Nu är det dags, att vända blad och gå in i ett nytt skede i livet. Jag har planerat det en längre tid och på måndag ska mitt nyktra liv komma in. I helgen har jag ett planerat avstamp, ett sista farväl till alkoholen. Mitt i semestern, efter en tillställning, som ska bli den sista är planen. Jag vet att det är riskfyllt och att jag riskerar att falla direkt, men jag vill så gärna få tillbaka mitt liv. Jag har en fråga. Kan man jobba med tolvstegsprogrammen via nätet, eller måste man gå på möten irl? Jag bor väldigt avsides och det är svårt att ta sig till möten och det är även svårt personligen i ett litet samhälle.

Min historia ser ut som för många, med missbrukande trasiga föräldrar, skillsmässa, dödsfall, sjukdom. En riktigt trasig historia i flera generationer faktiskt, där även krig, sjukdom och svår sorg lever som en röd tråd genom vårt liv. Jag har sökt hjälp och mött läkare som förminskat mitt missbruk till bruk. De har skickat mig till samtalsgrupp med personer med utmattningssyndrom och sömnproblem. Jag har visserligen även de problemen men grunden är alkoholen.

Just nu är jag så trött, så trött och jag vill få tillbaka mitt liv. Jag vill känna glädje, genuin glädje och livslust. Jag vill leva och leva livet fullt ut ren och våga känna utan att krasha och döva. Jag inser att jag kommer att krasha, men vill våga rida igenom och våga känna smärtan och sorgen utan att döva mig med a. Det är svårt, jättesvårt och jag bävar jättemycket. Men vad har jag för val? Jag vill inte sagga ner mig och få skador på lillhjärnan, få alkoholdemens och bli helt frånkopplad. Jag har sett hur det är på nära håll och det är hemskt. Jag ska ta stöd i detta forum och läsa era trådar som stöd och försöka finna aktiviteter som upptar min tid, för nåt måste jag göra istället. Jag tror att, om man tar bort något måste det ersättas med något annat. Det bli något som är bra för mig.

Det känns jättehärligt att komma över till denna tråd. Tack för fint välkomnande Mirabelle G S. Fina Lisa, du kommer när du är redo och vi väntar på dig såklart.

Jag har haft några fina dagar med barnbarnen, dotter och lillasyster. På kvällarna har jag bjudit på egengjord Kombucha, alkholfritt bubbel, bubbelvatten och Brewdog Raspberry Blitz 0,5% (från systemet). Jag har lagt focus på mat och dukning för att förhöja stämningen. Jag erbjöd alko öl och syrran valde en 3,5 men dottern alkoholfritt.

Det är så märkligt. Sen min mamma gick bort kan jag ibland känna mig gammal och känna mig som henne. I början blev jag illa till mods men nu börjar jag vänja mig. Jag antar att en del av det är jag är hemma hos pappa och sitter i hennes fåtölj. Gör de vardagliga sakerna i deras hem, så som hon gjorde förr, innan alkoholen sabbade hennes hjärna och hennes kropp. Jag är så tacksam att jag lyckats sluta med alkohol. Min framtid ser så mycket ljusare ut och jag hoppas att jag får massor av friska år som gammal.

Jag berättar om mina tankar för min dotter. Jag vill att hon inte ska känna skam om hon en dag behöver/vill ta samma beslut. Om jag inte kännes skam och skuld och vi samtalar, kan det vara en hjälp för henne att se riskerna och känna igen dem. Vi har båda följt min mammas missbruk tills hon dog, så det är lätt för oss att vara ärliga mot varandra.

Nu verkar det som att jag har ett stort behov av att se bakåt och bearbeta gamla minnen. Jag har inte tillgång till allt än men genom avslappning och meditation verkar de komma fram lite i taget. Jag är medveten om att jag har minnesluckor och en del händelser har jag inte tillgång till än. När jag träffar mina syskon och vänner händer det att de talar om något och jag minns inte. Det började redan i tonåren och det beror inte på tidig demens ;) De trauman och den stress jag upplevt och överlevt har min hjärna hjälp mig med genom att skydda mig, genom att radera lite här och där.

För mig är långsam mild yoga och meditation mitt supervapen just nu. Det håller mig i ett mentalt stabilt tillstånd och den depression som normalt kommer på höstvintern är mycket lättare idag. Att inte dricka alkohol, avstå från socker (med några undantag då och då) och ta hand om mig har verkligen gjort skillnad. Jag har skitdagar nu också men inte som när jag drack alkohol.

Nu längrat jag efter att få massage, gå på spa, fika med vänner, gå på utflykter, åka till stan, på äventyr, renovera mitt kök, fixa ett spa/relaxrum i källaren med bubbelpool. Plötsligt har jag lust. Lust att göra saker, se och uppleva. Det finns så mycket som jag har missat när jag suttit i soffan med vinglaset.

Mot nya mål!

Det vill många av oss ha..Tyvärr drunknar ofta våra planer och drömmar såsmåningom i alkoholens träsk och dimma ((för oss beroende)..Om, vi inte tar oss upp, och börjar ta tag i livet..Gör allt härligt som vi vill..Börjar göra saker vi drömt om..Precis så gör du Rosa-vina..Underbart..?✨✨?

Jag har haft mycket och rätt tuffa krav på mig själv genom åren. Jag har varit min största kritiker och jag har piskat mig själv alldeles för hårt i arbetslivet men även privat. För att orka med alla krav som jag ställt på mig själv har jag druckit för att få energi och för att sen kunna slappna av.

Idag försöker jag att inte vara sådär jävla duktig. Jag gör typ en sak varje dag. Idag tvättar jag och inget mer. Igår var jag trött och gjorde ingenting mer än låg på soffan och läste. I helgen jobbar jag och då får maken dammsuga och damma av allt. Han lagar sin egen mat och jag har mat på jobbet. Jag har även slutat att täcka upp för andra på jobbet och gör bara det som tillfaller mig (såklart att jag rycker in där det behövs, ingen ska fara illa). Jag röker inte så tar jag meditationspauser istället då och då, typ 5 minuter. Är det sjukt mycket på jobbet, då tar jag paus på toan (släcker lampan och sitter på locken i 5 minuter med havsbrus i öronlurarna). Alla knep är tillåtna för min hälsa :)

Jag mår bra och känner mig stark just nu i min nykterhet. Jag har beställt nya böcker (Olle Carlsson, 12 steg till inre hälsa och 365 tankar för sinnesro) som jag längtar efter.

Önskar er alla en nykter härlig helg <3

Rosa-vina..Jag tar till vita lögner ibland för att må bra..Alla knep är tillåtna för att hålla sig nykter..Blir jag obekväm av att tala med en full släkting i telefon, så säger jag att jag håller på med något, och måste återgå till det..Varför ska man utsätta sig för obehag i onödan..Just att ha plan B, C och kanske D om man blir ostabil är bra som verktyg, för att hålla nykterheten..Kram???

Jag vet inte hur jag ska kunna berätta detta snyggt, för det är inte vackert. Jag kom hem till en person som står mig oerhört nära. Gick in med egen nyckel, då ingen öppnade. Hen låg död i sin säng och verkar ha dött ca 10 dagar innan jag gick in. Det var en fasansfull syn och allt var så fult. Döden är inte vacker efter så många dagar. Sen allt som kommer till med läkare, polis och förhör. Jag är helt knäckt och jag klarade det inte. Det var för tidigt i min nyktrehet med en sån smärta och sorg. Mina 4 månader som nykter tog där slut, men jag ska upp på banan snart igen. Det får bli ett kortare återfall så jag överlever detta. Det är så fruktansvärt och jag fungerar inte alls just nu. Men jag kommer igen, jag ska resa mig igen

Så fruktansvärt hemskt för dig att uppleva detta! Förstår att du är chockad och hoppas du får hjälp med att bearbeta detta. Inget konstigt alls att du lugnar dig med alkohol i ett sådant läge. Du får se det som en tillfällig medicin.
All sympati och varma kramar till dig kära vännen????

Ja, jag får se det så. Alternativet hade varit att trycka i mig de tabletter maken fick efter en större operation som är morfinbaserade. Det kändes mer skrämmande och dit ville jag inte gå, så lite vin blev min medicin. Jag mår bättre nu även om sömnen inte är ok och otäcka bilder flimrar förbi hela tiden när jag försöker sova. Den stora krisen/chocken har lagt sig och jag är i sorg nu. Det svåra blir nu när vi närstående ska samlas och det kommer att serveras alkohol. Jag måste ta ställning igen och rusta mig inför dessa tillfällen.

Tack Fina Lisa. Din omtanke värmer verkligen <3

Kram

Vilken fasansfull upplevelse! Nu tycker jag ändå att du låter förundransvärt frisk under omständigheterna. Du är helt medveten om vad du gör och varför och du planerar redan revanschen mot a-djävulen. När tiden är mogen och själen har kommit ikapp så är du snart nykter igen. Kram

Gode värld, så fruktansvärt hemskt att uppleva detta. Det går knappt att föreställa sig.

Förebrå dig inte för att du tog ett återfall, men håller tummarna för att du ändå med din klokhet och alla dina vita dagar inte föll helt igen. Om så ändå vore fallet, vet jag att du har styrkan att ta dig upp igen.

Massor med kramar till dig, du finns i mina tankar. ?

Efter att den första chocken och paniken lagt sig är jag till baka igen. Jag drack samma dag som jag hittade, (det var) min pappa. Att finna honom död och inse att han dött straxt efter att jag var där sist och legat död en vecka i sängen, var hemskt. Den synen har plågat mig dag som natt men de senste nätterna har jag fått sova iaf 6 timmar. Nu är det så mycket praktiska saker at ta tag i, så jag hinner inte sitta och grubbla. Jag försöker ta en sak i taget och inte tänka på allt som måste ske, för då blir det för mycket för mig.

De här två veckorna har jag druckit vin vid 4 tillfällen och det har gått åt en BiB, 1 glas bubbel och en folköl. Det får räcka så. Jag har inte druckit sedan minnesstunden i mitten i förra veckan.

Jag är trött men jag har fått frid nu. Jag behöver inte längre oroa mig för mina föräldrar. De är tillsammans igen och allt är som det ska vara. Det här året har varit väldigt svårt för mig. Mamma dog för 10 månader sedan och jag har tagit hand om pappa (han vägrade annan hjälp) varje dag först, sen varannan och i höst var jag endast där 1-2 ggr/v. Nu ska lght röjas, tömmas, städas, lght sägas upp, jurist ska kontaktas, gravsättning mm.

Om en månad är det jul och det blir tid för vila. Nästa år ska bli mitt år. 2020 ska bli året då jag ska ge mig själv det jag behöver.

Tack alla för era stöttande ord!
Kram <3 <3 <3

Förstår att du har det jobbigt..Dödsfall är ju så slutgiltigt..Mycket minnen både på gott och ont..Sköt om dig när du har möjlighet??Varm kram..?

Jag tänker på dig och hoppas du har någon som stöttar dig i allt det tunga.
Så mycket praktiskt som måste fixas gör ju också att man skjuter upp sorgen.
Men den kommer så småningom när begravningen och det sista avskedet är gjort.
Föräldrarna är ju alltid något speciellt och att mista båda inom ett år är såklart extra tungt.
Men vad bra att du har siktet inställt på att nästa år ska bli ditt.?
Det låter positivt och det kommer nog bli jätteskönt för dig.
Kramar ???

Vill bara passa på att tacka för alla stöttande ord. Jag är nykter men jag har behövt tid för sorgen och allt praktiskt som måste ordnas kring livets avslut.

Hinner inte skriva mer nu men kikar in snart igen.

Kram på er alla fina <3 <3

Skönt att höra ifrån dig, jag har verkligen saknat dig?
Men jag förstår att man ibland måste prioritera och välja var man lägger sin tid och energi bäst.
Ser framemot när du är här igen??
Kram ?

Har också saknat dig. Lustigt nog tänkte jag på dig senast i går - tankeöverföring?

Med fint att höra menar jag ditt lugn och din nykterhet. Håller med FinaLisa om att prioritera i livet. Just nu behövde du en paus härifrån. Hoppas att du vill komma tillbaka så småningom.

Kram till dig