Bestämde mig igår för att det får räcka nu. Vaknade som vanligt inatt och drack en halv liter vatten, trots att jag var nykter. Tänkte att det nog tar ett tag innan kroppen repat sig. Kom fram till att jag nog varit halvpackad/packad minst tre kvällar upp mot fem kvällar i veckan i 28 år bortsett från en paus på tre år då jag väntade, födde och ammade min son. Jag har totalt supit kontrollerat i 25 år. Jag har skött jobb, studier, hem och barn. Jag har haft ett socialt trevligt liv, fester, resor och goda middagar.

Man glömmer lätt baksidan... för det finns en sådan men den ser alkoholen till att sudda bort ur minnet så att jag orkar leva med alla gånger jag gjort bort mig. Jag har raglat runt, skällt ut, dansat alltför utmanande, spelat med andra människors känslor, sårat, förnedrat både mig själv och andra. Jag har missat möjligheter, tackat nej till framgång och jag har gömt mig. Allt för att kunna fortsätta dricka i lugn och ro på mitt sätt. Jag vet exakt vad jag klarar av på jobb bakfull så jag har alltid sett till att inte skaffa mig mer ansvar än så. Med stigande ålder har jag isolerat mig, börjat undvika vänner, fester och andra sammanhang då jag vet att det kan bli aktuellt med alkohol. Jag dricker ensam eller (till en början) till maten med min man. När han är nöjd fortsätter jag i min ensamhet tills jag däckar (snyggt och kontrollerat) alltför tidigt på kvällen.

Jag vill ha framgång nu. Jag vill ha det bättre på jobbet, jag vill springa det där loppet, jag vill se frisk ut och jag vill vara frisk. Jag vill vara en förebild för min son och mina bonusbarn. Jag vill ha en frisk relation till min underbare man som står ut med mig och jag vill älska mig själv och alla andra omkring mig.

För visst är det kärleken till mig själv som inte riktigt räcker till.

Om mina föräldrar inte lyckades förmedla att jag är älskad ( fast jag tycker att de har gjort så gott de kunnat) så får jag väl som vuxen ta ansvar och lära mig att älska mig själv fullt ut. Hur gör man det?

Är det någon som har en idé?

Min utbildning i ett människovårdande yrke har inte hjälpt mig ett dugg, jag har inte förmågan att arbeta med/möta människor i missbruk och inte en bok av de 100 jag läst har gett mig en ingång. Jag läser era inlägg och tänker att vi är så många och vi beter oss olika men ändå så lika. Gamla teorier om alkoholmissbruk håller inte och behandlingsmodeller för alla oss som kontrollerat håller på att dricka bort våra liv finns inte.

Jag är i alla fall nykter idag efter 7 dagars blöt semester och jag får nog allt fortsätta vara det om jag ska bli en frisk gammal tant. Jag har ont i magen, jag tror att min lever säger ifrån, buken buktar misstänkt under revbenen... En ny dag är här!

Nyttan

När gästerna kom och välkomstdrinken serverades glömde jag att jag inte ska dricka alkohol.
Många glas vin blev det och jag stupade i säng (kontrollerat såklart) innan jag hann göra bort mig helt. Jag har av någon anledning också glömt min tandblekning så jag börjar den ikväll. 21 nätter med skena från idag. 21 dagar nykter.

PS jag har huvudvärk men inga andra symptom

Anders 48

Jo, vi är många som har blivit lite "glömska" längs den krokiga vägen:-) Bra att du tar nya tag - och du: Glöm inte alla de nyktra dagar du har samlat på dig - även om du nu börjar en ny tideräkning. De nyktra dagarna har ju inte förlorat i värde - bara för att du börjar räkna på nytt. Zooma ut lite, och fokusera på just de nyktra dagarna - och inte på "plumparna" i protokollet..........

Go girl!/Vi kämpar vidare.....

Som dom andra har sagt tidigare så har du hållt dig nykter innan, felsteg får vi räkna med. Ta hand om dig, det blir bättre, kram

Nyttan

Tack snälla ni som stöttar i tråden. Jag blir faktiskt mer än lite rörd. Detta Forum är fantastiskt! Något att hålla mig i så att inte önskan om ett nyktert liv kommer bort när alkoholdjävulen talar. Ni vet alla vad jag menar och bagatelliserar inte problemet som min omgivning gör. Tack igen för att ni finns!

Huvudvärken igår var ingen fara. Jag var lite seg men tvingade mig att inte visa det utåt för mina barn. Det var definitivt inte värt att däcka från kalaset men jag blev rätt medveten om varför jag gjorde det. Tog mig tid igår att reflektera och känner mig trygg i mina tankar. Sakta går det på rätt håll. Jag måste ändra på många små detaljer i mitt liv för att jag ska hålla mig nykter och det kommer att ta lite tid. Vanans makt är stor. Ibland måste jag sysselsätta mig med annat för att distrahera mina tankar på alkohol.

Tandblekning låter så fåfängt i det stora hela men det är ett sätt för mig att satsa något på mig själv som stänger ute möjligheten att dricka vin under en lång tid. Pengar är ett tungt incitament för mig att lyckas. Jag erkänner det. Om jag lägger 2500 på tandläkare och blekmedel samt det omaket att sova med skenor så måste jag spara in de pengarna någonstans. Jag tror jag snittar på ca 500 i veckan på vin och snacks så det tar ca 5 veckor att spara in pengarna för lite fräschare mun. Det kommer att synas i spegeln varje dag. Det kan vara det jag behöver för att lyckas.
Nu dricker jag mitt morgonkaffe med sugrör (känns helt idiotiskt)

Nya tag och en förutsats att vara nykter dessa 21 dagar i sträck. En dag i taget.

Absolut, tror det är en jättebra strategi att göra något man mår bra av och som man kan se och njuta av det ofta.
Sen det där med drickandet... Förra året när jag slutat så märkte jag ett annat drickande när jag drack igen. Lite mer besatt när jag hade chansen. Sen blev det bättre igen. Man ska ha en otrolig respekt för hur beroendet funkar och det krävs nog rätt många analyser om man tänker sig att inte sluta helt.
Tror att det är fantastiskt bra att ha ett litet "tvång" att inte dricka, som en tandblekning. Det är så lätt att ge efter där i början.

Heddali

Skrev just i min tråd om att jag på någon vecka nu lyckats minska alkoholdrickandet totalt, har många dagar jag inte druckit på. Sen har de brytits av av kvällar när jag ändå dricker vin med min man (och dricker lika mkt till när han inte sett). De kvällarna har jag druckit fort, blivit berusad, och då blivit helt i psykisk obalans, bråkat mkt med min man som jag inte gjort förut. Jag har blivit skrämd själv över mitt beteende, som att jag nu blivit helt förvandlad när jag väl druckit. Vad tråkigt att din plan med fastan inte gick som planerat, men det viktigaste är att inte ge upp. Jag är nu på dag 2, och har nu bestämt mig att inte dricka a punkt slut. Hoppas på bättre karaktär och uthållighet än vad jag visat hittills men jag tror att tack vare min mans ställningstagande mot mitt uppförande och drickande att jag har en god chans. Jag har också mkt tankar på hur jag på riktigt ska ersätta den funktion alkohol haft i mitt liv, goda middagar, tjejmiddagar, bubbeldrickande, fredag och lördagskvällar med mannen, vitt vin på sommaren, hemma eller på semestern...Trots att jag logiskt både vet och vill avstå så är det som att säga nej till sin bästa vän, nu får jag liksom hitta det roliga i vardagen precis som du skriver.... Vardagen är helt ok tycker jag med men det har då också varit avbrott för "helg och festligheter".
Bygga nya vanor går förhoppningsvis där vi inser att helgen och festligheterna finns där ändå....

Nyttan

Tittade på den överblivna boxen som står halvfull i köket efter kalaset i fredags. För första gången, i år i alla fall, så har jag inte ägnat den en tanke lördag-söndag. För första gången på mycket, mycket länge har jag ingen plan på när jag ska sluka innehållet.

En vecka att arbeta och Sean kommer mitt stålbad - semester! Åh, ja så skönt och åh, ja så lätt att bara unna sig ett glas vin. Vi ska på en liten Sverigeresa och bo på hotell som är förknippade med det ljuva livet. Vackra platser med romantiska restauranger där min man och jag delat många flaskor vin under åren.

Strategi; min son ska åka med. Jag vill att han ska se sin mamma nykter och levande tillsammans med sin pappa i kärlek. Jag vill att han ska se sin pappa (som dricker en halv öl ibland om inte jag dricker) som en förebild. Ja, man kan dricka en öl, ett glas vin, en drink. Och man kan avstå alkohol helt även om det finns överallt. Nu måste jag mentalt förstärka denna bilden hela veckan.

Fastan klarade sig i fem dygn. Jag åt lite till vinet i fredags. Resultatet är - 0,6 på vågen så jag kliver på min fasta 3 dagar till från idag och harsom plan att fortsätta ner i vikt och i nykterhet under min semester.

Nya tag, nytt hopp. Jag skriver dag 3 av 21.

Nyttan

Allt lugnt. Läser trådar om ledighet och förbereder mig mentalt på min första nyktra semester, (djupt andetag) på 28 år. Tårarna rinner är det går upp för mig. Insikt gör ont, efter det kommer förändring.

din semester blir bra. Att du kan njuta av ledigheten och få det bra tillsammans med din familj. Det är du värd Anna.

Jämför också vad du känner och upplever som nykter, med hur det var när vinet bedövade dina sinnen. Skillnaden ger pluspoäng till nykterheten, och ytterligare en anledning till att sträva efter ett liv som inte styrs av alkoholen.

Nyttan

Överkäkens tänder är nu vita. Inatt ska nederkäkens vinfläckar få sitt. Det är synd och skam att förstöra den rena känslan som har uppstått i munnen. Den känslan beror nog inte enbart på tandblekningen utan på att munnen inte fått sitt dagliga rödvin. ?
Började redan vackla när mannen igår pratade om vår lilla Sverige- resa nästa vecka. -"så kan vi ta ett glas vin på hotellet när vi kommer fram, det hinner vi innan vi går ut och äter. Åh, så mysigt det ska bli" NÄ, var det något inom mig som skrek! Sedan kom en bekant röst: "jo, klart du ska ha ett glas vin. Inte ska du förstöra stämningen nu med att sitta nykter? " Min vindjävul hoppar och viftar...vill bli sedd och hörd.
Nej, tänker jag. Pi har lärt mig att aldrig sträcka ut handen. Jag måste nog tänka att aldrig beställa vinglaset i baren.
Kampen fortgår. En dag i taget. Allt lugnt. Nu väntar jobb utan bakfylla! Hurra!

Märtan

Tack för att du är Du! Ord att säga till sig själv varje dag.

Jag har ju inte vågat hoppa in här, men nu gör jag det ändå. Jag har lite funderingar ang din make, kanske har du nämnt tidigare i tråden och slå mig då på handen. Frågan grundar sig på min egen man, han har samma missbruk som jag men han kan lägga av när som och bara dricka lite lagom fredag/lördag. Det där jag vill och önskar som ändå alltid spårar ur och blir till alla dagar i veckan iallafall.

Hur är din man i detta? Hur interagerar ni som par i detta? Som sagt har du säkert redan sagt, och jag redan läst (i ett vinrus och därmed glömt)... Säg ifrån om jag gör övertramp i min undran...

Kram

bulln

Jag håller på dig och hoppas verkligen att din omgivning kommer vara till stöd. Att inte dricka i andras sällskap är så svårt. Heja! Och bra jobbat!

Nyttan

Hej Märtan,
Mannen min kan dricka mycket, lite, ofta, ibland, inte alls. Han blir lagom full och aldrig aggressiv eller dum, bara lite flummig och pratsam. Han kan öppna en öl till en fotbollsmatch och konstatera efter två klunkar att han inte var sugen och hämtar en Cola istället. Ölen vaskas. Efter en fest/middag vaskas även vin. Han tackar ja och nej med samma självklarhet utefter situation.
Nu när jag håller mig nykter är han nykter i mitt sällskap men jag hör ju längtan efter att dela en (då menar han en) flaska vin på restaurang när vi är lediga. ( Han har varit ute med vänner ca 1 ggr i veckan under semestern och har då druckit)
Jag vill ju så gärna kunna dela den där flaskan och kanske till och med ta EN drink i baren... Men för mig slutar det ju med hur mycket alkohol som helst i min lilla kropp. Så som svar på din fråga - ett problem för mig att hålla mig nykter i alla fall en första längre period ger mig dåligt samvete inför min man...

Det var bra att du ställde frågan för jag måste hantera detta inom mig för att lyckas!
Hur har du det med din man?

Märtan

Vilken jobbig situation Anna, men sen är väl alla situationer mer eller mindre jobba då felet ligger i relationen till ah och inte till männen i vårt fall.

Min man dricker som jag, på gott och ont. Precis som din kärlek blir min älskling aldrig otrevlig eller arg av ah, aldrig våldsam eller elak. Jag har lett in honom på den här sidan och han börjar äntligen förstå att det är en lång väg till måttlighet. Vi är lika min man och jag, det är svart eller vitt, på gott och ont som sagt. Vi har lovat varandra att vi slappnar av i vårt beslut att sluta denna vecka, tillåter oss att dricka till sista dagen på lördag och börjar ett nytt liv tillsammans på söndag.

Vi har gjort många försök, som alltid slutat i att vi faller tillbaks. Hoppas så på den här gången.

Jag tycker inte du ska ha dåligt samvete inför din man, inte alls! Vet han om omfattningen av ditt drickande? Isåfall bör han ju själv kunna avstå en längre period tillsammans med dig? Definitivt mindre "uppoffring" för honom än för dig tänker jag?

Kram och ha en underbar nykter dag ❤️☀️

Heddali

Som du beskriver din man, det oproblematiska drickandet som både kan vara där, eller inte, det har min man med. Han dricker vin gärna fre och lör, tar gärna en whisky nån gg i veckan. Men då bara en liten whiskey, och en halv flaska vin är just det. Om jag delar på en flaska vin är jag i princip fixerad vid att inte få mindre än halva (usch pinsamt) och dessutom vill jag gärna förstärka känslan fr halva flaskan med "lite till". En fredagskväll om jag får styra blir det ett par glas vin till matlagning, några glas vin till middagen och något till kvällen. Det är motsvarande en flaska vin för mig enbart, och fredagen blir gärna ons,tors,fre och lördag. Ja och kanske nån dag till dessutom med ett enstaka glas. Så det konstiga är hur ett drickande av ah utåt sett kan vara lika, i samma sammanhang, under samma premisser, men påverka personer så olika. Jag får det där "mersuget" direkt vid första sipparna vin, medans min mans glas kan stå halvt odrucket en timme till. Jag hoppas verkligen din semester går som du önskar, du verkar vara väldigt målmedveten hur du VILL ha det, så kämpa på!

Är ny här men känner så igen mig vad ni skriver : Heddali , Märtan ,Anna. Mm
Jag gör lika dant , tar lite extra som sambon inte ser . Officiellt har vi en flaska vin till maten men jag har en extra gömd som jag i smyg dricker ur . Han kanske bara dricker 1 glas till maten eller dricker inte upp alls ,då dricker jag resten av flaskan ,den som han ser ... Vilket kan sluta med att jag har druckit nästan två flaskor ! Vet inte vad jag pratar om ,vet inte hur jag kom isäng, mår skit dagen efter med hemsk ångest !
Jag tror din semester blir lyckad Anna ! Du fixar det !
Jag blir inspirerad av dig att du lyckas med mkt av det du bestämt . Tack vare att jag läst din tråd vågade jag skriva här!

Nyttan

Märtan, Heddali och Gamla häst ( hjärtligt välkommen) - ni beskriver tillsammans hela mitt alkoholbeteende. Jag ska fundera lite och återkommer - jag ska läsa lite noggrannare vad ni skriver - låta det sjunka in. Ni har nog lite nycklar i era tankar till hur vi hittar ett sätt att välja antingen en helt nykter väg eller omskolning till måttligt drickande. Den drömmen lever fortfarande.
Heddali - jag måste faktiskt fnissa lite för det är så vansinnigt. Jag kollar också så att jag får minst halva flaskan och det har hänt att jag fyllt på mitt glas t ex när min man gått på toa och inte hans. Någon gång när jag varit som mest i dimmorna har jag druckit ur hans glas när han vänt ryggen till. När det var som allra värst frågade jag om jag fick dricka upp det han verkade lämna för vasken... Ja, du - pinsamt så att det blir underlag till en svart komediserie.
Hur som helst är det dag 7 som nykter och så länge har jag inte varit nykter sedan 2009 då jag började normaldricka efter baby, amning och lite till. Normaldricka varade nog ett helt år sedan gick det successivt upp i ökad vinkonsumtion igen. Ja, nu behöver jag inte älta det mer utan bara ta vara på nuet.
Idag en alldeles magisk soluppgång. Jag vaknade innan klockan ringde och jag känner mig utvilad. Levern har krympt och har slutat värka. Myrkrypningar i benen är mindre och jag har inte haft kramp i vaderna som jag brukar om natten. Jag tänker på det magiska "en dag i taget". Finns ingen anledning att fundera om, när och hur jag kanske ska dricka nästa vecka. Det viktiga är vad jag väljer idag, fredag och sista arbetsdagen innan semester. Jag kanske skulle fira det med att förbli nykter? Ett beslut jag kommer att ta ikväll. Just nu gläder jag mig åt att vara skärpt och glad inför en ny arbetsdag!

Kram till er alla

Märtan

Jag sitter här och småskrattar för mig själv, och skäms. Det här med att se till att man får minst halva flaskan, nalla ur makens glas när han vänder ryggen till. Fylla ett glas vin och gömma undan det när man vet att boxen håller på att ta slut - så man åtminstone får det sista. Så satans sjukt!!! Men rätt skönt att höra att man inte är ensam, även om det är sorgligt.

Gott att levern och kryp/kramper i benen är på bättring!! Mg har ju snabb verkan, även B. Det går åt rätt håll och det är ett bevis på att det du gör är rätt när kroppen ger snabb och positiv respons ❤️ Fundera lite idag på hur du ska göra för att vara lite extra snäll mot dig själv just idag, kram ❤️