Jag har sån stark ångest och jag vill dricka. Jag vill inte känna såhär. Fan, jag orkar inte hålla på! Varför ska jag vara duktig, varför kan inte jag få vara ett jävla misslyckande. Nån måste väl vara det också. Vad är det för mening med det här om ångesten är kvar tom värre?!

...låter tungt!
Låter också som att du trycker ner dig själv. Du är inte ett misslyckande (vare sig du dricker eller inte) men prova att acceptera läget (jag vet att det är jättesvårt när ångesten finns) men ändå...
Just nu har du ångest - kan det få vara så bara? Det blir bara värre av att du dricker. Allting förändras....men vägen är sällan spikrak. Försök att vara snäll mot dig själv.

Så himla starkt ?
Du kanske valt ditt namn för att du vet att du är det?
Ångest är en urjobbig känsla,men den är inte du.
Testa att andas, blunda.
Inte lätt men sen klingar det av,
Och du är inte, och ska inte vara en misslyckad person.
Kram.

Din hjärna håller på och sliter med att läka sig, och det tar tyvärr lång tid.

Ångesten stillas förvisso tillfälligt av alkohol - men det blir bara etter värre några timmar senare. Plus att det tar fem dagar innan alkoholen går ur kroppen, och under den tiden kommer du att ha SVÅRT sug efter mer alkohol.

Gör hellre något annat som lindrar ångesten är du snäll ❤️

Djupandas sakta in (räkna till 4), håll andan (räkna till 5), andas ut sakta (andas till 6), håll andan (andas till 5). Repetera 5-10 gånger, och använd fingrarna för att räkna repetionerna.

Har du inte ro att djupandas - ut och spring skiten ur dig! Båda sätten är effektiva mot just ångest.

Kram ❤️

Ni är så fina. Men jag vet inte om jag orkar stå emot idag. Allt är så jobbigt just nu, och jag blir så frustrerad. Den här ångesten, den är här och den kommer alltid att vara här. Vissa dagar mer än andra och det är så tröttsamt och frustrerande... att bara vilja försvinna, få en paus några timmar är lockande. Jag orkar inte med mig själv ibland.

När man druckit för mycket så behöver hjärnan tid på sig att reparera sig. Därav den stora tröttheten. Man har en obalans i dopaminnivån och då skriker hjärnan efter alkohol för att rätta till det.
Var själv inte alls beredd på detta. Har läst på om postakut abstinens. Består av trötthet, koncentrationssvårigheter, klumpighet mm.
Man behöver ha tålamod med sig själv.
Kram?

Jag drack och det var inte värt det. Absolut inte värt det. Det hjälpte inte alls med ångesten, inte ens det första glaset. Jag var medveten hela tiden så det var ingen rolig fylla och igår mådde jag så extremt dåligt hela dagen. Spydde on and off till klockan 1. Vid 3 kunde jag äntligen äta något och dricka vatten. Sov dåligt inatt och känner mig slö och tung idag. Det var dumt, men kanske nödvändigt? Att se det så igen. Det viktiga nu är att inte hamna i ett ”fuck it” tillstånd och fortsätta dricka.

Bra att du fick svart på vitt att alkohol inte är någon lösning på ångesten.

Du behöver nog vara extra vaksam på suget några dagar, men du ska absolut inte tänka fuck it och fortsätta dricka, utan snarare ska du ge alkoholen fingret!

Du kan fixa det här! Jag tror på dig ❤️ Du måste också tro på dig själv ❤️ Och framför allt måste du vilja vara nykter till 100 procent, stänga bakdörrarna.

Lätt blir det inte, men alternativet är mycket värre.

Kram ❤️

Tänk dig att hela ditt dryckesliv är i ett hus. Alla glada minnen, alla dåliga minnen. Din första fylla. Alla spyor, bråk, bakfyllor, skratt och upplevelser kopplade till alkohol är samlade i ett enda hus. Du sitter inne i huset och dricker och plötsligt börjar det lukta rök. Du fortsätter dricka, du börjar hosta. Svårt att andas men du fortsätter dricka. Plötsligt ser du lågor flamma upp och du måste tillslut lämna huset.

Efter allt jag har lärt mig om alkohol, allt hemskt kopplat till att dricka. Alla bakfyllor och erfarenheter. Jag vet att det alltid slutar på samma sätt. Jag kommer aldrig kunna gå tillbaka till ett naivt tänkande. Jag vet för mycket. Det skulle vara som att gå tillbaka till ett brinnande hus. Men samtidigt är det okej att känna sorg, ilska och irritation. Jag gör det i alla fall. Vi lämnar något stort bakom oss... det är jobbigt att se hur förrädiskt någonting är som har gett oss glädje, mod och lättnad i många år.

Varje gång jag tar ett återfall så blir min övertygelse om ett nyktert liv starkare och starkare. Den här gången känns ett liv utan alkohol inte som en uppoffring men som en lättnad.

Det är en sorg att lämna det huset bakom sig. Men börjar det brinna har man bara ett val - stanna och dö eller fly för livet.

Om halva hjärnan vill vara nykter och den andra halvan vill dricka så blir det krig i skallen. Man måste bestämma sig med hela hjärnan. Jag vill inte dricka.

Varmt välkommen tillbaka!

Kram ❤️

Fint att se ditt svar när jag loggar in Andrahalvlek. Jag är så stolt över dig, du står stadigt. Och du har rätt, man måste vilja med hela hjärnan och kroppen. Vilja komma ut ur det här helvetet eller stanna och dö. För det är vad vi med alkoholproblem gör när vi fortsätter dricka. Det kommer bara eskalera och vi har chansen NU(!) att vända på det och skapa oss en ny framtid.

10 dagars nykterhet har jag idag. Vi har en stay-at-home order här i den stat jag bor. Alltså, lämna inte huset om det inte är nödvändigt. Jag har även blivit temporärt uppsagd från jobbet. Ändå valde jag att sluta dricka under den här tiden och jag är stolt över att det inte blev flera månader mellan mitt senaste försök och det här. Det ser jag som en seger. Jag är så glad att jag (igen!) tog det beslutet och fokuserar nu bara på mig själv och mitt mående. I mitt fall skulle jag säga att det här är en perfekt tid att sluta dricka. Det finns inga måsten, inga sociala tillställningar eller öppna restauranger och barer. Liquor store är alltid öppen såklart men det stör mig inte. Intressant att de räknas som en essential business? Hm. Stäng ner för alltid och öppna inte igen.

Härligt att du är tillbaka med tio, blir ju 11 i dag, dagars nykterhet. Många upplever den första veckan som den värsta och isf har du ju redan tagit dig igenom den.

Har alltid tyckt att du har så mogna och kloka insikter, speciellt med tanke på att du är relativt ung mot många av oss som skriver här.

Smart att sluta precis nu. Alla sätt är bra och att få lite gratisskjuts är ju kanon.

Hoppas och tror på dig.

Kram

Åh du är så fin Vinäger ? jag tar den komplimangen till hjärtat. Jag försöker verkligen. Jag läser på om alkohol, kroppen och hjärnan. Jag vill förstå varför. Om man inte förstår varför man gör någonting så är det nog svårt att sluta göra det. Varför dricker jag? Vad är alkohol och hur påverkar det kroppen, hjärnan och mig specifikt? Vem är jag utan alkohol?

Jag fyllde 27 år för ett litet tag sen. I två år har jag aktivt försökt sluta dricka, med månaders mellanrum. Innan det så visste jag att jag hade ett problem men gjorde ingenting åt det. Men som vi alla vet så är den här sjukdomen progressiv. Hur kommer mitt liv se ut om 5, 10 år om jag fortsätter dricka? Det skrämmer mig och därför väljer jag sluta dricka nu.

Har du läst boken ”Tänka klart” av Annie Grace? Svinbra! Finns som ljudbok på engelska på Storytel också.

Jag läser den för andra gången - två kapitel varje kväll ? Hjärntvätt pågår för fullt!

Förlåt om du själv redan skrivit om boken, eller om jag rentav tipsat om boken tidigare. Det är helt omöjligt att hålla ordning på hos vem jag har läst och skrivit om olika saker ?

Det kan bero på åldern också. Min äldsta dotter säger väldigt ofta ”Det har du redan berättat”. Och då är jag ”bara” 50 år, hur ska det bli när jag är 70+ ?

Åh så bra du tänker på var du är om 5-10 år vad det gäller drickandet om du inte slutar nu! Så klokt.
Kör så det ryker nu. Boken Tänka klart som Andrahalvek rekommenderar är mycket bra.
Kram

Ingen fara! Jag har läst Tänka Klart på engelska This Naked Mind två ggr faktiskt. Just nu läser jag Alcohol Explained av William Porter. Tror du skulle gilla den också om du gillar Annies. Annies bok läste jag första gången för två år sedan. Det var faktiskt hon som fick mig att öppna ögonen och vilja bli nykter. Helt otrolig bok som verkligen har hjälpt mig på vägen!

Ska försöka översätta och sammanfatta någonting jag läste i min bok (Alcohol Explained av William Porter)

När vi bestämmer oss för att ta ett glas vin eller öl, varför spelar ingen roll. På något sätt så har vi inbillat oss att det kommer hjälpa i stunden och få oss att må bättre. I alla fall, vi tar ett glas vin och känner oss avslappnade och tillfredsställda i kanske 20 min. Om vi inte tar ett till glas efter det så kommer vi må SÄMRE än innan vi tog det första glaset. Vi kommer ha mer ångest och även absintens från alkoholen. Du kommer alltså inte må som du gjorde innan du tog det första glaset. Så därför tar vi ett till glas för att motverka den ångesten. Sen ett till efter det för att motverka ångesten från det förra glaset osv. Detta är en av anledningarna till att det är svårt att hålla sig till 1-2 glas. Alkohol skapar ångest, men motverkar även ångesten den har skapat så vi fortsätter dricka för att motverka den ångesten. Jävla förrädiska gift!

Tyckte det här var intressant då jag är seriöst LIVRÄDD att nyktra till när jag väl har börjat dricka. Har aldrig förstått varför. Varför kan man inte bara nyktra till efter det första glaset och vara som vanligt? Men det går inte för du har rubbat balansen i hjärnan så du kommer må sämre. Alltså är alternativet antingen att må sämre än innan du drack eller fortsätta dricka för att hålla ångesten borta. Det är därför vi (eller jag i alla fall) alltid ser till att ha tillräckligt att dricka, får ångest om jag har för lite, ser varje tillfälle till att fortsätta dricka när jag väl har börjat och ALLTID tänker på nästa glas även om mitt är halvfullt. Det är därför det är så svårt att kontrollera sitt drickande för du kommer helt enkelt inte vara nöjd och din hjärna kommer skrika efter mer alkohol för att motverka ångesten.

Hoppas någon annan får lite insikt i sitt eget beteende av det här. Hjälpte mig att förstå i alla fall ?