En stund på jorden

Profile picture for user Lavendelblomman

Jag är en medelålders kvinna, gift och har två barn. Jag har ett bra jobb, chefsposition. De senaste 8-10 åren har jag druckit flera gånger i veckan. På senare tid varje dag. Ibland i smyg för att min man inte ska förstå hur mycket jag dricker.
Bakgrunden är, om jag ska våga mig på en egen analys, att småbarnsåren var mer än vad jag orkade med. Alla våra släktingar bor långt borta. Vi har nästan aldrig haft barnvakt. Vi har båda under alla år jobbat heltid, till och med lite mer än så. Minimalt med egentid. Vårt ena barn var fruktansvärt krävande upp till ca sju års ålder med ständiga raserianfall. Äktenskapet har till och från knakat i fogarna. Under två olika perioder har jag haft samarbetsproblem med medarbetare på jobbet. Det rus alkoholen gav blev mitt sätt att fly från allt det jobbiga. Nu är småbarnsåren förbi och jag trivs med det mesta på jobbet, men alkoholberoendet finns kvar.

Hela tiden har jag innerst inne förstått att sättet jag dricker på är sjukt och att jag har utvecklat ett beroende, men jag har inte lyckats bryta det. Det är fruktansvärt jobbigt. Rädslan över att åka fast för rattfylla dagen efter, rädslan över att min man ska hitta någon av mina gömmor, rädslan över att någon kollega ska tycka att jag luktar alkohol. Sedan kraften det tar att sitta med betongkeps och hålla sig skärpt på jobbet, hålla i möten med mera.
Jag gick med i alkoholhjälpen i början av året men gick ur efter några månader eftersom jag inte lyckades nå något av mina mål, hur lågt jag än satte dem. Under året har jag läst en del fakta om hur alkohol påverkar kroppen och hjärnan. Jag har ofta läst här på forumet och jag är så imponerad av alla er som lyckats få bukt med era beroenden. Ni är så starka! Jag imponeras även av hur ni stöttar varandra. En sådan fin värme och gemenskap det finns här!
För ett par veckor sedan började jag känna mig sjuk och sökte läkarhjälp och fick antibiotika utskrivet. Inget ont som inte har något gott med sig! Jag får inte dricka alkohol under antibiotikakuren som är fjorton dagar lång! Idag är det dag elva. Tio dagar är max vad jag lyckats hålla mig nykter på många år. Det låter kanske konstigt, men jag är faktiskt tacksam att jag fick denna starthjälp till en nykter period. Jag hoppas så att jag denna gång ska kunna hålla mig nykter i alla fall en månad. Då skulle jag bli så stolt! Livet är för kort för att man ska förstöra det med alkohol. Den stund på jorden jag har kvar vill jag göra vad jag kan för att jag och min familj ska må så bra som möjligt.

Profile picture for user Se klart

I många delar är ditt inlägg en karbonkopia av mitt, vi är många som har fungerat så bra i många år men sedan kommer vi till en gräns- av något eller annat skäl. Där är du nu, så skönt med lite hjälp på traven i om din medicinering.
En gratis start. ?
Jag har skrivit så många inlägg i min egen tråd och i andras och jag vet inte säkert vad det har för betydelse men för MIG har det varit avgörande för att klara min nykterhet. Och nykterheten är avgörande för att både klara och framförallt LEVA mitt liv.
Några små råd förutom det viktigaste; läs och skriv här, allt du orkar!
• Fokus framåt- strunta just nu i vad du gjort som du skäms för eller varför. Nu räknas tiden på ett nytt sätt och du kommer behöva lägga all kraft på framåt.
• kunskap! Kolla in Andra Halvleks tråd här, hon är forumets docent i a-prevention, allt värt att veta hitta du där.
• En dag i taget. Ibland en timme ibland en kvart. Tunnelseende. Och bestäm dig åtminstone först för en något längre period än en månad. Tre månader är vad kroppen och hjärnan behöver för att kunna skapa nya vanor och tankar.

Skickar en massa god energi din väg! ?

Profile picture for user Kennie

Du har fått bra tips av Se klart. Skulle vilja tillägga att du bestämmer att om du inte klarar det själv så söker du läkarvård. Nu fick du en gratis skjuts av antibiotikakuren, så det kanske räcker, men det finns mer hjälp att få om det behövs. Hörde en intervju med en alkoholläkare på radio i fredags och hon var tydlig med att om beroendet gått för långt så behöver man hjälp att bryta det, då har hjärnan utvecklat en beroendesjukdom.
Jag menar inte att ta ifrån dig hopp om att bryta själv, utan att förminska tröskeln till att be om hjälp om det behövs.
Vilken väg du än väljer, du har många fördelar med att vara nykter som väntar dig, tror du kommer känna stor befrielse i att slippa sitta bakis på jobbet, slippa oro för rattfylla dagen efter, slippa smyga. Och njuta av en lugn hjärna, energi till dig själv och familjen. All lycka på din väg!

Profile picture for user miss lyckad

Håller med Kennie och Se Klart..Det kan gå att bryta sitt destruktiva drickande själv..Min tanke i början var att prova på egen hand..Funkar det inte, så skulle jag ta hjälp, det hade jag lovat min chef??..I början var det lite jobbigt, men jag hade ju en plan B..Och sakta men säker gick dagarna, som blev till månader, och år..Lavendelblomma, jag känner igen mig väldigt mycket i din berättelse om ditt drickande..Förutom att jag hade en man som också drack..Du har tur som inte har det..Nu kör vi nyktert, om du vill..???

Profile picture for user Se klart

Så bra att lyfta detta med att ta hjälp. Instämmer. Läst så många berättelser här om livet som faktiskt tar en vändning när vi vågar se att problemet är för stort att lösa på egen hand.
Jag har nog använt forumet som mitt stora stöd, utan det hade jag inte klarat att bli nykter.
Nästan alla vi som skrivet här är klarar-allt-själv- människor. Det är ofta därför vi tar till alkoholen, för att pressa oss ännu lite till.
Det är en stor lättnad att inse, när det inte går längre. Då börjar en ny frihet som inte går att beskriva. Kram!

Profile picture for user Kennie

Tänker också att det är lätt att dra slutsatsen att alla här inne klarar att bryta själva, men det blir lite missvisande eftersom de som inte får tillräcklig hjälp av forumet sällan hänger kvar. Så det blir en överrepresentation av personer för vilka ett forum som detta är vad som funkar bäst, och det kan få personer som skulle få bättre resultat med en annan typ av stöd att känna sig misslyckade. Lite som att för vissa funkar det perfekt att plugga på distans medan andra lär sig bättre på seminarier och lärarledda lektioner.

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack för välkomnande och värmande kommentarer! Det känns skönt att det finns personer som känner igen sig i min situation, även om det naturligtvis är sorgligt på sitt sätt, men det blir mindre ensamt. Ni ger många bra tips. Klarar-allt-själv människa - hög igenkänningsfaktor där!
Ha en skön lördagskväll!

Profile picture for user AkillesU

Jag är precis som du mitt i livet, två barn (en med adhd som vi haft jättejobbigt med) och egen företagare med mycket jobbtimmar i bagaget. Är på dag 48 nykter nu. Och det har hjälpt mig att gå in här nästan varje dag för att förstå att man verkligen inte är ensam. Och även att göra ”programmet” här på sidan. Läser om alkohol (Annie Grace) och har ersatt suget för det mesta med träning/promenader och andning!
Det har verkligen varit så skönt att slippa kämpa mer! Nu är alkohol ett minne blott. Ångrar mig inte en sekund. Däremot kommer och går det där suget och vanan att dricka. Men försöker inse att det är just en vana och har varit en självmedicinering för att slippa känna oro, stress, ångest. Men vill hitta andra sätt att handskas med det. Och jobbar vidare på just det!
Hoppas du hittar ditt sätt. Lycka till nu ? ps. Hade i baktanken att gå med i AA om detta inte fungerade. Men har inte behövt det än. Men vet många som det fungerar för om man inte klarar det själv. Ds

Profile picture for user Lavendelblomman

Övriga familjen sover fortfarande, men här sitter jag i köket och känner mig nöjd med mig själv. Nöjd med att ha lagt ännu en nykter dag till protokollet. Idag blir det en till!
AkillesU: Vad är det för andningsövningar du gör?
För mig är suget som störst när jag står och lagar mat eller diskar. Inte läge att ge sig iväg och träna då, men jag tränar mycket och har alltid gjort. Det känner jag att jag mår bra av. Det jag provar när jag förväntar mig att suget ska komma är att lyssna på en podd eller liknande. Det blir lite avledande och det är något jag tycker om. En väldig massa godis trycker jag också i mig vilket naturligtvis inte är bra, men det får jag ta tag i vid ett senare tillfälle. Nu är prio ett att inte dricka alkohol.
Jag ska ta och leta upp Andra Halvleks tråd för att få tips om A-prevention.
Kram!

Profile picture for user miss lyckad

Lyssna gärna på beroendepodden. Den fastnade jag för. Riktigt bra avsnitt. Jag tycker det är så viktigt att få barnperspektiv på missbruket inom hemmets väggar..Som oftast döljs bakom fin fasad..Så var det hos oss också..Bra jobbat..??

Profile picture for user Rule74

Att vakna tidigt en söndag och känna sig stolt och nöjd över sig själv och se fram emot dagen, och inte ha ångest över att det snart är måndag. Det är livskvalitet! Vad bra att du är här och skriver, för mig som klarat en månad nu, har det hjälpt jättemycket! Det är så skönt att ha andra i liknande situation att "prata" med och få inspiration av.
Jag lyssnar både på Beroendepodden och Alkispodden, den sista är bäst tycker jag, eftersom det är så många andra beroenden än alkohol som tas upp och diskuteras i Beroendepodden som jag inte riktigt har någon behållning av. I forumets alla trådar finns många bra läs- och lyssnartips och kloka tankar.
Ha en fin söndag och välkommen till den nyktra gemenskapen!

Profile picture for user miss lyckad

Men det är nog individuellt vad man gillar..Framförallt har jag letat upp avsnitt med intressanta personer som missbrukat.Är heller inte så jätteintresserad av övriga beroenden, trots att många går från tex alkohol till spel, träning och mat om man inte ser upp..Det kommer ju också smygande, precis som det ofta gör med alkohol..Att preparera oss med kunskap om missbruk och beroende är vaccinet mot att börja dricka igen..?

Profile picture for user Lavendelblomman

Ni som inte druckit på ett tag, har ni märkt några rent fysiska effekter? Jag menar tex bättre hy och hår, mindre svullnad i kroppen etc.? Bara en nyfiken fråga!
Snart dags för mig att laga mat - och lyssna på podd! Idag blir det Wahlgren&Wistams senaste avsnitt. Den podden har ingenting med alkohol eller beroende att göra, men det kan vara skönt att lyssna på något helt annat också. Något vindrickande blir det inte för min del!
Må så gott och ha en skön söndagskväll!

Profile picture for user Kennie

Jag har gått ner ett par kilo i vikt, och så har jag inte varit förkyld sen jag slutade för fem månader sedan. Jag brukade också få en lätt inflammation vid nån av mina visdomständer typ var tredje vecka. Nu har jag bara haft det två gånger på fem månader och det har gått över mycket snabbare än förut.

Profile picture for user miss lyckad

Jag är betydligt snyggare, Vinmagen väck, hud och hår är friskare..Hela jag är fräschare..Det var en slags svullnad jag hade i hela kroppen, när jag drack..Högt blodtryck, domningar i fingrar och tår.. Nu normalvikt igen, Minnet är jättebra, och inte minst konditionen förbättrades..Min blick är klar, jag ser på folk rakt in i ögonen, behöver aldrig skämmas för bakfylle-utseende..Jag har vågat prova på massor av nya saker..Skilde mig, köpte hus själv..Prövade på olika jobb..Till sjöss bla.Det tog ca 1 år när kroppen stabiliserades igen..Kan säkert vara olika för oss alla..Jag har aldrig ångrat att jag slutade dricka..Ångrar att jag slösade bort flera år av mitt liv på sån skit..Det viktigaste av allt..Relationen till mina vuxna barn har blivit fantastisk..Dom peppar mig och stöttar mig och jag dom..❤️Så Lavendel..Du har mycket att vinna på att hålla dig nykter..???

Profile picture for user Se klart

Hej,
De fysiska effekterna kom första veckorna med lite bättre hy, några kilo ner. Sen kom coronan, superstressig för mig jobbmässigt, Och svårt att hålla i goda vanor.
NU däremot så mår jag bättre i kroppen (och psyket såklart) än på många år:
Ingen halsbränna
Inget vakna på nätterna
Vitare tänder (med hjälp av blekskena då men hade ju inte så stor effekt ihop med rödvin)
Min frisör sa att jag håller på att få massa nytt hår! ”Har det hänt något i ditt liv, har du ändrat nåt?” Så konstigt, och oväntat.
Hyn är bra, har nästan slutat med allt smink men jobbar hårt med mina krämer.
Naglarna- biter inget så behöver inte gå och lägga på läskig akryl. Fina ändå!
Ja och nu är vikten påväg ner.
Så för mig är fördelarna fysiskt, väldigt många! Men allra allra viktigast är förstås att jag är glad med mitt liv, och det tror jag syns!
Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

...att se vilka fysiska effekter som jag kommer att märka av. Tack för att ni delar med er av era erfarenheter.
Idag är det måndag och jag ska hålla i tre olika jobbmöten, utan minsta bakfyllekänsla! Jobbar hemifrån idag, annars hade jag även kunnat njuta av att köra bil utan minsta oro för att åka fast för rattfylla. Känns skönt och jag är så stolt över mig själv!
Ha en fin dag!

Profile picture for user miss lyckad

Den känslan att vara nykter och inte behöva smussla med halstabletter, eller vara rädd för polisen när man kör bil är skön..?..Tog mig lång tid innan polisrädslan släppte..Såg ju framför mig skammen av att blåsa med hög promille..Aldrig full men bakfull..Och visste också att jag druckit sent på natten, så nykter var jag inte..Bor även på liten ort, så skammen hade blivit dubbel..En dag i taget..??

Profile picture for user Lavendelblomman

Trillade dit igår kväll. Kunde inte låta bli att ta ett glas vitt vin från den öppnade flaskan som maken lämnat i kylen. Usch så dumt! Positivt dock är att jag slutade efter ett glas. Hade det varit för ett par veckor sedan så hade jag gladeligen druckit upp hela flaskan.
Idag är det en ny dag. Ikväll blir det stenhård träning. Efter det ska jag hem och diska efter middagen och då kommer suget att komma. Hoppas kunna stå emot då.

Profile picture for user Se klart

Vad synd, det knaprar på självförtroendet att känna sig övermannad och inte ha kontroll.
Men idag är en ny dag!
Jag vill tipsa om att byta ut ordet (och tänket) kring att ”hoppas” på nykterhet.
Det gäller tyvärr inte när det kommer till drickande utan endast dina egna beslut spelar roll här.
Ett till tips efter gårdagen; ha inte alkohol hemma, allra minst öppna flaskor. Jag vistas- efter snart 9 månader- inte i närheten av öppna flaskor eller halva glas. Det gör mig nervös.
Ha en fin dag! ?

Profile picture for user Torn

Viktigt att tänka ”ska inte” i stället för hoppas. Öppnade vinflaskor är som att ställa en stor skål godis framför ett barn, eller en hög med sedlar framför en tjuv. Hos mig fanns det inte ens oöppnade vin eller ölflaskor inom synhåll de första 3 månaderna. Frugan hade sina flaskor i ett låst skåp i källaren. Det hade vi kommit överens om gemensamt.

Det underlättade mycket i början.

Ha det bra! ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Som blir den första nyktra efter avslutad antibiotikakur som medförde att jag inte fick dricka alkohol. Nu måste jag klara mig helt på min egna motivation. Maken kommer dricka vin som vanligt och lämna öppnade flaskor. Han kommer inte ta uppehåll för min skull tyvärr. Det är synd, för det hade underlättat för min del. Han har inga problem med att dricka kontrollerat, men det har jag.
Ha en fin torsdag!

Profile picture for user Kennie

kunde han väl avstå från helgvinet ett par veckor? Har han förstått hur du har det? Men kan han åtminstone se till att inte låta öppnade flaskor stå framme? Eller köpa halvflaskor? Det är en onödig frestelse för dig tänker jag.. Prata om det och hitta en praktisk lösning som funkar för er båda, han måste förstå och stötta dig i det här..

Profile picture for user Torn

Jag håller med Kennie. Om du inte har berättat för maken hur det ligger till, så gör det. Annars blir det extremt jobbigt för dig. Han borde väl åtminstone kunna se till att inte lämna öppnade flaskor framme tycker jag.

Profile picture for user Se klart

Om du och ni ska ge din nykterhet en chans så försök att hjälpas åt.
Det är mycket svårt att leva ihop med någon som ska leva på sitt liv som vanligt och har din man inga problem med alkohol är det väl en enkel sak att avstå?
Det är jobbigt i onödan att förhålla sig till vin. I våra skallar går tankarna för jämnan i början.
Att dessutom förhålla sig till flaskor/ rent fysiskt- är en onödig och mycket tung sten i ryggsäcken (upplever jag).
Kan ni prata om saken?
Vi började med gemensam vit månad och det var skönt, och praktiskt! Försök att hitta en väg fram här som hjälper ditt beslut. Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Fördelarna ramlar in på löpande band, precis så ska det vara. Lyft alla fördelar till skyarna så klarar du det här galant!

Trots att det är höst snart så är offerkofta ett synnerligen missklädsamt plagg ?

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Lördagskväll. Maken lagar hjortfilé. Höstrusk ute. Som gjort för ett glas tungt, mustigt rödvin. Till och med i receptet är det en bild på ett glas rödvin. Sippar dock vidare på mitt glas med tomatjuice. I morgon vill jag vakna med ett leende på läpparna och vara stolt över mig själv. Inte känna mig misslyckad och värdelös som föll för suget.

Profile picture for user AkillesU

Men det är bara ett sug och en känsla och den går över.
När suget kommer tänker jag att ”jaja, jättejobbigt med suget och att jag inte får dricka. Men det är typ det enda jobbiga med det hela. Och det finns så mycket fler positiva saker med att INTE dricka! Så det är så värt det”.

Profile picture for user Lavendelblomman

I morgon kommer jag att vakna lugn och nöjd, för idag går jag och lägger mig nykter.
God natt och kram på er, alla kämpar!

Profile picture for user Lavendelblomman

Har sovit så dåligt de senaste tre nätterna. Tror att det beror på att jag nu är inne i en väldigt stressig period på jobbet. Jag tänker dock INTE ta till alkohol för att komma ned i varv. Jag vet så väl att det bara gör allting värre.
Ha en fin onsdag!

Profile picture for user miss lyckad

Alkoholen förstör ju både sömn-minnes-tal ja alla delar i hjärnan..Det tar ofta länge innan allt stabiliseras..Hjärnan blir dock klarare för varje dag som går när man är nykter..Det är därför folk som slutar dricka börjar se fräschare ut..Kroppen tar enormt med stryk av att filtrera gifter som alkoholen har..Mycket bra jobbat..????

Profile picture for user Lavendelblomman

Igår blev suget för stort. Samma sak i söndags. Drack vin. Känner mig fullständigt värdelös och misslyckad. Jag klarar aldrig av att nå något mål som jag sätter upp när det gäller alkohol. Att vara utan en hel månad är alldeles för länge för mig. Jag får försöka glädja mig åt att jag de senaste tre veckorna i alla fall druckit väldigt mycket mindre vanligt.
Nu kommer helgen. Vill inte dricka ikväll eller i morgon. Det är så skönt att vakna på lördag och söndag utan ångest.

Profile picture for user Västligvind

Slå inte så hårt på dig själv för det lilla återfallet. Vill inte förminska det men det hade kunnat vara värre ? Du inser ju efter du druckit att du inte vill mer, det är ett steg på vägen.

Jag själv har haft flera återfall och är bara på dag 13 än så länge. Har också haft svårt att hålla mer än en månad.

Denna gången har jag slutat sätta upp mål för min nykterhet. Det fungerar inte för mig. Jag har en app istället som heter I am sober. Där klickar man i varje dag att 'idag lovar jag att vara nykter' en dag i taget. Det fungerar bättre med en dag i taget för mig, kanske gör det det för dig med? ?

Kram på dig

Profile picture for user miss lyckad

Innan bolaget stängde..Då kunde jag andas ut..Att ha alkohol hemma visste jag sen tidigare försök att det var kört..Jag har nog provat det mesta när det gäller att dricka mindre, bara helger, endast folköl osv..Det gick inte..Så lång historia kort..Min dotter mailade min chef om problemet eftersom jag hade sagt att jag skulle prata med henne själv, men sköt det framåt..Chefen som jobbat med missbruk, hade samtal med mig och det kändes jobbigt men bra..Jag skulle försöka själv först att förändra situationen, annars skulle vi göra upp en annan plan..En dag i taget och med FORUMET ❤️ plus dokumentärer och filmer och böcker som jag läste??..Om missbruk och beroende. Det gick bra äntligen!! Konsekvenstänkande och spela hela filmen. HALT. Var också oerhört viktiga verktyg. Pratade även med andra personer som slutat och hur dom tänkte. Rom byggdes inte på en dag..Du klarar det..?????✨

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack snälla ni för att ni tar er tid att skriva och ge fina råd och uppmuntran! Det värmer!
Jag har funderat en del och det är nog en god idé att en tid framöver inte sätta upp specifika mål, utan att ta en dag i taget. Att när suget sätter in ställa mig frågan "Hur vill jag må i morgon när jag vaknar" fungerar ganska bra på mig. Det blir liksom mer positivt och motiverande än "Ikväll ska jag inte dricka".
Det stämmer att jag är väldigt hård mot mig själv. Inte bara när det gäller detta. Jag är en högpresterande
"fröken duktig" och kanske är det en bidragande orsak till att jag utvecklat mitt alkoholberoende.
Nu ska jag iväg och träna! Det mår jag bra av.
Ta hand om er och ha en fin lördag!

Profile picture for user Pilla

Jag är här i din tråd och skriver några rader till dig idag.
Du har redan fått stöd här på forumet.
Visst är det skönt?
Jag kan inte hantera alkohol på ett sunt sätt,jag trodde det skulle gå men nu vet jag att jag inte kan ta ett glas.Har också använt vin då jag trodde det var avstressande men det är tvärtom.
Jag är också duktig flicka men det har lugnat sig då jag tog bort alkoholen,nu behöver jag inte kompensera längre.Kan jag så kan du?
Varmt välkommen!
Hoppas du hittar ditt sätt för att må bättre.
Ha en fin lördag!
Kram Pilla

Profile picture for user Andrahalvlek

”Jag är också duktig flicka men det har lugnat sig då jag tog bort alkoholen, nu behöver jag inte kompensera längre.”

Precis de orden kan jag skriva under på Pilla ?

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

@Pilla, det känns absolut skönt att få stöd här på forumet och förstå att man inte är ensam. Varmt tack till er alla!
Ikväll blir det granatäpplejuice från Coop.
Kram!

Profile picture for user Lavendelblomman

Har ett par riktigt stressiga och krävande jobbveckor framför mig.
Försöker att ta en dag i taget. Ikväll går jag och lägger mig nykter.
God natt!

Profile picture for user Lavendelblomman

Sov bra inatt. Skönt! Tack och lov lyckades jag hålla mig nykter igår, trots starkt sug. Mår bra idag! Det behövs, för idag blir det ännu en stressig dag på jobbet.

Profile picture for user Lavendelblomman

Det blev betydligt mer vin än jag tänkt. Jag har väldigt svårt för att dricka endast två glas.
Ikväll ska jag laga mat tillsammans med äldsta barnet. Då blir det inga problem för mig att låta bli vinet.
Ha en fin måndag!

Profile picture for user Lavendelblomman

Jag börjar inse att jag nog är "en så'n" som inte kan dricka alkohol överhuvudtaget. Några kvällar nu har jag provat att "bara" dricka max tre glas vin, men det har blivit minst sex. Igår kväll drack jag konjak också och har minneslucka. Usch! Varför gör jag såhär mot mig själv och mot min familj? Måste nog sluta helt med alkohol, men suget är ju så starkt emellanåt och att bryta dåliga vanor är riktigt svårt! Känner mig väldigt ledsen och vilsen på något vis. Vem är jag utan alkoholen, liksom?

Profile picture for user Andrahalvlek

Been there, done that. Började min egen resa till nykterhet för nästan exakt ett år sedan. Först med att begränsa, och sen inse att sluta helt var det enda rätta - och nu har jag uppnått 8 nyktra månader.

Du hittar min gamla tråd, som skildrar tiden fram till 6 nyktra månader, här under ”förändra sitt drickande”. Den heter ”behöver all hjälp jag kan få”. Sen har jag en ny tråd under ”det vidare livet” som heter ”andra halvlek har inletts”. Den skildrar 6+ nyktra månader.

Jag ger i mina trådar en massa tips på böcker, poddar, Youtube-klipp bland annat. Jag tror på det som jag kallar faktametoden. Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Hjärntvätta oss med nyktra argument.

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Faktametoden tror jag också på i mitt fall. Jag är något av en "faktanörd".
Andrahalvlek, jag har varit inne i dina trådar och läst och tagit del av en hel del tips. Tack för allt du delar med dig! Jag är dock lite dålig på att repetera. Ska bättra mig där!
Kram!

Profile picture for user Lavendelblomman

Idag var det en riktigt eländig dag på jobbet. När jag kom hem var det väldigt lockande att öppna en flaska vin. Genom att tänka: "Nej, det är precis så jag inte ska göra. Att jag känner sug nu och kan motstå det är en del av mitt tillfrisknande." Såhär långt in på kvällen har det fungerat. Jag är trött på att alltid gå i fällan och falla till föga för suget. Idag gör jag mitt egna aktiva val att inte dricka.
Ha en fortsatt skön tisdagkväll!

Profile picture for user Lavendelblomman

Ena barnet ska iväg på läger på höstlovet och vi föräldrar måste vara beredda på att åka och hämta barnet om det t.ex. skulle bli sjukt. Toppen för min del! Det är en stark motivationsfaktor till att jag måste hålla mig helt nykter.
Ha en fortsatt fin söndag!

Profile picture for user Lavendelblomman

Ännu en kväll som jag går och lägger mig nykter. Var tack och lov inte ens särskilt sugen ikväll. Så skönt!

Profile picture for user Lavendelblomman

Igår drack jag alldeles för mycket tyvärr. Idag är det ingen kul dag. Usch!
Jag måste dock säga att detta forum är till stor hjälp. Att läsa och skriva här hjälper mig. Sedan jag började med det så har mina vita dagar blivit betydligt fler. Jag är så tacksam för ert stöttande och peppande! Tack för att ni delar med er av era tankar och erfarenheter!
Jag har även följt Andra halvleks råd och börjat repetera youtube-klipp med mera. Det är bra. Jag behöver hjärntvätta mig med nyktra argument och träna hjärnan till att tänka på konsekvenserna av drickandet när suget sätter in. "Spela hela filmen", så att säga.
Kram på er!

Profile picture for user AkillesU

Ett steg åt rätt riktning. Det är en process... det tar tid. Kommer ups and downs. Återfall.... men det enda du INTE får göra är att ge upp. Ett litet myrsteg framåt. Kämpa på!

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack AkillesU. Ibland får man uppfattningen att många lyckas bli nyktra över en natt. För de flesta är det väl dock precis som du skriver en process med myrsteg åt rätt håll.
Ge upp tänker jag inte göra!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Lavendelblomman

Över en natt har man varken blivit beroende av alkohol och över en natt blir vi inte nyktra.

När jag gick med här hade jag redan bestämt mig. Efter 16 års kämpande. Insåg redan vid 19 års ålder att jag hade problem med alkohol (hade druckit i 3 år och råkat ut för mycket skit redan. Många minnesluckor mm). Men inte förens nu vid 36 och efter att ha genomgått många många många fler fulla tillfällen och ångest gjorde jag ett val. Att det måste bli förändring. Jag var redo. Sedan gick jag med här.
Så även om du läser trådar där det inte kommer återfall under tiden här inne. Betyder det inte att folk blir nyktra över en natt.

Profile picture for user Andrahalvlek

För de allra flesta är det många gupp på vägen innan det blir mestadels plant och fint. Och det är en resa som kräver mycket engagemang - det går inte att göra med vänsterhanden.

Så det är klokt att du gått tillbaka till youtube för att hjärntvätta dig med nyktra argument. Både Craig Beck och Annie Grace har många kloka tankar att förmedla.

Jag har upptäckt en ny stjärna också ? Han heter SoberLeon. Han är lite yngre, men har liksom Craig, Annie och jag själv praktiserat ”spontan nykterhet”. Hans dialekt är gräslig, men man vänjer sig ?

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

En sådan jobbig vecka jag har haft på alla plan. Stress, stress, stress, oro, missförstånd och tyvärr för mycket alkohol. Suck! Igår var jag i alla fall nykter. Vaknade kl 7 idag och var fortfarande ledsen och besviken över gårdagens missförstånd, men väldigt glad över att i alla fall inte vara bakfull till på köpet. Ska försöka hinna repetera några youtube-klipp om alkohol och hjärnan idag.
Fantastiskt väder har vi här idag. Det lättar alltid upp!
Ha en skön söndag och ta hand om er!

Profile picture for user Andrahalvlek

Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Enda sättet. Kan tipsa om en ny nykter youtuber som jag hittat: Sober Leon. Enda nackdelen är att hans dialekt är så rolig att man knappt kan hålla sig för skratt. Eller så är det en fördel - fakta kombinerat med skratt är ju trevligt ?

Här är det grått och vått, men jag ska cykla ändå. Punkt.

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

En långpromenad med maken blev det i det härliga vädret igår. Hoppas att du Andra Halvlek hade en fin cykeltur trots trist väder.
Jag har hittat en rapport om hur alkohol påverkar hälsan. Den är utgiven av Beroendecentrum i Stockholm. Den läser jag igenom ibland för att avskräcka mig lite från alkoholen.
Önskar alla er kämpar där ute en fin start på veckan!

Profile picture for user Kennie

Var också sugen igår, men nu njuter jag av morgonkaffet och är glad att jag lät bli! Bra jobbat av oss!

Profile picture for user Lavendelblomman

De senaste två veckorna har det gått riktigt bra att vara utan alkohol under veckodagarna. Jag har inte ens varit särskilt sugen och min man har gått med på att inte lämna kvar öppnade flaskor inom synhåll för mig. Jag är så trött på att dricka. Jag vill inte längre. Det är en sådan lättnad att vakna en morgon och tänka att: "Yes, igår klarade jag det!". Skönt på kvällen också att kunna hjälpa barnen med läxor utan problem. Jag märker tex att jag efter bara ett glas vin blir betydligt sämre på matte.
På helgerna däremot går det sämre med att hålla mig borta från alkoholen. I fredags drack jag en hel flaska vin och mådde pest, både fysiskt och psykiskt, hela gårdagen. Där måste jag hitta en fungerande strategi. Tänker prata med maken och höra om han kan tänka sig avstå från vin en månad för min skull.
Ha en skön söndag!

Profile picture for user Andrahalvlek

Misstag är okej så länge vi lär oss något av dem, så vi inte gör samma misstag om och om igen. Var det något speciellt som triggade dig att dricka? Är det något du kan hitta strategier för att undvika?

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Som svar på av Andrahalvlek

Min främsta trigger är stress. Både jobbrelaterad sådan och stressen som uppstår på kvällen när jag måste laga mat, diska, hjälpa barnen med läxor med mera. En strategi som jag tycker fungerar ganska bra är att lyssna på en pod eller ett radioprogram samtidigt som jag lagar mat eller diskar. Jag har ett par brusreducerande hörlurar med riktigt bra ljud så jag hör bra vad de säger i podden även om jag tex står och steker pannkakor.
Nu ska jag strax köra ett Corona-säkert gympapass här hemma.
Ha en mysig adventshelg!

Profile picture for user Lavendelblomman

En del vin blev det i fredags och i lördags. Igår drack jag inget och det känns så bra idag. Nu ser jag fram emot en nykter arbetsvecka. Det brukar gå ganska bra att vara utan alkohol under veckan. Det är stor skillnad jämfört med hur det var för ca tre månader sedan när jag började skriva här. Då klarade jag sällan av att vara nykter en endaste dag.

Profile picture for user Blenda

Godmorgon Lavendelblomman. Önskar dig en fin vecka. Jag tycker det är så bra och värdefullt att du reflekterar och fokuserar på den positiva skillnaden i att det har blivit så mycket mindre alkohol totalt sett, istället för att slå på dig själv när du väljer ett glas vin. Jag tror att detta sätt leder till långsiktig förändring och blir mindre krampaktiga vita knogar.

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack Blenda för din kommentar!
Jag håller helt med dig. För mig är det en dag i taget som gäller. Under hösten har jag jobbat med att bli snällare mot mig själv och lära mig att se det som är positivt och inte bara fokusera på mina tillkortakommanden.
Ha en fortsatt fin dag!

Profile picture for user Lavendelblomman

Idag mår jag inte bra. Det blev alldeles för mycket alkohol igår. Är tung i huvudet och orkar inte göra något. Usch! Idag tänker jag inte dricka en droppe. I morgon vill jag vakna och känna mig pigg och fräsch. Kanske orka röja lite här hemma. Eventuellt också ge mig ut på en joggingtur.

Profile picture for user Lavendelblomman

Igår klarade jag att vara utan alkohol och det är jag så stolt och lättad över. Idag kommer jag också välja att vara nykter. Dock känner jag mig lite ledsen och nere, Julen är en svår högtid på så vis att den är så full av förväntningar och föreställningar om hur det ska vara för att bli sådär perfekt. Som vuxen hanterar jag det ganska bra för egen del, men jag vill så gärna att barnen ska bli nöjda. Sonen är nöjd, men dottern klagar på allt. Granen är för liten, maten äcklig trots att jag ansträngt mig och lagat det hon önskat, inget firande med släkten pga Corona med mera, med mera. Det är inte roligt när man anstränger sig till max och bara får höra en massa negativa kommentarer.
Usch så negativt det här inlägget blev, men jag måste bara få skriva av mig lite.

Profile picture for user Lavendelblomman

Är det någon som testat trettiodagarsprogrammet "The alcohol experiment"? Jag funderar på att prova det från och med 1 januari. Som jag förstår det så registrerar man sig med namn och email-adress. Sedan får man ett mail per dag med diverse fakta under en 30-dagarsperiod. Stämmer det? Kommer i så fall det första mailet samma dag som man registrerar sig?

Profile picture for user Illaute

Du behöver nog inte alls känna dig misslyckad eller nere pga av din dotters kommentarer. Kan nästan lova att dom uppskattar det du gör men i en viss period i ungarnas liv så är allt mamma och pappa gör dåligt och töntigt.
Så är det bara..
Är också lite nyfiken på ”The alkohol experiment”. Hoppas att du/vi får svar.
Stor kram till dig och hoppas att du känner dig mer uppåt snart.
Kämpa på, tror på dig!

Profile picture for user Andrahalvlek

Inte jag, men jag brukar tipsa om ”The alkohol experiment” eftersom det är Annie Grace som står bakom det, och hon tillhör mina husgudar. (Den andre husguden är Craig Beck som håller till på youtube.)

Onkel F kör programmet nu tror jag. Någon mer här har redan testat det. Kaye? Kennie?

Annie Grace har en podd också ”This Naked mind”. Hon pratar överjävligt snabbt, men man vänjer sig. Någon coach som heter Scott nånting svarar i vissa avsnitt på läsarfrågor, de avsnitten gillar jag.

Kram ?

Profile picture for user Kaye

Hej
Jag testade det under min 2a månad utan A.
Jag gillade den och längtade efter mitt dagliga mail.
En snabbkurs i vad A gör med oss psykiskt och fysiskt.
Länk nedan
(borttagen länk, reklam/försäljning//admi)
Kram⚘

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack för era kommentarer Illaute och Andrahalvlek. Jo, det är väl så att ungar i en viss ålder är väldigt negativa till allt som föräldrarna säger och gör. Jag var själv väldigt negativ mot mina föräldrar under några års tid, men visst uppskattade jag innerst inne vad de gjorde för mig och att de alltid fanns där.
Jag ska lyssna på ett avsnitt av "This naked mind" vid lämpligt tillfälle!
Kram och ha en fortsatt fin tisdagskväll!

Profile picture for user Onkel F

Riktigt bra så är långt. En introducerande text och en liten video varje dag. Efter videon finns det lite "arbetsuppgifter" som jag gillar. Man får tänka till och reflektera över vad som sagts.

Tidsmässigt får jag mailen under natten, det är ju lite tidsskillnad mellan Sverige och USA.

Man får lite mail om Live-versionen som man kan ansluta sig till för "Endast XX $, men jag har inte sett något som tyder på att gratisvarianten skulle försvinna.

Profile picture for user Andrahalvlek

Annie Grace brukar tjata om att ”The alkohol experiment” alltid kommer att vara gratis. Det är ju inspelat och därför lätt att dela med sig av. Hon håvar nog in rejält med kosing i andra sammanhang. Det finns en podd med henne också som heter ”This Naken Mind”. Det finns en coach där också som heter Scott någonting som är väldigt bra när han svarar på lyssnarfrågor.

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Jag är nyfiken på "The alcohol experiment" och tänker registrera mig den 1 januari om det är gratis. Det ska bli spännande att se vad jag tycker om det och vart det bär hän.
De senaste veckorna har jag haft ont i magen och i bröstet. Jag hoppas att det blir bättre om jag håller mig borta från alkoholen en tid.

Gott slut och gott nytt år på er!

Profile picture for user Klokare74

Som svar på av Lavendelblomman

Jag är själv på dag 5 och känner att det ger mig mycket med all fakta och mindset. Också ur fokuset att inte lägga tonvis med energi på förbud och viljestyrka vilket jag försökt flera gånger tidigare. Det blir för jobbigt på sikt, nu strävar jag efter bland annat genom "The alcohol experiment", böcker, detta forum och så vidare att förändra mitt synsätt på suget mer grundligt så att jag inte ska ta det på så stort allvar och samtidigt lära mig så mycket jag kan sanningar om alkohol.
Gott Nytt År till dig med!

Profile picture for user Lavendelblomman

Idag har jag gått med i "The alcohol experiment" och gjort min första uppgift. Jag känner mig riktigt inspirerad! Detta ska bli spännande och intressant.
Igår lyssnade jag på ett radioprogram som handlade om vinterbadande. Det har blivit väldigt populärt på senare tid. De intervjuade en psykolog som även hon vinterbadar. De flesta vinterbadare tycker inte att det är särskilt skönt när det pågår, utan det är känslan efteråt man vill åt. Reportern frågade psykologen hur man kan få sig själv att göra det, trots att det känns så fruktansvärt till en början. Då sa hon att obehagskänslan är bara en känsla eller en tanke och inget man måste agera på. Det ska jag försöka bära med mig som en klokskap och tänka på när suget efter alkohol sätter in. "Detta är bara en tanke och inget jag behöver agera på".

Kram på er alla och ha en fin nyårsdag!

Profile picture for user anonym32961

Som svar på av Lavendelblomman

Läst igenom din tråd och vinkar till dig ? stor igenkänning på mycket, matlagningen och suget, ungar med raseriutbrott osv.

Jag har skapat ett konto här idag för att försöka ge mig själv en längre nykter period. Är så trött på att vara bakis! Vill vara en bättre mamma.

Tycker det låter jobbigt för dig att maken har vin hemma. Jag är ensamstående och har inget hemma. Jag skulle nog inte klara det om det fanns hemma.

Ha en fin dag! Kram ?

Profile picture for user Allegra

Tack för en fin tråd som direkt inspirerade mig att ta tag i mina problem igen. Har varit aktiv härinne förut men tyckte jag hade en bra period ett tag och slutade skriva. Men året som har gått har medfört så mycket stress, oro och sorg att mina alkoholproblem har eskalerat till en punkt där jag håller på att tappa det helt. Orkar inte skriva så mycket mer idag men ville ge dig pepp och säga att jag är imponerad av dig och din kamp! Kram /A ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Dag 2 idag och allt känns fortfarande bra.
Jag är så tacksam för att detta forum finns. All värme, förståelse och pepp betyder oerhört mycket för mig. Att jag tydligen dessutom lyckats inspirera någon känns helt fantastiskt. Wow!

Profile picture for user Lavendelblomman

I morse vaknade jag med huvudvärk. Jag ryckte till och tänkte att hur mycket drack jag igår? Efter bara ett par sekunder kom jag på att jag drack ju ingenting! Att vakna med huvudvärk är aldrig trevligt, men att nöjt kunna konstatera att den beror i alla fall inte på bakfylla, det känns väldigt bra.
Idag kommer jag att lägga ännu en nykter dag till protokollet.
Kram på er alla kämpar där ute!

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tror att huvudvärken är någon form av abstinens. Hade huvudvärk ofta den första nyktra tiden. Det får man när man slutar dricka kaffe också, men den huvudvärken är värre tycker jag. Håll i och håll ut!

Kram ?

Profile picture for user Lavendelblomman

Idag kände jag mig faktiskt ganska sugen på alkohol. Bra att vi inte har någon öppnad flaska stående någonstans, för då hade det varit svårt att motstå, men det gick bra idag. Jag vill verkligen klara en månad (minst).

Profile picture for user Allegra

Det är en jobbig dag, dag 4. Glädjen och förvåningen över att ha fixat 3 dagar övergår i tomhet. Känner jag. Usch.. ? /A

Profile picture for user Lavendelblomman

Det flyter på ganska bra. Visst har jag varit sugen på alkohol ett par kvällar, men det har inte varit något starkt sug. Viljan att klara i allafall dessa trettio dagar är större. På morgnarna när jag vaknar är jag så stolt och nöjd med mig själv för att jag inte har druckit!
Jag är såhär långt positivt överraskad av "The alcohol experiment". Det innehåller många kloka ord som ger mig värdefulla insikter.
Jag har kollegor på jobbet som under årens lopp hållit på med diverse dieter. De brukar säga att tredje dagen, tredje veckan och tredje månaden är tuffast. Kanske är det så?
Ha nu en fin trettondag alla fina forummedlemmar!

Profile picture for user Lavendelblomman

Vet inte tyvärr varför det eventuellt är så. Kanske en kombination av att nyhetens behag börjar avta och att man börjar känna att "Det här var ju inte så svårt. Jag kan lika gärna börja/sluta någon annan gång".