Jag behövde ju som sagt minsann inte skriva listor på för- och nackdelar för jag visste ju redan.
Men så tog jag tag i saken och skrev två listor. En med nackdelar som visserligen är tunga men mycket färre än listan med många fina fördelar. Oj så mycket fint jag tycker om min man. Men fokuserat på de dåliga sidorna.
Här finns ju massa fint att fokusera på, svart på vitt. Den fina fördelslistan fick mig att le och se min man ur lite fräschare ögon. Funderar på om jag ska visa honom eller bara ha insikten för mig själv.
Tack för peppen Andrahalvlek!
?

Visade listan med fördelar för min man. En liten start för mig. Start på att inte vara bara sur. Att våga säga fina saker. Inte vara låst pga gammalt.
Han blev så glad, tårögd och rörd...

224 dagar utan alkohol-ångest!!!!!!
Vilken tacksamhet ???

Nu rör det på sig. Jag gör förändringar i livet. Lugna små steg åt rätt håll.
Små svackor, små toppar. Som det ska vara.???‍♀️

Så fint att läsa att det går så bra. Grattis tillvartenda en av dina vita dagar⚘?
Tänk nu kan vi bygga upp istället för att stå och stampa eller riva ned. Så obeskrivligt skönt. Vilken skillnad?
Ha en fin dag☀️ Kram?

Tack, det går bra. Trots semestrar, fester, pandemier, bråk, lycka mm. Tacksamt nog behövs ingen alkohol.

Ja nu bygger vi uppåt. Nytt och starkt!
Kram???‍♀️

233
Har haft en märklig och galen känsla av att vara ”nyvaken”. Som att jag sovit eller dåsat till några år. Och nu vaknar till, ser mig om, som om det gått flera år i dimma. Folk hälsar på mig, småpratar som om jag borde känna dem bättre än jag vet. Det händer att jag inte ens vet vem människan är, känner igen men kan inte placera. Jag spelar med ”nämen heej” och hoppas att personen säger något som avslöjar vem han/hon är. Ibland ser jag mina barn, i nuet, alldeles klart. Och ser att de är stora, egna fina personer.
Börjar fundera på om alkohol verkligen dränkt min hjärna så att flera år liksom domnat. Som när man har svårt att vakna och sett genom halvslutna ögon.
Om jag är skadad, lite dement? ? Eller om jag läker och därmed känner mig nyvaken och mer klar i hjärnan?
Nån mer som är nyvaken i livet?

(ibland frågar jag min man om jag legat i koma eller så eftersom jag inte känner igen allt) Känns som att jag lever NU!
Dag 233 som nykter! Jag vill vara nykter föralltid!

När jag började skriva det här inlägget hade jag en känsla av osäkerhet. Började med rubriken ”aldrig mer dricka alkohol?”...men så fort jag börjar skriva kommer insikterna. Skriva är läkande. Tack kära forum, fantastiska kämpar!!
??‍♀️?

Idag har jag städat. Barnens aktiviteter. Tränat. Lagat god middag och sett en familjefilm.
En trevlig lördag.
Njuter av ett rent hem (håller väl en dag till ?)
Imorgon söndag. Planerat träffa min mamma. Min mamma som inte varit hel knappt någonsin. Alkoholiserad sen jag var ett barn och numera nykter sen ett år. Skadad. På ett hem. Jag gör framsteg i terapin. Slutat skada mig själv. Nu vill jag träffa min mamma. Med klara ögon. Ingen ilska. Ingen skuld. Ingen skam. Bara träffa min mamma.
Jag ser fram emot det.
?

Jag ska också träffa min mamma imorgon. Vår relation är historiskt trasig. Inte speciellt bra nu heller. Hon är beroende av mig, jag ”ställer upp” så mycket jag orkar och hinner.

Jag har slutat sörja det förflutna. Har landat i att jag inte vill göra mot henne som hon gjorde mot mig. Det ger mig inte frid. Både nu och när hon inte finns längre, hoppas jag.

Jag ska verkligen tänka på dig imorgon. Och jag hoppas att ert möte ger mersmak. Även om det är jävligt tufft att tränga bort alla minnen. Jävligt tufft. Tyvärr lönlöst att försöka prata om dem också. Det har jag försökt, men gett upp.

Kram ?

Så skönt att du fått insikter för att hitta ett ok läge med din mamma.

Våra mammor har ju levt efter sina förutsättningar.

Det var så härligt att träffa min mamma. Hon var nykter. Lugn. Ganska klar i tankarna. Vi såg varandra. Vi pratade. Vi skrattade. Jag var så lugn och glad efteråt. Jag kände att det här är min fina mamma. Jag sa det till henne. Fick inte kramas pga Corona restriktioner men vi kunde utrycka det.
Ännu en pusselbit. Helt ok.
?

Mammor är en viktig pusselbit. Oavsett hur relationen ser ut så har ju mammor funnits i hela våra liv, på gott och ont.

Att faktiskt mötas förutsättningslöst, och med omtanke och välvilja i sinnet, innan det är för sent är så viktigt för själen tror jag.

Det låter som ni hade ett riktigt fint möte du och din mamma ❤️

Kram ?

Jag var med om något hemskt idag.
Hörde någon ropa på hjälp. Försökte se efter ljudet. Det lät både skrik och dunsar. Så såg jag en misshandel i en dunge med stora buskar. En man slog och slog med flera flera slag. Armen slog med all kraft. Jag skrek ”stopp!” så högt att halsen sved, flera gånger försökte jag stoppa slagen genom att skrika stopp, men stod på andra sidan en bilväg. Min man sprang över och in i dungen. Det blev tyst. Min man fick mannen att sluta slå. Jag hittade in i dungen och såg mannen som slog, mittemot min man. Kvinnan svullen och blodig av slag.
Båda berusade. Hon bad om hjälp. Sa att mannen slår henne. Att hon behöver hjälp. Jag lugnade henne. Sa att jag såg, min man ringde polisen. Jag blev så rasande arg på mannen som slog. Jag pekade på honom, såg honom rakt i ögonen, skakig av ilska, och skrek ”DU! Du!! du slår henne ALDRIG igen, du rör aldrig någon igen, din lilla gubbe! Ser jag dig igen kommer jag slå dig på käften!!”. Jag, ganska liten, förvandlades till Hulken. Jag kände att jag fick hejda mig från att ge mig på honom. Så mycket ilska. Jag bad henne söka hjälp, med sitt alkoholmissbruk. Jag såg på
henne att hon ”självmedicinerar”. Blicken, hållningen.
Polisen kom.
Förhörde.
Tog med mannen.
Skulle hjälpa kvinnan.
Mest troligen kallas jag som vittne om det ens går vidare.
Vilken misär.
De stank alkohol. Hon hade flera starköl i sin väska.

Vad hände i mig?
Det var min mammas ansikte jag såg, när jag steg in där i dungen. Det var min pappa jag skrek åt. Detta främmande par. Slungade mig tillbaka till min barndom. Jag reagerade så starkt. Där stod andra runtom. Som sett, som hört, men inte ingripit. Ingen såg att jag stod i min barndoms vardagsrum, som så många gånger, den här gången med en makt att få slut på det.
Jag är fortfarande så tagen av händelsen.
...

Vilken fruktansvärd upplevelse, och jag förstår verkligen din ilska. Även om jag också förstår att din ilska skrämde dig. Och att din barndoms trauma drabbade dig. Fy vilka hemska minnen du har ?

Vilken tur att ni kom förbi, och så modigt agerat. Hoppas verkligen att kvinnan fullföljer anmälan, men det är nog tyvärr inte sannolikt ?

Kram ?

Vilken fruktansvärd upplevelse!
Så ont att läsa om och så ont att förstå vad kvinnor till män som slår genomlider.
Känner din förtvivlan och frustration när du återupplever din barndom på detta vis ??
Alkoholen är ett gift som dödar och förstör!
Vad bra att du handlade och ingrep så att misshandeln avbröts.
Stor kram ???

Människor förvandlas till miserabla trasor.... så många som lider pga alkohol.. så många barn som tvingas uppleva misären i sitt hem. Önskar jag kunde hjälpa. Så många barn som inte berättar. Jag sökte hjälp när jag var 16. Socialen trodde mig inte. När jag var 18 tog jag mig därifrån. Flyttade.
Alkohol är ett nervgift. Borde förbjudas.
Varför tillåter man detta öppna missbruk?

Kram till er alla! Fortsätt er fina nyktra väg!?

Jaja...vardag igen. Jobb, hämta/lämna på fritids, middag varje dag, vardags-hjulet rullar...
Vill ha mer tid till träning. Nu klämmer jag in 2-3 ggr/veckan. Helt himla ok men jag skulle vilja ha in mer vardagsträning. Det är min medicin?
I övrigt, gått igenom en hel pms-vecka utan psykbryt ?
Känner mig lite mer stabil.
Inte druckit på hela 2020. Ett galet år! Är det såhär det är att vara nykter?? Har jag druckit mig igenom pandemier och katastrofer förr?
Känner mig starkare men ödmjuk.
Lite uttråkad och tom, söker lite glitter i min vardag. Förr var det en flaska vin av starkaste sort. Nu behöver jag riktig energi. Mat, vila, träning, skratt, sällskap, härliga upplevelser och min familj. Mina barn. Så härligt att få vara vaken och klar, vara mamma åt mina barn. De ger mig energi. De tar den lika ofta. Omvandlar den till livet.
Life is crazy shit som nykter. Ja ni hör, jag svamlar som på rödvin! Helt nykter!???‍♀️?

Ja, du beskriver det som är så underbart - livet! Ett unikt år på flera sätt. Tycker det låter som om du funnit en fin balans, träning inkluderat, trots allt som är.
Kram!