista

Tack för pepp @nykter2021 ❤️ Skammen är hemsk, den hör till det sjuka tänker jag. Fredagar är min svaga länk så nästa fredag pepprar jag er med inlägg och läser, läser, läser. Det är min plan. Det blir god morgon, god lunch, god middag och god natt inlägg 😅

Profile picture for user Charlie70

@Futurista god morgon! Har inte hälsat dig välkommen hit än så passar på att göra det nu! Du verkar oerhört målmedveten. Guldstjärnor för att du går in och skriver, analyserar och funderar på hur då ska göra nästa gång. Det här med barn med affektutbrott och annat har jag mycken erfarenhet av. Hanteras extremt mycket bättre av en utvilad, lugn mamma med lite lagom nykter koll som inte just då bara ville sitta ned "en stund med sitt vin". Efter många om och men slutade jag dricka helt december 2019. Bästa beslutet. Det är ju nu livet kommit till mig på riktigt! Skulle det aldrig gjort om jag druckit fortfarande.

Kram!

Profile picture for user Smurfan_

Godmorgon, skrev precis till dig på Aprilgänget innan jag läste här. Stackare - sömnen, ångesten. Skön reminder...😱😢

Stort att du skriver och är ärlig, tack för förtroendet! Kan ju vara bra att smygläsa igen framåt torsdag...😂

Nya tag - lusläs här!!! Som sagt, vi håller dig sällskap - inte A❤️

Profile picture for user Futurista

God morgon @Charlie70! Och tack för välkomnandet ❤️ Wow, du har lång nykter tid. Grattis till ditt kloka beslut och tiden!

Klart man hanterar affektutbrott långt mycket bättre nykter och utvilad. Allt hanterar man bättre i min mening. Och ändå dricker jag.

Profile picture for user Futurista

Dagen idag har varit okej ändå. Promenerat, läst bok, kollat serier. Varit iväg på middag ikväll, bilburen. Inte en droppe A.

Har fallit in i ett nytt mönster senaste året, dricker en dag per vecka (åren innan var låååångt över riskkonsumtion). Ångest dagen efter. Nykter 6 dagar, sen på det igen. Om och om igen. Ingen fara egentligen kanske nån tänker. Fast det är fortfarande en kamp. Det tar mycket tankekraft att planera ”ska jag eller ska jag inte” och jag dricker alltid mer än jag tänkt, girigt och fort. Alltid ångest dagen efter, alltid sömnproblem. Och så den där skammen och känslan av att jag blir någon jag inte vill vara, någon jag inte är. Som igår när barnet fick ett utbrott, hade jag varit nykter hade jag hanterat det bättre. Det där utbrottet och att jag var så avtrubbad och okänslig som morsa är ingen trevlig känsla. Den har gnagt hela dagen idag. Det gjorde att jag lätt kunde avstå idag. Men minnena bleknar... det vet vi ju sedan förr.

Nu lite chill med ett av barnen. Sen god natt.

Profile picture for user Nykter2021

God morgon,
Det där med att det ”bara” sker en gång per vecka är ofta! Vi har blivit avtrubbade och tycker att det är normalt att dricka alkohol varje vecka, varje fredag, varje lördag ...vid alla möjliga tillfällen. Jag vill gärna komma tillbaka till när det var alkohol vid festliga tillfällen, bröllop, riktiga kalas, fest, student och då i normala mängder. Precis som du skriver så går det massor av energi åt att planera och städa upp efter detta enda tillfälle...Hoppas du sov gott inatt! Ny vecka ligger framför oss!

Profile picture for user Futurista

@Nykter2021 God morgon! Ja, framförallt upplever jag att jag får mycket mental skit att städa efter varje tillfälle. Ångest och skam.

Jag har sovit tio timmar i sträck. Nu kaffe och en pigg och fräsch dag framför mig.

Profile picture for user Futurista

Måndag, tisdag har sprungit förbi. Mycket på jobbet. Idag var jag sugen! Håller på att renovera hemma och till det hör ju förstås renoverings-vinet, stryka-gardiner-vinet och dammtorknings-vinet och alla andra knäppa associationer jag har. Vilka tokigheter egentligen! Lurade mig själv att jag får dricka men att jag tar en paus och tränar först. Efter träningen var jag bara lite sugen, men SB var ändå stängt. Nykter dag fyra.

Profile picture for user Anonym26613

Bra jobbat 💪💚
Visst är det konstigt vilka kopplingar som finns. Nu har jag redan hunnit vara nykter i många situationer, men fortfarande finns saker som känns nästan omöjliga att uppleva utan vin. Tex flygplatsen när man ska på semester. Men eftersom jag lyckades att sluta städdricka och AW-dricka så kommer det säkert bli bra på flygplatsen också 😅👌💚

Profile picture for user Futurista

Tack för att du kikar in Mary! Flygplatsen känns nästan omöjlig.

Det bästa med att inte dricka vin måste vara sömnen. Sovit 8,5 h i sträck inatt. Vaknar utan ångest. Behöver inte kolla igenom telefonen om jag skrivit något pinsamt. Kaffet smakar gott och jag slipper stånga mig igenom en arbetsdag på huvudvärkstabletter.