För ditt stöd och fina solrosor. Något jag konstigt nog lyckats väldigt bra med i år, oväntat! ?
Läser i din tråd och funderar. Tänker också på hur olika våra grund-förutsättningar är, och hur det förstås präglar oss och nykterheten, och drickandet. Hejar på dig! Kram ?

Va kul att du har solrosor och har lyckats bra med dem??
Min man mamma hade en stor köksträdgård och trädgård m blommor och fruktträd. Min bror har en helt fantastisk köksträdgård men även blommor och fruktträdgård så hade även min syster (hon är död). Jag har inte lyckats riktigt på samma vis...inte samma intresse... dessutom har alkoholen satt stopp för så mycket. Men imorgon ska jag plantera om tomater...har nog för liten kruka...och plantera om i mina pallkragar.

Tack för att du hejar på mig?

Består numera av utomhus men lyssnar just på Anne Swärds roman Jackie, påminns om 90-talets andra sortens uteliv. Som för övrigt inte varit så frekvent pga småbarn och jobb, men däremot vänner middagar och mycket väl utnyttjade år som singel. Min rastlöshet som alltid inträffar vid ledigt kom idag, har svårt med flytande dagar utan ordentliga rutiner och ändå ställer jag väckarklockan för att inte bli dagvill.
Därför har jag haft jobbigt med drickandet på semestern (dock inget på topp 5-lista) men just det där att det varje dag var legitimt med alkohol. Sen slutade dagen där. Det känns så oändligt fantasilöst, dag ut och dag in, åratal, med exakt samma lösning på stress, njutning, lust, prat.
Alltså- fattigt liv enligt mig.
Och just det att aldrig orka något mer. Inga roliga projekt eller bra böcker. Inga städa linneskåp eller prata länge med en vän när solen gått ner. Eller bara tänka klart.
Rik idag, på kirskålsrens, och gos med bebis som nu är hemma hos sig. Tyst i huset, vill-höver det väldigt mycket. Är trött efter denna vår och i stort behov av återhämtning.
Kram och njut det sista av den ljusa kvällen.Jag är nykter idag, ingen märkvärdig dag, men märkvärdigt så det räcker för mig. ?❤️

... Torns tråd idag vilken inte var meningen, det kom att handla om anonymitet här. Och hur man pratar om forum- medlemmar med andra (om man nu gör det). Jag gör inte det särskilt ofta men skulle av bara farten tänka att man ska behålla sin anonymitet. Det kan ju finnas andra och starkare skäl än att man skulle bry sig så mkt om vad grannen tycker om ens dryckesvanor, antagligen ingenting ?
Men det kan som sagt finnas andra skäl. Som att tex vara vd för Systembolaget (vilken jag inte tror att någon är, men vet ju inte)
Ja nog om det. Jag skriver ibland lite opersonligt av skäl som hänger ihop med att vara anonym. Lite tråkigt ibland men man vänjer sig.
Sovit som en stock men drömt massor, och obehagligt om djur (råtta, hund) Det är nog glappet mellan jobb och ledigt som bearbetas på något vis.
Idag fick jag en tanke som löd ”tänk om jag tröttnar på nykterheten”. Fanns inget som föranledde tanken och har knappast tröttnat på att må bättte än på många år.
Men ibland blir jag orolig av att läsa om återfall mm, som inte tycks gå att STYRA över. Så sorgligt. Gör mig också lite rädd som sagt.
Nu väntar projekt lunch som knappast är prioriterat i sommartid.
Sen en tur till bygghandel pga snickare som äntligen är här och jobbar! Jag är nykter idag utan att tveka. Kram.

Grattis Se Klart - stort grattis till din långa nykterhet.
Läst i kapp din tråd nu ( skrivit i min egen tråd om min resa bortom wi-fi och mobiler)
Och tack för listan över de förändringar du upplever.... de är inte få!
Det är ju delvis ett annat liv du ritar och jag funderar på om det ’bara’ handlar om nykterhet ( nykterheten var/är förstås en förutsättning) . Men fanns allt det du beskriver som positivt innan du började dricka problematiskt? eller är det en utveckling som kommer av själva resan/ insikterna som följer av att dricka problematiskt och klara av att sluta/ komma vidare?
Det är fråga jag funderar en del på själv .
??

Och vad skönt att höra från dig. ?Min kosmiska barometer har legat still så jag har inte varit det minsta orolig- men härligt att höra att du haft det så bra på din trip som jag trodde var utflykt med cykel över eftermiddagen...
Jag ska försöka svara på det du frågar, vilket ju är helt relevant att undra över. Och jag funderar också på hur/om coronan, påverkat, vilket ju för oss betytt karantän, frivillig.
Lite svepande så tror jag förstås inte att hela mitt liv blivit nytt. Min man som ju levt med mig länge, jag tror han möjligen upplever att jag är mer harmonisk och glad- men inte nån helt ny fru... Och jag har ju, och har ganska länge haft ett himla bra och rikt liv. Men precis som du har drickandet ofta, men verkligen inte alltid, skett i ensamhet.
Så utifrån sett är det ju inte jättestor skillnad.
Det jag har gjort, förutom att sluta dricka, är ju att ta mig tid till tankar och reflekterande på ett nytt sätt. Jag är mycket uppmärksam på det jag upplever som positiva förändringar, hur små de än är. Counting my blessings, vilket ungefär som att skriva tacksamhetsdagbok, bevisligen leder till mer harmoni och balans.
Jag har under dessa månader varit sjuuuukt trött pga mycket jobb, jag har jobbat mer än jag gjort sen jag blev chef första gången. Jag har varit ledsen och arg- jättearg! Ledsen och orolig. Spänd och stressad vid större sociala grejer som jag ansvarat för. Och just idag, efter en bra dag, ändå lite tom och - ja, med en saknad efter något ”mer”. Jag menar bara att allt ovan är precis som det brukar vara ? men ibland förstärkt - negativt- av att inte dricka. Finns ju ingen stress-avledare, inget att fira med, ingen glömska att ta till.
Allt är ju inte bra hela tiden som vi vet. Jag tror att vi också vet att det är ett annat sorts projekt vi håller på med där målet (förutom att inte dricka) inte är fullt synligt, än.
Vet inte om det var en förklaring, och hur går dina tankar?
Kram Kavlis, härligt att du är här, du har varit saknad! ?

Mycket ovanligt med en dag helt för mig själv. Igår var vi på besök i närliggande stad, och passade på att besöka en mkt härlig restaurang, något vi är minst sagt svältfödda på, men har inte saknat så mycket.
Bland dessa sällskap som alla njöt vin och drinkar ihop med maten. Kändes lite ovant. Slogs av ”varför kan inte jag”. Och ”kan verkligen inte jag”. Nej, jag kan ju inte. Och vill inte.
Vi pratade mycket och på något annat sätt ändå än när man sitter hemma vid sitt vanliga köksbord. Om modiga val man gör som yngre och hur mer eftertänksam (feg?) man blir som äldre, 50+ alltså inte äldre-äldre än... Vi pratade om att göra en lång resa när det är möjligt. Jag pratade om min rädsla att någon av oss ska träffa någon annan- jag själv mer i riskgrupp här vilket inte har med mått av kärlek att göra utan impulsivitet, spjärna emot livets lunk. Så barnsligt.
Idag har jag köpt jord så det räcker en vecka. Tänker på det och alla dessa historier om att bunkra alkohol.? Samma känsla. Puh!
Vad ska det bli av mig när trädgården stänger? Jag gissar på träning. Iaf rymmer vårt hem i stan inga större rum för hobbies som skulptur... Ska börja lyssna på Peter Englunds nya bok nu som jag tror är bra. Jag är nykter idag. Kan inte föreställa mig något värre än att redan vid den här tiden börja småplanera för ett glas rosé till lunch och vara kontrollerad men lite yvig lagom till att min man kommer hem och därför lite tyst och kanske inåtvänd. Usch och usch.
Övar vidare på ledigheten, inte så enkelt för mig att ”bara vara” tvärtom jättesvårt. Njut av dagen! ?☀️?

Tittar in här och ser att du har varit flitig med inlägg och kommentarer den sista tiden, i motsats till mig.? Så bra att du har tid och lust till det.
Jag har faktiskt länge funderat på hur du tänker om hur det ska bli när du flyttar ifrån trädgården. Har inte viljat ta upp ämnet med tanke på ditt ” en dag i taget tänk”. Men ser ju nu att du är mogen för det.

Ligger din bostad långt i från där du är nu? Brukar du vara på ” sommar stället ” varje helg i normala fall? Tänker att det kan bli en väldig omställning utan din trädgård.❤️ Kan ni inte sälja bostaden i stan och antingen bo på sommarstället permanent, eller köpa en ny bostad med en trädgård som du kan bygga upp från grunden.? Varför inte, det tycker jag ni borde göra. I stan är det bara en massa avgaser och ställen där det intas alkohol.?

Oj, det var väldans vad jag lägger mig i ditt liv, men jag vet ju hur viktig trädgården är för dig. ?

Jag är pigg nu efter en tupplur, i kväll stundar fiskepass 2, då i sällskap av min son.

Ha det så bra!

Kram ?

... alike blev alkis på autocorrect jag undrar om Google är inne i min hjärna.
Jo, Torn tack för omtanken som jag tolkar det- inte att lägga sig i. Jag tänker ju som du här ?
Landet ligger en dryg timme bort, så vi är ofta här på helger och så. Att sälja lägenhet och bo här är ett troligt alternativ lite längre fram, Men svårt när jag jobbar så mycket som jag gör och med mkt personalansvar... då behöver jag vara på plats om inte extrema fall som i vår.
Vi har bott i hus i många år, och få saker stressade mig så mkt som att ha två trädgårdar med 10 mils avstånd. Det blev inte så kul. Dock hade vi ju barnen hemma då, inklusive ja du vet vad det innebär.
Men trädgården får vara här, och du har helt rätt i att det betyder otroligt mycket för mig. En dag som idag då jag får vara ute hela dagen, med avbrott för kaffe och tvingar mig till att äta, det är min maximala avkoppling och förnöjsamhet. Lyssna på bra bok, pausa, jobba och bara driva omkring mellan mina hörn och pallkragar och smultron som jag skördar och fryser in till barnbarnen. Det är världens lyxliv. Min man frågade igår om att planera något imorgon. Jag säger bara absolut nej tack, inte en enda plan kommer att göras förutom en middag i helgen men den kommer jag planera när det närmar sig dvs inte nu. Tack för den digitala omsorgen, T. Så betydelsefullt för mig! Kram så länge ?

Jag har läst bitar av din tråd nu och det är inspirerande! Om jag förstår det rätt började du med en plan att inte dricka på tre månader, men är nu uppe i mer än sex månader? Och det du skriver om uteliv har hög igenkänningsfaktor- man tappar mycket energi och initiativförmåga av att låta kvällarna flummas bort i ett alkoholrus.

Lyxigt också med en trädgård- förstår att det är läkande!

Kram!

Jag började med 3 månader och hade nog inte planerat mer långsiktigt. Jag upplevde kanske inte heller att jag nått någon absolut botten, men ett antal bottenkänningar... jag har nu siktet inställt på ett år, samtidigt som jag är rätt införstådd med att jag inte ska dricka mer. I livet.
Kanske på min 80-årsdag! Jag tror jag har både Kaveldun och Andra Halvlek med på den bjudningen. ?
Tack för fina ord. Jag har följt med din resa (en bit) långt innan jag skapade min egen tråd här. Du inspirerar mig. Forumet kan inte bli bättre än så tänker jag. Kram på dig. ?

AmandaL

Ah så härligt! På min 80 årsdag vill jag gärna vara med och fira ? för nu tror jag att jag kan lyckas leva så länge, förut var jag faktiskt rädd för att jag skulle ta livet av mig själv, oavsiktligt råka bränna ner huset eller dö i sömnen. Men nu nykter har jag annan tro på livet och kommer när jag fyller 80 för att fira med er ????

Precis ramlat in i lägenheten och fått tillgång till det underbara nätet...och läser alla inlägg här.
Se Klart - tack för ditt resonemang kring min fråga.
Jag tror också att vi håller på med ett projekt som är större än den rena nykterheten.
Att vara i verkligheten och inte fly rent kemiskt gör mig väldigt öppen för andlighet ( samtidigt som jag är allergisk mot så mkt som förknippas med andlighet )
Men jag har mediterat under min resa ( flera gånger om dagen) och upplevt det starkt och positivt- och just som ett sätt att lyfta mig upp/ur.
Inge märkvärdigt - använder mig av några gratis-appar.
Men att blunda och andas ....i 15 minuter lite då och då - det gör något med mig. Det hänger samman med nykterheten.
Det är en dörr (finns säkert fler ) till det som alkoholen gav ...en stunds befrielse och förhöjning. Och ngt ännu mkt större. Nykterheten kan inte bara vara en lång vandring i det faktiska...tänker jag.
Men semester gör även att jag hinner tänka ..kanske lite för mkt.
Var ska jag bo..hur vill jag leva?
Jag är ju ganska gammal och trodde att de där frågorna skulle ha tystnat lite vid detta laget...
Men denr besvärliga rastlösheten ( den har också varit bra...gjort att jag tagit mig vidare) gör att mitt liv - även vid 58 år - är ganska öppet.
Jag avundas ( fast på ett bra sätt....unnar dig verkligen?) din trädgård Se Klart. Och din man som du verkar gilla ( inte väljer du bort honom p g a tillfällig rastlöshet så länge du håller dig nykter:-)
Själv är jag inte riktigt klar över var jag ska landa.
Mer än i nykterheten och i relationen till mina barn ( som tack och lov är stark och fin) och förhoppningsvis i min särbo ( som bor i ett annat land ..som ligger nära men i dessa tider har ju gränserna blivit så höga).
Jag behöver fatta vissa beslut - nykterhet är en förutsättning för att kunna tänka klart. Men viktiga beslut behöver också tid ....lång nykter tid.

Ja @Kavrldun, när landar vi?
Jag gillar så mkt dina inlägg och tankar men en opponerar jag mig emot; och det är när du skriver att du är ganska gammal. Det skär mot bilden av dig som är både ung och nyfiken, eller långt ifrån klar - på det bästa sättet. Du kan såklart kalla dig så gammal du vill men för mig är du inte det! Jag funderar också - och har gjort massor under de senaste fem åren hur mitt jobb ska te sig framåt. Trygghet (läs lön och pension) kontra ev utveckling, men främst mer frihet. Å andra sidan ett väldigt roligt, utvecklande jobb med snälla villkor- inte något man lämnar som 55-åring för att bli konsult i en tuff bransch. Å ena och andra sidan. Precis som i pms-tider känns det olika, se detta med gott om tid och klarsyn tror jag mkt på.
Som ung har jag varit modig som bara den. Chansat och hoppat. Nu, omvägar runt läskiga passager.
Det ska bli spännande att få följas åt och se var vi landar, nyktra.
Ps! Jag är ju nu mycket för detta med andlighet och högre makter så det är roligt att läsa om, bra att kunna resa inåt i dessa tider.
Kram till dig och välkommen hem ?✍??

Är det tydligen idag.
Eller höneblund som vissa säger, kycklingpaus, gåsa-snark?
Iaf hann jag läsa om detta i någon tråd i em, och somnade omedelbart och sov två (!!) timmar. Nu en sömntablett för att slippa ligga vaken. stegräknaren meddelade 10 000 steg mellan/ i rabatterna, vad jag nu håller på med, lite oklart, men bra för mig, och det bestämmer takten just nu.
Hunnit läsa här idag, skriva några små svar, inte alltid lätt att veta vad som ”behövs”. Tänker på alla! Kram. Nykter som vanligt. ?

10.000 steg mellan rabatterna är verkligen inte dåligt! Mina ben värker efter mina 15.000 steg. Och då hade Torn fått ihop 32.000 steg idag. Jösses.

Jag måste verkligen göra något åt min synnerligen urusla form. Måste. Ännu en grundorsak kanske, i så fall har jag tre nu: 1) byta jobb, 2) byta ensamhet mot självsamhet, 3) byta soffpotatis mot att bli en smidig puma ?

Kram ?

?
Just nu så väldigt lite motivation för att släppa min kvällsglass/godis.
Får bli i augusti/september.
Detta ska vi fixa. Jag har inte vägt mig på ett tag men gissar på 5-7 kilo för att komma i mellanform.
En form som funkar bra nog, ska vara klura ut metoden. Ha en bra dag. ⛱

07 är bäst. Kan inte ”unna mig” massa sovmorgnar passar inte mig. Men vila på dagen, ja.
Idag fredag, yay.
Blir nog cola och lite a-fri öl ikväll, men nu först lilla trädgårdsturen och kaffekopp nummer två. Ilande känsla av allt jag missat, och även om jag gjort samma saker- så trött.
Njut av dagen, blå himmel och sol här, jag är nykter idag! ??

Godmorgon mina blivande pumavänner.? Man märker ju när man börjar lida av att man väger för mycket. Själv har jag en bra indikator och det är när det börjar bli lite jobbigt att knyta skorna eller att ta på strumpor stående på en fot.? Just nu ligger jag på gränsen, men lite fler dagar som i går, så ska det nog bli bra. Förena nytta med nöje är en bra metod tycker jag.

Ha en fin semesterdag!

Kram

Förena nytta med nöje är bästa sättet! Men just nu är latmasken det största problemet, hen är alldeles för förtjust i just soffpotatis.

Var sak har sin tid ? Idag blir det brygghäng och bad med en kompis och ikväll ”äta på stan” med yngsta dottern och hennes pappa. Nu stundar ”barnvecka” igen.

Kram ?