Ikväll har jag spelat tennis och jag känner mig trött och avslappnad. Jag cyklade till tennishallen, spelade en singelmatch och cyklade hem. Jag är inte van vid att konditionsträna i två timmar vilket resulterade i huvudvärk i slutet av matchen. Det är beklagligt att få huvudvärk när jag försöker att implementera hälsosamma vanor under helgen. Den inbokade tennisen gav mig motivation till att ha en låg alkoholkonsumtion och jag drack ett glas igår och ett glas idag.

https://www.youtube.com/watch?v=aM98DWEUzps
Jag kan varmt rekommendera länken ovan för individer som är nynyktra och vill ha motivation och tips. Videon är dock på engelska.

Vad skönt! Motion verkar vara din grej för att hålla alkoholen i schack. Kanske motar endorfinerna bort eventuell ångest så att du inte behöver alkoholen? Önskar dig en bra vecka!

Bra jobbatt! Trist att du ska få huvudvärk. Jag har två andra teorier om din huvudvärk: vätskebrist el spänningar från nacken som kanske påverkas av hur du rör dig när du spelar tennis eller cyklar. Såg på Nyhetsmorgon häromdagen där det var en man (som fått en ryggskada) och en sjukgymnast. Han hade fått göra väldigt små enkla övningar vid första besöket och huvudvärken försvann direkt. Det är så ofta det kommer från nacken så det är kanske värt att fundera över. Eller helt enkelt vätskebrist. Man förlorar rätt mycket vattten. Det är i så fall ofta enkelt åtgärdat.
Läser att du vill minska ditt drickande och att det är svårt att hålla målet. Du tenderar att dricka en hel del på känslor hemma och så fortsätter du ofta dagen efter, eftersom du får ångest. Du verkar ha rätt mycket alkohol hemma. Jag kan inte ha hemma längre. Har svårt ändå att fixa det, men vad skulle hända om du inte hade hemma och inte kunde dricka på ”känslor”. Känns det bättre när du dricker? Hur lång tid tar det? Eller ”ältar” du problemen hela kvällen och lindras successivt av alkoholen? När jag drack på det sättet kunde jag ibland komma på geniala lösningar där på kvällen, men hade ofta glömt dem dagen efter, eller så var de inte så bra ändå.
Sen skriver du att du dricker dagen efter på grund av ångest och stress. När jag slutade dricka och då och då återföll så blev det så påtagligt att alkoholen hade just en sån fysisk påverkan på kroppen att det blev ett ordentligt stresspåslag och ångest. Du löser det genom att dricka dagen efter också. Alkoholen är bedrövlig som medicin. Skulle det fungera om du inte dricker i första steget tror du, alltså om du låter bli att dricka för att något har hänt och helt enkelt står emot den impulsen? Jag har heller inte noll som mål, men det är en jäkla balansgång tyvärr. Tror det är lättare att avstå helt, men om man som du och jag inte vill det så får man fundera över vilka situationer det är ok att dricka i. Känns som att den här veckan ändå gått bättre för dig och att du gör bra val med träning. Det är bra att tänka HALT (hungrig, arg, ledsen trött-fick för mig att törstig var med också) och kanske vänta 15 min innan du bestämmer dig för att känslodricka. Just det tror jag att du skulle må så bra att sluta med. Lycka till, du är på rätt väg.

Hej Kennie!
Ja, verkligen. Ja, det stämmer. Träning lindrar ångest och stress vilket minskar mitt sug efter alkohol. Tack så mycket!

Hej Sisyfos!
Tack så mycket för input och information. Jag tror att jag fick huvudvärk p.g.a. av vätskebrist trots att jag drack mycket vatten. Jag kan dricka vätskeersättning innan träningen nästa gång.

Jo, det stämmer att jag alltid har alkohol hemma. För ett år sedan försökte jag att minska på alkoholen och jag valde att inte ha alkohol hemma. Det hela slutade med att jag gick till barer i närheten vilket kostade mycket pengar och ibland köpte jag öl på ICA. Jag tycker inte om öl och vill inte spendera för mycket pengar på alkohol. Det är därför bättre att ha alkohol hemma. Ja, det känns bättre när jag dricker och jag får effekt efter cirka 10 minuter. Oftast räcker ett eller två glas för att lindra ångest och stress. Nej, jag fortsätter inte att älta problemen under resten av kvällen. Jo jag vill verkligen undvika att dricka stora mängder alkohol under samma dag eftersom jag mår väldigt dåligt dagen efter.

Tack för tipsen. Ja, det är impulsen som jag behöver stå emot. Nästa gång jag får ett sug ska jag promenera eller dansa i 10 minuter och vänta i ytterligare 5 minuter. Jag brukar inte dricka när jag känner mig hungrig, trött eller ledsen utan det är främst ångest och stress som triggar mig. Tack så mycket!

Den här veckan har jag druckit cirka 11 glas vilket betyder att jag har nått mitt mål. Jag har tränat vid tre tillfällen vilket betyder att jag har nått mitt träningsmål också. Jag var stressad och sugen på vin i mitten av veckan. Istället för att dricka alkohol köpte jag smink som jag behövde. Den korta promenaden till butiken lindrade stressen. Idag fick jag ångest kring coronaviruset och dess implikationer för ekonomin. Jag dansade i tio minuter, tog en lång varm dusch och djupandades. En halvtimme senare var ångesten borta. Min strategi fungerade vilket känns bra. Målet för nästa vecka är att dricka max 6 glas.

Hej,
Vet inte om detta är en konstig reflektion. Men jag vet att du har haft kämpigt att hålla dina veckomål- men nu har du gjort det! Heja dig. Viktigt, och bra för självkänslan att klara saker man föresatt sig. Jag undrar hur du tänker med ett ganska dramatiskt nytt mål för nästa vecka? Att sluta helt är mkt svår för dig och kanske inte ngt du önskar. Kan det vara värdefullt att hålla ”status quo” en vecka för att minska lite i taget? Enklare att lyckas då? Kram.

Tack så mycket. Jo, det känns bra att jag har nått mitt tidigare veckomål. Jag ska trappa ner den här veckan och trappa ner ytterligare veckan därpå. Jo, jag ska sluta att dricka helt och hållet i juni. Jag förstår inte riktigt din näst sista mening. Föreslår du att jag ska trappa ner ännu långsammare?

Vad bra att även kort promenad och 10 min dans funkar. Och att du håller fast och kör dina metoder när suget/rastlösheten kommer! Och det är ju ganska lite tid du behöver ägna åt att bli av med suget jämfört med hur många timmar du skulle må dåligt dagen efter om du gett efter och druckit när du inte velat det egentligen.

Hej Holistic, jag kan verkligen inte ge några råd. Tänker bara att jag personligen och även i jobbet med medarbetare tänker att det är fint och viktigt att få lyckas. Om man lägger ribban så högt att man aldrig lyckas- så tappar (iaf jag) lite tro på mig själv. Å andra sidan är du väldigt saklig och uttrycker inte så mkt besvikelse när du inte går i mål som tänkt (alltså bara utifrån hur jag läser dina inlägg som känns väldigt rationella och det är ju en bra egenskap!) Jag tänker att ditt mål tex att vara nykter hela maj, har du fått revidera. Sen klarade du En veckas mål med nya insikter- så jag tänker lite att takten kanske kan bestämmas utifrån vad som är rimligt? Inte enkelt, och jag tänker mest utan att veta. Ett resonemang kring förväntningar på sig själv, om det är viktigt eller inte- att lyckas, och hur man kan hjälpa sig själv att lyckas med sina mål.
Vet att detta låter flummigt och det är svårt att skriva glasklart.
Men återigen- jag tycker inte något om dina mål, det är ju dina beslut.
Hejar på dig i vilket fall.

Hej Kennie!
Ja verkligen. Det är en bra synpunkt.

Hej Se klart!
Jo det är viktigt att sätta realistiska mål. Jag tycker att mina mål är realistiska men problemet är att jag oftast inte uppnår dem. Jag försöker att vara rationell när jag skriver. Jag blir givetvis ledsen och besviken när jag inte når mina mål men skriver inte ut det i forumet. Jag förstår vad du menar och jag förstår din poäng. Jag ska ha det i åtanke när jag sätter upp nya mål. Tack så mycket!

Förra veckan drack jag tyvärr 34 glas. Veckan började bra och jag drack ett fåtal glas måndag till torsdag. På fredagen fick jag ett sms som gjorde mig ledsen och stressad. Jag öppnade därför en flaska mousserande vin och började att dricka hemma. Jag smsade runt till mina kompisar och var ute och festade hela natten med dem. Jag har druckit kolossala mängder alkohol under fredag, lördag och söndag. Jag har haft väldigt mycket ångest i början av veckan men nu börjar jag äntligen känna mig återställd. Men sömnproblemen och ångesten har kommit tillbaka på samma nivå som tidigare. Det känns fruktansvärt beklagligt att jag har druckit relativt små mängder under en och en halv vecka för att sedan få ett återfall. Jag vill aldrig dricka så mycket igen under en och samma dag eller under en och samma helg. Det blir inget nytt mål den här veckan utan jag sätter upp ett nytt mål på söndag.

Usch vad jobbigt det låter. Jag lider med dig. Hur är det, har du vänner eller familj som du kan dela några av dessa tankar med? Nån som kan stötta i vardagen vid stress eller om du blir ledsen? Vi är rätt många här som har svårt att be om hjälp i det verkliga livet, hur är det för dig?
Kram till dig.

Ja, det var verkligen jobbigt. Tack för din empati. Smset var ganska pinsamt och inte riktigt något som jag ville dela med mig av. Jag har vissa personer som jag kan prata med men brukar relativt sällan göra det. Jag borde prata om problemet istället för att fly från känslorna med alkohol. Jag vill dock inte ringa mina kompisar för ofta eftersom jag inte vill känna mig som en belastning.
Kram

Hej Holistic 2!

Har läst bakåt i din tråd och hoppas att det är okej att jag kommer med några oombedda tankar. Först och främst, vilken kämpaglöd och beslutsamhet du visar! Trots motgångar under vägen har du varit och är fast besluten om att hitta en väg att begränsa ditt drickande på ett sätt som överensstämmer med den du vill vara och det liv du vill leva. Och det är verkligen så, det är bara du som kan välja hur du vill att din förändring ska gå till och se ut.

Du har precis haft ett bakslag, och hanterar det återigen klokt genom att dela med dig om det här. Det brukar också vara bra tillfällen att utvärdera sin strategi och titta på om det går att göra något annorlunda, eller något mer, för att minska risken att det går snett igen. I april skrev du ett inlägg om att du tidigare haft stor hjälp av kontakt med en alkoholterapeut, men att du denna gång ville använda dig av verktygen du fått där och göra denna förändring mer på egen hand.

Hur går tankarna kring detta idag? Vår erfarenhet är att vi människor ibland behöver påminnas om hur teori faktiskt ska göras till praktik (för att låna ditt sätt att uttrycka dig i inlägget jag nämnde). Att ta en ny vårdkontakt kan vara det som hjälper med den ”översättningen”, särskilt om liknande kontakter varit hjälpsamma tidigare. Hur tror du att det fungerar för dig? Vad tror du själv att du behöver just nu för att komma framåt?

Tack för att du delar med dig av din resa här på forumet!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Hej igen,
Vill bara svara på din uppriktiga beskrivning, att vara till besvär och ta plats kan verkligen vara en jobbig känsla, jag håller med.
Det som är bra på forumet (tycker jag iaf) är att här får man ta plats, med långa eller korta inlägg, ofta eller sällan. Det blir ju inte som att ses och prata i verkligheten men det kan vara ganska likt. Och här är ingen till besvär. Hoppas att du mår bättre nu och har en bra helg. Kanske finns det något som vi kan hjälpa till med här, bara att säga till! Kram.

Hej Kristoffer!
Ja, givetvis. Jag uppskattar din feedback. Tack så mycket. Ja verkligen. Jag behöver sätta upp en maxgräns angående hur mycket jag kan dricka per gång och verkligen hålla mig till det.

Tack för tipset! Om jag inte lyckas minska min alkoholkonsumtion under de kommande veckorna så ska jag ta kontakt med en alkoholterapeut. Varsågod.

Hej Se klart!
Tack för din förståelse. Ja, forumet är verkligen bra eftersom man kan stötta varandra. Det är betryggande att veta. Jo, jag mår bra nu. För tillfället finns det inget som jag behöver hjälp med utan det är skönt att kunna bolla idéer och få feedback på vad man har skrivit.
Kram

Under föregående vecka har jag tyvärr druckit 30 glas vilket är alldeles för mycket. I början av veckan hade jag ångest och abstinens som jag lindrade med alkohol. Mot slutet av veckan har jag trappat ner och jag mår relativt bra idag. Målet för den här veckan är att dricka max 24 glas.

Det var soligt och fint väder i Stockholm igår. Jag cyklade jag till en badplats och solade under halva dagen med mina kompisar. Det var härligt att inleda sommaren på det sättet. Jag blir brun ganska lätt och har fått en fin solbränna. Träningen och solljuset har gjort så att jag mår fysiskt och psykiskt bra idag. Jag ska spela tennis med en killkompis och det ger mig motivation till att vara nykter eller att dricka ytterst lite dagen innan.

Jag fick ett sug idag men det gick som tur var över på tio minuter. Nästa gång jag får ett sug ska jag använda mina metoder och inte falla för frestelsen. Om jag inte har möjlighet att gå på en promenad eller dansa ska jag intala mig själv att suget kommer att gå över på tio minuter eller en timme. Jag känner på mig att den här veckan kommer att gå bra.

Hej Holistic,
Sol, träning och ljus låter som något du mår bra av, och som minskar din konsumtion. Det är ju lika viktigt att ha koll på det, som att veta vad som triggar suget.
Det här med promenad och dans är bra, men jag undrar om du testat metoder som inte innefattar rörelse utan stillhet? Andningsövningar meditation eller liknande. Våra andetag är ju djupt förknippade med syresättning, ork och balans. Andra är duktigare på det än jag, just här, men ju fler olika knep man har att ta till, desto bättre.
Lyllo dig som blir lätt brun, jag hör till dem som blir lite rosa-röda till en början. ?
Skönt att du haft en positiv känsla inför veckan, det betyder mycket.
Jag hejar verkligen på dig och ser fram emot att höra hur det går. Tack också för omtänksam kommentar i min tråd. Kram.

Hej,

Jo, jag mår verkligen bra av det. Jo, det är främst stress som triggar mitt sug efter alkohol. Nej det har jag inte riktigt. Jag testade en avslappningsövning hos en psykolog för några år sedan som gick ut på djupandning. Jag blev lugnare av det. Meditation har jag läst på om och det har ett flertal hälsoeffekter. Jag har testat meditation med andra individer som är intresserade av sådant. Jag tycker dock att det är svårt att inte tänka på något och föredrar att göra någon aktivitet som kräver skärpt uppmärksamhet. Tack för tipset. Om jag inte har möjlighet till dans eller en promenad ska jag testa djupandning.

Tack. Alla har olika hudtyper och olika förutsättningar för att bli brun. Varsågod.

Kram