Tanken med mitt nick var den engelska betydelsen som skulle bli till den svenska betydelsen. Och det har ju gått bra. Stark som ett torn ja. Perfekt VaknaVacker.?

Jag har inget emot tröttheten egentligen miss lyckad, Sover som en stock, och det totala timmarna blir ca 7 timmar per dygn. Fortfarande lite ovan att vakna jättepigg tidigt på morgonen. Och sedan bli så där skönt slö efter middagen.? Då njuter jag av en stunds tupplur.

Men som sagt, det gäller att ha saker att fixa med. Renovering är ju bra, själv tycker jag det är kul med renovering.

Kram

I natt drömde jag att jag var
ute och festade hej vilt. Jag var på
en massa olika nattklubbar och drack mängder av alkohol och
hade jättekul. Det var som om jag
vore 22 år igen. Väldigt konstigt för det är absolut inget jag längtar efter i vaket tillstånd. Hmm, kanske är på väg mot ett återfall. Ja-ja, jag lär inte dricka något på riktigt när jag sover. Och i vaket tillstånd tänker jag inte göra det. Men det verkar vara något som spökar eftersom jag hade en sådan dröm. Inte bra.

Det blir ett par dagar till på hemmaplan, sedan ska vi i väg på två st små semestertrippar, dock inom Sverige. Det ska bli kul.

Ha en bra dag! Kram

Jag tänker att vi inte ska underskatta att det är första gången vi gör allt nu som nyktra. Åtminstone första gången på många år. Nu har du din första semester som nykter Torn. Det är inte konstigt att hjärnan behöver bearbeta det och ställer till med spratt som drömmar om alkohol och fest. Du kommer ju inte att dricka något och då kommer hjärnan lära sig att det är ju inte så ni semestrar tillsammans längre. Tror inte det har att göra med att du är på väg till ett återfall i alla fall.

Låter skönt med dina tupplurar! Fortsätt med dem när kroppen ber om dem.
Kram!

Jag drömmer så mycket nu, många och långa berättelser som låter galna när jag återger dem för min man varje morgon.
Jag tror inte på återfall Torn, alltså det handlar nog inte om det. Jag upplever dock att från att ha levt ”dag för dag” så behöver jag jobba lite mer med långsiktighet i mitt liv. Kanske är vi där båda? Kan inte riktigt förklara men att jag behöver normalisera allt, och ”orkar” inte riktigt fokusera på alla nykter fördelar, hela tiden, utan önskar mig ett vanligt- och såklart nyktert- liv.
Ska se om jag kan utveckla lite bättre. Det låter härligt med ett par resor. Vi planerar något liknande men apropå avsaknad av långsiktighet har jag inte riktigt orkar planera :)
Hörs snart, ha en fin dag! Kram ?

Jättevanligt att drömma att man dricker..Vaknade kallsvettig i början av min nykterhet, av liknande drömmar som du hade Torn..På morgonen när jag vaknade blev jag jätteglad av att det bara var en dröm..Tipset jag kan ge om första semestern är att vara beredd på att få alkoholförslag, nästan överallt..Jag var utomlands med familjen, och på många resturanger kom dom bara fram med små glas med någon sorts alkohol i, och sa typ ”huset bjuder”. Jag hade redan förberett mig hemma så det var inga problem med det..Angående renovering..Tycker också det är kul, men är van att vara 2 sen många år..Vi hjälptes åt jag och barnens pappa..Lite mindre kul ensam..Men får ta bilder och skicka till min kära..?..Ha härliga semestertrippar ni alla..?..Kram..

Ni har säkert rätt alla tre, tack för kommentarerna! Jag blev lite besviken efter drömmen bara, eftersom
jag trodde att sådana drömmar skulle vara förbi. Drömde ju en massa sådana drömmar i "början" ca 2 månader in i nykterheten. Men inser ju att jag fortfarande är i början, eller hur miss lyckad.? Och som sagt Charlie, det är ju min första nyktra semester någonsin och hjärnan är van vid att få alkohol varje dag då, men inte i år.

Sedan är det säkert som du skriver Se klart, man vill liksom ha ett "normalt" nyktert liv utan några tankar kring alkohol alls. Men det går nog inte, utan man får räkna med att leva med det här resten av livet. Faktiskt så har jag ändå vant mig rätt mycket vid det nu, och tycker inte det är särskilt jobbigt. Det blir nog bättre och bättre också ju längre tiden går. Vi får se om några år.?

Renovering ja, jag ska också ta tag i en sak i dag. Men det blir utomhus, behöver byta en del brädor
på ett tillbygge.

Ha en bra dag kompisar!?

Brukar inte minnas mina drömmar, men i natt har jag drömt massor. Nästan så jag har varit vaken samtidigt, men att det är så knäppt tyder på att det är en dröm. Inte ens min fantasi hade fått ihop de knäppa kombinationerna.

Jag minns inte nu exakt vad jag drömde ens, men det var två olika drömmar med mycket detaljer. Och så knäppt från början till slut.

Lika knäppt som din dröm ? Dra inga slutsatser av den, konstatera bara att din hjärna tillfrisknat eftersom det är friskt att drömma. Hjärnan katalogiserar och bearbetar våra intryck. Det sker inte när vi är medvetslösa av alkohol.

Jag tror att du liksom jag börjar identifiera dig med att vara nykter, att du är en före detta alkoholist. Precis som du är pappa och fiskare.

Något som är helt naturligt för dig, och önskvärt. Något du står för och gärna pratar om ifall någon undrar. En svinbra utveckling!

Kram ?

Bra att kunna se det på det sättet, att det kanske kommer fler drömmar, fler sug, hur länge tiden än gått. Det viktigaste är nog att fokusera på det du uppnått - blivit nykter, sen att hjärnan busar ibland betyder ju inte man måste dricka.

Kanske är det ett sätt för hjärnan att rensa upp bland gamla minnen, och testa om det är något bra? Ingen har väl egentligen koll på varför och vad vi drömmer, ibland är de ju de mest knasiga saker. Tur att det mesta inte blir verklighet ;-)

Sysselsätt dig med att renovera :)

Jag har aldrig tänkt på den engelska betydelsen, utan bara tänkt på den svenska betydelsen - stark och stabil strävan upp mot solen ☀️

Ibland när du skriver hos andra får jag en hint om hur illa däran du faktiskt var. En bild av dig som inte alls stämmer med den Torn som jag har lärt känna här.

Hur din familj har reagerat på din enorma förändring hade varit inspirerande att läsa om, men du vill kanske inte lämna ut dem - och det har jag full respekt för.

Du har gjort din resa, och din familj har gjort sin resa. Svårt dessutom att veta hur deras resa ser ut.

Man har ju en tendens att leva mer i nuet än i det förgångna. En gåva ibland och en förbannelse i andra sammanhang.

Kram ?

Drömmar kan ju ge en vägvisning ibland. Kanske en varning, men du är ju beredd o icke mottaglig. Lika gärna kan de vara just bara en dröm. Tror ändå att man kommer ihåg drömmarna kan tolkas positivt, då man under ruset aldrig fick den riktiga sömnen, oftast var det ju bara svart, eller så var det någon konstigt mardröm. Heja dig och hugg i med bygget??

Minns när jag hade varit nykter 1 år och 4 månader, då skrev Admin här på Forumet till mig..” Ja det kan säkert vara så i början som du är av din nykterhet Miss Lyckad” Va??Tänkte jag, vaddå i början..Men så är det nog..Först var det dagar sen veckor, sen månader och nu år..Ditt byggande Torn går nog smidigare än mitt renoverande..Misstänker att du är en typ handyman..?..Men man kan ju inte vara bäst på allt..?

Andrahalvlek, jag fattar inte riktigt vad du menar med annan bild hos andra, jag är ju samma person hela tiden?
Det kanske är när jag har skrivit om hur illa det var på slutet som du åsyftar? För det var först den sista tiden innan jag äntligen fick stopp på drickandet som var absolut värst. Jag har i princip aldrig varit med om några skandaler pga att jag har blivit för full. Jag tror det värsta var när jag ramlade ned för en trappa på en fest och rakt in i några cyklar.? När jag läser vad andra här har varit med om blir jag helt chockad. Under de åren jag har haft mina barn så har jag aldrig blivit för full i den meningen att jag har skrikit på dem, eller skadat dem fysiskt. Min fru och jag har haft en del gräl såklart, men jag har aldrig krökt ett hårstrå på henne. Aldrig gjort bort mig ordentligt på fyllan, skött jobbet bra osv. Men jag har ljugit för henne och svikit (ej otrogen) henne pga alkoholen,illa nog.

Problemet har varit att jag kunde inte ha kul utan att ha alkohol i kroppen. Hade ingen motivation eller ork till
att göra saker och ting. Med alkohol i kroppen (lagom mycket) däremot så hade jag jättekul och gjorde massa saker med barnen.(hemma) Renoverade och fixade mm med glädje. Så det som min familj mest har lidit av är att jag ofta valde att stanna hemma och dricka i stället för att åka i väg och hitta på saker. Just för att om vi skulle umgås med andra eller jag var tvungen att köra bil så var jag tvungen att vara nykter, för att inte
riskera att bli av med körkortet eller att andra skulle märka att jag var berusad.

Och det har dom märkt nu sedan jag blivit nykter, barnen och även frugan blir fortfarande förvånade över
att jag vill följa med på aktiviteter,och att jag själv kommer med idéer om att hitta på saker att göra.
Till slut hjälpte det inte att jag hade alkohol i kroppen, det bet liksom inte mer och jag kände inte för att
göra någonting, kände ingen glädje över något. Jag var ledsen och förtvivlad, jag var torn. (engelska betydelsen) Det var då jag insåg att nä, det här är inget liv, jag har fått nog!
Så jag slutade främst för att jag själv mådde så jäkla dåligt och hade ju också märkt att kroppen tog skada, med
en massa alkoholrelaterade symtom.

Jag hade blivit ruskigt fysiskt beroende av alkoholen, jobbet var bara en enda lång väntan på att åka förbi
systembolaget på hemvägen. Länge så drack jag bara när jag jobbade tidigt (efter jobbet), på ledigveckorna och på helgerna. När jag jobbade sent drack jag inget den veckan, alltså 5 dar på rad. Men det sista åren så drack jag tom när jag kom hem från jobbet på kl halv ett på natten. Så då blev det alkohol varje dag, noga uträknad mängd så jag skulle kunna köra bil dagen efter. Jag märkte ju även hur jag behövde dricka mer och mer för
att hålla en behaglig nivå. Såklart att övriga familjen har fått lida, när jag inte drack var jag jättetråkig och sur.
Sedan blev jag mer och mer glömsk, glömde av vad dom sa kvällen innan.Levde i en egen bubbla liksom.

Det som jag blev förvånad över är att det eskalerade så jäkla fort på slutet utan någon direkt anledning, var tvungen att ha alkohol så fort jag jag bara kunde, men drack aldrig något på jobbet. Det var ett pissliv helt enkelt, trots avsaknaden av karatefyllor och våldsamheter. Jag hade någon slags gräns där jag kände att
nä, nu börjar jag bli för full, då gick jag och lade mej och sov i stället. Nätterna följde samma mönster, somnade som en stock, svettades alltid som en gris och vaknade av ångest och illamående när alkoholen gick ur kroppen. På slutet tog jag ofta en återställare direkt efter jag hade handlat på systemet när jag var ledig.
Sedan drack jag i en jämn takt hela dagen. På slutet var det lagom med 12-14 st 33 cl 7,2 öl per dygn. Det sista
dygnet innan jag bestämde mig för att sluta blev det 19 st och okänd mängd vin. Kände knappt av det.

Jag vill och ska aldrig mer dricka en endaste droppe alkohol, jag har fått nog, en gång för alla!

I kväll ska jag och min son käka havskräftor och snacka fiske.?, Dottern är hos en kompis med sin hamster, och frugan är med en väninna på en restaurang. Alla är glada och nöjda.

Ha en fin kväll! /Torn (den svenska betydelsen)

Det är det fysiska beroendet jag syftar på, det som gör att man kan få svår abstinens när man slutar. Då man dricker bara för att vara ”normal”? Slippa skakningar och kramper typ.

Jag slutade när jag knappt blev onykter av två flaskor vin. En vinbox räckte inte till två kvällar längre. Jag hade minnesluckor varje gång jag drack, trots att jag inte upplevde mig full. Då hade min tolerans ökat enormt, mer krävdes för att få samma effekt.

Jag skadade mig aldrig eller någon annan, blev mest tjafsig. På en utekväll i höstas muckade jag gräl med en knarkare. Hade kunnat sluta riktigt illa! Hans vänner gick emellan.

Muckade gräl även på sms och annat skriftligt. Vet inte vad det var för sida inom mig som plötsligt fick behov av att göra sig hörd. Har inte det behovet alls längre. Så skönt att slippa!

Både hos min ex-sambo och min pappa såg jag allra sista stadiet på nära håll, då de knappt tålde någon alkohol alls längre. Sluddra och ragla på folköl typ. Usch vad vidrigt kroppen mår då.

Kram ?

Ja det är ruskigt hur illa det kan gå. Gick det snabbt från det att din pappas tolerans vände
från hög till låg? Hur långt ifrån det stadiet tror du du och Jag var?

kram

Han dolde alltid sitt drickande, och de sista tolv åren bodde jag 30 mil ifrån honom.

Men de sista två åren tappade han kontrollen helt och sluddrade och raglade hemma hos oss på besök. På väldigt lite intag. Sannolikt var levern kajko.

Jag bröt med honom helt efter ett sådant tillfälle. Fem månader senare var han död, 61 år gammal.

Min ex-sambo var väldigt ojämn. Ibland verkade han helt okej, ibland apkalas en tidig eftermiddag. Han kunde ”hålla igång” ruset länge också genom att hutta i smyg typ. Vin och folköl.

Att man ens kan bli full på folköl är obegripligt. Man måste ju hinka enorma mängder, eller så tål man knappt något.

Kram ?

Från er båda Torn och Andrahalvlek..Ditt liv Torn med alkoholen, såg lite ut som mitt ex liv för ca 7-8 år sedan..Lite ”glad i hatten” fick han massor gjort och spelade fotboll med ungarna osv..Med tiden så drack han tidigare, och 7,2 öl..Hans nyktra tid krympte..Hemma-Projekten blev aldrig bra knappt helt klara heller..Han däckade i soffan, tidigt på kvällen..Jag bestämde mig för att bli nykter och lämnade hus och hem..Hans drickande eskalerade..Tror hans jobb fortfarande funkar, men det är väl en tidsfråga..Han har ju inte mycket umgänge med sin familj och barn..Huset har förfallit, och även kroppsligt ser han alkoholiserad ut..Så blir det för många som inte tar tag i sitt liv..Vilken tur Torn att du är så stark och smart..Ditt liv Andrahalvlek var ju också jobbigt..Att se anhöriga bli sjuka av alkohol är jättejobbigt..Att ens pappa hellre väljer alkoholen istället för sitt barn är tragiskt..Men så är det med alla droger..Det är knappt inget val som en frisk hjärna tar, utan en hjärna som är beroende av en substans..Min pappa var också A-beroende..Men han slutade 16 år innan han dog..Var redan då alkoholdement..Dvs som 62- åring..Jag saknade en pappa många gånger, mest som vuxen..Jag har aldrig kunnat säga ”pappa hjälp mig” om någonting för han fanns inte i mitt liv..Dom åren han var nykter skrev jag brev till honom, och i början hade vi brevväxling..På slutet var det bara jag som skrev..Men jag visste att hade min pappa kunnat, orkat, fått bättre hjälp än ”torken” som fanns förr..Då hade han funnits för oss ungar och Kanske nyktrat till tidigare..Nu blev det som det blev..Och i honom fanns ändå alltid kärleken kvar till oss, fast den var dold av beroendet..Kram??

Kan inte räkna antalet gånger min pappa blev inlagd på ”torken” och sen kom ut hoppfull, för att sedan falla ihop som en dödbakt sockerkaka.

Han hade inte förmågan att hålla i och hålla ut. Han hade inte som jag varken organisatorisk eller verbal förmåga. Han kunde inte urskilja orsak och verkan, visste inte vilka bitar han skulle jobba med.

Han var en hantverkare som jobbade på. Hårt. Så kallad arbetsnarkoman. Endast jobbet hindrade honom från att dricka stundtals, men till slut föll även det ihop som ett korthus.

Jag vet att han älskade mig, även om han inte hade förmågan att varken visa eller uttrycka det på grund av alkoholen.

Han finns omkring mig som en skyddsängel - och han är överlycklig över mitt alkoholstopp.

Kram ?

Min ex-sambo har också gjort GBP. Man tål alkohol sämre efter det, allra helst om man tagit bort en del av magsäcken. Det är tyvärr vanligt att GBP-opererade blir alkoholister istället, men det vill inte vården prata högt om. Så din oro är inte obefogad, tvärtom.

Kram ?

Vad härligt det är när man får kika in i en så bra, men också sorgsen diskussion. Torn, har nog ”bara” tänkt på ditt namn i svensk bemärkelse men kanske mer som en förlängning av Tor. Tänk vad fantasin liksom lever sitt eget liv här- när vi vet nästan allt- och inget- om varandra ?
Tack för att du delar med dig. Jag hör också till de som oftast gick och la mig när jag blev för full. Eller kräktes först, diskret. Det gjorde att jag sällan upplevdes som fullast på festen. Jag vet inte vad jag ville med den där berusningen när jag tänker efter nu, men till viss del hör förstås kroppens tillvänjning.
Jag märker att jag har allt svårare för att se berusade människor både irl och på film. Mår så dåligt av att tänka på hur det är att inte ha koll på läget.
Men nu har vi det. Jag blir också allt mer övertygad om att aldrig, aldrig dricka mer. Den tanken har mognat fram under sommaren. Som du beskriver så finns inget att sakna.
Nu har jag haft en veckas ledigt också och det går bra det också. Jag tycker dock inte längre om de där lite fejkade ”drink-stunderna”, då jag dricker a-fritt. Det är som om kroppen minns att berusning ska komma, och blir ”besviken”. Tycker jag blir onödigt rastlös. Kaffepaus funkar bättre för mig numera.
Men så gott det lät med havskräftor! Stor stor brist i min del av landet, utanför Stockholm. Snyft. Kram och så skönt att allt är som det ska. ?

Härligt att läsa era kloka kommentarer.Tack!? Det blev en spontan fisketur i dag med min son. Ut med båten på en stor sjö som heter Mjörn. Vi fick 16 st fina gösar. Gös är en av mina favoritmatfiskar så vi behöll ett gäng för framtida middagar. Inga tankar kring alkohol och ingen tupplur i dag, har bara haft kul och njutit.? Härligt trött nu dock.

Ha det fint! Kram