Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Lärare40

änns gött att läsa ditt senaste inlägg. Då vet man att det går. Går och oroar mig för en Danmarksresa med tippargänget. Antingen följer jag med och då blir det supa men då mister jag min fina nykterhet som jag byggt upp nu under några veckor. Inte värt det. Blir inspirerad av din text när du skriver att det var jobbigast i början. Då känner jag mig inte ensam. De händer väldigt mkt i kroppen just nu. Inte enkelt precis. Huvudvärk, sover dåligt och är sötsugen som fasen. Måste ha något i munnen hela tiden. Detta borde gå över inom sinom tid. Hoppas det?Vill så gärna säga nej till Danmarksresan den 4 juni. Den grämer mig. Tänk att säga NEJ den dagen och känna att de åker iväg som är det roligaste jag vet. Fy fasen vad svårt. Men vad missar jag? Jo, en jäkla bakfylla.

Klart att det går. Var och en får göra på sitt sätt. Sötsuget är vanligt, men vad är lite godis mot alkohol?? Du blir varken full dum eller tappar minnet av det. Det är jättestarkt av dig lärare40 att klara flera veckor, fortsätt så. Du har facit på Danmarksresan. Använd det till ditt beslut. I början avstod jag flera tillställningar och resor. Nu efteråt känns det bra, för då behövde jag inte gå i fällan. Unna dig andra saker som inte har med A att göra. Du kommer på dina egna vägar med tiden. Vad är det som är roligt på Danmarksresan? Åka båt? Dansa? Träffa folk? Tänk igenom det hela och gör sedan ditt beslut. För varje gång du klarat att avstå alkoholen, desto starkare blir du. Tack för gratulationerna från er <3 Kram

Lärare40

Tack snälla du för svaret. Det är så himla mycket nostalgi inblandat med a för mig. Har kommit på att det är RUSET som jag suktar efter i allt. Grattis, du är alkolist, klart att det är ruset man vill åt. Men ibland måste man erkänna för sig själv att ruset tar över allt. Men vilket ljug ruset är. En Danmarksresa utan fylle och berusad hela resan går ju inte. Gud va sjuk hjärna man har. Det är bara jag som kan styra vart det bär hän. Ingen annan. Tänk vilken dröm att ha kommit så långt som du Miss lyckad. Hittat nya vägar som raderar de gamla skitvägarna. Tänk vilka ljugvägar man går på med a. När jag dricker så känns allting möjligt men man bara förvillar hjärnan. Jag vill känna att allting är möjligt utan alkohol. Träning kommer nog bli min ersättare. Tar dock tid. Stor och fet som ett hus nu av all alkohol och urusel mathållning. Trodde inte det skulle vara såhär jobbigt fysiskt och sömnmässigt efter 16 dagar. Så ut och motionera tar tid. Men bara ingen alkohol så går det med TIDEN.

Varje gång vi inte ger upp är vi närmare målet. Lärare40 även om du inte är nöjd med dig själv nu så lovar jag att du blir nöjdare efter hand. Det ena ger det andra. Promenera till en början om du inte redan gör det. När man märker att konditionen förbättras så vill man även äta lite nyttigare. Mat är ändå bränsle för kroppen, men a är bara ett gift och tomma kalorier. 16 dagar är jättebra! Fortsätt så. Du kan ju även läsa om alkoholens skador och vad som förbättras i kroppen när man slutar dricka. Ta hand om dig :)

Detta låter kanske kaxigt, men om man nu bara är ute efter t ex rödvinets smak som passar så bra med ost, kött, choklad osv då är det väl lätt att ta a-fritt alternativ? Eller ölsmaken, alla säger ju att många a-fria sorter är goda. Tror därför ändå att alkoholruset är det dom flesta vill åt. Funderar på mycket i min ensamhet. Barnen i skolan sambon på jobbet. Tycker mycket om att vara själv. Mer ju äldre jag blir. Har nästan aldrig bott ensam, men tror inte jag skulle vilja det om jag fick välja. Levde ensam varannan vecka vid separation. Då kände jag mig ofrivilligt ensam. Just nu känns det skönt. Det är då alla funderingar och tankar kring livet kommer. Jag måste påminna mig själv om att det inte är så viktigt att allting är perfekt, att jag inte hinner fixa alla saker i hemmet som behövs. Jag har en vän och hon brukar säga att hon har tak över huvudet mat, och en säng att sova i. Det är inte alla som har det. Och så är det. En massa människor svälter här på vår jord. Dom har krig och är på flykt. Jag har det bra nu. Och min önskan har gått i uppfyllelse. Den som jag önskade flera hundra gånger. Önskan om att leva nykter... Jag skickar mitt tack till universum <3

jas75

Det finns mycket att vara tacksam över, bara en sådan sak som jag får se när jag cyklar till bussen. Det är ett svampar som häckar i en sjö som jag cyklar förbi, jag följer deras resa mot nya små svanar. Inte mycket för världen men det ger mig ett lugn :) Vad underbart att din önskan har slagit in ?

Lärare40

Visst är det härligt med allt som finns omkring en i naturen. Lukter och dofter som är starkare nu. Bara efter 21 dagar. Har dock haft en tuff dag. Yr, abstinens, nostalgiserar alkoholen och tycker synd om mig själv. Hade jag inte haft antabusen så hade jag supit redan nu. Den räddar mig hela tiden. Nä, istället så går jag upp imorgon välmående och kan gå ut med hunden vid 7 som vanligt.
Varenda gång jag har klarat en kväll och natt nykter så vaknar man alltid upp glad och tänker att "Vilken tur att jag inte drack igår ".
Gött att höra din story jas. Kollade uppåt idag när jag var ute med hunden. Sååå komiskt. Har inte tittat uppåt på 25 år med festevita. Märkligt. Såg nya saker. Himlen är blå liksom. Fågelbo osv...

Lärare40

Jag önskar också att jag får leva nykter. Det är skithärligt! Min största önskan är att få samma rus som av alkoholen, på ett annat vis, fast nykter

Har ofta funderat på vårt a-beroende. Varför vissa dricker tills dom tuppar av, andra har mycket hög promille men står på benen och verkar inte så fulla som dom borde vara. En av mina döttrar sa till mig när jag drack att" gå till en psykolog eller något för att reda ut varför jag mår så dåligt att jag måste berusa mig" Det var ingen ide att säga emot, men jag tänkte att det är inte därför jag dricker. Läste nyligen någonstans att beroendet kan vara psykologiskt eller fysiologiskt och säkert även en kombination av dessa. Aha tänkte jag, mitt beroende är ju fysiologiskt. Alltså jag har druckit mer och mer oftare och oftare och till slut fått ett fysiskt beroende. Jag har aldrig fått en kick som många säger om sina första fyllor. Det förklarar ju saken, att jag inte dricker för att glömma något eller slippa tänka osv. Det känns som om jag går från klarhet till klarhet om mitt missbruk. Vad skönt det känns när jag får svar på saker som jag undrat över i flera år. Jag har mycket att glädjas över, mitt nyktra liv. Min ännu friska kropp. Min familj. Mitt fantastiskt intressanta arbete. Vänner, ja det finns många saker i livet just nu som är bra. Ta hand om er... Kram

PP

Har läst igenom hela din tråd och det fantastiska halvår som gått. Så fint det verkar gå! Nu är du redo för en alkoholfri sommar.

Ta vara på dig

//PP

Poppe

Jag har nu klarat av 2 veckor utan a. Jag har inte orkat skriva något. Gör j..t ont att fläka ur sig. Jag tar en dag i taget med strikta rutiner. Men .. Jag känner en glädje varje morgon jag vaknar å vet att jag klarat ännu en dag!
I morrn börjar min 3-e vecka!
Har inte klurat ut det där med trådar o följa sin text. Egentligen mitt minsta problem men ska ta tag i det när jag blir mer motiverad.

jas75

Vad skönt för dig, att du kommit/kommer fram till hur missbruket är för dig. Allt blir ju bättre när man blir på det klara med hur man fungerar. Lättare att ta rätt beslut. Go girl ☺

För att ni finns. PP Poppe Jas och ni andra. Alla på forumet medverkar ju till varandras friskare liv. Poppe häng kvar och läs, du behöver inte skriva om det inte känns bra. Jag läste i flera år innan jag skrev, men det är ju olika hur man vill göra. Jag har pratat med några vänner om eventuell camping i sommar. Även sagt att om dom vill åka med oss blir det a-fritt. Jag vet inte hur stark jag är när flaskor kommer fram. Min sambo verkar också tycka det är riskabelt att ev ta med vänner som dricker när vi är med. Vi vill inte falla i sommar någon av oss. Tidigare har alkoholen varit en stor del av semestern. I år ska sommaren bli "den bästa i mitt liv" Jag ska verkligen njuta av alla blommor som doftar, av att vara tillsammans med min familj och av min ledighet. Kram och sov gott, det ska jag göra <3

jas75

Låter som en bra plan. Då kommer du komma tillbaka till jobbet pigg & fräch ?

På forumet. Blir faktiskt a-sugen ibland av vissas trådar!! Det är ju inte meningen men har läst att någon annan också uttryckt det. Då bläddrar jag till annan tråd. Det handlar nog om gånger som folk skriver om roliga fester, vinglas osv. Suget försvinner oftast när jag tänker på avsomnad sambo i soffan titt som tätt. Fyllelukten från oss båda. Barnens frågande eller arga blickar. 2 fulla föräldrar som vaknar bakis och eventuellt ska till jobbet, beroende på om det är arbetsdag eller ej. Skammen som syns både i mina och sambons ögon. Nä jag radar upp minnen för mig själv och tänker att jag vet att jag aldrig någonsin kan bli måttlighetsdrickare, och jag är nöjd med det. Mina tankar handlar också om för tidig död. Hör om unga människor som dött eller fått sjukdomar och är lättad över att det inte är i min familj, i alla fall inte denna gång. Vi vet inte hur länge vi får leva och den tid i alla fall jag har kvar ska jag försöka använda på ett bra sätt så att jag känner mig nöjd, och i förlängningen av det även mina nära <3

Levande

Härligt att läsa att du mår bra och funnit ett sätt.
Önskar dig en fin dag med kloka val

Var hos en vän idag på lunch. Vi har inte träffats på länge. Jag förklarade hur illa det var med mig och sambons drickande, och att vi faktiskt är glada att det går så bra som det gör. Jag fick verkligen berätta många av våra sämsta gånger med A för att hon förhoppningsvis ska förstå. Vi diskuterade ev. semesterresa tillsammans med våra män. Jag förklarade att hon och sambon kan semestra med oss utan A. Och att dom kanske kan"festa" av sig med andra vänner och åka en mer hälsosam resa med oss. Vännen sa att hon har inga problem med det. Hon skulle prata med mannen om resan. Hennes man(mycket god vän till mig) tycker det är konstigt att vi inte kan vara med på fester osv och dricka a-fritt. Jag sa att det kanske vi kan längre fram, men känner på mig att det kan bli svårt. Efterhand förstod vännen att våra A-problem är större än vad dom trott. Jag sa att hade våra fester alltid varit så roliga och bra som vi haft tillsammans så hade vi inte haft problem. Utan att det är alla övriga dagar vi dricker A som är problemet.Jag vill inte riskera mitt fina liv för vänner som ev ej förstår mitt missbruk. Tänker på A-lagarna som oftast inte har så stora chanser på hemmaplan. För så fort dom lämnat behandlingshem så står "kompisarna" utanför dörren med bolagskassar. Då gäller det att stå emot. Jag kan välja vänner. Dom som förstår min/vår situation och dom som inte gör det. Att många förminskar a-problemet är ju förödande för oss med missbruk. Ser fram emot en ledig fredagskväll. Solen skiner, något gott att äta och bara må väl både ikväll och i morgon..

Har 7 månaders dag imorgon men har dygnspass på jobbet. Det blir lite Gofika nu i stället. Känner ändå att sommaren kommer med nya utmaningar i form av många som dricker alkohol vid fler tillfällen. Pratat med en vän idag, hon vars mamma också varit nykter i flera år. Hur svårt det är för vissa att förstå att man har a-problem. Eller så har dom lite riskbruk själva och därför inte vill se problemet. Vännen sa till mig att man måste kanske välja bort folk som inte förstår problemet, och så får det bli. Jag ser hellre mina barn ha nyktra föräldrar än ha kompisar som äventyrar vår nykterhet. Det känns ju ändå efter många år, men det är ju mitt liv och mina barns uppväxt. Jag önskar oss alla styrka och glädje och soliga sommardagar var vi än befinner oss i livet.. Kram

Levande

Tror som du att man kommer välja bort eller bli bortvald av vissa bekanta.
Det viktiga är att man gör kloka val för sig själv och tror inte man kan ge barn något bättre än närvarande föräldrar.
Så styrka till dina val och grattis till dagen ?