Hej igen,

Jag funderade mycket på om jag skulle flytta över hit till vidare livet, eller inte. Det jag kommer att skriva om här handlar i allra högsta grad fortfarande om att förändra mitt drickande. Men det handlar också om hur mitt förhållande till alkoholen skall vara under mitt vidare liv. Så då jag nu mått målet för "min resa"*, bestämde jag mig till slut att börja en ny tråd här.

Det här är en personlig tråd. Den handlar om ifall _jag_ kan ha alkohol i _mitt_ liv, eller inte. Den handlar inte om statistik, den handlar inte om dig, den handlar inte om någon av dina när och kära. Dina erfarenheter är naturligtvis väldigt värdefulla och du är mer än välkommen att kommentera helt fritt, utgående från allmän kunskap, eller dina helt personliga erfarenheter. Kom bara ihåg att dina erfarenheter inte direkt påverkar mig, lika litet som mina erfarenheter direkt påverkar dig. Om jag klarar av alkohol betyder det inte att det är en god idé för just dig att pröva. Om jag stapplar och faller, så betyder det inte att du behöver göra det.

Phui, vilken lång inledning, till saken: Jag har nu infriat det löfte jag gav mig själv i slutet av juli om att vara helnykter resten av år 2014. Nu är jag inte mera bunden av ett löfte och därmed fri att se framåt, in i det vidare livet. Hur tror jag att det kommer att se ut? kommer jag att pröva på alkohol? Kommer det att finnas vin på bordet till nyårsmiddagen?

Jo, jag kommer att pröva på hur jag klarar av alkoholen nu. Nej jag kommer inte att dricka vin idag. Jag har faktiskt ingen aning om när jag kommer att dricka något första gången. Vi har en överenskommelse med Sophie (min fru), om att inte tillsvidare dricka alkohol hemma, även om hemmet inte mera är helt a-fritt, då någon vinflaska dök upp här under julfirandet. Jag har inte ett särskilt aktivt socialt liv och går sällan på fest. Jag har ingen lust att springa iväg till krogen och "pröva". Så då januari är lågperiod för både fester och resor, ser det till och med sannolikt ut att jag förblir helnykter i en månad till, men det får tiden utvisa. Om någon ber ut mig på en öl i morgon, kanske jag tackar ja.

Mitt mål är alltså att kunna övergå till ett måttligt socialt drickande, men jag är fullt beredd på att det kanske inte lyckas. I så fall hoppas jag att jag märker det tillräckligt snabbt, så att jag kan återgå till helnykterhet före några problem hinner uppstå, men jag är nog medveten om att jag tar en risk. Min viktigaste styrka är den gångna hösten och vetskapen om att jag kan klara mig och trivas med ett liv utan alkohol. Den hösten har jag dokumenterad här på forumet och jag vill ännu en gång tacka er alla som var med och gjorde min resa så lyckad.

Stingo

_______
*Dagboken från "min resa", eller hur jag bröt med det dagliga drickandet och höll en helvit höst, hittar du här:
https://alkoholhjalpen.se/node/7582

Renée

Lena Nyman,
va bra skrivet!!

Ska läsa om (och om) igen.
Tack!

Vänliga hälsningar / R

LenaNyman

... lyckas med konststycket att ge mig perspektiv. Plötsligt, när jag läst en stund, har jag inte bara en vidare omloppsbana; det är som att jag kretsar runt en helt annan planet. Allt det vi dras med, vi människor, är jordiskt och tungt och sliter. ET visar på ett alternativ och ett enkelt förhållningssätt gentemot smärta som funkar alldeles utmärkt på mig - tills jag glömmer bort alltihop och åter vandrar krumryggad med tunga, packade plastpåsar som skär in i handflatorna. Det är liksom något helt annat. Ja, läser du Tolle så ser du hur du påverkas, Stingo. Jag ska inte tjata ihjäl dig om hans förträfflighet.

Tack själv, Renée! Lycka till på din resa!

Förlåt Stingo, men nu måste jag jubla över att ha fått syn på LN härinne. Så kul att se dig igen.
Fick för mig att jag skulle söka reda på din tråd och såg att du gjort inlägg nyligen. Återigen detta tjatande om Tolle ?, men jag hittade en länk till en film i din tråd, till just Tolle och gav det en chans https://www.youtube.com/watch?v=foU1qgOdtwg
Och gisses... han pratade om att leva i nuet och hur man kan åstadkomma det i stunden. Jag är så kass på det. Jag vet att jag behöver och han gav några knep. Och vet ni vad... om man jobbar hårt på de tekniker han gav, då kan man också tysta den inre domaren, för om man lever i stunden så betyder varken förflutet eller framtid någonting. Å när jag skriver det, så ställs det på sin spets.., och MÅL etc som är så viktigt också, men då får man nog vila i "det är vägen som är mödan värd".
Och alla ni som har svårt med nuet... ge filmen och kanske även böckerna en chans. Jag har det största förtroende för alla kloka människor härinne som rekommenderar Tolle.

LN <3<3<3

Stingo - hallå? Var tog du vägen? Hur mår du och hur går det för dig? <3 x 3 till dig också

Stingo

Tackar som frågar. Det känns som om saker och ting skulle stå rätt stilla för mig just nu. Jultiden, med mycket sociala kontakter är över och det känns rätt ensamt. Försöker använda tiden bl.a till att sköta om min fysik och röra på mig. Mest av allt försöker jag komma underfund med hur jag kan trivas för mig själv.

På det hela taget är nog riktningen mot det bättre, även om det går ett steg fram och två steg bak.