Hej Andrahalvlek!

Tack för alla dina tips! Ja det är bäst att hantera stressen på ett annat sätt. Egentligen är mitt jobb inte speciellt stressigt och jag har ingenting som jag borde oroa mig över. Det är alkoholen som gör mig stresskänslig och gör så att jag överreagerar.

Ja, jag ska försöka att implementera daglig motion. Det glädjer mig att höra att du fick effekt efter några veckor med mindfulness. Vad bra att du kunna sova bra efter en vecka! Det ger mig hopp.

Hej Rosa76!
Ja, det är verkligen inte bra att skjuta upp beslutet att sluta att dricka. Jag ville egentligen dra ner på alkoholen i mars men då blev jag förkyld vilket betydde att jag inte kunna träna för att reglera stressen. Nu känner mig dock motiverad. Tack för tipset!

Hej Se klart!
Hm, jag känner mig tyvärr inte redo att sluta abrupt. Jag tror att det bli enklare att trappa ner. Målet från början var att vara helt nykter i maj men jag kanske klarar av att vara helt nykter redan i april. Tack så mycket för dina fina ord. Ja, jag ska kolla in din tråd och läsa mer på forumet.

För tydlighetens skull vill jag bara skriva att jag har tränat mindfulness i flera år efter en sjukskrivning för utmattning.

Jag slarvar dock med att träna förebyggande, när jag mår bra. Kommer på det när jag mår dåligt.

Men det är tydligt att både kropp och knopp ”känner igen” träningen när jag återupptar den i ett akutläge, även om det kan ta några gånger.

Jag har en spotifylista med sångmantra på indiska som jag använder. Det är som om musiken och sången tar sig in i mig på något sätt, reaktionen kommer nästan direkt. Andningen blir lugnare, i takt med musiken. Jag ”sjunger med” i skallen och då släpps inga tankar in.

Funkar svinbra för mig - men det krävs daglig träning i flera månader första gången för att få effekt. Ingen quickfix med andra ord.

Hej Andrahalvlek!

Tack för förtydligandet. Vad kul att du har hittat något som fungerar bra för dig. Det kommer att ta tid att implementera nya strategier för att hantera stress och ångest. I helgen har jag gett och fått massage vilket var skönt.

Den här veckan har jag druckit 23 glas vilket är ungefär lika många glas som förra veckan. Det blev tyvärr ingen minskning som planerat den här veckan. I måndags drack jag kaffe vilket gjorde mig stressad och jag drack 5 glas alkohol för att komma ner i varv på kvällen. På tisdagen drack jag också 5 glas alkohol eftersom jag hade ångest p.g.a. av alkoholintaget dagen innan. Mot slutet av veckan trappade jag ner till 3 glas per dag. Det är positivt att jag har styrketränat vid två tillfällen den här veckan och jag har 3 träningspass inbokade nästa vecka.

Nästa vecka är målet att dricka max 14 glas. Jag ska nå målet genom att inte dricka kaffe eller alltför mycket te. Nästa gång jag har ångest eller känner mig stressad ska jag gå ut och röra på mig. Jag kan gå på en promenad längst med vattnet, gå på en shoppingrunda eller dansa hemma. Det räcker oftast med bara 10 minuter för att få effekt.

Varför veckomål? Varför inte mål per dag? Om du kan minska mängden alkohol per dag så slipper du kanske dricka pga bakfylla.

Ut och röra på sig är ett svinbra sätt att mota ångest tycker jag. I början sprang jag 2-3 km varje dag.

Jo, jag har mål per dag också. Målet är att dricka max 2 glas per dag men om jag dricker 3 glas under en dag får jag dricka max 1 glas dagen efter. Jo jag vill inte dricka stora mängder alkohol längre.

Jag instämmer. Det är starkt jobbat att träna varje dag.

Vid 2 glas kan man fortfarande sätta stopp, vid 3 är det svårare tyvärr ?

Allra mest effektivt är det att inte ens ta det första glaset har jag märkt. Att få uppleva det - att suget faktiskt håller sig på avstånd bara jag låter bli att ta det första glaset - är otroligt häftigt!

Det är som med träning. Har man upplevt känslan efteråt när endorfinerna fyller kropp och själ så blir man mer motiverad att träna för att uppnå det igen.

Dålig jämförelse förvisso eftersom det ena handlar om att avstå och det andra om att faktiskt göra något.

Men känslan man vill uppleva är motivationshöjande i båda fallen ?

Hej Andrahalvlek!

Tack för dina tips och råd. Ja, jag dricker mig sällan berusad utan största problemet är att jag dricker varje dag från sen eftermiddag till kväll. Jo, suget och stressen går oftast över efter ett tag men ibland kan det kännas outhärdligt.

Jag såg att du hade skrivit i någon annans tråd att du inte vill berätta för andra att du väljer att vara nykter eftersom de kommer att tro att du har alkoholproblem. Du skulle kunna säga att du vill fokusera på träningen och att du därför vill vara nykter. Det brukar jag säga till mina vänner om någon frågar.

Jag har tyvärr druckit cirka 23 glas den här veckan. Veckan började bra och jag kände att jag hade saker och ting under kontroll. Min sömn förbättrades och jag behövde inte dricka alkohol för att somna. Jag gick tyvärr på en AW på onsdagen och drack alldeles för mycket. Jag hade ångest dagen efter och drack ett flertal glas istället för att gå till gymmet. Under de kommande dagarna drack jag flera glas pga av stress och ångest. Ikväll har jag cyklat till tennisklubben och spelat en kul och ansträngande match. Jag känner mig därför glad och avslappnad och jag tar nya tag nästa vecka. Målet för kommande vecka är att dricka max 14 glas.

Jag hoppas verkligen att jag mognar i mitt beslut att svara ärligt. Jag vill verkligen göra det. Jag vill bidra till att bryta stigmat vad det gäller alkoholism. Men just nu vill jag fokusera på min nykterhet, den är allra viktigast.

En dag kommer jag att svara helt naturligt, och då är det bara att fortsätta. Allt man övar på blir man bättre på.

Tråkigt att din vecka inte alls blev som du hade planerat.

Okej det låter bra. Du vet vad som är bäst för dig. En miljon svenskar har ett riskbruk men det talas sällan om det. Alkoholproblem finns överallt i alla samhällsklasser. Jag önskar dig lycka till med din fortsatta nykterhet.

Ja, men jag hoppas att jag kan trappa ner framöver.

Jag har druckit 16 glas den här veckan vilket är två glas mer än planerat. Jag känner mig dock ganska nöjd eftersom jag har minskat på alkoholkonsumtionen med cirka 33 % jämfört med förra veckan Jag mår bättre fysiskt och psykiskt, jag får halsbränna mer sällan och min matsmältning har förbättrats. Men jag lider fortfarande av sömnproblem och jag har svårt att somna på kvällen och jag vaknar alltid upp mitt i natten. Dessutom har jag viss oro och ångest kvar i kroppen.

Målet för nästa vecka är att dricka max 13 glas. Imorgon ska det bli fint väder i Stockholm och jag ska gå på en skogspromenad med en tjejkompis efter jobbet. Det blir en bra start på veckan.

Hej,
Jag har just läst hela din tråd från början. Jag tycker att du ska be rådgivarna här på Alkoholhjälpen om hjälp att komma i kontakt med vården, man måste inte klara allt själv...

Hej!

Tack för din feedback. För några år sedan hade jag tio samtal med en psykolog på riddargatan. Hon gav mig konkreta verktyg och jag lyckades minska på min alkoholkonsumtion. Jag var även i kontakt med min husläkare och han förskrev campral och naltrexon. Jag hade en låg till medellåg konsumtion under de kommande åren och lyckades ta körkort och renovera min nyinköpta lägenhet. För några månader sedan började jag dock dricka för mycket igen. Jag vet hur jag ska göra i teorin men det gäller att applicera det i praktiken. Jag känner därför inte behovet att tala med en alkoholterapeut igen.

Den här veckan har jag tyvärr druckit 19 glas vilket är lite mer än vad jag drack förra veckan. Från måndag till fredag drack jag måttligt och fokuserade på träningen. Jag har styrketränat vid tre tillfällen och jag kan lyfta tyngre vikter vilket känns kul. Sedan hände en fruktansvärd grej under helgen vilket gjorde mig stressad och ångestfylld. Jag drack 5 glas igår och jag har druckit 4 glas idag. Om det inte vore för händelsen under helgen skulle jag troligtvis ha minskat på alkoholkonsumtionen under den här veckan.

Jag får ta nya tag och försöka att minska nästa vecka istället. Målet för nästa vecka är att dricka max 13 glas.

Jag funderar i vänlighet på hur många veckor som du lyckas med dina mål. Och när det är flera veckor i rad, att det är ett mönster. Som du skulle behöva bryta, under en period.
Jag har en vän som antingen minskar ner, eller slutar röka varje vecka. Hon lyckas aldrig. Det påverkar hennes självförtroende kring att kunna sluta röka.
Att i någon mån vara besviken på sig själv, för att man inte lyckas med vad man föresatt sig är lite som självplågeri. Att inte ge sig själv en chans att lyckas. Vad tror du öm att hålla upp några veckor?
Kram till dig som kämpar.

Håller med ovanstående vapendragare. Mycket lättare att lägga krut på att lägga av helt.
Ett tips i all välmening.

Kram

Att erkänna sig besegrad av alkoholen är ibland den enda lösningen och att sedan i praktiken aldrig inta det första glaset. Och en jävla råstyrka i sig själv!

Varken du eller jag kommer kunna dricka normalt - jag lovar dig att du kommer må mycket bättre när du ridit ut det första i nykterheten och skapat dig nya vanor och tankemönster och nyktert kan läsa igenom det du skriver här och framför allt slipper du den ändlösa diskussionen och förhandlingen + att du lättare kommer kunna hålla dina mål och hitta andra saker att belöna dig själv med än alkohol.

Värt att prova, du vet ju åtminstone att det andra alternativet inte funkar.
Mod och styrka,
Dee