Hej forum, tänkte att jag kanske lyckas bättre om jag bokför mina framgångar här (och eventuella motgångar). Har insett att jag haft ett problematiskt förhållande till alkohol flera år

Bedrövadsambo

Vid träning frigörs må-bra-hormonet endorfin, och det kan man bli både "hög" och beroende av ? Ingenting är så bra mot nedstämdhet som fysisk aktivitet där man får svettas och flåsa. Och inget skingrar ältande tankar mer effektivt heller. När skallen är trött och utarbetad behöver kroppen jobba. Stort grattis till din "milstolpe" två nyktra veckor!

Liten stor

Tack, ja träning är verkligen bra.

Dag med mkt socialt och märker att det tär på mig, har en bit kvar att hämta mig från utmattningen jag balanserat på och får anstränga mig.

Klump tillbaka nu mot kvällen (misstänker att fru är på väg in i sin svåra pms vilket är hemskt för både henne och mig, väcker ett enormt sug också).

Tanken på att köpa och dricka några folköl höll på att få fäste. Måste se upp nu.
Hungrig och trött, så ska äta och träna senare ikväll.

Närmar mig ju 21 dagar slog det mig som många upplever som någon slags brytpunkt också.

Bedrövadsambo

Hungrig, arg, ledsen, trött. Oftast finns orsaken där.

Liten stor

Jag är ofta hungrig, arg, trött och ledsen samtidigt :)

Påminnelse till mig själv igen: åt nyttigt och joggade och nu mår jag bra. Fortsätt alltså träna dagligen!

Sällskap dricker öl, jag dricker vatten. Går lätt att avstå. Det är så skööööönt att jag verkligen lyckades stänga av intaget helt från första semesterdagen!

Liten stor

Fortfarande lite klump i halsen/nedstämd när jag vaknar. Ska testa morgonjogg och nyttig frukost.

Börjar verkligen se friskare ut i ansikte och kropp nu.

Liten stor

Tränat och kortsiktigt försvinner klumpen (eller om det kanske är suget?) men kommer tillbaka igen. Besvärligt, kanske får träna ännu mer. :)

Kan ju bli en trevlig bieffekt att träna hela tiden om klumpen inte försvinner längre perioder framöver.

Kanske är den postakuta abstinensen man läst om tidigare.

Vill inte längre spola fram tiden då jag vill fortsätta ha semester länge och slappna av och träna då jag tror vardagen blir tuffare att stå emot sen med alla frestelser som kommer. Bara 4 dagar kvar till 21 dagar. På gott och ont släpar sig inte längre dagarna förbi i evigheter som de första 5 vita dagarna. Nu fyller jag dagarna med bra saker och aktiviteter.

Bedrövadsambo

Jag hade klump i halsen som symtom på ångest ett tag. Utan att jag tänkte på det spände jag musklerna på halsen, som gjorde att det kändes som jag hade klump i halsen. Andningsövningar kan hjälpa. Då signalerar du till hjärna att allt är lugnt. Hitta ett lugnt ställe, djupandas in och ut och tänk på varje andetag, låt andra tankar segla förbi. Börja med tio min, utöka sedan till det dubbla. I början bokstavligt talat kryper det i kroppen av rastlöshet, men det går över om man tränar varje dag. Tänk dig dina andetag som en stor våg som rullar fram och tillbaka.

Liten stor

Ska testa andning, jag har nog mycket ångest lagrat.

Läste om postakut abstinens - kan ju hålla i upp till 2 år. Hoppas verkligen inte det är det :) man ska ju inte läsa för mycket och tro att man har det. Men det stärkte min känsla att jag vill leva helt utan a och inte bara se det som en period där jag ändrar vanor och senare försöker återgå till socialt drickande. Börjar mer och mer undra vad drickande egentligen kan tillföra, känns som att sätta plåster på stora sår så det blöder igenom och blir värre, infekterat och behöver plåstra igen och igen istället för att behandla och sy igen såret liksom så man inte behöver plåster/a.

Tofslan

Jag gillar din jämförelse med att a är som plåster på såret som egentligen behöver sys, så är det ju verkligen. Och det funkar ju! För stunden. Jag tror att vi alla måste försöka komma på vad våra sår är. När vi tar bort plåstret så får vi inte ens en temporär lättnad utan allt kommer på en gång. Jag har mått ganska bra under dessa dagar men som du så har jag mina dippar och låga dagar. Vad är dina sår tror du? Och hur kan man läka dem utan a? Jag funderar själv på dessa frågor.

Liten stor

Jag tror min klump/sår är mkt från år av stress och höga ansvarstjänster i olika jobb som har lett till utmattning/utbrändhet som aldrig åtgärdats utan jag självmedicinerade med a för att ta mig igenom veckorna och alla utmaningar.

Känns bra att jag sätter mig själv och hälsan först nu.

Fortfarande lite låg och grillning utan vin igår kändes trist och meningslöst.

Mer träning idag, börjar bli mitt nya gift?

(Råkade scanna av mina sociala medier idag och blir typ arg av alla bilder på drinkar i solljus med diverse olika bakgrunder. Vet inte om jag blir arg för jag blir sugen eller på den romantiserade bilden av alkohol?)

Liten stor

Väldigt arg och lättretlig har jag varit idag och värst nu på kvällen. Funderade allvarligt på att ta ett stort glas whisky - kommer inte göra det men det var den starkaste tanken/suget sen jag slutade upp att dricka.

Svackan går inte riktigt över känns det som. Får hålla ut...

Tofslan

...känner jag igen. Kan helt plötsligt säga något riktigt spydigt åt min man utan anledning. Blir förvånad över mig själv. Säger förlåt såklart men ändå. Men det är klart vi är arga. Vafan är detta för situation vi är i. Jävla skit. Superbra att du inte tog whiskyn ändå, när suget ändå var så stark. Hoppas vi båda får en bättre onsdag än tisdag. Har du några planer för helgen? Jag blir gladare över att ha någonting att se framemot.

Liten stor

Dåligt humör håller tyvärr i sig och tyvärr inget roligt planerat Tofslan. En del besök av släkt och vänner men känner att jag "tar mig igenom" bara. Tankar på att dricka kommer ofta och starkt nu. Jobbigt är det och hoppas verkligen det släpper nån gång.

Glad för 19 dagar är jag. Känns som en evighet och måste vara det längsta jag varit utan a på 15 år.

Liten stor

Skum period. Varje timme känns som en kamp. Finns tyvärr mkt a på landet (för fru och gäster etc). Var lättare hemma där vi inte har a längre.

Två försvar har jag denna vecka:

1. Tränade igen, hjälper kortsiktigt. Hur löser jag det på jobbet i höst? Lunchträning varje dag kanske?

2. Lär barnen spela schack nu och de vill spela mycket. tänker att det kan bli fina minnen för dom när de växer upp och jag visualiserar två scenarion - ett där jag dött i förtid eller är en bitter fullgubbe och inte är så närvarande i deras liv, ett där jag pigg och vältränad för att vara gubbe spelar med mina då vuxna barn och pratar (och kommer ihåg) om gamla minnen.

Tofslan

Förstår att det är jobbigt om det är en massa alkohol överallt! Det hjälper ju inte direkt. Vi har lite vin men min man har lagt upp det på en hylla som är jättesvår att komma åt. Dessutom är det inte tillräckligt för att bli så full som jag vill bli ändå.
Är det landet som du associerar med dricka kanske? Semester och alkohol. Hur länge ska ni vara där, kanske kan du åka hem lite tidigare. Jobbigt att du bara ska "ta igenom det", men det kanske också är ett stadium, vad vet jag. Känner som du många dagar.
Åh, min pappa lärde mig spela schack när jag var liten, många fina minnen med det. Det är inte så många som kan spela schack nu för tiden, så lär dem det absolut!

Bedrövadsambo

Det låter riktigt nice ? En mycket bra målsättning med livet! Det du gör nu är en investering för framtiden. Det handlar inte om hur länge du ska leva utan om HUR du ska leva ?

Liten stor

Tofflan, vi tänker mkt lika och verkar ha många gemensamma utmaningar vilket känns bra :) allt i mitt liv har jag märkt är förknippat med alkohol så det gäller nog att beta av landet, grillningen, baseballmatchen, koncerten, kompisträffen, etc etc tills man programmerat om sig?

-bedrövadsambo: ja bra eller hur?! Men hur jag väljer att leva kommer ju påverka hur länge jag lever tänker jag? Och jag vill verkligen leva länge så jag får uppleva barnbarn och annat kul i livet som finns där långt borta

Liten stor

Drömde att jag drack och blev för mycket. Kommer ihåg känslan av att det faktiskt inte ens är trevligt med berusning utan mer som att vara lite sjuk eller allergisk som det var sista tiden.

Stärkte känslan att vilja vara helt utan a.

AlkoDHyperD

Ja, jättebra morot att tänka så. Hur du än känner dig och hur du än mår kan du alltid falla tillbaka på att välja det som är värdefullt på lång sikt. Landa i det och känslan av att ha valt rätt tar plats från de egna känslorna av obehag och olust, även om de kanske ändå finns där.
Du är på ett bra spår i tanke och handling. Måendet kan släpa efter lite, men det kommer!
kram