Kämpigt

94 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Torn
Runt dag 50

Det är väldigt många som får en dipp runt dag 50 har jag märkt. Jag hade också det. Jag tror det är pga att man då började tänka lite för långt fram i tiden mot vad man är redo för. ”Aldrig mer alkohol” tankar ter sig skrämmande då. Det gäller att inte tänka ”aldrig mer”, för det är ju inte hugget i sten. Du kan dricka om du vill i framtiden.

Bra kämpat!

Jakten
Dag 44

Andrahalvlek: bra idé! Men för att vara säker så ska jag istället visualisera att jag lär mig svetsa i rostfritt och svetsar en liten Ask åt honom utan lucka. Ska även vaddera och ljudisolera asken så att det inte hörs exakt vad som sägs, bättre om jag bara hör ett litet ”gormande” ljud så blir det kanske inte så mycket dialog heller :)
Kan bli så stickigt med en trälåda i skallen :)

Passar även på att sätta lite gullfiber där inne så att det kliar om han eller hen inte ligger helt stilla och håller tyst 🤐

Gillar ändå symboliken.

Ropen låter lite så här: ” du har ju gjort det bra, jag har ett vintips till just dig”, ”-men hörru öppna lådan nu, jag har en idé” ”trodde vi var kompisar” osv.

Tänker lite så att det var en tjurig liten rackare med alldeles för mycket att säga till om.

Nackdelen är att det piper vid flygplatskontrollerna men får väl säga att det är en gammal krigsskada för det är ju sant även om kriget pågår dagligen.

Så här ska det gå till:

Steg 1: 💡 🙄.
Steg 2: 🔲+👹=⬜️
Steg 3: ◻️+🤯+🤕
Steg 4: låta dagarna gå så förvandlas 👹 till en liten 🐌 i sin lilla låda.
Steg 5: Göra saker som 👹 inte skulle gilla att göra om han var utanför asken som att träna eller jogga och äta nyttig mat.
Steg 6: 😬 Njuta av livet som det är
Steg 7: Acceptera att man har en liten imaginär låda av rostfritt i skallen, -det är inget konstigt med det egentligen då det är många som har stålplattor i sina ben efter diverse skador osv, det piper för dom också på flygplatsen :)

Tror att det kan fungera, ska testa tanken :)

Ha det gott

Jakten
Torn: Jag tror att man

Torn: Jag tror att man slappnar av när det gått bra ett tag. Det är som farligast när man vet att man klarat sig den första tiden har jag nu förstått.
Beredskap varje dag är vad som gäller och försöka tänka rätt, se mitt förra exempel ska testa tänka så.

Har läst mycket i din tråd och ser att du lyckats väldigt bra! Du är en förebild och jag ser att det är möjligt att ta sig vidare.
En vacker dag flyttar jag också över till ”vidare livet” men det ligger många månader fram i tiden, har allt gått bra och midsommar passerat obemärkt så är jag där i Augusti.

Ha det gott

Andrahalvlek
Ser dig framför mig 🤣

När du står där och svetsar igen en plåtlåda med alkoholdjävulen inuti 👹

Kram 🐘

Kaye
Tror du har en affärside'

Den lådan finns det många spekulanter till 😁
Kram⚘

Jakten
Fortfarande Dag 44

Det fungerade fint idag, man måste tänka annorlunda nu när förhandlingarna faktiskt sker med en själv, och den dryga jobbiga tjatiga versionen av sig själv. (I vanliga fall så är jag en bra förhandlare som är expert på att hitta ”win win situationer”-men den andre förhandlaren säger ju bara att han fokuserar på ”vin vin situationer” och det är ju inte samma sak. Vi kan liksom inte mötas och komma till ett avslut.

Jag har därför beslutat att han (👹) får bo i lilla lådan tills jag bestämmer mig för att återuppta förhandlingen. Det kan dröja väldigt länge för den där lilla skiten fullkomligt suger energi och är bara så irriterande. En liten rackare till energitjuv är han och jag vet att om jag går med på det minsta av hans krav så blir livet svårare och kortare.

Nu är det sömn som gäller. Som sagt dagen gick bra, nya utmaningar imorgon

Jakten
Dag 45

Lite låg idag faktiskt, Inget sug efter alkohol åtminstone vilket ju är positivt. Det har som blivit vardag det här med nykterhet och jag får tyvärr inte den glädje boost som jag hade efter ca 4 veckor utan. Jag börjar förstå att den ”akuta fasen” är över och jag mest glider med just nu. Vilket så klart är mer än väl godkänt för att vara mig! Har inga extraordinära förväntningar heller att livet ska bli ”fantastiskt” utan det handlar nu mer om att finna sig tillrätta med min livsstilsförändring.

Är dock väldigt glad att nykterheten kom lägligt nu när pandemin tar fart igen, är verkligen inte sugen att ställa mig i kö på Systembolaget för att jag måste bunkra, inte heller gå på någon pub. Tror att det är många som får det tufft nu med alla begränsningar. När det drog igång i våras så drack jag mer och mer i ensamhet och sen smög jag med det allt oftare. Tänker på de ”hemmajobbare” som kan ta till kaffekoppstricket hur lätt som helst. -Skönt att jag inte är där nu men ni som är det. Hoppas ni googlar på att sluta dricka alkohol i pandemin och hittar hit. Här finns andra i samma sits att prata med.

Det går bra när man väl bestämmer sig eller när det inte finns andra alternativ.

Godnatt!

Andrahalvlek
Smekmånad

En del tycker att det blir tufft efter den första nyktra ”smekmånaden”. Att man lätt glömmer bort hur illa det var. Man får inte längre samma kick av att faktiskt klara av att vara nykter. Då är risken stor för återfall, när minnet falnat för mycket. Så det gäller att vara lite extra vaksam på om alkoholdjävulen börjar viska ”lite vin är du värd”.

Du har många fler fördelar att hämta hem med nykterheten! Har du märkt av hur känslorna blivit starkare och mer genuina än? Men det kommer kanske ännu senare 🤔

Kram 🐘

Andrahalvlek
Dubbelpost

🐘🐘🐘🐘😴

Missty
Starkt jobbat!

Lycka till med fortsättningen 🌺. Allt gott!

Missty
Värt att prova i recept

Som tipps, i recept där det ska vara vin med kan man med fördel byta ut vinet mot en ( vill förtydliga här: läs ordet mindre som det skulle vara skrivet med versaler 😅) mindre mängd vinäger för att få en syrlighet till rätten och inga samvetskval behöver du ha heller. Nu är jag inte säker på att en kock skulle hålla med mig i att det går lika bra med vinäger ( istället för selleri 😅), men jag använder mig av det och funkar fint 🌺.

Jakten
Dag 46

Ännu en Fredag. Andrahalvlek- Ja nog har jag under de här dagarna fått känna på både upp och nergångar, kraftiga sådana :) men de där kickarna uteblir just nu men det gör ingenting. Jag vet att kroppen och knoppen mår mycket bättre ändå nu när alkoholjävulen bor i ett rostfritt fängelse (lådan).. senaste veckorna har känts ganska grå men samtidigt har det varit ganska skönt.

Jag har alltid mycket känslor inombords som alltid måste ut hur som helst så visst. En skillnad är att humöret är jämnare mellan topparna och dalarna, skämtar mycket mer och kan glädjas lite mer åt vardagliga händelser än vad jag gjorde tidigare. Jag är nöjd med ”uppoffringen” och nu är det min livsstil eller nä det är mitt nya liv där jag får vara mig ofiltrerad hela tiden. Jag hoppas på mer aha-upplevelser men den som väntar på något gott.

Blir fortfarande stolt och varje dag jag klarat en till dag utan alkohol och nu är jag uppe i 46 vilket känns fantastiskt bra
Blir glad av forumet och att det finns de som svarar.

Ha en bra resterande fredagkväll och ta hand om er!

Missty: jag ska testa en liten mängd vinäger nästa gång så jag slipper fundera, tack för tipset

Jakten
Dag 47

Det går bra, dag 47 är snart slut. Gillar ändå den ”grå” och den, en ”aningen” stabilare versionen av mig själv. Inte helt fel det här.

Jakten
Dag 48

48 Gick bra, nu är klockan 01:08 på Dag 49. Den ska börja med att sovas på so far so good!

Godnatt

Jakten
Dag 48

48 Gick bra, nu är klockan 01:08 på Dag 49. Den ska börja med att sovas på so far so good!

Godnatt

Jakten
Dag 49 /50

Dag 49 gick bra. Nu är kl 00:26 det blev Dag 50 och om 19 timmar och 34 minuter kan jag fira att det är 50 dygn sedan sedan sista kaffekoppen med vin!
Ser inget stopp på nykterheten, jag ska inte kapitulera, vill aldrig gå in på den väg jag var nära att hamna på.

Känner att det värsta varit, lärt mig hantera grå vardagen och väntar på ännu mer positiva effekter, jag tror att de kommer :)

7 Veckor! =Skönt

Är glad och nöjd 😄 det här kommer att bli bättre och bättre. Börjar känna det nu. Stabil och bestämd med glimten i ögat 🤩 .

Godnatt

Andrahalvlek
Boring

Lyssnade på ett kapitel i boken ”The Alcohol experiment” igår som handlade om just tristess. Annie Grace menar att forskning visat att missbrukare har en större tendens att känna just den känslan, att allt är grått och trist. Och att alkohol tar väck den känslan för en stund.

Hon sa också att tristess har funnit sen urminnes tider. Många stora verk är sprungna ur just tristess. Bland annat Einstein var hårt drabbad tydligen. Om våra barn säger vi ju ofta ”det är bra att ha tråkigt ibland, då föds kreativiteten”. I vårt samhälle är vi urusla på att hantera tristess, det finns ju alltid något att göra.

Ser man det grå och tråkiga som en viktig del i tillfrisknandet går det lite lättare. Allt man övar på blir man bättre på.

Kram 🐘

Jakten
Dag 51 på väg mot hundra!

Ja du har så rätt angående tristessen. Det är allmänt lite grått och tråkigt nu men jag mår bra i det. Kreativ är jag till naturen och kommer kunna hantera tristessen. Det kommer att bli bättre och bättre nu, det känns så..

Jag tänker klart i alla fall och mår bra i kroppen och psykiskt. Det är en bra period just nu.

Inser också att det är en ganska lång väg att gå innan allt känns 100%. 51 dagar är ett stort steg och det kommer att fortsätt så. Det finns inget slutdatum för mig.

Godnatt

Jakten
Dag 51

Tänker testa att tänka mindre på alkohol en period. Just nu känns det som att jag tänker mer på eländet när jag loggar in här på forumet än vad jag gör den övriga tiden. Nästan så att jag ”tvingar” mig själv att ”känna efter”. Tar en liten paus på en vecka och ser hur det går.
Ser forumet som ett ”forum” och dagbok där det går att ”pysa” ur tankar, det har ju fungerat bra! Tack till er som svarat, jag återkommer.

Ska försöka ”insupa” den grå vardagen och verkligheten och försöka uppskatta den ett tag och tänka positiva glada tankar istället för att analysera mig själv.

”Får se hur det går” - var jag på väg att skriva men jag SKA tänka och KOMMER att tänka:

Det kommer att gå bra!

Ha en bra dag och på återseende

Kennie
Förstår hur du menar..

Ibland känner jag också att jag ägnar mycket tankemöda åt mitt icke-drickande. Skulle vilja landa i att det blir så självklart att jag inte behöver göra så mycket för att hålla igång det... Ska bli intressant att läsa din utvärdering nästa vecka.

TappadIgen
Balans

Jakten och Kennie: Jag misstänker väl att det måste finnas någon balans. Det är alltid bra att utvärdera och reflektera, men man kanske inte behöver göra det hela tiden. När man förändrar sitt beteende så är det ju bra att ta fram sina funderingar till ytan och granska dem för att kanske bättre kunna handskas med dem när man är på väg mot gamla fotspår. Det kan ju ta tid innan allt faller naturligt utan att behöver ägna någon tankekraft åt det. Kanske det aldrig händer.

Men till dess är väl det man kan göra att försöka finna en balans man själv är nöjd med. Att kunna vara reflekterande utan att vara besatt. Känner ni att ni tänker på det för mycket kanske det är bäst att släppa det lite. Så vida det inte blir nödvändigt igen.

Andrahalvlek
Alla gör som man vill

Jag tänker numer i princip bara på mitt icke-drickande när jag kikar in här. Det är ändå viktigt för mig att läsa och skriva här varje dag, för att påminna mig. Jag tror inte att jag har hoppat över en dag på dessa 9 månader. Jag behöver påminnas - och det gör jag varje gång jag läser om andra som kämpar. Steget mellan framgång och katastrof är minimalt.

Men jag kikar ”bara” in här 2-3 gg/dag nu 😉 Betydligt mindre än tidigare. Jag är flitig på alla typer av sociala medier, och det här är bara en ”hållplats” av många som jag scannar av regelbundet flera gånger per dag. Jag är dessutom en ”skrivande människa”. Jag gillar att kommunicera via skrift. Tal också.

Det här forumet ska användas precis som man själv vill. Det är ett stöd för varje enskild individ, även om kollektivet och gemenskapen förstås är viktigt. Jag tycker till exempel att det är jättetrevligt när ”gamlingar” på forumet kikar in och skriver en hälsning.

Kram 🐘

kvinna 38
Jag övade mycket i början på

Jag övade mycket i början på att inte tänka på alkohol. Och sen även på att inte tänka på min nykterhet heller.

Jag tog inte åt mig av alla råd att läsa/titta på YouTube så mycket som möjligt. Jag ville inte lägga mer tid på alkohol öht.

Nu tänker jag väldigt sällan på alkohol. Tänker inte heller så mycket på att jag är nykter. Snart 3 månader.

Tristess och tid finns det gott om även här. Men jag tränar, går i skogen och målar. Och tittar på TV-serier.

Håll i, håll ut. 🙏🏻

TappadIgen
Olika balanser

Andrahalvlek och kvinna 38: Ni är ju också bra exempel på att balansen kan vara olika från person till person. Man får ju finna den själv helt enkelt. :)

Jakten
Två dagar (Dag 53) återfall till forumet

Nej! Jag väljer att återfalla hit istället. Det har blivit en trygg plats.
Skriver av mig så mycket jag orkar nu.
För två dagar sedan var det ”så enkelt”, ”så självklart”, ”så bra”.. Skrämmande att det var så enkelt att känna sig ”färdig”. Jag är inte färdig. Ska inte och har inte men det är nära.

Nu bryter jag min ”karantän” från forumet och erkänner för mig själv att jag tänker på alkohol väldigt mycket mer än jag vill erkänna för mig själv.

Måste hålla mig till planen, Fredagar är de värsta dagarna som finns!

Jag säger NEJ! Har kämpat i 53 dagar, fortsätter med det.

Andrahalvlek
Bra rutet!

NEJ! Börja inte förhandla. Lista topp 5 över fyllesynder. Kallas avskräckande terapi 😉 Jag tror att forumet är bra för att skriva av sig och påminnas. Det är inte farligt att tänka på alkohol, så länge man tänker att man INTE ska dricka. I våra tidigare liv har vi ägnat alldeles för mycket tid åt att tänka på att/hur/när vi ska dricka. Många timmar har det blivit.

Motivation, ork och förmåga går upp och ner. Det är okej. Här och nu. Okej, okej, okej.

Kram 🐘

Jakten
Topp 5

Andra halvlek:
Att lista mina topp 5, var en bra strategi.
Avskräckande terapi på riktigt. ska tänka på det nästa gång.

Nu klarade jag ännu en Fredag och det känns bra.

Det är skört men det här måste fungera, det SKA fungera

God natt

Kennie
Och tänk på det positiva!

Absolut bra att avskräcka sig med alkoholrelaterade synder, men också bra att tänka på det positiva man upplever med att vara nykter. Du har skrivit mycket positivt i din tråd, hur du har ork och närvaro med barnen, att de sagt att du verkar gladare, hur du själv känner mer balans i humöret och mer vardagsglädje. Jag får ibland en svacka och känner mig låg och saknar alkoholen som guldkant. Men de svackorna är så mycket lättare att ta sig igenom än vad det var att navigera genom toppar och dalar i ett tilltagande alkoholberoende... Tror du vet vad jag menar...

Charlie70
Skört

Det ÄR svårt att hålla nykterheten. Jag kände mig väldigt skör länge. Suget avtar i styrka med tiden. Det blir naturligt att göra andra grejer och det underlättar och blir lättare och lättare. Men, det var inte förrän efter 6 månader som jag kände att jag trillade över en väldigt hög kant där jag på andra sidan kunde känna att det nyktra livet verkligen ÄR mitt nya normala. Har mycket sällan sug efter 6 månader men helt som bortblåst är det inte. inte ännu. Tiden arbetar för oss och vi behöver hålla i och hålla ut.

Kram!

Jakten
Tänka positivt (Dag 54)

Kennie:
Du har helt rätt i att försöka att tänka positivt är A och O för att klara detta, det hjälper mycket att påminna sig om fördelarna och allt positiva med nykterheten men det blir vissa gånger (som igår) otroligt svårt för mig att se att fördelarna med nykterheten väger över nackdelarna. Då måste det finnas en strategi och i det långsiktiga tänket så har jag allt att vinna på nykterheten, i det kortsiktiga så har jag även extremt mycket att förlora på att jaga rätt på en flaska.

Men det är något som händer i hjärnan, inbyggd stress eller liknande, invanda mönster eller vad man nu ska kalla det som gör att all logik och allt som heter strategi känns avlägset. Då blir det nästan som en panikkänsla i kroppen och i det läget så blev det bra att tänka på de värsta topp 5.
Generellt tror jag mer på att inte gräva ner sig i det förgångna (skuld & skam) utan att tänka så mycket framåt & positivt som möjligt, det som varit har ju varit.
Men som sagt när den där känslan kommer... Ja det är skört och gick bra
Tack för påminnelsen igår! -Det hjälpte faktiskt.

Charlie70: ”Hålla i och hålla ut” är något man hör mycket på nyheterna nu för tiden och det är verkligen en användbar mening både på pandemier och beroende.

Man skulle även kunna säga: Hålla i och hälla ut”

Triggern igår var alkoholfri öl, skrämmande.. Ska hålla mig borta från det substitutet, fungerar inte i nuläget.

Idag är jag väldigt glad att jag höll i och höll ut.

Hoppas att ni får en fortsatt bra kväll

Sidor