Dricka lagom, går det?

Mitt mål är att dricka lagom. Och inte dricka ensam på vardagskvällar. Min värsta trigger är stress. Stress pga jobbet, stress pga jobbigt ex, stress pga krav på mig själv.
Nu har jag loggat mitt drickande i 300 dagar, jag har varit alkoholfri endast 2 dagar per vecka i snitt. Skulle vilja att det var tvärtom. I snitt blir det ca 3 glas vin de kvällar jag dricker. Dricker aldrig på dagen, har inget sug då. Det är kvällarna efter en stressig dag som är min svaga punkt. Jag är sällan bakis, mest trött. Men jag är orolig för min hälsa, jag vill vara frisk, jag vill gå ner i vikt, jag vill inte ha ont i lederna.
När jag nu försöker formulera ett mål så vet jag inte vad jag ska skriva. Jag vill inte sätta ett mål som jag inte kommer att klara. Jag vill skriva hur det är, inte hur det borde vara.
Vi får se vad det leder till.
Mer självinsikt förhoppningsvis.

Profile picture for user Fröken H

@knickan välkommen hit! Jag är imponerad av att du loggat ditt drickande i 300 dagar. Det känns som du har varit inne i en tankeprocess länge redan.
Du säger att du skulle vilja vända på statistiken, så 5 vita kvällar istället för 2 i veckan. Vad hindrar dig från att avstå 3 dagar till i veckan?

Profile picture for user knickan

Tack för svar och fråga @Fröken H
Nej, inget hindrar mig mer än mig själv. Jag har hittat en bra meditationspodd som jag ska använda som avslappning i stället för vin på vardagskvällarna.

Profile picture for user knickan

Det blev som jag trodde igår kväll, min man lagade sen supé och hade hällt upp vin till oss båda. Jag drack två glas. Jag hade kunnat avstå. Men eftersom jag inte har pratat med honom än om att jag vill dricka mindre så gjorde han som vanligt. Förutsatte att jag ville ha. Jag ska prata med honom om det. Ska bara ladda. När jag säger det högt blir det verkligt.

Profile picture for user Varafrisk

@knickan Så bra att du startade en egen tråd💪🏻 Bra att du inte drack mer än två glas 👍🏻Och superstrongt att du har loggat i 300 dagar.

Heja heja dig🙌🏼

Vi hörs imorgon🥰

Profile picture for user Miss Mary Poppins

@knickan skrev:"När jag säger det högt blir det verkligt"

Så är det verkligen 💚🙏 Därför började jag prata om det några dagar innan jag bestämde mig. Och har pratat om det sedan dess.

Kan rekommendera Sattvas första tråd "Aldrig för sent" . Hon närmar sitt valda datum och bestämmer sig bara. Tror det är en bra strategi.

Lycka till med förändringen ❤🙏💚

Profile picture for user knickan

Tack för pepp @Varafrisk Jag är inte så snabb i beslut. Men kände igår att det inte var svårt att låta bli det tredje glaset. Ikväll är det ju fredag på riktigt så ikväll blev det två glas vin, ett till maten och ett efter. Och jag dricker långsamt, försöker vara medveten, inte hälla i mig . Och det får räcka för ikväll. Det är faktiskt ett framsteg att känna att det är lagom, att det räcker. Att jag inte vill bli berusad, att jag vill vakna pigg imorgon. Det känns bra. Det är så jag vill ha det.

Profile picture for user knickan

Rannsakning: så bra det kändes efter 2 glas, och det kändes alldeles tillräckligt då. Ändå, när kvällen led mot sitt slut kändes det ändå ”inte så farligt” att hälla upp ytterligare ett glas. Summa summarum: 3 totalt. Och vitsen med att inte dölja det är ju att få koll på hur jag funkar.
Ambitionen är Max tre de dagar jag dricker. Men fler dagar jag inte dricker.

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Bra med ärlighet 🙏❤

En tanke slår mig när jag läser din tråd. Hoppas du inte tar illa vid. Men trots att du räknar och gör regler så verkar det inte som att det är du som bestämmer. Att alkoholen/beroendet lever sitt liv och du liksom "Hoppas på det bästa " Har jag fel? Det är ju jättesvårt att tolka rätt genom bara text.

💚🌸💚🌸💚

Profile picture for user knickan

Du har nog rätt @Miss Mary Poppins
Det är väl det som blir tydligt för mig när jag dokumenterar. Jag vill att det ska vara lätt att avstå, att bestämma, men det är det inte. Jag måste inse det. Att det inte är lätt.

Profile picture for user Sattva

@knickan Det finns några här som hittat ett sätt att dricka kontrollerat om jag tolkat det rätt. Pianisten är en av dem, en annan Vinäger.
Mitt egna vittnesmål är att det funkar ett tag, sedan är det samma visa igen. För mig blev enda vägen efter många års kamp att sluta helt.

Profile picture for user knickan

Och sen kommer han med dessert, glass. Och ett litet glas sherry. Jag tar en pyttesmutt, och säger sen att jag inte tyckte den passade till glass. Det gjorde den inte, den var för torr. Men jag hade kunnat dricka den om det nu inte var så att jag hade bestämt mig för att inte dricka på vardagar. Så, det kändes lättare att låta bli den här gången.

Profile picture for user knickan

Och sen kommer han med dessert, glass. Och ett litet glas sherry. Jag tar en pyttesmutt, och säger sen att jag inte tyckte den passade till glass. Det gjorde den inte, den var för torr. Men jag hade kunnat dricka den om det nu inte var så att jag hade bestämt mig för att inte dricka på vardagar. Så, det kändes lättare att låta bli den här gången.

Profile picture for user knickan

Ensam hemma, en typisk dricka-ensam-kväll. Men inte ikväll. Ingen alkohol ikväll heller. Ska lyssna på Frötunameditationer med Björn Nattiko Lindblad när jag ska sova. Han har en så behaglig röst. Finns på Storytel.

Profile picture for user Rolf

Jag tror att det går att ändra sina vanor, tänker att det tar ungefär lika lång tid som du har ägnat dig till att bygga upp dina ovanor. Så om du kan stå ut med kampen under lika lång tid som du njutit av att bygga upp dem så är du sannolikt i mål. Tror det är samma för alla substanser vi stoppar i oss, varje gång vi "missbrukar" något behöver vi ta oss tid att bli frisk igen både fysiskt och psykiskt. För alkohol är min tro att det tar ca X dagar att nyktra till efter varje gång du dricker. Så om du dricker oftare än var X dag så bygger du upp ovanan, dricker du mer sällan än var X dag så avtar behovet av att dricka igen. Frågan vad X är i din ekvation. Själv har jag passerat gränsen för att lära om min hjärna och X för mig är livet ut. Men en kvalificerad gissning är någonstans mellan 10 och 30 dagar, men det har säker andra mer erfarenhet än mig som har lyckats med konsten av att ändra sin hjärnas mönster och klarat av att hitta en fungerande intervall och mängd för att inte öka beroendet. För mig blir det som att börja om från nära noll varje gång jag dricker igen. Men tror inte alla har gått så långt som för mig, det finns ändå hyfsat många som klara av att ta ett glas och sen inte dricka mer. Tror nyckeln ligger i att förstå att det är en skada som måste repareras varje gång då det är ett gift som påverkar både kropp och sinne.

Profile picture for user knickan

Tack för dina insiktsfulla ord @Rolf
Jag förstår hur du tänker.
Jag är väldigt nöjd med mina a-fria vardagskvällar hittills den här veckan. Det var rätt länge sen jag hade 3 vita kvällar i följd. Det är min målsättning just nu. Inget drickande på vardagskvällar och max 3 glas de kvällar jag dricker när jag är ledig. Det är ett steg som jag känner att jag kan klara just nu.

Profile picture for user Miss Mary Poppins

Varje gång som jag varit utan A en längre period, så har jag minskat drickandet. Först 100 dagar nykter. Sedan sporadiskt drickande en gång i veckan tre-fyra månader. Ökar på lite under hösten och i december drack när jag kunde (men kände att skit samma då jag ändå slutar i januari igen). Jag tror faktiskt att om jag fortsätter så, så minskar jag varje år och skulle tex kunna dricka lagom om jag tog flera 100 dagars pauser per år. Lekte med tanken att jag skulle vara nykter 3 gånger 100 dagar och dricka resten. Men då kände jag att jag inte ville vara onykter 65 dagar per år. Så jag släppte den tanken.

Jag tror inte att man kan minska från missbruk till lagom och må bra, men det är vissa som har lyckats. Men eftersom jag själv bara vet hur det känns nu (nykter 111 dagar) så utgår jag ifrån mig själv.

Jag hoppas du lyckas 💚🙏

Profile picture for user Kaffetanten88

Om jag skulle utgå från mig så tror jag inte att jag kommer kunna dricka normalt. Med det sagt vet jag inte. Att jag missbrukat är på grund av dåligt mående och jag försöker fixa det nu. Nykter 4 månader, går hos terapeut och psykiatriker. Om vi får bukt på mitt psyke kanske jag kan dricka normalt men kommer nog kanske då heller inte ha behovet att dricka. Och om jag för första gången i mitt liv mår bra så kommer jag fan heller förstöra det med alkohol. 🙈😂 Men lyckas du dricka måttligt så heja dig! Det är det inte så många som klarar. ☺️💕

Profile picture for user knickan

@Miss Mary Poppins och @Kaffetanten88, tack för era pepp. Jag hoppas ju fortfarande att det ska gå att dricka måttligt, men jag tror inte att det blir lätt. Kanske är det bästa att börja med en längre helvit period för att verkligen utmana alla triggers och alla möjliga tillfällen när suget sätter in. Jag ser ju att det finns många sådana.

1. Stresslindring: Jag använder alkohol som stresslindrare efter stressiga dagar på jobbet. Det är det försåtliga ensamkvällsdrickandet, tänker bara ta ett glas till maten, lagar något gott som passar till vin och då ska man ju kunna ta ett glas till maten, eller hur, men sen blir det oftast ytterligare ett eller två. Visst ser jag hur jag lurar mig själv, varje gång. Detta händer 2-3 dagar per vecka. Innan jag började logga trodde jag att det var mer sällan, men sanningen är en annan. Ingen direkt fylla, ingen baksmälla, bara avslappning, men är oftast trött på morgonen efter. Det känns så fruktansvärt onödigt. Och det har hänt att det blivit fler glas än 3 och det har hänt att jag har hört hur pladdrig jag har blivit i telefonen, och det har hänt nån enstaka gång att jag har vaknat med huvudvärk. Det är detta drickande som har blivit min varningssignal och det som gjort att jag är här och vill förändra mitt drickande.

2. Helgdrickandet: ensam eller tillsammans med mannen. Det "legitima" drickandet. Det som "alla gör". Ett avkopplande matlagningsglas, en drink på verandan, ett gott vin som passar bra till den goda maten. Men det är varje helg. Inte bara som en höjdpunkt någon gång då och då. Och med minskad arbetstid (har gått ner i tid) blir helgerna längre och drickandet fler dagar. Inte heller på helgerna blir det någon fylla, lättare berusning, inga minnesluckor, ingen baksmälla, bara trötthet och kanske en lätt huvudvärk någon enstaka gång. Ingen sprit, bara vin. Det som oroar mig är dock att det är så vanemässigt, att det är så självklart, att vi inte ifrågasätter det alls. Och att det ändå är en rätt hög konsumtion. Särskilt när jag jämför med mina föräldrars oerhört måttliga konsumtion under min uppväxt.

3. Festliga tillfällen: jul, nyår, påsk, midsommar, födelsedagar, bjudningar: självklart med alkohol men oftast ganska städade tillställningar om det är blandade åldrar vilket det ju brukar vara på släktkalas till exempel. Jul och påsk brukar vara måttliga, inte så mycket vin, men gärna en nubbe eller två till sillen. Midsommar: här beror det på sällskapet och var vi firar. På midsommar har det spårat ur några gånger, med minnesluckor till följd. Men senaste gångerna har jag haft med mig alkoholfri dryck och varvat, och då har det gått bättre. Så dessa tillfällen tycker jag att jag har lärt mig att hantera. Senaste nyårsaftnar likaså.

Det finns säkert fler tillfällen som är riskabla och som skulle vara utmanande om jag skulle vara helvit en längre period. När jag tänker på vad som kan motivera mig att testa helvitt är när jag ser på de gånger jag misslyckats med att dricka måttligt. Det kan vara tillfällen när jag druckit så mycket att någon närstående kommenterat det, även om det har varit på ett skämtsamt sätt, t ex om något jag glömt att jag har sagt. Det är flera gånger jag har hållit färgen och inte låtsats om att jag har en minneslucka. Det är fruktansvärt skamfyllt. Även om ingen har kommenterat det, och jag själv känner att det blivit för mycket, så är det skam jag känner, särskilt om min ambition har varit att dricka måttligt. Sedan jag började bli medveten om problemet har jag blivit bättre på att hantera det sociala drickandet, det var länge sedan något sådant spårade ur. Mer än ett år sedan. Det är det andra drickandet som oroar mig. Att jag dricker ensam och att jag dricker varje helg. Men i kväll dricker jag inte.

Profile picture for user knickan

Ikväll dricker jag inte.
Jag känner mig stark i beslutet att inte dricka på vardagskvällar och särskilt inte ensam. Jag kommer få mer tid och ork att göra annat som jag tycker om.

Profile picture for user Sisyfos

”Dricka lagom”? - den här frågan kommer upp här med jämna mellanrum. Ibland är ”lagom” definierat som en ganska hög veckokonsumtion i några trådar.
En konsumtion som ligger under de rekommendationer som finns är väl i så fall ”lagom” och det är inte så mycket, högst 9 glas om man är kvinna (1,35 liter). Och högst 4 glas per gång (0,6 l). När man inte är van att dricka är 4 glas ganska mycket. För mig hade det varit för mycket när jag fortfarande drack på ett ”sunt” sätt och det var långt upp i åren. Av 4 glas hade jag blivit rejält bakfull. Jag tog alltid med halvflaskor eller delade med nån. Så att svara på om det går att dricka ”lagom” är svårt. Både Rolf och Marypoppins beskriver det bra. Det tar X dagar att nyktra till... och om man inte ”nyktrar till” mellan gångerna hamnar man lätt i det MaryPoppins beskriver där det sakta ökar igen.
Tänker att du beskriver problemen rätt bra själv när du definierar dina triggers.
Stressdrickande... Jag har verkligen behövt lära mig att koppla av på annat sätt, vilket är mer effektivt efter ett tag. Alkohol skapar stress dagen efter.
Helgdrickande - samma som ovan för mig. Jag var tvungen att lära mig koppla av på annat sätt och helgdrickande var för mig en signal om avslappning och belöning, nu får det bli god mat, a-fritt och blommor eller nåt annat jag blir glad av. Jag mår verkligen så mycket bättre utan alkohol. Ibland undrar jag om det ändras med ålder vilken påverkan det får. Det mest positiva är ju dagen efter när man inte är seg alls utan pigg. såååå mycket roligare.
Festliga tillfällen - här har jag inte satt ner foten själv. Jag drack en nubbe i påskas. Inbillade mig att det var bra för matsmältningen för det har ofta angetts som orsak när jag var barn😂. Lyckades dock inte googla fram nån sanningshalt i det. Kanske är som ”bada efter maten” Tänker att jag kan bli en sån som är sådär extremt måttlig om jag dricker igen.
När jag drack sporadiskt blev det dock för mig lite svårt att ibland att hålla det ok. Fanns det tillgängligt kunde det spåra ur på ett sätt som jag inte kände igen. Just nu har jag alltså druckit 4 cl alkohol på snart 8 månader. Har verkligen ingen längtan alls efter mer.
Tänker att det är bra som du gör att börja reflektera över när och varför. Och kanske att prova en period utan för att känna hur det känns.

Profile picture for user knickan

@Sisyfos jag har läst delar av din första tråd och jag känner igen mig i mycket. Tack för dina reflektioner. Och nu när du rullat stenen ända upp och fått den att stanna där, tror jag att du kommer att lyckas med att fortsätta så.

Jag ser ju hur konsumtionsökningen för min del verkligen har smugit sig på, sakta, sakta. Sommarpimplandet som fortsatt under hösten, helgdrickandet som först var fredag-lördag har blivit fredag-lördag-söndag.

Just nu är det tredje dagen utan alkohol, och det känns bra. En dag i taget. Det är verkligen ett stöd att skriva och läsa i detta forum. Så bra!

Profile picture for user knickan

Fyra dagar utan alkohol.
Det var länge sen jag hade ett så långt uppehåll, och det är ändå inte särskilt långt, men så skönt att känna att jag klarar det. Och så mycket jag har fått gjort dessa kvällar, när jag inte har "slappnat av" framför en film med några glas vin. Sovit bra, och vaknat ganska utsövd. Nu sova!
Och kram till alla som kämpar!

Profile picture for user Torn

@knickan Bra jobbat!💪 Får du till en vecka så är det värsta över. Kul att du och Varafrisk ligger på samma dagar! @Varafrisk 5 dagar i morgon då, och den här gången kommer du fixa det! 🤗

Kram

Profile picture for user knickan

Valborg! Lugnt firande såklart! Inga stora folksamlingar men egen brasa, god mat, sång med några av barnen (de unga vuxna alltså) och ikväll är ett sånt tillfälle när jag vill dricka vin, i måttlig mängd. Det är ju min målsättning att jag inte ska dricka på vardagskvällar och inte ensam, och det har jag inte gjort senaste veckan, men jag vill kunna dricka socialt (Max 3 glas). Jag har också goda a-fria drycker att blanda upp med. De gånger tidigare som jag gjort så har det fungerat bra.
Men nu tänker jag på alla som kämpar med helnykterhet och abstinens, och ska jag ens skriva det jag skriver. Ska jag hellre vara tyst? Men så tänker jag att vi har olika sorters kamp. Och vi måste ju få skriva här även om vi inte vill vara/bli helnyktra.
Önskar alla en glad Valborg och att ni alla lyckas med era föresatser!🔥💚

Profile picture for user knickan

Tack för din hälsning @Varafrisk
Jag höll min föresats, bara tre glas. Trevlig kväll med eld, sång och musik och frågesport.
Kram till dig och glad 1 maj❤️

Profile picture for user knickan

Min föresats att inte dricka mer än tre glas var inte svår att hålla. Men under helgen blev det ändå vin varje dag till maten, ca 2 glas.
Att klara av de ensamma vardagskvällarna utan alkohol känns inte svårt, jag har bestämt mig.
Därefter kommer utmaningen med helgerna. Inte helt nöjd med att det blev varje dag, men nöjd med att det inte blev mer än 2 glas per gång. Måste jobba bort att guldkanten måste bestå av alkohol.
Det är ju inte sant.

Tänker på varför jag inte dricker på morgonen, på dagen, med barnbarnen, på jobbet. Varför jag inte har sug då, varför det känns helt otänkbart då. Jo, för jag vill ju såklart vara klar i huvudet, kunna tänka klart, vara koncentrerad och fokuserad, veta vad jag gör och säger, och inte bli trött och ofokuserad. Det är ju så självklart vid dessa tillfällen. Så varför inte en lördagskväll? Ska fundera på det.

Profile picture for user knickan

Igår kväll, återföll jag i gammalt beteende efter en stressig dag på jobbet. Jag lurade mig själv att tro att jag kunde ta ett glas till maten. Efter det glaset som jag drack långsamt, kände jag mig nöjd. Trots detta drack jag ytterligare 3 glas. Sov dåligt, vaknade med huvudvärk. Trots att jag ville vakna pigg. Nu känns allt trögt och tungt. Jag har mycket att fixa idag, ledig från jobbet, men mycket privat. Måste lära mig att säga nej, inte bara till alkohol utan till åtaganden av olika slag. Jag hamnar alltid i sådana situationer att människor förväntar sig saker av mig, för att jag sagt ja till att fixa, hjälpa etc. Och då hopar det sig och blir mig övermäktigt. Och då har jag så lätt att falla dit, och dricka vin för att få en stunds lättnad. Vilket jag får betala med ångest och trötthet efteråt.
Ok! Nu har jag skrivit av mig! Nu börjar en ny dag!

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack för trevligt inlägg i min tråd. Nu har jag läst igenom din tråd och visst stämmer det att vi har mycket gemensamt! Jag dricker nästan aldrig dag före arbetsdag längre vilket är en befrielse. Lustigt det här med meditationer. Jag trodde länge att sådant där "flum" inte var något för mig, men jag gillar det. Det ger mig sinnesro. Jag lyssnar också på Björn Natthiko Lindeblad ibland när jag ska sova.
Förutom Frötunameditationerna så kan jag tipsa om hans guidade meditationer som finns där poddar finns. "Mörkret" är min favorit.
Kram på dig och ha en fin lördag!

Profile picture for user knickan

@Lavendelblomman Tack för inlägg och tips om fler meditationer. Bra att att du inte dricker före arbetsdag. Det lyckas jag också med allt som oftast nu för tiden. Det är en så skön känsla att bara vara naturligt morgontrött, vilket jag är, och inte bakis. Men jag vill inte vara bakis på helgerna heller, så därför är det max tre glas som gäller.
Önskar dej en fin lördag!
Kram

Profile picture for user Charlie70

@knickan privata åtaganden och jobbåtaganden som stressat mig har varit en stark trigger att dricka. Du gör helt rätt i att dra ned på livet till ett minimum av åtaganden. Pausa från dem så mycket du bara kan. Då ska du se att det blir så mycket lättare att välja något annat, till exempel dig själv framför alkoholen.

Kram!

Profile picture for user Se klart

Hej,
Vill bara instämma i Charlies kommentar om att dra ner. Vi är måååånga här som betalar med att bli alkoholister- för att fixa/hjälpa/jobba i huvudsak åt andra.
När det blir för mycket dricker vi för att varva ner. Dvs vi lever som om vi hade en marginal som vi faktiskt inte har. Detta gäller kvinnor specifikt.
Att vara nykter ett tag kan hjälpa att få syn på de där glappen vi tätar med vin. Och börja bygga hållbart liv där det inte blåser in. Heja dig!

Profile picture for user Ensam1984

Igenkänningsfaktor på stress och heldrickande - detta nedrans "unna sig". Jag förstår precis hur det är att kämpa. Men en sak måste jag säga... sen jag bestämde mig för att sluta helt... då har jag sparat så mycket tid, så mycket ångest och besvikelse har släppt... för jag behöver inte ens aktivt tänka på att jag "bara" får dricka x antal glas... för annars håller jag mig inte till min plan. Dricker jag ingenting så kan jag ju inte misslyckas :)

Med detta menar jag inte att du ska sluta dricka helt, du ska göra det du vill... man måste själv komma till en punkt, eller arbeta länge med sig själv och sin alkoholkonsumtion aktivt - för att kunna dra några slutsatser.

Men min fråga är, om jag skulle säga att du inte kunde dricka något mer i hela ditt liv... du har blivit allergisk och dör om du tar en droppe... vad är din första tanke?

Vad är det som gör att du vill dricka ibland/mindre och inte sluta helt?

Det finns som sagt inget rätt eller fel, men de frågorna är spännande att fundera kring.

Mitt tips som har hjälpt mig på min nyktra resa (vare sig du vill dricka mindre eller leva nyktert) är att hålla upp ett tag för att få syn på sig själv.. 100 dagar är ett bra nummer, men känns det ouppnåeligt så försök en månad. Om du inte vill det, så fortsätt ändå skriva här hur det går och efter någon månad så läser du igenom hela din tråd och analysera din resa so far. Har du kommit framåt, samma plats... vad kan göras bättre osv...

Stor lycka till!

Profile picture for user knickan

@Ensam1984 Tack för dina tankar och frågor att fundera över. Det blir mycket "tänk" och planering och strategier när man ska försöka begränsa sitt drickande. Egna regler att följa och misslyckas att följa. Så det är kanske enklare att inte dricka alls, under en längre tid åtminstone, för att som du säger "få syn på sig själv". Tänker på hur jag slutade röka, med hjälp av nikotinplåster och tuggummi. Då hade jag en stark önskan om att bli befriad från begäret, jag hade en stark motivation som var helt avgörande, jag hade inte lust ens att feströka, jag ville bara bli fri och slippa röka. Och det har jag utan besvär lyckats med i mer än 20 år. När det gäller alkoholen är det lite mer komplicerat. Jag vill inte vara styrd av ett begär, vilket jag inser att jag är, men jag vill kunna ta ett glas då och då, men inte så regelmässigt som det blivit de senaste åren. Och då inser jag att ni som förespråkar total avhållsamhet en längre period har rätt. Först då kan jag utvärdera om jag verkligen vill dricka, när allt kommer omkring. Ett hinder för mig att sluta helt är att det skulle vara som ett "statement" och att det skulle uppfattas som obekvämt av personer i min närhet. Och det vill jag inte. Jag skulle vilja att det inte märktes och att det inte spelade någon roll vad jag väljer att dricka. Om jag väljer vatten eller läsk, så ska ingen ifrågasätta det, ingen ska kommentera det.

Första frågan: Vad är min första tanke om jag aldrig mer kunde dricka alkohol, t ex pga allergi, eller något annat medicinsk skäl. Jag vet inte, skulle det inte gå skulle jag gilla läget. Men jag skulle nog sakna att inte kunna dricka, och det är ju det som är min hake, jag vill inte sluta helt, jag vill kunna dricka ibland.

Andra frågan: Vad är det som gör att jag vill dricka ibland/mindre och inte sluta helt? Jag tycker om känslan av god mat och gott vin, det sociala drickandet om det inte går överstyr, (egentligen hela konceptet som man matas med, en drink i solen, en kall öl vid grillen, etc, som jag ser att jag är påverkad av) men jag vill inte vara orolig för min hälsa, så därför vill jag minska mängden och frekvensen. Jag kanske lurar mig själv, men jag är inte där än att jag vill sluta helt.
När jag läser andras trådar, ser jag ju att det är flera som har börjat som jag, med en önskan om att kunna dricka kontrollerat, men sedan ändå landat i ett beslut att sluta helt. Jag kanske också landar i det så småningom, men jag är inte där nu.
Men jag fortsätter att läsa och skriva här och jag ska lyssna på Annie Grace och jag ska fortsätta att analysera mitt beteende. Och nu ska jag ta en promenad.

Profile picture for user knickan

@Charlie70 Tack för inlägg! Jag har minskat på vissa åtaganden, men ett som jag tog visade sig vara mycket mer omfattande än jag trodde att det skulle vara. Det är i ett föreningssammanhang och jag känner nu ett ständigt dåligt samvete för att jag inte kan leva upp till förväntningarna. Så nu laddar jag för att avsäga mig detta uppdrag och tacka för mig. Och låta mig få en lugnare tillvaro.

Profile picture for user knickan

@Se klart ja, du har så rätt! Det gäller att skala bort de åtaganden som inte tillför något alls. Och bekämpa "ställa-upp-genen". Jag har läst i dina trådar och du skriver så mycket klokheter som jag tar till mig. Till exempel: "Att vara nykter ett tag kan hjälpa att få syn på de där glappen vi tätar med vin." Vad är mina glapp, vad är det jag vill döva med det där vinglaset jag tror jag vill dricka till maten.
Tack för dina tankar!

Profile picture for user knickan

Måndag och regnet öser ner från en jämngrå himmel. Skön frisk luft från mitt öppna fönster. Jag dricker kaffe i sängen och planerar min lediga dag och skriver en att-göra-lista En del hade jag tänkt att göra igår men det var som om själen sa ifrån och jag gjorde absolut ingenting nyttigt. Jag bara läste och vilade och det var nog vad jag behövde. Sammanfattning av alkoholintag under helgen: 11 glas fördelat på tors-fred-lör. Det är för mycket enligt mitt uppsatta mål med max 3 glas/gång, max 3 dagar/vecka, max 9 glas totalt. Igår kändes det så skönt att inte dricka alls och nu känner jag en lättnad över att vardagen inträder och jag inte ska dricka på flera dagar. Kanske är mitt mål lite för högt tilltaget, det känns som om det skulle räcka bra med två dagar med max 3 glas. Det får bli helgens utmaning. Nu tar jag en kaffe till och startar dagen. Känner mig lugn och lite glad idag, trots regn och rusk.

Profile picture for user knickan

Måndag kväll och jag har haft en bra dag. Men på kvällen kom det några vågor med sug. Dels med anledning av en händelse som kändes värd att fira, trigger på det. Dels på grund av ett samtal som skapade lite oro, trigger igen. Men jag ignorerade det helt enkelt. Så det så!

Jag tror att ett skäl till att jag inte lovar mer än jag gör, är nog rädsla för att misslyckas, jag har grunnat på det idag. Men nu ska jag snart sova, och sova gott utan alkohol. Sov gott alla ni som kämpar på!

Profile picture for user knickan

Tisdag morgon, sol och 10 grader, skön vind genom fönstret, fågelsång. Jag har sovit gott och och försöker att bibehålla denna lugna sköna känsla när jag planerar min dag. Har flera deadlines idag men försöker tänka att "good enough" duger bra. Brukar annars fastna i att det måste vara perfekt, vad nu perfekt är. Glad att jag motstod impulserna igår kväll. Det ska jag göra ikväll också om de skulle inträffa. Jag är glad att jag vaknar pigg och utsövd och och att det jag har att göra inte känns oöverstigligt.

Profile picture for user knickan

Tisdag kväll, hade ärenden på stan, och hade det varit för några veckor sedan hade jag säkert gått in på Systemet och köpt en halv flaska till kvällen, eller kanske t o m mer, tänkt att jag skulle handla till helgen, och sen hade jag druckit mer än en halv flaska på kvällen. Men jag registrerade det som en tanke och lät den sen flyga iväg. Jag märker att om jag bara noterar när suget kommer, eller impulsen snarare, det är inte riktigt ett sug, mer en impuls att handla på ett särskilt sätt, om jag bara noterar att "där kom en impuls" och sen inte gör något mer av det, inte klagar på mig själv eller hetsar upp mig över det, så försvinner den ganska snabbt. Så ikväll har det inte varit svårt alls att inte tänka på att dricka.

Profile picture for user knickan

Onsdag morgon. Dålig nattsömn inatt. Trött. Men inte bakis. Har klarat mina vardagskvällar bra den här veckan.
Dagens höjdpunkt blir mys med barnbarnen. ❤️ Livets största glädje!

Profile picture for user knickan

@Lavendelblomman tack för hälsning här. Glad att jag klarat min vardagar. Lyssnar på Annie Grace och tror att det är rätt metod för mig, att suga i mig fakta om hur hjärnan fungerar, faktanörd som jag är. När jag ser bakåt i min logg ser jag att jag den senaste månaden, sedan jag börjat skriva här, har minskat mitt drickande avsevärt. Många fler alkoholfria dagar, och de dagar jag har druckit dricker jag färre glas. Jag mår bättre och känner mig motiverad att fortsätta på den linjen. Jag vill att mina vardagar ska vara alkoholfria "by default" och det ska kännas helt självklart. Nästa steg är att inte tycka att det är självklart att dricka bara för att det är helg. Jag ska bryta mönstret och känna hur det känns. Färre dagar och färre glas!
Och jag tankade mycket kärlek igår med de kära barnbarnen, de är också en källa till motivation.

Profile picture for user knickan

Helg igen med lust att ta itu med allt möjligt, odlingar, skrivande, städa och röja. Det ser ut att bli regn, så det blir bra för mina odlingar och inomhusaktiviteter.
Har många pågående projekt här på landet där jag tillbringar hälften av min tid tillsammans med min särbo. Under sommaren blir det i stort sett hela tiden. Här försvinner stressen, här inträder lugnet. Så här finns inga stresstriggers. I stället finns helgvanorna, drink på verandan, vin till maten, öl i bastun (men där dricker jag alltid vatten). Helgvanor som blir sommarvanor. Det är dessa jag ska ändra på nu.

Profile picture for user Andrahalvlek

@knickan Med facit i hand skulle jag säga att nykterhetsarbetet till 70 procent består av att ändra sina vanor. Minns tex att första helgen var apjobbig, men efter typ 5-6 helger hade de nya nyktra vanorna börjat sätta sig litegrann. Och så fortsätter det länge. Alla situationer som tidigare har varit förknippade med alkohol måste programmeras om.

Chill helgkram 🐘

Profile picture for user Pianisten

Hej @knickan!
Word på @Andrahalvlek. Oavsett om man vill bli nykterist eller kunna dricka kontrollerat igen så handlar det om vanor. Nöta nya vanor. POSITIVA vanor, kommer tillbaka till det längre ner. Läste i ett av din ovan inlägg: "Tänker på varför jag inte dricker på morgonen, på dagen, med barnbarnen, på jobbet..." Helt enkelt för att du aldrig gjort det. Hjärnan älskar vanor och att göra vad den alltid brukar, på samma plats, situation, tid. Vissa kan nästa ställa klockan efter vilken tid på eftermiddagen suget kommer..

Jag märker att dina inlägg till stor del handlar om att "inte dricka". "Jag skall inte dricka ikväll" "inte mer än 3 glas" dina tankar fokuserar fortfarande mycket på alkoholen och "inte". Man säger att hjärnan är kass på "negationer", -det man tänker att man INTE skall/vill/kan blir istället det som fyller tankarna hela tiden.

Prova en ny strategi, att säga till dig själv vad du VILL, KAN, SKA. Sätt ett nytt POSITIVT mål. Nästa vecka skall du promenera 2km tre gånger? Bestäm vilka dagar. Motion är en av de bästa sakerna för att få tankarna på annat.
Du vill gå ner i vikt, -börja skapa en ny kostvana. En måltid om dagen skall vara lite lättare? Planera en veckomeny och vad du behöver handla. Sätt fokus på nått annat, nått nytt du vill uppnå i livet! Glöm quickfixes! Förändra ditt liv genom en liten ny positiv vana i taget.

Vill du fortfarande kunna ha alkohol som en del av ditt liv? Då tror jag också det är en bra ide att börja med kanske 1-2 veckor helt nykter för att det är viktigt att låta giftet gå ur kroppen ordentligt mellan man dricker och att man på det viset sakta sänker toleransen igen. Efter det kan du prova säga till dig själv, "På fredag får jag dricka" och precis som du gör nu, ta ett, två kanske tre glas, stanna upp och känn efter, behöver jag ett till? Skulle ett glas till tillföra något positivt eller blir jag bara mer snurrig, tung i huvudet, kanske bakis imorgon? Njut av de glasen utan dåligt samvete, för det är du som bestämt att du FÅR det. Nästa gång du blir sugen kan du tänka igen, ok, på fredag får jag dricka, det ska bli gott. På det viset kan du försöka vända ett sug till känslan av en lite njutningsfull längtan. Då- får jag.

Profile picture for user knickan

Tack för kloka ord@Pianisten och @Andrahalvlek. Att skapa nya vanor tror jag på. Det finns flera aktiviteter som jag gärna skulle ägna mer tid åt och som verkligen inte fungerar med alkohol i kroppen. Spela piano t ex. Skulle också behöva styrketräna mot artros, jag har ett program som jag inte alltid följer. Promenader är också bra. Tack för inspiration 💚

Profile picture for user knickan

Spelat mycket piano i går kväll och i morse. Här finns inga grannar som kan bli störda, utan jag kan ösa på.
Aktuell mönsterbrytare: igår kväll, när mannen drack vin till maten, drack jag vatten. På en fredagskväll! Det var länge sedan, det kan jag säga. Senare på kvällen tog jag ett glas vin och drack det på ett långsamt och eftertänksamt sätt, mindfullt kanske, och kände efter hur det kändes. Och det var en massa saker som kändes, rent fysiskt, som jag inte alls tänkt på förut när jag druckit snabbare utan att känna efter. Jag blev t ex mer trött än avslappnad. Samtidigt inträdde någon slags stresskänsla, och kanske gick pulsen upp (som Lavendelblomma skrev om).
Och nu när jag lyssnar så mycket på Annie Grace kändes det så onödigt och egentligen som om jag inte ville dricka det där glaset men gjorde det ändå. Märklig känsla.
Sov gott sen i alla fall och vaknade pigg kl. 6.

Profile picture for user knickan

Helg, och det går sådär utifrån min föresats att dricka mindre på helgerna. Drack vin till maten igår och även efter maten. Och nu, söndag kväll har jag tagit ett glas vin. Vi har slitit med en massa jobb utomhus, och det har regnat och jag känner mig lite frustrerad över att jag inte har ägnat mer tid åt mig själv den här helgen. Jag har inte haft tid eller ork eller ro att läsa eller skriva. Jag har spelat piano och det känns bra, men jag har också saker som hänger över mig, måsten, borden, som gnager. Det blir ofta så här på helgerna, mannen vill att vi ska göra allt tillsammans, och jag tycker om det också, men då blir det så lite tid kvar till mig och mitt eget. Ibland har jag svårt att säga att jag vill vara ifred, sitta för mig själv, inte prata, inte lyssna. Jag har ett bra liv med honom, men ibland är han ganska uppmärksamhetskrävande och han har ett stort bekräftelsebehov. Jag har behov av ganska stort utrymme att tänka, fundera, låta mina upplevelser landa i mig och inte prata hela tiden, inte lyssna hela tiden. Särbolivet har ju andra utmaningar än sambolivet. Särbolivet har inneburit varannan vecka tillsammans och varannan vecka ensam. Men även när vi är tillsammans på samma plats har jag behov av att vara ensam. Om den ensamma veckan har varit jobbintensiv har jag mer behov av egentid när vi ses. Har däremot ensamveckan varit lugn så att jag har fått mitt behov av egentid tillfredsställt, är jag mycket mer social när vi ses. Ett exempel är morgnarna. Då behöver jag verkligen ha tyst om kring mig, jag kan inte vara uppmärksam på någon annan direkt på morgonen. Jag behöver vakna långsamt, hinna tänka på mina drömmar, vara i mig själv helt och fullt. Därför har jag sagt att han inte får prata med mig innan jag har vaknat ordentligt och börjat prata med honom. Och var har detta med drickande att göra. Jo, det bygger upp en stress i mig, och stress är min starkaste trigger. Och stress skapas när jag inte står upp för vad jag vill, utan fogar mig efter vad andra vill, detta eviga dilemma. Det är min utmaning i livet. Att känna efter vad jag behöver och uttrycka det. Att tycka att mina behov är lika viktiga som någon annans. Att känna att mina behov är lika viktiga som någon annans. Det är något jag har jobbar med rätt länge. Men jag behöver tydligen påminna mig själv om vad som händer när jag inte lyssnar på mig själv.

Profile picture for user Pianisten

Känner väl igen behovet av avskildhet även om jag tycker det har blivit bättre sedan jag fick bukt med alkoholen och började må bättre, det har gjort att den yttre välden klarnat lite. Sen fick jag en diagnos förra året, Bipolär typ 2, så när jag började med ny medicinering så upplever jag att jag "kommit ut" ännu lite mer ifrån mitt huvud, tankarna brusar och stör lite mindre. Är annars jag också en grubblare som gillar att fundera på livet och drömmar..
Särskilt på morgonen är jag också väldigt avskärmad. Jag vill sitta gärna i total tysthet och dricka 2 koppar kaffe innan jag börjar socialisera med familjen på något sätt. Jag börjar jobba senare än min fru, hon åker ungefär samtidigt som jag går upp men barnen och jag går uppsamtidigt och de cyklar till skolan samma tid som jag åker hemifrån så dem har jag omkring mig hela morgonen. Jag har drillat dem väl från start att sköta sig själva på morgonen, det mår både jag och dem bra av. De ställer klockan, klär på sig, fixar mackor, packar väskan, borstar tänderna o.s.v helt på egna rutiner och det är otroligt skönt att vi fått det så väl fungerande på morgonen så jag kan få vakna i lugn å ro utan att istället vara irriterad och otrevlig.

Det där med att dricka på stress är också väldigt typiskt och det är en ond spiral för alkoholen föder även stressen. Att välja det man själv mår bra av och sedan stå upp för det är kanske det svåraste som finns. För det innebär som jag upplevt det och nästan mer regel än undantag att man måste göra någon annan besviken. Man måste ta risken att inte bli förstådd av en annan människa som inte har samma värderingar och tankar. Det är inte lätt och det finns ingen väg som är helt bekväm man får helt enkelt börja prova. Jag brukar tänka att så länge min avsikt är god och handlar om mitt eget mående och jag inte skadar någon annan rent fysiskt så är det inte fel men såklart kommer man aldrig förbi sitt eget samvete och det är väl där jobbet börjar.

Du behöver hitta en annan metod att koppla av med och i början krävs det lite jäklar anamma för att bryta den där stresspiralen. Jag rekommenderar verkligen att prova bygga en rutin av motion i din vardag för det är otroligt lugnande och skapar liknande lyckohormoner som alkoholen på naturlig väg. Börja med att tajma i en promenad en tid då du vet att suget förmodligen kommer. Bestäm en tid, anpassa dagen så du är ledig när det är dags och berätta för din partner att då är du upptagen. Planera och var förberedd, t.ex se till att du har tagit fram dina promenadskor, något bra att ha på dig, då känns det lättare att bara göra sen. Kanske investera i ett par nya skor och en skön jacka? Det brukar höja motivationen lite extra.
Knepet är att hitta en lagom nivå att börja på som känns hållbar och trivsam men som samtidigt utmanar dig lite och gör dig lite trött, då har det större effekt på måendet.

Du fixar detta knickan.

Profile picture for user knickan

@Pianisten Tack för pepp och råd. Du är verkligen uppmuntrande! Jag har ju läst i din tråd att träning verkligen har hjälpt dig. Jag har tidigare varit ganska flitig med promenader, men sedan min artros (i knä) blivit värre har det gjort störande ont. Nu har jag fått ett träningsprogram för att stärka upp och jag känner mig motiverad att jobba med det och komma igång igen. Jag har också pratat med mannen om sommaren och helgvanorna, att jag inte tycker att vi behöver dricka alkohol var och varannan dag när vi är lediga. Så nu har han köpt alkoholfri öl till sig, och jag ska köpa några goda a-fria drycker till mig. Det kändes väldigt bra och odramatiskt att säga det. Och om vi båda är med på det så blir det ju lättare att hålla. Så nu känner jag mig taggad att skapa nya vanor!

Profile picture for user Pianisten

Härligt att höra din motivation och så stöttande av din partner att han är med på spåret genom att köra a-fritt också. Det är ju en utmaning i sig om ens partner fortsätter dricka som vanligt och man skall behöva sitta jämte och bita ihop. Han kanske inte har kommit lika långt i sin insikt med alkoholen som du så det är kanske ändå inte fel att vara lite förberedd på att han kan komma att glida tillbaka i gamla vanor snabbt men så länge du fortsätter intala dig själv varför du vill göra detta för din skull så kommer du fixa det.
Tråkigt med artrosen.. om du läst min tråd kanske du sett att jag inte gått vägen med promenader och löpning heller utan gick med styrketräning och det har funkat toppen för mig också. Jag har joggat mycket i perioder förr men aldrig kunnat få balans utan alltid gått ut med för höga mål och prestationskrav från start. Att bara promenera och jogga flera gånger i veckan kan lätt bli väldigt enformigt också. Tycker att med styrketräningen är det lättare att ha större variation och även lättare att sätta små mål och trappa upp långsammare. T.ex nästa vecka skall jag göra en till repetition i en övning eller efter en månad skall jag höja vikten ett snäpp o.s.v. Jag tog myrsteg till att börja med för att känna känslan av progression och ändå trivas. Nu med 1,5 års fast träningsrutin så kan jag pressa mig hårdare för det är så roligt att ständigt bli starkare. Det är en sån enorm stolthet som infinner sig när man bestämt sig och steg efter steg sakta når nya mål...
Så det där med promenader var bara ett förslag som kan vara en bra instegsmetod om man är väldigt ovan med motion men det allra viktigaste är ju att hitta nått man trivs med men så småningom kan utmana sig lite steg för steg. Det har varit avgörande långsiktigt för min motivation.

Profile picture for user knickan

Fredag morgon och sol. Ledig men har en hel del jobbrelaterade saker att klara av idag. Klarat veckans vardagar utan att dricka på kvällarna och utan större sug. Impulserna har visat sig mest som små vindpustliknande nästantankar som snabbt farit förbi, men som jag lämnat utan avseende. Jag sover tungt och drömmer mycket. Har fått ny tid hos sjukgymnast för styrketräning kopplat till min artros. Känns bra. Har rört på mig mycket, promenerat, jobbat i trädgården, kånkat stenar och jord. Det känns i kroppen, lite träningsvärk, men inte så farligt. Nu ska jag försöka skapa rutiner av detta, enligt Pianistens modell, att börja med små mål och trappa upp långsamt. Så det som jag behöver göra rutinmässigt är styrketräning och yoga och några konditionspass på cykel eller roddmaskin (jag har motionscykel i stan och roddmaskin på landet). Det är det min kropp behöver mest just nu. I övrigt arbetar jag med att reducera mina stresskällor. Den största är jobbet, som jag håller på att avveckla, dvs sluta jobba, börja ta ut en del av pensionen, och ev. konsulta lite efter sommaren. Känner en stor lättnad av att ta tagit det beslutet efter flera års successiv nedtrappning och bearbetning av tankar och känslor.
Precis som jag skrev häromdagen pratade jag med mannen om sommar- och helgvanorna och att vi inte skulle dricka alkohol varenda dag bara för att vi är lediga. Han instämde i det och även om han nu ändå skulle låta några öl slinka ner vid grillen en tisdag så har jag utryckt min ståndpunkt för egen räkning vilket gör det lättare för mig att hålla. Och det är det viktigaste för mig. Jag har även berättade om detta samtal för min dotter och tillsammans reflekterade vi över detta hur lätt det blir till vanor att så fort man är ledig ska det "firas". Kanske sådde jag ett frö i henne, även om hon inte dricker särskilt mycket, ofta tar bilen och både kan ha roligt och är rolig utan att dricka etc. Men framför allt talade jag om min egen hållning, vilket gör att ingen behöver höja ett ögonbryn om jag dricker a-fritt i sommar när det bjuds på alkohol vid olika tillfällen.

Profile picture for user Pianisten

Snyggt knickan! Du har ju gjort massor med bra saker nu. Du har aviserat för din omgivning vad som gäller, var du står nu. Du har sått frön hos din dotter ang alkohol, oavsett ålder så har barnen våra gener och gör ju inte som sina föräldrar säger utan vad vi... Du visar henne vägen till ett bättre liv.

Jag höjer ett varningens finger när jag läser en mening "det som jag behöver göra rutinmässigt är styrketräning och yoga och några konditionspass..." Oj vilket mål!
Tro mig, jag vet hur lätt det är att bli salig av stundens förtjusning och alla positiva hormoner som kommer av fysisk aktivitet och känna sig ostoppbar men det var också en av de sakerna som alltid fick mig att falla. Orimliga mål.

Vill ge dig ett starkt råd att du börjar med att hålla dig till max 2 pass i veckan, t.ex ett styrkepass och ett konditionspass och den första målsättningen är att dessa två passen skall få en självklar del i din veckorutin utan att något annat får gå före.
Försök att inte förändra din vardag för chockartat, det kan bli väldigt energikrävande och kroppen måste få tid till att återhämta sig och anpassa sig till nya rutiner även om det inte känns så. Till att börja med känner man att allt är toppen men riskerar att dyka som ett plan med motorstopp.

Lägger du de passen på rätt nivån så att de ger dig en upplyftande känsla så kommer du i bästa fall t.o.m. uppleva en längtan till nästa pass, det är det du vill uppnå till att börja med. Bygga en positiv bild av träning. Inte ge press att si och så många pass måste veckan innehålla. Bygg upp rutin och kärlek till fysik aktivitet. Efter några månader kan du fundera på att öka, då är träning en självklar del av din vardag, som du förknippar med positiva känslor och din kropp är van vid mer aktivitet. Tänk långsiktigt!

Profile picture for user Varafrisk

@knickan Du kämpar på så bra❣️Så klok👌🏼Men ta det lugnt och en dag i taget.

Du skrev att du skulle börja ta ut pension. Vet inte om din man är i din ålder? Jag tänkte på vad du hade bett din man om, att inte dricka varje dag på semestern.

Vill inte verka som ngn som kommer m pekpinnar...vill absolut inte vara den personen. Men kurator på rådgivningscentrum berättade att många som går i pension har börjat komma t deras verksamhet. Om man har haft för vana att dricka mer på helger/semester så är det väldigt lätt att som pensionär dricka på andra dagar eftersom man inte ska upp t jobbet eller behöver köra bil. Om inte jag är nykter helt och hållet före pension skulle jag verkligen vara i riskzonen. Rätt som det är så har man ådragit sig ett beroende.

Men du är ju klok så jag hoppas att mannen lyssnar på dig🙏🏻❣️

Kram🦋

Profile picture for user knickan

@Pianisten Tack för dina råd och tankar kring det jag skriver. Det känns nästan som att ha en personlig tränare på nätet. Jo, det lät kanske lite väl ambitiöst och hurtigt och speglade nog mer min entusiasm och önskan än ett realistiskt förhållningssätt. Jag vet inte hur många gånger jag har startat ett abonnemang på Friskis eller liknande och verkligen trott att denna gång, nu kommer jag klara det, jag kommer inte att sluta. Men några månader senare är det som om det inte existerat. Då har det kommit något emellan, en förkylning, extra mycket jobb, eller något annat som gjort att jag hoppat över ett träningspass eller två eller tre....och så finns det inte mer i min sinnevärld. Och det har hänt hur många gånger som helst. Så att göra om samma misstag, nej det ska jag nog försöka undvika genom att starta på en lägre nivå. Tänkte att styrketräningen får bli den som min sjukgymnast föreskriver, den borde ju vara anpassad till min nivå. Därutöver blir det ju mest promenader, trädgårdsarbete, vandring i skog och mark, som blir min vardagsmotion, och det får räcka tills vidare. Idag blir det promenad med pappa, 93, som för övrigt cyklar på sin motionscykel och promenerar varje dag. Han är för övrigt också en förebild vad gäller måttligt drickande, jag har nog aldrig sett honom berusad. Så idag ska vi hälsa på mamma på kyrkogården, eftersom jag inte är hemma när det är mors dag. Önskar dig en skön lördag!

Profile picture for user knickan

@Varafrisk Tack för dina kloka ord! Nej, jag tar dem inte som pekpinnar, utan det är sådant jag själv har tänkt på. Att det finns en risk att helg- och semesterpimplandet blir rutin när man är ledig mer. Och genom att prata om det kan jag mota Olle i grind. Min man är visserligen över pensionsåldern men arbetar fortfarande i eget företag på halvtid. Han dricker inga kopiösa mängder och är sällan märkbart påverkad, men öl till vardags lite för ofta tycker jag, och jag tror att han tycker det själv. Samt att han vill göra något åt vikten. Så jag har gott hopp om att vi är på samma linje när det gäller att minska både på vardagsdrickandet som helg- och semesterdrickandet. Bara det att ifrågasätta sina vanor och börja prata om hälsan känns ju som en bra utgångspunkt.

När man blir helledig är det nog viktigt med rutiner så att man skiljer vardag från helg, så att inte alla dagar blir lördag. Man kommer ju ha olika sysslor som man förknippar med vardag och andra som man förknippar med helg.

Bara genom att skriva och läsa här i Forum har gjort att jag har blivit mer medveten om mitt stressdrickande och vad som triggar det, och medvetenheten i sig har gjort att jag nu ligger under riskbruksnivån. Nu ska jag inte ropa hej för det, jag ska fortsätta att vara på min vakt mot när hjärnan börjar dividera om att ett glas hit eller dit inte är så farligt.

Åskan och ösregnet verkar ha slutat, så nu vågar jag mig nog ut.
Det är ju pingstafton idag, så även om du inte känner dig hänryckt, kanske dagen kan vara lite mindre beige idag. Kram

Profile picture for user Pianisten

@knickan, kul att du uppskattar mina råd, jag kan nog bli lite tjatig om mina träningsråd här på forumet men alla försöker ju förmedla den lösning som fungerat för dem.
Angående det du skriver om att köpa träningskort m.m. och satsa allt på en gång för att sedan tappa allt är precis så det fungerat för mig med i MÅNGA år, därför är jag lite salig nu när jag hittade nyckeln att ta mig igenom det. Det handlade om just det där, att hålla emot mig själv när viljan kom. Se långsiktigt. Skapa rutin. Hitta nivå. Sätta upp realistiska mål.
Överlag planera så inget kommer mellan, inga undanflykter. Håll i rutinen även under långhelger och semester. Är du sjuk, vila, sedan på rutinen igen. Är du trött och sliten, håll rutinen ändå, ut och känn på det. Anpassa. För mig var det framgångsrikt att hålla mig till en fast och enkel plan de första månaderna för att fokusera på rutinen men med tiden hittar man fler variationer man trivs med på övningar och upplägg och kan anpassa lite efter lust och dagsform.

Profile picture for user knickan

Torsdag och regn, regn regn, men jag mår bra!

Mina vardagar rullar på utan alkohol och när jag dessutom är på landet med min man har jag inga ensamma kvällar att lockas att dricka bort heller. Även om han tar en öl till maten (oftast a-fri numera), känner jag mig trygg i att jag inte dricker vin till vardags. Jag som gillar tabeller och statistik ser att kurvan över antal dagar med alkohol och antal glas har minskat och snart befinner jag mig på den nivå som jag önskar fortsätta att hålla.

Statistik är bra också när det gäller träning. Jag har fått ett nytt program av min fysioterapeut och utifrån det har jag gjort ett schema över tränings- och vilodagar. Ny uppföljning om två veckor.

Iakttagelser under veckan: Mängden alkoholreklam i tidningen! Halvsidor, helsidor med vin, vin, vin. I dagens DN hela 9 annonser för vin och cava. Det är ganska sjukt! Det är bara bilannonserna som är fler.

Trots att det regnar känner jag energi, glädje och lust!

Profile picture for user Pianisten

Ja visst får man upp ögonen för hur normaliserad alkoholen är i världen när man drar ner. Jag märkte också av hur mycket det pratas om alkohol överallt som en så stor del av allas vardag och liv.
Tyvärr hittas det ju kryphål överallt. Märkligt nog tog man bort förbudet av reklam för alkohol i Sverige 2003, (för drycker under 15%) för man tyckte att Sverige var föör restriktivt jämför med EU...

Brukar ofta fantisera hur världen hade sett ut utan alkohol och alla andra droger. Hur mycket bättre alla människor mått och vad som hänt med allt från våld, kriminalitet, inte minst psykisk ohälsa.
Man märker själv vilken förändring som sker hos sig själv och ser framför sig en så mycket bättre värld.

Profile picture for user Lavendelblomman

Vill bara titta in och säga hej och se hur du har det. Håller med om att det är mycket alkoholreklam. Inte nog med det. Såhär års fylls även tidningarna med reportage med smygreklam för alkohol. De vill få en att tro att det är i princip omöjligt med en grillkväll en vacker sommarkväll utan att dricka vin eller öl. Framåt hösten fylls reportagen med bantningstips. Samma visa varje år.
Ha det bra!

Profile picture for user Kaffetanten88

Hejsan! Jag ville bara hoppa in och säga att jag nyligen själv gjorde ett inlägg i min tråd om all reklam om alkohol. Visst är det konstig. 🙄 Det är så mycket. Brukar inte titta på tv men ligger på sjukhus med sonen just nu och kanal 5 på kvällarna, herregud. Typ 5 reklamer på rad om alkohol. Helt galet.

Profile picture for user knickan

Dags att ta nya tag igen!
Min målsättning att dricka måttligt har väl gått sådär! Det har varit för många dagar(=kvällar) med alkohol även om det har varit mindre mängder. Jag har inte druckit mig berusad, utan hållit mig till 2 max 3 glas, utom vid några få tillfällen då det har blivit mer. Jag har köpt goda alkoholfria alternativ. Varit på landet, varit ute och jobbat i trädgårdslanden, rört på mig mycket och mått bra av det. Men tillbaka ensam i stan återföll jag till mitt gamla beteende, att dricka ensam och för mycket på kvällen, just det som jag inte skulle göra. Så trist och så trött jag känner mig nu. Visserligen bara en kväll, men att jag inte stod emot, att jag inte ens försökte stå emot, utan tvärtom tyckte att jag var värd det, så dumt, så dumt, så dumt. Nu åker jag till landet igen och tänker försöka vara helvit en period. Egentligen vill jag inte skriva det här, för om jag får för många hejarop, triggar det något inom mig att misslyckas. Jag kan inte förklara hur det kan vara så, men jag har sett det mönstret tidigare. Så jag kommer inte redovisa några dagar här. Men ser fram emot att komma tillbaka till min lugna "på-landet-känsla". Ja, så får det bli.

Profile picture for user Liten tjej

Jag känner precis som du @knickan, är inte heller helnöjd över hur jag hanterat alkoholen under min semester men är ändå glad att det åtminstone går åt rätt håll. Jag kommer ta hårdare tag nu och min höst ska bestå av mycket träning och att vara snäll mot mig själv. Jag räknar inte heller dagar och kommer inte göra det. Det låter underbart med din tillbaka på landet känsla💕Själv känner jag ånger/oro att kliva in i det stressiga jobb och vardagslivet igen. Ofta drömmer jag om att flytta ut på landet och inte behöva arbeta så mycket, få mer tid till familjen och skogen.

Kram💕

Profile picture for user knickan

Hej @Liten tjej!
Ja, hösten är en bra tid att ta nya tag i. Jag har slutat jobba som anställd men kommer konsulta lite, så jag kommer styra min tid. Det känns bra. Men måste skapa nya rutiner för mitt nya fria liv, så att jag ger mig själv tid till det jag vill göra, det jag mår bra av. Jag levde med mycket jobbstress under många år och är så nöjd med mitt beslut att sluta jobba i förtid. Men jag vet att alla inte har den möjligheten.
Hoppas du kan hitta balans i din tillvaro!
Kram💚

Profile picture for user knickan

En vecka sedan jag skrev att jag skulle försöka ha en helvit period (dock utan att ange längden på perioden). Orsaken var ju att jag återfallit till ensamdrickande en kväll när jag var hemma i stan. Det kändes skit.

Det gick bra hela helgen faktiskt. Jag kände mig stark och frisk och motiverad, Klar, och nästan lite hög på min beslutsamhet. Sen ville mannen fira sin sista semesterdag med god mat och vin på måndagen, så då blev det tre glas vin.
När jag läser vad jag just har skrivit ovan ser jag ju hur det ser ut. Mannen vill fira och jag ger bara efter, som om det inte går att styra. Hm. "Så det blev tre glas...." Nästa gång det händer på en måndag (eller vilken annan dag som helst när jag har bestämt mig för att vara nykter) säger jag att jag hellre dricker något annat, utan alkohol.

Men sen har det varit helvitt resten av veckan. Skönt! Det påverkar min sömn positivt. Och det är verkligen en stor vinst för mig. För jag blir så negativt påverkad av att sova dåligt. Och det är min prio ett just nu. Att sova bra. Så nu ska jag ut och lapa dagsljus, gå en promenad och, hämta tidningen, släppa ut hönsen, äta frukost. Skapa goda vanor, det är mitt viktigaste just nu.

Profile picture for user Lavendelblomman

@knickan skrev:"Så nu ska jag ut och lapa dagsljus, gå en promenad och, hämta tidningen, släppa ut hönsen, äta frukost." Låter som en drömstart på dagen! Så skönt att ha möjlighet att kunna sluta jobba i förtid. Kram på dig!

Profile picture for user knickan

Hej @Lavendelblomman
Ja det är en ynnest att kunna sluta tidigare. Jag har jobbat så mycket, prioriterat jobbet, alltid tagit ansvar, alltid ställt upp. Det tog liksom stopp i mig. Så många gånger när jag gick till jobbet kände jag inom mig ”jag orkar inte” och ändå körde jag på. Sen trappade jag ner arbetstiden för att slutligen gå i pension. Så nu ska jag bara njuta. Kram

Profile picture for user Futurista

Kikar in här. Du verkar precis som jag vara inne på att ha en helvit period. Det låter sunt. Jag behöver verkligen det iaf, men jag lyckas sällan längre än 5 dagar. I våras hade jag några perioder med längre uppehåll och mådde så mycket bättre. Dag 5-10 tycker jag är värst. Ha en fin söndag, kram 🤗

Profile picture for user knickan

Det går bra idag @Futurista
Inget sug men för säkerhets skull har jag inget hemma. Hemma i stan en vecka nu, ensam. Det har tidigare triggat mig, men jag är mindre stressad sen jag slutade jobba så det känns ok. Skönt att det går bra för dig också.
Kram

Profile picture for user knickan

Dag 5. Och eftersom jag loggat i över ett år så vet jag att det är första gången på över ett år som jag har fem alkoholfria dagar i ett streck. Mina duktiga alkoholfria vardagar har ju under samma period inte varit fler än 3-4 dagar per vecka och det är bara de bra veckorna. Många andra veckor har det inte varit mer än 1-2 alkoholfria dagar. Och på något sätt känns det annorlunda, lättare. Jag har ett annat mindset. Min kropp vill att jag ska vara hälsosam, min hjärna vill vara klartänkt. Jag vill sova gott på nätterna.

Jag har inte haft något sug idag, men fick ett utmanande uppdrag. Jag skulle nämligen handla på systemet åt min pappa (som är oerhört måttlig). Så jag handlade till honom, och inget mer. Kändes bra.

Det är som om jag tidigare, främst på mina ensamma vardagkvällar, ägnat mig åt att drömma om vad jag vill göra, men utan att göra det, för vinet suddade bort motivationen, det blev inte mer än drömmar och fantasier. Nu är det är som om mitt ursprungliga kreativa jag börjar krypa fram ur dimman. Men jag ropar inte hej än, jag lägger bara till ytterligare en dag. En dag i taget.

Profile picture for user Futurista

@knickan Men heja! Vilken soberstreak. Och att du klarade inhandlingen till pappan utan att norpa åt dig en flaska åt dig själv sådär i impulsen och farten (du hade kanske förberett dig väl). Vi fortsätter över helgen va? Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@knickan Bravo! Bra att du loggat och analyserat och bestämt dig för att ta en dag i taget. I början sa jag till mig själv varje morgon: ”Idag ska jag inte dricka.” När jag satte fötterna i golvet på morgonen stannade jag upp och gav mig själv det löftet.

Kram 🐘

Profile picture for user knickan

@Futurista Ja, vi fortsätter över helgen. Det är min plan. Det är vad jag vill. Du med, du kommer att må bättre snart, Kram
@Andrahalvlek, tack, jag gör något liknande, det är nästan så jag längtar till kvällen så jag kan sätta en nolla i kalendern.
Kram

Profile picture for user knickan

Dag 6. Fredag. Det här är nog den första fredagen på många år som jag inte har vin hemma och inte tänker dricka vin. Det har ju gått bra hela veckan, utan nämnvärt sug. Men nu kom det. Men jag låter det vara. För jag hade ju bestämt mig. Ett litet stresspåslag pga flera saker (privata) som jag vill hinna med/har åtagit mig och som krockar lite tidsmässigt. Och då blir jag liksom förlamad, handlingsförlamad och då dyker den lilla smitvägen upp, att lite vin skulle sitta fint, men jag vet ju att det inte gör saken bättre, snarare sämre, det enda som händer är att jag bryr mig mindre och stressen lättar för en stund. Men så ska det inte bli. Jag får hitta på något annat i stället. Det som satte igång det hela var att min skrivare slutade fungera och då kunde jag inte slutföra det jag höll på med och då blev det kortslutning i mitt huvud. Så kan det gå till.

Profile picture for user Annja

@knickan dag 5 för mig, precis slutat på jobbet och helgen är min utmaning. Vardagarna inga större problem men fredag- lördag och ibland även söndagskvällen har jag druckit vin i flera år. Första helgen på länge utan vin. Suget känns just nu och jag har inte hittat strategier ännu men ska försöka hitta avledande sysselsättning i kväll