Hej,

jag är ny här och vill lägga av med att dricka. Jag jobbar i restaurangbranschen och har således kontakt med sprit på jobbet. Det dricks mycket.
Jag har gått från att "tagit en öl efter jobbet" till "skåpsupa innan arbetet" via "nu ska jag va nykter i en månad". Så har det sett ut och om jag tittar på mina tidigare mönster så kommer det att fortsätta så.
Problemet är att alkohol är tillgängligt hela tiden. Det står där och vårt jobb är att få gäster att dricka så mycket som möjligt. Det skapar en atomsfär som är väldigt svår att stänga av. Jag är 45 år gammal och TRÖTT på det här och vill lägga av. Jag har inga "problem" pga mitt drickande. Jobb, relationer, levervärden osv är allt bra. Men jag är FÄRDIG med att hålla på med det här jävla krökandet. Det räcker nu. Jag har försökt byta jobb men är för bra och för eftertraktad i det jag gör så det vill jag inte. Men jag vill inte bli som så många andra i restaurangbranschen. Ett skakande vrak
--
Redigerar det här nu.. för jag märkte när jag läste igenom det att jag inte talar sanning.
Jag tänker på alkohol hela tiden. Är asnervös inför NY i morgon. Vet att jag kommer bli redlös. Men jag vill inte.. Har blivit fet och plufsig. Har OK levervärden, ja.. men "Potvinstå" säger min doktor. Och sover uselt. Dricker varannan dag. Har gjort det hela livet. Dricker ofta ensam. Jobbade på en turné för en massa år sedan som musiker och då började "belönings"-krökandet. Bara för att jag stått på en scen så skulle jag belönas med en flaska vin. Det där har fortsätt i baren. Baren är min scen. När jag jobbat en kväll så SKA jag ha en belöning = öl med sidovagn och sen nån dyr whisky. Snittar nog på en 5-7 enheter en vardagskväll. Sommaren ska vi inte prata om. Dricker varje dag. Börjar kl 16 vid lökhackningen och sen drar det på.
Så jävla trött på mig själv. Vill inte vara så här.

Hur gör ni andra i restaurang och nöjessvängen? Hur KLARAR ni det här?

Glad att jag hittade hit.. läst i flera timmar nu. Vad duktiga ni är! <3

Karin01

Starkt och modigt att du delar med dig. Här inne har jag mött massor av varma fördomsfria människor som peppat mig.
Vi finns här för dig och följer din resa. Kram!

BElisabeth

Välkommen hit till forumet och alla dessa fantastiska människor!
Jag jobbade som croupier på 80-talet på Sthlms alla innekrogar och vet hur det var då. Alltid eftersitsar. Alltid öl efter jobb. Men dricka under jobbtid fanns inte på kartan (fanns säkert de som smygsöp iofs). Dock - du har tydligen problem. Först måste du vilja. VILJA. Alla här VILL lägga av och sliter skiten ur sig för att inte ta det där första glaset. Och det är nog dit du måste komma: lära dig säga nej. Svårt när spriten flödar omkring dig. Att inte dricka under arbetstid är kanske det första steget. Steg nr 2 är att tacka nej till efterfesterna. Belöningsdrinken är livsfarlig. Den kräver ofta fler drinkar.
Nå, det är kväll nu och jag stänger nog ner tangentbordet.
Men välkommen hit och hoppas du hittar din väg.
Jag kommer följa dig.
Kram!

Bartendern

Tack BElisabeth!
Skönt att höra nått från om en som har lite samma erfarenheter. Men det knöt sig lite i magen när du skrev att jag har problem. Jag VET nog att jag har det. Men har inte vågat erkänna det. Tack för att du sa det. Nästa steg är att jag ska våga säga det själv...

BElisabeth

Det är ju liksom det första steget. Jag vet inte vilka konsekvenser du fått än, eller OM det blivit konsekvenser. För min del blev det barnen som tog stryk. De föddes efter min croupierperiod, men jag hade då ett etablerat drickande. Och när barn och ungdomar ser sin mamma berusad och förändrad så mår de inte bra. Det har tagit mig många år att fatta: jag har PROBLEM. Jag orkar inte längre vakna bakis. Jag har ett jobb att sköta. Även om ungarna nu är utflyttade så hör de ju på mig om jag druckit. Så för mig är det stopp, förutom nån öl ibland. NÅN. En. Typ. Nu tog jag en folköl ikväll och stannade med det. I övrigt har jag varit helt vit sen 22 dec. Yay!

Du behöver nog mest erkänna för dig själv att det där med alkohol inte är nån bra idé :). Och det kommer suga in i helvete i alkotarmen när du sitter hemma och har tråkigt. Men ta en dag i taget. En kväll i taget. Och lär dig tacka nej till arbetspolarna :) Kanske kan du lära dig att begränsa intaget? Jag vet inte. Det finns mediciner som tar bort suget (Campral tror jag det heter). Jag vet inte hur de fungerar men nån här vet säkert.

Sköt om dig och
Kram!

Bartendern

Hade igår (precis som så många tidigare år) tänkt att "1:a januari ska jag lägga av!". Men efter att ha hittat er här så tänker jag att jag börjar direkt. Så jag la av igår. Skaffade Sober-appen. Nollade den och ska nu för första gång i mitt liv försöka ta mig igenom en nyårsafton utan A. Klockan är nu 07:20 , jag vaknade för 6 minuter sen och hittills har det i alla fall gått bra! :)

Bartendern

Har nu hällt ut ölen jag skulle ha ikväll och ringt en kompis som har varit nykter i 10 år och pratat i en timme. Har ångest och tråkigt men ser fram emot den här utmaningen. 4 timmar and counting...

eclipse

Jag jobbar som kock. Vill sluta dricka. Är farligt jobb att vara full i. Men det är så lättillgängligt. Man ska göra en rödvinssås och tar sista slatten. Använda vodka eller bacardi för någon dessert och tar hälften själv. Eller bara går in i förrådet och dricker... Jag hatar mig själv för det, skäms så jävligt. Det kommer bli så svårt att sluta. Men första målet är att alltid vara nykter på jobbet.

BElisabeth

Välkommen! Detta är Bartenderns tråd. Bra om du starrar en egen, under egen rubrik, så du inte försvinner i nån annans tråd. Gjorde själv samma misstag.

?

Bartendern

Tack Eclipse!
Skönt att höra från nån i samma situation! Heja dig!

BElisabeth

Vad starkt att hälla ut i vasken! Det hade nog inte jag gjort. Slöseri hade jag tyckt :). Men mycket starkt. Du kommer känna tråkighetens tid för några timmar, eller dagar. Det är då suget satte in för mig. Att förgylla tillvaron lite grand. Problemet för mig var att jag tog ett glas till, och ett till. Tills jag somnade i soffan och dagen var förstörd. Och ångesten kom krypande. Det är en otrolig skam för oss kvinnor att supa oss fulla. Därför tar vi inte hjälp förrän det är riktigt riktigt kris.
Tio dagar för mig idag :). Och tillbringar nyåret med en bra bok :). Kanske är det nån riktigt go film på TV? Vi får se.
Ha en jättefin (nykter) dag :)

Hej Bartendern
Har läst din tråd. Håller med dig om att det är hög tid för dig att sluta dricka. Uthällda öl är alltid en bra början.

MYCKET bra att ha en kompis som varit nykter i tio år. BRA att du tar hjälp av honom för jag är övertygad om att man får den bästa hjälpen av andra som har eller har haft samma problem. OCH sedan har du oss här på forumet.

vänligen
IKaros

Bartendern

Tack... det är fascinerande hur skönt och lätt det va att prata med någon som har gått igenom samma sak. Vi har satt upp lite regler och deadlines tillsammans. Jag har redan messat honom 3ggr och han verkar bara glad att få hjälpa till. Han är också i nöjessvängen. Fan vad trasigt det är där bakom glittret och klirret.

i branschen. Jag har dock aldrig druckit på mitt jobb. Det har aldrig hänt. Att jobba med alkohol bekommer mig inte det minsta. För mig är alkohol på jobbet, både innanför och utanför bardisken avtändande. Att jag har blivit beroende kommer säkert av att jag har jobbat i denna bransch länge och började när jag var mycket ung. Det grundlades med fest och party efter jobbet, nattetid. Alkoholvanorna har dock ändrats de senare åren och har gått från - party på krogen - till att dricka mig redlös i min ensamhet.

Lycka till och kämpa på

önskar

MondayM

Resturangbranchen står överst på listan om yrken med risk för A-problem. Inte konstigt, med tanke på tillgängligheten och miljön. Har själv jobbat på färjor som yngre. Alkoholen flödade och billigt var det. Det krävs styrka och beslutsamhet för att ändra vanor, oavsett var man jobbar. Vi är alla olika och vissa klarar att jobba kvar inom branscher med stor a-tillgänglighet, andra måste byta jobb...

Jag hittar ju egentligen bara styrka i mitt jobb. Jag ser skiten och inser att så där vill jag f*n inte bli.

Jobbar också på "färja" ibland, med ett flytande systembolag med billig sprit på det undre däcket
öppet dygnet runt + även söndagar då jag normalt går av efter massa dagar med jobb.
Inte ens det bekommer mig.

Men min sjukdomsbild ser heller inte ut som de flestas gör, med vardags sug.
Jag är helt likgiltig inför det tills min hjärna får en knäpp. I mina friska perioder så ignorerar
jag helt alkohol och i mina dåliga så dricker jag ihjäl mig.

Sist jag gick av "färjan" så hade jag inhandlat sprit till en vän. Denna sprit, 4 liter, stod här i
två veckor, det rörde mig inte i ryggen. Tänkte inte ens på det.

Sen en morgon vaknade jag och min hjärna fick en a-knäpp och jag öppnade en flaska.
Och jag drack upp allt på 7 dagar + 2-3 liter som jag också köpte på systembolaget.
Jag drack 2 liter ren Gin rakt upp och ner. Har lite svårt att göra drinkar på just Gin efter det
Jag får liksom en hulk känsla....

Det höll på att ta mitt liv....

Bartendern

Miss Lyckad, Mondaymorning och alla... Tack för fina kommentarer!

Ja, det är ett högriskyrke. Jag jobbar som turnéledare också ibland och det är ännu värre. Efter varenda show så ska det firas. Jag kan fatta att om man har stått på scen och rockat för 4000 pers så kan det vara svårt att varva ner men även vi som drar kabel och stämmer gitarrer måste sitta i bussen i timmar efteråt och "fira" med tömda loge-riders. Ni anar inte hur många artister jag har fått vara med och släpa hem på natten. Eller hur många gånger artister har släpat hem mig :) Det SKA bara finnas alkohol överallt idag. Jag fattar att det är kul för bokaren i Helsingborg att "stort rockband" kommer på besök och att man vill se till att det är ordentligt uppdukat. Men för oss som är ute i 6 veckor så blir det till slut outhärdligt. Man förväntas festa annars är man en svikare. Och efter en sån sväng så är det svårt att komma hem och bara lägga av. Men det finns folk i barer och på vägarna som har klippt helt. Nu räcker det. Jag vill så gärna vara en av dom. Nu är jag 4 dagar nykter i alla fall. Nyårsafton gick hur lätt som helst och i natt så sov jag 9 timmar utan "bedövning" och det var nästan religiöst. Ska ut på en sväng i mars och nu ska jag prata med artisten och säga att jag kommer att vara nykter. Om det inte passar så tänker jag inte ta jobbet.

Skönt att prata med er alla. Imponerad av hur ni kämpar!

BElisabeth

4 dagar! Jippie! Visst känns det himla skönt att slippa dricka? Det är ju alltid en ångest att dricka, och att inte dricka. Ett jävla ekorrhjul. Du är stark! Själv har jag vänt på dygnet nu i mellandagarna. Läser till långt in på nätterna, vaknar vid 9-tiden efter max 6 timmars sömn. Nu börjar jag känna mig bakis på morgnarna. Vilket i en kort sekund vid uppvaknandet innebär ångest - tills jag fattar att det är sömnbrist. Ska försöka sova ut imorgon. Om det går. Blir nog en sömntablett ikväll. Vill vara pigg och fräsch imorrn, då jag ska till onkologen för en femårskontroll. Blir jag friskskriven eller är det nåt skit på gång tro?
Kram på dig. Imorgon blir det ytterligare en dag.