Har egentligen vetat detta under hela mitt 57-åriga liv. Men har aldrig uttalat det och har förmodligen inte heller tagit det på tillräckligt stort allvar. Därför har jag aldrig lyckats ta itu med mitt problem. Jag löser i stort sett alla problem som dyker upp i mitt liv, men när det kommer till alkohol så fixar jag det inte. Har försökt förändra mitt drickande så många gånger, men inser att jag alltid faller tillbaka. Har försökt med mängder av olika strategier men inget har fungerat. Hur stark viljan till förändring än är, så finns det uppenbarligen något annat inom mej som Inte vill tillräckligt mycket. Varför? Kan inte förstå.
Livet är inte så långt och jag önskar inget hellre än att få leva resten av det i frihet. Men så länge jag lever med min alkoholfixering känner jag mig inte fri. Vill inte längre.
Vill förändra men vet inte hur.

AmandaL

Hej svenne! Och välkommen hit! Här är vi många som har haft samma problematik som dig. Forumet har hjälpt mig på min nyktra resa. Idag har jag 52 nyktra dagar. Det har absolut inte varit någon lätt och rak väg men nykterheten har fått mig att må så mycket bättre. Att kunna njuta av livet på riktigt är bara en av fördelarna. Så varmt välkommen hit och hoppas du finner styrkan i att ha tagit dig hit, och att lusten att vilja sluta dricka infinner sig i takt med att du läser och skriver här, låt oss som är något före dig få vara inspiration ?? Jag önskar dig allt gott på din ny funna motiverande resa ?

Tack och grattis dina 52 dagar.
Själv ligger jag i soffan och mår fruktansvärt dåligt idag. Blev alldeles för mycket alkohol igår och jag gjorde bort mig inför nära vänner. Känner mig så skamsen och önskar att jag kunde få det ogjort, men det går ju tyvärr inte.
Just nu känner jag bara att jag aldrig mer vill dricka. Har dock haft denna känslan så många gånger och tyvärr så funkar det bara några dagar sedan sänks garden och jag är tillbaka igen.
Vet inte vad jag ska ta mig till för att bryta detta mönster.

Om du känner igen, och testat många gånger är det liksom dags att testa något nytt.
Förslag: läs så mycket du orkar här.
Ta en dag i taget (eller en timme i taget funkar också)
Hitta kraften i dig själv och viljan att leva ett bra liv.
Fokus på fördelar.
Stanna inte vid eventuella ”nackdelar”
Testa programmet här på AH och kontakta en av handläggarna, ta hjälp.
Här på forumet finns mycket stöd, oändlig generositet och vilja att dela med sig. Här finns dock inte viljan och kraften för den måste hittas i sig själv.
Ångesten över gårdagen är snart borta om du håller dig nykter.
Välkommen förresten! ?

Förstår att jag måste hitta något nytt
Har läst här inne ett tag och kan finna inspiration även om kraften och orken inte finns just idag. Denna dagen vill jag bara ska vara till ända.
Tack för dina råd/tips. Ska läsa om programmet nu ?

Förstår att jag måste hitta något nytt
Har läst här inne ett tag och kan finna inspiration även om kraften och orken inte finns just idag. Denna dagen vill jag bara ska vara till ända.
Tack för dina råd/tips. Ska läsa om programmet nu ?

AmandaL

Svenne, jag var exakt där du är idag för 52 dagar sedan. Jag låg i soffan, hatade mig själv för gårdagens bravader, jag skämdes över mig själv och trodde aldrig att jag skulle komma hit. Men jag lyckades hitta hit till alkoholhjälpen och jag har funnit jätte mycket stöd och jädrar anamma i att finnas här. Jag tänkte varje dag att jag ville skriva att jag hade klarat ännu en nykter dag, ville bara vara duktig inför mina nya kompisar här. Och det hjälpte. I 52 dagar har jag fått söka hjälpen här. När jag har haft svackor har jag skrivit här först eller tänkt ”vill jag skriva att jag fixade det eller att jag inte fixade det ikväll” det har varit en extra morot för mig. Vi tar en dag i taget, nu kör vi nyktert idag och så kommer din skam, ångest och oro över alkoholen att släppa i takt med varje dag nykter. Skriv och känn dig stolt över att du har fattat ett viktigt beslut för dig själv, hejdå alkoholen som föräldrar dig och gör dig ledsen och nedstämd. Hej lyckliga, stolta och nyktra livet ?

DetGårBättre

Ta en promenad. Lite sent nu på kvällen kanske men att ligga hemma och ha ångest är lite sämre. En promenad löser inte allt men ska du gå till Haparanda så får du börja med en promenad en dag och om 100 dagar når du kanske fram.

Jag är själv urusel på allt sådant just nu. Jag vet men gör inte. Viktigaste för mig nu är att inte falla. Försöker hålla mig med näsan över vattenytan så jag har hopp om att simma i land.

Jag har varit i dyn på havsbotten så många gånger. Vi har alla varit där typ som vistas här. Sen har vi alla olika vägar att ta oss framåt.

Men tänk positivt. Du är den störste domaren just nu. Övriga har sina liv och lägger inte mycket vikt vid dina skamfyllda stunder.

Ta hand om dig!

Det har nu gått 11 dagar sedan den ångestfyllda förra söndagen. Inte en droppe alkohol sedan dess och det har inte ens varit svårt. Tvärtom så känns det bara som jag vill så långt ifrån giftet som det bara går just nu.
Just nu känner jag att det svåraste blir hur jag ska agera när jag träffar vänner och där jag förväntas dricka som jag alltid har gjort.
Jag vill inte dricka nu, men funderar på hur jag ska säga detta utan att det blir konstigt. Jag vill inte säga att jag sluta eftersom jag inte vet om det blir då. Vet bara att jag inte vill dricka nu och på ett bra tag framöver som det känns.

Har försökt ”förändra” mitt drickande typ i 17 år... Nu har jag trappat ner så mycket jag kan. Och har testat alla sätt att ha kontroll över mig själv och mitt drickande. Men druckit 6 dagar av 7 i sommar. Och varit riktigt full iallafall 4 gånger. Med ångest, minneslucka, illamående osv....
så har gett upp det och bestämt mig för att bli nykter helt! Ser ingen annan utväg... och på nåt sätt känns det lugnande... inget mer kämpande. Bara det att inte dricka alls! På dag 6 nu och hittills känns allt förvånansvärt bra och lätt. Känns bra att skriva av sig här och bra att läsa om hur andra kämpar. Då känner man sig inte ensam.
Håller på med ”programmet” här inne också... väldigt tänkvärt.

Lycka till!

Hej,
Jag körde också tre månader som start och det var en överkomlig tid och även bra att testa det nyktra livet, inte ”bara” hålla sig från att dricka en månad som jag gjort tidigare. Men en dag i taget är också en bra princip. Det fixar vi alla, små steg blir stora kliv.
Nu har jag varit nykter 7 månader, men det är en annan historia.
Lycka till, läs och skriv här- en bra medicin. ?

”Höjden av idioti är att fortsätta göra samma saker och förvänta sig ett annorlunda resultat”, var det någon som sa.
Så dags att prova nya saker!
Vi är ungefär i samma fas, så vi får stötta varandra i vårt ”tillfrisknande”

Hej! Dag 11 idag. Hur går det för dig? Har börjat jobba igen och känner mig då trött! Och när stressen kommer på det så kommer suget...

Jag är på dag 18.
Du skriver att du är trött. Upplever du som jag att,sömnen blivit bättre, eller åtminstone djupare.
Jag har sovit djupare senaste veckan, men vet inte om det beror på att jag inte druckit. Någon annan som har samma erfarenhet?
Förstår att suget ökar, när livet blir stressigare.
Ni fortsätter vi kämpa, en dag i taget!

Detta med sömn...

Dels har det för mig ändrats hur bra jag sover, jag skulle nog behöva gå igenom gamla dagboksinlägg för att kunna beskriva i detalj, men det fanns perioder jag vaknade mitt i natten och hade svårt somna om, ibland har jag drömt lite väl konstiga drömmar. Senaste tiden har sömnen varit god, och jag har känt mig piggare på morgonen.

En bit in i första nykterheten blev jag jättetrött och kände mig håglös, behövde sova mycket. Jag hade nog kunnat aktivera bort tröttheten, men rent ärligt så blev det en period jag slumrade mycket på dagarna också. Unnade mig att faktiskt inte prestera något. Det var skönt :-)

De flesta har nog en resa i hur vi sover, men att man sover djupare, bättre och är piggare blir nog nästan för alla ett resultat av att inte kroppen behöver bearbeta den man gjort, samt att lever o co inte behöver arbeta tungt med att göra sig av med giftet.

En dag i taget! Alltid :)

Jag har också slumrat till på dagarna senaste veckan, men samtidigt har jag haft en bra energinivå däremellan. Kraftigare och tydligare drömmar tycker jag också att jag har.
Idag på dag 19 känns det som att jag står för min första stora utmaning hittills. Eller gör jag det större än det är? Har i alla fall snurrat i mina tankar några dagar nu.
Nej, det handlar inte om att jag är rädd för att jag ska dricka idag. Det har jag nämligen redan bestämt att jag inte ska ?
Nej vad som känns tufft är att vi ska ha vänner på grillkväll det är en situation där jag förväntas dricka. De senaste dagarna har jag funderat mycket på vad jag ska säga för jag vet/tror det kommer undras. Jag vill kunna avfärda det snabbt utan för mycket diskussion och frågor samtidigt som jag inte vill heller inte göra det för stort och drastiskt. Känner att det är för tidigt att säga ”sanningen”. Är helt enkelt inte redo för det ännu.
Detta kan kanske för vissa tyckas vara enkelt, men jag tycker inte det.
Vad är jag egentligen rädd för? Deras reaktion?

Hej o grattis till dina nyktra dagar. Om man känner sig lite osäker i den nya situationen, kan man skylla på olika saker som vit månad så här efter sommaren, att man går på diet, tränar. Att du fått lite högt blodtryck. Att det blivit för mycket festande i sommar och inte vill just idag,Att du haft problem med magen. Det brukar inte bli så stora reaktioner som man tror. Och ljuga i det här fallet är högst tillåtet. Lycka till. Jullan

Smart att du bestämt dig innan att du inte ska dricka, det är nog avgörande.

Förstår lite av dilemmat, vad ska man säga??

Jag har bara kortfattat sagt att jag "slutat med det där", jag skulle nog inte vara beredd på att sätta mig och ta ett långt samtal om för o nackdelar osv. För det vet jag ju inte riktigt än, inte på ett sätt som är sant för mig, det är en sak höra andra som varit nyktra jättelänge. Det enda jag just nu skulle kunna säga är att jag var tvungen sluta, för det höll på gå överstyr ordentligt och är glad för det. Men även det undviker jag.

Första gången ni har grillkväll kan det mycket väl räcka just med ett kort nej jag dricker inte. Kanske kryddat med en ursäkt - jag ska jogga i morgonbitt, och vill vara fräsch.

Nästa gång, eller nästa sommar, kanske du är redo :)

Vita lögner är alltid okej om de syftar till att man ska hålla sig nykter. Jag råder dig att skylla på vit månad efter semestern, träningsmål eller hälsoskäl ikväll.

Den tiden kommer då du vill prata om din nykterhet med alla, men i början är den väldigt skör och den behöver växa till sig i lugn och ro.

Kram ?

Tack VilJuLevaOckså och Andrahalvlek för push och bra input inför kvällen ?