Jag har inte druckit något på sju dagar. Och jag mår bra! Som att det sakta släpper, det där med att man ska missa något. Men first things first.

Säger till min psykolog “ Det där med drickandet...” skäms nästan, för att jag överhuvudtaget tar upp det. Ett sådant banalt problem. “Ja, hur mycket dricker du egentligen?” frågar hon. “Tja inte så mycket egentligen (skratt) om noll glas är ingenting så är ju två glas vin om dagen väldigt nära ingenting, alltså små vinglas, inte såna där man får på lokal!” Jag försöker avläsa hennes reaktion. Hon kanske också dricker två glas vin om dagen. “...i samband med mat?” frågar hon. “JA! Men självklart” utbrister jag “ Alltid liksom fina viner, till fin mat. Det är som en belöning efter väl utkämpad dag. Ett glas vin när jag lagar maten, och sedan ett eller två eller faktiskt inget till själva middagen. Egentid. Paus i småbarnsfamiljekaoset. Hacka mixa fixa trixa, lyssna på lite bra musik, ett glas vin, ett sånt där litet nästan som en äggkopp, som nästan inte räknas – det kan lätt försvinna in bakom korianderplantan, det där? Uppmätt för att hällas i soppan eller grytan eller pastasåsen...” I höstas slutade jag med det där smygandet, efter en vinprovning. Nu häller jag upp i ett finvinglas istället, tittar luktar smakar. Eller så kommer jag hem från jobbet, häller upp ett glas vin, känner mig som typ Claire i House of Cards, pustar ut, sätter mig i soffan och pratar om min dag när mannen leker med barnen. Likt förbannat häller jag ju i mig vinet.

När jag väl hamnar på Systemet tänker jag “Tänk vad sällan jag är här numera!” men likt förbannat kanske jag lyckas att INTE dricka en dag i veckan. Så har du inte ett problematiskt förhållande till alkohol, Emma? Vet inte. Ta en vit månad, testa och se! ( Men tänk alla fina vinupplevelser jag skulle missa då! Nej en hel månad är onödigt, för MIG alltså ). OK, 10 dagar då? Kanske det men inte just nu kanske. Alltså jag kan sluta dricka, drack inte en droppe när jag var gravid. Jo jag skulle kunna tänka mig att dricka varannan dag istället för varje – men så kommer den där AW:n på en inte dricka dag, och sedan är det lördag o finmiddag med finvänner ( vinintresserade såklart!)...Och alltså jag gör ju ALDRIG något längre, jag går ALDRIG ut, inte ens på restaurang så jag unnar mig en massa fina exklusiva middagsingredienser och den där tryffelpecorinon förtjänar ju en god Barolo eller Nebbiolo kanske eller en sådan där sträv lite rustik Chianti som jag börjat uppskatta på sista tiden.

OK jag gillar god mat och gott vin. Vad är problemet? Vill inte skuldbelägga där skuld kanske inte ens ska finnas. Är det ens ett problem? Jag luktar vin när jag ska lägga mina barn, so what, det är ju bara en lukt. Jag får inga utbrott, beter mig inte annorlunda ( kanske mer avslappnat ), blir inte full, inte bakis, gör inget konstigt. Måste det finnas en problematik bakom allt drickande?Ska man kanske inte göra så stor grej av det bara? Dricka när det bjuds, när jag är sugen, när det passar? Men jag är alltid sugen! Jag kan inte sätta en gräns, bara “glömma” alkoholen. Vet precis vad som finns hemma, vet precis när Systemet stänger på lördagen ( man kanske ska på lunch på söndagen, måste ha med sig en flaska, eller middag eller vad fans om helst, man måste vara förberedd – det förväntas ).

Men som sagt. Nu har jag inte druckit på en vecka. Det började med sjukdom, och nu finner jag en tillfredställelse att räkna dagarna som går. Men hur länge ska jag hålla på? När ska jag fira med ett gott vin att jag blivit frisk? Eller ska jag det?

Du är stark och duktig..Du har klarat av många svåra situationer..Förmodligen vill du inte ha tillbaka dom gånger du gjort bort dig och ångrat att du druckit..Sov, vila, unna dig något gott.Se på dokumentärer om alkoholism..Suget är så starkt för att det är beroendeframkallande medel vi försöker undvika och sluta ta in i vår kropp..Styrkekram till en mycket duktig och stark Emma?

Läst dina senaste inlägg. Du är i en svacka nu men de är "endast" en fas.Håll andan och bara fortsätt framåt. Tror jag hade sådana känslor som du vid den tiden när jag lyckades hålla uppe i 6 månader.Du har motivationen, glöden och viljan de har jag förstått.! Även om varje ord eller meningar stutsar tillbaka.skriv ner hur du känner och varför du INTE vill dricka på ett papper (även om det känns som det nu,men tvinga dig att få ut de) och sen skriv VARFÖR du vill dricka.Och jämför ❤️?❤️

Emma79

...makens vinglas hela kvällen, men vad hade hänt om jag druckit?

Absolut Ingenting.

Det är det som är grejen, jag ska inte dricka och inte inbilla mig att det finns någon sorts lösning på allehanda krämpor där I glaset.

Jag ska ju luska ut vem jag är UtAN alkohol.

Om en vecka min lilla utvärdering. Har inte den blekaste aning om vad det betyder men jag har kallat det så. Men jag gillar att identifiera mig som nykterist.

Har ett läkarbesök i slutet av veckan ang utmattning o ångest. Förväntar mig ingen lösning utan fortsätter ta en dag I taget. De flesta dagarna är super duper ok!

Tack för era ord, stöttar upp.

Kram allihop!

Hoppas och tror att det bara är en fas du går igenom, kanske måste igenom. Du är en förebild för många och ibland kan det kännas tufft, nästan som att man sviker andra. Du beskriver dina känslor så fint, oavsett om de är positiva eller jobbiga. Minns ditt första inlägg, redan det andades så mycket insikt.

Kom ihåg, om du "måste" ta ett glas vin så är det inte lika med hela flaskan hela livet. Kanske fel att skriva så, men det kan också kännas som en befrielse från A-tankarna. Som att ta ett återfall endast i hjärnan. Hoppas på det.

Lite svamligt, men välment. Tror på dig, bara så att du vet. ♡

Mirabelle

Vad händer om man dricker den där alkoholen efter att ha varit nykter så länge? Inget. All tidigare pay-off uteblir. Man bara känner tydligt hur man har förgiftat både kropp och själ. För ingenting. Och man riskerar att glida tillbaka in i vanedrickandet, fortsätta leta efter enkla lösningar i flaskan... Att det känns tufft med motivationen nu är bara bevis på att du är på helt rätt väg. "Den lätta vägen är inte alltid den rätta vägen" (citat från Krambjörnarna). Hejja dig Emma! Du är en kämpe och en förebild!

Nu är dock kvällen över och jag hoppas att du sover gott (nykter;)). Det är precis som du skriver- a löser inga problem. Men, dansa kan man bli glad av och det kan man ju göra med alkoholfria drinar i baren eller en tonic. Du har varit "duktig" så länge att du kanske behöver något roligt eller avkopplande.. Spa? Utgång med dans? Köra gokart eller testa något du aldrig gjort?

Kanske mina sk "råd" är helt värdelösa, vill egentligen bara skicka en styrkekram genom cyberrymden..

Emma79

Jag behöver semester tror jag. Bo mitt ute I naturen vid havet långt ifrån all asfalt och alla måsten. Nära familj och vänner. Utan speglar, internet och krav.

Och det kommer snart att ske, måste bara ta mig igenom ett par månader till här I stan. Och min bransch goes bananas I juni så jag samlar kraft I nykterhet, god sömn och en hel massa ☕️.

?

Emma79

Tack för Krambjörnarna citat ? har mest stängt av öronen när ungarna kollat, men det kanske är där I Kramlandet de stora svaren finns ?

Måste vara urjobbigt.Det är som att lägga droger framför en drogberoende, det är betydligt svårare att låta bli..Jag bad exet dricka någon annan stans än hemma när vi bodde ihop. Han respekterade inte det på slutet. Vissa dagar höll jag mig borta från hemmet pga det..Klart att det är en frestelse att sitta med alkohol på bordet, framförallt när suget finns.

Emma79

Jag tror inte att det är så för mig, konstigt nog. Jag har exponerats för alkohol under alla dessa tre månader, det var just igår det blev sådär. Men någonstans känns det bra att göra det så hardcore- sätta vinglaset där och inte dricka det. Efter panikångest i hissen- in igen o åk upp o ner tills det går över.

Så talar Tuffa Jag. Sån jag vill vara. Med Mirabelles “fuck you” attityd. Jag är inte alltid sån, men idag!

O en sak till- visst är det skönt när man “överlevt” en jobbig situation, somnar o vaknar o allt är bra?

Jag har sett för mycket fylla, och för många barn som drabbas..Kanske därför jag inte kan se något fint eller festligt med alkohol...Vissa dagar är ju bättre och andra sämre även när det gäller sug..Att vakna nykter är underbart..Kram

Ett långfinger åt alkoholen. Jag får ju fortfarande dra på mig mina kickerboots och sparka hej vilt ibland. Men jag har lärt mig en sak. Det går alltid över. Jag vaknar nästa morgon och är inte ett dugg sugen på A. Så jag sparkar på.

Kämpa på nu. Du är snart över ditt mål du satte upp.
Galet bra kämpat. Imponerad över din styrka.

Kram

MM

Emma79

Sitter på balkongen med en bok och ett glas Afritt vitt vin, här haft en hell of a day känslomässig bergodalbana från just helvetet.

Nu är det lugnt. Så förbannat skönt när allt bara lugnar ner sig.

Den där Ajäveln är nog inte alltid som man tror, den här förklädnader. Nu har den intagit formen av författarinnan som skrivit min bok som avnjuter ett glas rött om dagen och viskar till mig “Varför inte?”.

Jag skrattar o vänder blad.

Det är ngt med årstiden, svårt att sätta fingret på vad. Jag gillar Varken uteserveringar eller att grilla- men denna snabba förändring från vinter till sommar har fått mig lite ur balans.

Tack MM för dina ord, du är inte så dålig själv ?

Önskar er alla just detta lugn ikväll. Stadens ljud där borta, öppna balkongdörrar, klirr av bestick, lukt av kolgrill, musik från ett fönster. Och en bebis som inte vill sluta skrika ?

Hej! Känner igen mig så det du beskriver... Jag satte oxå en tremånadersgräns i min nykterhet och när det närmade sig gränsen så gick min hjärna ”bananas”....
Du fixar ett eller två glas vin... Du har inga problem... det är klart du ska unna dig du har ju varit så duktig?
Stå ut o håll dig nykter jag gjorde inte de för jag lyssnade på hjärnan o drack o det blev inte bra...

När man vaknar upp efter jobbig gårdag och är inte bakis eller ens snuttat på A.De ger en sådan härlig varm känsla ☺️ Och du för det om och om igen.Hej dig ❤️ Läste någonstans att du har nästan precis börjat dricka A-fri vin/öl.Det stämmer va?.Eller du har gjort det hela tiden! Kanske klyddat till det ? Men började dom svåra känslorna/suget omkring då du började dricka A-fri ? Vissa kan hantera de jättar bra att dricka de, vissa reagerar sämre.Pga hjärnan reagerar på smaken och minnen/känslan kan komma tillbaka - medvetet som omedvetet. kanske triggar igång någonting..Bara en tanke jag fick innan idag när jag läste vad du hade skrivit !

Du kämpar sten hårt.Vilja vilja vilja..! Föreställ dig barnet som skriker som A-jävulen.Så kommer du nochalera och tröttna hihi ?

John-Erik

Du kämpar på duktigt!

Önskar jag hade din styrka..

Kram

Emma79

Nej, jag tror inte det finns ngt samband mellan a-fritt och suget. Konstigt nog, I teorin borde det vara så.

Jag tror bara att jag haft en bra dag och någonstans I det undermedvetna sägs det att nu är jag på den säkra sidan nu är det ok att dricka.

Men suget har försvunnit. Som tur är. Livet är redan för komplicerat för att blanda in en massa alkohol I det.

Conny15

Magkänslan säger ju till dig att det är nåt fel, lyssna på magen den ljuger inte , men den är ganska lätt att överösta den med bortförklaringar eller låtsas som att man missförstår . Har varit inne på samma tankegångar så många ggr och en av mina försvarstal var att enda anledningen till dessa tankar är att jag har läst för mycket om alkoholproblem och agerar hypokondriskt , ja jisses sån är jag iallafall ..

Emma79

...hjärnan!

Mitt nya projekt är att inte tänka så mkt, är trött på ångesten, de autogenererade panikattackerna, att ha för mycket tid ( vågar inte jobba för jag har stått o vacklat på utbrändhetströskeln I drygt ett år ) att oroa mig. Istället för att träffa ältande vänner med liknande erfarenheter försöker jag träffa folk som mår bra o pratar om nagellack eller Ibiza semestern. Försöker ladda mig med musik som får mig att må bra försöker röra på mig ( nåja dansa med barnen o cykla ), meditera, ha sex, att släppa loss och bara inte bry mig om all skit.

Alkoholen håller sig borta även om den kommer och skålar med mitt vatten glas var och varannan dag.

Vet att svaret/lösningen, definitivt inte finns där.