Jag har önskat och hoppats så himla länge att kunna dricka måttligt.
Någon här påminde mig att jag hängt på forumet i 5 år, det kan nog stämma - men jag har haft ett riskbruk sedan första ölen när jag var 15. Jag har hoppat mellan "alkoholfri" och "dricka måttligt" som en osalig ande, pendlat mellan starkt hopp och djupaste tvivel.
Jag älskar att festa, älskar att njuta av livets goda, och fastnar gång på gång i lögnen att alkohol är ett av de bästa sätten att leva livet. Inget är mer falskt och jag är så grundlurad.
Jag vill inte ta hjälp av vården, jag vill klara detta med hjälp från alla kloka på denna siten och med min familj. Kanske går det. Det måste gå.
Så många gånger har jag varit nykter på fester och middagar, och det har gått så bra. Nog ska jag kunna hålla det framöver. Måste bara hitta ett sätt att ignorera den lilla rösten som tar så stor plats, och som i omgångar viskar "idag kan du unna dig". Klart jag kan unna mig, men det får i så fall vara en färskpressad jos, en kall läsk, en morgon utan ångest, en nykter kväll med barnen. Jag kan unna mig allt jag vill, förutom alkohol.
Jag vill leva livet.
Jag SKA leva livet.
Snälla låt det gå vägen denna gången.

@Surkärring Ett bra exempel du tar upp. ”Tänk vad mycket jag får gjort och kan göra när jag är nykter”. Det är positiva tankar och det ger positiva känslor😁. Tänk vad mycket tid jag får över när jag är nykter. Det är så värt att vara nykter och få tiden att räcka till mer, till det jag vill hinna göra😁.

Ha en fin helg❤️

@Surkärring Hejsan!
Jag gick precis en runda med världens bästa människa, min fru. 😍

Vi pratade bla om just skillnaden mellan ett totalt alkoholfritt liv och måttligt drickande. Ibland när suget kommer över mig brukar jag fråga min fru om hon tror att jag kommer kunna dricka alkohol måttligt igen. Hon svarar aldrig direkt att hon inte tror det är möjligt, men samtidigt har vi vid varje sådan diskussion landat i att det nog faktiskt inte är möjligt för mig att hantera ett måttligt drickande. Historiken talar emot mig.

Om du ställer frågan om du verkligen aldrig mer ska få dricka alkohol, då är alkoholen en väldigt viktig komponent i livet. Säg att du inte är kanotist, du provar på att paddla kanot en helg och blir lite hooked, men sen får du beskedet att du aldrig mer ska få paddla kanot igen. Förmodligen skulle du rycka på axlarna och ditt kanotfria liv skulle sannolikt tuffa på hur fint som helst.

Men nu gäller det alkoholen…och helt plötsligt reagerar man annorlunda. Det är för jäkligt, tycker man har rätt att bli förbannad, men oavsett vilket så är läget som det är.

Väldigt många bra råd från alla som skrivit här. Fokusera på de positiva effekterna! Det är klart att du klarar det här! 👍👍👍

Jag som har provat alla möjliga sätt att dricka och inte dricka kan säga att den bästa känslan i livet är när det är söndagskväll och man inser helt plötsligt att under hela helgen hade man inte en enda tanke på att dricka. Då känns det extremt bra...
Men det kommer inte efter en, två eller tre månader av nykterhet. För mig kommer det senare, men det kommer. Sluta med alkohol är som att göra slut med en mycket destruktiv partner. En som slår och misshandlar, men man älskar honom ändå. Till slut bestämmer man sig att göra slut (och inte ens svara på hans kärleksfulla textmeddelanden). Men det tar tid innan man slutar tänka på denna manipulativa djäveln, det tar tid innan man bearbetar och blir fri. Samtidigt som man ger sig en ärlig chans att göra slut. Om man "underhåller" förhållandet slocknar aldrig längtan och begäret. Det var en lite mer metaforiskt än biologiskt sätt att se på mitt förhållande till alkohol.
I mitt liv blir inte allt så bra och vackert som jag trodde när jag slutar dricka. Precis tvärtom, det blir mörkt och tungt för att jag har mina sår och ärr som jag bär med mig. Allt blir så otroligt skarpt och tydligt och smärtsamt. Samtidigt som jag vet att vin är bara en tillfällig och destruktivt smärtstillande medel. Och nuförtiden ger det inte ens den riktiga smärtlindring. 15-30 minuter känns det bra. De minuterna kan jag klara mig utan, faktiskt.
Och för fan: klimakteriet inte hjälper heller!
Men jag har en vision hur jag vill leva och i denna vision finns det inte plats för alkohol.

@Surkärring Det med tiden är så häftigt tycker jag. Jag har i så många år undrat hur folk har tid med så mycket, jag hade aldrig tid tyckte jag. Först efter jag slutade dricka förstod jag att min tidsbrist berodde på att jag prioriterade alkohol som gjorde att jag inte orkade. Alkoholen gjorde att jag orkade hålla ordning i hemmet men sen orkade jag inte mer än det, då blev det mest att vila framför tvn för det verkade som om jag behövde vila och man ska ju lyssna på kroppen. När jag förstått hur vansinnigt detta varit och nu har massa tid till olika intressen och även ork till dom blir jag så arg på hur alkohol har lurat mig. Alkoholen är min värsta ovän och jag hatar den. Den förstör så mycket för så många. Jag önskar så att den slutar vara laglig. Tänk om alla kunde få lära sig att alla situationer där vi blivit lärda att vi ska ha alkohol till går så mycket bättre och blir så mycket trevligare om vi inte berusar oss. Min dröm är att vi kommer få ett alkoholfritt samhälle.

Kram❤️

Jag är så tacksam för de svar jag får, och det stöd som följer med svaren.
Inga som dömer, inga näsvisa kommentarer, inga måste. Bara vänlighet, omtanke och goda råd.
Tack, ni anar inte hur värdefulla ni är ❤
Ännu en alkoholfri helg har jag njutit av och jag är så varm i hjärtat.

@Surkärring Vad härligt med en nykter helg och bra gjort! Ja, det är ett bra forum där vi stöttar varandra på ett bra , omtänksamt och snällt sätt och vi alla är medskapare av det😁. Du är också värdefull❤️.

Ha en god natts sömn💕

Igår kommenterade jag för ovanlighetens skull min mans drickande på kvällen. Han hade tagit en öl till maten, och till filmen hällde han upp en konjak (han tog fel flaska, det skulle vara habs whiskey). Sen efter den gick han upp för att ta ett glas "rätt" dricka, då frågade jag hur han tänkte. Det är ju jobbdag imorgon och en öl o en whidkey är ju redan lite. Han stängde dörren till vitrinskåpet och gick sin väg med en suck, utan att ha fyllt på glaset. På min fråga om han blev sur nekade han men jag tror inte på honom.
Jag har blivit mer uppmärksam på hur han dricker nu, och jag tror inte han gillar det. Han dricker sällan stora mängder men ofta en öl eller två på kvällen. När vi drack vin tillsammans, stod det ändå alltid en tom ölflaska i köket nästa morgon. Han behöver ju själv komma till insikt men jag känner att jag skulle önska att han drack mindre. Vi får se hur det blir.

@Surkärring Jag håller också på att bearbeta min man. Jag har berättat lite då och då under året om alkoholens effekter och hur jag hade det. Min man har gjort framsteg men dricker gärna för ofta. Han har erkänt att han inte vill ha det så och att det är svårt att bryta vanan, när helgerna kommer blir han sugen och dricker då mer än rekommendationerna.

Bra att du sa till din man och att han lyssnade på dig. Vi går före och visar vägen och jag hoppas de följer och lär sig omvandla sina vanor.

Kram❤️

Jag hoppar in med mitt bästa råd @surkärring och det är: en dag, (en timme, en stund) i taget.
Att tänka på ”aldrig mer” är fullständigt deprimerande i början, i af flera månader. Aldrig mer är för stort och omfattande och svårt.
Men en dag- det klarar man. Alltid.
När suget kommer ”okej, kanske imorrn eller nästa vecka, det vet jag inte, men IDAG dricker jag inte”.
Repeat.
Jag har upprepat det i snart 3 år och 8 månader, idag finns förstås inget sug eller längtan men det tar tid!
Och som andra tipsar om: räkna fördelarna, hur små de än är. Gott kaffe, skön sol eller nytvättade lakan. Så himla banalt men lycka och glädje uppstår ur dessa ting (och lite annat)
Heja dig! 😍

@Surkärring Jag har lyssnat lite på en bok som heter Känslofällan. Tyckte den gav lite tips både ang självkänsla och ang nya vanor. Den riktar sig inte till alkoholberoende och det är ingen sån där käck självhjälpsbok. Men istället får man tips som jag tror funkar. Vad självkänsla är och hur man bygger upp den. Likaså hur man skapar nya vanor och varför de är viktiga. Den finns på bookBeat att lyssna på, så om du vill kan du ju ta en gratis provmånad så blir den gratis ifall den kan vara något för dig? :)

@Amanda L Tack för rips! Den kanske finns att låna som vanlig bok, jag är rätt dålig på ljudböcker. Ska se om jag hittar den!

Imorgon väntar en stor utmaning, ska äta middag m två vänner som jag träffar ytterst sällan pga långa avstånd och det blir ofta massor med vin till maten.
Imorgon kör jag alkoholfritt som vanligt, så jag förbereder mig redan nu på en supertrevlig kväll utan huvudvärk dagen efter. Jag tänker positiva tankar på hur kul det ska bli att träffa vännerna, ser fram emot den goda maten och ser fram emot en härlig lördag morgon med gott om energi efter en god natts sömn 🙂

@Andrahalvlek Exakt! Dessutom har de varit med tillräckligt länge för att känna till min kamp. Jag började med alkoholfria perioder redan för typ 9 år sedan och då var de med på resan.
Jag slår inte på stora trumman nu, men de kommer att förstå omvärlden jag tackar nej till alkohol. Det är min hjärna som är utmaningen. Jag måste plocka fram tankarna med fördelarna att vara nykter i stället för att släppa fram Ahvaffan-momstret. Men det ska jag nog fixa. Jag tror på mig!

@Surkärring Och jag tror på dig! Ge inte Ahvaffan-monstret en chans. Ignorera, distrahera, gör din grej! Tänk på hen som en treåring i baksätet som tjatar om glass oavbrutet. ”Inte nu, vi ska äta först, du får vänta, det spelar ingen roll om du skriker…” osv.

Kram 🐘

Vilken underbar kväll, jisses vad jag har unnat mig!
Jag har ätit så god mat, och druckit finfint alkoholfritt bubbel och haft så himla trevligt ❤
Det var inga konstigheter med mitt alkoholfria val, det enda som kom upp var min ena väninnas fråga om jag var ok med att hon drack vin. That's it. Jag är så glad. Och jag mår så bra.
Jag smällde nästan 700 spänn på mat o dryck med åh vad det var värt det.. mätt, glad och spik nykter. Hurra!

Ps @Amanda L jag hittade boken på lokala bubblan så jag hämtar den imorgon. Yay!