Ja, det känns som jag gör framsteg med min grekiska ?

Ser verkligen fram emot en nykter semester! När jag är långledig eskalerar vindrickandet enormt annars. Full och bakfull större delen av tiden. Men inte i år!

Kram ?

Jag ler när jag läser om din dotter! Jag har en kopia här hemma när det gäller pratmakeriet och coachningen. Fick ett kort prat med exmaken i går. Jag pratar alltid med en rygg så jag får hålla mig kort för att inte bli alltför stressad själv. Sa att fyra veckor på raken är minst en vecka för mycket. Orkar inte. Han höll med men inget att göra det här året. Planeringen blev som den blev eftersom vår "dialog" är usel. Covid-19 har också ställt till det eftersom jag hade en plan som fått ställas in. Nu är exmaken bortrest till han ska ha barnen nästa gång så ingen avlastning, ens en kväll, i sikte. Jag är helt sjukskriven månaden ut så någon vila in i det sista blir det inte. ANDAS!

Verkligen bedrövligt sorgligt att ni två föräldrar inte kan kommunicera för barnens bästa ?

Att jag och barnens pappa kan samarbeta svinbra har varit vår familjs räddning. Skilsmässostatistiken för funkisfamiljer är tyvärr skyhög.

Två veckor i sträck är nästan för lång tid. Man blir helt slut, orkar inte som man borde alls. Varannan vecka är lagom för att lyckas hålla fanan högt större delen av tiden.

Och två veckor är lång tid för vår dotter också. Hon längtar nästan ihjäl sig efter den andre föräldern, trots att vi har daglig telefon- och sms-kontakt när hon bor hos den andre föräldern.

Maken till mammig och pappig tjej finns knappt. Hur hon ska kunna flytta till ett eget boende nästa vår är en gåta. Det lär kräva enormt lååååååång inskolning.

Din dotter omfattas inte av LSS? Gör hon det så kan man få avlastning av korttidsboende. Och även om hon inte omfattats av LSS tidigare så kan det vara annorlunda nu när hon är äldre eftersom ”föräldraansvaret” då bedöms vara lägre.

Vår dotter sover alltid onsdagsnätter på korttids. Mest för att hon behöver träna på att sova utan mamma och pappa, men det är också en skön paus mitt i veckan. Hon kunde ha fått fler nätter beviljade på korttids, men det behövs inte eftersom vi föräldrar avlastar varandra.

Ingen mormor/morfar eller farmor/farfar som kan erbjuda dig avlastning?

För din egen skull bör du sätta hårt mot hårt mot din ex-make framöver. Dottern är lika mycket hans ansvar som ditt.

Det blir tyvärr tuffare för varje år. Vid 12 års ålder börjar barnen normalt klara sig mer själva, men dithän kommer ju aldrig våra barn riktigt. Vårdbehovet kvarstår liksom.

Din sjukskrivning lär dra ut på tiden jättemycket om du inte lyckas freda din egen personliga sfär även på hemmaplan ibland.

Din dotter är en del av orsakerna till din utmattning tyvärr, även om det inte går att sjukskriva sig från familjesituationen.

Det kan vara tufft att inse, men nödvändigt tror jag. Man älskar dem inte mindre för att man erkänner att det är skitjobbigt stundtals. Man älskar dem kanske mer faktiskt, för att de behöver en ännu mer.

Kram ?

Igår såg jag dokumentären ”Heroinstaden” av Louis Theroux på svtplay. Otroligt hemskt.

Alla dessa amerikanare som börjat med smärtlindrande receptbelagda tabletter, blivit beroende och fått tabletterna indragna, och sen börjat med heroin istället. Utblandat med livsfarlig fentanyl.

Abstinensen är tydligen brutal, så de är konstant höga och antalet överdoser är otroligt hög, och det ökar lavinartat. Jag blev helt förskräckt.

Deras liv går ut på att sitta rakt och upp och ner och känna hur ruset sprider sig i kroppen.

Ingen jobbar - all sysselsättning går ut på att få tag på pengar och heroin. Bebisar föds som pundare med svår abstinens.

Fy fan vad vidrigt. Alkohol är näst mest beroendeframkallande efter heroin.

Kram ?

Femina

Jag har sett samma dokumentär tidigare. Det är så nyttigt att bli påmind om beroendets natur, oavsett substans. Det är lätt att tänka "vi och dom". Det är svårare att erkänna likheterna... ?

Det finns otroligt mycket klipp och poddar om beroende. Jag rekommenderar endast sådant som jag själv gillar, men det är en djungel att hitta i minst sagt.

Väldigt många vill vara upplysta på området, men alla lyckas inte nå fram. Deras ”metod” är först och främst viktig för mig, att deras tänk stämmer med mitt tänk.

Jag tror ju på det jag kallar ”faktametoden”. Att hjärntvätta sitt undermedvetna med nyktra argument. Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera.

Ibland är den tekniska presentationen urusel och då är det tröttsamt att kolla på, oavsett budskap.

Sen måste de helst vara duktiga retoriker också, inte bara sitta och svamla och famla efter orden. (Vilket de ofta gör i Alkispodden tycker jag. De verkar inte alls förberedda, men det är kanske grejen.)

Jag fick en tillrättavisning av admin för att jag brukar tipsa om en viss person, så jag ska inte göra det mer. Orsaken är att han tjänar mycket pengar på alla fyllon - och att hans metoder inte är vetenskapligt belagda.

Det hade inte jag full koll på. De klipp jag har sett har inte kostat mig en krona i alla fall. Annars är man rätt van vid att företag vill tjäna pengar på oss svaga själar. Bantningsindustrin är ju till exempel som ett slukhål.

Idag vill jag tipsa om en annan yotubekanal som heter Talk Sober. I de flesta avsnitt sitter ex-alkisarna Marcus och Terry och snackar under olika rubriker. Bland annat har jag sett dessa avsnitt med god behållning:

”Stop drinking motivation”
”First week sober”
”How to stop unwanted thoughts”

Det är lite segt att sitta och titta på dem (de håller på i en timme), men det funkar bra att bara lyssna på dem, när man diskar eller nåt. Vissa avsnitt är ljudet tyvärr kasst.

Det här nykterhetsarbetet har gjort mig mycket duktigare på att förstå engelska, det undvek jag tidigare om jag kunde. Snart kan jag nog börja lyssna på ljudböcker på engelska också ?

På tal om böcker finns Annie Grace på youtube också, men henne orkar jag inte titta/lyssna på alls. Dålig kvalité och tråkigt prat. Att man skriver en bra bok betyder inte att man blir bra på youtube.

Kram ?

Vad glad jag blir ❤️ Jag bryr mig om er, vill veta hur ni mår. Erbjuda en cyberkram eller ett gott råd om jag känner att jag kanske kan bidra. Att vara aktiv på forumet hjälper mig enormt i min nykterhet.

Kram ?

Brukar inte lyssna på alla sommarprat, men jag lyssnar på dem som jag är lite extra nyfiken på. SR-appen i mobilen är perfekt för det. Då har man ingen specifik tid att passa.

Hittills har jag lyssnat på Sofie Sarenbrant och Björn Natthiko Lindeblad, men fler ska det bli under semestern ?

Sofie Sarenbrants deckare lyssnar jag på med stor behållning. Lyssnar just nu på del 8 ”Mytomanen”, med kriminalinspektör Emma Sköld.

I sitt sommarprat kommer Sofie minst sagt lite oväntat ut som sexbrottsoffer i barndomen. Ett brott som förföljt henne hela livet. Mycket bra sommarprat, och ett otroligt viktigt vittnesmål.

Björn pratar om döden så att tårarna rinner på mig. Han pratar om sin pappas död och sin egen snart förestående död, eftersom han har sjukdomen ALS. Jag tror att Björns sommarprat kommer att toppa lyssnartoppen över årets sommarprat.

Två arbetsdagar kvar och sen är det seeeeemeeester ?

Kram ?

När jag skulle sluta dricka tänkte jag mycket på alla fina stunder som jag aldrig mer skulle få uppleva. Jag sörjde de stunderna.

I solen på uteserveringen ihop med goda vänner, på trädäcket när det grillas, på balkongen i skymningen och så vidare. Stunder som var så förknippade med njutning, avkoppling och alkohol.

Men det är ju själva stunderna som man behöver i sitt liv. Alkoholen var bara en del av avkopplingen.

Jag har märkt att det funkar bra med alkoholfritt i glaset, man behöver inte undvika dessa stunder. Man ska inte undvika dessa stunder! Man ska fortsätta skapa utrymme för avkoppling och njutning.

Det tar lite längre tid för avkopplingen att ta plats i kroppen utan alkohol, men när avkopplingen väl kommer är den mer genuin och varaktig. Tro mig.

Kram ?

Ja, jag tänker också att det är så. Att avkoppling utan alkohol blir mer äkta. Upplever det själv för sällan men min plan är att det ska bli fler tillfällen att få äkta känslor.

Kram?

Fortsätter tjata på dig Mic ?

Du mår skit nu, men du kommer igen. Lite klokare. Försök att analysera varför det blev som det blev igår. Vad kände du? Vad gjorde du? Vad hände sen?

Jag tror att alkoholdjävulen viskade i ditt öra ”allt är så meningslöst och du är så värdelös att du lika gärna kan dricka” och vips började ni förhandla och du förlorade.

Du ska inte börja förhandla med alkoholdjävulen! Säg ”Nej, jag ska inte dricka” direkt, rubba dig inte en mm. Lås in dig på toaletten, djupandas, sätt dig på händerna. Sen går det över efter en stund.

Precis som födslovärkar, men det är ju en kass jämförelse att ge dig ?

Kram ?

Senaste dagarna känns det som om temat ensamhet genomsyrat åtminstone delar av forumet.

Er vill jag tipsa om den fina låten ”Till dom ensamma” med Mauro Scocco. En låt att gråta till, eller känna tröst av kanske. Vi är väldigt många som lever ofrivilligt ensamma.

Mauro Scocco är en tonårsidol för mig, både som soloartist och som en del av Ratata. Hans röst skickar mig tillbaka till många tryckare i minnet ?

Med den låten vill jag önska er alla en riktigt god natt ? En jobbdag kvar, sen seeeeemeeester....

Kram ?

April

Har inte varit inne på ett tag igen men läser alltid ikapp din tråd när kommer tillbaka. Du är ju urstark och såå inspirerande! Fast måste ju säga att jag får lite prestationsångest när jag läser om allt du gör och hinner med och samtidigt skriver här, både om dig själv och peppar andra??!
Såg ditt inlägg om att du inte fick tipsa om en viss person. Blev lite förvånad minst sagt. Alla som skriver böcker om hjälp till problemdrickare tjänar nog pengar. Jag köper din faktametod fullt! Jag har inte vågat ta steget mot nykterhet än men ditt tips om att ta reda på all fakta som finns är helt klart vägen dit. Och personen ”vars namn vi inte får nämna” har massor av gratismaterial ute på nätet. Det jag gillar med hans budskap är att vi inte är trasiga och misslyckade. Lyssnade på ett annat av dina tips igår, den som börjar på Skål, men tyckte det var lite deprimerande. Tyckte att mycket av budskapet byggde på att om man inte började i 12-stegs programmet så är man körd.
Då tänkte jag, tillbaka till forumet och läsa Andrahalvleks tråd. Hon är inspirerande på riktigt?!
Heja dig och tack!
Kram

Hej Andrahalvlek!

Vet att du har många tips på bla Youtube-klipp ang vad alkoholen gör med kroppen. Skulle kunna leta i din tråd men är lite bekväm kanske kan du tipsen utantill? Tänkte börja kolla lite grann.

Kram?

På svenska kan du söka på orden alkohol, hjärnan, återfallsprevention. På engelska på intervention, Craig Beck, talk sober, alcoholdocumentary, anonymius alcoholist.

När du hittat något får du tips om annat. Du kan sysselsätta dig 24/7 under semestern ?

Kram ?

Håller med, det finns massor med gratismaterial av honom och man behöver inte pynta en krona.

Det stora problemet är väl att det inte finns vetenskap bakom hans metod. Men det finns det nog inte på många metoder. Jag har hört att AA inte heller är så framgångsrikt på lång sikt, men det tjatar alla om.

Jag tror på det jag kallar ”faktametoden” eftersom den syftar till att öka min kunskap och påverka mitt undermedvetna. Och sen får jag jobba på att fixa nya nyktra vanor.

Om man tex läser på jättemycket om miljö och klimat så är jag säker på att man, både medvetet och medvetet, förändrar sina vanor. Samma sak tror jag gäller om man läser på om hur alkoholen påverkar våra kropp och hjärna.

Kram ?

Idag när jag går på semester kan jag fira min nyktra dag nummer 145. Det trodde jag aldrig i februari. Jag vet inte vad jag trodde. Minns inte.

Mitt tänk har förändrats oerhört mycket. Det finns knappt någon sorg kvar ens över alkoholen. Det finns väl för fan tusen värre saker som kan inträffa än att man inte tål alkohol?

Tyvärr är jag inte riktigt klar med mitt jobb inför semestern. Måste jobba lite imorgon. Det är mitt eget fel. Skulle ta en höneblund på 30 min på lunchrasten. Kom inte ur sängen förrän 2,5 tim senare. Helt slut.

Orkade inte jobba ikapp nu ikväll. Det är så tydligt på fredagar att min hjärna checkar ut på eftermiddagen. Den har jobbat klart. Vägrar att samarbeta. Då är det lika bra att stänga av datorn.

Nu ser jag fram emot fyra veckor utan larm på mobilen. Jag vill att hela semestern blir som en oplanerad lördag med spontana överraskningar ?

Vakna när kroppen vill, bestämma dagen utifrån vädret, omfamna alla tillfällen för spontana aktiviteter och umgänge, äta mycket på restaurang eller hämta mat, glo på tv så länge jag vill på kvällarna, läsa/lyssna på böcker, bada, cykla, springa, promenera och bara vara ?

Kram ?

Femina

Önskar att du får allt du önskar på din semester och lite till...! ?
☀️??⛱️????‍♀️?‍♀️??️?

Önskar dig en fin, avkopplande semester❤️Och framför allt glöm inte grekiska kursen??
Känner att du tar ett stort ansvar för allt och alla även här på forumet...nu är det din tur...du måste vila??

Bamsekram❤️❤️