Han har skrivit boken ”Skål ta mig fan” och han skriver där att det svåraste att vänja sig vid var att stå ut med sig själv hela tiden. Precis som din punkt 3 Offside.

Har inte tänkt så innan själv. Jag brukar distrahera mig med ljudböcker så jag lyssnar inte på mina egna tankar hela tiden.

Det är kanske därför meditation är populärt i nyktra kretsar? Då stänger man av tankarna en stund.

Jag tror att du har helt rätt i alla tre punkter Offside. Minnet är kort, det värsta glöms bort fortast. Smekmånaden är över. Alkoholdjävulen ser sin chans att börja viska: ”Ett glas funkar nog”.

Säg ifrån direkt: ”Nej, jag ska inte dricka”. Rota sen fram ett riktigt hemskt fylleminne ur minnet.

Kram ?

Sov jättegott inatt, tack och lov. Men har varit så sugen på att dricka något starkt idag igen... Pratade om det med min man när vi var ute och gick efter jobbet. Tänkte till och med på att ta något och börja om på ny kula imorgon...Men jag stod emot och tog en Sanbitter och tonic och åt choklad direkt när jag kom hem - då försvann suget. Min man drack en öl när vi spelade kort och har nu öppnat vin under matlagningen, men det gör mig ingenting. Jag kommer inte att ta något. Jag tror att suget var så stort för att jag både var hungrig och trött. Det verkar vara en trigger. Måste kanske alltid ha något sött med mig som jag kan äta som stillar suget...

Stort tack för tips och pepp Charlie70,Offside och Andrahalvlek - det betyder jättemycket! Att leta upp fylleminnen är ett mycket bra tips. Varje gång jag ser mig i spegeln ser jag ärret under ögonbrynet och minns den hemska kvällen då vi var på fest hos vänner. Det bjöds på fördrinkar och vinet flödade och sen blev det Xante till kaffet. När jag var på toaletten föll jag rakt fram mot tvättfatet och slog i ögat så det sprack under ögonbrynet. Konstigt nog kunde jag stoppa blodet, så ingen såg något, men jag var ordentligt full vilket nog alla såg. Dagen efter hade jag världens blåtira och den fick jag försöka förklara bort... Det var oerhört pinsamt att komma till jobbet och se ut som att man blivit misshandlad. Fy, vad hemskt - det vill jag aldrig mer vara med om!
Ha en fin och nykter fredagskväll alla kämpar därute <3

Just fredagar är tuffa i början. Man är trött efter en lång jobbvecka, och man är ju så jävla van vid att dricka vin på fredagar ?

Men man vänjer sig snart av med det, man får unna sig något annat gott i tv-soffan. Själv dricker jag röd grapefrukt-drink ?

Trevlig nykter helgkram ?

Har haft en bra helg, trots lite alkoholsug emellanåt, men jag har klarat det bra och tillåtit mig själv att äta vad jag vill och bara slappa. Har träffat vänner på restaurang både igår och idag och det har känts bra. Jag fick frågan av en kompis om jag slutat dricka för alltid. Jag sa att jag inte visste. Vissa dagar känns det som att jag vill det, andra dagar vill jag inte det.
Idag när jag tittade på en eventuell resa uppåt landet som jag och min man tänker att vi ska göra började jag räkna på när jag varit nykter i tre månader och tänkte att det ju hade passat att resa då för att kunna "fira" att jag klarat det. Som en belöning liksom att kunna skåla i vin och bubbel. Det är ju helt sjukt att tänka så... Har en lång väg framför mig känner jag. Men är så stolt att jag nu klarat 3 veckor och en dag utan alkohol. Yeah!

Du jobbar på jättebra med nykterheten.

Det bästa är att ta en dag i taget men samtidigt tänka att beslutet gäller ”inom överskådlig framtid”.

Min erfarenhet är att det är rätt lagom att ”ta om” beslutet varje månad. Du kommer att tänka annorlunda om nykterheten för varje månad som går.

Kram ?

Jag hoppas verkligen att jag kommer att tänka annorlunda framöver. Hoppas också på att min energi och motivation ska komma snart...är fortfarande trött efter tre veckors nykterhet. NÄR kommer energin tillbaka?

Min energi har kommit stötvis tycker jag. Rätt snabbt fick jag lust och energi att tex städa klädkammaren. (Sådant hände typ aldrig när jag drack.) Men efter två timmars städande tog all energi slut ?

Tänk att tröttheten är bra, det betyder att kropp och hjärna lägger all sin energi på att läka ??

Kram ?

Jag tror det är helt normalt att tänka så. Själv hade jag påsken som ett hägrande datum när jag skulle skåla i allt jag kom över... (jag slutade 6 januari). I hyfsat god tid innan dess så tog jag nytt beslut om sex månader och när påsken kom skålade jag i jag-minns-inte-vad-alkoholfritt men härligt var det, och ingen stor grej. Snart har det gått nio månader och nu tänker jag visst på alkohol då och då pga det präglar mitt liv mycket att INTE dricka, men är aldrig sugen och saknar det inte. Fördelarna är så ofantligt många, och blir bara fler. Jag är säker på att det gäller dig också! Kram ?

Hej, jag svarar dig här i din tråd. Jag säger som Andrahalvlek, stötvis. Första perioden var just där du är nu, vid 3 veckor ungefär och det höll i sig ett bra tag. Främst var det att min sömn blivit såpass bra så jag orkade göra saker. Tex fixa med huset och åka på fisketurer. Motivationen var inget vidare, men när jag väl satte igång att göra saker så kändes det bra, och framförallt, efteråt. Yes, det här gick ju bra liksom, och var kul. Det gav mersmak och motivationen växte mer och mer till att fortsätta att göra saker. Efter detta har jag haft små dippar ibland, men min energi och motivation blev stadigt starkare ju längre tiden gick. Dipparna berodde nästan uteslutande på att jag började tänka för långt framåt. Hur blir det till påsk, till semestern osv. Med facit i hand så är det totalt meningslöst att tänka hur man känner framåt i tiden. Det går inte föreställa sig hur bra man mår och hur man absolut inte vill dricka något. Inte känna någon som helst längtan efter alkohol. Det bara blir så.? I alla fall så blev det så för mig.

Så du kan vara lugn, du kämpar på jättebra och allt löser sig, det gäller bara att inte tro att man minsann klarar att ta ett glas. Det är inte värt risken.

Kram. ?

Idag skulle min pappa fyllt 80 år…Han gick bort för två år sedan. Han dog ensam med alkohol i blodet och fettlever. Han drack för mycket och hade gjort i många år, och trots att han försökte hålla koll på intaget och träna för att hålla sig i form så gjorde han mig så ofta besviken på att han vid fel tillfällen kunde bli eller vara full när vi sågs. Jag vill aldrig att mina barn ska känna sig besvikna över mig på det sättet. När jag grattade honom ute på verandan med min syster i luren såg jag ett stjärnfall. Jag började gråta. Han finns därute någonstans, det är jag säker på. Han har det bättre där han är nu. Det känns fint.

Var irriterad på en kollega på jobbet idag och känslan höll i sig när jag kom hem. Så jag hällde upp en alkoholfri drink och satte mig och kollade en serie för att varva ner och komma bort från den negativa känslan. Det gick sådär. Jag hade inte en tanke på att dricka alkohol alla fall - det är jag tacksam över.
Jag har tagit tre alkoholfria drinkar, San Bitter med Indian Tonic, och en alkoholfri öl ikväll. Behöver fortfarande dessa substitut för att "döva" mig. Men så får det vara nu. Det viktiga är att hålla mig nykter. Sov gott därute!
Och tack Andra halvlek, Se klart och Torn för era kloka ord ovan - de stärker mig!

Han dog 61 år gammal i sviterna av sitt alkoholmissbruk. För 19 år sedan. Och jag vet att han finns häromkring mig och att han är så glad för att jag har slutat trampa i hans fotspår.

Kram ?

Starkt att bryta mönster som säkert präglat ditt liv. Och fint med stjärnfallet... Angående att ta en alkoholfri drink så tänker jag att det är något man kan fortsätta med med gott samvete. Att sätta sig i lugn och ro med något gott att dricka är ju inte förbehållet alkoholkonsumenter. Precis som kaffe blir även en alkoholfri dryck en symbol för att man unnar sig en stunds vila. Och gör man det alkoholfritt tycker jag att det är en god vana.

Jag är ensam hemma ikväll, min man är med kompisar på puben. Har jobbat en del och kollar nu på tv med en alkoholfri dricka på bordet. Och, ja, Kennie det får mig att känna mig avslappnad - så varför inte göra det till en god vana (eller det är det nog redan). Ganska skönt att vara ensam ibland så jag slipper vara social och bara grotta ner mig här i forumet.
Har haft ont i huvudet till och från en längre tid, fick ta en Alvedon imorse. Kommer inte ihåg när jag tog en värktablett sist - inte ens dagen efter en festkväll. Jag har varit utomhus, druckit vatten och ätit och sovit okej. Var kommer denna huvudvärk ifrån? Sist jag hade en sån långvarig huvudvärk var när jag slutade dricka kaffe - fast då var den sju gånger värre. Hoppas den går över snart. Beror det på att jag slutat dricka? Det är ju trots allt snart en månad sedan...
Andrahalvlek - så tråkigt att din pappa gick bort så tidigt! Den förbannade alkoholen! Jag vill verkligen inte heller trampa i min fars fotspår. Hellre i min mammas - hon sökte hjälp och har nu varit nykter i 17 år. Men jag är fortfarande inte säker på om jag kommer att ta beslutet att aldrig dricka igen - jag är dock helt säker på att jag ALDRIG vill dricka som jag gjort i perioder. Det är förödande för både kropp, själ och relationer. Liksom det att gömma alkohol och smygdricka i tron att ingen ska märka. Det vill jag inte tillbaka till!

Nu har jag varit nykter i en månad och en dag :). Jag kör vidare och satsar på ännu en vit månad. Men igår hände något läskigt... Jag och min man hade tagit det ganska lugnt under dagen och jag hade fixat lite i trädgården. Några vänner bjöd hem oss på Rosé på deras veranda, men vi tackade nej. Vi satt och solade några timmar på vår egen veranda, min man med starköl och jag med en alkoholfri drink. Jag låg och lyssnade på Alkispodden. På kvällen lagade min man mat och öppnade en flaska rött. När han var på övervåningen så bara hände det utan reflektion: jag tog glaset och höjde det till min mun och drack en liten klunk. Sen fortsatte jag att vattna blommorna. Något lite senare när han satt i tv-rummet med sitt glas såg jag att det var bananflugor som kretsade kring hans öppna flaska på köksbänken. Innan jag satte på korken för att hindra dom att komma in så höjde jag flaskan och tog en till klunk. Jag sa inget till min man om detta. Vill att han ska tycka att jag är duktig. Det kändes bara fånigt på något vis, betydelselöst. Och även om jag inte ser detta som ett återfall, det var verkligen ytterst lite jag tog och jag kände inget varken psykiskt eller fysiskt, så är det skrämmande hur hjärnan luras att få handen och munnen att ta alkoholen - trots att det inte fanns något sug eller någon tanke bakom. Det bara hände... Någonstans fanns nog tanken att jag skulle "fira" att jag klarat att vara nykter i en månad. Det är läskigt tycker jag. Jag vill ju ha full kontroll och INTE ta en droppe (för det var droppar det handlade om). Jag ska vara mer vaksam på när detta eventuellt händer igen. Är det någon som känner igen sig?

Hej! Slängde ut all alkohol när jag bestämde mig. Sa till mannen att han fick dricka men han valde att inte göra det nåt framöver när han va med mig. (Hans eget val).
Så vi har inte haft alkohol hemma sen dess (49 dagar). Så vet faktiskt inte om jag skulle ”råka” ta en klunk om ett glas vin stod framme. Det skulle nog va sjukt lockande! Kanske ska du prata med din man om att inte ha öppnad öl & vin osv. framme. Han kanske kan hjälpa/stötta dig lite mer där? Tänker att det är lätt hänt att ”äh vad gör väl ett glas. jag blev inte lockad utan det bara hände. Så det ska nog inte va nån fara”. Och så är man på ruta 1 igen..... jag är ingen expert. Tänker bara att jag kanske skulle falla tillbaka just på det sättet själv.
Kramar ?

Jag hade en del sådana tankar de första månaderna, men agerade aldrig på dem. Väldigt lurigt om det står öppnade flaskor eller halvfulla glas obevakade. Försök att undvika sådant. Häll ut eller ställ undan är mitt tips. Det är reptilhjärnan som slår till, läskigt men så är det.

Grattis till en månad, snart börjar de verkliga fördelarna med att vara nykter rulla in på löpande band!

Kram ?

Exakt det du beskriver ledde till att jag fick börja om i tisdags.
Gick förbi en flaska med en slatt tequila i lördags.
Hade absolut ingen tanke på att dricka, men handen lyfte och jag svepte.
Väldigt läskigt, och jag fortsatte tyvärr att dricka under resten av helgen.
Inget fylleslag, men himla onödigt och oförklarligt.
Är väl reptilhjärnan som Torn skriver.
Har absolut ingen alkohol hemma efter detta, men det är ju lättare när man bor själv.

När jag och mannen pratade om att jag måste sluta dricka, det var i maj tror jag, så kom vi överens om att inte ha alkohol hemma. Han packade ner det i en låda och ställde undan.

Vi har kvar på landet så jag ser en stor risk att åka dit. Men ska be honom att ta bort den också. Har bara inte orkat visa mig svag igen...
men jag klarar inte av att ha det hemma. Det vet jag.

@Torn: Längtar efter när de verkliga fördelarna med att vara nykter börjar rulla in på löpande band - det är min morot!
@Blenda, vi får vara extra uppmärksamma och vakta våra reptilhjärnor framöver.
Märkte idag när jag höll på med en syssla i trädgården som jag tycker är sååå tråkig att jag instinktivt tänkte på alkohol, att det hade varit gott med lite vin som gjorde det hela lite roligare. Likaså när jag tänker på att jag imorgon
måste fronta min kollega som gjort dumma saker som drabbat mig jobbmässigt så vill jag bara dricka mig full för att slippa tänka på det idag. Jag är inte konflikträdd, men känner mig lite skör och vill inte hamna i bråk eller skapa dålig stämning... Längtar efter att slippa tankarna på alkohol som en lösning eller flykt.
Hoppas att kunna sova gott inatt så jag kan känna mig stark imorgon.
Kram alla kämpar därute!

Åh vad jag kan känna igen ”måste ta itu med... men orkar inte dricker ett par glas vin så nu hann jag inte”
Det KONSTIGA är att med tiden blir det färre grejer att ta itu med pga man har gjort det man ska pga fler timmar att göra det man ska och mindre ångest kring att göra jobbiga grejer.

Vad gäller öppna flaskor hemma- det är jag jätterädd för, speciellt om jag är ensam. Jag kommer aldrig ta ett överlagt beslut att dricks ur en gammal flaska men är jätterädd för det ni beskriver.
Öppna flaskor är som ett SKAV tills jag häller ut. Som att jag kan se de där halva slattarna med röntgensyn och det stör mig.
På landet ställs halva flaskor möjligen långt bak i ett skåp, här hemma häller jag ut det som inte dricks upp. Skoningslös ?
Kämpa på, det lättar, och ljusnar! ?