Hej kära ni på forumet. Har läst här inne ett tag, grunnat och funderat. Det blir till att räkna vita dagar nu. En halv flaska vin, eller Max 3/4 flaska det är helt perfekt. Dricker sällan mer, verkar som jag inte behöver mer. Ca 5 dagar i veckan, ibland mer, ibland mindre. Brukar bli 2-3,5 flaskor i veckan. Ligger nu i sängen i sommarhuset med fönstret öppet, det luktar hav och jag är nykter, hela familjen och alla husdjuren sover. Känner mig lite rädd, har precis förstått att jag har alkoholproblem. Läskigt liksom.
Köper alltid hem samma sak, från systembolaget då, en tetrapack vin 1 liter samt en liten tetrapack som är på 250 ml. Brukar bli 2 systembolaget besök i veckan, så 2,5 liter tetrapacksvin trycker jag i mig (plus något glas ute på restaurang eller på fest). Vi äter ofta ute, men inte alltid som jag dricker vin på restaurang. Dricker mestadels billigt vin (matlagningsvin) vars emballage går att trycka i hop till en liten fyrkant. Inga glasflaskor här inte. På vägen hem dricker jag den lilla, tar ca 15 min att gå hem från jobbet, bor och jobbar mitt i stan. Bor i storstan, så finns många systembolag, går alltid till samma. Systemet ligger vägg i vägg med jobbet. Kommer hem till huset, låser upp, hälsar på alla barnen (stora/tonår) går ut i köket och fyller en kaffekopp med vin. Lagar mat och dricker ur kaffekoppen. Oftast bara en kopp, så nu har jag totalt drukit 1/2 liter vin. Alltid på tom mage. Familjen äter, ut med hunden, barn som idrottar, ja ni fattar. Och jag är halvfull. Behöver aldrig köra bil på kvällarna.
Suck. Nu är det dax att förändra livet. Har varit såhär i ca 2-4 år. Något upptrappande. Kan jag klara det själv? Bör jag söka hjälp från vården? Ska sova lite till nu, brunch med vänner i morgonbitti. Och tänk att de nog inte vet att jag är en alkis. Jag tror inte de vet i alla fall. Tänk om alla vet, dvs inte bara de som jobbar på systembolaget.

Tess45

Jag började med att missbruka A.
Drack mig aldrig full på starkare grejer.
Sen började jag dricka för att handskas med livet, vardagen och krav.
Konsumtionen ökade.
Jag blev full på kvällarna i min ensamhet.
För att "fungera" (yeah right) på förmiddagen så botade jag bakfylla och ångest med A.
Nu pratar vi starka grejer. Hade jag sprit så drack jag det, inga problem.
Jag var plötsligt full dygnet runt.
Det är givetvis inte hållbart utan att kropp och sinne går sönder.

Den här processen gick fort för mig.
Alkolism är progressivt så försök att sluta innan det faktiskt går åt helvete, ok?

Skickar en kram i tanken. ?

Berra58

...skriver du själv. Det är nog lösningen. Viktigt att planera dagen/kvällen på morgonen, o sen följa planeringen. Tänk inte mer än 24 timmar i sänder. En "vit vecka" planering är ingen bra tanke. För vad händer efter denna vecka? Jo då kommer ett jättestort sug, och vii tycker det är ok att belöna sig med alkohol.
Välkommen hit o lycka till! ?

Saga45

Jag bara lurar mig själv hela tiden. Kan enkelt hålla vita dagar, dricker massa kryddigt te och kaffe de kvällarna. Men kroppen är spänd, hjärna på helspänn. Sover gott och så, livet känns inte tråkigt eller ensamt. Men efter några dagar behöver jag alkohol för att totalt få slappna av. Bli som en urvriden disktrasa och bara sjunka ner i soffan. Jag är aldrig ensam hemma, alltid fullt liv med barnen, deras kompisar, min fina man, grannar, husdjur. Alltid behövs jag till någonting någonstans. När jag drukit vin slipper jag stressen, bli bara den där disktrasan som slötittar på något härligt skit-tv-program. Kan tom skippa att städa köket efter middagen. Och nej, jag gör inte alls allt hemma, vilket jag kan inbilla mig ibland ?. För barnen hjälper till massvis. De till och med tar bilen till mataffären när jag ber dem, en har körkort. Sedan blir jag kvar hemma med min vin-kaffekopp. Usch...

Saga45

Jag tror inte heller på vit vecka. Du har så rätt, då skulle jag dricka vin igen dag 8, jag klarade det ju, så då har jag inga problem. Vet egentligen att jag inte kan dricka alls och absolut inte ur en kaffekopp i köket. Använder alltid samma kopp, en stor tjock svart porslinskopp. Borde nog slänga den koppen...

Berra58

Se koppen som en symbol för alkohol.
Om du då slänger koppen, har du kommit en bit..

Tess45

Det fungerar till en början att slappna av med A.
Det blir som en varm lullig filt man kan avskärma känslor med.
Det är enkelt tills man behöver filten till alla möjliga situationer.
Det eskalerar så lätt och går över styr.
Beroendet eskalerar och tillslut fungerar inget pga A.

Jag söp för att klara vardagen med djur, ungar och gård.
Det gick såklart åt helvete.

Grattis till att du har förstått att du har problem! Första steget, ju.
Jag är inne på dag 9 utan mitt kära vin och det har varit trist att vara utan, men känns verkligen rätt. Så skönt att vakna upp fräsch, att inte känna något förakt för sig själv.
Jag tycker också att du ska slänga den där koppen som en symbolhandling. Nu tar du adjö av alkoholen. ?
Din familj, har de reagerat på ditt drickande? De måste ju märka, även om du dricker ur en kopp...

Saga45

Jodå, min man klagar ibland. Han märker av att jag drukit vissa dagar. Dricker aldrig när han ser det, han kommer oftast hem ca 1/2-1 efter mig, då har jag redan drukigt klart för dagen. Håller jag mig till 2,5 dl vin på tom mage så märker han inte att jag drukigt... tror jag. Vi äter oftast middag direkt när han kommer hem.

Saga45

Var på föräldramöte med vin i kroppen (ca 1glas) var livrädd att någon skulle märka det. Efter det bestämde jag mig för att det måste vara nog.

Tess45

Gränserna flyttas fram och det är jävligt obehagligt.
Hade någon berättat för mig att jag skulle stå och smygsupa på toaletter vid väntsalar för en sådär tio år sedan hade jag skrattat.
Men det har jag gjort, på bussar, tåg parkbänkar osv.
Fy fan.

pepa

Det är bara du, som kan ändra på detta! Ingen annan kan göra jobbet åt dig om du vill bli fri från detta. Dett finns hjälp att få om du bara vill.

För mig är just smygandet en varningsklocka. Om man måste dölja för omgivningen att man dricker för att de inte ska reagera, då vet man ju någonstans inuti att ens drickande inte är normalt.
Så bra att du är här, Saga43. Skriv och berätta hur det går för dig.

Saga45

Känns som att jag i princip bara dricker vin i smyg. Matlagningsvin ur tetrapak säger väl det mesta. Vi har gott om pengar, så ingen skulle märka om jag drack kvalitets vin. Men då blir det ju flaskor, svårare att gömma. Helgerna blir oftast helt vita för mig, det är direkt efter jobbet som det är svårast. På helgerna är det oftast massa folk kring familjen, så jag kan ju inte gå runt och lukta sprit. Jag är nu på dag 2. Kommer räkna dagar, har inget mål. Gillar inte mål och tvång. Måste göra detta med vin stopp för mig själv, annars kommer jag gå sönder. Vet att de andra som är nära mig kommer klara sig även om jag super ner mig, fast det är ju en säker väg mot total ensamhet och isolering med tetrapaken... Vi kan väl uppdatera varandr på vita dagar, Knaskatten. Hoppas för vår skull att de blir riktigt många.

Saga45

Det blev lyckat som bara den, några av gästerna bjöd med oss på en semesterresa nästa år. Kom på mig själv med att tänka, så trevligt, då kan jag vara småfull i en hel vecka utan att någon reagerar. Varningsklocka på de tankarna!!

Hej igen Saga43!
Bra att du startat en egen tråd, det hjälper så mycket mer än man kan tro att skriva av sig här och få input från människor som vet vad det handlar om!
Jag känner så väl igen mig i det du berättar, trodde jag var den enda i hela världen som gått på föräldramöte med alkohol i kroppen tex.... men det går att förändra och den förändringen har inga negativa bieffekter egentligen. Jag trodde jag skulle sakna vinet mer än jag gör, att vardagen skulle bli grå och trist men faktiskt inte.
Men lätt är det inte. Tyvärr.
Däremot klarar vi människor mer än vi tror, mycket mer!
Ett bra och konkret råd jag fick här är att se till att basbehoven är tillfredsställda: är jag hungrig är suget mycket starkare. Trodde aldrig jag skulle kunna laga mat utan att dricka men om jag ser till att ha något i magen när jag börjar med maten går det rätt bra.
Jag önskar dig stort lycka till och på återseende!?????

lizzbet

...Troligtvis märker din man dina 2,5 dl, men "väljer" att inget säga... Hoppas för er alla att du lyckas vända det åt rätt håll.

Pantani piraten

Man är rolig med sitt drickande och reglerna kring detta.
Jag hade tider jag inte fick dricka innan och jag fick bara dricka folköl på vardagarna. Sen sket man ju i om man bröt mot dessa regler, man fick ju liksom inget straff. I början av min Akarriär så kunde jag inte tänka mig att jag skulle bli alkoholist på något sätt, men när jag började dricka efter nattpassen så blev jag lite fundersam. Men det dröjde ändå länge tills jag på allvar fattade att jag hade problem. Det tog väl sisådär 2 år efter jag förstått som jag gjorde några tafatta försök att ändra. Då kom mina regler in i bilden, vin, folköl, starköl med viss procent, ingen dryck innan 17:00, ingen dryck på måndagar!!
Sen blev det ingen dryck innan klockan ringer på morgonen och ingen dryck ståendes på ett ben i regn?
Men jag trappade ned mitt drickande under en tid, sen klippte jag helt.
Nu är jag en stressad jävel med alltför mycket energi som varit nykter ett år och lite till.
Lycka till och ge dig inte?

Bedrövadsambo

"Ingen dryck ståendes på ett ben i regnet." Haha ? Man måste kunna skratta åt eländet också.

Ågrenskan

Insikten är tung och stressande men jag tänker att det ändå är bättre att ha den och jobba på sin väg mot förändring än att inte ha den alls. Jag kan bli fullständigt skräckslagen ibland när jag tänker på vad som skulle hända om man släppte på det helt. Alla hemska konsekvenser som faktiskt verkligen skulle kunna hända både med hälsan och socialt och ändå är det så svårt att sluta med den där "nappen" som jag brukar tänka om dom där glasen. Har också hällt i mig både det ena och det andra på vägen hem. Har också försökt med mina löjliga regler. Räkna antal enheter, hålla mig till folköl på vardagarna men som jag fått betala för det på helgerna. Tänk vad skönt att slippa fundera på det längre, att inte ha dåligt samvete utan kunna känna sig stark och frisk. Lycka till och håll fast vid dina insikter. Kram