Om nu två personer kan betraktas som det. Frukosten här följer corona- läget och det mesta serveras vid bord, brickor och korgar. Utsikt över en liten hamn, blå himmel och sömn i fluffig säng.
Snart hemåt, efter ljuvliga dagar.
Saknat: ja, lite grann det svirr som uppstår på en takterass när man dricker ett glas. Eller sakna är nog inte rätt ord. Kanske mer ett konstaterande. När den lätta saknaden flyger över huvudet på mig så är det inget att uppehålla sig vid men lätt att se vad som finns:
Samma terass och utsikt och njutet är inte mindre.
Inte saknat; vakna illamående. Inte riktigt minnas slutet på filmen (bildligt och bokstavligt talat) Tröttheten och känslan av att vara dov och låg i kroppen.
Alla ni vet ju allt det här.
Så, jag är nykter idag av fri vilja och ohejdad vana. Kram kämpar-klubben! ?
@andrahalvlek vad du är omtänksam, jag har lite långt till Norrvikens trädgårdar men jag har ju fått uppleva den lite genom dig! ?
@jullan- ja nån eller annan dag är man ju underbar ?

God morgon, vi skrev samtidigt - great minds etc, ? såg ditt inlägg nu.
Nej, de sömntabletter jag har ger en snabb-tröttande effekt, ska helst ta när man går och lägger sig.
Men risken att falla ihop och somna är inte stor, mer som sagt att man blir trött/sömnig. Har också blivit sövd men det är som sagt en helt annan känsla. Jag gillade att bli sövd. Jag är väl sån som gillar det som får mig att släppa kontrollen, någon annan tar ansvar.
Eller jag VAR väl en sån, snarare.
Jag bävar lite för sniglar men rådjur har vi tack och lov inte. Köpte svindyrt snigelgift, mina sockerärter är snart uppe i samma kilopris som guld ?
Härligt att du är hemma och har haft det bra!
Utmaningar jag lokaliserade innan var:
* långa sittningar inget vin.
* ledigt ffg på flera månader med min man; tråkigt? ofestligt? oromantiskt?
Det mesta visade sig gå precis lila bra- eller bättre - nykter!
Kram och välkommen hem ?

Jag hade i många år insomningstabletter som min räddning. Stilnoct, propovan eller vad de nu hette. Det gällde att lägga sig direkt när man tagit dem, då kom sömnen efter ca 30 min.

Tills de inte hjälpte längre. Då fick jag sömnpanik på allvar. Det var då jag blev sjukskriven för utmattningsdepression andra gången, våren 2018.

Läkaren sa att det enda sättet var att sluta helt, hitta tillbaka till min egen förmåga att somna. Hon vägrade att skriva ut någon sömnmedicin. Jag trodde att jag skulle strypa henne.

Men det gick faktiskt, även om det tog några månader att få hyfsat stabil sömn. Jag har inte tagit en insomningstablett sen i februari 2018, inte heller tex atarax.

Jag har fortfarande perioder med dålig sömn och det beror alltid på att jag har tillåtit hamsterhjulet snurra för fort och att jag har slarvat med återhämtningen. Då får jag dra i handbromsen.

Jag lyssnar på ljudbok när jag ska sova, ställer timern på 30 min. Somnar oftast inom den tiden, annars ställer jag om timern en-två gånger. Enstaka nätter fler gånger än så.

När jag lyssnar på ljudbok så släpps inga andra tankar in. Det är tankar av typen ”nu kan jag inte somna” som är farligast för mig, då kommer sömnpaniken direkt.

Kram ?

Känner väl igen det tillståndet... men inte nu, eftersom jag dels inte (just nu) verkar behövs så mkt sömn. Vaknar utvilad kl 08.
Sen gör det skillnad att jag är ledig och kan sova så länge jag vill = ingen sömnpanik.
Har gått skolor och kurser och kbt:at kring min sömn otaliga vändor. Hoppas få ordning på det här nu, men har inte riktigt orkat ta itu med detta samtidigt som alkoholen- i synnerhet som jobbet varit exceptionellt denna vår.
Jag tror jag kommer fixa det nu! Har ju även ny läkare med möte efter sommaren så det blir inte slentrianmässigt utskrivande mer, då jag ska ta upp detta med henne.
Sömnen var för mig en inkörsport till alkoholen, helt klart.
?

Ok, då vet jag mer, att man kan bli tolerant mot sömnmedel också AH. Anledningen till att jag började fundera på sömntabletter var att jag läste att Holistic här på forumet tog 38 st/natt! Tyckte det lät skrämmande många.? Nåväl, din nykterhet,och även nu när du har blivit en hurtigbulle med daglig löpning Se klart så kommer det säkert innebära att du slipper ta ens en halv tablett i framtiden.? På kvällen efter att vi kollat på vattenfall i eländig terräng och bestigit ett berg somnade vi allihopa på stört trots minst sagt obekväma sängar i timmerstugan vi hyrt.?

Kram

Blev helt förskräckt. När jag fick sova med hjälp av stilnoct och propovan, som anses ”ofarliga och inte beroendeframkallande”, så upplevde jag en enorm seghet hela nästa dag. På 1 tablett. På 38 hade jag inte vaknat på en vecka ?

Kram ?

Jag har inte koll på dagarna men med ett överslag borde det vara dag 210-215. Ett intervall att gilla.
Läser Amandas inlägg om återfall efter 1,5 år (tack ??) och inser att intervallet också är en dag i taget, ingen överdriven hybris här.
Ikväll somnade jag lite efter 21, i soffan, som en stock.
Då hade jag packat upp, panikvattnat, dammsugit samt ätit middag, och även hunnit med en springtur på 4 km.
Har kört samma runda i två veckor nu så imorgon är jag redo för 5 km.
Jag hoppas slippa sömnpaniken trots den 3,5 timmars för-sovning.
Imorrn tänkte jag tipsa om en bra bok. Der var allt för idag.
Tack och godnatt alla f-vänner. ??

Cirka 12 timmar inatt, inte klokt, och intressant att det går att vara så trött- som nykter.
Med sömnen vägrar jag ha dåligt samvete, så dåligt som jag sovit i perioder har jag bestämt mig för att enbart välkomna den nyktra tröttheten, och en och annan sovmorgon. Kanske ligger jag fortfarande back ?

Min trädgård just nu; lite rufsig men också fin. Sockerärter, zucchini och snart broccoli har varit framgångsrikt, smultron massor, kål av olika slag = mest adjöss pga sniglarna. I rabatterna fina riddarsporrar nu, men även kärleksört och så har jag satt ner små konformade ställningar för luktärter här och där.
I krukorna växer en helt apart solros som nu blommar som en dåre! Annars mest småblommigt, samt dahlior och även här luktärter- röda! Så fina. Jag ser att naturen ”matchar” färgerna på ett sätt som jag aldrig kunde förutse. Har en stor urna med röd pelargon, mörkröd:vinröd petunia, röda luktärter och en rosa flox som plötsligt är så fint ihop.
”Snark snark” tänker du kanske när du läser detta och det är såklart helt okej.
Men förutom att jag är stolt så handlar hela detta trädgårdsfix/projekt om att vara nykter och att kunna planera FRAMÅT inte bara tillfredsställa längtan här och NU.
Om att varje dag njuta av små små saker (en knopp en blomma en minitomat)
Om njutning av livet som det är.
Om att upptäcka att himlen liksom finns här och nu om jag fortsätter hålla mig nykter vill säga.
Och ja, jag är nykter idag och laddar för liiite jobb imorgon men ska njuta denna söndag först. Precis som om det inte fanns en morgondag! Kram på er.

Din fina trädgård är så symbolisk för nykterheten. Planera, göra jobbet, ha tålamod, njuta av resultatet ?

Kram ?

Tycker verkligen inte det är tråkigt med trädgården, snarare vet jag att den helar, sätter fart på sinnena. Det finns nåt lustfyllt med dofterna, hur rosorna plötsligt löper amok och doften..... så njutningsfullt och rogivande att det många gånger slår meditation. Ja så är trädgården. Dessutom får man ju frisk luft och en hel del motion. Inte att förakta. Ha en underbar kväll. Jullan

Jag tror att du ska vara väldigt tacksam för att du fick fart på ditt intresse för blommor och trädgården. Det har hjälpt dig mycket på vägen dit du är nu. ? Jag minns i början hur bra du mådde av att bara titta och beställa fröer på nätet och jag kommer i håg att jag skrev här hur viktigt det är att ha något att se fram emot och längta till. Märkligt, men jag sov också väldigt länge i dag, blev helt paff när jag såg hur mycket klockan var. Faktiskt riktigt skönt.

Ha det bra! Kram

Ja, sant @jullan, trädgården används ju numera som läkemedel mot depressioner, det är lätt att förstå varför. Som drinkare/ alkis eller vin-pimplare har somrarna ändå varit helt ok just för att jag varit ute mycket och fixat, om än inte som i år.
Idag hann klockan bli 18 innan jag gick in, skulle ta en vilopaus, somnade förstås och sov två (!!) timmar. ? Yrvaken och hungrig och ensam hemma.
Dock cyklade jag över till grannen och lånade en sömntablett, orkar inte en sömnlös natt.
Så alla som just blivit nyktra och tänker ”hur länge ska jag vara trött”, svar- det kan komma små återfall av sömnighet, även efter lång tid.

Gjorde misstaget att scrolla bland diverse odlarkonton idag och slogs omedelbart av den obligatoriska jämförelse-sjukan. Så skönt att vi inte kan dela bilder här, så skönt att vi inte tävlar, och så skönt att det finns en plätt utanför familjelivet där det är så tryggt och snällt.
1. Jag är tacksam för forumet idag. Varje dag, men idag tänker jag lite extra på vad det innebär att få vara en del av den här närheten, och allt är gjort av oss, människor.
2. Jag är tacksam över att min kropp tar till sig vila och även känner av begränsningar. Idag blev det ingen springtur som planerat, och det är ok.
3. Tacksam att barnbarnen ringde, jag fick kolla på deras enkronor (sparande...) samt se när de slog flip-flops i huvudet på varandra tills de började gråta och allt blev kaos... ?
Godnatt alla nya och alla kära långliggare som man ju är numera. ???

Mina måndagar under tider av för mycket alkohol var jobbiga och otaliga de måndagar när jag övervägde att stanna hemma men inte gjorde pga plikten framförallt.
Det hände att jag då och då hade influensa-känsla av att vara bakis.
Ofta drack jag to-söndag men då kunde torsdagen vara två- tre glas vin och söndagen inte så mycket heller, eller kanske det som blev kvar av en flaska när mannen druckit ett glas... Det räckte för att må illa och för ångesten att få klorna i mig.
Otaliga är promenaderna till jobbet och tankar på alkoholrelaterad cancer.
Svarta dagar.
En reflektion i tider när många ”nya” strömmar in här, (Välkomna!) är hur jag - med tiden - blivit bättre på att ta en dag och ett problem i taget istället för att greppa hela livet och oro över hur det ev blir i höst eller till nyår.
Det perspektivet har jag sällan numera. Jag utgår från att jag kommer att vara nykter. Jag utgår från att det beslutet - den dagen- kommer vara relativt enkelt att ta.
En annan sak som numera känns helt främmande för mig är längtan efter att dricka normalt (vad det nu är)
Det normala för mig är att inte dricka. Andras liv med miljoner på banken eller gott alkoholsinne angår inte mig på det viset.
Andra människor angår mig massor! Men jämförelser av slaget; tänk om jag kunde dricka normalt lägger jag i samma låda som tänk om jag hade jättelångt hår...
Min man frågade mig just om jag ville hänga med till stan imorgon.
Oj, sa jag. Det känns alldeles för tidigt att planera nu ?
Jag har gått min snigelkast-promenad (regn inatt)
Druckit mitt goda kaffe.
Ska rensa i jobbmailen sen får jag se hur dagen vecklar ut sig.
Jag är nykter idag och tacksam över hur det har förändrat mitt liv.
????

AmandaL

Grattis se klart till alla dina fina instinkter, håller med dig i så mycket. Varför ska jag längta efter att dricka ”normalt”? Bra sagt, ungefär som att längta efter att jag ska bo i ett stort hus med pool mitt i Palma, det är inte så mitt liv ser ut, bäst att göra det fanatiska av det jag kan. Men tror att det är många nya nyktra alkoholister som sörjer förlusten. En alkoholist är också väldigt bra på att tycka synd om sig själv! Men inte du ??? Du är precis där i tanken där du ska vara för att klara det här! Mycket bra jobbat och grattis till alla dina måndags fördelar ???

Älskar att du verkligen tycker att det idag måndag är för tidigt att planera vad du ska göra imorgon tisdag ?

Att en kontrollmänniska kan släppa taget om vissa saker är verkligen en gåva till både individen och omgivningen.

Kram ?

Sorgen får ju finnas där när den behöver. Jag har haft små stänk av den på samma sätt som jag kan ha stänk av att inte ha hår ner till midjan. Men det bestämmer inget i mitt liv längre. Sånt litet kort ögonblick vi är här. På jorden alltså. Kontrollmänniskan får därmed ligga i korgen denna vecka.
Ha en fin måndag!

Tog riktigt ledigt idag, alltså inte ens koll av mail eller slack trots att jag har jour (det handlar dock inte om människoliv i mitt jobb...)
Har varit igång och ute hela dagen, nu håller jag på med projekt socker- och luktärter som växer mycket mer än jag hade planerat så idag har jag byggt växtstöd av diverse pinnar och snören. Det är verkligen första gången allt detta (jo jag har skött om den här trädgården några år men inte såhär) och jag tycker det är så himla roligt att lära mig nytt.
Sen gör jag inte så mycket nytta hela tiden. Långa stunder kan jag liksom bara stå och titta. Eller hålla på med nåt smått som inte direkt renderar plats i trädgårds-tv, skulle bli ett långsamt program...
Och skörden har ännu inte givit mig ryggskott.
Men. Det är mitt och jag gör i min takt och på mitt sätt.
Vilket får mig att tänka på Vinägers inlägg om vitt eller grått, om att dricka ibland eller inte alls.
Alla gör på sitt sätt. Om man uttryckligen säger att ”jag vill inte dricka mer” vilket jag upplever att de flesta gör så vill man ju stötta åt det hållet. Om någon säger ”jag är här för att jag vill lära mig dricka lagom” så är det ju lika värdefullt.
Var och en gör på sitt sätt i förändringsresan.
Jag har läst om kbt och motivationsbrist- metoder som ska ha vetenskapligt stöd i att de fungerar mkt bra, dock har jag inte lyckats hitta själva undersökningarna. Det låter bra för de som önskar. Jag har heller inte hittat undersökningarna som stödjer att endast 0,5% typ, klarar lagom efter ett problematiskt drickande.
Jag tror det finns myter i alla dessa antaganden. Dessutom fungerar sällan % på individnivå.
Så att göra på sitt sätt. I sin takt. Måste vara det enda sättet.
Jag vill absolut inte dricka mer och ingen procentsats i hela vetenskapen skulle ändra på det.
Jag har bara ett liv, vad jag vet.
Jag har druckit alkohol hela mitt vuxna liv, de senaste fem åren allt mer, och så småningom utan att ha kontroll. Alkohol har varit lösningen på allt, sorg, glädje, vemod, fest och pest. Jag är bara så outsägligt trött på det.
Jag är trött på mig själv ibland, trött på diverse saker i livet. Less och stressad. Men den leda jag känner inför att hälla upp ett glas vin för att lösa det. Jag är snart 55, jag vill inte all lösningen i livet ska vara vin.
Dessvärre har jag druckit för mycket, mina enheter är färdig- druckna för livet om jag ser till vetenskapen.
Ja, intresseklubben må ha somnar nu ???
Hade behov av att lägga dessa tankar i ordning ikväll.
Dagens tacksamhet går till
• snälla kroppen som orkade springa hela rundan utan flås- paus.
• snälla mannen som plockat alla körsbär pga jag hatar att stå på stege
• mamma, som kämpar med allt möjligt i detta karantän- liv utan att fösa över alla känslor kring det på mig, som hon ofta gör, men inte idag.
Godnatt alla svarta, vita, grå.
Ni börjar förresten Pride snart och jag är en mkt stolt Pride- mamma ❤️ ????❤️

Inte så många tycks ha överlevt min pellets- behandling, de som gjort så räddade jag tillfälligt genom att kasta ut på en äng. Fördelen med snäckor är att man kan ta dem med handen.
Sniglar utan skal paralyserar mig.
Idag funderar jag över vad jag ska ha för hobby i höst eftersom jag inte önskar fylla min nyvunna tid varken med mer arbete eller hysterisk träning. Jag funderar på avancerad vandring.. Nykter idag, ingen diskussion om det. Skönt.
Lyssnar på mycket böcker nu och apropå hobby betar jag nu av Obamas läslista... bra titlar, bra att öva engelskan ?

”Vad ska Se klart göra till hösten när hon inte kan sköta sin trädgård?” Precis så tänkte jag.

Baka surdegsbröd? Japansk kompost? Pussla tusenbitarspussel? Sticka och virka?

Du hittar något bra, det är jag säker på ?

Kram ?

Ingen är väl mer snäll och omtänksam än du ? tack för tankar! Ja Bokashi funkar ej i en lägenhet med begränsade utrymmen i stan... sticka kan faktisk vara något att ta upp, tror även kläder- när jag så småningom kommer i min vanliga storlek, seglar upp som intresse igen, legat o träda ett par år. Pusslar gör jag på landet men man helt klart bli en stan- syssla, bra idé.
Jag kommer sakna att pyssla, vattna knipsa och rensa, men gillar dock inga panduro-grejer... tankar och förberedelser pågår, kommer som du förstår hålla världen uppdaterad ? Kram, ni gör vi det bästa av vår sista semestervecka. ??