Snart varit nykter i två veckor! Härligt!

Det här med vikten när jag inte dricker alkohol. Jag har legat på ungefär samma vikt sen ett halvår tillbaka och har haft kvar en del mammakilon. De har hängt kvar sedan dottern kom för fyra år sedan och blev ännu fler efter nummer två. De har stört mig lite men jag har tänkt att det kanske är min nya normalvikt. Men nu, efter endast två veckor utan alkohol så tickar det neråt på vågen. Tror det kan vara en kombination av att jag inte får i mig lika många tomma kalorier samtidigt som jag är piggare och rör mer på mig. Jag har alltid vetat att alkohol innehåller mycket onödig energi men att det skulle vara så mycket och påverka min vikt på detta vis hade jag inte kunnat föreställa mig.

Vem vet, utan alkohol kanske jag kan bli av med mina mammakilon till slut.

Fast det kan jag ju inte säga högt. Man ska klaga över måndagar, längta till helgen och ha söndagsångest på söndagar, det är standard.

Det är inte så att jag haft en dålig helg, allt har gått bra och jag har haft mycket tid med min man och barnen.

Problemet är att jag varit otroligt sugen på vin. Dels för att det hör till helgmiddagarna och dels för att det varit fullt ös hela helgen och jag skulle behöva varva ner. Det hela blir inte enklare av att ettåringen klättrar på allt just nu, bokstavligt talat. Det gäller att vara på som en hök för att det inte ska hända en olycka. Tydligen är det otroligt kul att klättra upp på möbler för att sedan dyka ner från dem och lita blint på att någon fångar en. Och så gör man samma sak varje kvart under hela sin vakna tid. ? Det är mycket som är mysigt med att ha småbarn men just dykandet hade jag kunnat klara mig utan. Tack och lov att man har snabba reflexer.

Men trots sug så har jag hållit mig till alkoholfri öl och Coca Cola. Väldigt gott det också. Jag har också rört på mig mycket och varit ute på långpromenader trots att det regnat i sidled. Har kommit på att jag verkligen älskar promenader, så skönt. Både för kropp och knopp.

AmandaL

Mycket bra jobbat kml! Det är ju när suget är som störst som bedriften att hålla dig nykter också är som störst! När allt går bra och man inte har sug eller tänker på alkohol så går det ju bara lätt, det är att säga nej, kunna dricka alkoholfritt när suget slår till som verkligen bevisar att man vill vara nykter, när det rullar på utan sug är det ju inte svårt att vara nykter! Så riktigt bra jobbat, riktigt stark ska du känna dig som trots ditt sug valde att dricka alkoholfritt, det är då du bevisar för dig själv att du kan, det är då du gör dig själv extra stolt över dina val och det är då som du påverkar din hjärna att inse att du har bestämt dig! Stjärna i boken till dig ? ?

Som jag kunde längta till måndag de första veckorna nykter, helgen var en enorm prövning precis av de skäl du beskriver. Måndag, vardag och rutin var det som funkade bäst. Lite i taget ändras det (som så mycket annat av det som är tufft i början). Nu njuter jag massor av mina helger men njutningen är inte koncentrerad till varva ner/kväll, utan minst lika mycket morgon, kväll i trädgården utan tid att passa.
Jag kan nog lova att det funkar så för de allra flesta. Håll ut och håll i, med andra ord. Heja dig!

Tack @AmandaL och @Se klart för att ni hejjar på mig ☀️

Skönt att läsa att det blir enklare desto längre tid man varit nykter. Det motiverar mig till att fortsätta kämpa på ?

Ha en fin måndag!

Vinden viner utanför och jag sitter i soffan med en kopp te och tittar på gamla komediserier på Netflix. Känns som att hösten har kommit i början av juli.

Fast jag klagar inte. Dagen har flutit på bra med jobb på dagen och ta hand om barn på kvällen. Att tänka på alkohol har det inte funnits tid till. Skönt.

Behandla sig själv som man behandlar andra. Kan låta enkelt enkelt men är ofta väldigt svårt. Ofta är jag betydligt hårdare mot mig själv än vad jag någonsin varit mot någon annan.

Det är så enkelt att kalla sig själv för idiot, pinsam, ful eller korkad. Eller säga saker som: vad i hela xx tänkte du nu? Hur svårt ska det vara?

Dagens reflektion, eller rättare sagt beslut, är att jag ska försöka vara snällare mot mig själv och försöka behandla mig själv så som jag behandlar andra. ❤

Borde bli ett nyord 2020 tycker jag. Just nu funderar jag över ordet självsamhet, lite besläktat. Inte lika negativt laddat som ensamhet. Blir ett inlägg när jag funderat klart ?

Kram ?

AmandaL

Självsnällhet gillar jag ❣️ Det är något jag kämpar med varje dag och det är så mycket lättare när jag är nykter att vara just själv snäll ???

Det är verkligen ett intressant ämne, finns mkt på engelska, om man söker på Self Compassion. Agneta Lagercrantz (psykolog/författare) har skrivit en bok om detta, med titeln Självmedkänsla- hur du kan stoppa självkritik mot dig själv och andra.
Tror den är bra! Hon har också intervjuats i ämnet vid flera tillfällen som ju går att hitta.
Tycker medkänsla egentligen är bättre än snäll, då det ju handlar om empati för självet på samma sätt som man är empatisk med andra. Vi är ofta ganska bra på det ju... oss själva behandlar vi som galärslavar, aldrig nöjd, alltid orka mer. Nyttigt att fundera på!

Jag vet inte varför men varje gång jag har pms så är jag sjukt sugen på rödvin och choklad. Så det är min status just nu, fast den här gången äter jag chokladen men hoppar över vinet. Coca Cola får hoppa in som ersättare. ??

och jag känner mig nere. Det har varit otroligt stressigt på jobbet idag och ända sedan jag kom hem har det varit skrik och bråk med barnen. Jag är trött och de är trötta. Dålig kombination.

Men nu har de fått middag och sitter som små söta statyer framför Bolibompa. Jag tar några djupa andetag och laddar för nattningen. En vanlig fredag hade jag sedan satt mig i soffan med ett glas vin i handen men idag ska jag ut på en promenad. Och jag ser faktiskt mer fram emot min promenad än vad man skulle kunna tro. Ska bli så skönt!

Snart tre veckor utan alkohol och jag mår bra ❤

...en klubbad säl.

Våren har varit tuff för mig (precis som för många andra) både på jobbet och på hemmaplan. Stressnivån har varit hög och jag har druckit vin på kvällarna när barnen sovit. Inte så att jag blivit berusad men tillräckligt för att få den där härliga avslappnade känslan i kroppen. Då var det min tid att varva ner och njuta av min kväll. Resultatet av det var däremot att jag sov väldigt dåligt. Jag somnade så snart jag lade mig i sängen, tog oftast bara någon minut, men jag vaknade i stort sett alltid några timmar senare. Vissa veckor vaknade jag samma tid varje natt och visste exakt vilken tid det var när jag vaknade utan att kolla på klockan, 03.15. Sen låg jag vaken. Ibland somnade jag aldrig om utan låg och stirrade i taket och stressade över allt jag behövde göra under dagen.

Men inte nu längre. Nu tar det mig ett tag att somna men när jag väl somnat sover jag nästan alltid tills klockan ringer på morgonen. Förutsatt att barnen inte väcker mig och behöver hjälp. Och det är så skönt! Tänk vad alkohol, även i mindre mängder, har för negativa effekter på kropp och sinne.

Nu ska jag varva ner i soffan ett tag innan jag ska gå och lägga mig. Njuter av vetskapen att jag kommer att sova gott ?

God sömn är den finaste gåva man kan ge sig själv ❤️ Och den går inte att prestera sig till, det är en icke-handling. Men genom att vara nykter förbättrar man oddsen för att få god sömn enormt mycket.

Kram ?

PS. Jag har haft enorma sömnstörningar historiskt. ”Undvik alkohol” är en standardpunkt på alla sov-tips-listor. Men att det kunde påverka så enormt viktigt var svårt att förstå.

Dagens reflektion: allt mindre tid läggs på tankar om alkohol vilket ger utrymme för fler tankar om helt andra saker. Detta i sig är en skön känsla plus att dimman som kommer med alkoholen är borta så tankarna är klarare nu.

Börjar trivas med mig själv och mina tankar. Känns bra.

Vet inte vad det är som triggat suget idag men kan inte sluta tänka på vin. Hur det smakar, vad jag skulle vilja äta till och känslan när jag kan koppla av och komma bort från vardagen en stund.

Just nu dricker jag ingen alkohol alls men har inte bestämt mig för hur jag ska göra i framtiden. Idag ignorerar jag suget, jag vill inte dricka idag. Hur jag känner om en vecka, en månad eller ett år vet jag inte nu. Men idag vill jag inte dricka. Tåls att upprepas för sig själv så att det sjunker in...