Varit inne ett tag och läst. Känt ett fantastiskt stöd i att man inte är själv att ha problem med detta gift och inte känt mig lika dålig efter alla korkade beslut man tagit när man inte varit i sina sinnes fulla bruk. Skulle nog säga att a varit/blivit ett problem för mig sista 5-7 åren. Vet inte hur många gånger jag sagt till mig själv (och min sambo) att nu är det dags att ta ett längre uppehåll. Jag har inga problem att gå på fest nykter, utan det är jag rätt van faktiskt. Är rätt social och tycker bara det är skönt att kunna ta bilen hem där vid 23 på kvällen och gå och lägga mig, för att sen vakna pigg och alert. Mitt problem är att jag har en tendens att en onsdag e.m. på väg hem från jobbet slinka förbi någon pub och sitta och "reflektera" över några öl, vilket ofta leder till att jag är lite seg på torsdagen, vilket gör att jag lätt gör om det torsdagen och fredagen. Helgerna ofta nyktra då jag är med familjen. Jag har haft nyktra perioder och känt så mycket vinster med att inte dricka. Jag känner mig rätt less på att dricka och dess konsekvenser. Är dessutom lite hypokondrisk och vet ju att överkonsumtion av alkohol är skadligt såväl fysiskt som psykiskt. Hur som helst vill jag ge detta forum och denna "dagbok" en rejäl chans. Det blir en påminnelse under svaga ögonblick när a-rösten inom mig efter ett par veckors nykterhet börjar locka till att dricka. Nu startar jag min resa mot en piggare, fräschare och mer närvarande framtid!

... är sköna efter några dagar utan A. Ibland kan måndagen vara lite utmanande för mig. Har varit hemma med familjen och "skött" mig. Har hänt några gånger att jag slunkit förbi en pub på vägen hem. Dock ej idag, vilket känns skönt. En situation som jag känner kan trigga mig är eftermiddagar vid 14-15tiden, då det är viktigt att ha något att stoppa i munnen i stället för att ta några öl. Kallt kolsyrat vatten och en banan t ex. En annan situation är när jag sovit dåligt (vilket händer då vi har ett barn som vaknar ett par gånger/natt), då kan jag känna redan på morgonen att det är en riskfylld dag. Fick höra något om HALT-orden, vilka det finns en hel del bra saker att ha koll på. Fortsättning följer :-)!

Hilding

Välkommen hit Morgondag.
Jag tillhör veteranerna här inne och har så många misslyckanden bakom mig men jag är fast besluten att lyckas och nu tar jag nya tag igen. Finns inget med alkohol som är bra, i vilket fall inte för mig.
Instämmer helt att måndagar är sköna då man varit vit ett tag.
Sköt om dig
Lillper/Hilding

Då kanske vi kan hänga på varandra. När jag läser dina rader tänker jag på historien om Edison och glödlampan, som väl fick frågan om 999 misslyckanden innan den till slut lyste på 1000e försöket... Han sa väl att det inte var 999 misslyckanden utan 999 delmål mot slutmålet..., keep the faith!!

Bra att du skriver här. Mig har detta forumet hjälpt otroligt mycket. När jag känt sug eller bara vill förändra positiva tankar om a. Då läser jag på forumet och förstår hur jättemånga vi är bara i lilla Sverige som har a-problem. Jag har ändrat inställningen till alkohol helt, till min familjs och min egen glädje och lättnad...

.... tror jag att jag håller på med också. Känns mer och mer som va skönt livet skulle vara av att SLIPPA dricka! Mindre och mindre att man förlorar något. Finns så mycket alkoholromantik, som jag blir mer och mer arg på och på den förbannade normen att det ska till A så fort man ska umgås. Dricker man inte så ska man förklara sig, då jag tycker det borde vara tvärtom.

Visst är det konstigt att det är mer normalt att vara full på en tillställning än tvärtom. Jag kan bli förbannad på alkoholromantiken. När det ser så mysigt ut med vin osv. Och så finns det miljoner med människor världen över som mår illa av sitt eget eller andras drickande. Har pratat med mina barn och 20-åringen som berättar om fyllefester vi haft hemma där vi vuxna fullständigt tappat kontrollen. Inte kul att höra sådant och veta att jag själv gjort mina barn så illa. Jag är glad att jag börjar komma ifrån helvetet som det faktiskt är för många barn och vuxna med a-missbruket....

... trillade dit nu på e.m. Vet inte varför. Hade tänkt sticka ut och springa i vårvärmen, men....
Har massor med pubar lättillgängligt här i Sthlm. Trodde jag var starkare men... Kanske är det inte jättestort issue, men det ända jag vet är att jag mår så mkt bättre utan A. Fortsättning följer...

... blev det öl. Det är inte värt det på något sätt, varken för kropp eller själ. Nu har jag även berättat för min sambo och uttalat ett tydligt mål. Ingen mer a under detta år, därefter tar jag nytt beslut.
Lyckas inte detta kommer jag att söka hjälp. Mitt problem är alltså att jag efter 10-12 dgr utan kan trilla dit igen och så blir det ofta ett par dgr i rad. Skirva/läsa i detta forum + ta fram en bild jag gjort med allt elände a orsakar, hopoas jag kan stoppa a-rösten. SÅ j-a less och arg på giftet!!

Så underbart att kunna njuta av en helg utan a, vilken skillnad det gör. SÅ skönt att slippa dricka!! Nu håller vi i detta!

.... utan a, men känner att imorgon efter en förhoppningsvis väl genomförd arbetsdag av olika skäl kommer jag att utmanas av att i liknande situationer vilja fira med några kalla på väg hem. Gäller att bita ihop och minnas allt negativt samt att jag lovat mig själv att söka hjälp om jag inte håller mitt löfte.

.....istället för ett par öl blev det. Skönt, märker att jag vissa e.m. när jag blir hungrig eller törstig ska stoppa i mig något annan. Ett päron vid 15 gjorde också susen. Det rena sockret kan ställa till det i hjärnan. Viktigt med detta framåt!

... det är att vakna utsövd utan att vara seg i huvudet, torr i munnen och orolig i magen! Har dock varit en mindre bra period med för mkt a, vilket gjort att jag nu äntligen ska besöka Riddarg 1 om ett par veckor. Ska dock redan nu försöka hålla mig från a, är så less på detta cancerframkallande nervgift!

Det är skönt att slippa skammen och ångesten när man är bakfull. Vakna pigg och nykter. Min kropp har blivit väldigt frisk. Jag har inga a-relaterade krämpor längre. Hoppas du kan hålla dig a-fri nu.. Läs och lär om alkoholens verkningar och vad den gör med oss människor, och dom runtomkring. Det är ofta ett bra sätt att avstå,i alla fall för mig...

Ja, det är bra att påminna sig om vad a har gjort. Lätt att glömma och förtränga. Behöver dock hitta lite strategier när suget kommer, a finns så lättillgängligt här i Sthlm där jag bor. Ser fram emot att vakna utsövd och pigg i morgon. Inga problem ikväll med a trots att vi var på liten fest.

... rörelse. 3 dgr i rad, härliga löppass med vårkänslor. Träning har alltid varit viktigt för mig och gör att det är lättare att hålla sig fräsch. Nu har jag bestämt mig för några hälsoveckor med träning och nyttig kost, behöver gå ner några kilo. Känner jag mig själv rätt kommer det inte vara några problem med a under denna period, däremot när jag gått i mål. Är så skönt att varje morgon ställa sig på vågen och se att ett par hekto försvunnit. Är nog rätt fåfäng och vill se fräsch ut, utan några extrakilon runt midjan. Ska använda detta framåt på ngt sätt. Älskar att vakna pigg varje morgon och gilla det man ser i spegeln. Gör man ju inte efter en kväll med öl och skräp man har matat sig med direkt....

AlkoDHyperD

Om du har ett fast mål är ju risken att du slutar med det som målet var till för att hjälpa dig med så fort du nått det.
Bättre med värderad riktning. Ingen stress med att uppnå en viss tid/vikt/sträcka/mm och ingen krasch eller stagnation efter mållinjen för att det inte längre finns något mål att sträva mot.
Värderad riktning kan ju vara att träna regelbundet och äta hälsosamt. Varje myrsteg i den riktningen blir då målinriktad.
En dag i taget är ett exempel på värderad riktning.

... ja, det ligger en hel del i det jag tror du menar, och det finns nog en del lärdomar och verktyg i detta för mig både vad gäller A och annat i livet. Målet är ingenting, resan är allt..., var det väl ngn annan klok person som sa. För mig har mål som man kan kan få feedback på historiskt sett varit en drivkraft och också ett sätt att disciplinera mig. Idag när jag var ute och sprang det 3:e 12kmpasset på 3 dgr blev benen rätt stumma efter 6-7 km, tappade dessutom andningsrytmen lite, och hjärnan sa, Stanna och gå en stund. Har inget mot att gå en stund, gör jag ibland. Men jag lyckades flytta fokus från smärta, till att lyssna på det vackra fågelkvittret och njuta av det härliga vårvädret..., plötsligt gick det mkt lättare. Tror denna situation och hur jag hanterade den kan vara bra för mig att ha med mignär det kommer till a-sug också.
Har ju läst att du också tränar en hel del, och tror jag på en helt annan nivå en jag. Jag tar aldrig tid när jag springer utan är bara ute efter njutningen och mina konstruktiva tankar man får när man löper. Dessutom mår man ju rätt bra efteråt....
Fortsättning följer...

Vad härligt att se hur våren och värmen kommer alltmer. Ser fram emot en skön joggingtur i det underbara vädret om ett par timmar. Rörelse har alltid varit viktigt för mig, tror det är för oss alla såklart. Läser en bok som heter "Hjärnstark", som säkert fler här inne läst. Huvudbudskapet är ju att motion är så viktigt för vår hjärna på så många sätt. Bl a ger man ju hjärnan en liknande belöning som a ger till en början, men denna vana, d v s att motionera, är ju betydligt mera hälsosam än vad a är. Tror många av oss som har mer eller mindre mycket problem med a skulle ha en betydligt enklare resa om vi byggde in 1 timmes motion (promenad, jogging, löpning, gruppaktiviteter etc, viktigt är ändå att det är lite pulshöjande) några gånger i veckan. Det tar bort så mycket stress och ger oss så mycket mera rätta kickar.
Våra kroppar är gjorda för att röra på oss, det har vi gjort många timmar om dan i tusentals generationer innan oss.
Vi är inte gjorda för att sitta stilla på något kontor och stirra in i en dator/mobil.

SÅ ut och rör dig i det härliga vårvädret, så gör du det enklare för dig själv på många sätt och vis :-)!

... jag hade ett par mindre bra dagar i slutet på förra veckan. Denna vecka har varit härlig och skön på många sätt och vis. Bra kost, mycket motion och vågen visar 3 mindre kilon på 6 dagar, hur skönt som helst. Man mår ju så mycket bättre utan a. För min del har det en tendens att slinka ner skräpmat och typ en ostkrokspåse när man druckit några öl. Haft 1:a möte på en Riddarg 1 här i Sthlm, kändes bra att vara på g med detta också. Blir intressant att se vad man kan hitta för strategier och verktyg. Ser fram emot en skön och hälsosam period som förhoppningsvis blir livslång.