Ont i hela kroppen ? Inte av träningsvärk tyvärr, utan av att ha legat för mycket - och för hårt. Först på en gräsmatta och sen i en våningssäng. Två nätter är precis lagom ?

Kram ?

Det är ju faktiskt så. Men man uppskattar inte hemma om man inte är borta ibland. För mycket och för lite skämmer allt.

Det har varit mysigt och nyttigt för oss båda att bo i en så kallad campingstuga. Våningssäng, kokplatta, inget rinnande vatten och dusch och toalett 20 meter bort i ett servicehus.

Så obekvämt. Down to earth. Precis vad jag ville ha, men inte orkar med i längden. Hellre en natt på hotell än en vecka i husvagn. Det är min devis.

Det tog två timmar och sen var hela golvet som en resegarderob. Kläder, necessär, badkläder och handdukar i en salig röra. Jag tog det med ro. Faktiskt. Andas, andas, andas.

Igår badade jag i havet. Tre gånger. Det var svinkallt. Det stod på skylten vid campingaffären att det var 14 grader den 11/7. Den 15/7 var det nog lite varmare, 17-18 grader kanske. Men jag dök i för jag är ingen badkruka. Det har däremot yngsta dottern blivit. Hon badade inte. ”Jag väntar med det.” ?

Känslan när man kommer upp ur badet och lägger sig på filten i solen, den njutningen som fyller en då - den kan nästan liknas med känslan när man tar det första glaset! Är det adrenalinet tros?

Vinterbadare får jag kanske bli också! Få en kick av det istället. Och sen ska jag bli fiskare, kajakpaddlare och fågelskådare. Jag lär få fullt upp.

Igår kväll hade jag dödens ont i huvudet, sannolikt på grund av stelhet i axlar och nacke pga tunn madrass i våningssäng (tortyrredskap ?). Kunde knappt somna.

Men jag var nykter och huvudvärken berodde inte på baksmälla, och jag gillade läget och somnade till slut. Tyvärr fick jag besöka toaletten mitt i natten i ösregn. Tantblåsa ?

Jösses vad skönt det var att komma hem igen, även om det har varit så bra på alla sätt ändå. Så bra och lite jobbigt. Att känna och uppleva allt precis som det är, utan att varken dämpa eller förhöja känslorna med alkohol är så befriande.

Även dottern är nöjd, även om hon oftast vill åka hem igen nästan direkt när vi åkt bort. Så fort vi kommit någonstans undrar hon ”när ska vi hem?”

Igår kväll hade vi en fin ordväxling:
- Gosehunden längtar hem.
- Gör han? Stackars gosehunden. Saknar han sin säng och de andra gosedjuren?
- Mm, men han har mig.
- Ja, han har dig. Och jag har dig, och du har mig.
- Ja, jag har dig, och du har mig.

Och sen somnade hon gott ❤️

Kram ?

Jag är en badkruka av stora mått men man badat i nollgradigt vatten en gång. Eller badat och badat...
Badar med småbarnen för att det bör en mormor göra, annars inte. Men är jag i Grekland och det är 30 grader varmt är det ju en annan sak.
Roligt att höra om er resa, men förstår helt klart att det är skönt att vara hemma igen! Kram min fina forumkompis ?

Gång på gång får jag ”försvara”
min resa västerut i självsamhet. Senast igår när jag pratade med min mamma.

- Ska du resa ensam?
- Ja, självsam.
- Ingen ska följa med?
- Nej, jag klarar mig bra själv.
- Aha. Konstigt.

Och det säger en kvinna som levt ensam i 19 år sen min pappa dog, och som stannade kvar i en dysfunktionell relation med en alkis alldeles för länge.

Jag bryr mig inte ett dugg om vad min mamma tycker och tänker i frågan. Jag bryr mig inte om vad någon annan tycker heller.

Men det är jag det. Jag vet ju att de allra flesta som lever självsamma skäms så oerhört mycket över sin ensamhet att de inte vågar prata om den ens.

De går till jobbet och sen går de hem. Möjligen tränar de på gym också, för det är okej att göra själv. Sen går de hem och låtsas, inför sig själv och alla andra, att de trivs med det. Vilket de säkert gör, nästan hela tiden.

39 procent av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll, en väldigt hög siffra. En stor del av dessa är äldre, vars antal mänskliga kontakter är alarmerande låga. Är du frisk som en nötkärna på ålderns höst så straffas du genom att du inte får plats på ett äldreboende.

Själv vill jag bo på ett gammalt klassiskt ålderdomshem, med gemensamma ytor och måltider för dem som vill. Såna finns inte längre, jag skulle kanska starta ett? Men det strider säkert mot reglerna på något sätt.

Jag har en kompis som efter sin skilsmässa tydligt deklarerade att hon inte ville hitta en ny man. Jättekonstigt tyckte alla, jag också. Varför? Varför inte?

Nu har hon precis blivit sambo med en fyramånaders storpudelvalp, som jag och yngsta dottern ska få träffa om några timmar ?

Igår läste jag en artikel om författaren Åsa Hellberg som efter en destruktiv relation (hennes sambo var sexmissbrukare och notoriskt otrogen) har valt att leva självsam.

Det är så konstigt att hela artikeln ägnas åt det faktumet. Hon får på alla sätt ”försvara” och förklara sitt livsval för journalisten och läsarna. Otroligt märkligt.

Så inte nog med att jag ska bära nykterhetens fana högt, jag ska bära självsamhetens fana högt också!

Jag ser fram emot min resa i självsamhet sön-tis. Efter en vecka med yngsta dottern i ständig närhet är det skönt att lyssna på ljudböcker och poddar, tänka en tanke klart, och inte prata om jag inte känner för det.

Jag är dock öppen för att tjöta med folk som jag träffar på resan, man är väl född göteborgare ? På campingen träffade jag två män, som också var göteborgare (oddsen på det?), och vi tjötade om ditt och datt lite då och då. Mest om vädret förstås ?

Jag minns att min pappa som ung var en mästare på att tjöta med allt och alla. Småprata, kallprata, prata väder och vind. Kalla det vad du vill, men trevligt är det. Spontant, kan leda vart som helst, kan ta lite tid eller vara över på nolltid. Fånga stunden.

Själv brukar jag skämtsamt säga att jag skulle kunna få en stenvägg att prata om jag ville. Jag har nog ärvt min pappas skills.

Just därför är det så ledsamt att han de sista 10-15 åren av sitt liv blev folkskygg och ickeverbal så in i helvete.

Frågade man hur han mådde svarade han ”bra” även om det var uppenbart att han mådde pyton. Frågade man vad han tyckte om något svarade han ”jag vet inte”. Och om man bjöd med honom på något kul svarade han alltid ”jag orkar inte”.

Sådan är utvecklingen för en alkoholist. Från go och glad till ickeverbal på 10-15 år. Sorgligt.

Kram ?

Klart du ska göra det du vill göra, ingen annan än du bestämmer vad du väljer att göra.
Härligt att åka iväg några dagar. Bara vara, läsa, lyssna på ljudbok, tjöta med folk om du vill.
Hade mycket väl kunnat tänka mig att göra det jag också.
Självsamhet, gillar det ordet?
??

Just att tycka om att konversera..(Tjöta)..Jag är också den typen..Men tycker om att lyssna på människor också..Det händer ofta att jag träffar på personer för första gången, och dom berättar väldigt privata saker om sig och sitt liv..Jag tycker det är kul och intressant..Men jag passar mig för personer som är för nyfikna och talar illa om andra. Jag var nästan vuxen när jag flyttade från Göteborg..Men ränderna sitter i..Och jättekul att träffa andra ”Götteborgare”..Inte konstigt att ni hade mycket att tjöta om du och dom 2 andra från Götet..?..

Flyttade från gbg då jag var 20 år, men ränderna går nog aldrig ur. I gbg kan man börja prata med vem som helst när som helst, det är nog ovanligt på andra håll i landet.

Det verkar i alla fall som min omgivning uppskattar mitt öppna sätt att småprata med allt och alla, även om helt okända blir lite förvånade initialt. Men jag brukar alltid få positiv respons.

Kram ?

Idag har jag och yngsta dottern haft dejt med en fyra månader gammal storpudelvalp ? Helt ljuvlig. Hans matte var förstås med också ?

Nästa sommar kanske. Måste spara pengar och planera ordentligt först. Saknar älskade pudelpojken så det gör ont ibland. Det är två år sedan den 3/8 som jag fick låta avliva honom pga tumör i munnen.

Men det krävs en massa planering. Jag behöver vara långledig alternativt jobba hemifrån, och jag måste ha en dagmatte. En pigg pensionär i området, dags att börja leta redan nu.

Nu ikväll är det ”överlämning” när dottern byter hem. Dottern och hennes pappa lagar pizza just nu och jag tog ett kvällsdopp i sjön. Gissar på 25 grader ?

Att bo vid en badsjö är en lyx få förunnat, och den lyxen hade jag när jag bodde här i huset i 14 år. Att ha småbarn här var verkligen perfekt. Ner och bada bara innan/efter lunch och middag.

Nu bor jag i lägenhet och har en oglasad balkong som är 1,5 x 2,5 m. Livet tar tvära vändningar ibland, och det är okej.

Att hålla fast vid något som skadar dig bara för att du inte vågar förändra gör att du begår våld på dig själv. Stampar på ditt hjärta. Men det förstår man vidden av först efteråt.

Den här stunden nu efter badet, då jag hör gräshopporna i gräset och baddräkten får torka i vinden mot min kropp, skulle inte kunna bli bättre med alkohol. Den här stunden är precis perfekt som den är!

Kram ?

Vad härligt det låter med ditt badande! Jag verkar ha blivit lite av en badkruka nu när jag är nykter. Inte bra, måste få till en ändring där. Har inte badat i havet en enda gång hittills år, stor skandal.Jag vet ju hur skönt det är efteråt.? En hund låter mysigt, bra att ha en plan som sagt, det är ju en del som måste lösas när man jobbar och så men allt går ju att fixa.

Ha det gött

Kram

Der låter ju väldigt bra med långplanering, förstår att det är ett stort steg, även om jag själv inte har någon erfarenhet. Din stund låter helt perfekt, och tänk vad mycket nytt vi får vara med om när vi får lov att leva livet utan massa tjafs med oss själva och ångest över vad vi gör. Tacksamhet delux! Kram ?

Jag anammade någon forumväns idé (Allic tror jag) att föra över 500 kr varje lördag till ett sparkonto. Det motsvarar ungefär den summan som jag handlade alkohol för varje vecka.

Idag är det 23 veckor sen jag drack senast. De första 22 veckorna, som jag inte har överfört några pengar för tidigare, motsvarar 11.000 kr. De pengarna får jag ha en avbetalningsplan för ? De första 5.000 kronorna överförde jag direkt, så 6.000 kronor återstår.

Vad ska jag köpa för pengarna? En storpudelvalp nästa sommar ? Det blir mitt huvudsakliga fokus för nykterhetspengarna.

I övrigt ska pengarna gå till må-bra-saker i form av upplevelser. Sådant som berikar mitt liv, ger det en guldkant.

Kram ?

Läste en artikel i DN om den nya trenden ”wild swimming” som betyder att man badar utomhus i hav, sjö eller annat vattendrag.

Herregud så töntigt att något så naturligt plötsligt blivit en trend, men det säger väl något om den tid vi lever i.

Artikeln handlar om en kvinna som badat minst en gång per vecka året runt i tre år. På den tiden har hon inte varit sjuk en enda gång. Hon föredrar riktigt kalla bad, sommartid är det lite för varmt i vattnet tycker hon.

Det finns ingen forskning som visar varför man mår bra av kalla bad, men hennes teori är att det kalla vattnet får endorfiner att utsöndras, och troligen även oxytocin - två må-bra-hormon. En studie med råttor har visat att efter tio minuters simtur fick de en ökad frisättning av oxytocin i blodet.

En annan teori är att kallbad sätter i gång en stressrespons i kroppen, med gynnsamma hormonella reaktioner. När aktiviteten upprepas minskas responsen på stress, vilket i förlängningen skulle kunna leda till minskad stressreaktion i situationer där man tidigare upplevt stress.

Oavsett är det väldigt skönt ? Idag har jag badat, solat, badat, solat i flera timmar. Och jag har njutit av varenda minut!

Kram ?

Har också tänkt på hur mycket pengar jag lägger på alkohol. Kollade mina uttag under ett år...det var inget kul ..och då var det ett år...jag har ju druckit under flera år?Detta är verkligen en varningssignal för mig!!

Att investera sina pengar i en hund är helt ljuvligt❤️

Kram t dig?

Fibblan

???
Visst är det lite komiskt, men som du säger Andrahalvlek, säger ju en hel del om vår samtid. Skogsdusch/bad myntades väl förra året vid den här tiden ungefär och nu alltså Wild swimming..?.
Skogspromenader och bad har väl alltid ansetts välgörande, men med lite nya hippa ord kring det, kanske det tilltalar fler..?.
Jag har också njutit av sol ☀️och kalla ?dopp idag! Och visst mår man som en prinsessa då?☺️!
Önskar dig en fin avslutning på denna sköna sommardag?!
Kramar!
/Fibblan ?.

Som väldigt mycket den här våren/sommaren pga både Corona och nykterheten så känns det ovant att packa och åka iväg på mini-semestertripp självsam. Det känns ovant men bra.

Förra sommaren dejtade jag en kille. Vill inte ens säga att vi var ihop, men vi dejtade regelbundet från mars till augusti ungefär.

Jag hoppades hela tiden på mer, men han gjorde mig besviken gång på gång. Jag var beredd på att offra en hel del för tvåsamhet med honom, men det var inte han.

Mina barnfria veckor på semestern höll jag helt öppna, ifall vi skulle hitta på något. Jag hoppades och hoppades, men ville inte fråga mer än jag redan hade gjort eftersom han tyckte att jag var tjatig.

Det slutade inte lyckligt tyvärr, men jag ska inte trötta er med detaljer. Just idag minns jag hur jag mådde förra sommaren. Hur jag kände mig som en idiot tiggande efter uppmärksamhet, sällskap och kärlek. Hur jag nästan kunde anpassa mig in absurdum för att få just det.

Jag kunde till och med tänka mig att lära mig spela golf ? Som om han med superlågt handikapp hade haft något som helst intresse av att spela med mig? Herregud så dumt.

Nope, det är slut på sådan förnedring nu. Att hitta på saker självsam får bli min nya utmaning. Allt man övar på blir man bättre på.

Kram ?

har i flera års tid rest själv, långt som kort, och med tiden blir det rätt skönt att få rå sig själv och göra precis som jag vill. Förutom en längre resa i jan-feb utomlands så ha jag återigen betat av ett parti av vårt fina Norrland och nu senast en kortresa i förra veckan i kulturens tecken.
Men en sak gör jag aldrig : Badar i vatten kallare än 24 grader :-O Sådetså !!!
Men ok...när jag var yngre så var det ju nåt visst i att glida ner i en spegelblank insjö efter en kanottripp i bäckar, sjöar,åar när man väl kommer fram till vindskyddet framåt kvällen... Det är en oslagbar känsla !

Så öva på :-))

Stannade hemmavid på ostkusten och badade först, och nu kväll blev det ett dopp i Laholmsbukten. Betydligt varmare här, men så långgrunt ? Och sand överallt. Föredrar bryggor och badstegar faktiskt.

Det är en fin kväll och jag vet att den här semestertrippen blir toppen. Självklart hade det varit kul att dela upplevelserna med någon, men upplevelserna får jag ju ändå.

Och jag slipper ta hänsyn till någon annan, jag kan göra precis vad jag vill när jag vill. Jag gillar att köra runt och spana på allt möjligt och ta dagen som den kommer. Men några saker har jag inplanerade förstås.

Kram ?