Min man dricker för mycket.

116 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
misty65
Anhörigprogram

Försöker göra anhörigprogrammet ärligt jag tycker det är svårt. Vet inte riktigt hur jag ska tänka. Kör fast helt enkelt. Pågått många år. Svårt.

Carina
Hej Misty65

Vad bra att du gått med i anhörigprogrammet och är öppen för stöd i din process!

Har du sett att i programmet kan man ställa frågor? Gör gärna det så kanske du hittar en väg ut ur fastlåsningen.

Önskar dig en fin påsk!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

misty65
Påsk

Lördag och söndag har han druckit. Jag drack påskafton. Det var min man som hällde upp till mej utan ens att fråga. Hade köpt en flaska vin till mej. Faktiskt att av mina favoritviner. Egentligen är det fint och gulligt av honom.
Usch att en sådan sak kan bli svår.
Han blev väldigt full och däcka vid 18.30.
Han dricker ju starksprit och så mycket också.
Jag dricker inte sånt. Egentligen tycker jag det smakar illa. Ja jag gillar inte wiskey.
Som vanligt blir det för mycket bråk.
Förstår att anhörigprogrammet handlar om det. Hur man ska bemöta någon som dricket för mycket. Hur jag själv agerar i olika situationer.
Men jag är så inkörd i gamla mönster.
Och jag känner mej inte trygg med honom.
Bråken är på så låg nivå så infekterat. Har gråtit mycket idag. Det är så svårt.

Trött och ledsen 🐣

mulletant
Så ledsamt misty65

Bra att du skriver hur du haft det och känt. Häng kvar här och på anhörigstödet, du är på väg mot ett liv som är (åtminstone mer) ditt eget! Har inte möjligt att skriva mer nu men jag (och säkert fler) ser dig. Du är inte ensam! / mt

misty65
Ledsen

Han säger att han vill skiljas. Min oro och stress blir så jag inte kan kontrollera det. Är uppriktigt orolig hur det kommer att gå för mej.
Har skickat ett mail till kuratorn om att få en tid fortare.
Mycket det jag känner bottnar i att han dricker så mycket.
Jag är så gott som ensam.
Vi hade ju inte problem för länge sedan då han inte hade den alkoholkonsumtion som han har idag.
Vet inte vad som kommer att hända.
Är uppriktigt rädd.
I första hand hur jag kommer klara mej ekonomiskt. Men det är ju mycket mer. Usch så svårt. Mår riktigt dåligt.

Nordäng67
Sätt dig ner...

I lugn och ro och ha ett familjeråd med dig själv (utan mannen). Skriv ner dina rädslor punkt för punkt. Försök sen svara dig själv vad du skall göra åt det och försök lugna dig själv!
Ex Rädsla:
Jag är rädd för att inte klara mig ekonomiskt! Svar: jag har ett jobb och lön= trygghet! Om jag har låg lön kan jag få bostadstillägg!
Det kommer att gå bra för dig! Egentligen om du tänker efter, vad skulle du sakna med ert gemensamma liv? Och tvärtom vad skulle vara skönt att slippa? Vet så klart inte men när man läser det du skriver så låter det som han vill manipulera dig genom att göra dig just rädd, för att du ska låta honom supa ifred typ! Stor kram och styrka till dig

mulletant
Hej igen misty

Så bra att du begärt att få en tidigare tid till kuratorn! Jag tror att jag läste tidigare att du är arbetslös och att du skrev att du inte kan försörja dig själv. Det behöver du få hjälp att reda ut med kuratorn. Jag instämmer ändå i vad Nordäng skriver, ha ett rådslag med dig själv, gör en så bra bild du kan av din ekonomi och ta med till kuratorn. Kanske du kan aktivera sökandet efter arbete? Kanske du kan gå med i nån frivillig verksamhet och knyta kontakter? Det kanske finns vägar till arbete och kontakter som du inte känner till eller tänkt på? Antagligen finns stödresurser du inte känner till eftersom du hittills inte varit ensamstående. Men mycket ensam i din reaktion. Fundera över hur ett liv utan mannen skulle kunna vara. Det är en hel del obehag du skulle bli fri ifrån. Styrkekram och försök njuta av dagen🌿 / mt

misty65
Tack

För att Ni finns där. Vet inte alls hur det blir. Men tack för råd.
Allra helst hade jag velat ägna mej åt mötesplatsen. Dom har kontakter för att få hjälp med att få jobb.
Trivs väldigt bra.
Men mitt förhållande tar mycket energi. Är så tacksam för att Ni finns där.

Nordäng67
Klart vi finns här för dig!

Så skönt att stötta varandra! Många är det som, helt naturligt, oroar sig för ekonomi! Var nog lite otydlig förut! När jag skrev lön så menar jag lön, a-kassa, studiemedel...pengar in på kontot helt enkelt! Kollla med Försäkringskassan när det gäller möjligheter till bostadstillägg! Och skapa dig en bild över dina kostnader! En kostnadspost som du slipper är din mans alkohol, dyrt är det att supa! Även om du inte väljer att lämna så är det skönt att skaffa sig kontrollen över ex ekonomi! Det ger dig en trygghet, trygghet i sin tur ger dig mod och ork att ex sätta gränser! Så jobbigt att vara rädd och känna sig otrygg! Försök att jobba bort detta moment! Motion och friskluft har jag också märkt är jätteviktigt! Man orkar bättre och tänker bättre!

Inota
Min pappa behöver hjälp! &ja måste hjälpa han innan de är försen

Hej min pappa har rättså stora alkohol problem . Men han vill inte riktigt erkänna de själv.
Min pappa dricker fredag , lördag och tar återställare på söndag . Och när han har semester eller ledig vecka så dricker han i stort sett hela veckorna.
Och ja måste hjälpa han innan de är försent . Min farfar dog i canser på grund av alkoholen , farfars bror dom på grund av alkohol och deras får oxå . Och min farfar vart bara 65 år . Och ja vill inte att de ska hända min pappa.

Han har druckit i snart 10 år . Och ja skulle vilja veta hur ja ska hjälpa honom.
Han har fast jobb och sköter de jätte bra . Och ja vill inte att han ska bli av med de för då kommer nog inte han vilja leva nå mer .

Så hur ska ja göra för att han ska lägga av med alkoholen ? Vi är många som vill hjälpa honom . Vi är 6 st som ska hjälpa han med allt .
De är jag , min bror , våran farbror och hans fru , och våra två fastrar .
Så vart ska vi börja ?

Mvh oroliga anhöriga :(

Li-Lo
Välkommen Inota

Vad fint att du hittat hit och att du visar omtanke om din far. Det låter som att du under en längre tid varit orolig och att du nu, tillsammans med dina anhöriga, vill försöka finna ett sätt att hjälpa din far att se att ett liv med mindre alkohol är en väg som skulle göra honom gott. Han verkar koppla ihop ledighet med alkohol och du undrar hur det skulle kunna förändras. Här finns många med erfarenhet som gärna delar med sig. Om du skulle vilja så starta gärna en egen tråd, det brukar oftast leda till stöd. Du berättar att ni är fler runt din far vilket är en god förutsättning, bra att ni kan hjälpa varandra nu när oron är hög.

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

misty65
Kurator

Har varit hos kuratorn och gått igenom vad som jag behöver göra.
Men han vill att vi fortsätter. Ärligt jag vet inte.
Han kommer åka på den årliga resan till Tyskland. Tja för att handla alkohol. Jag talat om för honom att jag inte gillar det. Men han åker.
Tänker fortsätta att gå till kuratorn. Jag några viktiga saker jag måste kolla upp.

Vet faktiskt inte själv om jag orkar ha det så här. Vet inte alls.

Nordäng67
Att du...

inte vet om du orkar betyder nog kanske ATT Du inte orkar! Att man ens ska behöva fundera på sånt en fredagkväll ska du ta på allvar! Man flyttar sina gränser och tappar bort sig själv! Har själv gjort det! Haft goda vänner här ikväll! Prat, skratt, samtalen flyter från det ena till det andra! Gjorde slut på mitt förhållande med en alkoholist första advent, fyra månader sedan! Ikväll var första gången som jag kände att jag orkar ha hemma folk, laga mat och anstränga mig för att gästerna skulle ha det bra och ändå njuta av det! Har inte orkat på flera år, mer genomlidit saker för att man bör! Kände ändå tvivel i eftermiddags, kommer jag att palla kvällen! Men jag njöt av normala samtal, behövde inte va nervös! Tar sådan kraft att ha ett destruktivt förhållande att det hänger i långt efter att det är avslutat! Fortsatt gå till kuratorn och var noga med att dessa stunder handlar om DIG, inte om hans spritproblem! Kram

misty65
Funderingar

Hej
Så underbart det låter och trevligt. Ja just det där att ha normala samtal det har jag på mötesplatsen. Tänk att kunna slappna av och njuta av det också. Ja jag kan inte slappna av längre. Det är nog därför jag trivs så väldigt bra på mötesplatsen. För vi pratar om normala saker. Har inte berättat om min mans problem. Tycker det är för tidigt.
Jag utesluter inte skilsmässa men det kommer att ta tid. Bara en sådan sak att jag inte står i någon bostadskö. Det är mycket som ska stämma. Jag mår ju inte bra med honom.

misty65
Frågor om skilsmässa.

Om jag skulle skilja mej är det någon som vet om man har några rättigheter. Och hur det fungerar. Han försvarar sig själv och ditt drickande helt. Någon gång väldigt sällan får det att prata med honom om det. Visserligen har han hållt upp i 3 månader. Men innan dess många år.
Det är väl egentligen inte vill. Men vårt förhållande är så sönder så det kanske inte kan lagas. Kanske blir jag starkare om vi skiljer oss. Ibland önskar man att man visste framtiden. Ska vi skilja oss eller hittar vi tillbaka till varandra. Svåra beslut. Skönt med kuratorhjälp.

Nordäng67
Du skriver....

att du önskar att du visste framtiden! Så har jag också tänkt tidigare! Det är väl nåt slags tecken på att man känner sig hjälplös och utlämnad till någon! Grejen är ju att man själv skapar sin framtid! Det du väljer att göra eller inte göra idag är avgörande för hur din framtid blir! Om man själv inte gör aktiva val då styr någon annan kanske din framtid och då påverkas du väldigt mycket av någon annan! Rättigheter har du definitivt i samband med skiljsmässa! Vet inte riktigt vilken aspekt du tänker på! Vårdnad om barn? För det mesta har man ju gemensam vårdnad och behöver man hjälp med upplägg så finns det hjälp att få på kommunen! Ekonomiska rättigheter? Ta hjälp av din bank för att skaffa dig koll på läget, om inte annat kan de guida dig vidare! Och prata med din kurator som säkert kan hjälpa dig även med praktisk rådgivning!

misty65
Kvinnofrid

Har ringt dom. Har fått bra information vart jag kan vända mej för att få reda på vad som gäller efter dom lagar vi har. Det är det jag vill veta.
Ska hämta honom ikväll efter hans resa till Tyskland. Vill egentligen inte. Men det finns ingen annan. Men usch jag vill inte hämta honom.

Jag bad ju honom att stanna hemma.

misty65
Fakta

Tar reda på fakta om min ekonomiska situation. Men har ingen aning alls. Undrar bara hur allt har blivit så här. Vet inte är ledsen bara. Känns tungt.

misty65
Helg

Igår har vi på konsert undebart. Han nykter och jag också. Men en hel helg utan alkohol klarar han inte om 12.00 på söndagen börja han dricka. Han är ledig två dagar till. Hmm får se. Men tippar två dagar av alkohol.

misty65
Min prata om en annan person

Min man prata om en annan person som har problem med alkoholen. Den personen hade druckit t-sprit. Ligger i dialys bägge njurarna utslagna. Svårt att förstå varför han vill dricka. Orkar egentligen höra på sånt.

Dionysa
Kanske vill han visa på dom

Kanske vill han visa på dom som har det värre,... och att han inte är SÅ illa ute.... Förnekelse, heter det visst.

misty65
Ny morgon

Hmm kl 7.00 Jo då flytande frukost av alkohol. Tillbaka till gamla mönster.

mulletant
Kan du misty65

välja att fira Valborg och ta emot våren någon annanstans? I trivsamt sällskap?!
Jag önskar dig ett lugnt och trevligt valborgsfirande 👒🎈🌿

misty65
Vet inte vad jag ska göra.

Han dricker väl som vanligt när han är ledig.
Jag vet inte längre. Är bara trött ledsen och uppgiven. Om jag hade haft ett tryggt socialt kontaktnät och jobb. Då hade jag inte tvekat. Svårt att tänka klart och förnuftigt. Är väldigt trött på det här bara.

misty65
Kvinnofrid

Går nu hos kvinnofrid. Får hjälp med praktiska saker. Jag själv vill lämna nu. Ta en paus först. Han har blivit mer elak när han dricker. Ber mej far till helvetet.

Har ställt mej i bostadskö. Vi kollar upp om ekonomisk hjälp. Ska träffa en kvinna ifrån socialtjänsten. Det går sakta framåt. Blir nedslagen av negativa besked ibland.
Men går hos kvinnofrid 1 gång i veckan.
Känns bra. Dom tror på mej och hjälper mej. Känner mej inte trygg längre.
Har lyssnat på boken djävulsdansen. Skriven av Sanna Lundell och Ann Söderström. Den är bra och förklarar hur det är att leva i sådan relation.

Han har ju använt sig av psykisk misshandel. Tycker jag. Inte behandlat mej bra. Han har inte fysiskt slagit mej. Men tryckt ner mej på andra sätt

När det har pågått så länge och jag äntligen har bestämt mej så vill jag att det ska gå fort. Längtar till måndagar för att träffa hon på kvinnofrid. Hade jag haft någonstans att ta vägen och visste att allting ordnade sig skulle jag kunna lämna imorgon. Har varit mest ifrån honom på semestern. Men tänker ändå på honom dricker eller dricker han inte. Han vill dricka. Så är det. Har talat om för honom att jag söker annat boende. Men inte att jag går hos kvinnofrid. Vill ha ro vill klara mej själv.

Måste ha en paus.

Carina
Starkt av dig Misty65!

Åh vad fint att läsa att du tagit hjälp av Kvinnofrid och att du har möjlighet till samtal och hjälp.
Det är verkligen starkt av dig att ta makten över ditt liv igen och börja göra förändrings som blir bra för dig.

/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

misty65
Kvinnofrid

Går hos kvinnofrid. Önskar allt gick fortare. Hmm Har lyckats övertyga mej själv att det är det här jag vill. Är inte med honom så mycket längre så jag vet inte hur mycket han dricker. Men förra lördagen när jag kom hem drack han. Svårt utan socialt stöd. Har inga av mina egna relationer som ställer upp för mej. Men där jag arbetstränar får jag fullt stöd.
Det känns läskigt men ändå rätt. Vårt förhållande är destruktivt.

Nordäng67
Hej Misty65..

Vad bra att du har Kvinnofrid som stöd! När det gäller dina egna relationer som inte ger dig stöd: vet dom hur du har det? Har du berättat? Upplevde själv att jag undanhöll saker för mina vänner för man skämdes över hur man hade det! Om du berättar kanske de stöttar mer! Känns som du har börjat gå din egen väg nu! Bra! Kram

misty65
Fortsättning

Hej.

Jo dom vet att han dricker. Men väldigt mycket har ja hållit inom mej.

Hmm vet inte vart det leder. Pratade med en kvinna på Socialförvaltningen. Upplever det som positivt. Känner mej bra bemött. Hon får mej att känna mej trygg.
Hon ska göra en utredning om våld i hemmet.
För mej har det varit väldigt länge att han har fysiskt slagit mej.
Berättade hur jag har det. Hon sa du lever i våld. Psykiskt våld.
Hon ska kolla upp om lägenhet. Dom har en kanske kan jag få den.
Hmm vet inte riktigt själv. Men jag sa som det har varit. Han har ju fysiskt skadat mej. Så jag sa om det är någon som har det värre mej då vill jag inte ta den.
Men hon sa att jag har rätten. Men det beror på hur utredningen går. Men har skulle lägga in en förfrågan om lägenheten.
Känns ju bra att göra den utredningen. För om jag får lägenheten vet jag att det finns en bedömning där jag har rätt till den. Känns rätt.
Måndag ska hon göra utredningen. Hmm men det kan ta 6 mån innan besked.
Men det känns rätt att ta hjälp. Det svåra var att övertala mej själv att söka hjälp.
Hon hjälper mej mycket.
Har sagt att det gäller en paus i första hand. Att jag vill att han söker hjälp.
Men jag vet inte alls hur det blir om det blir skilsmässa eller om vi blir ihop igen.
Hmm jag hoppas ju att jag får lägenheten. Måste få en paus ifrån honom. Andas, tänka. Hmm hon kommer hjälpa mej med hjälp för att läka också.
Kanske är det hopp om en bättre framtid för mej också.

GrönKatt
Hej misty65 😊

Så bra att du har tagit kontakt med socialen 👍
Och att du fått så positivt bemötande 😊
Min syster såg till att jag också fick kontakt med socialen i somras. Har fått så bra hjälp och bemötandet har varit toppen! Min mans drickande har eskalerat till ohållbart det här året 😥 Jag har lämnat in ansökan om skilsmässa, går på medberoende-möten (en gång/vecka) fått huset värderat, en egen lägenhet från november 👌🏽😍
Hoppas så att du kommer att få en egen lägenhet snabbt, så du kan tänka på hur DU vill ha DITT liv framöver 💚
Många varma styrkekramar till dig från mig, och lycka till - GrönKatt 💚🐱

Sidor

Låst tråd