Hej alla,

Jag hade en användare här för några år sedan, men skrev inte just någonting. Jag är 33 och har egentligen hela mitt vuxna liv haft en obra relation till alkohol. Jag insåg ganska tidigt att jag ofta blev fullast eller i alla fall gjorde olämpliga grejer på fester, vilket ledde till att jag började dricka själv ibland. Men har alltid umgåtts i sällskap där det gått bra att festa mycket och hårt. Sedan har jag alltid varit relativt högproduktiv så livet har rullat på. För fem år sedan träffade jag mamman till min son (han är nu 2,5). Hon insåg efter en tid att jag inte kunde sköta alkoholen så bra och ställde ett ultimatum, sluta supa helt eller så var förhållandet slut. ...tyvärr resulterade det i att jag började dricka mer i smyg, när hon reste bort - eller när jag reste bort (gör en del jobbresor och sådant). Och eftersom det var längre mellan gångerna blev det viktigare att bli skitfull varje gång. Skriva till folk på fyllan och vara jättekonstig eller jobbig, minnesluckor, the works. Och tiden mellan fyllorna (som ändå kunde vara ganska glesa) har det alltid funnits ett sug, jag har planerat hur jag ska dricka och tänkt väldigt mycket på det. Det har kanske inte varit bra, alls, men livet har funkat. Förutom då att jag mått allmänt dåligt i mig själv, känt mig falsk och så vidare. Så för en dryg månad sedan sa jag till min sambo att jag vill separera...

Jag var orolig för att mer egentid skulle innebära mer alkohol, men kände ändå att jag inte var lycklig där jag var och var tvungen att göra något. Tyvärr fick jag ju rätt i det. Jag har varit full de flesta kvällar jag har varit själv den gångna månaden (har ju sonen halva tiden och lyckas ändå bra med att inte dricka när jag har honom (även om det har hänt, men då har det ändå varit ganska lugnt). Och de två helger jag varit själv har jag nästan varit full hela dagarna, oftast för mig själv också, även om jag har ett par vänner som jag träffat vid något tillfälle (och som också har tvivelaktig relation till spriten). Sen förra söndagen kände jag att nä fan, det här går inte. Så jag bestämde mig för att inte dricka själv, inte dricka då jag har jobb eller liknande dagen efter och inte dricka om jag har sonen. Sen blev jag sjuk. Det var rätt praktiskt, lätt att hålla sig nykter om man har feber. Och efter det hade jag sonen i helgen och vi åkte pulka och what not. Också lätt att hålla sig nykter. Även om jag kände mig ensam och ledsen på kvällarna sedan han somnat.

Sen vart det i måndags. Och plötsligt när jag satt på jobbet kände jag att FAN vad nice det vore med vin. Så jag blev full själv i måndags. Och så igår träffade jag en gammal polare som jag pluggat med förut och är på besök i stan. Vi gick ut och drack en del öl, men jag kände att jag ville stressa hem, för jag hade vin kvar i dunken som jag kunde hälla i mig. Vilket också blev så. Inte jättemycket, faktiskt, men så jävla onödigt och dumt.

Jag kommer följa med sonen och mitt ex till hennes mamma över jul, det var liksom bestämt sen innan och vi är inte ovänner eller så, så det känns rätt bra, kommer vara lätt att hålla sig nykter. Men sen är jag tillbaka till mellandagarna och jag vill verkligen inte vara bli full den 27e liksom. Har även tagit kontakt med hälsocentralen och ska träffa nån för ett första samtal, inte bara om alkohol utan om ev depression och så också på morgonen den 27e... Det känns bra. Men jag vill inte fortsätta ha det så här. Och tänkte att va fan, det är många som skriver fint och bra saker här. Det kanske är en bra idé att skriva om hur det är...

linus

... men jag förstår verkligen vad du beskriver och jag har börjat jobba lite likadant. Jag behöver sätta korta, tydliga och uppföljningsbara mål för mig själv. Läste för några månader sedan om att prokrastinera, och det är på många sätt samma sak. Tyvärr är alkohol-dopaminen strong in this one så även om jag förstår vad han säger att oxytocin egentligen är en "bättre" och mer long lasting känsla så är det svårt att nå den när den väldigt pockande dopaminen tar för sig. Eh, jag tror att det jag försöker säga är att jag behöver och försöker byta ut alkoholdopaminen mot mer produktiv dopamin, och när jag hittat någon slags balans i det, försöka bygga med oxytocin.

Jag hoppas dina väggar klarar sig från studiematerial och du har en bra kväll! :)

linus

Förra helgen när jag inte hade sonen - för två veckor sedan - så drack jag på fredagen, vilket jag skrivit om här. Det gjorde att även om jag höll mig nykter resten av helgen så började jag min väldigt välbehövliga ledighet med att vara bakis, sliter, ångerfull och besviken på mig själv - och det präglade hela helgen. Igår såg jag till att vara uppbokad i ett garanterat nyktert sammanhang för att vara säker på att jag inte skulle bli sugen på dricka då. Det innebär att jag har vaknat nu och känner mig lugn, inte helt utsövd men ändå, jag ser framemot dagen, etc etc. Alltså enbart positiva grejer! Jag har känt att ganska tydligt sug hela veckan och varit ganska off. Men bara genom att säkerställa att jag höll mig nykter på fredagen har jag gett mig själv lite riktig återhämtning och tid att göra positiva, och förhoppningsvis kreativa saker!

Jag är sugen även idag, men jag känner att jag har en bättre ingång den här helgen/idag än jag haft på länge, så jag hoppas att det också hjälper mig att hantera suget bättre! Trevlig helg på er allihopa!

linus

Hej NT! Tack för att du hörde av dig. :) Jo, det är både och... Jag har varit full ungefär en gång i veckan sedan jag skrev i mitten av januari och hade haft en "dålig" fylla och gjort dumma grejer. Det har jag inte gjort sedan dess. Och jämfört med hur det var när jag började skriva här i december är mycket bättre nu. Jag har börjat komma tillbaka i gott slag på jobbet igen och är typ ikapp med det mesta (förutom en jobbig jävla ångestuppgift) och även börjat driva på processer och komma med förslag. Typiskt bra grejer. Jag lagar mat igen, många dagar i alla fall. Jag städar lite mer. Jag tränar lite mer. Har tagit kontroll över räkningar och annat nödvändigt "skit" som jag iofs inte släppt helt, men slarvat med. Så det är mycket som är bättre.

Men det är ju som du säger, jag har inte skrivit här på ett tag. Jag läser en del, känner igen mig i mycket, och har kommenterat någon gång, men har inte riktigt haft orken att skriva något ordentligt. Att skriva eller prata om alkohol kan fungera som en trigger inser jag, så det har också bidragit lite till att jag inte skrivit så mycket. Jag har inget sug för det mesta och när jag har sonen är det aldrig något som helst problem, men sen kommer tillfällen då jag tidigare inte hade tvekat en sekund och jag känner nu också hur all min bestämdhet bara rinner iväg. Som någon, kanske du, skrev: det känns som jag VILL misslyckas. Jag sörjer även tanken på att jag inte borde dricka mer alls. Jag försöker styra upp grejer för de dagar jag identifierat som "risktillfällen", men det blir inte så mycket tyvärr, och om mina första försök inte ger frukt är det som att jag bara "nämen då sitter jag väl hemma och dricker istället då". Mitt personliga nätverk är inte så stort längre. De flesta jag hängde med förr om åren har flyttat efter avslutade studier eller lever familjeliv med småbarn och har väldigt lite tid. Kvar blir en del gamla ragg och en del personer jag typ skrivit med på fyllan. Ingen skugga ska falla över någon av dem, men det är faktiskt inte de personer jag skulle behöva nära mig just nu, tyvärr. Jag känner mig väldigt ensam. Och som i en limbo då jag fortfarande inte vet något om hur det kommer bli mellan mig och mamman till min son. Jag borde fokusera på det, men alkoholen tar väldigt mycket fokus och energi, även om jag "bara" druckit en gång i veckan.

Så, mycket fungerar bättre nu. Det är bra. Men jag känner att jag inte alls tagit mig ur mina grundläggande issues och jag har fortsatt mata alkoholdemonen. Försöker väl tänka att ett steg i taget, det handlar om att ändra vanor, men det är inte så lätt...

Aja, jag hoppas du har en fin helg!

linus

...via en stor livsmedelsbutik som ligger granne med "mitt" systembolag idag. Hem kom jag, med mat och utan alkohol! Succé - lite otippad sådan! Jag har inte sonen i helgen och har en del att göra imorgon, men nu ikväll var det öppet. Typiskt tillfälle för drängfylla. Så nu sitter jag istället och mumsar chips och kollar på dokumentärer och läser och svarar på lite jobbmejl jag inte hunnit med i veckan. Ser framemot att vakna pigg och fräsch imorgon och ta ett morgonpass på gymmet! Hoppas ni har en härlig fredagskväll alla fina!

linus

Det går så sakteliga framåt. Igår hade jag ett ärende att göra efter jobbet. Ett ärende på ett ställe som låg vägg i vägg med ett systembolag. När det började närma sig hemgång kom jag på mig själv med att tänka "vad praktiskt, då kan jag gå förbi systemet och köpa massa vin när jag ändå är där, och jag har ju ingen speciell plan för kvällen, så det blir perfekt!".

Jag hann packa ihop mina grejer och klä på mig ytterkläderna och sen kände jag att "nä , fan! Det är ju inte fylla jag egentligen vill och behöver! Ärendet får jag göra någon annan dag, inte värt risken att ångra mig igen".

Så jag for hem istället. Bra val. Känns väldigt bra idag. Och ett steg framåt, ett bra val i taget. Hoppas ni har en fin torsdag allesammans.

Heja dig! Vad bra att du hann stoppa dig själv! Jag följde tyvärr min impuls igår. Resultatet är lätt huvudvärk, trött och seg! Värt det? Svaret är nej!

linus

För mig känns det väldigt viktigt just nu att känna att det faktiskt GÅR göra bra val, även när jag väl blivit sugen så att säga. Det är givetvis skönt att vaknat pigg och rask (nåja) idag, men framförallt är det det psykologiska. Väldigt viktigt.

Synd för dig, men du studsar tillbaka! Jag skriver inte så jättemycket här just nu, men jag läser desto mer, och det känns som att du är på en bra väg. :)

linus

Två veckor nykter idag! Det är första gången jag hållit upp så länge på ett bra tag. Det känns bra! :) Men. Bräckligt. Jag känner att det ligger nära till hands att vilja dricka, så det är bara att kämpa på. Inte minst med helgen som kommer. Framförallt lördag är ett typiskt tillfälle då jag är bortbjuden på en middag hos min chef och några andra kollegor. Ett mycket trevligt sammanhang, men som alldeles säkert innehåller alkohol (och i just jobbsammanhang har jag lyckats hålla alkohol till en "lagom" nivå)...

Trevlig tisdag allesammans!

anonym17136

Bra jobbat där Linus .. Bara fortsätt på den här vägen så kommer det att gå bra :-))
Förstår att helgen blir en utmaning för dig , men så mycket starkare du kommer att vakna på söndagen ..
Har förstått vad viktig positiv feedback och pepp är för att vi ska klara vägen framåt ..
Så heja dig .. jag tror verkligen på dig och vet att du har viljan ..
och Trevlig tisdag tillbaka till dig .. Kram Ler