Hur återgår man till en låg alkoholkonsumtion?

207 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Holistic 2
Utvärdering av veckan

Den här veckan har jag tyvärr druckit 25 glas. Jag gick på ett event och drack alldeles för mycket. Dagen efter hade jag ångest och fortsatte att dricka. Jag hade ångest två dagar senare men istället för att dricka mer alkohol spelade jag tennis. Efter tennismatchen kände jag mig glad och lugn. I slutet av veckan har jag druckit måttligt.

Jag känner att jag fortfarande är fast i en ond cirkel där jag dricker alkohol för att mildra ångest som sedan ger ångest dagen efter. Jag behöver vara strikt och implementera strategierna nästa gång jag får ett sug. Dessutom ska jag undvika att dricka en stor mängd alkohol vid ett och samma tillfälle. Målet för nästkommande vecka är att dricka max 16 glas alkohol vilket blir en bra minskning.

Kennie
Intervju

Jag såg en bra intervju med Rebecka Åhlund hos Malou i tv4, finns på Youtube. Hon pratade så varmt om att inte gå igenom kampen mot alkohol ensam, utan söka hjälp. Du har kämpat ensam länge nu, tror du inte att det kunde ge något att få stöd i någon form? Så mycket oro försvinner ju när man tar bort alkoholen, så om du fick hjälp att ta dig igenom den första tiden så blir det så mycket lättare sen. Såg också ett föredrag om alkohol och hjärnan med en svensk forskare, mycket intressant om hur alkohol gör att den del av hjärnan som registrerar oro och ångest blir överaktiv hos alkoholister, så att man mycket lättare får ångest än om man inte drack, du hittar det om du googlar på alkohol + hjärnan.

obstinat
Hej holistic!

Jag har just hittat din tråd och skummat lite i den. Ser att du, liksom jag, vill normalisera ditt drickande snarare än att sluta. Du är nog yngre än mig men jag är inte såå gammal (31) och bor också i Stockholm, känner igen mig i mkt av det du skriver. Skriv om du vill!

Se klart
Godkväll Holistic

Jag hade missat ditt inlägg, jag brukar hålla utkik när du skriver 😊
Det här med tennis och träning verkar verkligen vara din grej och hjäper mot din a-konsumtion. Är det något du kan planera in oftare under veckan? Så att det blir en god cirkel av träning istället?
Sen håller jag med Kennie om det här att släppa in lite hjälp i livet och svårigheterna. Är själv urdålig på det, och vet hur jobbigt det är att liksom bända loss den där ”klara sig själv”-skölden. Men när man vågar och orkar så släpper krav och stränghet mot sig själv.
Önskar dig en fin vecka. Det är sol där jag är, hoppas hos dig med. Kram 🌸

Holistic 2
Svar till alla

Hej Kennie!
Om jag inte lyckas minska på alkoholkonsumtionen inom några veckor så ska jag söka professionell hjälp. Ja det är svårast i början. Tack för tipset. Jag ska googla på det. Ja jag märker att jag är stresskänslig och överreagerar kring småsaker. Hur går det för dig? Det var bra jobbat att du lyckades snusa tidigare.

Hej Obstinat!
Ja det stämmer. Jag är några år yngre än dig. Målet är att vara nykter i några månader för att sedan dricka måttligt vilket betyder runt 5-6 glas per vecka. Jag har läst igenom början och slutet av din tråd och jag kommer att kommendera i den.

Hej Se klart!
Det är ingen fara. Jag brukar skriva på söndagar. Ja verkligen. Jag brukar planera i två träningspass per vecka. Nu under sommaren kommer jag att skippa gymmet för att utöva någon träningsaktivitet med en kompis. I morgon ska jag cykla till badplatsen, simma i en timme och sola med mina kompisar. Det är fördelaktigt att boka in ett träningspass på lördag kväll eftersom det ger mig motivation att vara nykter eller dricka lite grann dagen innan. Tack så mycket. Det har varit soligt och fint väder den här veckan. Grattis till dina 5 månader!

Holistic 2
Veckan som gått

Den här veckan har jag tyvärr druckit 22 glas. Jag har druckit mycket vid två tillfället vilket förstörde målet för veckan. Målet för nästa vecka är att dricka max 20 glas.

Se klart
Färre än veckan innan

God morgon Holistic,
22 är färre än 25. Det är bra, åt rätt håll. Håller tummarna för att du fixar denna vecka enligt ditt mål.
Hur kommer det sig att du ändrade målet från nykter juni (om jag minns rätt)? Tänker att du kanske kan hitta andra strategier som kan gälla dag för dag istället för hela veckan? Du kanske redan gör så.
För mig har det varit hjälpsamt att skriva här när jag känt sug, då jag så tydligt sett vad som triggar suget och gör det lättare att parera framåt. Önskar dig en fin vecka!

Kennie
Hej!

Hej Holistic, bra att du kämpar på och funderar på att kanske ta hjälp. Det går bra för mig med noll alkohol, snart tre månader, men för mig är det svåra inte att låta bli helt, mitt problem är att inte sluta i tid när jag väl dricker. Så jag tror jag fortsätter med nollan framöver. Inget livsbeslut ännu, men ett tag till. Framför allt gör det gott för min ångest att avstå. Den är kvar, men går över så mycket fortare. Kanske för att jag är mindre trött, vilar mer och bättre utan alkohol. Kämpa på mot din balans, den är du så väl värd. Ta hand om dig!

Holistic 2
Svar till alla

Hej Se klart!
Tack. Jag var överoptimistisk när jag satte målet att vara helt nykter i juni. Det är tyvärr svårare än jag trodde att bli nykter. I början av dagen brukar jag må bra och sätta upp ett dagsmål men när ångesten och stressen kommer så ger jag upp. Det blir ofta flera glas per dag under veckans alla dagar. Hur lång tid tog det för dig innan sug, stress och ångest avtog? Tog det en vecka eller flera veckor efter att du hade blivit helt nykter? Detsamma!

Hej Kennie!
Grattis till dina snart tre månader! Det låter bra. Det glädjer mig att höra att din ångest har blivit bättre. Tack så mycket!

Holistic 2
Utvärdering av förra veckan

Förra veckan har jag tyvärr druckit 42 glas. Jag kände mig trött i måndags och drack därför två koppar kaffe vilket resulterade i stress och ångest under hela dagen. Under kvällen drack jag massor av glas för att lindra stressen. Dagen efter hade jag ångest p.g.a. av alkoholen och drack flera glas igen. Jag ska hädanefter inte dricka kaffe under sommaren. Det går endast bra att dricka kaffe om det är vinter och jag har en tenta. På midsommar drack jag ganska mycket också men jag blev inte för full. Målet för den här veckan är att dricka max 20 glas.

Ensam1984
Fösslag

Hej, nu har jag inte läst hela din tråd men bitar av den så kan ju ha missat saker.

Det finns många här som säger att du kanske borde söka hjälp för A då du inte når dina mål. Det tycker jag låter som en jättebra idé, men det verkar inte som att du är redo för en sådan förändring.

Du undrar även när stressen försvinner när man slutar dricka. Den försvinner inte. Ångesten försvinner ganska snart. Suget är olika för oss. För mig är det inget fysiskt men mentalt kan det vara hemskt ibland.

Istället för att ge dig tipset att söka för dina alkoholbesvär tycker jag att du ska söka dig till vården för sin ångest och stressproblematik. Du dricker ju tydligt på stress och ångest. Man behöver inte berätta hela sanningen, det har inte jag gjort. Samtalskontakt och/eller medicin kan vara en första krycka för att orka ta tag i A tänker jag.

Bara ett förslag. Önskar dig all lycka.

Och kom ihåg, du väljer om du är en sån som dricker eller inte.

Kram

Se klart
Hej

Jag undrade hur det hade gått denna vecka, är ju van att du ”rapporterar” på söndagar 🧐
Det låter som en mkt jobbig vecka om jag ska vara ärlig. 42 glas är ju 6 glas om dagen och det är jobbigt både för kroppen och själen, du är värd att må bra. Såklart.
Jag håller med Ensam ovan, att någon typ av hjälp kan väl vara klokt? Hur känner du för att ta hjälp för just din ångest? Och jag tänker också på det här att ha någon att dela sina olika svårigheter med, hur viktigt det är. Kanske finns en läkare eller sjuksköterska som du har förtroende för?
Jag hoppas så att du ska klara dina mål, det vet du. Kram.

Kennie
Sätta en gräns?

Tråkigt att höra att det blev en dålig vecka.. Kanske kan du sätta en tidsgräns för hur länge du ska försöka skära ned utan hjälp? Att om du inte kommit dit du vill till exempel senast i augusti så vänder du dig till vården? Jag vet ju att du är påläst och vet allt sånt här redan, men mycket utav ångesten försvinner ju om du bara lyckas ta bort alkoholen. Det känns som att du som har så mycket insikt kring ditt drickande bara skulle behöva hjälp att klara den första tiden nykter, sen kan du själv gå vidare. Mitt råd är att inte dröja för länge med att få hjälp, när du dricker som nu tar både kroppen och psyket mycket stryk, som du förstås vet. Jag vill vara positiv och peppa, men jag måste också säga att jag blir orolig för dig, jag tror du behöver bryta den onda cirkeln på ett nytt sätt nu...

Holistic 2
Svar

Hej Ensam1984!

För några år sedan fick jag sömntabletter utskrivet av min före detta husläkare. Jag fick även en remiss till två olika psykologer för att lära mig att hantera stress och ångest. Jag fick tyvärr inga konkreta verktyg av dem och jag tyckte inte att samtalen hjälpte. Några månader senare så berättade jag för min före detta husläkare att jag hade alkoholproblem och jag fick naltrexon och campral utksrivet. Han rekommenderade även att ta kontakt med en beroendeklinik på riddargatan. Där träffade jag en riktigt bra psykolog som jag fick konkreta verktyg av. Det tar tid att hitta rätt psykolog och jag känner inte för att gå igenom den processen igen. Jag har läst på mycket om hur alkohol påverkar kroppen och psyket och jag har tillräckligt med kunskap för tillfället. Jag känner inte för att ta tabletter för att minska alkoholsuget eftersom de gav bieffekter såsom illamående.

Okej vad bra att ångesten försvinner när man minskar på alkoholkonsumtionen. Hur kan det vara mentalt för dig? Finns det något du kan göra för att förbättra det?

Tack för tipsen. Jag vet att min stress och ångest är alkoholrelaterat. När jag har haft en låg alkoholkonsumtion så har jag väldigt sällan fått ångest och endast varit stressad ibland.

Kram

Holistic 2
Svar

Hej Se klart!

Jag jobbar ibland under helgerna och hinner därför inte alltid skriva på söndagar. Ja, det var en tuff vecka. Tack. Min nuvarande husläkare har läst igenom min journal och vet om min alkoholproblematik. Jag har fått ångesttabletter utskrivet tidigare som jag kan använda om ångest uppkommer. Jag vet vad som utlöser ångest. Alltför mycket koffein, dålig tidsplanering och för mycket alkohol skapar stress och ångest. Om jag dricker små mängder te, planerar min vecka på ett bra sätt och har en låg alkoholkonsumtion så får jag inte ångest. När jag tränar regelbundet så känner jag mig lugn och glad.

Kram

Hej Kennie!
Jag borde kontakta sjukvården i mitten av juli om jag inte lyckas skära ner till dess. Ja det är den första tiden som är svårast. Tack för feedback och din fina omtanke.

Holistic 2
Utvärdering av veckan

Jag drack 16 glas förra veckan vilket betyder att jag nådde förra veckans mål. Det har varit en värmebölja i Stockholm vilket gjorde mig trött och avslappnad. Suget efter alkohol var litet och jag är förvånad över det. Jag skippade gymmet och motionssimmade på ett utebad med mina kompisar vid flera tillfällen. Jag tränade vid tre tillfällen vilket betyder att jag nådde mitt träningsmål också.

På lördag så smsade en kompis mig och frågade om jag ville gå ut och ta en drink. Jag tackade nej och istället så satt jag i en park med en kompis som har en låg alkoholkonsumtion. Vi diskuterade politik och karriär och hade en angenäm stund i solskenet. Flera individer i parken drack alkohol och lyssnade på musik men jag kände mig inte sugen eller lockad till att dricka något.

Målet för den här veckan är att dricka max 8 glas.

Se klart
Heja!

Wow vad glad jag blir att höra att du fixade ditt mål för veckan, heja heja dig! Kram.

Mrx
Bra jobbat

Bra jobbat! Du ska vara stolt över dig själv som fixade ditt mål. En dag i taget 😉

Kennie
Härligt!

Skönt att höra att denna vecka blev bra! Låter som att du gjort kloka val och att det gett resultat. Nu går vi mot en vilsam och balanserad sommar!

Holistic 2
Svar och utvärdering

Hej!

Tack så mycket för era uppmuntrande ord!

Jag har tyvärr druckit 20 glas den här veckan. Jag gick på en AW i början av veckan. Jag cyklade dit och planen var att vara nykter. Jag hade haft en stressig eftermiddag och när jag väl var där så kände jag mig fortfarande stressad. Jag drack ett glas och kände mig lugnare. Men det triggade suget efter mer alkohol och jag drack totalt 5 glas under kvällen. Jag sov dåligt och vakande flera gånger under natten och jag var tvungen att ta en återställare för att somna om. En och två dagar efteråt drack jag alkohol p.g.a. av ångesten. Jag skippade gymträningen i mitten av veckan p.g.a. av trötthet.

Ikväll har jag varit på gymmet och jag känner mig glad och avslappnad. Jag har tränat två gånger under den här veckan vilket känns lagom. Jag har druckit ett glas under de senaste två dagarna och jag ska vara nykter imorgon. Jag kan hädanefter inte gå till event på barer under den kommande månaden. Jag behöver satsa på nyktra aktiviteter såsom att ta en fika eller gå ut på en promenad med mina vänner.

Målet för den kommande veckan är att dricka max 5 glas.

Kennie
Hej Holistic,

Hej Holistic,
Även om det blev mer än du tänkt så känns det som att du återtog kontrollen i slutet av vecka, bra upphämtning! Är nog bra som du säger att undvika events där man vet att andra dricker. Önskar dig en fin vecka!

Holistic 2
Svar

Hej Kennie!

Ja, det gjorde jag. Tack så mycket!

Holistic 2
Sömnproblem

Jag har druckit 8 glas den här veckan vilket är lite mer än målet. Trots att jag har överskridit målet känner jag mig ganska nöjd eftersom jag har dragit ner rejält från tidigare veckor. Jag har tränat vid tre tillfällen vilket betyder att jag har nått mitt träningsmål. Jag har haft sug efter alkohol vid ett flertal tillfällen men jag har intalat mig själv att det går över. Suget gick över utan att jag behövde vidta någon åtgärd. Jag är dock fortfarande stresskänslig och det finns mycket oro kvar i kroppen. Jag hoppas att det går över om några veckor.

Jag har sömnproblem och jag har fått sömntabletter utskrivna av min husläkare. Det är svårt för mig att somna och jag vaknar flera gånger under natten. För cirka ett år sedan behövde jag bara ta några sömntabletter för att somna men nu är jag uppe i en skyhög mängd. Hur har det varit för er med sömnen? När har sömnen återställt sig helt och hållet? Tack på förhand.

Holistic 2
Målet för veckan

Målet för nästa vecka är att dricka max 5 glas.

Dee
Hej Holistic 2!

Jag har grava sömnproblem, som jag hade redan innan jag började dricka, pga att jag tvingas kasta om dygnets timmar i mitt yrke relativt ofta.
Det var väl egentligen så det allvarliga missbruket började för mig, att jag drack för att kunna sova. Tids nog funkar inte det, det var då det snabbt gick utför för min egen del.
Jag fick sömntabletter utskrivna efter att jag slutade dricka och blev nykter på heltid, fick först prova ett långtidsverkande preparat som inte var klassat som beroendeframkallande, tyvärr sov jag dåligt på dessa och kände mig bakfull på dom. Därefter fick jag prova insomningstabletter, med "benzo" i vilket INTE är att rekommendera för missbrukare som oss, jag vart totalt hooked på dessa (naturligtvis), zolpidem/zopliklon hette mina, när jag för en tid insåg att jag var inne i ekorrhjulet med att vara lite för sugen på dessa så bröt jag medicineringen och bad att få Melatonin (vilket är kroppseget hormon) istället, och jag sover nu faktiskt helt okej om natten!
Min sömn kommer nog aldrig att återställa sig eftersom jag hade problem redan innan jag började dricka och eftersom jag har ett yrke som tvingar mig till olika tider i dygnsrytmen, jag har nog en störning i min hormonella utsöndring av sömnhormon, för nått har blivit så mycket bättre i min kropp när jag började tillföra det.

Ett tips: Ska du ta sömntabletter ska du absolut inte dricka någonting alls!

Mod och styrka,
Dee

Kennie
Härligt!

Skönt att höra att det går bättre! Och att du lyckades stå emot trots sug, bra jobbat. Tufft med sömnproblemen, har själv haft lättare sömnproblem som i stort sett försvann när jag slutade snusa helt och dricka kaffe senare än lunch.. Vet att en kompis fick gå en typ sömnkurs via vården som hjälpte många av deltagarna, har du testat något sådant? När du säger skyhög mängd sömntabletter, menar du att du tar fler än läkaren ordinerat, eller att dosen har höjts av vården? Du har säkert koll, men kombinationen alkohol och sömntabletter kan ju vara riktigt farlig. Ta hand om dig och fortsätt på ditt kontrollerade spår där du bestämmer över suget!

Sidor