Hej.
Jag är ganska ny här och har väl en liknande historia som dom flesta här. Har en särbo med enligt mig osunda alkoholvanor. Han dricker hemma varje helg och ibland på vardagar, det är mycket festande var och varannan helg trots att han passerat 40 sträcket med några år. Det händer att han blir otrevlig och säger elaka saker när han dricker fast oftast blir han bara trött och somnar i soffan. Det är väl mängden och inställningen till alkoholen som gör mig orolig han säger själv att han dricker för att bli lugn. Förra helgen tog jag mod till mig och tog upp detta på allvar och han sa då att jag nog hade rätt om att han dricker lite för mycket. Så förra helgen var helnykter och han ska på eget intiativ ha en vit månad. MEN för det fins alltid ett men :( När vi pratade om Julen så sa han direkt att bara så du vet så ska jag dricka på fredag, sa då att jag inte har förbjudit honom att göra något det är hans val men att jag mår dåligt när han dricker. Så nu sitter jag här och börjar bli orolig över att det närmar sig helgen och jag vet att han kommer dricka fre, lör, sön och ev måndag. Hur gör ni andra för att överleva jul helgen?

Blåklocka

Ja, hur gör man?...
Jag har det som du ungefär. Min man höll sig nykter i 12 veckor pga att jag satte ner foten efter sommaren och sa ungefär att " jag står inte ut med att du dricker". Efter en lång rad av överträdda gränser hade han tydligen fattat ett beslut i samband med detta. Nämligen att håll uppe i 12 veckor.
Som jag har förstått under den här tiden då han faktiskt inte druckit någonting, har han ändå haft för avsikt att börja dricka igen,"!men som normala människor gör".
Jag har varit skeptisk till att detta skulle vara möjligt, han är beroende och kan inte sluta dricka då han väl börjat osv.
Nu är det sedan ett par veckor exakt som tidigare.
Jag känner precis som du, hur faan ska man stå ut?!!
Jag märker hur jag mer och mer går omkring och oroar mig, är rädd för hans elakheter och spydiga kommentarer, tvingas vistas i samma hus med någon vars enda primära önskan är att få supa ifred.
Jag ska vara ärlig, jag tror inte på detta. Han väljer spriten framför allting. Hittar på ursäkter om varför han behöver dricka och har jag synpunkter så vill han inte lyssna.

Odelsten

Nej jag tror inte heller på att den som har problem kan dricka "normalt" om dom hade kunnat det så hade dom aldrig hamnat där dom är nu? Fy ja jag känner också som du att jag börjar bli mer orolig för vad som ska hända på helgerna även om min som sagt var inte så jätte ofta är elak så räkcker det med att jag vet att han kanske kommer vara på "det" humöret. Har också märkt att jag undviker att säga vad jag tycker eller tänker om det är en fråga där vi inte tycker lika för minsta grej blir så uppförstorat om han inte är på rätt humör. Jag hoppas att det kommer kända lite lättare nu när man kan skriva av sig här inne. Jag misstänker att vi är ganska många som oroar oss för kommande ledighet :(

Odelsten

Jag trodde vi var en bit på väg efter vårat ärliga snack förra helgen jag trode på det han sa om att han förstod att hans drickande inte är normalt, men ack så fel jag hade. Pratade med honom i telefon i går och vi kom in på ämnet alkohol
igen denna gång så förstod han inte alls vad problemet är varför får man inte ta sig ett par öl om det är fotboll på tv? Han drar även bort antalet öl han dricker/kväll för att få det att låta mer normalt han säger att han dricker 2-3 öl på fredagar när det i själva verket är 5-6 st 50cl och gärna en whiskey eller lite rom på det :( Han ser inget problem med sitt drickande jag blir ju varken våldsam eller elak när jag dricker säger han, när jag då säger att han visst säger elaka saker ibland då byter han bara samtalsämne och så pratar vi inte mer om det. Jag vet att jag borde dra i nödbromsen nu medan jag fortfarande kan men jag älskar faktiskt denna man när han är nykter vilket han än så länge är oftare än vad han är onykter. Blä hatar alla dessa motstridiga känslor hela tiden käns som att jag håller på att gå sönder inifrån.

Jean

Hej
Det hade kunnat vara jag som skrev allt du beskriver, jag vill bara säga tack för att du delar med dig! Det får mig att känna mig mindre ensam

Odelsten

Tack för att du kommenterar det betyder mycket för mig att veta att jag inte är ensam och att mina tankar inte är fel även om jag inte önskar ens min värsta fiende att ha det så här. Jag slits ständigt mellan dåligt samvete för att jag förmodligen överdriver situationen och insikten om att detta är skadligt för mig i längden. Jag tänker att jag kanske har en chans att hjälpa honom eftersom det än så länge inte har gått så/för långt men jag kanske bara är ute och cyklar och att min kärlek inte kan göra skit.

Filippa

..när man funderar på om man överdriver det hela eller inte. Har du någon att prata med och berätta för? Själv har jag endast pratat med en av mina nära vänner men det är skönt att höra att man faktiskt inte överdriver allt..

Odelsten

Har inte direkt någon att prata med. Har berättat lite för en fd kollega till mig men inte velat säga allt då jag är rädd för att han ska kontakta min man eftersom dom är bekanta. Funderar på att prata med en av hans kompisar då jag tror att kompisen också är lite orolig över hans alkoholvanor men vet inte riktigt hur jag ska inleda samtalet inte så att vi direkt är ensamma så långa stunder. Kom på mig själv med att räkna öl burkar när jag kom hem idag :( jag vet ju att det inte gör saken bättre men tror jag vill vara lite förberedd på hur den här Julen kan bli.. Som tur är så är mina barn hos din pappa den här julen så jag behöver inte ha dåligt samvete över dom iaf <3

Odelsten

Ja då var första delen av alla lång helger avklarad och jag vet som vanligt inte riktigt hur jag borde känna hela tiden dessa dubbla känslor ? 23:e 2 öl, helt ok inget som jag "rätt" att tycka något om då det varken är en stor mängd eller att han blir berusad. Julafton firades med bara oss två då mina barn var hos pappa, han dricker 5 öl 2 snaps och 2 glas 4cl rom inga jätte mängder men tillräckligt för att han ska bli berusad och tycker bara att det är lite konstigt att han vill dricka när det bara är vi och jag dessutom är nykter, sen på söndag som kom enligt tradition våra närmaste vänner över på kvällen och vi äter julmats rester och umgås, detta är enkväll där det finns barn medi åldrarna 3-13 bl.a. Mina barn, han dricker 5 öl, 3 snaps, 2 glas rom 4cl 1 glas rött. Han blir berusad så klart men inte jätte full, surar när gästerna gått hem över att det inte blev så mycket festande utan stämningen var avslagen, jag hade jätte trevligt och märkte absolut inte av någon avskagen stämning ? Så blev min jul helg och jag vet att det fins många där ute som haft det betydligt värre och att jag nog inte borde klaga men ändå gnager det inom mig att jag inte är helt bekväm med situationen. Han frågade mig under helgen vad jag tycker är att dricka normalt? Jag har inget svar på det känns mer som att han vill att jag ska säga hur mycket han får dricka och om han håller sig till det så kan jag inte klaga. Vad är att dricka normalt för er?

Blåklocka

Jag förstår dig så väl!
Du skriver att du inte märkte av någon " avslagen" stämning. Och det var det säker inte heller. Men din man tycker nog antagligen att alla tillställningar är till för att han ska kunna dricka den efterlängtade alkoholen inom det legitima. Så tycker jag iaf att min man verkar resonera. All vaken tid då han inte arbetar är transportsträckor tills han ska få dricka. Helst vill han vara själv och utan någon jävla gnällig fru som sätter käppar i hjulen för hans planer. Då vi är bortbjudna dricker han numera på ett hyfsat normalt sätt, men vill alltid åka hem tidigt och jag går och lägger mig för då börjar den riktiga festen!
Jag tror att din man är sur pga de hinder som finns för att han ska kunna supa som han behöver för att stilla sin alloholjävul.
Du får svara honom nästa gång han frågar " du kan inte dricka någonting".
Om han då blir sur, vilket han kommer att bli, så säger du bara" du frågade vad jag tycker och det är vad jag tycker. Punkt.
En alkoholist kan inte dricka.
Punkt.
Sorry.

Odelsten

Ja du har helt rätt i att allt som inte är fest, helg, fotboll, fint väder, grilla eller någon annan anledning att dricka verkar vara transport sträcka till nåsta gång när det är "ok" att bli full. Jag tycker aldrig att det är ok när barnen är med medan han tycker att jag är överbeskyddande och att barnen nog klara att se fulla vuxna utan att få men, och visst dom dör inte av det men varför måste man dricka när dom är med? Jag börjar nog sakta inse att detta är ett svårare och kanske större problem än vad jag först trodde. Och du behöver inte be om ursäkt för att du är ärlig ? Det är nog precis vad jag behöver.

Fnurr

Hel flaska innan maten. Dålig motorik, spill, tappade saker, konstig mot barnen vid matbordet.Fuck it, trött på det.

Odelsten

Ja visst är det så, oavsett om den som dricker tycker sig själv vara påverkad eller inte så blir man annorlunda av alkoholen och inte till det bättre... Har kommit på att jag tycker att det där slöa långsamma som blir med den som dricker är jäkligt läskigt vet inte varför men kanske för att det känns som att det inte längre är en vuxen person jag är med?

Odelsten

Jaha och där dog jag lite, all luft och lust bara försvann och kvar är bara den där tomma olustiga känslan av att något otrevligt är på ingång. Fick ovett igår för att jag inte var tillräckligt trevlig och pratglad när jag kom hem fick också lite skäll för att jag inte packade upp varorna han handlat trots att jag inte ens visste att han gjort det. Så idag försökte jag mitt allra bästa och var pratglad och på bra humör hela vägen hem i bilen och det kändes helt vanligt. Så när vi kommer in ser jag hur han plockar fram en systempåse full i öl och luften lixom bara försvan ur mig :( Jävka skit rent ut sagt, nu ska jag ta på mig skorna och springa ur mig all frustration!

Odelsten

Jag vill ha en vit nyår! Det är bara jag, barnen och mannen som ska fira nyår ihop. Kan jag verkligen kräva att han ska vara nykter? Och i så fall vilka argument biter? Har inte vågat såga att jag vill ha honom nykter i helgen än får se om jag kan samla kraft under löpturen jag vet ju att det kommer innebära tjafs och att han blir sur på mig....

Amelie

Usch, jag lider med dig Odelsten. Jag har inte heller velat svara på frågan för min sambo om vad som är normalt/ok att dricka. Allt handlar ju om sammanhanget och inte en enskild kväll eller vecka isolerat. Du beskriver att luften gick ur dig, jag känner igen det så väl. Jag har så många gånger funderat över varför jag reagerar på den där lilla extra ölen (kanske bara en eller två folköl en tisdagkväll till fotbollen) som han absolut inte blir berusad av, men så fort jag ser den, då kommer stressen och ångesten, för den symboliserar hans beroende och det enda jag ser är att han inte kan hålla sig ifrån den.

Odelsten

Amelie du sätter fingret precis på den där känslan som jag har, det är inte den isolerade händelsen typ ölen till fotbollen eller en vanlig fredag utan just den där känslan av att alkoholen är viktigare än allt annat. Jag har ju talat om att jag inte tycker om eller ja faktiskt mår dåligt när han dricker och om han nu enligt sig själv inte har några problem så förstår jag inte varför han vill göra det jobbigt för mig? Håller så med om att det inte handlar om mängden alkohol bara ljudet av en burk som öppnas får mig numera att känna obehag..

Filippa

den där känslan så väl! Ångesten och stressen när en burk öl öppnas..

Odelsten, om du har barnen med så tycker jag absolut att du kan kräva en vit nyårsafton.

Odelsten

Det blir nog snarare en nattsvart nyår än en vit.. Tog mod till mig och bad honom bara nykter och bråket var igång igen. Han förstår inte varför man inte får ta några öl på nyår och jag förstår inte varför han vill det? Han sa att jag nog borde leta efter någon annan eftersom han inte har några planer på att bli nykterist, och jag vet ju inners inne att han har rätt men just nu gör det jävligt ont att höra :(

Filippa

Vad tråkigt! Förstår att det känns tufft. Jag bad min man att ta några vita dagar nu och svaret blev tjurigt och inte direkt klart.. Vet inte om han kommer att låta bli imorgon. Tror nog inte det.. Jag har också svårt att förstå varför man behöver dricka några öl.. Om man inte har ett beroende.. Hoppas ni kommer fram till en lösning för nyår. Jag tycker fortfarande att man ska kunna kräva en alkoholfri kväll, om barn är med, oavsett tillfälle. Kram till dig ?

Odelsten

Nej det är som du säger jag förstår heller inte varför man måste dricka öl om man inte är beroende, jag frågade honom det men får som vanligt svar tillbaka att det är mig det är fel på och alla andra dricker så här. Sa till honom igår att han har rätt i att jag inte kommer stå ut om det fortsätter så här. Så nu pratar vi inte alls med varandra och jag fick verkligen stå emot impulsen att ta hans hand i bilen i dag och säga att vi löser det här. Jag tänker inte be om ursäkt igen för att han får mig att må dåligt!