Yes, klockan är strax efter fem och jag gick in och lade in min nolla i loggen redan nu. Jag kommer inte dricka alkohol idag, beslutet är redan taget så nu behöver jag inte fundera mer på det.

Trevlig fredagskväll allihop! ☀️?

En vecka har gått och om jag ska summera så har det gått väldigt bra. När jag försökt sluta dricka tidigare så har jag alltid längtat efter det där glaset. Glaset som ska hjälpa mig att varva ner eller det glas jag ska ta som belöning efter en tuff dag.

Den här veckan har jag försökt ha en annan inställning till att inte dricka och jag tror det har varit avgörande. Jag har bestämt mig tidigt på dagen att: idag ska jag inte dricka alkohol. Idag ska jag... och så har det varit olika saker som jag fokuserat på. En dag var det joggingrunda, en annan ett träningspass och en tredje att jag skulle äta något gott. Så fokus på att ta beslut tidigt på dagen och mycket rörelse och god mat.

Eftersom detta verkar vara ett koncept som funkar för mig så kör jag samma under nästa vecka. ☀️?

Grattis till första nyktra veckan! Du har klarat det galant ?

Ju snabbare man kommer från tänket ”jag får inte dricka” till tänket ”jag vill inte dricka” desto lättare går det ?

Att sysselsätta sig är kanonbra också! Verkligen utnyttja mertiden man får när man inte dricker eller är bakfull.

Kram ?

Jag var ganska nervös inför helgen och rädd att jag skulle falla tillbaka i gamla vanor så det känns underbart att allt gick bra.

Gårdagen var däremot seg som sirap men jag lät den vara det också. En tråkig söndag med noll energi fick vara precis så. Tanken att liva upp det hela med något glas till kvällen dök upp men jag avfärdade den snabbt.

Överlag är jag rätt förvånad över hur lite sug jag haft efter alkohol de senaste dagarna. Men tacksam och glad för att det har varit så. Jag är däremot medveten om att suget kan komma när som helst och får fortsätta att jobba med mina strategier och mål.

Ha en fin måndagskväll! Själv ska jag snart ut på promenad i solen ☀️

Första nyktra helgen är verkligen en milstolpe!

Tänk att tråkigt är bra. Om man har tråkigt ibland blir kontrasten desto större på ett positivt sett när man har roligt ?

Tråkigt innebär också att våra hjärnor får vila från intryck, och det är nyttigt! Bara vara är något man verkligen behöver träna på.

Kram ?

Exakt så sade en vän till mig idag när jag berättade att jag inte dricker alkohol just nu.

En del av mig blev arg för att hon lade sig i mitt beslut. En annan del av mig blev fundersam. Stämmer detta? Och vad finns det för undersökningar som stödjer ett sådant påstående i så fall?

Jag tänker såhär: jag har ett problem med alkohol idag och har svårt att tro att det skulle bli värre av att jag INTE dricker alkohol...

Fast det har jag ju inte sagt till min vän förstås.

AmandaL

Jag hade frågat vännen som sa så varför hon tror att en vit månad skulle trigga alkoholmissbruk, om hon har belägg för det, var hon har hört/läst detta. Jag tycker också det skulle vara intressant att veta hur hon kommit på den idén! Min vita månad är det enda som inte triggat mitt alkoholmissbruk, det kan du hälsa som motargument iaf, att jag känner en alkoholist som tycker att hennes vita månad är fantastisk och det enda som motarbetar hennes missbruk.

Och stort grattis till dig som vågade tala om för din vän att du inte dricker alkohol just nu och lycka till med din oavsett hur lång den blir vita månad ???

Det man brukar säga är att en bestämd tid, tex en vit månad, gör att alkoholdjävulen lugnt och stilla bidar sin tid och hugger som en kobra när månaden är slut.

I värsta fall kan man nästan dricka ikapp hela månaden. Plus att alla substanser i hjärnan levlat ner, så kicken efter ett längre uppehåll kan bli enorm, och väcka enormt mersug.

Så en viss poäng har din kompis. Upprepade vita månader kan nog trigga missbruket.

Det är därför man rekommenderar att man tar beslutet en dag i taget, inte tänker ”aldrig mer” utan istället siktar på ”överskådlig tid”.

När man landat i övertygelsen ”jag vill inte dricka alkohol” så rullar månaderna på liksom. Så känner jag i alla fall. Det är inte synd om mig. Jag vill inte dricka, det är inte värt riskerna.

Kram ?

För era reflektioner. Efter att jag lämnat min vän så kom jag på massor av saker som jag önskar att jag sagt eller frågor jag skulle ställt men var helt tom i huvudet just där i stunden.

Intressant det där med inställningen till att man avstår alkohol och vilken betydelse det kan ha för hur det går. Jag försöker, precis som du skriver @Andrahalvlek, att inte tänka att jag aldrig ska dricka alkohol. Försöker istället att ta det dag för dag och ta ett beslut under förmiddagen för hur jag ska se på dagen.

Att tänka att jag inte får dricka försöker jag undvika utan kommer istället fram till anledningar till varför jag inte vill dricka. Det finns så mycket annat som jag hellre gör med min tid. ❤

Tidigare har jag ofta slarvat med mellanmål men den senaste veckan har jag försökt komma ihåg att äta något litet på förmiddagen och på eftermiddagen. Jag vet inte om det hänger ihop med att jag inte har så mycket sug just nu men tycker att det i alla fall gör mig på bättre humör ?

Så dagens reflektion handlar helt enkelt om vad bra jag kan mår när jag håller blodsockret på en bra nivå.

Dagen har flutit på bra och jag kommer precis från ett träningspass så jag känner mig riktigt mosig i kroppen. Idag kan jag ha varit bland de som var minst vältränade på passet, det finns ju alltid någon och denna gången var det jag... Men istället för att stressa upp mig för det så försökte jag vända det till något positivt, och jag säger försökte för jag vet inte om jag lyckades så bra.

Jag tänkte: om jag tränar med dem som är mycket bättre än jag så kommer jag bli bättre fortare, för jag kommer kämpa mer under passen för att kunna hänga med de andra. ??

Före passet har däremot tankarna för helgen och suget för alkohol att funnits någonstans i huvudet till och från under dagen. Släpper den oron allt eftersom tiden går eller finns den på något sätt alltid vara kvar?

Den första helgen var en milstolpe. I alla fall för mig. Fredag-lördag var det ju helt okej att dricka. (Ons-tor, sön var det inte lika okej.)

Vad gör man fredag-lördag om man inte dricker vin? Det var den stora frågan. Men det gick bra. Lördagen var såååå lång utan baksmälla ?

Andra helgen gick ännu bättre, och efter 5-6 helger tänkte jag inte ens att det någonsin varit annorlunda. Jag njuter lika mycket på fredagkvällen som tidigare, för jag vet att larmet inte ringer nästa morgon.

Nu blir det snart min 21:e helg och imorgon går jag dessutom på semester. Nu ska jag slippa larmet i fyra veckor, tjoho!

Kram ?

Ps. Svinbra jobbat med träningen! Det är vi som är otränade som är de riktiga hjältarna.

AmandaL

Den tanken och känslan försvinner kml! Jag hade också mycket tankar om och kring alkohol dom första helgerna, men efter din första och andra nyktra helg blir du bara starkare och tryggare med ditt beslut. Nu tänker jag inte ens på om det är måndag, onsdag eller fredag, jag säger nej tack till alkohol oavsett vilken dag det är och det känns inte svårt eller jobbigt längre kring att det ska bli helg eller andra festligheter! Så håll ut kml; det kommer bli mycket lättare efter någon nykter helg i bagaget ???

...men vad gör det när jag har alkoholfri öl som står på kylning?

Jag har haft ett stort sug efter alkohol ända sedan lunchen idag då alla kollegor började berätta om sina storslagna planer för helgen.

Jag tog en promenad hem och valde vägen genom skogen för att skingra tankarna. Nu sitter jag i en fåtölj och tittar på Bolibompa med min dotter och har hällt upp ett glas Falkon Smakfull. Suget har försvunnit och jag njuter av stunden ❤

Lördag förmiddag och jag är piggare än någonsin. Skön känsla.

Blir jag sugen på vin nästa fredag så ska jag tänka på denna dagen ?

AmandaL

Bra kml! Heja dig! Det är fantastiskt att vakna upp på dagar som brukade vara bakis dagar och må så bra, det är verkligen en underbar känsla ???