Hej kära medmänniskor,
Jag har suttit här och läst i 2 dagar, läst de historier ni delar med er av och det fina stödet ni ger varandra. Jag har själv insett att A har ett fast grepp om mig, och det är inte lätt att erkänna. I måndags skulle jag bara ta ett glas efter en jobbig dag. Jag köpte med mig en Box, såklart "alltid bra att ha vin hemma". Dagen blev värre och det slutade med att jag skrev en hel del dumma saker till mitt ex, jag minns dock inte ens 1/4 vad vad som sades. Killen jag träffar för tillfället, en helt fantastisk människa, var ute på krogen igår och sprang in i honom. Han har nu sagt att han inte vill ses mer. Jag har inte druckit på 2 dagar, inne på 3:e nu men idag är det svårt. Jag brukar ju i vanliga fall dämpa ångesten och ledsamheten med A. Bör tilläggas att jag hade några vänner över igår för att fira min födelsedag och att jag nu sitter och stirrar på 5 flaskor som jag då mottog. Jag är stolt att jag själv drack alkoholfritt igår, men idag är det svårt att stå emot. "Ett glas skadar väl inte" jag vet ju dock att när jag mår såhär så blir det inte bara ett, det blir så betydligt mycket mer.
Jag hoppas att jag kan vara stark idag också, stå emot trots att hela min kropp skriker efter det bedövande medlet, att få slippa tänka och vara ledsen. Jag hoppas att jag klarar dag 3, men just nu är förtroendet för mig själv inte stort.

Elochai

Det bästa är att du erkänt för dig själv att du är sjuk, tror det är bland det svåraste att göra med denna sjukdom. När man tagit det steget är det jag kan rekommendera att försöka prata med någon. Dom flesta här, om inte alla har vandrat den vägen som du gör nu. Se det som att varje minut är en seger. Ta en dag i sänder. Det är en svår resa att göra men kriga bara på.

Fick själv ett återfall för ett par dagar sedan efter en längre tid av nykterhet.Testade att dricka kontrollerat och det gick till en början men det gick bara längre och längre till att jag söp ner mig totalt en dag. Ångesten är total och besvikelsen på mig själv likaså. Men det va också ett uppvaknande, och jag känner mer än någonsin att jag vill aldrig dricka en droppe till. A är inte för alla, vi som har sjukdomen måste hitta vägar runt suget.

Skriv ner det du känner just nu och bär det med dig. Och varje gång suget kommer så läs/tänk det, för skiten som kommer efter är inte värt det.

All lycka till och kriga på.

Fröken fräken

Dag tre blir till Dag fyra. Du klarar det! Noll tolerans är det jag tror på. Men det innebär att inget får finnas hemma. När man börjar ge sig själv ursäkter till att dricka är man på hal is. Aa kan ge dig stöd ❤

Månsken

Ta en timme i taget och håll dig sysselsatt. Läsa här är också väldigt bra! Snart är du på dag 4 och det blir alla fall lite lättare när en del av ångesten släpper.
Kriga på och lycka till!

23 åringen

Klockan går ändå rätt snabbt när man sysselsätter sig. Började baka kannelbullar sen eskalerade det, ville inte sluta, ville inte tänka på ångesten och vinet. Slutade med att jag nu även har chokladbollar och en kladdkaka i kylskåpet. Jag som inte ens tycker om sötsaker... Funderar på att laga en brakmiddag åt mig själv, men mår endast illa och är inte hungrig. Väntar i dagsläget på att killen jag träffade ska droppa mina nycklar i brevlådan, känner dock inte att jag kan "förklara något" för honom, jag minns ju inget, jag kan inte försvara mitt beteende.
Om man ändå hade kunnat hantera A, om man ändå kunde vara "vanlig" och ha ett normalt förhållande till vinet. Fast å andra sidan hade jag nog inte "behövt" det då...
Dag 3 är förhoppningsvis snart slut, dag 4 kanske känns bättre.
Tack för att ni tar er tid❤️

23 åringen

Och jag är påväg till jobbet. Kunde inte sova inatt, utan låg endast med ångest. Ångest över hur mitt beteende har skadat folk i min omgivning och hur mycket jag har gjort bort mig själv under inflytandet av alkohol, tänk att man kan vara så korkad! Ibland dyker en röst upp i huvudet som inte tillhör mig själv, den försöker övertyga mig genom att säga "Du vet väl hur du kan bli av med denna ångest, det är lätt. Ring en kompis, gå till en bar och ta en öl". Men jag vet ju att den har fel, ångesten kommer finnas kvar dagen efter och vara betydligt mycket värre.
En minut i taget, en timme i taget, en dag i taget. Så småningom får man helt enkelt hantera de misstag man gjort och stå upp för dom istället för att supa bort dom igen.

23 åringen

Har suttit ensam på jobbet idag, kollegan var tydligen sjuk. Spenderat dagen med att skriva, reflektera över när och hur det blev såhär. När blev alkohol min utväg? Jag har en förhoppning att jag någon dag, när mina psykiska problem är "lösta", så kommer jag kunna dricka något glas till middagen ibland. För mitt problem är just det, när jag mår psykiskt dåligt så dricker jag, jag flyr omvärlden för det är lättare än att vara "svag".
Sitter krampartat och håller i kaffekoppen, min föda det senaste 2 dagarna. Kaffet smakar gott idag också och ska fortsätta göra det.
Känner inget direkt sug efter alkohol, önskar bara jag visste någon annan metod för att dämpa ångesten.
Ikväll är jag nykter i väntan på dag 5 ?

23 åringen

God morgon dag 5, nykter är jag fortfarande och ångesten är inte lika påtaglig. Skammen sitter i dock och sitter nu på tunnelbanan påväg till jobbet. Livrädd för att springa in i någon, men förmodar att det inte är så mycket folk från kroglivet som är igång vid denna tid. Ikväll är det middag, tyvärr med folk som dricker mycket. Känner ingen lust att gå men är illa tvungen. Köper med mig lite alkoholfri öl och hålla mig borta från det andra. Åh kära skam, när kan du försvinna? Är däremot livrädd för att den ska göra det, den påminner mig i dagsläget om att inte dricka.
Ha en bra lördag allesammans, kriga på!

Skammen går över och kommer att bytas ut i stolthet.
Det som har hänt har hänt, nu går du vidare. Du kan inte ändra allt i ett trollslag men låt tiden gå och håll dig nykter så ska du se att det går åt rätt håll.
Människor omkring dig ser att du försöker kan jag tänka. Många vet säkert inte hur du haft det och har inte någon förståelse, men nu när du går vidare kan du ju påverka framtiden, när du väljer att vara nykter.

Många här har gjort så många dumma och konstiga saker. Men vi biter ihop och går vidare och det kommer du också att klara, det är jag säker på.
5 nyktra dagar är bra kämpat!
Jag brukar tjata om appar som jag tycker är bra hjälp och pepp på vägen. Vet inte hur/om de funkar till iPhone men till Androidtelefoner går de bra. Den ena heter EasyQuit drinking och den förklarar mycket vad som händer i kroppen efterhand som tiden går utan alkohol. Den andra heter Sobertime och är en lite lugnare variant som mest räknar dagar och skickar pepp-meddelanden.
Kanske något att prova?
Lycka till och kram!

23 åringen

Tack för ditt stöd och för tipset om apparna, ska kolla upp det. Dag 5 fortsätter i sin långsamma takt, troligtvis för att man inte dricker och saknar tidsuppfattningen, påväg till middagen nu efter en ångestfri dag på jobbet. Plockat upp några alkofria öl och jag tror att det kommer bli en bra kväll ändå.
Hoppas du har en fin vit kväll!

DetGårBättre

Min ångest var som mest påtaglig efter de första värsta fyllorna. Sen avtig den trots samma fylla i stort sett. Nu rekommenderar jag ju inte dig att testa detta men istället kommer ångesten under tiden jag drack så det blev ju inte bättre. Är själv inne på min sjätte nyktra dag. Dock kämpar jag inte med "får inte, ska fixa, måste klara etc", utan nu känner jag ett lugn av att inte vilja dricka faktiskt, men jag får. Så ser jag det men har då haft minst tio flerdygnsfyllor med jävulkska upplevelser likt demoner. Ingen plats någon vill vara på.

Går dock på AA-möten. Gillar du kaffe så traska dit, eller för att hålla dig nykter! Köp det du gillar där, men det finns erfarenhet deluxe som är så värdefull och även du kan bidra med din nynykterhet så de gamla påminns etc. Me like. Varit på möten med 4-5 eller över 25 bara. De flesta lika givande!

Det är inte så lätt att inse att man måste förändra sig. Att dessutom då ta bort något från sitt liv man tror sig behöva. Starkt gjort! Den första tiden när man slutar är inte så lätt för alla, alkoholen ställer ju till det med dopaminnivåerna i hjärnan så det är mycket ångest. Men står man emot så blir det mycket bättre efter ett tag. Jag är så glad att jag klivit av alkoholkarusellen och har nu 40+ nyktra dagar och jag kan på riktigt säga att jag mår bra nu! Här inne finns så mycket stöd, förståelse och värme, jag har varit inne här varje dag sedan jag slutade och det hjälper mig massor. Stort lycka till, du är värd att må bra!

Vapenlös

Jag är i samma ålder som du och började min nykterhet efter en kväll där jag gjorde bort mig. Rejält. Den ångesten släpper med tiden!
Tänk vad modiga vi är som vågar möta ångesten utan A.
Hoppas det gick/går bra ikväll. Jag känner igen mig i dina ord!

23 åringen

Förvåningen över att livet fortskrider trots att man inte bedövar ångesten med A, känns det bra att plötsligt behöva ta tag i känslor man förtryckt under en så lång tid? Nej, men man kan inte springa längre. Detta forum hjälper så mycket, att förstå att man inte är ensam i sitt problem och att vissa av samma anledning "valde" A som en lösning.
Tack för tipset "DetGårBättre" har funderat på AA men vet inte om det är något för mig, får suga på den karamellen ett tag till.
40 nyktra dagar måste jag säga grattis till Jojo_, riktigt starkt och fortsatt lycka till!
Vad skönt ändå att få höra från någon i samma ålder vapenlös. Hur hanterade du första tiden? Jag är en extremt social person som inte klarar av att vara hemma ensam en kväll. Jag vill ha liv och ljud runt mig, troligtvis därför jag gillar barer så mycket. Känner dock nu rädsla för att springa in i någon så håller mig "gömd".
Gårdagen gick dock bra och dag 6 känner jag inget sug, bara fortsatt ångest. Kram till er!

DetGårBättre

Jag trodde inte heller AA var något för mig och jag kan nog klara det själv. Men jag gav det en chans och jag har varit på tre olika ställen. Ge det en chans

23 åringen

Härmed får dag 6 vara slut för mig. Haft en bra dag i allmänhet men för någon timme sen blev ångesten extrem, den ångest jag tidigare drack bort. För att inte gå i samma fotspår som tidigare väljer jag att lägga mig i sängen och dra täcket över huvudet, jag väljer att gömma mig.

Ibland undrar jag dock om det hade varit lättare med någon här. Jag tänker ibland att ha någon vid sin sida, att ha någon att komma hem till skulle ha hjälp. Men och andra sidan var det dom relationerna som man förstörde, och "tack" vare det insåg att det får vara nog med A.

Imorgon ska jag ringa Vårdcentralen och boka tid så att jag kan få en remiss till en psykolog, något jag borde gjort för många år sedan. Helt enkelt dags att ta tag i livet.

Jag hoppas alla andra har en bra och vit söndagskväll, det förtjänar ni ☺️

DetGårBättre

När du får ångest, ta dig till AA... där får du ju träffa människor... iaf om du bor i en storstad! Där är det möten hela tiden.

23 åringen

Och jag mår fruktansvärt dåligt. Har inget sug efter alkohol men efter att ha självmedicinerat med A för att slippa ångest och depression i 6 år så kommer plötsligt allt som jag tidigare trängt bort fram. Jag som så länge försökte dölja den med hjälp av A. Tänk om jag hade tagit tag i mina psykiska problem från början, då hade jag inte suttit här. Fy mig, fy A

DetGårBättre

Tja, mycket av att vi mår dåligt kan vi ändra med nytt tankesätt. Det övriga får du ha hjälp med professionellt.

Blicka framåt, ta små steg. Höj självkänslan lite åt gången med att ta tag i saker, gör bra saker etc...

23 åringen

Imorgon har det gått 1 månad. En månad utan alkohol, har det varit jobbigt? Ja, ibland. Har även fått hjälp av psykologer och varit sjukskriven. Troligtvis begrundar sig alkoholkonsumtionen i en självmedicinering efter år av depression och ångest. Pågrund av detta kommer jag nog aldrig kunna ha ett normalt förhållandesätt till alkohol men vem vet. När demonerna är borta och det inte är en medicinering metod längre utan faktiskt ”ett glas till middagen”. Jag håller mg borta dock så länge som det behövs. Idag är en dålig dag, den första på väldigt länge. Men har å andra sidan haft 3 riktigt bra dagar, då jag känt mig som mitt vanliga jag, innan. En dag i taget, en timme i taget, en minut i taget.

DetGårBättre

Jag ligger en dag före dig ? drack 1 oktober som sista dag.

Många är vi som prövat att dricka normalt av olika anledningar. Vi ändrar regler och allt möjligt. Ofta slutar det lika uselt och jag har hört många som sagt det i sina delningar på AA-möten.

En dag inser man dessvärre sanningen. Sen finns det en liten klick som klarar det efter återhållsamhet i drickandet. Jag verkar inte vara en av dessa men jag kanske ändrar beslutet en dag. Nu har jag spolat kröken iaf!

Bara jobba vidare. Vi är många med samma tankar. Har du tänkt på AA något?