This is it

193 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Andrahalvlek
Klokt tänkt ❤️

Det är en sorg att lämna det huset bakom sig. Men börjar det brinna har man bara ett val - stanna och dö eller fly för livet.

Om halva hjärnan vill vara nykter och den andra halvan vill dricka så blir det krig i skallen. Man måste bestämma sig med hela hjärnan. Jag vill inte dricka.

Varmt välkommen tillbaka!

Kram ❤️

Wasabi
Resan fortsätter

Fint att se ditt svar när jag loggar in Andrahalvlek. Jag är så stolt över dig, du står stadigt. Och du har rätt, man måste vilja med hela hjärnan och kroppen. Vilja komma ut ur det här helvetet eller stanna och dö. För det är vad vi med alkoholproblem gör när vi fortsätter dricka. Det kommer bara eskalera och vi har chansen NU(!) att vända på det och skapa oss en ny framtid.

10 dagars nykterhet har jag idag. Vi har en stay-at-home order här i den stat jag bor. Alltså, lämna inte huset om det inte är nödvändigt. Jag har även blivit temporärt uppsagd från jobbet. Ändå valde jag att sluta dricka under den här tiden och jag är stolt över att det inte blev flera månader mellan mitt senaste försök och det här. Det ser jag som en seger. Jag är så glad att jag (igen!) tog det beslutet och fokuserar nu bara på mig själv och mitt mående. I mitt fall skulle jag säga att det här är en perfekt tid att sluta dricka. Det finns inga måsten, inga sociala tillställningar eller öppna restauranger och barer. Liquor store är alltid öppen såklart men det stör mig inte. Intressant att de räknas som en essential business? Hm. Stäng ner för alltid och öppna inte igen.

Andrahalvlek
Klokt beslut!

Då har du all tid i världen just nu att hjärntvätta dig med nyktra tankar!

Tack och kram ❤️

Vinäger
Fina Wasabi!

Härligt att du är tillbaka med tio, blir ju 11 i dag, dagars nykterhet. Många upplever den första veckan som den värsta och isf har du ju redan tagit dig igenom den.

Har alltid tyckt att du har så mogna och kloka insikter, speciellt med tanke på att du är relativt ung mot många av oss som skriver här.

Smart att sluta precis nu. Alla sätt är bra och att få lite gratisskjuts är ju kanon.

Hoppas och tror på dig.

Kram

Wasabi
Det är mitt val

Åh du är så fin Vinäger 💕 jag tar den komplimangen till hjärtat. Jag försöker verkligen. Jag läser på om alkohol, kroppen och hjärnan. Jag vill förstå varför. Om man inte förstår varför man gör någonting så är det nog svårt att sluta göra det. Varför dricker jag? Vad är alkohol och hur påverkar det kroppen, hjärnan och mig specifikt? Vem är jag utan alkohol?

Jag fyllde 27 år för ett litet tag sen. I två år har jag aktivt försökt sluta dricka, med månaders mellanrum. Innan det så visste jag att jag hade ett problem men gjorde ingenting åt det. Men som vi alla vet så är den här sjukdomen progressiv. Hur kommer mitt liv se ut om 5, 10 år om jag fortsätter dricka? Det skrämmer mig och därför väljer jag sluta dricka nu.

Andrahalvlek
Tänka klart?

Har du läst boken ”Tänka klart” av Annie Grace? Svinbra! Finns som ljudbok på engelska på Storytel också.

Jag läser den för andra gången - två kapitel varje kväll 😊 Hjärntvätt pågår för fullt!

Förlåt om du själv redan skrivit om boken, eller om jag rentav tipsat om boken tidigare. Det är helt omöjligt att hålla ordning på hos vem jag har läst och skrivit om olika saker 🙈

Det kan bero på åldern också. Min äldsta dotter säger väldigt ofta ”Det har du redan berättat”. Och då är jag ”bara” 50 år, hur ska det bli när jag är 70+ 🤪

VaknaVacker
Heja dig🌸

Åh så bra du tänker på var du är om 5-10 år vad det gäller drickandet om du inte slutar nu! Så klokt.
Kör så det ryker nu. Boken Tänka klart som Andrahalvek rekommenderar är mycket bra.
Kram

Wasabi
Ingen fara! Jag har läst

Ingen fara! Jag har läst Tänka Klart på engelska This Naked Mind två ggr faktiskt. Just nu läser jag Alcohol Explained av William Porter. Tror du skulle gilla den också om du gillar Annies. Annies bok läste jag första gången för två år sedan. Det var faktiskt hon som fick mig att öppna ögonen och vilja bli nykter. Helt otrolig bok som verkligen har hjälpt mig på vägen!

Andrahalvlek
William Porter

Det namnet ska jag söka på direkt!

Ja, Annie Graces bok är verkligen en ögonöppnare!

Wasabi
Varför inte bara ett glas?

Ska försöka översätta och sammanfatta någonting jag läste i min bok (Alcohol Explained av William Porter)

När vi bestämmer oss för att ta ett glas vin eller öl, varför spelar ingen roll. På något sätt så har vi inbillat oss att det kommer hjälpa i stunden och få oss att må bättre. I alla fall, vi tar ett glas vin och känner oss avslappnade och tillfredsställda i kanske 20 min. Om vi inte tar ett till glas efter det så kommer vi må SÄMRE än innan vi tog det första glaset. Vi kommer ha mer ångest och även absintens från alkoholen. Du kommer alltså inte må som du gjorde innan du tog det första glaset. Så därför tar vi ett till glas för att motverka den ångesten. Sen ett till efter det för att motverka ångesten från det förra glaset osv. Detta är en av anledningarna till att det är svårt att hålla sig till 1-2 glas. Alkohol skapar ångest, men motverkar även ångesten den har skapat så vi fortsätter dricka för att motverka den ångesten. Jävla förrädiska gift!

Tyckte det här var intressant då jag är seriöst LIVRÄDD att nyktra till när jag väl har börjat dricka. Har aldrig förstått varför. Varför kan man inte bara nyktra till efter det första glaset och vara som vanligt? Men det går inte för du har rubbat balansen i hjärnan så du kommer må sämre. Alltså är alternativet antingen att må sämre än innan du drack eller fortsätta dricka för att hålla ångesten borta. Det är därför vi (eller jag i alla fall) alltid ser till att ha tillräckligt att dricka, får ångest om jag har för lite, ser varje tillfälle till att fortsätta dricka när jag väl har börjat och ALLTID tänker på nästa glas även om mitt är halvfullt. Det är därför det är så svårt att kontrollera sitt drickande för du kommer helt enkelt inte vara nöjd och din hjärna kommer skrika efter mer alkohol för att motverka ångesten.

Hoppas någon annan får lite insikt i sitt eget beteende av det här. Hjälpte mig att förstå i alla fall 😊

Se klart
Nytt för mig

Att få det förklarat på det viset, och vetkligen tankeväckande.
Tack för att du delar med dig. Känner så igen detta med att vara vid nästa glas innan jag druckit ur. Och att vara nervös över att det inte skulle räcka. Den tanken går igen från åratal tillbaka, även när jag inte drack varken ofta eller mycket. Men hjärnan ville i princip alltid ha mer.
Nu har min hjärna trubbats av åt andra hållet, vill inte ha något alls.
Jag gör mitt bästa för att det ska fortsätta så.
Godnatt och tack!

Andrahalvlek
Stor igenkänning

Mot slutet var jag glad om det första glaset gjorde mig lite chill åtminstone - efter det var det bara fullt ös ända in i minnesluckan. Läskigt.

Därför tänker jag inte ta det första glaset igen. Punkt.

Tänker att det är som med godis. Låter man bli att äta helt är det lättare att avstå. Har man tagit lite är det kört - då äter man upp allt.

Men godis är ofarligt i sammanhanget - alkohol däremot är döden i förlängningen.

Tack för att du delar med dig av vad du lär dig. Kunskap är makt.

Wasabi
14 dagar idag ✌🏻

Det är alltid skönt att inte känna sig ensam i sitt beteende och sina tankar. Så tack Se klart och Andrahalvlek! Är nyfiken på vad ni egentligen heter, men vi är ju anonyma av en anledning.

Sov jättedåligt inatt. Drömde mardrömmar och vaknade flera gånger. Vet inte varför... men har druckit kaffe och läst ett kapitel i boken. Har börjat ha det som en morgonrutin nu, tror att det är bra. Få det inpräntat i huvudet: Alkohol är gift och jag vill inte förgifta mig själv idag.

Ha en skön onsdag allihopa!

Andrahalvlek
Yeah!

Grattis till 14 dagar!

Bra morgonrutin du har skaffat dig 😊 Själv läser jag två kapitel varje kväll. Läst två gånger snart - då blir det en tredje gång! Boken ”Tänka klart” ska bli sönderläst 😊

Wasabi
Nykter å så

Jag har känt mig rätt nere idag, och igår också. Vet inte riktigt varför och det behöver väl inte finnas någon speciell anledning. Saknar min familj och mina vänner i Sverige. Jag har inga nära vänner här. Det är på exakt den här känslan jag brukar dricka. Nedstämd, ledsen och ensam. Alkohol är en quick fix och en flykt från stunden. Efter ett tag så har vi inget begär efter alkohol, utan det vi begär är just en flykt från vårt nuvarande tillstånd. Det begäret kommer nog alltid finnas där till och från... men det finns hälsosammare sätt att deala med det typ träning, promenad, yoga, skriva och prata om det osv. Jag är sååååå dålig på att prata om känslor.

En av de jobbigaste delarna med att vara nykter är att man måste landa i sina känslor. Man kan inte fly från dem och det kan kännas väldigt obekvämt och läskigt eftersom man har druckit vid minsta antydan av en negativ känsla. Nu är det bara "jaha, nu är jag ledsen och det finns ingenting jag kan göra åt det". Det är väl bra och en del av livet men jag kan inte säga att jag njuter av det.

Lite tankar bara...

Torn
Hold on

Hej Wasabi! Har läst igenom din/dina trådar och ser att du har haft det väldigt tufft. Det där med att du mår så extremt illa efter att du har druckit måste ju vara att kroppen skriker: Nej,jag vill inte ha alkohol! Nu är det bara halva hjärnan kvar att övertyga, och du har kommit på god väg. Du är ju såpass ung också och har hela livet framför dig, så jag säger bara, hold on! Livet utan alkohol är inte bara en dans på rosor, men det är 100 gånger bättre än när alkoholen har greppet över en.

Grattis till 16 dagar!💪

Kämpa på, det är så mycket värt det! ❤️

Andrahalvlek
Känslor

Känslor är bara känslor, och de går över. Är man ledsen och arg är det inte mycket att njuta av, men det är bra att verkligen tillåta sig att vara ledsen och arg. Det lättar på trycket.

Att låta gråten komma är bättre än att hålla igen till varje pris, för då vänds ledsenheten inåt istället. Leva ut sin ilska är bättre än att knyta näven i fickan. Visst kan det kännas ovant - men allt man tränar på blir man bättre på.

Någonstans läste jag att man ska låta alla tankar och känslor komma till en, begrunda dem en stund, och sedan mentalt låta dem glida vidare. Som små molntussar på en blå himmel som då och då döljer solen.

Efter regn kommer alltid solsken ☀️

Se klart
Tiden och känslorna

Tror utan att veta att precis alla som skriver här, dricker på känslor, för att förhöja livet såklart men också för att slippa känna.
Ibland tror jag vi dricker oss till en väldigt överdriven rädsla för känslor. Vi blir rädda för att ev bli ledsna, sorgsna, (man känner det kanske komma) och då går det snabbt att liksom täppa till med ett glas, eller tre.
Jag har lärt mig lite under mina nyktra dagar, att de jobbiga känslorna är mindre jobbiga än vad jag befarade. Jag har ordnat upp grejer som jag bävat för länge, när jag tog en sak i taget blev det enklare.
Du skriver om din rädsla för var du kommer att vara om 10-15 år, och den är reell. Och ett av de viktigare skälen för mig att sluta. Så även om vi är i olika åldrar så är det ju samma problem. Ett beteende som accelererat. Mina första månader har också lärt mig att tiden jobbar för oss. Utveckling sker, bara genom att de nyktra dagarna går, kan vara en liten trygghet när allt känns krångligt. Jag hejar på dig, massor. Kram.

Wasabi
Är fortfarande nykter bara så

Är fortfarande nykter bara så att alla vet ☺️

Tack hörni. Ja, känslor är känslor och det är okej att vara ledsen och arg och nedstämd. Måste bara få in det i skallen och att alkohol absolut inte skulle hjälpa när jag känner så, snarare tvärtom. Jag har haft några dagar av sug och igår var det riktigt jobbigt och jag måste erkänna att om jag hade haft vin eller öl hemma så hade jag nog druckit... THANK GOD I DIDN’T HAVE ANY! Det är läskigt när man börjar romantisera skiten igen. Svårt att bryta när man är mitt i ett sug, men ibland får man bara härda ut och sen är man glad näst morgon att man inte drack.

Soffi
Bra jobbat!

Att härda ut känslor och sug är inte lätt alla gånger, kan rent av kännas otäckt. Men du har ju knäckt koden, känslor får finnas - tills de går över, det funkar inte att dränka dem i alkohol. Därför ska men inte heller ha alkohol hemma - så bra att du visste det!

Hejja dig!

Wasabi
21 dagar :)

Precis Soffi, det bästa är ju att inte ha något hemma. Det kan vara lite svårt när ens partner dricker och jag vill inte ställa en massa krav på honom. Igår köpte han ett 6pack av Twisted Teas - inte min favoritdryck direkt och jag vet att jag bara skulle bli frustrerad av mängden och även besviken på mig själv om jag drack så det var inte svårt att avstå. Drack mineralvatten istället. Känns bra idag.

Wasabi
Att bara få vara nykter

Jag lyssnade på Recovery Elevator (en podcast jag rekommenderar, men den är på engelska) igår och han som håller i den sa något bra. I början av nykterhet så får man så mycket fritid man inte vet vad man ska göra med. Men man har också knappt några hobbies eller intressen utanför alkoholen. Det kan kännas jobbigt och man kan bli frustrerad och uttråkad och försöka hitta saker att göra hela tiden. Men det är okej att inte ha något i början, att bara få vara nykter utan en massa krav om att hitta sin livsuppgift eller vem man egentligen är. Han sa att i början ska man fokusera på att komma in i en så kallad flow state - där hjärnan får vila och man inte tänker på något. Finns en massa olika sätt typ träning, promenad, måla, skriva, handarbete osv. Men det behöver inte alltid vara kreativt heller utan kan vara något så enkelt som att diska eller städa. En kort period där hjärnan får vila helt enkelt och inte tänka på alkohol. Kändes skönt att han sa det. Att inte behöva känna press och panik över vem jag är och vad jag ska göra resten av mitt liv. Att bara få vara nykter.

Andrahalvlek
Tidskrävande

Jag tycker att det är en rätt tidskrävande hobby att bli och förbli nykter faktiskt 🤪 Men en bra hobby!

Jag kommer att tagga ner så småningom. Jag är så all-in i allt jag gör - även när det gäller att bli nykter tydligen.

Min uthållighet brukar det vara sämre med dock. Därför jobbar jag mycket på att skapa nya sundare vanor, så att de sätter sig i ryggmärgen litegrann.

Wasabi
Framåt

Klart att man ska jobba på nykterheten, och det gör jag också varje dag. Men det är skönt att ha stunder där man inte tänker på alkohol även om det är med avsmak. Iofs är det viktigt i början att se mönster och tankar och triggers för annars är det så jäkla lätt att falla tillbaka och romantisera alkoholen igen. Jag har gjort det ett par ggr och så glad att jag inte hade någon alkohol tillgänglig. Som Se Klart sa i något inlägg att det blir lättare bara man låter de nyktra dagarna gå. Det blir lättare med tiden.

Wasabi
Glömde!

Min man köpte alkohol till sig själv igår, jag hade ingen aning. Han dricker själv ibland för att vill inte ”fresta” mig eller vad man ska kalla det. Jag uppskattar det i alla fall. Men han hängde nere i källaren när jag gick och la mig och kom inte upp fören klockan 3 och var sjukt full! Det var rätt äckligt ärligt talat. Idag mår han skit - såklart. Jag sa still honom: ”thank you for the sober fuel”. Översättning är typ ”tack för mer bevis på att jag vill vara nykter” Såklart jag inte dricker idag. Jävla gift det är.

Andrahalvlek
Gott åt honom 😉

Hoppas du lät honom ynka i sin ensamhet 😂

Vi kanske blir som en del dryga ex-rökare kan bli, som hatar röklukt och skriker ”usch och fy” om en rökare kommer i närheten 😂

Du som är ledig, om än ofrivilligt, har all tid i världen att chilla och ta det lugnt och ta den här resan i maklig takt. Hellre rätt än snabbt!

Jag jobbar ju heltid så jag får ta alla tillgängliga pauser och ägna en stor del av kvällar och helger åt det här nykterhetsarbetet.

Och det gör jag så gärna! All-in som sagt. Eller som jag också brukar säga: Jag gör ingenting halvdant.

Men idag började jag faktiskt lyssna på lite feelgood på Storytel. Efter snart tio nyktra veckor behöver jag nog inte impregnera mig med nyktra argument flera timmar varje dag.

Wasabi
Andrahalvlek

Jag förstår vad du menar men så känner jag inte. Jag hatar alkohol och vad det gör med människor. Det är en extremt beroendeframkallande drog och jag vet hur känns att vilja ha mer när man väl har börjat. Alla har sin egen resa så jag ser mer på honom som ett bevis på mig egen nykterhet men det är inte ”gott åt honom”. Så skulle i alla fall inte jag vilja att han tänkte om mig när jag hade tagit ett återfall även om han absolut inte är på samma nivå som mig. Han är min man och jag älskar honom. Hoppas att det här ger honom lite insikt i vad det är för skit han dricker. Jag ser det som att alla faller tillslut i alkoholen om än väldigt långsamt för många men snabbt för andra - som oss.

Vad för feelgood ska du lyssna på? Jag läser ”Den som haver barnen kär” av Viktoria Höglund. Den är helt okej men språket kunde vara bättre.

Andrahalvlek
Inte elakt menat

Men om han nu måste dricka i samma hus som du, även om det sker i källaren, så kan han vara rejält bakis.

Jag tror också att de allra flesta som dricker alkohol så sakteliga glider mot det allt mer destruktiva missbruket.

Det är ytterst få som kan säga ärligt ”jag kan dricka eller låta bli, det kvittar”.

Just nu lyssnar jag på Marianne Cedervalls femte bok om Anki och Tryggve på Gotland. Feelgood-light-crim typ. Lättsmält.

Wasabi
Förstår vad du menar

Jag skulle såklart föredra om han inte dricker alls men jag har ingen kontroll över vad han gör och tänker inte bry mig om det. Han får göra som han vill. Jag har bara kontroll över mig själv och mitt eget beroende och jag väljer att inte dricka idag 😊

Exakt, de flesta tar oftast ett glas för mycket när de väl dricker och det tar emot att sluta eftersom man mår sämre när alkoholen lämnar kroppen och därför vill fylla på med mer.

Soffi
Klokt

Idag tar jag till mig ett par klokheter du skrivit:

"att bara få vara nykter utan en massa krav om att hitta sin livsuppgift eller vem man egentligen är". Ja, från fokus på att dricka blir det lätt fullt fokus på att inte dricka med allt vad det innebär.
Bara vara. Inte tänka. Det är det jag behöver nu tror jag :-).

"jag har ingen kontroll över vad han gör och tänker inte bry mig om det"
" Jag har bara kontroll över mig själv och mitt eget beroende"
Jättebra insikter!!

Kram!

Sidor