Hej,
jag är ny här i forumet och skulle behöva någon att bolla mina jobbiga tankar med. Jag känner mig helt rådvill.

Min exman är alkoholist. Det är anledningen till att jag separerade från honom för sju år sen. Jag stod ut i nästan 19 år. Vi har fyra barn tillsammans. Exmannen anser inte att han har problem utan det är jag som har problem, är hysterisk och överdriver etc etc. Två gånger har vi sökt hjälp för hans alkoholproblem. Första gången 1998 när han pissade ner sängen aprak hemma hos mina föräldrar efter vi varit på en fest och då inte kunde släta över sina problem eftersom de också såg. Då fick han hjälp via jobbet och jag fick gå på anhörigsamtal och visade typiskt medberoendebeteende enligt dem. Han höll sig helt nykter i tre och ett halvt år. Sen var det dags igen, ytterligare en fest med kompisar och killkompisar (fan vad jag hatade dem då) som trugade att kom igen för fan, ett litet glas kan han väl ta. Helt kört efter det. Han är periodare vilket säkert bidrar extra till att han inte tycker att han har problem. Och orsaken till skilsmässan skyller han på att jag träffade ny man. Men jag stod ut i så många år, steg helt åt sidan själv. Gick helt in för att ta hand om barnen och göra livet bra för dem. Men till slut orkade jag inte. Jag hade blivit sviken alltför många gånger och kände bara avsmak och förakt för honom. Jag talade om att jag ville skiljas. Jag kontaktade familjerådgivningen för att ändå försöka, detta var andra gången jag/vi sökte hjälp. Han var extremt motvillig att gå dit och satt mest och tuggade tuggummi och suckade. De skickade oss efter fem gånger vidare till behandlingsenheten och där gick vi hos en alkoholterapeut under nio månaders tid. För mig gav det mycket men inte för honom. Sista mötet kom han inte ens till. Då hade vi redan separerat.

Att för mig att äntligen ta mig ur det äktenskapet gav en underbar frihetskänsla. Äntligen behövde jag inte leva med hans drickande, hans spyor som jag fick torka upp, att han sov bort ett helt dygn efter han druckit och sen vaknade upp som om inget hänt. Att han blev ful och korkad och stammade och ramlade och folk skrattade åt honom. Fy fan, jag får ångest bara jag tänker på allt. Jag har varit så arg, så ledsen, så förtvivlad, så tillintetgjord. Så ångrat att jag gifte mig med honom. Att jag inte såg tecknen. Mina vänner gjorde det, redan innan vi gifte oss. Men jag var ung och kär...Jag ångrar såklart inte mina barn, jag älskar dem mer än allt annat. Och här kommer också mitt stora dilemma numera. När vi skilde oss så tappade jag kontrollen över halva barnens tid, de bor halva tiden var hos oss. När vi var gifta fanns jag där och tog hand om barnen när han drack och sov ruset av sig. Nu kan jag inte längre kontrollera det. Det gör så ont i mig. För några år sen ville min yngste son som då var 10 inte bo hos pappa pga alkoholen. Mina två äldsta barn, då 19 och 14 konfronterade honom och sa att om han inte slutar dricka så tänkte de inte bo hos honom. Då skärpte han sig när de var där. Jag vet att han drack när han var själv, när han har kommit hem från sin nuvarande särbo. Sen har det börjat igen även när barnen är där.

Just nu är han utomlands med våra tre yngsta barn, nu 17, 14 och 10. Och jag har via mina kanaler i instaflödet fått se bild att han bjuder vår 17-åriga dotter på alkohol. Hon lägger upp inlägg på instagram med allehanda cider, öl och spritflaskor. Samma dotter som för tre år sen var väldigt emot alkoholen. Det här är springpunkten jag behöver hjälp och stöd med. För mig är det inte ok att bjuda barn under 18 på alkohol. All forskning säger som välbekant att de barn som bjuds på alkohol av föräldrar lär sig bara att dricka mer och fastnar lättare i missbruk. Jag är dessutom extremt orolig att min dotter eller någon av de andra tre barnen bär på alkoholistgenen. Min exmans pappa, barnen farfar, är också alkoholist och totalt i förnekelse över det och hans fru, barnens farmor, håller honom om ryggen. Det går INTE att prata med dem om det här. Det är jag som är problemet i deras värld. Att min 17-åriga dotter är nyfiken på livet, på alkohol på allt annat spännande förstår jag såklart, det hör till. Och att hon testat alkohol i kompisars sällskap det vet jag också om, det har jag fått reda på. Jag har pratat med henne om det. Det stora sveket mot henne är att hennes pappa genom att bjuda henne signalerar att det ok att dricka fast hon inte är 18/20 än. Har förstått att det har hänt förut också när hon var 16. Och just nu tycker hon att pappa är ball som låter henne dricka och att jag är kontrollerande, tjatig, sträng och hon ljuger för mig. Hur f-n ska jag göra??? Jag mår så dåligt över det här. Och över att mina yngsta barn också ser det här och får samma signaler de också. Ikväll kommer min dotter hem från resan. Hon bor på heltid hos mig och min man sen ett drygt år tillbaka. Hur ska jag ta upp det här med henne? Jag vill inte säga att jag sett instagraminläggen för då röjer jag min källa. Och min exman vet jag är ingen idé att prata med. Han bara skrattar mig i ansiktet, bortförklarar, säger att jag överreagerar. Jag har gett upp. Fast jag vill inte ge upp. Men jag orkar inte. Fast jag måste orka :-( Min största skräck är att mina älskade barn ska bli som deras pappa. En alkoholist som låter alkoholen var nummer ett i livet och offrar relationer för alkoholens skull. Logiskt förstår jag att mina barn har en egen fri vilja och ser saker med egna ögon och kan så småningom ta egna beslut när de ser saker som inte är bra. Men min ångest och rädsla efter att ha levt med exmannen och hans föräldrar i min närhet och sett baksidan av alkoholens söndrande av familjer, av kärlek, av liv, är så stark. Vill inte att det ska bli så för mina barn.

Till saken hör också att min äldsta dotter i höstas mådde väldigt dåligt. Hon började gymnasiet med långa resor hemifrån. Blev blekare, tröttare, ledsnare, argare allt eftersom hösten gick. Sen upptäckte jag att hon skurit sig i underarmarna. Jag blev extremt orolig och kontaktade BUP. Min exman tyckte att jag överdrev. Såklart! Och hon bor ju inte ens hos honom längre. Bekvämt för honom. Hon fick gå på samtal hos BUP och blev lite bättre. Men kring jul var hon jättedålig och BUP bedömde att hon behövde akut läkartid för att hon hade depression. Vi gick dit och efteråt var hon skitförbannad, på mig! Det kom upp mycket jobbiga känslor för henne. Det fick hennes pappa reda på och han ringde BUP och sa upp kontakten med dem, hon ska inte dit mer! Då ringde de mig och undrade vad som hände. Jag svarade trött att det får ni fråga min exman. Det är inte jag som vill det här, det är han. Det ledde i sin tur till en orosanmälan till Soc och vi fick gå på "förhör" där som min exman uttryckte det. Det ledde inte till någon vidare utredning, de ansåg inte att något konstigt i deras ögon fanns. Min dotter hoppade av gymnasiet och började långsamt må bättre. Hon ska börja om skolan nu i höst och har jobbat under hela våren. Nu har hon dock börjat må sämre igen och börjat fundera över vad det kan bero på. Hon har panikångestliknande symtom och sa till mig nyligen att hon funderar på om hon har någon diagnos, typ ADHD. Och då kommer mina tankar återigen på alkoholen och dess verkan. Är du ung, din hjärna håller fortfarande på att utvecklas, du får lätt ångest, oro och ilska. Då är alkohol definitivt inte bra att dricka. Det spär på alla jobbiga känslor och får dig att må ännu sämre.

Min nuvarande man stöttar mig i detta men han har en svår position. Han är inte mina barns pappa och risken är att lägger han sig i för mycket så får han hårt motstånd från framförallt min äldsta dotter. Vi har märkt tendenserna många gånger när han försöker gå in och prata och diskutera.

Långt inlägg men jag behövde skriva av mig. Jag känner mig så ensam i det här, allt vilar på mina axlar att ta hand om, reda ut, parera, prata, få all frustration och ilska slängd på mig. Känner att jag orkar inte själv alltid. Har jobb, fyra barn och tre bonusbarn och ett stort hushåll jag drar runt tillsammans med min nuvarande man.

//Cikliden

DetGårBättre

Det finns ju flera olika delar i detta och du sammanväver allt och då känns det bara som ett stort kaos som ingen kan reda ut alls.

1. Din exman dricker för mycket.
2. Din exman bjuder äldsta dottern på alkohol.
3. Din äldsta dotter har psykiska problem.

1. Du kan inte göra så mycket åt detta. Det är hans problem och att barnen är där när han dricker får du ju isf jobba på för att få ensam vårdnad, om det nu är ett stort problem. Men det är skillnad på at dricka och dricka. Som du beskrev i början var det ju fullständigt vedervärdigt men dricker han på samma sätt nu? Som tidigare medberoende så räcker det ofta att man ser en öl så väcks hela ens känsloregister till liv.

2. Att han bjuder dottern på alkohol är i normalfallet inget problem och inget du bör fokusera på alls. Både normalt och lagligt!

3. Detta är ju något som hon regelbundet behöver jobba med i möten med någon terapeut eller liknande och där hon känner ett förtroende för den personen. Låt henne även där göra utredning på adhd och liknande. Men det viktiga är ju att hon känner att hon vill detta.

Vad bra att du hittat hit till forumet! Som du säkert kommer märka så finns det här många människor med många olika erfarenheter och kunskaper. Ta till dig det som du känner passar dig.

Gällande konsekvenserna av föräldrars beteende kring alkohol, exempelvis att bjuda ungdomar på alkohol, så har man sett, precis som du skriver att det kan påverkar ungdomens alkoholkonsumtion. Exempelvis skriver:
Livingston, Testa, Hoffman, & Windle, 2010: "De elever som tilläts dricka alkohol hemma vid familjemiddagar (men inte annars) tenderade att öka sin alkoholkonsumtion mer än dem som inte alls fick dricka för sina föräldrar Att bjuda sina barn på alkohol har alltså inte någon skyddande effekt på barnens alkoholkonsumtion, utan snarare ökar riken för att de ska dricka mer. Detta gäller oavsett ålder på barnen (12–18 år)."

Jag läser mig till din oro och att du verkligen vill hjälpa och skydda din dotter och de andra barnen. Du funderar på många olika saker, framför allt hur du ska kommunicera med din dotter och också om det finns andra saker att göra. På den här hemsidan finns massa kunskap, tips och även stöd på hur man kan kommunicera med sin ungdom alkohol: http://www.tonarsparloren.se/sv/
Hoppas du kan hitta lite stöd där!

Sedan tänker jag också att ni redan har varit i kontakt med socialtjänsten tidigare. Om du tror att det skulle kunna vara till hjälp så skulle du även kunna kontakta dem igen för att fråga om de har några råd till dig i din situation.

Egentligen skulle det ju vara bra om du kunde prata direkt med mannen, men du säger att han inte skulle lyssna på dig. Det låter som att du verkligen har försökt nå fram till honom många gånger. Finns det någon annan person som du tror han kanske skulle lyssna på?

Eftersom att dottern har en historik med självskadebeteenden, beroendeproblematik i familjen och blir bjuden av alkohol av sin pappa så känns det som att det är viktigt att prata med dottern om detta på ett öppet sätt förmedlat med väldigt mycket omtanke.

Hoppas du hittar ett sätt att komma vidare med detta!

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

slutanu

usch vilken jobbig situation du befinner dig i. Vill bara skriva att jag tycker att det är helt rätt att du reagerar över att din exman bjuder er dotter på alkohol. Enligt mig är det varken okej eller normalt. Tycker inte att man som förälder ska bjuda på alkohol till sina tonårsbarn överhuvudtaget och med tanke på att din dotter har en historia av att inte må helt bra borde han som pappa ännu mindre vilja bjuda på alkohol.
All lycka till, hoppas att det löser sig på bästa sätt / från mig som själv har alkoholproblem och dessutom är förälder.

jobbig situation för dig! Att prata väldigt rakt på sak med dina barn tror jag är bra i ett sånt här fall! De är ändå ganska stora! Lägg åt sidan "att inte prata illa om den andre föräldern" som vi skilsmässofamiljer får inpräntat i oss! Gäller inte i såna här fall när den ena föräldern på ett markant sätt brister som förälder! Här handlar det om att förmedla något väldigt viktigt till dina barn! När det gäller nästan vuxna barn måste de också själva ta och känna visst ansvar för vad de själva gör (dricka alkohol)I ert fall är det tyvärr pappan som gör samma sak som langare gör! Gör en tipsanmälan till polisen på din exman (precis som man gör om man kommer på en langare med att sälja alkohol till sitt barn)! Du har ju bildbevis! Du kan va anonym, har själv gjort en sån!
Orosanmälan till kommunen kan man också göra om man misstänker att barn inte har det bra hemma! Du vet ju att dina barn inte har det bra hos sin pappa!
Va skönt att du har din nye man som stöd även om han inte kan agera fullt ut som pappa!

Cikliden

Tack alla ni som svarat mig! <3 Det känns enormt skönt att få respons. Och jag förstår att det var rörigt att läsa min text. Jag bara brainstormade ut allting jag hade i hjärnan direkt ner på tangentbordet. Ingen rak röd tråd precis.

Jag vill bara säga att det känns enormt skönt att ni är flera som inte tycker att det är ok att bjuda minderåriga på alkohol. Jag fick nu på kvällen dessutom reda på att min exman även låtit vår 14-årige son smaka alkohol nu på utlandsresan. Jag ringde upp exmannen och pratade med honom. Lugnt och sansat, inget skrikande av anklagelser för det vet jag når ingen vart. Men jag nådde ändå ingen vart. Han tycker helt annorlunda än jag. Han tycker att det är helt ok att bjuda barnen på alkohol och låta dem smaka och att jag har inget med det att göra när de är hos honom. Han tycker att jag är överbeskyddande och överdriver. Att jag representerar det präktiga Sverige där alla är så duktiga och alltid gör rätt. Han skiter högaktningsfullt i vad jag tycker och säger att jag får göra som jag vill när de är hos mig men när de är hos honom så gör han som han vill med dem. Dvs låter dem smaka alkohol om de är nyfikna. Ringde även och pratade med äldsta dottern. Och hon var skitförbannad på mig. För att jag lägger mig i. Hon har två föräldrar som tycker helt olika och då väljer hon att gå på pappas linje. Såklart. Där finns ju inte regler och gränser. Passar en 17-åring alldeles utmärkt. Och jag är den som framstår som föräldern som är jättesträng med en massa regler. Jag tycker själv att det kallas sunt förnuft. I slutet på samtalet nådde jag fram lite till henne. Kändes det som i alla fall. Jag vill ju ha en bra relation med min dotter. Men inte på bekostnad av ett beteende jag tycker inte är bra för henne.

Just nu ikväll har jag gjort vad jag kan. Framfört min åsikt och ståndpunkt och sagt att jag alltid kommer att finnas där för barnen. Men att jag också alltid kommer att ha vissa referensramar i mitt agerande. Jag hoppas att det visar sig vara bra i längden. Jag kan inte omvända min exman, jag kan inte få honom att söka hjälp för sina egna problem, tro mig jag har försökt så länge. Jag tar alla era råd i åtanke och blir det värre tvekar jag inte att kontakta soc.

DetGårBättre

Alltså, du och din exman är separerade med delad vårdnad. Jag vet inte ens om jag tycker du är på rätt forum. Att han bjuder ungarna på lite alkohol är i sig inget problem i detta land. Om du tycker det är ett problem så har det fortfarande inget med alkoholberoende och medberoende att göra. Vad jag förstår så krökar han inte när barnen är där så att det skadar?

Cikliden

DetGårBättre, jag vet inte hur din livshistoria ser ut och jag lägger mig inte i det. All respekt till dig och ditt liv.
Men att du säger att detta inte är rätt forum för mig, det är inte din sak att avgöra. Du vet inte hur mitt liv sett ut. Du har läst en längre text jag skrivit men du vet inget om det jag upplevt/genomlevt som anhörig/medberoende. Du har ingen aning om hur jag mår inombords efter det eller hur det påverkar mitt liv. Eller mina barns. Och jo, min exman krökar när han har barnen.

Och jag vill tillägga att jag håller med om att det är väldigt problematiskt när han bjuder en 17-åring som mår dåligt på alkohol. Vi är många på beroendesidorna som självmedicinerat med alkohol. Det står ingenstans om hur mycket hon får av honom. Men är man ovan behövs ju inte särskilt stora mängder för att få effekt. Och alkoholens positiva effekter kan vara väldigt stora där i början. Annars skulle beroendesidorna inte vara fulla av människor med problem.
Tycker för övrigt att det inte finns någon som helst bra anledning att bjuda barn och ungdomar på alkohol. Nyfikenheten hos barn/unga hör ju lite ihop med glorifieringen av alkohol - att det lite roligare om man dricker när man gör nåt kul. Dina barn har redan sett baksidan av drickandet. Så jäkla spännAnde är det inte. Jag tycker att du kanske faktiskt kan försöka föra ett sakligt samtal med din dotter om varför du blir orolig när hon får a av sin pappa.

Din 17-åriga tjej som mår dåligt gör kanske det av all oro som varit i hemmet under lång tid? Nu är det lugnt hos dig, men fortfarande en "elefant" i rummet hos pappan. Att ha en missbrukare hemma oavsett om hen sköter jobb är alltid ett orosmoment för familjen. Jag har liknande problem som du Cikliden. Med en dotter som mått dåligt och haft tvångsbeteenden, skolkat pga sömnproblem mm. Jag är själv nykter sen 1,8 år, men en sambo som börjat dricka igen efter ett längre uppehåll. Nu separerar vi, för att jag vill skydda mig från aloholens förödelse och även se till barnens bästa. Det sjuka är att många i vår omgivning inte förstår problematiken. Precis som du blir den stränga föräldern och den "tråkiga" exfrun..Min sambo säger ju inte till vänner och bekanta varför vi separerar. Det är ju många som självmedicinerar med alkohol mot depressioner. Försök ta reda på mer om det så du kanske kan förklara för dottern varför det är extra farligt för henne..Jag tror helt enkelt att du får försöka ha diskussioner med barnen om alkoholmissbruk över huvudtaget och den genetiska aspekten av det. Exet kan du inte göra så mycket åt, i alla fall inte hans åsikter. Misstänkte nästan att det kan bli jobbigt med ex fast man skiljer sig från dom på grund av missbruket, men man får brottas med det på andra sätt när man har barn ihop. Bra att du skriver här. Det hjälper oss att tackla problemen som alkoholmissbruket för med sig. Kram..

Du skriver i anhörigforumet. Klart som korvspad är du är på rätt forum! :-)

Kom att tänka på att du också kan ringa Rädda barnens föräldratelefon och bolla dina tankar med dem om du vill. Kolla här: https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/mer-om-vad-vi-gor/foraldradialog/…

Bara för att ge en infallsvinkel till, socialtjänsten kan du kontakta för ett rådgivande samtal, det behöver inte nödvändigtvis vara för att anmäla något. Och eftersom de redan har lite bakgrundshistorik så kanske det kan vara hjälpsamt. Men det är upp till dig vad du tror kan vara mest hjälpsamt för dig/er.

Varma hälsningar och hoppas du vill skriva och läsa mera här!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigforumet

som alkis bjuder andra på sprit så är det för att jag vill ha supasällskap, inget annat. Jag delar inte ut min dyra alkohol utan att ha nån annan baktanke än att nån gång få tillbaka om jag helt plötsligt skulle få tomt. Jag gör det inte för att jag är snäll.
Men att ge till en som är minderårig är så uselt så tom jag som alkis mår illa av det. Jag har träffat så många barn som blivit "hjälpta" in i missbruket av föräldrarna, och det är inte kul att träffa en 17-åring som gjort min resa på bara några år. För mig tog det över 20 år att bli "riktig" alkis.

Och självklart är du på rätt forum Cikliden !