Har jobbat mycket både igår och dag och även när jag kommit hem. Hade dock glömt göra en sak på jobbet idag så jag fick köra in och fixa det. Så skönt att kunna köra på kvällen utan att vara rädd för att polisen ska stoppa mig i en nykterhetskontroll och att jag eventuellt skulle ha blåst rött (det har hänt att jag druckit ett glas vin, men kört för att fixa något akut någon timme senare, men säkert fanns alkoholen kvar i blodet). Att vara fri att kunna köra när som helst på dygnet är en skön känsla! Vi bokade flyg och hotell i Norrland i slutet på oktober. Kan inte låta bli att tänka på att det hade varit gott att dricka med min man under resan och den korta semestern. Det behöver ju inte blir så mycket...Och sen kan jag ju sluta dricka när barnen kommer hem till jul igen. Ja, så går tankarna. Vi får se hur det blir. Har dock räknat ut att mina tre månader av lovad nykterhet till mig själv slutar i slutet av november, så det blir förhoppningsvis inget av den tanken. Vill ju verkligen klara det! Och så skönt det skulle vara att fixa en lång flygresa med flera timmars stopp i Stocholm helt utan alkohol. Måste hitta på något annat att göra än att sitta i baren och slå ihjäl tid när den dagen kommer.

Har också pratat med min kollega om hennes hårda och okamratliga beteende - ett samtal som jag oroat mig för i några dagar. Samtalet gick bra :). Hon bad om ursäkt och skyllde på PMS besvär. Hm, jag hoppas att hon kommer att bete sig bättre framöver, för jag orkar inte med att gå till jobbet med en "klump" i magen...

Idag, imorgon och dagen efter det är jag i alla fall nykter, trots att mina tankar kretsar en del kring alkoholens vara eller icke vara i mitt framtida liv. Jag tackar ofta Gud och de högre makterna för att jag inte är själv i min "kamp" och får hjälp att motstå alkoholens olika prövningar. Kommer nog sova gott inatt!

Oj vad jag känner igen mig i hur du tänker nu.? Men tro mig, det blir bra, det är ingen som helst idé att tänka så långt fram som till slutet av oktober. Det kommer kännas helt annorlunda då. Viktigast nu, ta inte det första glaset.

Kram

Läste din tråd och tänkte att jag kände igen så mycket, och sen såg jag att du hade skrivit i min :)
Om vi nybörjare lyder de erfarnas råd ska allt säkert bli bra.
Inget första glas, och en dag/timme i taget.
Önskar dig en fin nykter dag med sovande reptilhjärna!

#Kaye - allt är bra! Har klarat att inte dricka trots att suget har varit stort många dagar den senaste veckan och helgen som gick. Har sjukt mycket att göra på jobbet, sitter till sent på kvällarna, känt yrsel, äter och sover dåligt men ser ett slut på stressen när denna helg är över. Har förstått att stress är en trigger för mig. Känner mer för att dricka för att kunna slappna av. Men trots att vi haft folk här förra helgen och vinet flödat och solen skinit så har jag stått emot och känt mig stärkt efteråt. Har dock inte haft tid att varken läsa eller skriva här. Har saknat det. Har saknat alla. Behöver detta forum för att reflektera och komma i balans. Så skönt att ha hittat hit och fått ett alldeles eget hemligt rum att bli stark i. Ha en bra dag alla som läser.
Kram <3

Godkväll alla! Har inte skrivit på ett tag nu, men varit inne och läst då och då. Fyller dock i min logg varje dag och har idag varit nykter i 47 dagar :). Det har lugnat ner sig på jobbet och jag ska börja gå in för nykterheten mer igen - skriva och läsa mer. Jag har också börjat på gym, tänker ta en månad och se vart det leder. Har aldrig tyckt om gymlokaler med många människor och svettlukt, men jag ska ge det en chans - precis som nykterheten ska jag inte ge upp i första taget! Nu känner jag att jag också måste steppa upp vad gäller att hålla i och hålla ut vad gäller corona. Är såååå trött på det, men inser ju att det är jätteviktigt att fortsätta hålla avstånd och tvätta/sprita händerna mm. Tur man inte är på krogen iaf! Nu ska jag laga mat och hälla upp ett alkoholfritt glas rött för att inleda helgen. Har fortfarande behov av att dricka alkoholfria alternativ och äter mycket godis - varför försvinner inte suget? Vill ju helst dricka vatten och äta nyttigt, men tänker att jag får ge kroppen sötsaker i nuläget eftersom det håller alkoholsuget borta. Det är det viktigaste.

Har du hittat något gott? Köpte ett på vinst och förlust. Apäckligt. Fick hälla ut det. Sen har jag hört att det är omöjligt att göra ett gott alkoholfritt rött vin. Lite nyfiken bara. Rött vin var min drog, så det är kanske inte klokt att dricka ett sådant substitut?

Kram ?

Jag har testat mig igenom det mesta. Det som jag ibland köper och dricker är ett som heter Prade, Richard Julin. Tro nu inte att det smakar rödvin, men det är inte särskilt sött- och faktiskt lite strävt. Fin färg och gott till mat, nån gång ibland. ?

Köpte något billigt rött vin på Ica. Fick hälla ut alltihop. Gick inte att dricka. Får nog snäppa upp ett snäpp ekonomiskt. Richard Julins bubbel har jag testat. Oddbird Spumante kan jag rekommendera! Det ska jag dricka på nyår. Kanske på min födelsedag också.

Annars dricker jag röd grapefruktdrink som om det vore vin. Funkar bra ?

Kram ?

Vi började på samma dag! 23 augusti?

Ser att du skriver att du ska gå in för nykterheten mer genom att skriva och läsa. Jag tänker lite tvärtom. Glad för alla stunder jag inte lägger på att tänka på min nykterhet eller alkoholism. Man kan känna en viss press att man ska läsa och ta del av så mycket information som möjligt. Men det tar ju så himla mycket tid. Tid som jag vill ägna åt att göra roligare saker!

Heja oss, snart 50 dagar!!

@Andrahalvlek och @Seklart - håller med om att rött alkoholfritt inte är gott. Går verkligen inte att dricka! Jag gav bort mitt till mamma, som sen glömde ta med det när hon gick i söndags - var nog inget misstag att hon glömde :). Ett gott torrt bubbel är Rawsons Retreat. Nosecco är sötare men också gott. Ska testa era tips :)

@kvinna38 - jag förstår vad du menar med att du inte vill tänka på alkohol alls egentligen. Jag har mycket på jobbet nu och hinner inte riktigt vara inne här och läsa och skriva, men känner att jag saknar det och behöver det. Att lära så mycket som möjligt om hur jag fungerar med alkohol känns viktigt. Jag har varit på dåligt humör sen i söndags och jag sover ganska dåligt och är trött på dagarna. Kände så för att dricka igår - det hade varit så skönt att "få komma bort" en stund. Men jag gjorde det inte. Hur tänker du kvinna38 om resten av livet - siktar du på att vara nykter i tre månader till en början eller hela livet? Är du också sötsugen ofta för att döva begäret efter alkohol? Jag tycker inte att min nykterhet har visat sig så mycket på utseendet och vikt denna gång. Ser du någon markant skillnad? Jag hade behövt den moroten så att det känns dubbelt värt att inte dricka. Någon som har erfarenhet av detta? När kommer den stora belöningen - bättre sömn, snyggare och smalare? Äter jag för mycket sött kanske?
Nu måste jag till jobbet där massor av jobb väntar... Skönt att skriva lite iallafall. Ha en bra dag!
PS. Hurra för oss @kvinna38 att vi snaaaart klarat två månader!

Inte gått ner ett kilo, tvärtom. Ätit mycket choklad och glass så det är inte så konstigt. Var sak har sin tid. Viktigast först - vara nykter!

Jag värdesätter min ökade nöjdhet/stolthet, ett större lugn, god sömn, vara ångestfri och ha en fungerande hjärna tusen gånger mer än viktminskning ?

Kram ?

Hej! Jag har funderat mycket kring det du skriver om. ?

Jag bestämde mig den 23 augusti att vara nykter till jul, dvs 4 månader, men med undantag för denna helgen som kommer nu. Det är årets stora höjdpunkt med vänner. Nu vacklar jag. Jag vill inte bryta min nykterhet. Men jag vet att jag kommer bli väldigt frestad...

Men jag har inte bestämt mig hur jag vill göra efter jul. Det blir övermäktigt för mig att säga att jag ska vara nykter hela livet. Jag vet bara att jag vill vara det nu. Men jag inser mer och mer att jag har druckit mig till ett beroende. Och jag inser mer och mer efter det jag ändå orkar läsa, att jag nog aldrig kan dricka igen. Och om det är så, och jag måste välja mellan att vara nykter hela livet eller fortsätta med ett okontrollerat drickande är ju valet enkelt. Det kanske inte finns något mellanläge att välja... men jag skjuter på det beslutet ett tag till.

Angående vikten så har jag gått upp något kilo. Men jag har tränat en del och magen är plattare och inte uppblåst. Jag åt mycket godis de första veckorna men försöker dra ner. Dricker en del kaloririka drycker också som jag borde sluta med. Men allt är bättre än vin.

Jo, jag jag har märkt flera belöningar. Fast inte på utseendet. Jag orkar träna och känner mig starkare redan. Jag sover bättre, har mindre ångest, är gladare. Men den största belöningen är jag är en nykter mamma. Jag tänker på det varje dag. Samvetet. Jag luktar inte vin när jag pussar dem godnatt. Jag är inte bakis när jag kör dem till skolan. Jag är inte full med dem helt enkelt. Och när suget kommer är det dem jag tänker på. De ska inte växa upp med en alkoholiserad mamma. Och då måste jag låta bli.

Har läst igenom din sida och det var en fin och givande läsning. Känner igen mig mycket i mina tidigare försök att slutadricka. Jag tänkte nog att jag efter ett tag skulle kunna dricka under kontroll men hamnade alltid tillbaka i mönstren.igen. Satte upp tidsperioder som jag förlängde för att jag mådde så bra. Varför började jag då igen? Svårt att släppa taget om alkoholkultur kanske. Rädd att bli utanför.Jag tycker att det är bra med alkoholfritt vin.Läste någonstans om någon som riktat in sin vinimport bara på dessa viner. Just nu en mörk fredagskväll duger dock Natureo från Ica bra för mig. Har tänt en massa ljus o har bra musik på och mår bättre än jag gjort en lördagskväll på länge. Hoppas du och alla ni andra här har det fint

Idag har jag varit nykter i två månader! Det känns underbart att jag klarat det! Jag kan inte säga att det varit självklart och lätt alla gånger, men inte så svårt heller.

Positiva saker jag hittills upplevt är: stolthet, mer energi att ta tag i saker som legat, bryr mig om människor mer, tar mig tid till mig själv, har hunnit reflektera över mitt drickande och liv, har börjat träna på gym (vilket ALDRIG skulle hänt om jag inte slutat dricka helt - hatade det innan men tycker det t.o.m. är kul nu), har ingen ångest över saker som hänt när jag var onykter (typ - vad sade jag igår, vem ringde jag, såg eller hörde dom att jag var full, var lade jag den tomma gömflaskan etc...), jag har läst och lyssnat massor på alla tips jag fått här i forumet och känner mig vetgirig, jag hanterar stress bättre, gör mer saker både själv och med andra, kan köra bil när som helst på dygnet och behöver aldrig stelna till när jag ser en nykterhetskontroll på morgonen, är mindre arg och är tacksam för varje dag som jag får leva nykter och vara frisk. Det finns ju mer såklart men detta är det jag kommer på såhär på direkten.

De negativa sakerna finns dock också, och de är: emellanåt en väldig trötthet och svårighet att sova hela nätter, nedstämdhet och allmän ledsamhet, fortfarande sugen på alkohol emellanåt och känslan av att inte riktigt höra till på fester där alla andra dricker, ..... hm, jag kommer faktiskt inte på något mer. Kanske att jag inte längre bara kan fly in i fyllan och "glömma" saker en stund. Men det är ju faktiskt inget negativt egentligen, eftersom jag vet att det bara varar för stunden.

Nu när jag radar upp de positiva och negativa känslorna med att vara nykter så ser jag ju. Jag mår tusen gången bättre av att inte dricka. Trodde faktiskt inte att skillnaden var så stor! Detta motiverar mig ännu mer att fortsätta in på min tredje månad. Och kanske (förhoppningsvis) fjärde, över julhelgen då barnen kommer hem. Ja, banne mig ska jag vara nykter då!

Jag tror att jag har varit nere en del för att jag någonstans sörjer det faktum att jag innerst inne vet - att jag inte borde dricka mer. Någonsin. Men jag kan inte riktigt förlika mig med den tanken/vetskapen än. Jag tar en dag i taget och fortsätter med målet på tre månader. Grattis även till dig @kvinna 38! Hoppas vi kan fortsätta följas åt. Nu kööööör vi!

Ha en riktigt bra söndag alla! Jag ska själv bland annat fixa här hemma, spela padel med vänner och sen grilla ute - det ser jag fram emot. Och ikväll fira tvåmånadersdagen med en god alkoholfri drink och fruktsallad med grädde till någon bra film eller serie. Because I´m worth it!

Grattis till 2 nyktra månader och en början till ett bättre liv! Början skriver jag för att även om 2 månader är jättebra så har du massor av nya positiva saker kvar att upptäcka. Det tar helt klart tid innan vanan att inte dricka sätter sig ordentligt.

Grymt härligt att du står fast vid ditt beslut, och var så stolt som det bara går!

Kram ?

Du är så jävla bra! Jättebra att lista fördelar och nackdelar som du har gjort, då får man det svart på vitt liksom. Tacksamhet är en grundkänsla som bär oss långt i livet ❤️

Jag har sörjt att jag inte kan dricka normalt. Men jag har sörjt klart. Jag saknar inte alkoholen alls längre, jag slipper den. Det är fan ingen mänsklig rättighet att dricka. Jag kan inte hantera alkoholen, så då får jag låta bli att dricka. Punkt.

Jag tror att det är viktigt att komma till den insikten, men att det får ta tid helt enkelt. Om man däremot aldrig kommer till den insikten är nog återfallet aldrig långt borta.

Kram ?

Bra jobbat?
Du och jag har nog samma känsla efter 2 månader.
Och det visar att en tredje månad behövs för att komma till klarhet med ens förhållande till A.
Tack för inlägget i min tråd. Alla som mår dåligt av klimakteriet får mig att må bättre??
Det är kul att vi är några stycken i samma tidsintervall. ?
Stort grattis till att passerat 2 månader ??
Kram⚘