Ja, just nu känner jag mig som ett känslomässigt vrak.
Min sambo är den finaste människa jag träffat och jag kan verkligen inte föreställa mig ett liv utan honom trots hans dagliga alkoholkonsumtion. Han dricker folköl som vatten, så fort burken är tom öppnar han nästa, helt utan eftertanke. Jag har försökt prata med honom om detta ett flertal gånger men det slutar alltid likadant, han blir arg och jag får skuldkänslor.
Fram till ikväll trodde jag faktiskt att han "bara" drack sina folköl då han öppet har gjort det ett bra tag men upptäckte då jag såg hans kontoutdrag att han var stammis på systemet. Chocken jag fick kom som ett slag i magen, han har ljugit för mig igen.
Jag som har hoppats och kämpat för oss. Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag älskar honom enormt mycket och förstår på ett sätt att han använder alkoholen som ångestdämpande, då jag själv har problem med panikångest, men jag vet inte om jag klarar mer.
Jag är så rädd för att lämna honom då jag vet att han mår dåligt och tar åt sig av allt. Det känns så fel att lämna honom i det skick han är i, alkoholism är trots allt en sjukdom och han behöver hjälp. Jag vill inte vara den som sviker honom..

Mina tankar och känslor snurrar runt och sliter mig mellan hopp och förtvivlan, jag vet verkligen inte vad jag ska göra.

Blueeyes

Jag är själv ny härinne och inte så erfaren. Men mitt spontana råd är att kanske blir det det bästa som hänt honom om du sätter ner foten. Det är skitläskigt. Jag vet. Men ibland måste du vara självisk.

Fortsätt skriva här vdet är en enorm hjälp o det finns så många underbara människor här inne. Det hjälper verkligen att skriva av sig. Kram.

etanoldrift

Hej innerkaos och välkommen!
Ja, många medsyskon är det.. Jag vet ju att det finns män bland de medberoende också, men de verkar vara färre (och kanske skriver de inte just här.. Jag hoppas att de läser i alla fall!)
Ja, när man gör sin "stora upptäckt" så blir man ofta som bedövad av chock..
Men handen på hjärtat, om du tittar tillbaks och rannsakar dina minnen så har du nog sett en del tecken..?
Vi medberoende fungerar ju oftast som så att vi bortrationaliserar, förminskar och blundar även för oss själva.. Vi "hittar på" orsaker och förklaringar för att slippa hamna i den här oundvikliga situationen som vi någonstans anat kommer..
Och NEJ, DU, kan inte göra någonting, utom att ta ett allvarligt samtal (när din man är nykter!) om hans alkoholkonsumtion. Du får helt enkelt konfrontera honom med vad du vet!
Alkohol är en väldigt dålig ångestdämpare, eftersom ett långvarigt bruk istället skapar ångest! Det blir som ett ekorrhjul och jag rekommenderar verkligen att han tar kontakt med vården istället (och inte förminskar sina egna problem, samt är ärlig med att han självmedicinerar med alkohol. För har man ångestdämpande mediciner, så kan de ibland bli verkningslösa av alkohol.
Nöj dig inte med undanglidande löften om att "dra ner", för en beroende kan lova precis vad som helst, när de känner "kniven mot strupen"..

Sätt dig ner och börja fundera på vad DU vill och hur du vill att DITT liv ska gestalta sig? Det är nämligen det enda du KAN påverka!

Hans beroende kommer du aldrig någonsin att kunna ändra på såvida han inte erkänner att han har problem (väldigt få alkoholister gör det) och är villig att göra något åt saken. ( i och med att han smyger med hur mycket han dricker, är han alkoholist eller i varje fall beroende)
Vilket inbegriper att total avhållsamhet från alkohol och behandling (som kan vara så enkel som ett samtal på vårdcentralen, provtagning och ev antabus eller liknande)

Att du kommit på att han "gömt" alkohol och förmodligen druckit länge i smyg är inget bra tecken.. Det är att jämföra med om/när man upptäcker att ens man troligen varit otrogen under en längre tid!
En stor del av tilliten försvinner.. Man vet inte om man ska våga tro på det de säger (extra svårt är det när alkohol eller andra droger är inblandat)

Sedan måste du inse, att hur mycket du än älskar honom, så kan inte all kärlek i världen göra honom nykter! Vill han fortsätta dricka, så kommer tvärtom din "förståelse" att underlätta ett fortsatt missbruk..

innertkaos

Tack för era kommentarer, det är skönt att veta att man inte är ensam.

innertkaos

Ska jag konfrontera min sambo om att jag vet att han har ljugit för mig om alkoholen?

Känner mig så sviken och samtidigt rädd för vad som kommer hända om jag konfronterar honom.

Enkelt och sakligt bara konstatera fakta för honom.
Typ: Jag vet att du dricker långt mer än vad du visar mig.
Det skapar problem för mig då jag mår dåligt av det.
Jag önskar att du drack mindre då jag skulle må bättre av det.
Jag hjälper dig gärna om du väljer att försöka dra ner,vi kanske kan hitta på något roligt istället?

Jag kan inte i nuläget ha en intim relation med dig pga detta.
Osv osv.
Men tro inte att du kommer att nå fram något vidare.
Han tar bara till sig det han vill och kommer förmodligen att försöka förlöjliga dig och vad du känner och upplever i detta.
Så håll fast vid vad du känner,upplever och tänker.
Det kan han aldrig ta ifrån dig.
Men ilska anklagelser uppgivenhet och oro är för det mesta ganska bortkastat tyvärr.
Det blir då ytterligare skuld för den som dricker att bära som dom värjer sig mot och inte vill ta in.

Någonstans så vet ju även den som dricker att det dom gör är idiotiskt.
Men de förmår inte sluta.

innertkaos

Min sambo ligger fortfarande och sover och min ångest har sakta men säkert trappats upp under dagen. Jag är orolig över vilket humör han kommer vara på när han vaknar, hur han kommer bemöta mig och hur resten av dagen kommer se ut.

Kommer han föreslå att han ska åka in till stan och handla mat (och samtidigt passa på att handla hem några sexpack folköl samt "smyga" förbi systemet) eller kommer han gå runt här hemma utan alkohol och jämra sig över livet?

Vi lever så sätt inpå varandra då min sambo endast jobbar deltid, mest nattpass, och jag pluggar till undersköterska på distans. Vi är alltså med varandra största delen av dygnet och det tär verkligen på förhållandet.

Trots detta förmår jag mig sällan att lämna lägenheten p.g.a. min j*vla ångest och sociala fobi som bara har blivit värre de senaste året.
Jag orkar knappt ta hand om mig själv längre och känner hur jag sakta men säkert håller på att gå under.

All min energi lägger jag på min sambo trots att jag börjat inse att jag inte kan hjälpa honom att må bättre. Det är den taken som gör mig ännu mer orkeslös. Varför mår han inte bra med mig? Varför kan jag inte göra honom lycklig när det är det ända jag vill? Varför förstår han inte vilken fantastisk människa han faktiskt är bakom sitt dåliga mående och beroende?

Så många tankar, så lite energi..