Nykter 6 månader 9 dagar

6 månader och 9 dagar. Jag har druckit under 17 års tid. Är under 30 år.

Blivit väldigt stolt över mig själv, på ett vuxnare plan än tidigare när jag försökt vara nykter. Jag tycker inte det är enklare ju mer tiden går, tvärtom skapar det rädsla och planer på att jag kan börja dricka bara under sommaren sen. Någon enstaka gång. Chansen finns att jag klarar det enstaka tillfället, men risken är större… att jag återgår till gamla vanan. Denna gång har jag lite bättre stöd i vardagen gällande nykterhet men kanske det är svårt för mig ändå att inte känna suget där i soffan eller utekvällen. Kanske det också är vanligt och okej att känna suget så länge det inte övergår till planering på när man ska bryta sitt löfte en dag framöver. Det är inget jag vill. Egentligen. Jag vill kunna vara nykterist livet ut. Och det finns massa goda alkoholfria drycker. Jag vågar prata och dansa utan att vara full. Jag antar bara att mitt sug alltid kommer leva vid min sida och att jag kommer mellanåt hat-sakna stunderna jag var yngre och dansa fullt ut utan att bry mig om något.

Det är dags, innerligt dags, att växa upp på riktigt och vårda sig själv och jag kämpar verkligen för att hitta ro i mitt sug. Alkohol kommer alltid skrämma mig även om det är någon annan som dricker. Så länge människor omkring respekterar min känsla kring det så tror jag .. att jag kanske klarar detta denna gång? Det är just stödet jag aldrig haft förut. Som jag saknat innerligt. Som jag tycker mig fått nu.

Nykter ett halvår och nio dagar
Det är inte ”så länge” men med tanke på situationer jag utmanats i, och på senaste tiden druckit i princip på håret ihjäl mig, så är jag j*vligt stolt över mig själv och det ÄR stort!

Profile picture for user Emilia

Hej @Alkenisse och varmt välkommen till Alkoholhjälpen!
Vad fint du delar med dig av dina tankar och om den stora förändring du har gjort. Du skriver på ett sätt som verkligen berör och som går rakt in i hjärtat. Om jag räknar rätt så har du nu varit nykter i 6 månader och 12 dagar, så bra gjort! Du ska verkligen vara stolt över dig själv!

Du skriver att det inte känns lättare med tiden utan att det snarare gör dig orolig över att du ska återgå till dina gamla vanor och börja dricka igen till sommaren. Samtidigt har du bestämt dig och vill verkligen fortsätta vara nykter. Du har ett fint stöd omkring dig nu, vilket gör det lättare för dig att nå ditt mål.

Du har funderingar kring att hantera suget efter alkohol och du vill hitta sätt att hantera det när det kommer. Nu har du skrivit på forumet och här finns det många kloka personer som har liknande erfarenheter att dela med sig av. Ibland det kan det ta lite tid innan en tråd tar fart, hoppas att det hjälper med en liten puff. Du kanske redan har sett det, men här på sidan finns också ett program (som du hittar under ”Stöd -> Alkoholprogrammet”) där en bland annat kan jobba med strategier för att hantera sug och att göra en långsiktig förändring. Kanske det kan vara en hjälp för dig?

Fortsätt gärna skriva här på forumet. Hoppas att du kan hitta något här som kan vara hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Emilia, Alkoholhjälpen

Profile picture for user Amanda L

@Alkenisse Så bra jobbat!!🥳
Jag tror att sug handlar en hel del om hur hjärnan fungerar ihop med alkohol. Tror det underlättar att veta mer om det. Här finns en del inlägg om det på andra delar av Forumet. Om du inte redan sett dem så kan det vara värt att leta upp. Vår2022 har jag för mig har en del bland andra. Lycka till med ett fortsatt bra liv.❤️

Profile picture for user Alkenisse

@Emilia
Tack snälla Emilia för dina fina ord. Det berörde.
För mig gör det inget att mina trådar inte tar fart direkt eller alls, känner att jag bara vill skriva med mig och att någon kan läsa om inte annat framöver.
Tack för tipset, ska kolla det!

Profile picture for user Alkenisse

@Amanda L
Tack snälla!
Vet inte riktigt om det är något som skulle hänga ihop med just mitt sug, tror det handlar om att jag har anlagen sedan många generationer bakåt. Däremot stämmer det kring en sak, jag är kronisk obotligt sjuk och alkoholen har fungerat som självmedicinering då det inte finns annan medicin. Så då har det skickat ut och gett mig hjälp mot smärta. Som såklart inte hjälper övertid utan förvärrar snarare. Ska läsa på vidare, det kanske hjälper.

Tack igen för din tid att kommentera! <3

Profile picture for user Amanda L

@Alkenisse Kanske boken Tänka klart kan vara något? Lite hallelujabok, (inte religiös, men amerikansk :)) men där finns också en hel del fakta om hjärnan som hjälpt mig att förstå mer vad som händer och varför när hjärnan skickar signaler. Så är man i alla fall mer beredd. Det var inte alltid vad jag trott och tänkt, exempelvis att bara en viss "sorts" människor blir beroende....inte då. :)