Här hittar du användarnas tips på bra litteratur, internetsidor och filmer.

Anonym28381

"This Naked Mind" av Annie Grace

Finns på svenska med titeln: "Tänka klart : ta kontroll över alkoholen och få ett lyckligare liv"

Hej Antonia och JoYo! Vi är inte inblandade direkt i appstudien på Karolinska som ni nämner. Inte sällan så testas flera olika alternativ i studier. Ibland kan det finnas möjlighet att få något som passar er bättre om ni kontaktar de ansvarig för den studie som ni är med i och berättar att det ni fått av dem inte var till hjälp.

Vänliga hälsningar

/magnus
alkoholhjälpen

Allterbra

Jag som va så rolig att dricka med!
Ser att flera rekomenderad den, läste den i helgen.
Jag gillade boken, rolig och man känner igen sig i en hel del.
Det är skönt, att känna igen sig..man är inte den enda idioten :)

Var Dag

Tack för tips på bok. Sökte just efter en bok att låna på bibblan. Har svårt att lyssna på ljudböcker - blir så sömnig. Trevlig kväll ?

Jo, jag läste på lite om studien och insåg så småningom att jag hade hamnat i en kontrollgrupp. Hälften lottas till en kontrollgrupp som får en värdelös "fejkapp", de andra får den app som forskarna tror på. Vi som fått fejken förväntas det väl inte gå så bra för; vi är ju där för att visa att den riktiga appen verkligen gör en skillnad...
Jag kontaktade forskarna per mejl (innan jag fattat detta) för att jag tyckte appen var värdelös, men de har inte svarat alls. Och kontrollgruppen lär ju behövas, så jag tror inte att de är villiga att ge oss som hamnat där "the real thing". Så för att göra forskarna glada krökar jag vidare...(skojade lite där).

Vi informerade forskarna på KI om att det fanns synpunkter på studien som lämnats här i forumet och de bad oss lägga in följande svar:

Det är tråkigt att höra att du inte har fått svar på ditt email. Andra deltagares mail har kommit fram (och besvarats) av oss i forskargruppen, så det har tyvärr blivit något fel med ditt mail.

Vad gäller just den här studien så är den konstruerad så att den ena appen (den du troligen fått tillgång till) innehåller information som i tidigare studier visat positiva effekter på livsstil och hälsa. Den andra appen har också visat lovande resultat. Detta är förstås på gruppnivå och man kan inte uttala sig om hur det kommer att påverka individen. Så tanken är att erbjuda två saker som vi tror har bra effekt, och även undersöka om den ena appen kanske erbjuder något utöver den andra. Det vi brukar se i den här typen av studier, att alla grupperna förändras i en positiv riktning.

Sedan kan det ju tyvärr vara precis som du säger att en förväntar sig att just en app ska innehålla vissa saker eller se ut på ett visst sätt, och det kan ju leda till att man blir besviken om det inte alls uppfylls. Det är dock mycket viktig information för oss forskare så att vi får information inför utvecklandet av andra interventioner. Vad gäller rekommendationer för appar är det, även om det finns mycket appar, väldigt få som blivit vetenskapligt utvärderade, så det är lite svårt att komma med rekommendationer än. Tanken med forskningen är förstås att man ska komma dit att man kan rekommendera vissa appar.

Som sagt, det var tråkigt att ditt mail verkar ha kommit bort och att du blev besviken på den app du blivit tilldelad, särskilt när du uttrycker sådan motivation att arbeta med det här nu.

Jag tolkar det här svaret som att forskarna tycker att de två "apparna" är hyfsat likvärdiga.
Jag letade efter något annat, och det har jag förstått att flera som hittat studien via det här forumet har gjort. Allmän information om hur alkoholen skadar har vi sedan lång tid tillbaka.
Det jag föreställde mig var en levande interaktiv app som håller koll på mig, där jag kan programmera in hur mycket jag dricker och när, som "hojtar till" - "nu tar du ju ett fjärde glas ditt pucko, det ska du ju inte...". Som drar igång information om vad just jag kan råka ut för i form av medicinska problem om just jag dricker så mycket som just jag rapporterar att jag gör. Eller så.
Det borde finnas en sån också.

AlkoDHyperD

kolla Essenses förlag för bokpresentationer och länkar till provläsning(borttagen länk/admi)
Under året, eller runt årsskiftet 2020/2021 kommer även en bok som mer ingående beskriver beroende ur flera olika perspektiv. Finns även att låna på elib/bibliotek i väst

Peli

Hej!
Jag kan tipsa om en bok som heter ”tack, det är bra” av Cecilia Svensson. /P

Anna1967

Kan verkligen rekommendera Rebecka Åhlunds bok "Jag som var så rolig att dricka vin med" - hon skriver på ett självutmanade humoristiskt sätt, kände igen mig i mycket av det hon beskriver i situationer och tankar!

Fjärilsdrömmar

Jag vill varmt rekommendera boken Djävulsdansen av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Den handlar om medberoende och beroende. Mycket givande, stark och viktig!

Författaren Lucia Berlin var själv svårt alkoholiserad under många år av sitt liv. I hennes novellsamlingar Handbok för städerskor och Kväll i paradiset+ Välkommen hem finns flera noveller som handlar om hennes egen och närståendes alkoholism. Hon skriver helt fantastisk, så även novellerna som inte handlar om alkohol är mycket läsvärda.

Tora A

Jag vill tipsa om artikel i Aftonbladet där dom skrivit om olika myter om alkoholism som jag tyckte va bra. Liksom att folk tror att dom inte har problem bara för att dom inte dricker ensamma eller tar vit månad ibland. Måste betala för att se, men såg att dom länkade direkt till han som skrivit det också. (redigerat, reklam/ admi)

Två väldigt nyttiga böcker: Den stora boken och Leva nykter. Finns på bokbörsen och hos AA.

Anna100

Hur man i allmänhet kan se på livet och sig själv är några inspirerande timmar dessa:

Youtube
Björn Natthiko Lindblad - Draken
Föreställningen heter Nyklar till Frihet

Youtube
Framgpngspoden avsnittet med Kaj Pollack

Poden
Björn & Navid - alla deras fina och innerliga samtal

Detta ovan har hjälpt mig att komma ett steg närmare, tex att bli medlem här... alldeles nyss. Darrigt!

Jag blev så glad när jag hittade Systembolagets nya app Måttfull - den har precis det som jag efterlyste här för något år sedan, efter att ha uttryckt min besvikelse över den "app" som jag erbjöds i Karolinskas studie.
Det är precis en sådan interaktiv app där du programmerar in vad och när du dricker och som talar om vad som händer i kroppen.
För den som inte vill sluta dricka helt, men ha koll, tror jag att den kan vara jättebra.