Hamnade av en slump här och bestämde efter att ha läst alla inlägg att registrera mig som medlem! Oj vad jag känner igen mig i många punkter - och vad jag börjar förstå vad det innebär att vara medberoende.
I princip har jag varit det under hela mitt liv - jag utsattes för det som barn med en ensamstående mama som drack.
Men även mitt vuxenliv kännetecknas av detta fenomen genom relationer till män som har alkoholproblem. Precis så som ni har beskrivit här - så har jag haft det. Under 12 år har jag varit särbo med en man som dagligen drack öl eller vin. Efter jobbet - det första han gjorde. Sedan var det inte så mycket mer än att sitta framför tvn och för det mesta även somna där. När man gick ut var det bara han som skulle stå i centrum. Han och drickandet, medan jag från en viss tidpunkt bara kollade på klockan och väntade tills man äntligen skulle få åka hem. Självklart var det jag som var den plikttrogna chauffeuren. Och självklart hade jag inte lilla minsta kul dessa kvällar, utan satt på helspänn. På hemvägen, i bilen, när jag satt och körde och han satt dygnrak intill fick jag höra en massa oförskämtheter om min bilkörning, om att jag var den tråkigaste på festen, etc. Samtidigt som han vred fläkten på högsta varvet och stereon på max volym. Tack och lov brukade han somna efter ett tag, - många gånger satt han kvar i bilen och sov i timmar efter att man varit framme. Mitt medberoende bestod i att jag inte hittade på något annat själv utan att jag genomled dessa kvällar och nätter. Och hellre det än att vara hemma och vänta på honom medan han var ute och roade sig själv. Det var det värsta jag visste.... Medberoende och kontrollerande. Det var jag.
Jag vet att jag skulle lämnat honom, men eftersom vi var särbo fanns det utrymme för att kompromissa - tyckte jag. Och särbo var vi för att jag visste att jag skulle inte våga att flytta ihop med honom på grund av hans alkoholvanor. En kompromiss för att kunna kompromissa...Givetvis uppstod det andra roligheter som att han har varit otrogen vid ett flertal tillfällen. Vi få låta det osagt i vilken utsträckning alkoholen har varit en bidragande faktor till detta, Men mitt medberoende har tydligen skadat mig så pass att jag hellre stannar kvar i misär än att ta mig i kragen och se till att jag får ett bra liv.
Men vem är jag och varför ser jag inte till att aktivera någon firm av självbevarelsedrift? Till saken hör att jag inte dricker alkohol efter allt som jag har varit med om som barn. Alkohol har varit röd- flaggat under hela mitt liv. Jag är högutbildat, har flera akademiska examen, är ekonomiskt oberoende, har ett eget hus, vi skaffade givetvis aldrig några barn, jag motionerar, har inga problem med att hålla idealvikten och ser bra ut. Men tydligen så hjälper inte det för att man inte ska kunna hamna i medberoendeskap..
Men: efter den senaste otrogenhetsomgången i början på 2016 gick jag äntligen på distans...Han är förresten 55.
Några månader gick och så träffade jag en ny kille! Jag är 54, han är 48. Vi har träffats i 10 månader nu och han är omtänksam, charmig, intelligent, vill åka på utflykter, bjuder på romantiska middagar, ger komplimanger, etc. Visst - det har bara gått 10 månader, och vi dejtar fortfarande bara, men vi ses så ofta det går, nästan dagligen, och har varit på två semesterresor under den tiden. Egentligen har jag en bra och mycket positiv bild av honom. MEN: jag har fått dåliga vibbar när det gäller hans alkoholvanor. När vi träffas för att omgås, äta eller motionera finns ingen alkohol med i bilden. Inte mer än att det kan vara lite festligt med ett glas champagne eller vin någon gång till maten. Men för mig verkar det som om han planerar in tillfällen, där han ska dricka. Vid flera tillfällen har jag fått konstiga förklaringar varför man inte skulle kunna ses eller höras. Och han uppstod bakfull dagen därpå och kunde inte ses eller köra bil först på kvällen....Det har varit några gånger på helger, men även på andra veckodagar. Till saken hör att han jobbar skift och är ledig vissa perioder.
En annan konstig sak är att vi alltid bara träffas hos mig - vi har aldrig träffats hos honom, det har aödrig varit på tal. Även om det skulle varit mycket smidigare i vissa lägen för att jag bor på landet och han har en lägenhet mitt i stan. När jag började lägga märke till det var det redan för sent för att fråga honom eftersom det hade blivit en ”grej” i mitt huvud. Och säkert ytterliggare ett fenomen som har skapats ur mitt liv som medberoende: att inte våga ifrågasätta. Delvis kan man ju undra vad killen egentligen vill, och det där med lägenheten gjorde att jag blev ganska så osäker på honom ett tag. Men nu, när jag börjar upptäcka ett visst mönster kring misstankar om bakomliggande alkoholmissbruk, tror jag att det är hans fristad där han både kan leva ut sitt missbruk samt att han kan dölja det inför mig på bästa sättet. Speciellt eftersom jag är så tillmötesgående genom att inte ställa några obekväma frågor....
De gångerna jag har sett honom dricka har han alltid druckit tills han var helt berusad. Värre än hans kompisar. Och från en viss tidpunkt somnar han sedan bara. Men det var bara undantagsvis, att jag var med - för det mesta vill han ju inte att jag är med.
Idag är det exempelvis en sådan dag. En vanlig måndag, jag fick ett meddelande kring lunch att man inte skulle kunna ses ikväll (pga besök hos föräldrar??...som bor ett par kvarter bort..) utan först i morgon... (..P.S: det är hans lediga vecka).
Har inte hört något mer sedan dess...och nu är det kväll. Kvarstår att se om det finns tecken på bakfylla i morgon kväll??
Nu vet jag inte om jag har beskrivit mitt case på ett förståligt sätt. Sitter dessutom och knappar in tecten på mobilen. Ursäkta eventuella stavfel.... Hur gör jag? Kan det vara så att det finns skäl för allvarliga tankar kring alkoholmissbruk? När man planerar för att bli jättefull? När man ange lite halvkonstiga skäl varför man inte kan ses eller höras den dagen?
Och välmärkt: det har ingenting med att göra att jag inte klarar mig själv - jag behöver min och respekterar andras egentid väldigt högt!!!! Jag klänger inte. Men ...missbruk på egentid ...???
Hur tolkar ni situationen?
Mvh
Fairytale

Annher01

Känn dej säker på din känsla för att han dricker iaf/ för mycket nu måste ta upp frågan med honom/ eller också vet han att du inte dricker å vill inte visa hur mycket inför dej/ lycka till

etanoldrift

Lyssna på magkänslan Farytale!
Jag ångrade att jag inte lyssnade på min.. När jag träffade min dåvarande, så var han världens trevligaste omtänksammaste.. Och så fanns det något där jag inte kunde sätta fingret på.
Då var vi ju fortfarande särbo, så jag hade ingen som helst koll på hans alkoholvanor.
Själv låtsades han vara väldigt "måttlig" och blev aldrig dyngrak i mitt sällskap, mer än vid ett specifkt tillfälle. Som han sedan bortförklarade med "nervositet" och att han träffat släkt som han inte sett på flera år.. Det var ju stort födelsedagskalas, så han gick naturligtvis runt och "skålade" och då var det ju lätt hänt att det blev lite för mycket..
Jag rådfrågade min omgivning och de tyckte ju allihop att det inte var nån "stor grej", utan sånt som hände (ni vet den där vanliga ursäkten att nån klappar igenom och råkar bli lite för full) Han blev aldrig aggresiv, utan bara pinsam.. lallade, raglade aningen ful i mun (med en massa sexanspelningar) och somnade i bilen på väg hem.. Och var klart tjurig över att jag valde att inte följa med honom in, utan åkte hem till mig..
Nu i efterhand har jag insett, att alkohol är ett väldigt känsligt ämne.. Och få vågar se och ta tag i problemen.. särskilt inte i en nära vänkrets! (kanske beroende på att de själva insett att de börjar få problem!)
Nåväl, jag godtog ursäkterna och han höll sig utåt sett väldigt lugn och städad.. Han hade jobb och var omtyckt på sin arbetsplats. Det tog nog ett par år innan jag insåg att han gömde alkohol och drack i smyg!
Det var nog inte förrän jag började reagera på att vår "vardagskonsumtion" började ta lite väl stora proportioner som det började gnissla på allvar.. Han menade att ett glas vin till maten aldrig kunde vara fel och att han minsann kunde unna sig en en liten guldkant på tillvaron.. Tyvärr visade det sig att det där glaset vin, i själva verket var minst en flaska ibland en och en halv.. och sedan ett par 50cl 7,2or..
I mitt fall, berodde det på att jag inte vågade/ville konfrontera honom.. Och så länge jag inte sa något tyckte han att allt var frid och fröjd.. När jag sedan började protestera var jag givetvis en "grinkärring".. Och listig som han var så lyckades han han alltid spela ut mina argument! Han var en mästare på lögner och känslomässig utpressning..
Men till slut så insåg jag att min enda räddning var att flytta! Att få en egen dörr att stänga om mig, så jag kunde bygga upp bitarna av mitt kraschade självförtoende!
Ja, han dricker fortfarande och har inga planer på att sluta eller att inse sina problem.. (jovars, han har problem, men de beror enligt honom själv aldrig på alkoholen!)
Så jag tycker att du ska ta av dig de rosa glasögonen (även om det gör ont!) Och fråga dig själv, hur du vill att det här förhållandet ska utvecklas och vad du kan tänka dig att stå ut med! För det enda du kan besluta över är DITT liv.. Inte hans även om det naturligtvis vore en önskedröm.
Troligtvis ÄR han alkoholist och han har nog inga som helst planer på att vare sig avslöja det öppet eller göra något åt det.. Kanske förnekar han till och med att han överhuvudtaget har problem..
I mitt fall tog det nästan 10 år, innan min svägerska erkände att de alla vetat om att han "hade haft" alkoholproblem, men att de trodde att han kommit över det... Alla la sas locket på och höll käften (och det kunde ha blivit min undergång!)

Fairytale

.....skriver du Ullabulla.
Håller absolut med om det, men om man tar steget och kliver ur det ena missbruksdigra förhållandet för att sedan efter ett par månader något skräckslagen får upptäcka att även den nya killen uppvisar tecken på dold alkoholmissbruk då är goda råd dyra.
För närvarande är min största undran var alla normala killar håller sig gömda och hur man bär sig åt för att få tag i en sådan. Skämt åt sida - eller är det verkligen så illa att missbruksproblematiken är så pass stora att det är bara 2 av 10 men som är symptomfria?
Statistiskt sett är risken överhängande att man genom livet kan drabbas flera gånger av samma fenomen. Och frågan är varifrån man ska ta kraften att ta sig ur varje gång - utan någon som helst förhoppning att det blir rätt nästa gång. När man har lyckats att trassla sig ur det ena så väntar nästa kandidat till det onda spelet runt hörnet.....
Tankar av en något trött Fairytale, som kom precis hem från jobbet....

Så här jag gått från behövande till behövande.
Dvs det har suttit i mig.
Och så länge jag inte vänder blicken åt annat håll så fortsätter jag att falla för samma typ av man.
En fantastisk bok som öppnade mina ögon är kvinnor som älskar för mycket
Hur man som människa väljer att gå in i relationer som inte är helt friska pga den egna bakgrunden.

Den beskriver också hur man tar sig ur mönstret om man är beredd att göra jobbet.