Min man klarar av att sköta sitt arbete. Men han dricker i stort sett varje helg. Fredag, lördag och söndag. Kan ha druckit tidigt på morgonen. Så han är påverkad när jag vaknar.
Det har pågått länge. Jag själv är inte riktigt objektiv längre.
Vet inte riktigt hur jag ska förklara. Nu för tiden det jag bara hans alkoholproblem. Ibland undrar jag vad jag känner för honom. Vet att det här är fel. Men när det är som jobbigast vill jag lämna honom men jag är arbetslös och skulle helt enkelt inte kunna försörja mej själv. Det är svårt att brottas med dom känslorna. Vet inte hur jag ska tänka. Han kan vara elak. Han slår mej inte. Men han vet vad som sårar mej och gör mej illa. Men det kommer vara upp när jag tar upp hans alkoholvanor och hur jobbigt jag tycker det är.

Min självkänsla och självförtroende är väldigt dåligt. Är jobbigt att se dig själv som offer. Är ensam har inget socialt nätverk.
Är bara så svårt. Förväntar mej kommentarer ryck upp dej. Att jag är elak som stannar på fel grunder. Hans drickande är väldigt påfrestande. Han gör det inte lätt att älska honom. Usch han kan säga så sårande saker. Vet inte själv vad som är rätt eller fel. Är en mycket ensam människa.

misty65

Försöker göra anhörigprogrammet ärligt jag tycker det är svårt. Vet inte riktigt hur jag ska tänka. Kör fast helt enkelt. Pågått många år. Svårt.

Vad bra att du gått med i anhörigprogrammet och är öppen för stöd i din process!

Har du sett att i programmet kan man ställa frågor? Gör gärna det så kanske du hittar en väg ut ur fastlåsningen.

Önskar dig en fin påsk!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

misty65

Lördag och söndag har han druckit. Jag drack påskafton. Det var min man som hällde upp till mej utan ens att fråga. Hade köpt en flaska vin till mej. Faktiskt att av mina favoritviner. Egentligen är det fint och gulligt av honom.
Usch att en sådan sak kan bli svår.
Han blev väldigt full och däcka vid 18.30.
Han dricker ju starksprit och så mycket också.
Jag dricker inte sånt. Egentligen tycker jag det smakar illa. Ja jag gillar inte wiskey.
Som vanligt blir det för mycket bråk.
Förstår att anhörigprogrammet handlar om det. Hur man ska bemöta någon som dricket för mycket. Hur jag själv agerar i olika situationer.
Men jag är så inkörd i gamla mönster.
Och jag känner mej inte trygg med honom.
Bråken är på så låg nivå så infekterat. Har gråtit mycket idag. Det är så svårt.

Trött och ledsen ?

Bra att du skriver hur du haft det och känt. Häng kvar här och på anhörigstödet, du är på väg mot ett liv som är (åtminstone mer) ditt eget! Har inte möjligt att skriva mer nu men jag (och säkert fler) ser dig. Du är inte ensam! / mt

misty65

Han säger att han vill skiljas. Min oro och stress blir så jag inte kan kontrollera det. Är uppriktigt orolig hur det kommer att gå för mej.
Har skickat ett mail till kuratorn om att få en tid fortare.
Mycket det jag känner bottnar i att han dricker så mycket.
Jag är så gott som ensam.
Vi hade ju inte problem för länge sedan då han inte hade den alkoholkonsumtion som han har idag.
Vet inte vad som kommer att hända.
Är uppriktigt rädd.
I första hand hur jag kommer klara mej ekonomiskt. Men det är ju mycket mer. Usch så svårt. Mår riktigt dåligt.

I lugn och ro och ha ett familjeråd med dig själv (utan mannen). Skriv ner dina rädslor punkt för punkt. Försök sen svara dig själv vad du skall göra åt det och försök lugna dig själv!
Ex Rädsla:
Jag är rädd för att inte klara mig ekonomiskt! Svar: jag har ett jobb och lön= trygghet! Om jag har låg lön kan jag få bostadstillägg!
Det kommer att gå bra för dig! Egentligen om du tänker efter, vad skulle du sakna med ert gemensamma liv? Och tvärtom vad skulle vara skönt att slippa? Vet så klart inte men när man läser det du skriver så låter det som han vill manipulera dig genom att göra dig just rädd, för att du ska låta honom supa ifred typ! Stor kram och styrka till dig

Så bra att du begärt att få en tidigare tid till kuratorn! Jag tror att jag läste tidigare att du är arbetslös och att du skrev att du inte kan försörja dig själv. Det behöver du få hjälp att reda ut med kuratorn. Jag instämmer ändå i vad Nordäng skriver, ha ett rådslag med dig själv, gör en så bra bild du kan av din ekonomi och ta med till kuratorn. Kanske du kan aktivera sökandet efter arbete? Kanske du kan gå med i nån frivillig verksamhet och knyta kontakter? Det kanske finns vägar till arbete och kontakter som du inte känner till eller tänkt på? Antagligen finns stödresurser du inte känner till eftersom du hittills inte varit ensamstående. Men mycket ensam i din reaktion. Fundera över hur ett liv utan mannen skulle kunna vara. Det är en hel del obehag du skulle bli fri ifrån. Styrkekram och försök njuta av dagen? / mt

misty65

För att Ni finns där. Vet inte alls hur det blir. Men tack för råd.
Allra helst hade jag velat ägna mej åt mötesplatsen. Dom har kontakter för att få hjälp med att få jobb.
Trivs väldigt bra.
Men mitt förhållande tar mycket energi. Är så tacksam för att Ni finns där.

Så skönt att stötta varandra! Många är det som, helt naturligt, oroar sig för ekonomi! Var nog lite otydlig förut! När jag skrev lön så menar jag lön, a-kassa, studiemedel...pengar in på kontot helt enkelt! Kollla med Försäkringskassan när det gäller möjligheter till bostadstillägg! Och skapa dig en bild över dina kostnader! En kostnadspost som du slipper är din mans alkohol, dyrt är det att supa! Även om du inte väljer att lämna så är det skönt att skaffa sig kontrollen över ex ekonomi! Det ger dig en trygghet, trygghet i sin tur ger dig mod och ork att ex sätta gränser! Så jobbigt att vara rädd och känna sig otrygg! Försök att jobba bort detta moment! Motion och friskluft har jag också märkt är jätteviktigt! Man orkar bättre och tänker bättre!

Inota

Hej min pappa har rättså stora alkohol problem . Men han vill inte riktigt erkänna de själv.
Min pappa dricker fredag , lördag och tar återställare på söndag . Och när han har semester eller ledig vecka så dricker han i stort sett hela veckorna.
Och ja måste hjälpa han innan de är försent . Min farfar dog i canser på grund av alkoholen , farfars bror dom på grund av alkohol och deras får oxå . Och min farfar vart bara 65 år . Och ja vill inte att de ska hända min pappa.

Han har druckit i snart 10 år . Och ja skulle vilja veta hur ja ska hjälpa honom.
Han har fast jobb och sköter de jätte bra . Och ja vill inte att han ska bli av med de för då kommer nog inte han vilja leva nå mer .

Så hur ska ja göra för att han ska lägga av med alkoholen ? Vi är många som vill hjälpa honom . Vi är 6 st som ska hjälpa han med allt .
De är jag , min bror , våran farbror och hans fru , och våra två fastrar .
Så vart ska vi börja ?

Mvh oroliga anhöriga :(

Li-Lo

Vad fint att du hittat hit och att du visar omtanke om din far. Det låter som att du under en längre tid varit orolig och att du nu, tillsammans med dina anhöriga, vill försöka finna ett sätt att hjälpa din far att se att ett liv med mindre alkohol är en väg som skulle göra honom gott. Han verkar koppla ihop ledighet med alkohol och du undrar hur det skulle kunna förändras. Här finns många med erfarenhet som gärna delar med sig. Om du skulle vilja så starta gärna en egen tråd, det brukar oftast leda till stöd. Du berättar att ni är fler runt din far vilket är en god förutsättning, bra att ni kan hjälpa varandra nu när oron är hög.

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

misty65

Har varit hos kuratorn och gått igenom vad som jag behöver göra.
Men han vill att vi fortsätter. Ärligt jag vet inte.
Han kommer åka på den årliga resan till Tyskland. Tja för att handla alkohol. Jag talat om för honom att jag inte gillar det. Men han åker.
Tänker fortsätta att gå till kuratorn. Jag några viktiga saker jag måste kolla upp.

Vet faktiskt inte själv om jag orkar ha det så här. Vet inte alls.

inte vet om du orkar betyder nog kanske ATT Du inte orkar! Att man ens ska behöva fundera på sånt en fredagkväll ska du ta på allvar! Man flyttar sina gränser och tappar bort sig själv! Har själv gjort det! Haft goda vänner här ikväll! Prat, skratt, samtalen flyter från det ena till det andra! Gjorde slut på mitt förhållande med en alkoholist första advent, fyra månader sedan! Ikväll var första gången som jag kände att jag orkar ha hemma folk, laga mat och anstränga mig för att gästerna skulle ha det bra och ändå njuta av det! Har inte orkat på flera år, mer genomlidit saker för att man bör! Kände ändå tvivel i eftermiddags, kommer jag att palla kvällen! Men jag njöt av normala samtal, behövde inte va nervös! Tar sådan kraft att ha ett destruktivt förhållande att det hänger i långt efter att det är avslutat! Fortsatt gå till kuratorn och var noga med att dessa stunder handlar om DIG, inte om hans spritproblem! Kram

misty65

Hej
Så underbart det låter och trevligt. Ja just det där att ha normala samtal det har jag på mötesplatsen. Tänk att kunna slappna av och njuta av det också. Ja jag kan inte slappna av längre. Det är nog därför jag trivs så väldigt bra på mötesplatsen. För vi pratar om normala saker. Har inte berättat om min mans problem. Tycker det är för tidigt.
Jag utesluter inte skilsmässa men det kommer att ta tid. Bara en sådan sak att jag inte står i någon bostadskö. Det är mycket som ska stämma. Jag mår ju inte bra med honom.

misty65

Om jag skulle skilja mej är det någon som vet om man har några rättigheter. Och hur det fungerar. Han försvarar sig själv och ditt drickande helt. Någon gång väldigt sällan får det att prata med honom om det. Visserligen har han hållt upp i 3 månader. Men innan dess många år.
Det är väl egentligen inte vill. Men vårt förhållande är så sönder så det kanske inte kan lagas. Kanske blir jag starkare om vi skiljer oss. Ibland önskar man att man visste framtiden. Ska vi skilja oss eller hittar vi tillbaka till varandra. Svåra beslut. Skönt med kuratorhjälp.

att du önskar att du visste framtiden! Så har jag också tänkt tidigare! Det är väl nåt slags tecken på att man känner sig hjälplös och utlämnad till någon! Grejen är ju att man själv skapar sin framtid! Det du väljer att göra eller inte göra idag är avgörande för hur din framtid blir! Om man själv inte gör aktiva val då styr någon annan kanske din framtid och då påverkas du väldigt mycket av någon annan! Rättigheter har du definitivt i samband med skiljsmässa! Vet inte riktigt vilken aspekt du tänker på! Vårdnad om barn? För det mesta har man ju gemensam vårdnad och behöver man hjälp med upplägg så finns det hjälp att få på kommunen! Ekonomiska rättigheter? Ta hjälp av din bank för att skaffa dig koll på läget, om inte annat kan de guida dig vidare! Och prata med din kurator som säkert kan hjälpa dig även med praktisk rådgivning!

misty65

Har ringt dom. Har fått bra information vart jag kan vända mej för att få reda på vad som gäller efter dom lagar vi har. Det är det jag vill veta.
Ska hämta honom ikväll efter hans resa till Tyskland. Vill egentligen inte. Men det finns ingen annan. Men usch jag vill inte hämta honom.

Jag bad ju honom att stanna hemma.

misty65

Tar reda på fakta om min ekonomiska situation. Men har ingen aning alls. Undrar bara hur allt har blivit så här. Vet inte är ledsen bara. Känns tungt.

misty65

Igår har vi på konsert undebart. Han nykter och jag också. Men en hel helg utan alkohol klarar han inte om 12.00 på söndagen börja han dricka. Han är ledig två dagar till. Hmm får se. Men tippar två dagar av alkohol.

misty65

Min man prata om en annan person som har problem med alkoholen. Den personen hade druckit t-sprit. Ligger i dialys bägge njurarna utslagna. Svårt att förstå varför han vill dricka. Orkar egentligen höra på sånt.