Då var det dags. Insikten. Det är dags att erkänna att alkoholen är ett problem.

Insikten har nog kommit många gånger, speciellt då man legat där och våndats med huvudvärk och torr mun, när bakfyllan gjort sitt bästa för att tala om för en det man sedan länge borde veta. Alkoholen är inte bra för dig, du ska inte dricka. Tyvärr verkar den där insikten försvinna i takt med att huvudvärkens släpper och efter ett par nyktra dagar tycker jag mig förtjäna ännu ett glas vin, det har ju varit så stressigt och det är ju det effektivaste sättet att slappna av på kvällen. Öl är ju så gott, jag förtjänar en öl nu när jag slutat äta godis.

Den där bakfyllan är sällsynt, nu för tiden. Jag försöker verkligen dricka med måtta. Sen att de blir varje helg, ett par glas på söndag (man kan ju inte låta en halvtom flaska stå…) några öl på tisdag efter en extra stressig dag, kanske ett glas vin till maten på onsdag och oj, där rök halva flaskan igen, bäst att dricka upp den på torsdag och se man på då var det fredag igen! Trots allt försöker jag dricka med måtta, försöker lägga mig innan jag blir för full så jag inte blir bakis dagen efter. För det är ju då, när man vaknar upp bakfull varje morgon, som man verkligen har alkoholproblem.
Det blir svårare och svårare att inte ta ett glas till när det första (eller andra eller tredje) väl är urdrucket. Kvällarna utan alkohol är så sällsynt få nu för tiden. Ångesten är ständigt närvarande. Rädslan.

Jag vill inte mer. Jag vill bara vara nykter.

Vaniljsmak

Jag föll. På det som skulle blivit min tionde nyktra dag föll jag.

Jag skäms. Jag skäms inför mig själv för att jag inte klarade av att hantera dagen och kvällen på ett bättre sätt. Jag skäms för att jag visste att det skulle bli såhär, att de här stunderna skulle komma och trots det föll jag. Jag gav efter för frestelsen och tog den lätta vägen.

Igår var ingen bra dag för mig. Fast egentligen var den precis som vilken annan dag som helst. Nattsömnen var halvdålig, det blev lite för få timmar i vanlig ordning. Vaknade tidig med lätt huvudvärk. Huvudvärken skulle visa sig följa mig hela dagen. Att arbeta framför ritningar och dator en hela dagen hjälper inte. Jag kände mig lat, ville inte träna fastän jag vet att det hjälper när jag mår sådär i kropp och knopp. Mot eftermiddagen dök pms-besvären upp. Humöret gick inte att hålla i schack. Jag snäste, fick dåligt samvete och började nästan gråta. Om och om igen. Hushållet var i oordning, diskhögen växte liksom tröttheten och huvudvärken. Ett barn skulle på träning men kunde inte hitta kläderna, inte hitta skorna, inte hitta vattenflaskan och ville inte äta, det andra ville bara sitta framför en skärm eller lägga pussel men bara om mamma är med. Och mitt i allt det där så visste jag att vi hade öl i förrådet! Jag var svag. Jag föll för frestelsen.

Nu skulle jag kunna skriva en massa fint om hur det kändes vid första klunken och vartenda ord skulle vara sant. Jag skulle kunna romantisera över det i mening efter mening, hölja in det i ett rosa skimmer och aldrig sluta för så var det. Vid de första klunkarna. Så var det under det första glaset. Efter andra och tredje glaset kändes det inte så bra. Där satte vi stopp. Min man sa att jag fick bestämma om jag ville ha någon mer och jag velade lite men valde tillslut att gå och lägga mig. Det var inte värt det.

Vaknade på natten och var torr i munnen. Huvudvärken var tillbaka, eller hade den aldrig försvunnit? Nu på morgonen känner jag mig seg och jag vet inte om det beror på alkoholen eller på att jag helt enkelt inte är helt 100 just nu. Jag hatar den ovissheten. Samtidigt är jag glad över att jag kunde sätta stopp där och då, att det bara blev 2,5 brukar öl. Suget har släppt, helt och hållet. Jag vet att de kommer tillbaka men till dess ska jag njuta av att inte känna begäret.

Vad bra du är som satte stopp när du kände att det inte smakade längre!
Som sagt, då är du och jag två sega människor idag. Jag har varit trött i kroppen några dagar, har mens och det hänger ihop. Jag behöver inte den här extra fysiska nedsaktningen också!
Jag lovade visst barnet att skjutsa in till stan senare idag, det minns jag inte alls.
Vi drack inte mycket igår sa maken. Förut hade jag hållt med, men en flaska på egen hand ÄR mycket.
Men som sagt, ny dag och nya tag!
Kom ihåg friskvården idag! ?

Vaniljsmak

Sarsaparilla vad fint att se de! Tyvärr mår jag inte så bra. Jag har haft flera onyktra dagar och skämt för mycket för att komma in hit. Flera av dagarna har jag varit övertygad om att jag kunnat kontrollera mitt drickande men jag vet ju att den känslan försvinner efter ett par dagar och igår blev det för mycket. Ångest, skam, berusning som övergår i en oskön känsla, dålig nattsömn och ännu mera ångest.

Livet är för mycket och jag vet inte hur jag ska hantera det.

Vaniljsmak

Jag har då, som jag skrev ovan, inte varit in på några dagar. När jag kommer in hit blir jag påmind om att vara nykter, om varför jag vill vara nykter och om att jag måste kämpa för min nykterhet. De senaste dagarna har jag inte velat vara nykter. Livets alla krav och måsten i kombination med en jobbig pms har dränkt mig i ångest och jag ville dränka den ångesten utan att addera ”dåligt samvete för att jag dricker då jag egentligen borde vara nykter”. Jag kände att ”det inte var några problem” då jag haft över en vit vecka och dessutom haft en vit helg. Då gör det ju inget om man ”bara tar några glas”. Det blir alltid bara några glas. I början. Det gick ett par dagar med bara några glas och de fungerade fint. Sen blev det några glas för mycket och idag är jag bakfull och har ännu mera ångest.

Jag känner mig så misslyckad i allt det här. Varför skapade jag en tråd här när jag ändå tar till giftet när allt blir jobbigt? Varför kom jag inte in hit istället? Varför kan jag se problemen när de kommer och ändå inte hantera dem på ett bra sätt?

Kinna

Det blir hela tiden en ond cirkel!
Dricker du känner man en stunds lugn! Samtidigt känner man sig hela tiden jagad för att bli upptäckt! Sen kommer den där jäkla ångesten son gör att man knappt kan andas! Tydligen är det alkoholen som ger ångesten, varför vill vi då ha den?
Ta en dags vila! Läs mycket här! Gör en plan och försök följa fen! Någon skrev hör inne att ta timme för timme ibland 10 min itaget! Själv har jag haft en ångestfri natt! Är så skönt att vakna utan dessa demoner! Tänker försöka klara 30 dagar utan alkohol! Vi kan göra det tillsammans! Jag vill inte ta livet av mig! Vill leva länge

Vaniljsmak

Ja, en dag i taget eller till och med en timme åt gången. Det är som du säger; en ond cirkel. Tillfällig lättnad med efterföljande ångest och ändå är man (jag) dum nog att välja den vägen om och om igen...

Idag ska jag tillåta mig att bara arbeta 4 timmar om det känns som att det är de jag klarar av (även om jag har en del jag borde ta igen). Hade verkligen velat minska ner på alla måsten men att hjälpa barnen med läxorna, matlagning och utvecklingssamtal är inte förhandlingsbart. Kanske får det bli en tidig kväll med serier i sängen sen, det kan vara skönt och något att se fram emot!

kaktusen

Ja onda cirklar förgör och förgör. Så lätt att ta till a som sällskap. För att minska stressen. För att dämpa ångesten. Men nu tänker jag som du när suget är som värst, tio minuter i taget som blir en halvtimme, sen en timme osv. Ha en fin dag!

Kinna

Vi går den här vägen tillsammans! Vi tar hjälp av varandra! Faller vi hjälper vi varandra upp! Har ledigt några dagar och känner ett lugn i kroppen! Skönt att få reflektera över sig själv! Vet hur det är när livet är i full fart! Ibland svårt att bromsa! Ge dig själv åtminstone en kvart att reflektera! Jag har blivit bättre på det här! Har verktyg när jag behöver annars famlar man i luften! För mig handlar det om att hitta andrum för att orka! Kör på som ett ångvält!
Jag har ljudbok, spikmatta, mindfullnessövningar!
Sen är det ju som någon skrev här! Ta kommandot över sitt liv! Inte låta ngn annan bestämma! Jag tänker göra det här nu!

Norrlandsbrud

Känner mig så igen mig i dina texter.
Dethär med att man drar sig för att gå in här, för att man är så jäkla sugen på alkohol och då vill man inte se denna sida och allt folk skriver om när man vet att man sitter med ett glas vin i handen. Men man måste misslyckas för att lyckas. Tycker det låter som att du har en jävligt stark vilja, att kunna känna att du ska lägga dig i sängen och se serier utan detdär vinglaset tycker jag är så starkt!! Själv gömmer jag mig i badkaret! Går jag in i köket och ser all alkohol är det kört. Varför utsätter man sig då för att ha alkohol i hemmet? Jooo men vadå; kan ju komma en helg vi ska ut på krogen exempelvis, onödigt att ha slängt allt då.... frågan är om det är rätt sätt? Hmm..
ha det bäst fina! Sovgott!

Vaniljsmak

God morgon forumet! Jag har ytterligare en bekännelse att göra... Vi hade några öl kvar i kylen igår. De är inte kvar idag. Jag kan inte med att ha hemma. Redan under eftermiddagen kom tanken om att dricka bort det som fanns. Sen gick det inte att släppa. Det blev en fixering vid att bara dricka bort det sista, för att säga hej då på obestämd framtid. Hur dumt är inte det? Nåväl, gjort är gjort.

Det står en halv flaska vin där i kylen men den ska jag hälla ut! Egentligen är jag emot att kasta mat och dryck som är funktionsduglig men i det här fallet kan jag bara inte med att ha den hemma, jag är för svag för det just nu. Jag vet precis vad som kommer hända där kring 15 tiden om jag inte undanröjer frestelsen.

kaktusen: 10 minuter i taget ... så får det nog bli!

Kinna: Att reflektera är något jag borde blir bättre på att göra. Jag vet ju att jag mår bra över det men när livet går i 110 är det svårt att stanna och hitta tid. Hoppas du vill göra det här tillsammans fast jag klantat mig igen.

Norrlandsbrud: Det är så dumt att ha de hemma. Jag kan, som sagt, inte motstå frestelsen när den finns i kylen.

Hoppas eran kväll var bättre än min!

Det är steg 1 tror jag, rensa bort all möjlighet att dricka. Jag blir också helt fixerad. När det inte finns möjlighet är jag lugn. Suget avklingar efter ett tag och du kommer nog snart att sluta tänka på a. Det är skönt, när det inte upptar för mycket tid.
För övrigt är vi lika. Jag drar mig för att skriva härinne om jag har druckit. Låter det gå några dagar tills jag har kontroll. Det är oerhört dumt, dels för att jag har en tendens att bagatellisera, dels för att jag inte heller får nån ordning på när och varför. Du verkar smartare än jag där. Fortsätt med det.

Vaniljsmak

Jag känner mig alltid så elak när jag säger det här men: Vad skönt att det inte bara är jag som drar mig för att komma tillbaka efter ett misslyckande! Självklart hade jag önskat att du inte kände så, eller att du inte tog återfall överhuvudtaget men någonstans i mitt egocentriska jag är det skönt att veta att jag inte är så onormal i alla fall.

Jag vill också till att bagatellisera mitt drickande, speciellt om jag inte blivit så jätte full. Det fungerar ju aldrig i längden, ju mer jag dricker desto mindre kontroll har jag över det. Jag kan inte sluta när jag väl börjat.

Det är så skönt att komma in här och se att de finns så fina människor, så mycket kärlek och så lite näthat! Det betyder mycket för mig som kämpar med allt de mörka.

Norrlandsbrud

Åter igen känner jag igen mig. Detta med att veta att man har, man bestämmer sig redan efter lunch att "ikväll!"!. Också är man glad och positiv hela dagen ocu ser framemot detdär glaset.
Jag förstår kampen med att stå emot frestelsen... tycker du gör ett vettigt beslut att hälla ut vinet, har du gjort det? Eller tar det emot? Om du får bort allt ur hemmet, kommer det förbli så då, ellr har du ex en sambo som ibland vill ta något glas någon helg, också vips är kylen full nästa vecka också..?
Tänker på dig!

Kinna

Klart jag vill reflektera tillsammans med dig! Vi hjälper varandra när vi faller! Var en hårsmån från att åka till bolaget idag efter en skitdag på jobbet! Besviken, trött och arg!
Kämpa på nu och ta nya tag!!!

Vaniljsmak

Min dag har vart rätt bra. Tiden har sprungit iväg och jag har inte haft tid att tänka på alkoholen. Men nu, just efter 17 (som vanligt) börjar tankarna smyga iväg mot att de vore skönt att slappna av med en öl eller ett glas vin ikväll. Det ska jag inte göra. Jag har ett sudoku, en film, flera serier, en ljudbok, en målarbok och ett badkar jag kan sysselsätta mig med istället efter att barnen lagt sig. Dessutom har jag någon tanke på att köra ett lättare träningspass. Ja och så har jag en massa smaksatt bubbelvatten hemma, så vanan med att gå med glaset i handen inte behöver rubbas!

Norrlandsbruden: Jag har inte hällt ut det ännu, maken min ville smaka på det ikväll. Jag sa att de var äckligt och att han skulle hälla ut det om han inte dricker upp det. Han gillar både öl och vin och dricker det gärna varenda helg och ibland på vardagarna, precis som jag. Ber jag honom så hämtar han från bolaget på en gång men nu har jag sagt att jag vill ha en vit period och han verkar vara med på noterna. Hur är det med din sambo?

Kinna: Åh vad jobbigt när man har dåliga dagar och inte får "trösta" sig själv på kvällen. Hur ser dina kvällsvanor ut, vad ska du hitta på?

Kinna

Jag vet nog inte riktigt än! Måste landa! Har varit en jobbig dag på jobbet! Så känslig, så ledsen! Men har trots det tagit över tröskeln att undvika alkohol! Hade lätt kunnat ta till det idag, men vet ju att det inte blir bättre!
Jag har som du ljudbok,tv och lite god mat! Sedan blir det spikmatta och förhoppningsvis god sömn! I morgon en ny dag!

Vaniljsmak

Vad skönt att du har kunnat ta beslutet att avstå giftet ikväll! Det känns så mycket bättre, när man verkligen känner att "Nej, inte ikväll. Ikväll vill jag inte dricka".

Kinna

Skönt att du har en plan för kvällen! För mig är jag mest sugen när jag är hungrig! Äter jag och dricker mycket vatten försvinner udden av suget! Är mycket en dålig ovana att ta till oxå!