Tack Se klart och Andrahalvlek. Jag förstår att detta med sömn som mycket annat kan gå upp och ner. Jag får försöka ha ett avslappnat förhållningssätt till detta och förhoppningsvis är detta något som förbättras på sikt. Man förstår att det händer mycket både i kroppen och hjärnan när man går från många års i princip dagligt drickande till att plötsligt sluta helt. Undrar hur lång tid det tar innan man fysiskt är helt ren från alkoholen?

All alkohol är ute ur kroppen efter två veckor. Men sen kan det ta upp till ett år innan hjärnkemin och annat man har skadat i kroppen har reparerat sig.

En del repar sig inte helt, men dem tillhör inte vi ?

Kram ?

Hej Andrahalvlek.
Låter jobbigt det där med sömnen ... Det är ju viktigt med god sömn. ?

Vad jag uppfattat har du också utmanande arbete som kräver sitt.

Min anhöriga kämpar med en nykter period och kan vakna kl. 4.30-5.30 på morgonen / natten i motsats till tidigare. ? Äter frukost, tar några muggar starkt te. Helt kastat om dygnen. Kanske vanligt det blir så då man slutar dricka / kraftigt drar ner på det och att det håller på så ett tag. Jag brukar fråga hur det är och ge en puss, och brukar lite skämtsamt säga att han just denna tidpunkt inte får mera av mitt härliga sällskap så brukar han skratta till. ☺️ Vi har ju utmaningar vi bägge, men försöker ändå med lite humor göra tillvaron mindre jobbig.

Hoppas du får flera bra än dåliga nätter nu, och att det lugnar ner sig på jobbet. Sköt om dig!
?

Kvällstrött och morgonpigg är vanliga biverkningar av nykterhet.

Det har lugnat ner sig lite för mig nu. Men jag lägger mig tidigare och är piggare på morgonen, och sover bra 8 av 10 nätter. Tack vare nykterheten. Hälsa din kille det!

Kram ?

Tiden rullar på och det har nu gått 8 veckor sedan jag vaknade den söndagsmorgonen i somras då jag bestämde mig för att göra ett uppehåll med alkohol.
Har bestämt det många gånger förut, men aldrig lyckats hålla i det så länge som jag gjort denna gång.
Har som mål att vara helvit i tre månader för att bryta mitt destruktiva drick-mönster som eskalerat de senaste åren.
Har försökt göra uppehåll många gånger förut men inte klarat det särskilt länge. Vet inte varför, men denna gång har det gått mycket lättare och jag har inte ens känt en längtan efter att få dricka denna gången. Det känns helt plötsligt som en befrielse att inte dricka. Så skönt att slippa lögner, dåligt samvete och det ständiga bakruset.
Har börjat få mer energi och det händer mer i mitt liv nu när energin kan läggas på mer konstruktiva saker.
Måste ändå komma ihåg att ta en dag i taget och därför bestämmer jag mig redan här och nu att jag ska ha ytterligare en nykter dag. Jag känner just nu en stor tacksamhet för att jag lever och att jag har möjligheten att välja att njuta av livet.
Ha en skön söndag mina vänner och sluta aldrig tro på er själva!

Visst är det skönt när frånvaro av alkohol börjar bli det nya "normala". När allt mest bara rullar på.
Du har ju kommit en bra bit på vägen mot ditt mål, vad som händer sedan är en senare fråga. Kanske det känns så bra att du fortsätter utan alkohol av bara farten?
Själv har jag satt alkoholen on hold tillsvidare, utan tidsgräns. Men fortfarande en dag i taget.

Har inte kunnat sova så bra inatt - ser ut som att du inte heller sovit så bra... Ganska skönt att lägga sig i soffan och gå in här i forumet och läsa om allas liv och kamp istället för att ligga och vrida och vända. Grattis Svenne till två månader! Bra kämpat! Ha en härlig söndag!

Tack alla för,pepp.
En sak som jag nu efter 2 månaders nykterhet reflekterat över är hur det känns som även vardagarna på något sätt fått ett högre värde. Tidigare har jag levt mycket för helgerna och sett vardagarna som lite av en transportsträcka till helgen. Kanske för att helgerna har varit mer tillåtande dryckesdagar. Nu när jag inte dricker har jag lagt märke till att denna syn har förändrats. Jag längtar inte lika mycket till helgerna längre under veckorna. Inte så att jag inte ser fram mot dem, men skillnaden mellan vardagarna och helgen har minskat och jag uppskattar nu även vardagarna mer än tidigare.
En dag i taget med support av tiden ?

Visst är det otroligt hur en tisdag kan glimma till sådär helt utan uppenbar anledning och hur en måndagkväll framför tvn kan vara njutning extra allt. Såna känslor kommer över mig varje dag- och starkare med tiden. Det går var vad märker efter snart 9 månader, inte över.
För mig har liksom livet öppnat sig på ett nytt sätt och visst kan jag längta efter helgen men mest för min sovmorgon. Just nu ser jag fram emot min kaffe i sängen en onsdag morgon i september.
Så härligt att höra att det går så bra för dig, en dag i taget! Kram ?

9 vita veckor nu. Första veckorna gick mycket lättare än jag hade vågat hoppas på. Men de sista två veckorna har jag börjat må sämre. Jag har tidigare skrivit om mina problem med sömnen. Sömnproblemen har sista tiden blivit ännu värre och nu har detta börjat påverka mig rejält. Jag vaknar nu ofta efter 3-4 timmars sömn och har mycket svårt att sedan somna om. Detta ”sliter” på mig känner jag och jag känner mig ur balans. Vet egentligen inte om detta är kopplat till min omställning till ett nyktert liv, men så här illa har jag aldrig sovit och det är inte hållbart i längden.
Någon som har haft eller har liknande erfarenheter med sådana sömnproblem i samband med avslutat drickande?

Jag somnar som ett vaggat barn, men vaknar efter en och en halv- två timmar. När jag väl somnat om upprepas problemet, hela natten.
Har fått Propavan utskrivet. De är inte beroendeframkallande. Det är inte insomningstabletter, utan de skall hjälpa till att få mer sammanhållen sömn. Jag blir lite seg på morgonen när jag tagit dem, men läkaren tipsade om att man kan ta dem lite tidigare än vad som normalt rekommenderas. Kanske kan vara något att prova?
Motion och en förbättrad kondition hjälper också, men den delen kanske du redan sköter? Hoppas det löser sig, skitjobbigt att inte få sova ordentligt.

Hej
Jag hör till de som ibland tar hjälp av sömntabletter, ibland av oro för att inte kunna somna, ibland av stress, ibland för att jag sovit ”för länge”, behöver tex gå upp senast 8 även på helgen för att kunna somna i tid.
Jag har dialog med min husläkare kring detta och jag vill tro att det är bättre med en halv sömntablett än stressen kring sömnen, eller för få timmar. Jag är helt medveten om att det inte är optimalt, men så som mitt liv är just nu är det svårt att reducera stressen mer än jag efter bästa förmåga gör.
Jag har även testat atarax som några nämner, vilket påverkar mig mer följande dag. Jag tar en halv imovane/zopiklon och har inte höjt dosen under senaste tio åren.
Jag tänker att det är individuellt och vill inte förespråka medicin i onödan men sömnproblem kan trigga olika andra saker som är långt mycket sämre än att ta en halv tablett till natten vid behov.
Boka en tid med din läkare och prata om saken! ?

Tack för input. Sömntabletter kanske får bli ett alternativ att testa.
Eftersom mina problem har förvärrats sedan jag slutade dricka så funderar jag naturligtvis på om det finns ett samband. Kanske är det inte ovanligt att det kommer en period av sämre sömn efter en tids uppehåll från A.
Har ni sett ett sådant samband?
Eller någon annan som har liknande erfarenheter med sömnproblem, kopplat till tiden efter ni slutade dricka?
Kanske är det en period jag bara ska igenom helt enkelt och att sömnen förbättras ju längre tiden går utan alkohol.

Tack för input. Sömntabletter kanske får bli ett alternativ att testa.
Eftersom mina problem har förvärrats sedan jag slutade dricka så funderar jag naturligtvis på om det finns ett samband. Kanske är det inte ovanligt att det kommer en period av sämre sömn efter en tids uppehåll från A.
Har ni sett ett sådant samband?
Eller någon annan som har liknande erfarenheter med sömnproblem, kopplat till tiden efter ni slutade dricka?
Kanske är det en period jag bara ska igenom helt enkelt och att sömnen förbättras ju längre tiden går utan alkohol.

Tyvärr har det blivit fler.. Tidigare har mina problem mer eller mindre försvunnit efter 1-2 månader, men den här gången hänger det kvar längre. Jag tror att kroppen och hjärnan behöver lite tid på sig för att ställa om. Håll ut och som sagt, kontakta vården om det håller i sig.

För en vecka sedan skrev jag om hur jag tycker sömnen har försämrats.
Nu efter 10 helnyktra veckor så ser jag också hur mitt ätbeteende har försämrats. Jag villi inte verka negativ och jag har inte börjat tvivla på mitt mål att vara helnykter i tre månader. Men helt klart så märker jag särskilt på kvällarna, när jag normalt sett drack alkohol för att stilla min rastlöshet, oro och framkalla ett inre lugn, hur jag nu istället börjat äta mer, sämre och även börjat äta mer godis. Jag ser det som att jag nu ersätter ett beroende med ett annat. Jag har både läst och hört många som slutat upplevt samma erfarenhet. Visst är dåligt ätbeteende och godisätande bättre än att dricka alkohol, men vad kan man göra istället för att stilla denna rastlöshet och inre oro som jag misstänker kännetecknar alla beroendepersonligheter och som ger upphov till ett beroende att alltid ”missbruka” eller överdriva någonting i livet?
Vill känna mig fri från inte bara alkohol, utan allt typ av beroende för att stilla något inom mig.
Vill känna sinnesro och lugn.
Jag är övertygad om att jag nu med mitt alkoholstopp är inne på en väg som är rätt för mig och jag ser framtiden med tillförsikt, men jag lyfter nu samtidigt på stenar som jag aldrig gjort tidigare och detta skapar nya (och ibland skrämmande) känslor och beteenden.
Tar gärna del av andras erfarenheter och tankar runt detta.
Ha en härlig och nykter Söndag mina vänner. En dag i taget ...
Önskar er all lycka på era vägar framåt ?

Jag känner igen mig i det du skriver om rastlöshet och oro. För mig funkar det bra med mindfulness övningar i form av aktivavspänning. Jag kör 3-4 pass på gymmet varje vecka och försöker ta en promenad eller cykeltur varje dag. Det hjälper också mot oro och rastlöshet. Dessutom sover jag mycket bättre när jag rört på kroppen. Jag har ett stilla sittande kontorsjobb som jag sköter hemifrån på heltid sedan pandemin bröt ut. Tidigare fick jag mycket gratis motion när jag åkte kommunalt till jobbet.

Hej Svenne!
Jag läste din tråd om att du sover och äter sämre efter tio veckor som nykter. Detta kan jag skriva under på! Jag äter sjukt mycket mer godis efter tio veckors nykterhet. Jag funderar på om jag har ett slags sockerberoende... Men jag ska hålla i och hålla ut - i alla fall tre månader som jag sagt - för att förhoppningsvis komma dit som många vittnar om är en underbar plats med bättre sömn, mer energi och gladare i sinnet. Hur känns det nu för dig?
Kram

Jag har druckit regelbundet större delen av mitt 58-åriga liv. Något som eskalerat de senaste åren då jag gått från en typisk helg och ledighetsdrickare till en vardagsdrickare. Under senaste året har det blivit alkohol i princip dagligen och har nästan alltid slutat med större mängder än vad det var tänkt.
Jag har under många år också förstått att jag har ett missbruk, då alkoholen ofta har ställt till problem för mig och jag många gånger mått dåligt av det. Har både försökt dra ner på min konsumtion och även försökt sluta helt åtskilliga gånger. Det har funkat ett tag men jag har alltid fallit tillbaka.
Men i somras hände något. Jag vaknade efter en blöt kväll, med ångest och mådde skit. Detta har hänt oräkneliga gånger förut, men denna gången kände jag en fast beslutsamhet i detta skulle vara sista gången. Det var på något sätt en övertygelse om att det var ”nu eller aldrig”. Jag började också läsa här, ringde alkoholhjälpen och började också skriva. För mig finns inte begreppet alkoholist och jag ser mig heller inte som sjuk. Däremot har det handlat om att förändra en livsavgörande dålig vana. Att släppa taget om alkohol!
Jag tar en dag i taget och det har jag nu gjort i 100 dagar. Det har inte varit en spikrak enkel väg, men jag har hela tiden varit fast beslutsam att inte dricka och jag mår nu bara bättre och bättre.
Så glad och tacksam.
Tack för allt stöd här inne alla hjältar. Ni är grymma!
Kör hårt, Livet är,fantastiskt om vi ger det en chans!