Det spelar ingen roll hur ofta man läser om det, man måste UPPLEVA att vara nykter bland onyktra.

Jag håller med om att det faktiskt är mycket roligare. Dels är alla känslor mer genuina som nykter, herregud vad jag kan skratta så det känns i hela kroppen numer. Dels lyssnar man mer, samtalen blir mer nyanserade, och man har bättre fingertoppskänsla helt enkelt.

Vinn-vinn-vinn-vinn typ ?

Bra att du skriver om det, så att fler får läsa och sen förhoppningsvis vågar prova själva att vara nykter bland onyktra.

Kram ?

vad jag blir glad när jag läser dina inlägg?Du är på väg, god väg??

Och visst går det att ha roligt utan alkohol. Oftast tom roligare för att man faktiskt minns vad som hänt när dagen efter kommer?

Kram?

Ja, Sommarbarnet - det känns att jag är på väg mot något bra! Så tacksam för dessa nyktra dagar. Kan nästan längta till imorgon, lördag morgon och få känna mig pigg och glad.
Har haft min mamma med sambo på middag ikväll. Min mamma är nykter sedan 15 år, eller mer, och vi delade en Nusecco till maten. Det var en riktigt trevlig kväll :).
Känner dock att jag fortfarande behöver alkoholfria alternativ som liknar alkohol - drinkar, bubbel och öl - för att komma över suget. När försvinner den känslan?

Härligt att läsa att du nu fixat två vita veckor ?
Är jag nykter idag (vilket jag räknar med), så har jag nu sex helvita veckor. Helt klart personligt rekord (åtminstone sett över de senaste 40 åren?).
Jag kan känna igen mig så mycket i det du skriver att man nu kan längta till nästa dag. Igår satt jag och funderade på sådant som jag skulle göra på lördag morgon. Detta är nya tankar för mig då jag tidigare helst inte ville planera något lördag eller söndag morgon/förmiddag, eftersom jag alltid vetat att jag förmodligen skulle vara ”seg” då. Nu är det lördag morgon. Klockan är 04:15 och jag känner mig pigg och energifylld och har svårt att somna om (därför skriver jag här). När jag dricker brukar jag visserligen vakna till vid denna tiden också, med den skillnaden att jag då har svårt att somna om pga ångest att jag dricker.
Nu ser vi framåt mot nya möjligheter utan alkohol! Vi gör det tillsammans genom att stötta och peppa varandra.
Nu kör vi!

Hej
Jag var under rätt lång tid ”beroende av” a-fria alternativ, efter en tid begränsade jag dessa till särskilda tillfällen, dvs bryta vanan att varje dag ”ta sig något”. Jag jobbade mig lite i taget bort från det då jag fann att det höll mig lite kvar i känslan av att belöna mig med ett glas. Det har blivit allt mer sällan med tiden, numera tar jag nästan helst ett glas cola zero på fredagen. (Men ikväll när vi har vänner på middag blir det säkert ett par glas a-fritt vin.)
Ha inte bråttom med att förändra allt och framförallt var snäll mot dig! Om a-fritt funkar som en krycka nu är det väl helt ok. Med tiden är det mycket som förändras, men lite i taget! Kram!
Ps, har varit nykter 8 månader imorgon så detta är en process över tid är min erfarenhet.

Är så stolt att jag klarat två veckor spik nykter :). Tack för grattis och pepp Svenne - och stort grattis till dig och dina sex veckor! Wow! Visst är det en härlig känsla att vara vit. Jag äter dock mer godis än innan, men jag ska komma igång att röra på mig mer framöver, och då brukar sötsuget minska per automatik.
Vaknade innan åtta på morgonen och satt i köket och åt frukost, lyssnade på Ring så spelar vi och läste tidningar. Tog en långpromenad i skogen med mammas hund, samtidigt som jag lyssnade på Alkispodden. Badade i havet, som börjar bli kallt, men det var uppfriskande. Var och handlade och har fixat lite här hemma. Några kompisar ville få med oss ut, men varken min man eller jag var sugen. Vi ska ha en helg med vila, mys och fix. Allt i vår egen takt utan att ha något inplanerat - jag älskar såna helger.
Inatt drömde jag att jag var på någon tillställning och snodde med mig en halvfull Bag-in box Rosé. Jag gömde mig och drack och tittade noga så ingen såg mig. Hade en konstig känsla i kroppen när jag vaknade. Varför drömde jag det? Jag tänker en del på alkohol, kanske därför... Längtar tills den dagen då jag inte ens tänker på A, eller vad jag ska ersätta det med. Vill bara leva i nuet och bli helt fri från skiten. Hoppas jag klarar det.
Läser en del på forumet och blir förundrad över hur mycket alla vill samma sak - bli fria. Så bra att detta forumet finns, så vi kan hjälpa varandra att bli det. Tillsammans är vi starka!
Ha en skön lördagskväll alla kämpar därute<3.

...till snart 8 månaders nykterhet! Gud, vad stolt du måste vara! Så skönt att höra att du också hade alkoholfria alternativ som "krycka" men att det successivt gick över. Jag försöker vara snäll mot mig själv och tycker att jag kan unna mig både godis och annat - allt som gör att jag slipper suget. Samtidigt kan jag jobba med mig själv, mina känslor och tankar. Så hoppas jag att jag kommer att vilja vara nykter för all tid framöver. Känns onödigt att börja om igen. Har ju varit där tidigare, och det har bara gått utför varje gång. Känns otroligt peppande att läsa om alla er som klarat flera månader, och till och med år, utan alkohol. Tack för att ni finns kvar här i forumet och peppar oss andra som precis börjat vår väg till ett nyktert och meningsfullare liv. Är så tacksam för alla tips och reflektioner. Kram<3

Bra jobbat med två veckor Rule! Ät godis och drick vilken alkoholfri dryck du vill. Det viktigaste är att du fokuserar på nykterheten nu. Själv tuggade jag en massa tuggummi den första tiden, tyckte det hjälpte mot suget konstigt nog.? Och drömmar om alkohol är vanligt, det är helt ofarligt ju, bara det undermedvetna som bearbetar din omställning till ett nyktert levende.

Kram

Jag kanske borde testa tuggummi - det känns lite nyttigare än chips och choklad :). Jag håller med om att det är fokus på nykterheten som är viktig nu. Och drömmar är drömmar, som tur är. Så härligt att komma ihåg dom dock, oavsett vad de handlar om nu när man vaknar nykter. Ha en fin kväll!
Kram

Och stort grattis till två veckor!
I början av min nykterhet kände jag att jag inte klarade/orkade fler projekt ( vikt , flytt osv).
Det är ett stort och flott arbete du gör när du håller dig nykter. Jag försökte att ta tag i vikten också initialt men la ner eftersom jag bara klarade en sak.
Förändringar är bra men kom ihåg att vara snäll mot dig - ta hand om dig!
Jag tror på dig ....du verkar så starkt vilja förändra ditt liv.
Och igen - grattis till två veckor!

...det känns bra! Du är inspirerande, och beskriver suget så bra! Hade varit kul att testa VV-kassen samtidigt och se om livet och kroppen känns lättare med den under vardagarna. Har ätit en hel del choklad idag och mår nästan illa. Känner mig redo att börja äta bättre. Men kommer alltid att sätta nykterheten främst!
Kram

Fialotta88

Grymt bra jobbat med så många nyktra dagar nu. Jag känner igen mig i det du skriver om att sömnen blir så mycket bättre. Jag är väldigt morgontrött och senaste åren har jag snoozat alldeles för länge och behövt kämpa för att ta mig upp. Sen blir det ju superstressigt på morgonen för att jag snoozat så länge och då har jag känt mig ur balans varje dag. Nu vaknar jag när klockan ringer och känner inte alls att jag är lika trött på morgonen. Helt fantastisk känsla!

Jag har också drömt en del om alkohol. Häromdagen drömde jag att jag körde rattfull och inte mindes hur bilresan gått eller om jag varit med om en olycka eller så. Det var fruktansvärt! Jag vaknade med sån extrem ångest. Jag har aldrig kört rattfull och skulle nog aldrig kunna förlåta mig själv om jag någon gång gjorde det.

Jag sover liksom du Fialotta88 mycket bättre nu när jag inte dricker, men jag känner mig ändå trött om dagarna. Kan det bero på att det tar en del energi att jobba med sig själv, att ta in alla intryck här i forumet och alla tankar som börjar falla på plats? Jag tror det. Jag vill gärna lägga mig vid 22-tiden och vaknar oftast innan klockan ringer och det känns gott att vara pigg och redo för en hel jobbvecka :).
Det känns som att nykterheten är mitt största fokus nu och allt annat är underordnat. Skönt att känna så. Skulle vilja ha ännu mer tid att lägga på mitt "tillfrisknande", men samtidigt så känner jag mig så osocial när jag sitter med datorn hela tiden. Min man vet att jag vill och måste lägga mycket tid här - speciellt nu i början - och accepterar det, men jag vill inte själv att det ska bli för mycket. Ungefär som när någon sitter med sin mobil hela tiden och är frånvarande - det känns ju inte så kul.
Det har varit en bra dag med jobb, havsbad och nu middag och lite tv-tittande. Jag älskar verkligen livet som nykter - känns så skönt att känna och vara fullt ut. Är jag trött eller pigg så beror det inte på alkoholen, utan det är riktiga känslor och signaler från min hjärna och kropp. Är jag glad eller ledsen så är det riktiga känslor och beror inte på alkoholens inverkan. Jag känner mig mer stabil och liksom lugnare. Hoppas det håller i sig<3.

Jag har haft en ganska stressig dag på jobbet och blev kvar till efter fem, och kände en känsla av att jag skulle vilja hem och dricka nåt starkt. Jag gick och köpte alkoholfritt bubbel och en sockerfri Indian tonic water plus chips. Jag gjorde en alkoholfri drink direkt när jag kom hem, åt lite chips och det kändes genast bättre. Sen hade jag inget mer sug och jag behövde inget mer. Imorgon ska jag börja registrera mat, dryck och motion i Viktväktarnas app - jag registrerade mig idag och det kändes konstigt när jag skulle skriva in vad jag äter och dricker. Under alkoholfrågan skrev jag att jag aldrig dricker. Det kändes stort att skriva - som ett löfte jag i alla fall ska hålla de två viktväktar månader som jag nu förbundit mig till. Och förhoppningsvis längre.
Hoppas på en god natts sömn till alla därute!

Kände samma sak när jag hämtade ut medicin på apoteket och fick information om att ”dricka högst måttligt” och jag svarade:
Jag dricker inte alkohol.
Kändes så stort och kaxigt! En inre liten knytnäve mot himlen.
Heja dig! ?

Jag blev nyligen medlem i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. För att jag vill bidra till samhällets syn på alkohol generellt.

Då fick jag typ på ”heder och samvete” kryssa i att jag är nykter. Det kändes stort och betydelsefullt! En riktig milstolpe för mig ??

Kram ?

Förstår precis Se klart och Andrahalvlek! Så skön känsla! <3

Jag var på systemet idag och köpte alkoholfritt bubbel och annat utan alkohol. Jag har egentligen inte varit så sugen på alkohol, men något har varit oroligt inom mig idag. Jag åt glass och gjorde en alkoholfri drink med Peronibitter och tonic och så drack jag en alkoholfri öl direkt när jag kom hem. Suget försvinner när jag dricker dessa substitut och äter godis. Jag önskar att jag slapp känna suget...Det blir svårt att viktväkta om jag ska vräka i mig glass och annat för att hålla suget borta. Nykterheten måste gå först men jag ska göra ett riktigt försök med Viktväktarna i två månader, sen får vi se... Godnatt!

Jag sov jättedåligt inatt, och har känt ett sug efter alkohol idag... Kanske för att jag är trött, och har en del att göra på jobbet (men inte överdrivet mycket) - ja, jag vet inte. Såg människor gå med bag-in box på torget och kände att jag verkligen skulle vilja ha något idag. Varför känner jag mig mer sugen nu när det snart har gått tre veckor?
Jag ska kolla You-tube filmer som jag sett att några i forumet rekommenderat, så kanske jag förstår bättre och slipper suget. Ska äta glass och dricka Tonic Zero till det. Hoppas sömnen blir bättre och suget helt försvinner snart. Min man är inte hemma förrän sent ikväll, och jag tycker det är skönt att bara få ligga i sängen med datorn och vara för mig själv. Har ingen lust att gå ut i solen de sista timmarna då den är uppe, känner bara för att ligga här och bara vara. Önskar dock att jag kände för att ta en promenad, men jag orkar inte idag. Känner mig lite dyster på något sätt...

Vid tre veckor hade jag ett enormt sug. Kanske du förväxlar suget med hunger? Ät i så fall ordentlig mat. Skippa glassen till efter maten.
Kram!

Offside

Tre veckor är bra jobbat. För mig kommer också suget i vågor och ibland utan direkt anledning och det suget känns jobbigast.

Det finns säkert bra förklaringar varför suget kommer hos alkoholforskare, återkom gärna, men jag funderar lite på om det kan bero på:
1. Den första euforin kring att vara nykter börjar lägga sig.
2. Tankar om att det kanske går att dricka smyger sig på, plus att minnet om alkoholens biverkningar inte är lika starka
3. Det som jag tror påverkar mig mest och kanske dig. Du är ständigt närvarande i dina tankar. Alkoholens starkaste kraft, och bästa (?) är väl just att du är bara i nuet. När vi är vana att ge hjärnan ”semester” så ofta som vi gjort så är det ju en väldigt stor omställning för oss och det i kombination med punkt 1 och 2 tror jag gör att dessa dippar kommer efter längre tid.

Kanske otydligt, men kanske kan vara någon form av förklaring varför det uppstår och skulle som sagt vara intressant att veta om det finns typiska faser i nykterheten att se upp med.

Kämpa på