Försent...och livrädd

125 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Rosa76
Försent...och livrädd
Rosa76
Jag vet att jag måste sluta

Jag vet att jag måste sluta dricka men jag kan inte....Blir livrädd av bara tanken på att inte få påbörja min hemliga ritual när jag kommer hem. Jag tror eg att det är kört för mig, det finns ingen bot och jag skulle aldrig söka professionell hjälp. Känner mig uppsvälld i magen, jag har säkert redan fått cancer av mina år som alkoholmissbrukare. Det är bara jag som kan sätta stopp och jag vågar inte...Hur kommer man ur en sådan ond spiral?

Torn
Du kan

Hej Rosa76! Du kan sluta, om du vill. Du måste ha en egen stark vilja, det är tufft i början men det går. Läs mycket här på forumet så ser du att det går. Många faller lite ibland på vägen, men vi kämpar vidare ändå. Viljan försätter berg! På vilket sätt, med eller utan professionell hjälp är olika från person till person.

Jag kan bara tala för mig själv, men jag gjorde det utan "professionell" hjälp, utan mediciner också. Men utan hjälpen jag har fått från att läsa på det här forumet hade det aldrig gått.

Den onda spiralen går att bryta!

Kram

Pennyh
Misströsta...

....inte Rosa76🧡
Vi behöver stöd men inte nödvändigtvis från någon professionell. Själv fick jag ett ultimatum av min sambo och jag valde honom istället för vinet.
Jag läser mycket här i forumet, inser att jag inte är ensam med min oro.
18 dagar i nykterhet nu🙏🏼
Ge inte upp!

pc33968
Dricka

Du är inte ensnam, 2 föräldrar som drack för mycket, en har gått bort, själv dricker man för mycket, men i morgon.... blir allt som vanligt. Du får gärna pm mig, en öl för mycket ikväll för att skriva, tog, nog ca 10 min att skriva detta, och jag skulle aldrig söka professionell hjälp..har ju inga problem...

pc33968
Hm

Nu när jag läst mer på sidan (va lite nere sist), så lät pm som lite fel,
bara en som insett att man dricker för mycket. ;-(

Andrahalvlek
Absolut inte kört

Men det är stor skillnad på att vilja sluta dricka och att verkligen bestämma sig för att sluta dricka. Jag ville inte tidigare sluta dricka helt, men det spårade förstås ur förr eller senare. Funkade några gånger, men aldrig i längden.

Till slut bestämde jag mig för att sluta helt. Nykter dag 24 idag. Min tråd hittar du under ”Förändra mitt drickande”.

Du kan också!

Rosa76
Jag har lagt en stund idag på

Jag har lagt en stund idag på ett läsa de trådar som kommenterat mitt första inlägg och det är så mycket som jag känner igen...jag är så full av beundran att ni tagit steget och ni är kämpar. Jag säger varje morgon att nu får det vara slut..vaknar vid 4 med alltid samma ångest...det är redan kört!..hur kunde jag hamna här?..hur kan jag göra så här mot min familj?...hur ska jag kunna se mina barn/min pappa.. i ögonen och berätta när följdsjukdomarna från mitt missbruk träder fram? Ja, jag har druckit även ikväll men jag är inte på något sätt full, det blir jag aldrig. Jag "hanterar" mitt missbruk på ett "snyggt" sätt (patetiskt). Jag kan dricka mycket men har också nått en hög toleransnivå och det märks inte i all familjekaos som det normalt sätt är på kvällarna med mat, läxläsning, tonårsbråk och tonårsråd, lägg sedan till maken som också vill få sin stund att hinna prata med sin fru. Jag tar två snabba groggar bara för att orka.. Känns hemskt att bara skriva detta, det finns så många som klarar detta varje dag utan att ens fundera på ett glas vin eller en GT MEN jag måste ta detta för att bara klara en vanlig kväll med familjen. Jag vet att jag har allvarliga problem men jag klarar inte att tänka att jag aldrig mer ska få dricka ett glas vin, öl, bubbel eller GT. Jag tänker att jag i första hand skulle kunna sätta ett mål, 1 juni åker vi utomlands med bästa vänner, hade jag bara kunnat få "vara med" den veckan så tror jag att jag hade klarat att hålla upp. Är det ett knäppt sätt att se på saken eller är det ok? Tack för era fina meddelanden det värmer/Rosa

Rosa76
Imponerad, 19 dagar idag!!

Imponerad, 19 dagar idag!! Tack!

Emelinakarina
Jo jag tror inte att det ÄR kört för dig!

Jag känner precis som dig en stor oro. Men jag vägrar att tro att det är kört! Nej, inte kört för varken dig eller mig om vi lär oss att ta hand om oss själva.

Andrahalvlek
Känns jättelänge

Spontant känns det jättelänge till den 1 juni. Pallar din kropp och psyke det?

Vägen till beslut måste få ta den tid det tar helt enkelt, och det tar olika lång tid för olika individer.

Ett sätt att börja är att begränsa sitt drickande. I antal glas, bara dricka vissa dagar osv. Verkligen sätta gränser - och hålla dem.

Lagom tuffa gränser så man faktiskt klarar av dem. Då stärks självkänslan ”Jag klarade det!”

Att hela tiden känna sig misslyckad är inte bra för självkänslan, även om man hamnar där väldigt lätt.

Och man kan analysera sina triggerpunkter. Själv drack jag ofta på känslorna glädje/fest, trött, ledsen, uttråkad.

Du verkar dricka för att orka vardagen. Finns det något annat du kan göra för att orka vardagen? Delegera visst ansvar till din man? Dina barn? (Beroende på hur gamla de är förstås.) Finns det saker i vardagen som du kan sluta helt med?

Fortsätt läs och skriv här, sätt ord på dina tankar 😊

Det ska bli spännande att följa dig!

Se klart
Ett löfte

Från mig är följande.
Om du inte dricker så minskar stressen.
Att klara av vanliga (kaosiga) familjekvällarna- eller ett stressigt jobb- tar MINDRE kraft, om du inte dricker.
Alkohol triggar stress.
Så, jag kan trösta dig med att det inte är dig det är fel på.
Testa. En dag i sänder.
Och du, jag har också haft daglig ångest över att jag typ redan är döende i levercirros.
Stackars barn när det uppdagas.
Men det har konstigt nog också visat sig vara kopplat till dagligt intag av alkohol.
Ångesten är borta.
Några saker blir jobbiga utan alkohol. Men i första hand är det tankarna som är jobbiga, inte att vara nykter.
Och många, viktiga saker blir enklare. Andra saker blir lugnare.
Kram, ge dig själv en chans nu.

Sisyfos
Att aldrig mera dricka

Jag känner så igen mig i det du beskriver -att ta vin/sprit för att orka prestera även när man kommer hem efter en lång tröttande arbetsdag. Usel strategi, men den fungerar för stunden. Eller... ja för mig funkade det kanske inte så bra tillsist när de upptäckte att jag inte bara var trött utan berusad.
Upptäckten gjorde dock att jag faktiskt slutade under åtminstone 9 månader... eller jag slutade inte helt, jag drack socialt vid enstaka tillfällen då också. Men det blev lätt att avstå hemma, eftersom jag inte hade något hemma och inte skulle dricka där. Vad jag sedan blev varse var att det också fanns en fysisk orsak till min trötthet och till varför jag drack. Korrigerade den då, men det kom tillbaka och då drack jag igen.
Nu vågar du kanske inte ta prover, men det går ju att köpa blodprov på nätet i värsta fall, så kan du se om det finns några värden som avviker.

Att vakna vid 4 känner också igen. Kroppen har ”städat klart”. Alkoholen gör ju också att sömnkvaliteten blir sämre och då blir man ännu tröttare, en eländigt ond spiral.
Mitt långa uppehåll var för några år sedan. Sen dess har jag druckit ibland, hållit uppe ofta, men har inte läget helt under kontroll och har nu tagit hjälp ändå.
Men då när jag faktiskt bara slutade, då kände jag som du, kommer aldrig att klara att sluta... sen var det inte så svårt när jag väl blev tvungen. Tankarna på a fanns dagligen i i början och lättnaden var stor när man istället kom på att ”klockan är tre en lördag”, jag har ingen à hemma, och jag behöver inte bry mig.
Vad jag egentligen försöker skriva är att du kan, åtminstone lika halvkasst som jag... Ett längre uppehåll gör underverk. Ta en dag utan. En i taget. Tillsist har du samlat många vita dagar. Och då får man positiva effekter. När man inte längre heller är konstant upptagen med att fundera över och administrera alkoholintaget så blir det lite lättare att få perspektiv. Det måste inte vara så att du slutar helt och samlar vita dagar även om det kanske är både enklast och bäst.., men det går att ta en annan väg om det andra steget inte känns överkomligt.

Rosa76
Första kvällen utan alkohol..

Jo, då..igår åkte jag dit så det visslade om det...Stressade hem för att hinna svepa några snabba innan resten av familjen kom hem. Fick gömt undan den nyinköpta vodkan och påbörjat middagen när maken kom hem. Då frågade han varför jag har en alkomätare....ehhh...ehhh..Då har jag glömt den på bänken i hallen. Det var inte svårt för honom att lägga ihop 1 och 1, han har kommit på mig för 2 år sedan också men då hittade han flaskor i stället. Jag försökte tappert ljuga ihop nåt som var så dåligt så det finns inte. Besviket sa han: då kan du ju börja med att blåsa i den! Det vägrade jag och sa bara att det behövdes inte för jag hade tagit en öl. Vi pratade inte så mycket mer om det i gårkväll utan vi bestämde att vi tar det idag när det inte är några barn hemma. Har haft ångest från ...hela natten. Han la sig i ett av barnens rum..Vidrig morgon och rädd för hur mycket han kommer försöka tvinga ur mig, kommer han säga ut ur huset, kommer han berätta för "hela världen". Till råga på allt så hade lyckats plocka fram en funktion i alkomätaren där man kan gå tillbaka till alla blås som är gjorda, tidpunkt och dag (shit!!!) Efter en hel del höga diskussioner så sa han -Det är lika bra att ingen av oss dricker, jag har inga problem med att avstå a och så säger vi att vi har bestämt oss för att tänka på hälsa och vikt. Jag har nu anmält mig till programmet på denna sida så vi börja där helt enkelt. Jag sa till honom att jag kan inte klara detta om det måste bestämmas redan nu att det är ALDRIG mer. Mina mål måste vara realistiska SEN kanske det innebär aldrig mer men jag kan inte greppa det just nu. Programmet rekommenderar total avhållsamhet i 90 dagar och det känns realistiskt. Jag är mentalt helt slut och ska bara överleva kvällen och natten...

VaknaVacker
Hello🙋‍♀️

Tror de flesta här tänker en dag i taget. Typ idag är jag nykter.. Blir lättare så.
Jag tillhör inte dem. Slog spiken i alkoholkistan för jag var helt utmattad och kände att det handlade om liv eller död. Det har gått bra för mig. Så glad nu.

Du klarar det på det sätt du väljer. För dig själv och din familj🤗

Andrahalvlek
Boktips!

Boken ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg är SÅ bra! Finns som ljudbok på Storytel. Har precis lyssnat på kapitlet om alkoholdjävulen som har fyra superstyrkor: list, tålamod, kraft, och en till som jag glömt 😂 Min hjärna är lite si och så just nu, den håller på och reparerar sig. Hoppas jag 😂

Go girl! Du har ju värsta stödet i din man dessutom. Det är kärlek ❤️

Rosa76
Tack, "Se klart"

Tack, "Se klart"

Rosa76
Boktips

Tack Andrahalvlek, den ska jag lyssna på

Se klart
Jobbigast är exakt nu

Det blir inte värre, det blir bättre.
Det kan var bra att tänka på.
Att det blir bättre, hela tiden.
En dag i taget, håll fast vid det.
Läs Addes, eller Berras tråd- så mkt klokt och viktigt.
Kram. Grattis till att din man är involverad- och stöttande.

Rosa76
Första kvällen avklarad

Ja, den överlevdes och gick rätt bra. Helt plötsligt hängde man ju med i tv-programmet...Jag tror att det är precis så som Se Klart skriver..det blir inte värre, det ska jag ha som ett mantra.. Maken har ingen aning om vidden av mitt drickande men det känns skönt att han kommer inte öppna en cider eller öl ikväll till maten. Man är ju knäpp på något vis eller en kidnappad hjärna, jag sitter redan och tänker på att ikväll blir det annorlunda. Jag behöver sluta fokusera så mycket på att jag inte "får" dricka, jag VILL INTE ha det som det varit heller. Nu till nästa beroende...rökning...Mitt a-intag har harmoniserat väldigt bra tillsammans med cigaretter på kvällen. Jag röker aldrig på jobbet, ingen som ens vet att jag röker. Ett helt meningslöst beroende som inte för något positivt med sig. Jag höll upp i många år men så för några år sedan på en tjej-träff så tänkte jag: äh, en cigg....det är ju inga problem men det funkar inte så med mig, jag vet eg det. Jag går all in, när jag ska göra något. Börjar jag träna så ska jag göra det varje dag, joggar jag - då måste jag ut en runda varje kväll. Jag har läst mycket i trådarna här och vi är många som har de här beteendena gemensamt i kombination med rastlöshet och svårt att sova...
Jag vet sedan tidigare att samtidigt avsluta rökning är det bästa. Rökningen triggar önskemålet med att dricka också..någon med erfarenhet?
Jag har alltid haft svårt att sova, redan som liten kunde jag få ångest när kvällen kom och var livrädd för att föräldrarna skulle släcka ner och gå och lägga sig innan jag hunnit somna.

Se klart
Hjälp för sömnen

Hej
Många sover mycket bättre efter bara några dagar/veckor utan alkohol.
Men jag vill också säga att om man inte får ordning på sömnen så tycker jag man ska söka hjälp.
Det är nämligen också något vi verkar ha gemensamt/ att inte be om hjälp. Vi ska klara allt, särskilt eftersom vi dricker. Ett lämpligt straff, att inte behöva andra...
Sömntabletter är inget att glädjas över, men sömn är urviktig- för att vi ska orka vad detta stora beslut kräver av oss.
Och vet du, jag tänker att just nu behöver man inte tänka så mycket på vad man vill eller inte ska.
Bara enkelt: idag dricker jag inte.
Kram!

Rosa76
Helgen avklarad..puh..

Inne på min femte dag utan alkohol och nu har helgen passerat. Så skön den var...Vaknade utan den där torra smaken i munnen, ömma magen och dova huvudvärken. Jag kommer på mig själv hela tiden med att tänka..detta hade jag aldrig haft ork eller vilja att göra om det hade varit en "vanlig helg". Sen ska jag väl erkänna att jag känner mig lättretad och vass mot mannen, har inte tålamod med att någon annan går ut och är gnällig eller irriterad över något. Igår kväll flög det på en sån där akut känsla av "att vilja dricka" och jag vet nu precis vad som triggar mig
- läxläsning, samtidigt som jag planerar veckans mat, ej påbörjat kvällen mat, tvätt i tvättmaskinen som ska hängas upp, diskmaskinen som ska plockas ut, samt en hund som behöver ut på sin runda och mannen är ute och "grejar". Jag ringde honom och sa att som det var -Detta triggar mig!! Han avbröt det han fixade med och kom hem. Tidigare har jag "fixat" med allt och han har kunnat göra vad han vill, då har jag också lättare kunnat smygdricka för han inte var i närheten. Har också börjat lyssna på "skål ta mig fan", vilken igenkänningsfaktor..skrämmande faktiskt. Ett annat sätt att koppla bort tankarna har varit att jag hittat en bra serie på Netflix som jag börjat titta på när jag är själv, tiden flyger iväg och tankarna är fokuserade på serien och inte "jag vill dricka"...Är så tacksam för detta forum och ni som går in och kommenterar, det gör verkligen att jag inte känner mig själv..Ha en fin dag alla! Rosa

Andrahalvlek
Härligt Rosa!

För varje dag kommer du att må lite bättre, även om sämre dagar kommer förstås. Få din man att göra mer hemma är nog en nyckel också! Bra jobbat 😊

Lyssnar på sista kapitlet i boken nu, sen börjar jag nog om, eller lyssnar på favoritkapitlen.

Kram ❤️

Torn
5 dagar

Grattis till dag 5! Nu är det värsta över, och du kommer må bättre och bättre den närmsta tiden. Gäller dock att inte falla i den klassiska fällan. Dvs tycka att ” det här gick ju bra, nu kan jag säkert ta ett, bara ett glas” Kämpa stenhårt nu, så kommer dom nyktra dagarna snabbt bli fler.

Kram

Rosa76
svårt att hantera mitt humör..

Känner en sådan där gnagande irritation när jag kommer hem från jobbet, stör mig på allt. Känner att allt hänger på att JAG kommer hem och då kan allt för kvällen påbörjas. Jag känner att mannen funderar på om mitt humör hänger ihop med att jag inte dricker ngt. Jo, visst är det så. Mina kritiska timmar är från att jag kommer hem fram till halv 8-8. Det är då vi kan sätta oss ner och få lite kväll framför tvn. Jag måste få upp endorfinerna, antingen direkt när jag kommer hem eller innan jag kör hem för detta håller inte. Men samtidigt är jag så glad, det är så mycket jag slipper nu
- stress, planering, smygande, hålla masken uppe, undanflykter/lögner för att stanna hemma på kvällar, ont i magen (både fysiskt och psykiskt), darriga händer, svettningar, dova huvudvärken, ångesten vid 0400, rädsla för att köra morgonen efter, rödmossiga ansiktet, svullna magen....
Jag pratade en gång med en alkoholterapeut och hans ord har etsat sig fast i mitt huvud. " Det är mycket vanligt att relationer tar slut när en a-missbrukare/a-beroende kommer ur sitt missbruk. De ser allting med andra ögon och de har ofta väldigt svårt att hitta tillbaka till varandra igen. Den med ett beroende har varit en "annan person" under de år som alkoholen har speglat en stor roll i personens liv och den personen upphör att existera när man lämnar a bakom sig". Jag har ingen aning om det ligger nåt i detta men så vill inte jag ha det i alla fall, måste bara kicka igång mina promenader! Kram till er som finns här och stöttar!

Se klart
Ärligare ljus

Så upplever jag själv min/vår relation. Och att vi får lov att ta itu med vissa saker, mer direkt.
Att dricka är ju också att skjuta upp tankar och problem.
De kan knacka på lite hårdare vid nykterhet, är min erfarenhet,
Men det betyder ju mest att det är problem som får möjlighet att lösas.
Promenader låter som en bra idé!

Andrahalvlek
Kort löprunda?

En kort löprunda på 20 min direkt efter jobbet kickar igång dina endorfiner! Sätt gubben i arbete innan du ger dig ut på rundan 😉

Rosa76
Dag 8, känner mig stark..

och det kan jag tacka detta forum för. Tänk vad medmänsklighet och empati kan göra mycket. En ocensurerad sanning om ett gemensamt problem. Bara att kunna läsa att man inte är själv med alla knäppa känslor gör det lättare. Jag har gjort mer saker denna vecka som nykter än vad jag gjort på länge, framförallt älskar jag morgnarna...Sakta släpper irritationen, det hjälpte faktiskt lite bara att jag skrev det igår. Snart är det helg men nu har jag redan gjort en nykter helg så det känns ändå hyfsat ok. Jag hoppas att vi bara ska vara hemma, jag vill helst slippa utsättas för middag hos några vänner redan, känner mig inte så stark än. Jag vet att jag inte kommer dricka men ändå..Ska försöka komma igång med rask promenad eller precis som Andrahalvlek skriver 20 min löparrunda. Idag tillåter inte vädret det men jag ska komma igång till helgen. Nu tar jag en dag till och tänker att jag mår sååå mycket bättre denna torsdagen än förra :)/Rosa

Andrahalvlek
Härligt 🤗

Så glad för din skull 😊

Se klart
Glad av att läsa ditt inlägg!

Tänk, jag gillar också mina morgnar så mycket som nykter. Nya känslor!
Och tänk vilken lång resa du har gjort, på så kort tid.
Gå tillbaka och läs ditt första inlägg!
Vill också tipsa om att inte gå ut för hårt med sociala aktiviteter, det är riskfyllda tillfällen till en början, och jag tänker att det kan vara skönt att få vila lite på platåerna.
Kram!

Rosa76
Man ser saker man inte sett..

Jag är inne på dag 9 som nykter, jag får sug flera gånger om dagen men jag står emot. Det konstiga är att jag känner så tydligt hur inget annat har varit viktigt och olika upplevelser har bara gått mig oberört förbi. Det är inte på samma sätt nu...Imorse upptäckte jag rabarberknoppar som kom upp från rabatten, åh så härligt ännu ett vårtecken. Detta brydde jag mig inte om innan, jag hade ryckt på axlarna, jaha....Idag ska jag köpa mig en bukett tulpaner hem som ska få möta upp mig i köket på lör och sön morgon. Önskar er en härlig nykter helg :) Rosa

Sidor