Hej! Ny här.

Nu är jag trött på att vakna varje lördag och söndag med ett ryck "vem chattade jag med igår?", "vad pratade vi om?", "är det något jag måste be om ursäkt för?", "blev jag otrevlig mot någon?" Osv, osv.

Mitt drickande sker oftast hemma, framför tv:n och olika forum. Dejtingsajter, fejjan, etc. Mitt drickande har sakta men säkert utökats rejält. Jag kan dricka en-två gg under veckan också, och då presterar jag förstås inte bra på jobbet. Och fredag, lördag, gärna söndag också, är det ju fritt fram liksom.

Oftast dricker jag för att jag är trött och låg, och vinet gör mig då lite chill och kontaktsökande.

Mängden vin har också utökats, jag tål mer och mer. Ändå kan jag inte stoppa i tid. Över en viss gräns så dricker jag tills det tar slut. Jag vill inte ha det så här mer. Jag vill kunna se mina barn i ögonen utan att skämmas. Jag vill inte vakna och inte kunnas minnas exakt vad jag gjort och skrivit under kvällen. Förbannat dyrt blir det också att dricka så ofta och mycket ?

Har precis läst en bok som heter "För mycket, för ofta" och den handlar om att man sätter upp en målsättning för sitt begränsade drickande, planerar, och utvärderar efterhand.

Så här har jag formulerat min målsättning:
1) Endast dricka fredag och lördag.
2) Endast dricka max 4 glas/kväll.
3) Endast dricka 1 glas/timme, och varva med vatten.

Funkar inte detta så måste jag sluta helt, åtminstone någon-några månader. Men som det står i boken, man måste prova innan man vet om det funkar. Så det gör jag nu. Efter att inte ha druckit sen i söndags, då jag fick nog och började läsa boken, så är det imorgon fredag och jag köper inte mer vin än det går åt fredag, lördag. Och jag dricker INTE upp allt på fredagen och åker till bolaget på lördag igen. Just den fällan är nog lättast att gå i ?

Men jag måste prova för att se om det funkar för mig. Och jag lovar att vara hundra procent ärlig mot mig själv och er i detta forum. Det här forumet blir mitt sätt att planera och utvärdera, att sätta ord på det svåra. Plocka fram trollen i solljuset.

Jag har vänner som typ aldrig dricker alkohol, inte ens på fest. Min vuxna dotter dricker inte alls, har aldrig gjort. Avskräckt av morsan sannolikt.

Men för mig är det så naturligt och självklart att jag är ”värd” att dricka vin fredag, lördag efter en hård arbetsvecka. Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan. Men det skulle jag förstås, om jag måste. Det blir bara galet ovant i början, får hitta annat att ”belöna” mig med.

Men jag tänker göra ett seriöst försök att begränsa drickandet rejält, innan jag når vägs ände.

Jag vet redan nu att 4 glas inte kommer att göra mig nöjd - min tolerans är numer skyhög. Två liter vin kan jag dricka på en lördag, men då börjar jag redan på eftermiddagen, och jag är rejält bakis på söndagen. Så bakis att jag måste dricka ”lite vin” även på söndagen för att häva värsta bakisvåndorna.

Det var nog det som var droppen för mig. Någon klok person sa en gång ”när du börjar ta dig en återställare, då går det snabbt utför”. Och jag vill inte att det ska gå snabbt utför.

Jag får nöja mig med 4 glas/kväll, och 1 glas/timme. Det är fan bättre än inget. Och min tolerans dalar väl förhoppningsvis så småningom.

Sofia

Vad spännande att få följa din resa mot ett kontrollerat drickande! Du har läst en väldigt bra och instruktiv bok, som vi brukar rekommendera, och har en väldigt tydlig och rimlig målsättning. Klokt att du inser redan innan att du kanske inte kommer att känna dig nöjd med 4 glas på en kväll, det är ju ofta så när man har successivt har ökat sin tolerans över tid. Det är ju bra att vara förberedd på det, så att du kan hantera sug efter mer med lite större acceptans och kanske några alternativa aktiviteter. En trick som jag kom att tänka på är att köpa småflaskor med vin, ifall det känns svårt att öppna en flaska och spara lite till nästa dag. Det kan ju vara en utmaning där, att hålla sig på fredagen och inte handla mer nästa dag. Har du några idéer om vad som kan hjälpa dig att hålla dig till ett glas i timmen?
Trevlig helg och lycka till med din målsättning!
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

DetGårBättre

Du verkar vilja göra din egna resa även om du antagligen redan nu vet innerst inne att det blir ett tuff resa. Så länge du är stenhård i din kontroll och verkligen disciplinerad och enbart fokuserar på hur lite du ska dricka så kommer det fungera. Dock tror jag du kommer uppleva det som begränsande och inte lika kul som att kunna släppa taget och varva ner eller bara vara lite chill och kontaktsökande.

Nu är vi ju alla olika men rätt lika i det stora hela ändå. Jag har gjort massor av olika resor. Jag har testat det mesta och det har slutat likadant hela tiden. Just för att jag sänkte min gard. Det var enkelt de första gångerna att dricka kontrollerat. Speciellt om jag hade en annan huvudsak som jag fokuserade på och gjorde, t ex spelade ett bra datorspel. Då glömde jag nästan bort drickandet. Men ofta dricker vi ju för att det är huvudsaken under kvällen och sen blir allt omkring endast bisysslor. Då är det nog kört dessvärre.

Jag testade även att dricka saker med lägre alkohol och begränsade mig etc. Just nu dricker jag inte mer. Om jag i framtiden gör det så kommer jag utsätta mig för stora risker. Så det bästa för mig är att stå över helt och faktum är så mår man oftast bättre på lång sikt.

Lycka till med dina beslut!

Tack för välkomnande!

Jag vet ju att risken är stor att jag tappar kontrollen så fort jag sänker garden. Jag vet också att det inte är lika kul att dricka kontrollerat som det är att bara släppa taget.

Men jag vet också att jag kraschlandar om jag släpper taget. Jag har gått över gränsen för många gånger. Så det är inte ett alternativ att släppa taget helt. Jag vill inte leva mitt liv så mer. Kroppen tar stryk, och psyket allra mest.

Jag ger mig en chans att visa för mig själv att jag klarar av att dricka kontrollerat, även över tid. Och klarar jag inte det så måste jag sluta helt. Om vinmängden jag dricker väcker okontrollerat mersug så får jag klara mig utan alkohol helt.

Jag umgås på allvar med den tanken nu. Tidigare har jag mest förnekat att jag har problem med alkoholen. ”Alla dricker väl så?” Nä, alla dricker inte så!

För att dricka ett glas per timme håller jag stenkoll på klockan ? Om fyra minuter har första timmen gått och jag har två munnar kvar i första vinglaset. Sticka och virka framför tvn sysselsätter händerna också! Och skriva här ?

Jag tror att tempot är helt avgörande för mig. Ju snabbare jag dricker de två-tre första glasen desto snabbare kommer jag till stadiet ”vad fan jag skiter i att försöka dricka kontrollerat utan köper mer vin imorgon, det är jag minsann värd.” Jag vill inte hamna där.

Senast idag sa min ex-sambo sen sex år, tillika mina numera stora barns pappa: ”Minns du den festen, det var då du cyklade i diket...” Öh, jo ? Eller minns och minns. Det är nog för mycket sagt.

Men jag minns hur arg han var ? Sannolikt beroende på hur rädd han blev. Jag cyklade ner i ett 1,5 meter djupt dike och landade några få cm från en massa avsågade småträdstammar, som kunde typ spetsat mig i magen. Klarade mig utan en skråma.

Att min ex-sambo stod ut i 24 år är egentligen otroligt. Så många bråk, så många hårda ord, så många gånger....

Västligvind

Jag hoppas du klarar ditt mål att dricka mindre ❤️

Jag ska själv sluta helt några månader (kanske för alltid) innan jag försöker mig på ett mer "normalt" drickande om ens alls. Alltså ett sånt som inte går ut på att jag dricker hemma ensam. Jag är lik dig där. Att man skriver grejer, ringer folk på fyllan som man knappt kommer ihåg. Det är så pinsamt och ångesten tar ju död på en efter.

Kram

Tre timmar in på fredagkvällen, och jag har precis druckit klart två glas vin. Långsammare tempo än jag tänkt och planerat, och det känns helt okej. Det här är ingen ”duktighetstävling”. För mig är det viktigt att reflektera långt bakåt, hitta orsaker till att jag har betett mig som jag har gjort historiskt. Lika viktigt är det att planera - förutse ”falluckor” för att kunna undvika dem. Och sedan analysera, analysera, analysera. För att ge mig själv en schysst chans att klara av det här.

Min fredagkväll framför tvn började kl 19.30 och slutade kl 00.30. Fem timmar och fyra glas vin. Höll noga koll på klockan första timmen, men sen drog faktiskt varje glas ut ytterligare på tiden utan ansträngning faktiskt.

Man kan ju liksom inte hälla i sig två glas, sen ta en paus på två timmar, och sen hälla i sig två glas till. Tempot är tricket, känner jag intuitivt. Och logiskt utifrån tidigare erfarenheter. Jag har ju ett hum om vad som händer när det spårar ur rejält. Mkt vin på kort tid brukar det vara då. Starkare än vin har jag helt slutat med sen många år tillbaka.

Sen ska jag ju vara ärlig. Mot mig själv, och er. Jag har stora vinglas. Så ikväll har jag druckit en liter vin. Men tidigare drack jag två liter vin på en kväll ?

Känner mig inte det minsta påverkad ens. Lär inte vara bakis imorgon heller. Nice ?

Jag är separerad från mina barns pappa sen sex år. Från och till hänger jag på dejtingsajter. Mest till ? Men det leder aldrig till något riktigt bra. Har blivit så lurad många gånger, känslomässigt, och faktiskt nästan tappat hoppet om män generellt.

Så de män som jag brukar chatta med på helgerna kan känna sig så jävla blåsta, åtminstone ikväll. Min självkänsla behöver just nu egenkärlek, inte yttre bekräftelse utan djup och mening.

Västligvind

Hej!
Hur mår du idag? ?

Jag tänkte bara fråga en sak av ren nyfikenhet.. Om du inte känner dig minsta påverkad av vinet, varför dricker du det då? Det är starkt jobbat i så fall för jag hade nog druckit tills jag kände den där lilla buzzen.
För mig var nämligen själva njutningen att man blev avslappnad och liksom kände att man hade fått i sig alkohol. Ett glas alkoholfritt vin hade inte gett samma känsla. Ibland kunde jag också känna att jag "var i princip nykter" men i verkligheten är man ju aldrig det om man tänker efter.

Även bakiskänslan, jag vaknade alltid upp med den där känslan av att nått är fel, behövde inte vara trött eller så men man har en vinaktig smak i munnen, och den där känslan i kroppen. Idag är faktiskt första lördagen på länge som jag inte känner det.

Jag skriver inte för att vara dömande alls ❤️ Jag hoppas verkligen du klarar att dra ner på det. Blir bara lite orolig för dig då det verkar så psykiskt påfrestande att bli lite begränsad i sitt drickande. Det känns nästan (för mig) jobbigare än att avstå helt om du förstår vad jag menar. För första glaset triggar ju hjärnan att man vill ha mer.. Speciellt om man är ensam hemma och det finns mer att tillgå.

Var rädd om dig och skriv gärna mer här ❤️

Tack för din omtanke Västligvind ?

Lite känner jag förstås, lite avslappning, men jag blir liksom inte ett dugg onykter. Och inte ett dugg bakis idag, hurra! Och jag gjorde inget pinsamt igår, hurra!

Jag tycker om vin, gillar smaken. Jag vill kunna dricka socialt, men också med mig själv som enda sällskap. Kontrollerat.

Jag vill inte avstå helt, om jag inte måste. Jag är ytterst vaksam på mig själv, måste planera och analysera. Samtidigt är det en del i min personlighet - all in liksom. Ska jag kontrollera mitt drickande ska jag minsann göra det ordentligt ?

Vi får se hur det går helt enkelt. Jag lovar att vara ärlig. Mot mig själv, och er. Alla lögner är annars en alkoholists tydligaste signum.

Min pappa var alkoholist så jag har levt med det nära mig över halva mitt liv. Han dog i sviterna av sitt missbruk för 20 år sedan, 61 år gammal.

Ikväll blir det inget hemmasittande. Först middag, sen teater, hemma igen ca 23.30. Så hur planerar jag då mina max 4 glas vin ?

1) Glas 1 i badet om en timme ca.
2) Glas 2 på restaurangen.
3) Glas 3-4 när jag kommer hem. Behöver sannolikt vara vaken minst två timmar för att varva ner från alla intryck.

Resten av vinet häller jag ut. Nu har jag skrivit det, så nu blir det så. Punkt.

Fortsatt trevlig helg alla!

Det var min vuxna dotter, 22 år och som inte dricker alkohol alls, som tipsade mig om boken ”För mycket för ofta”. Boken berättar om hur man kan lära sig att dricka kontrollerat, och ger en massa exempel på hur folk har lyckats.

Jag tog det som en pik, ”du är alkis morsan.” Men jag ville inte ens tänka tanken fullt ut. Jag dricker inte så mycket mer än ”alla andra”. Och jag är låååångt ifrån den nivå min egen pappa befann sig på de sista 20 åren av sitt liv.

Och om man inte anser sig vara alkis, vilket jag inte vill erkänna att jag är, så behöver man ju inte sluta dricka. Men om man är alkis så måste man sluta dricka helt - det är enda sättet. Det vet alla.

Då berättade min dotter, som utbildar sig till psykolog, att inom beroendevården blir det allt vanligare att man lär klienterna dricka just kontrollerat. Då söker de dessutom hjälp tidigare - innan det rasat fullständigt utför.

Och att jag har ett problematiskt förhållande till alkohol kan jag utan omsvep erkänna alla dagar i veckan. Det har jag haft sen jag började dricka 14 år gammal.

Jag dricker för fort, för mycket, blir för full, gör bort mig, ramlar och skadar mig, dricker tills allt är slut osv. Och på senare år har antalet dagar jag dricker per vecka ökat stegvis. Ja, jag dricker helt enkelt ”för mycket för ofta”.

Så jag läste boken. Och här är jag nu.

Och vet ni orsaken till att min dotter inte dricker? Det avslöjade hon i förbigående för inte speciellt många år sedan. Hon sa ”Jag vill inte dricka för jag förstår att mina gener gör mig extra sårbar för att utveckla ett alkoholberoende.”

Och hon har rätt. Min pappa var alkis, liksom fem av hans sju syskon, min farfar, och sen jag då. På hennes pappas sida finns det en morfar som var alkoholist också, plus två syskon till hennes farmor.

Fy fan vad det sved i mammahjärtat ❤️ Samtidigt är jag så glad och stolt över att hon är så klok ❤️ Hon har tusen gånger fler ”vuxenpoäng” än sin morsa.

Hällde precis upp mitt tredje glas här hemma (plus att jag drack ett glas vin på restaurang). Sen hällde jag ut resten av vinet i vasken.

Bra reflex. Bra beslut.
Håller tummarna att du håller dig till en mindre mängd imorgon och ännu lite mindre nästföljande dagar och kanske inget alls om en vecka eller två.
Tror att du är på god väg. Här finns så mycket stöd och kärlek, so be a fighter.
Ge inte upp ?

Västligvind

Vilket bra beslut att hälla ut! Starkt jobbat! ?

Och starkt av dig att inte ta mer än ett glas på restaurangen! Det är en tuff miljö att vara i när man ska försöka hålla sig ifrån alkoholen eller begränsa sig. Jag hade inte klarat att gå ut i nuläget ?

Har du lyssnat på alkispodden? Kan varmt rekommendera den. Känns skönt att lyssna på några som inte dömer en och har liknande erfarenheter.

Ha en fin dag ❤️

emty

Hej! Vill gärna göra ett inspel. Efter ett låååångt dagligt drickande ca: 2 flaskor vin om dagen och ett beslut för någon månad sedan att dra ner eller lägga av har jag sedan fredag inte druckit något. Så det är inte så lång tid men känner ingen större abstinens...??? Klart jag mår dåligt och är lite darrig men inte som jag va förra gången jag lade av. Kanske för att fredagen "bara" innefattade en flaska vin? Nåväl, igår blev det inget och idag blir det inget... igår hade jag inte ens sug, får se hur kvällen blir. Men nått drickande blir det inte. Jag ville skriva för att mina kvällar har sett ut som dina. Chattande, minnesluckor, ångest etc. Men du, vi fixar det här, eller hur :)